Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3 - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-20, 07:08   #2281
teQiba
Moderator

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3

Dzien dobry
Ja nerwicy dostane - sasiad od 7 rano wiercenie zaczyna Wczoraj tez caly dzien wiercil
Przejade sie chyba po lumpkach dzisiaj bo osiwieje w tym domu
Stary 2013-11-20, 07:12   #2282
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
D
Pisalyscie też o wadze. Ja startowalam z 52, tydzień temu miałam +5, ale nie sprawdzam regularnie, pewnie jest już więcej, bo mi brzusio ostatnio wyskoczył.

ekipa kończy robić szafę, jutro czeka mnie ogranianie tego syfu, układanie rzeczy itp. Ale nie będę szaleć, pamiętam o szyjce.
Ja całe życie 56kg od 14 roku życia, teraz w połowie 25 tygodnia jestenm 6,5 na plusie Niby źle nie ma ale przekroczenie 60 na wadze bardzo bolało. Poszło chyba w biust, brzuszek i udka trochę bo tyłek pozostał bez zmian. Buzia minimalnie zaokrąglona. Mąż mówi że teraz jak przytyłam mmam taki zgrabny tyłeczek. To znaczy że jak nie byłam utyta miałam wielki zad do figury

Gratuluję ukończonej szafy

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Dzisiaj sąsiadka przyniosła mi dużą reklamówkę niby ciuszków dla dziecka, które dała jej moja mama
Nie jestem jakaś wybredna, nie mam nic do używanych ciuchów, ale ranyyy co za wiocha 95 procent to męskie, więc akurat mi się nie przydadzą, ale ja bym tego dziecku nawet do piaskownicy nie ubrała.
Te ciuchy to chyba jeszcze są po mnie i moim rodzeństwie Te sweterki Pokazałam tżtowi kombinezon, to tylko popatrzał
Buciki które moja siostra dostała używane, w których chodziło dwoje moich siostrzeńców, syn sąsiadki i jeszcze moje bobo ma w tym chodzić?
W ogóle jeśli chodzi o buty, to ja raczej będę inwestowała w nowe...

Niby mam dostać ciuszki od kuzynki, ale tam jest jeszcze większa wieś, więc chyba jednak wszystko będę musiała kupić nowe...
uśmiałam się. Twoje dziecię będzie po prostu ubierane w stylu vintage. To lepiej brzmi niż stare ciuchy od sąsiadki A tak serio ludzie są nieraz zabawni w swoim byciu "miłym"

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
[/COLOR]
Ela, moja wspaniała teściowa po narodzinach Zuzanki przyniosła mi całą torbę ubranek (z zaznaczeniem, że są do zwrotu). kaftaniki żółte, poplamione, śpiochy, sweterki jeszcze mojego mężą najlepsze jednak był tetrowe pieluchy sprzed 30 lat
Kochane teściowe

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
Złożyliśmy łóżeczko, chyba nas porąbało Tzn TZ mego
Ojej ja bym chyba oszalała Siedziałabym pewnie przy nim i się w nie gapiła dlatego zamówię dopiero w połowie grudnia bo czeka się miesiąc, w końcu jest z mdf więc musi wywietrzeć z miesiąc.

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
Witam dziewczynki wieczorową porą. Odebrałam wyniki - glukoza bardzo dobra przyznam że ulżyło mi bardzo
mocz w porządku, morfologia chyba też nieźle. Tylko jedno mnie dziwi - magnezu mam troszkę poniżej normy, pomimo że wcinam MagneB6 3x dziennie zobaczymy co doktorek na to powie, może zwiększy mi dawkę....

o rany biedna ta Twoja koleżanka, ale z tego co wiem ospę ma się tylko raz w życiu, może wcześniej nie chorowała, lub teraz ma półpaśca
no nie wiem jak to jest, jedno jest pewne nie za ciekawie ma
Gratulacje za dobre wyniki
Co do kolezanki przeszukałam internet i okazuje się że to się w ciąży zdarza, że nawet w jednej ciązy można przejśc dwukrotnie ospę. Kobiety o tym piszą. Mnie do tej pory też wydawało się że drugim razem to już półpasiec.

Cytat:
Napisane przez uparta8210 Pokaż wiadomość
dziewczyny czytałam że nie wolno leżeć na plecach od 5 miesiąca i najlepiej jak leży się na lewym boczku bo dzidzia najlepiej dotleniona, ale ja jakoś zasnę tylko na prawym albo na plecach, inaczej nie da rady, zmuszam się ale to nie na długo wyleżę na tym lewym boczku . co wy wiecie na ten temat??
Cytat:
Właśnie ostatnio się zastanawiałam jak to nie powinno się leżeć w zaawansowanej ciąży. w pierwszej ciąży byłam oczytana w każdym temacie, a teraz po tak krótkim czasie tak niewiele pamiętam. na plecach faktycznie niewskazane. co do boku, to właśnie jeden bardziej preferowany, ale to coś mi się kojarzy, że w zależności od "szkoły". jedni mówią, że na prawym się nie powinno, inni, że na lewym. wydaje mi się, że we wszystkim należy zachować rozsądek. przecież nie damy rady całej nocy przespać na jednym, "właściwym" boku, bo to niemożliwe jest.. ja zazwyczaj zasypiam na prawym a wnocy różnie śpię
W tym temacie jesteśmy z TŻ wyedukowani więc piszę: powinno się spać na lewym boku z takiej przyczyny:
na plecach absolutnie się nie powinno gdyż przechodzi żyła główna tętnicza czy coś co się skomplikowanie nazywa a sprawia że dziecko dostaje krew, pokazrm i takie tam. Jak ją przygnieciemy z powodu swojego obciążenia w brzuchu możemy odciąć dziecku wszytsko i po porstu może stać się tragedia. Dlatego właśnie w krajach bardziej rozwiniętych podobno zaleca się rodzenie nie w pozycji leżącej bo uciska się tę żyłę niepotrzebnie. W mojej książce ciążowej piszą o tym że to na prawdę może spowodować tragedię więc mąż powinien mieć jeśli się tylko da w nocy odruch przewracania was na boczek. Mój się szybko nauczył jak przewala się z boku na bok i zerknie że śpię na plecach (choć po trzech miesiącach się oduczyłam) to mnie na boczek turla.
na prawym boku spanie nie jest niebezpieczne ale nie jest to pozycja optymalna dla naszych narządów wewnętrznych. nie bez powodu pozycja boczna ustalona jest na lewym boku nie na prawym! Gdy leżymy na prawym ugniatamy wiele narządów i pracują o wiele, wiele wolniej. Tym samym dzieciątko może też mieć spowolnione dopływy różnych składników. Nie jest to dla niego zagrożeniem, ale utrudnieniem.
Drogą eliminacji pozostaje lewy bok na którym gdy śpimy nie gnieciemy żadnych narządów wewnętrznych i wszystko krąży w nas na medal
Stary 2013-11-20, 07:23   #2283
mariolasl
Zakorzenienie

