|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć V część wątku? | |||
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
34 | 64,15% |
Żebro, pęcherz - znowu bóle... Dziecko, obchodźże się z mamą czule! - Mamusie III/IV 2014 cz.5 |
9 | 16,98% |
Już niedługo będziesz z nami, my na Ciebie tu czekamy - Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 |
10 | 18,87% |
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2281 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 4
Cytat:
![]()
![]() |
#2282 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() mam też koleżanki: "od wcześniaczka" ( w tym momencie wzmacniam efekt łzami w oczach), "ela of fretek", "asia z gliwic, ale z niemiec", "mamusia z knurowa" wiesz ta taka moja dobra koleżanka z wizażu co jest z tarnowa" ![]() ![]() ![]() ![]() no i żeby Gabryś leżał tak jak chcesz. Ja już sama nie wiem co bym wolała. Z jednej strony chciałabym cesarkę, ale z drugiej już się tak nastawiłam na tę fazę porodu przejściową w której podobno nie można odmawiać ciężarnej bo może pobić nawet położną jeśli jej odmówi bo jest w szale, że zamierzam wtedy wyjąć listę rzeczy które chcę od męża po porodzie jak jakiś nowy naszyjnik i jeden pierścionek i torebkę ...żebym urodziłą może obieca mi wtedy wszystko ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2283 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#2284 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() Mój ma "niestety" płacone za nadgodziny, więc nic z tego - śmiejemy się że jest duże prawdopodobieństwo że w ciuchach roboczych przyjedzie na porodówkę i zaraz po porodzie będzie musiał wrócić do pracy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2285 |
Zakorzenienie
|
Urlop ojcowski
Urlop ojcowski – 2 tygodnie Przepisy zapewniają każdemu tacie 2 tygodnie tzw. urlopu ojcowskiego. Przysługuje on mężczyznom, którzy pozostają w stosunku pracy. Urlop ten przysługuje niezależnie od urlopu macierzyńskiego, na którym przebywa mama dziecka. Można go więc wykorzystać równocześnie z mamą, np. tuż po porodzie, aby zająć się partnerką i noworodkiem. Urlop ten należy wykorzystać do czasu ukończenia przez dziecko 1. roku życia. Niewykorzystany – przepada. Pracodawca nie może odmówić jego udzielenia.
#2286 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() 14 ![]() Jest kilka rodzajów tych urlopów i można się w tym pogubić, ale ten co rodzice oboje są w domu to 14 dni trwa na pewno. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2287 |
Zakorzenienie
|
Dobrze, że nie tylko my mamy takie przeboje
![]() Idę zrobić galaretkę z owocami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2288 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2289 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za rady, dziewczyny
![]() Tak przypuszczałam, że to brak magnezu, ale nie sądziłam, że może mieć aż takie silne konsekwencje. Będę się musiała zatem zaopatrzyć w tabletki i łykać. Myślicie, że mogę to zrobić bez konsultacji z lekarzem czy lepiej najpierw z nim to ustalić (wizytę mam dopiero 21 stycznia)? teQuiba- my akurat stelaż dostaniemy od mojej szwagierki, ale jeżeli nie, to kupiłabym używany za kilka złotych. Mmhym- ja właśnie mam ochotę kupić pierwszą część. Nie będziemy chodzić z TŻ do szkoły rodzenia, więc fajnie byłoby mieć wszystkie informacje odnośnie pielęgnacji maluszka zebrane w jednym miejscu. A jak jeszcze będą napisane przystępnym językiem i przedstawione na filmikach to już w ogóle chyba z miejsca staniemy się idealnymi rodzicami ![]() Ja zostawiłabym ok. 8-10 tych pieluszek. Lutien- bardzo ładne imię ![]() Wszystkim chorowitkom życzę zdrowia ![]() Wszystkim, którym maluszki zaczynają już porządnie dawać w kość życzę, żeby w końcu małe szkraby zaczęły chociaż trochę oszczędzać swoje mamy ![]() Moja mała dopiero się rozkręca, ale podejrzewam, że im dalej w las tym mniej będzie miała dla mnie litości ![]()
#2290 |
Zakorzenienie
|
Hej
Mój Tż po porodzie weźmie 2 tyg zaległego urlopu wypoczynkowego, szef już poinformowany, więc myślę, że nie będzie potem problemów. A potem w razie potrzeby może weźmie ten urlop ojcowski. Byłam dziś na badaniach i przy okazji w Tesco i nie uwierzycie, ale nic nie kupiłam! Choć chciałam zakupić tenisówki dla synka, ale były tylko jakieś takie ocieplane, a ocieplane to tylko na czas marzec-kwiecień, a wtedy będzie malutki i mu butów zakładać nie będę. Trzeba czekać do wiosny może będą jakieś fajne |
![]() ![]() |
![]() |
#2291 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję za rady ale niestety odkąd jestem w ciąży na czosnek reaguję odruchem wymiotnym
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2292 |
Zakorzenienie
|
Monka, to szczerze podziwiam za plany przeprowadzkowe po porodzie... i powodzenia już życzę!