Dzień dobry! Miłego dnia mamusie!

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Stary 2013-11-20, 08:08   #2284
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Witamy się z moim maluszkiem
Mój mały szaleniec już drugi raz dzisiaj kopie

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
Rozważę

Co to jest za jakiś wątek dziwaczny, dwie z toksoplazmozą, trzecia z podejrzeniem, trzy z cukrzyca ciążową, a blizniaków zero
No tak! Już wiem skąd mam toksoplazmozę! To przeklęty wątek

Cytat:
Ale powiedziałam tżtowi, że jak będzie mnie denerwował, to go będę straszyła tym kombinezonem
Jesteś okropna
Wrzuć nam fotę tego kombinezonu

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
Witam dziewczynki wieczorową porą. Odebrałam wyniki - glukoza bardzo dobra przyznam że ulżyło mi bardzo
mocz w porządku, morfologia chyba też nieźle. Tylko jedno mnie dziwi - magnezu mam troszkę poniżej normy, pomimo że wcinam MagneB6 3x dziennie zobaczymy co doktorek na to powie, może zwiększy mi dawkę....

super że nie masz cukrzycy a jakie masz normy?
Super, że wyniki masz dobre
A z tym magnezem, to może jesz coś co ogranicza przyswajanie czy coś?

U mnie normy były tylko do 140. Minimalnej nie podali

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Te maty to od dzisiaj? Ja tez chce!
Czyli oplaca sie?
A takiemu noworodkowi jest potrzebna taka mata

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość

ja jeszcze nie przechodzilam ospy
A ja przechodziłam tylko ospę. Nie miałam ani świnki, ani różyczki, ani nic innego co tam się jeszcze przechodzi
I pewnie będę strasznie cierpieć jak moje dziecko będzie to przechodzić
No cóż... tatuś będzie miał pełne ręce roboty

Cytat:
Chamstwo żeby na ciężarną polować z radarem
Też miałam dzisiaj akcję, tyle że ze strażą miejską. Włożyli mi karteczkę za szybę, pod domem. Wiem że tam nie wolno stawać, ale u nas po prostu nie ma miejsc parkingowych i wszyscy tam stają, a auta nie zagradzają nikomu drogi. No i się wkurzyłam, pojechałam do nich i jeszcze ochrzaniłam, że ja w zaawansowanej ciąży nie będę z zakupami lecieć dwie przecznice dalej i że to nie moja wina że nie ma miejsc parkingowych. No i dostałam tylko pouczenie.
Dobrze im powiedziałaś

Cytat:
Napisane przez marima Pokaż wiadomość
Jestem po pierwszych zajęciach w szkole rodzenia, było nawet fajnie, pierwsze zajęcia to takie bardziej organizacyjne, rozmawiałyśmy o wyprawce do szpitala, dolegliwościach w ciąży i kiedy jechać na porodówkę.
z takich ciekawych rzeczy to położna mówiła żeby napisać kartkę i przyczepić do nosidełka żeby mąż na wyjście wziął dla swojej kobiety kurtkę i buty niby logiczne ale często faceci podekscytowani wyjściem żony i dziecka ze szpitala często o tym zapominają
jak odejdą nam wody płodowe, to powinnyśmy na chwilę usiąść żeby główka dziecka dobrze wsunęła się w kanał rodny i od razu lecieć do szpitala, ta już widzę jak chlusną mi wody w centrum, ja przysiądę na ławeczce i zamarznę przy -20 st i dostałyśmy takie papierki lakmusowe żeby sprawdzić czy są to już wody płodowe czy tylko mocz, bo w ostatnim miesiącu często dokucza nam taka dolegliwość jak nietrzymanie moczu
Fajne masz te zajęcia

Cytat:
dziewczyny czytałam że nie wolno leżeć na plecach od 5 miesiąca i najlepiej jak leży się na lewym boczku bo dzidzia najlepiej dotleniona, ale ja jakoś zasnę tylko na prawym albo na plecach, inaczej nie da rady, zmuszam się ale to nie na długo wyleżę na tym lewym boczku . co wy wiecie na ten temat??
A jak oglądać tv? Na boku? Dziwnie tak

Cytat:
Dzien dobry
Ja nerwicy dostane - sasiad od 7 rano wiercenie zaczyna Wczoraj tez caly dzien wiercil
Przejade sie chyba po lumpkach dzisiaj bo osiwieje w tym domu
Oj współczuję
Wiem jakie to irytujące. U nas w tamtym roku, robili elewację (czy coś jeszcze?) w bloku na przeciwko i cały tydzień od 7 wiercili

A widziałyście ile nam się zrobiło dziewczynek na wątku? Idę robić gołąbki
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 08:18   #2285
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Mona tak,tak,dzięki, trzymajcie kciuki

teQiba no to udanych łowow

witam z pracy, życzę miłego dnia i do wieczora

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 08:27   #2286
margo80
Zakorzenienie

witajcie.

Side - dzięki za dokładne opisanie skutków niewłaściwego spania. staram się zasypiać na lewym boku, ale zdarza mi się spac, a raczej budzić na plecach. musze się pilnować.

wracając z przedszkola i zakupów po odwiezieniu córki, spotkała mnie niemiła niespodzianka. zablokowany wjazd w uliczkę prowadzącą do mojego domu. panowie od kanalizacji po raz kolejny rozkopują ją, tym razem w celu wyrównania nawierzchni, która moim zdaniem była całkiem ok. jeden sąsiad z końca tej dróżki zgłosił, że mu tam coś zahacza, jak wyjeżdża swoją mini ciężarówką i zdzierają wszystko, na całej długości mojej działki. auto musiałam zostawić przy głównej drodze.

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 08:36   #2287
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
A widziałyście ile nam się zrobiło dziewczynek na wątku? Idę robić gołąbki
dopiero teraz zerknelam, ladnie sie statystyka wyrownuje

jesli chodzi o mate to noworodkowi nie jest potrzebna, ale pozniej sie przydaje dziewczyny pewnie kupily dlatego, ze byla fajna okazja

Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość
W tym temacie jesteśmy z TŻ wyedukowani więc piszę: powinno się spać na lewym boku z takiej przyczyny:
na plecach absolutnie się nie powinno gdyż przechodzi żyła główna tętnicza czy coś co się skomplikowanie nazywa a sprawia że dziecko dostaje krew, pokazrm i takie tam. Jak ją przygnieciemy z powodu swojego obciążenia w brzuchu możemy odciąć dziecku wszytsko i po porstu może stać się tragedia. Dlatego właśnie w krajach bardziej rozwiniętych podobno zaleca się rodzenie nie w pozycji leżącej bo uciska się tę żyłę niepotrzebnie. W mojej książce ciążowej piszą o tym że to na prawdę może spowodować tragedię więc mąż powinien mieć jeśli się tylko da w nocy odruch przewracania was na boczek. Mój się szybko nauczył jak przewala się z boku na bok i zerknie że śpię na plecach (choć po trzech miesiącach się oduczyłam) to mnie na boczek turla.
na prawym boku spanie nie jest niebezpieczne ale nie jest to pozycja optymalna dla naszych narządów wewnętrznych. nie bez powodu pozycja boczna ustalona jest na lewym boku nie na prawym! Gdy leżymy na prawym ugniatamy wiele narządów i pracują o wiele, wiele wolniej. Tym samym dzieciątko może też mieć spowolnione dopływy różnych składników. Nie jest to dla niego zagrożeniem, ale utrudnieniem.
Drogą eliminacji pozostaje lewy bok na którym gdy śpimy nie gnieciemy żadnych narządów wewnętrznych i wszystko krąży w nas na medal
nie brzmi to dobrze Szczerze mowiac nie mialam o tym pojecia, w 1 ciazy nie zwracalam uwagi na to jak spie, choc na plecach akurat nie lubie Dla mnie poswieceniem bylo zrezygnowac ze spania na brzuchu Dobrze, ze przynajmniej ten prawy bok nie jest niebezpieczny

Cytat:
wracając z przedszkola i zakupów po odwiezieniu córki, spotkała mnie niemiła niespodzianka. zablokowany wjazd w uliczkę prowadzącą do mojego domu. panowie od kanalizacji po raz kolejny rozkopują ją, tym razem w celu wyrównania nawierzchni, która moim zdaniem była całkiem ok. jeden sąsiad z końca tej dróżki zgłosił, że mu tam coś zahacza, jak wyjeżdża swoją mini ciężarówką i zdzierają wszystko, na całej długości mojej działki. auto musiałam zostawić przy głównej drodze.
ja tez mialam dzis niespodzianke, nie dosc ze zaspalam, to jeszcze zamkneli mi droge do przedszkola musialam robic duze kolo, na szczescie zdazylam

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-20, 08:37   #2288
teQiba
Moderator

Cytat:
A takiemu noworodkowi jest potrzebna taka mata
Wydaje mi sie ze fajnie malucha moze zajac - kladziesz obywatela na takiej macie na srodku pokoju i mozesz sobie cos robic, podczas gdy obywatel powinien byc zajety zabawa

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Mona tak,tak,dzięki, trzymajcie kciuki

teQiba no to udanych łowow

witam z pracy, życzę miłego dnia i do wieczora
A dziekuje, dziekuje
Chce chociaz byc blisko rekordow mojego lumpkowego guru - koziemleko Oby sie udalo
Milej pracy pracusiu
Stary 2013-11-20, 08:40   #2289
vivien39
Rozeznanie

baja-ja glukometr dostałam od swojej gin-ona specjalizuje sie w cukrzycach ciążowych. Ziemniakow gotowanych nie jem, chyba ze sie w zupie trafi, smazonego tez nie (dieta na watrobe, bo tez mnie w ciąży boleć zaczęła), gotowanej marchewki, buraków, nic co zawiera białą mąkę. Nie moge już patrzec na gotowane mięso, ryż brążowy i kasze
I jem małe porcje. 2 kromki chleba razowego z szynką i mam poziom cukru 127, a po 3 kromkach z serem żółtym 144

tam na stronie słodkie mamy jest podane ile można czego na jeden posiłek.