ewentualnie misiakom ![]()
#2293 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2295 |
Raczkowanie
|
Witam
Łoł tak dużo mam do nadrobienia... na szczęście moja nieobecność była spowodowana brakiem czasu. Byłam na usg 3d i wg lekarza będzie chłopak ![]() ![]() teraz będe miała więcej czasu więc obiecuje więcej się udzielać nie wiem tylko czy nadrobie to kiedy mnie nie było ![]()
#2296 |
Zakorzenienie
|
wolałabym gotować lalkom i pić kawkę z miniaturowych filiżanek, bo w co ja się będę bawiła z Piotrkiem
![]() Mąż ma kuzyna którego mały ma tak samo na imię jak tż i dokładnie wygląda tak samo jak tż jak był malutki, jest rozkoszny ale tak aktywny że cała rodzina ma ubaw bo pierwszego dnia w przedszkolu pobił innego chłopczyka i jak pani zostawiła go w kozie kopnął panią a jak powiedziała mu że tak nie wolno to on jej że "w domu mamusię też kopię" ![]() ![]() Mamusia go w domu skarciła, wytłumaczyła trzylatkowi jak się to tylko da w takim wieku że tak nie wolno i wogóle a on wysłuchał po czym mówi "jutro go zabiję" ![]() I ja się tego boję u Piotrusia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2297 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2298 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego GT-I8190 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a ty się nie śmiej, bo ty jesteś "ta co będzie rodziła pierwsza" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2300 |
Zadomowienie
|
a ja jestem w 6 miesiącu, zdaje się 25 tydzień
jak można być mamusią marzec/kwiecień i być w 9tym miesiącu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2301 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego GT-I8190 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2302 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Matko i córko, czy nie można pospać do 12 żeby potem nie nadrabiać 8 stron?
![]() Noooo duże są ![]() Ale jajka też ponoć są ważne, chyba im zależy żeby było dużo w gaciach, wtedy czują się ważniejsi ![]() Cytat:
![]() Co do cc, wtedy tak się czułam, a i ponadto czułam, że zawiodłam męża, bo on chciał być przy porodzie. Teraz widzę to inaczej co nie zmienia faktu, że chciałabym urodzić z nogami w szpagacie a nie podczas operacji cc. Ojtam, będzie jak będzie, byle dziecko zdrowe się urodziło ![]() Jak to jajek nie widzisz,na tej fotce są OGROMNE! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A że bobaski mają malutkie ptaszątka... ![]() ![]() ![]() O, widze że nie byłam pierwsza z pomysłem postawienia wanienki na stole ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Sprytna jesteś, będziesz mogła zostawiać córę i kilkulatka z najstarszym w charakterze niańki a sama na imprezy pomykać ![]() Cytat:
![]() ![]() Ale w domu ciiiicho. Pies grzeczny, syn wreszcie w przedszkolu, mąż w pracy. No dobra, czas na poranną kawkę i śniadanie ![]() Edytowane przez bebe97 Czas edycji: 2014-01-03 o 12:38 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2303 |
Raczkowanie
|
Mój mąż teraz zaczyna ostro szukać pracy , bo ta co teraz pracuje to się do niczego nie nadaje wraca po 20 do domciu dopiero godzina 21 i idzie spać by o 5.30 następnego dnia wstać. Co to za życie z małym dzieckiem, dziecko nie będzie widziało tatusia nawet a ja chyba zwariuje sama w domu z poradami babci i mamy
![]() ![]()
![]() |
#2304 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
ja do 1 w nocy w nej bezsennosci snuje sie po domu a po 7 zazwyczaj pobudka ![]() serio ja tych jajeczek nie widze. w domu mam 2 komplety - mezowe i psie a tu patrze i nic... ![]() z zuzia jezdzilam do poczatku 9 mc. pozniej to bylo zbyt niewygodnie. w kazdej pozycji i w kazdym miejscu
![]() |
#2305 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A będziesz bawiła się w: budowanie garażu z kloców i wjeżdżanie w niego ciężarówką, budowanie torów, żeby pojeździć po nich lokomotywą, nastaw się na wystawanie w oknie za każdym razem jak przyjeżdża śmieciarka, gapienie się na zaparkowane samochody i motory, kopanie piłki, strzelanie z procy itd. Wg mnie dla kobiety posiadanie syna to jak odkrywanie od nowa świata ![]() ![]() Cytat:
![]() Kate rodzi w lutym, ale woli nas niż styczniówko-lutówki ![]() ![]() Edytowane przez bebe97 Czas edycji: 2014-01-03 o 12:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2306 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() side85 ![]() ![]() I ja rzadko opowiadam mu, co tam na wizażu, bo on chyba zazdrosny jest, że ja tyle czasu poświęcam na Was ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Chociaż zawsze, jak opowiadasz o tym swoim małym żaliku, że to nie dziewczynka, to mi się przypomina jak Agnieszka Wagner ubiera w "Nic śmiesznego" Adasia w śliczne sukienki ![]() A historia dalszego bratanka ![]() Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2307 |
Raczkowanie
|
pytanie do tych, które mają zakupione już beciki jakiego rozmiaru kupiłyście? bo do mnie dziś dotarł 75x75 i wydaje mi się taki malusi;/
#2308 |
Zakorzenienie
|
![]() A ja się właśnie przeraziłam, bo toksoplazmoza może spowodować przedwczesny poród ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2309 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
kiedyś opiekowałam się jednym maluchem który miał 3,5 roku. byliśmy sobie obcy ale sąsiadka mnie uprosiła. Bawimy się, bawimy i nagle mały odbiegł od klocków, podbiegł do mnie pocałował mnie w usta i pobiegł spowrotem do klocków i dalej układa. Ja normalnie szok co on zrobił i mówię: pocałowałeś mnie! a on: niee ja" tAAk on: niEE ja: no przecież pocałowałeś on: no przeciez nieE! ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ehhh stare ciapy już z nas bo nie miewamy już takich przebojów, życie w ciąży gdy maż jest ciągle miły zaczyna być nudne ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2310 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
kiedyś mówi "You are my princess", a ja - co??? kto tak mówi?, a Kuba: tata świnka do mamy świnki (ze świnki peppy). cały dzień chodziłam uśmiechnięta od ucha do ucha a ja nie mam becika i nie kupuje żadnego, sama nigdy nie używałam; a jak teściowie przyjadą to owinę dzidziaka w koc i tak im dam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:35.