Myślę, ze z dietą z dnia na dzień będzie łatwiej

mamusia marcowa 2014
vivien39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 08:48   #2290
kate1623
Zadomowienie

Dzień Dobry
Cytat:

Nastraszyłaś mnie przeokropnie bo jak na prawym boku sypiam w miarę rzadko tak na plecach bardzo często

Masakra dziewczyny pisząc tego posta tak mnie zemdliło ,że pierwszy raz w ciąży się .No to śniadanie mam z głowy Myślicie, że to mogło być przez kawę? Bo do śniadania zawsze jem witaminy plus żelazo (często mnie troszkę mdliło po nim, ale bez tragedii) i dzisiaj wyjątkowo wypiłam słabą kawę.

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 09:04   #2291
Serissa
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!
U nas remontują klatkę i od 7 rano pod drzwiami panowie wręcz krzyczą do siebie, trzaskają i niewiadomo co jeszcze.
Wczoraj znowu coś mnie w podbrzuszu bolało, możliwe że mały już gdzieś uciska? Np na pęcherz? Bo jak byłam w toalecie to tak dziwnie mnie ciągneło momentami w dół i jak wstawałam z kanapy to jakby coś mi ciężkiego spadało na pęcherz.

Cytat:
Dzisiaj sąsiadka przyniosła mi dużą reklamówkę niby ciuszków dla dziecka, które dała jej moja mama
Nie jestem jakaś wybredna, nie mam nic do używanych ciuchów, ale ranyyy co za wiocha 95 procent to męskie, więc akurat mi się nie przydadzą, ale ja bym tego dziecku nawet do piaskownicy nie ubrała.
Te ciuchy to chyba jeszcze są po mnie i moim rodzeństwie Te sweterki Pokazałam tżtowi kombinezon, to tylko popatrzał
Buciki które moja siostra dostała używane, w których chodziło dwoje moich siostrzeńców, syn sąsiadki i jeszcze moje bobo ma w tym chodzić?
W ogóle jeśli chodzi o buty, to ja raczej będę inwestowała w nowe...

Niby mam dostać ciuszki od kuzynki, ale tam jest jeszcze większa wieś, więc chyba jednak wszystko będę musiała kupić nowe...
Cytat:

Starszych ludzi to jeszcze mogę zrozumieć, no bo kiedyś było ciężko, ale nie sąsiadka dwa lata starsza, moja siostra też wszystko trzyma i pociska innym, a śpiochy po g.wnie brudne
Na szczęście udało mi się mamę uświadomić, że jak co to sobie kupię, stać mnie na body za 6zł z neta, albo na lepsze śpiochy z lumpka za 3 zł

Piszecie tak o ciuszkach... Ja od przyszłej chrzestnej małego coś podostawałam, tyle że ona miała dziewczynkę i dała takie neutralne i szczerze mówiąc w żadną z tych rzeczy nie ubiorę swojego Adasia. Ona też to dostała po kimś, nie wiadomo ile dzieci się w tym chowało i wszystko jest poniszczone bardziej, niż moja szmata od podłogi.
Mamy już mnóstwo nowych rzeczy pokupowane, śpioszki idzie dorwać za 15 zł. W realu jak była promocja na body, 3 szt i wtedy jedna wychodzi 6 zł z groszami, kupiliśmy 6 szt. Kaftaniki idzie w sklepie dziecięcym za 10-12 zł kupić, więc tak powolutku kompletujemy. W pepco też są super ceny. Spodnie dresowe dorwałam za 5 zł A tak to z 10 zł kosztują, jakieś bluzeczki chłopięce np na 76 cm są po 6-12 zł. Także nie ma takiej tragedii jak się spodziewałam. Wolę sobie odmówić jakiejś pierdoły i kupić małemu, żeby potem nie wyglądał jak mały lump.

Gdy przyszedłeś na ten świat moje życie całkiem rozjaśniało...
Jesteś moim światełkiem - tak przecież być musiało!
Dziękuję Ci że jesteś, że śmiejesz się i płaczesz...
Że czasem tak na mnie patrzysz...
Tak jakoś pięknie.... "inaczej".
Serissa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 09:08   #2292
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Nastraszyłaś mnie przeokropnie bo jak na prawym boku sypiam w miarę rzadko tak na plecach bardzo często

Masakra dziewczyny pisząc tego posta tak mnie zemdliło ,że pierwszy raz w ciąży się .No to śniadanie mam z głowy Myślicie, że to mogło być przez kawę? Bo do śniadania zawsze jem witaminy plus żelazo (często mnie troszkę mdliło po nim, ale bez tragedii) i dzisiaj wyjątkowo wypiłam słabą kawę.
spokojnie dziewczyny gdyby spanie na plecach było tak straszym zagrożeniem pewnie wymyśliliby na plecy do spania dla ciężarnych szelki z piłkami tenisowymi Ale skoro to może spowodować złą pracę w organiźmie dziecka gdybyśmy sobie taką nockę zrobiły na żyle to może lepiej się oduczać

Mnie też na nowo momentami mdli, chyba u progru trzeciego trymestru znowu się zaczyna. Musze też przyznać że od kiedy jestem w ciązy mięso stało się dla mnie koniecznością i jak tylko mogę unikam bo mnie normalnie odrzuca. To jest nieprawdopodobne, bo jestem wybitnym mięsożercą

A teraz w temacie kikuta. Wiele z was pisze o tym że zamierza wogóle nic przy nim nie robić. Nie wiem czy czytacie taką gazetkę jeśli nie to polecam "Dziecko" kosztuje tylko 1,5zł !!! a jest w niej tyle czytania ciekawego łazcznie z instruktażami Zawitkowskiego dot. noszenia dzieci że na prawdę jestem pod wrażeniem. W ostatnim numerze właśnie piszą o pępkach jak to nie można go zostawiać samemu sobie bo to jest relikt przeszłości (tylko wietrzenie go). Mnie artykuł bardzo przekonał. Od razu mówię że to moja pierwsza ciąża dlateg jestem podatna na rzeczy które czytam a nie przetestowałam, ale polecam poczytać "Dziecko"
Stary 2013-11-20, 09:10   #2293
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:

bardzo merytoryczna odpowiedź zaczynam się zatem pilnować

Teqiba powodzenia w lumpkowych łowach. ja teraz poluje na jakiś fajny kombinezon zimowy dla Zuzanki.
miłego dzionka wszystkim!

---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

Cytat:
A teraz w temacie kikuta. Wiele z was pisze o tym że zamierza wogóle nic przy nim nie robić. Nie wiem czy czytacie taką gazetkę jeśli nie to polecam "Dziecko" kosztuje tylko 1,5zł !!! a jest w niej tyle czytania ciekawego łazcznie z instruktażami Zawitkowskiego dot. noszenia dzieci że na prawdę jestem pod wrażeniem. W ostatnim numerze właśnie piszą o pępkach jak to nie można go zostawiać samemu sobie bo to jest relikt przeszłości (tylko wietrzenie go). Mnie artykuł bardzo przekonał. Od razu mówię że to moja pierwsza ciąża dlateg jestem podatna na rzeczy które czytam a nie przetestowałam, ale polecam poczytać "Dziecko"
ciekawe, jakie będą zalecenia przy wypisie ze szpitala, bo to wszystko zmienia się w ekspresowym tempie. tak czy siak tym razem również będę przemywać do "czystości" wokół kikutka patyczniem kosmetycznym namoczonym w octenisepcie. bardzo ładnie wysusza

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 09:23   #2294
uparta8210
Raczkowanie

Witam,
dzięki dziewczyny za odp. odnośnie spania na lewym boku. Uciekm na spacer, póki słoneczko świeci.
Miłego dnia
uparta8210 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 09:24   #2295
pola_m
Wtajemniczenie

Dzień dobry

Cytat:
J

Ja mam już tyle książek w czytniku i ciągle zapisuję jak któraś z Was coś poleci dam radę. Dziecko będzie spało i jadło, nie będzie płakało to ja będę czytać
Bardzo słuszna koncepcja
Ja czytałam podczas karmienia

---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

A u nas śnieg z deszczem
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 09:24   #2296
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
a ja jestem niepodatna, wiec nie zamierzam dalej nic robic
jezeli cos nie jest poparte badaniami na duzej populacji, to ja w to nie wierze
natomiast nicnierobienie z pepkiem bylo kiedys badane w UK i to mnie przekonuje bardziej, poza tym widze co sie z pepkami dzieje na biezaco, czyli nic sie nie dzieje, jesli sie ich nie dotyka
ale to jedna z tych decyzji, ktora kazda mama musi podjac sama
Stary 2013-11-20, 09:31   #2297
mmhym
Zadomowienie

Dzien dobry

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak bedziecie kupowac kosmetyki dla dzieci poczytajcie etykiety , musi pisać ze od 1 dnia bo przewaznie mówia i pisza dla noworodków a okazuje sie ze od 1 miesiaca życia sa ..

co do kąpieli nie mozecie sie bać chwycic i koniec przeciez macie dwie rece zawsze moze ktos wam pomóc i umyć maluszka a wy bedziecie g otylko trzymac z dnia na dzien staniecie sie sprawniejsze w tym i chwyt bedzie mocniejszy dacie rade naprawde
No właśnie zauważyłam to z tymi kosmetykami. Tak samo było nieraz z kremami na rozstępy, niby w ciąży, a od 4 miesiąca z tyłu gdzieś napisane.

Ja chyba kupię tylko płyn do kąpieli i oliwkę jeśli chodzi o mycie i smarowanie i albo z Hipp albo z Babydream. Ponoć składy super, a nie chcę chyba zaczynać z emolientami bez potrzeby.

A kąpiel myślę przeprowadzać na początku we 2 z mężem - w sensie on trzyma ja asekuruję lub nadzoruję jeśli będzie mu dobrze szło

Cytat:
No Side, po takim szczegółowym wykładzie to nic tylko się słuchać
Ale nie, poważnie, to też nie zdawałam sobie sprawy, że to takie istotne aż, dzięki wielkie.

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Dzień dobry! Miłego dnia mamusie!
Tobie miłego dnia, bo mówiłaś, że nieciekawy tydzień się zaczyna

Cytat:
Tak jest zawsze... Jak Ty potrzebujesz, to nic nie drgnie, a jak Tobie coś nie leży, to by robili zawsze.
U mnie dzisiaj, podobnie jak u TeQiby, od samiutkiego rana odkurzają moją ulicę, a ja mam wąska ulicę otoczoną kamienicami, to się tak niesie...

Cytat:
No wiesz co, dziwy..
Mnie też trochę mdli czasem po witaminkach ciążowych, ale nie aż tak. Ostatni raz wymiotowałam chyba gdzieś w 17 czy 18 t, z powodu banana. Więc może i Tobie ta kawa po prostu dzisiaj nie podeszła lub nie połączyła się tak, jak powinna.

Cytat:
Napisane przez Serissa Pokaż wiadomość
Mamy już mnóstwo nowych rzeczy pokupowane, śpioszki idzie dorwać za 15 zł. W realu jak była promocja na body, 3 szt i wtedy jedna wychodzi 6 zł z groszami, kupiliśmy 6 szt. Kaftaniki idzie w sklepie dziecięcym za 10-12 zł kupić, więc tak powolutku kompletujemy. W pepco też są super ceny. Spodnie dresowe dorwałam za 5 zł A tak to z 10 zł kosztują, jakieś bluzeczki chłopięce np na 76 cm są po 6-12 zł. Także nie ma takiej tragedii jak się spodziewałam. Wolę sobie odmówić jakiejś pierdoły i kupić małemu, żeby potem nie wyglądał jak mały lump.
Ja tez myślałam, że te sprawy ciuszkowe to droższe są. No oprócz zbawiennego dla mnie ciucholandu, to nieraz na promocjach można kupić fajne, porządne ubranka za grosze. A wiesz że Twoje, że nikt na nie nie czeka...

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Ja dopiero dzisiaj oglądałam ten filmik, co któraś wczoraj wkleiła
Rozwaliło mnie kompletnie, jak ta jurorka się popłakała Cezik się popisał

Drugie serce

Edytowane przez mmhym
Czas edycji: 2013-11-20 o 09:34
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 09:37   #2298
teQiba
Moderator

Zmykam - milego dzionka Nie piszcie za duzo
Stary 2013-11-20, 09:40   #2299
Trisdom
Zadomowienie

Witam się poranne. U mnie przestało padać, dlatego zaraz wybywam na spacer. Emilka kopie po śniadaniu- owsianka jej służy

Cytat:

Cytat:
spokojnie dziewczyny gdyby spanie na plecach było tak straszym zagrożeniem pewnie wymyśliliby na plecy do spania dla ciężarnych szelki z piłkami tenisowymi Ale skoro to może spowodować złą pracę w organiźmie dziecka gdybyśmy sobie taką nockę zrobiły na żyle to może lepiej się oduczać
To ja wtrące do tematu medyczne sprostowanie. Do łozyska z naszego organizmu jest dostarczana krew tętnicami, które tak łatwo sie nie zapadają jak zyły, bo w nich jest duzo wieksze cisnienie i budowa naczynia tez jest troche inna. Prawde jest, że optymalnie jest leżec na lewym boku, ale to głównie przez żyły.
Z "prawej strony" biegnie słynna juz żyła główna dolna, która zbiera zuzytą krew z dolnej połowny mamusinego ciałka i z łożyska. Jak ją ucisniemy, to zwieksza się cisnienie żylne w ww. miejscach i oprócz tego, że łożysko przepełnione jest krwią (łopatologicznie- zwieksza sie cisnienie i dopływ nowej świeżej krwi jest zaburzony) to rozszerzają sie NAM żyły, co powoduje : żylaki, pajączki i hemoroidy...

A na plecach macica uciska przede wszystkim kręgosłup i aortę, co nie jest optymalnym rozwiązaniem.

JA staram sie z poducha spac na lewym boku od jakichś 3 miesięcy- na początku było ciężko, ale da sie ciało ustawić tak, jakby się prawie spało na brzuchu

Cytat:
Mona ja ide w sobotę, więc pewnie w poniedziałek wieczorem będą wyniki
Kciuki

Cytat:
natomiast nicnierobienie z pepkiem bylo kiedys badane w UK i to mnie przekonuje bardziej, poza tym widze co sie z pepkami dzieje na biezaco, czyli nic sie nie dzieje, jesli sie ich nie dotyka
Ale wietrzyć, czy przykryć suchym gazikiem? Ja w sumie mam już w domu psikacz do odkażania, ale raczej stosuje go do dorosłych ran.

Cytat:
Napisane przez kate1623

Mnie tez pierwszy raz zemdliło i rzygałam po kawie, ale to było na samym początku...
Myslę, że kawa winna, szczególnie jak była wyjątkowo.

Edytowane przez Trisdom
Czas edycji: 2013-11-20 o 09:42
Trisdom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 09:41   #2300
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość
monka ten filmik byl zmontowany tu mozna zobaczyc orginal http://www.newsweek.pl/polak-w-bryty...,274981,1.html
widziałam, na końcu jest napisane

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
No i najważniejsze Jaś zmierzony z każdej strony, wszystko prawidłowo. Od poprzedniego tyg przybrał 300 g i ważny już 830g ( 25t5d)
Miałam też ktg i również wszystko ok.
Chociaż tyle dobrze, że z synkiem wszystko w porządku ja sobie poradzę i wytrzymam diete i klucie w paluchy
ale duża już ta Twoja dzidzia

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
Prawda? Jak śmieli! Na ciężarną czatować!
CB radio? Coś Ty, rozwaliłabym na wertepach!

Zajrzałam na naszą 1szą stronę i znalazłam nowe dla mnie pojęcie masaż Shantala, wzięłam i wygooglowałam i przy okazji obejrzałam sobie na youtubie inne filmiki, np. o kąpieli niemowląt. Tyle, że na filmikach się schytrzyli i dają większe dzieciątka, które już same trzymają główkę, a jak kąpać takiego noworodka? Masakra jakaś! Jak ja poradzę?
I obleciał mnie strach i pomyślałam sobie, że ja przecież NIC nie wiem! Aaaa!
damy radę

Cytat:
Też miałam dzisiaj akcję, tyle że ze strażą miejską. Włożyli mi karteczkę za szybę, pod domem. Wiem że tam nie wolno stawać, ale u nas po prostu nie ma miejsc parkingowych i wszyscy tam stają, a auta nie zagradzają nikomu drogi. No i się wkurzyłam, pojechałam do nich i jeszcze ochrzaniłam, że ja w zaawansowanej ciąży nie będę z zakupami lecieć dwie przecznice dalej i że to nie moja wina że nie ma miejsc parkingowych. No i dostałam tylko pouczenie.

mona gratuluję wyników ja się już zaczynam stresować swoimi... Robię za 2 tyg
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 09:43   #2301
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:

Dobrze, że szybciej wzięłaś samochód, bo jeszcze byś nie dała rady wyjechać i cały dzień bez samochodu

Cytat:
1.Wydaje mi sie ze fajnie malucha moze zajac - kladziesz obywatela na takiej macie na srodku pokoju i mozesz sobie cos robic, podczas gdy obywatel powinien byc zajety zabawa

2.Chce chociaz byc blisko rekordow mojego lumpkowego guru - koziemleko Oby sie udalo
1.Ale czy taki noworodek, aż tak się tym zainteresuje? Bo kilkumiesięczne dziecko to oczywiście będzie się już fajnie bawić i sięgać po te zabawki. Ale taki maluch Czy to nie będzie to samo co karuzela nad łóżeczkiem?

W ogóle znajomi dostali dwie, albo nawet trzy takie maty na chrzciny więc ja też nie zamierzam jej na razie kupować Wstrzymam się przez pierwsze 2-3 miesiące życia maleństwa

2.
Oświadczam, że ja już nic nie kupuję, bo mam już sporo ciuszków, a resztę zamierzam dostać
Ale chyba w piątek pójdę kupić jakiś duży ciepły sweterek i może pidżamę do karmienia w końcu dorwę. W końcu coś dla siebie No i jak dla dziecia będzie coś super to też się skuszę

Cytat:
Napisane przez vivien39 Pokaż wiadomość
baja-ja glukometr dostałam od swojej gin-ona specjalizuje sie w cukrzycach ciążowych. Ziemniakow gotowanych nie jem, chyba ze sie w zupie trafi, smazonego tez nie (dieta na watrobe, bo tez mnie w ciąży boleć zaczęła), gotowanej marchewki, buraków, nic co zawiera białą mąkę. Nie moge już patrzec na gotowane mięso, ryż brążowy i kasze
I jem małe porcje. 2 kromki chleba razowego z szynką i mam poziom cukru 127, a po 3 kromkach z serem żółtym 144

tam na stronie słodkie mamy jest podane ile można czego na jeden posiłek.

Myślę, ze z dietą z dnia na dzień będzie łatwiej
Podziwiam cię za tą dietę
Ja nie potrafię obojętnie przejść obok cukierka

Cytat:
Mnie wczoraj cały dzień mdliło. Nie wiem czy po tej glukozie

Teraz nas już chyba nie powinno mdlić

Cytat:
Mnie też na nowo momentami mdli, chyba u progru trzeciego trymestru znowu się zaczyna. Musze też przyznać że od kiedy jestem w ciązy mięso stało się dla mnie koniecznością i jak tylko mogę unikam bo mnie normalnie odrzuca. To jest nieprawdopodobne, bo jestem wybitnym mięsożercą

Naprawdę w 3 trymestrze znowu Nie przerażaj mnie

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość

A u nas śnieg z deszczem
No co ty?

Cytat:
Ja się jeszcze nie zastanawiałam. Zapytam się mamy i już

Widziałyście świąteczne emotki?
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 09:44   #2302
filupka
Rozeznanie

Cześć dziewczyny, witam "z rana".

Oj to mnie trovhe przerazilyscie tym spaniem ja czesto właśnie na plecach śpię. No ale jak to w nocy kontrolować?

Życzę wam miłego dnia a ja mykam na basenik

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 09:52   #2303
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
A możesz napisać, jaki masz czytnik? Bo ja mam sobie wybrać i dostać na święta i się rozglądam
Taki czytnik mam
http://allegro.pl/czytnik-ebook-cybo...696173455.html
Mam go od początku października, czytam CODZIENNIE używając podświetlenia i jeszcze połowy baterii nie zuzyłam

Też nie chciałam iść na glukozę, ale jak już byłam po, to byłam szczęśliwa

Cytat:
Się chłopaki wystraszyli

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
a kto dał ci ten glukometr? w poradni diabetologicznej?Kurcze żaluje, że w Poznaniu nie weszłam do apteki spytać, może bym od reki dostała. Na szczęscie mam czym jutro zmierzyć cukier, ale chciałabym swój sprzęt.Ja będę skakać z radości jak mi się uda za 1 zł zdobyć, jest jeszcze nadzieja, że jutro coś załatwie
Ja sobie darowałam ważenie porcji. Tzn przed ciążą byłam na zdrowym odzywianiu i wszystko ważyłam, także teraz mniej więcej wiem ile jem, a korzystałam z ilewazy.pl też jak nie chciało mi się ważyć.
Ziemniaków niby nie wolno. Te gotowane w mundurkach mają IG 65 czyli dość wysoko, ale ja czasami zjem. Tylko nie puree ale całe powinno się jeść
Glukometr dostałam w poradni, ale innej firmy z jakiegoś programu dbamy o mamy, plus książeczki, tabelki do wpisywania wyników, kosmetyczka.
Szukaj szukaj tego glukometru, bo szkoda nie mieć swojego. W moim np glukometrze mogę znaleźć sobie średnią wartość z tygodnia, miesiąca etc.
Tu jest wizazowy wątek słodkich mam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=689345

Cytat:
Napisane przez marima Pokaż wiadomość
z takich ciekawych rzeczy to położna mówiła żeby napisać kartkę i przyczepić do nosidełka żeby mąż na wyjście wziął dla swojej kobiety kurtkę i buty niby logiczne ale często faceci podekscytowani wyjściem żony i dziecka ze szpitala często o tym zapominają
jak odejdą nam wody płodowe, to powinnyśmy na chwilę usiąść żeby główka dziecka dobrze wsunęła się w kanał rodny i od razu lecieć do szpitala, ta już widzę jak chlusną mi wody w centrum, ja przysiądę na ławeczce i zamarznę przy -20 st i dostałyśmy takie papierki lakmusowe żeby sprawdzić czy są to już wody płodowe czy tylko mocz, bo w ostatnim miesiącu często dokucza nam taka dolegliwość jak nietrzymanie moczu
Po co ta kurtka i buty? Przeciez jak pojadę na porodówkę to właśnie w kurtce i butach, chyba, że nie ??

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 09:53   #2304
mona1
Zadomowienie

Dzien dobry mamusie U mnie znów cudna pogoda, zmykam zaraz na spacerek
teQiba udanych łowów, też "przelecę się" po lumpkach

Cytat:
Gratulacje za dobre wyniki
Co do kolezanki przeszukałam internet i okazuje się że to się w ciąży zdarza, że nawet w jednej ciązy można przejśc dwukrotnie ospę. Kobiety o tym piszą. Mnie do tej pory też wydawało się że drugim razem to już półpasiec.

Matko ta ospa w ciąży to brzmi okropnie, z tego co kojarzę wywołuje ją ten sam wirus co opryszczkę, wiec jeśli nie jest to pierwszy raz to nie jest źle. Tak czy inaczej współczuję koleżance.
Co do spania na plecach, nie wiedziałam że to aż tak niebezpieczne dla płodu, na szczęście nigdy w ten sposób nie spałam, na brzuchu też rzadko ja zawsze na prawym lub lewym boku, i w ciąży też tak jest

Cytat:

no nieźle wymioty w 28 tc myślałam że w tym okresie ciąży takie sensacje już nam nie grożą, ale nigdy nie mów nigdy współczuję, mam nadzieję że to jednorazowy incydent

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
[/COLOR]A u nas śnieg z deszczem
ojj to nie zazdroszczę, u mnie przepiękna pogoda

Miłego dnia mamusie
Stary 2013-11-20, 09:57   #2305
uparta8210
Raczkowanie

dziewczyny ale mam nerwa. zakupiłam na allegro dwa sweterki, jednego dnia u jednego sprzedawcy. Przyszedł jeden sweterek a drugi nie. Sprzedawca twierdzi że nie ma go już na stanie a dodam że dany sweter zakupiłam u niego 7 listopada , 12 wpłynęły mu na konto pieniądze z PayU i tego też dnia zakończyła się aukcja. Po co zatem wystawiał swetry do sprzedaży ja nie maił na stanie ???? a sprzedał 36 :conf used: i chce abym mu podała nr konta to mi kase odeśle. Jezu ale mam nerwa :pala :

przepraszam że nie do tematu ale normalnie zaraz eksploduję
uparta8210 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 10:02   #2306
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem Ci, że siostra TŻ ma takie coś w sobie, że jej się nie da odmówić bedzie wierciła dziurę w brzuchu aż sie człowiek zgodzi dla świętego spokoju
Kiedyś byłam na każde zawołanie żeby do niej jechać, teraz się oduczyłam
Dlatego może wezmę, wsadzę do piwnicy i oddam po jakimś czasie

Cytat:
kurtkę, buty, generalnie wszystko w czym wychodzi się na dwór oddaje się mężowi do domu. w szpitalu nie ma gdzie tego trzymać przez kilka dni. w większości przecież tylko małe szafeczki są przy łózkach.
dlatego trzeba chłopom przypomnieć, co mają zabrać na wyjście dla dziecka i mamy
Nie w każdym szpitalu. U mnie są wieszaki, a buty pod łóżko się daje. Ja i tak na poród pojadę w łachmanach starych i butach, to nawet jak mi zwiną to nie będę płakała

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
ze mnie to była taka gwiazda ze jak mame wypisano po operacji w lutym do domu to ja nic nie zabrałam mama wróciła w piżamie okryta szlafrokiem i w papciach a najlepsze to to ze moj ojciec na stacje benzynową podjechał chcac nie chcac pracownicy widzieli ze mama podrózuje w owym stroju
Nie pomyśleli, że skądś ucieka?

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 10:07   #2307
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
Taki czytnik mam
http://allegro.pl/czytnik-ebook-cybo...696173455.html
Mam go od początku października, czytam CODZIENNIE używając podświetlenia i jeszcze połowy baterii nie zuzyłam
ja mam kindle i jestem bardzo zadowolona wygląda jak kartka papieru więc wieczorem trzeba sobie światełko do czytania zapalić

też się zbieram na spacerek jakiś kiepski humor mam dzisiaj...
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

Stary 2013-11-20, 10:08   #2308
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
ciekawe, jakie będą zalecenia przy wypisie ze szpitala, bo to wszystko zmienia się w ekspresowym tempie. tak czy siak tym razem również będę przemywać do "czystości" wokół kikutka patyczniem kosmetycznym namoczonym w octenisepcie. bardzo ładnie wysusza
my tak robiliśmy przy Ewci właśnie - mizialiśmy Octeniseptem okolice pępka. odpadł już w 6 dobie. a sam Octenisept przydał się później na stłuczone kolanka

zacieszam się do nowej szafy

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 10:09   #2309
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny ale mam nerwa. zakupiłam na allegro dwa sweterki, jednego dnia u jednego sprzedawcy. Przyszedł jeden sweterek a drugi nie. Sprzedawca twierdzi że nie ma go już na stanie a dodam że dany sweter zakupiłam u niego 7 listopada , 12 wpłynęły mu na konto pieniądze z PayU i tego też dnia zakończyła się aukcja. Po co zatem wystawiał swetry do sprzedaży ja nie maił na stanie ???? a sprzedał 36 :conf used: i chce abym mu podała nr konta to mi kase odeśle. Jezu ale mam nerwa :pala :

przepraszam że nie do tematu ale normalnie zaraz eksploduję
chociaż tyle że chce kase oddać...

Stary 2013-11-20, 10:09   #2310
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Trisdom Pokaż wiadomość
Napisane przez kate1623

Mnie tez pierwszy raz zemdliło i rzygałam po kawie, ale to było na samym początku...
Myslę, że kawa winna, szczególnie jak była wyjątkowo.
Dzięki za radę nie tykam kawy, aż do narodzin Majki

Cytat:

Widziałyście świąteczne emotki?
Nooo

Ela87 możesz mi opowiedzieć troszkę więcej o ebookach? Bo jakoś mnie nie przekonywały do tej pory, a coraz więcej się o nich mówi. Jak to tałatajstwo działa oczy nie bolą?

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości