Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 4 - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć V część wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 34 64,15%
Żebro, pęcherz - znowu bóle... Dziecko, obchodźże się z mamą czule! - Mamusie III/IV 2014 cz.5 9 16,98%
Już niedługo będziesz z nami, my na Ciebie tu czekamy - Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 10 18,87%
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-03, 09:02   #2251
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 4

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Ale sie wkurzyłam teraz.
Mam ochotę usiąść i beczeć teraz.
Zamówiłam fotelik na smyku 26 go grudnia, a dzisiaj dostaję meila, że nie mają go Tak mi się podobał, a był w promocji
Były jeszcze inne promocje na necie, ale juz nie zamówiłam i teraz zostaję bez fotelika, który mi się podobał.

Nienawidzę smyka

Wcale ci się nie dziwię, że się wkurzyłaś

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Dokładnie, a najlepszy tekst w tym programie to jak kobieta stwierdziła, że dziecko może i ją kopało, ale myślała że to gazy

Cytat:
Napisane przez JustiLbn Pokaż wiadomość
Ciuchz y lumpka są spryskiwane preparatem dezynfekującym i antygrzybicznym, oraz przy pakowaniu ich do worków posypywane są granulatem antymolowym/myszowym, dlatego należy je prać w minimum 60 stopniach.
Fuj... jakoś mnie to obrzydziło
Dobrze, że wyprałam wszystko dwa razy

Cytat:
Napisane przez justine_87 Pokaż wiadomość

Za mną intensywny dzień - rano morfologia (chyba będę musiała łykać żelazo, bo wyniki nie wyszły idealne). Później zrobiłam z TŻ prawie 50km jadąc do mojego lekarza rodzinnego, a później jeszcze czekała na mnie wizyta u neurologa.
I tak jak przewidywał ginekolog - dostałam zaświadczenie o wskazaniach do cc...
A propos cc - na jednym z blogów powalił mnie jeden komentarz, a mianowicie: "Ja się bardzo cieszę że mogłam urodzić naturalnie. To jednak niesamowite przeżycie, no i ta satysfakcja że dałam radę, nosiłam to dziecko przez 9 miesięcy i dałam radę wydać je na świat. (...) Przy cc jest kicha - kobieta nie ma żadnej "zasługi", no bo co to za sztuka dać się pociąć?"
Dziwna ta babka Co za różnica w jaki sposób dziecko się urodzi? Żadnej zasługi to nie ma babka co się nawet do szpitala nie ruszy tylko rodzi gdzieś na przystanku. Jak w tych "ciążach z zaskoczenia"

Cytat:
Lekarz mnie badal i nie widzial nic niepokojacego, najwidoczniej to.z tego, ze widocznie mam bardziej ukrwiona szyjke i moze to tak czasami plami.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Dobrze, że nic niepokojącego nie widział Chociaż "może to szyjka" nie do końca mnie przekonuje. A przestałaś już plamić

Cytat:
Witam się w 35tc i 9 miesiącu

My wczoraj byliśmy na ostatnich zajęciach w SR. Mój tż kąpał lalkę Biedny nie potrafił jej odpowiednio podnieść Ale dał radę, lalka przeżyła
Dostaliśmy wczoraj "prezenty" więc mam już krem do twarzy dla malucha, butelkę ze smoczkiem i mnóstwo próbek - sudocremu, loveli, płynu do płukania, kremu na rozstępy, płynu do higieny intymnej, pampersa, oliwki, jakiś wkładek urologicznych i mnóstwo ulotek

No więc następne popołudniowe czwartki mamy już wolne

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość
wiecie co mój Piotrek chyba już osiągnął maksymalne rozmiary bo ja nie wyobrażam sobie że on jeszcze z dwa kilo ma przytyć On już się rusza tak mocno że mnie to zaczyna przerażać. Wczoraj tak szalał że cały brzuch mi skręcało we wszystkie strony! Zawołałam męża do sypialni i powiedziałam że ma się zając dzieckiem bo ja już nie daję rady i wtedy on do niego wali przemowę i kładzie swoje duże dłonie i mały się trochę uspokaja, no ale przecież nie może tak być że ja sobie z własnym dzieckiem nie radzę a siedzi jeszcze w brzuchu. Mąż poszedł do drugiego pokoju a mały jak tylko tatuś był za futryną już zaczął na nowo...nic sobie z matki nie robi, ja wiem że to śmiesznie brzmi ale ja czuję to tak intensywnie że jestem w szoku!
Czy te mamusie które mają drugą ciąże i więcej mogą powiedzieć, czy potem te ruchy są takie bolesne mocno? Bo mnie już zaczyna nieraz boleć a on dopiero się rozrasta a czytałam że wód przestaje przybywać do 33 tygodnia chyba i potem już tylko dzieć się rozpycha w tym co jest więc jest gorzej...

---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Ela ja z tobą normalnie nie mogę Myślę że te kropki były najważniejsze

Mnie też ruchy już bolą Rano jak dostałam kopniaka w żebra to aż stanęłam na baczność A to jeszcze dwa miesiące
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 09:09   #2252
teQiba
Moderator

Ale biedne jestescie dziewczyny z tymi kopniakami - chociaz ja Wam troche zazdroszcze bo Kacper malutko i delikatnie sie rusza.
Stary 2014-01-03, 09:26   #2253
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość

Dobranoc dziewczyny
Zostawie Wam jeszcze przed snem pytanie - wanienki kupujecie ze stelazami? Bo przegladalam allegro i wychodzi na to ze taki stelaz to koszt 60-70 zl i tak sobie mysle ze chyba wole sie pomeczyc bez...
Ja nie kupuję, zamierzam wanienkę stawiać na stole w kuchni.
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 09:28   #2254
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
wiecie co mój Piotrek chyba już osiągnął maksymalne rozmiary bo ja nie wyobrażam sobie że on jeszcze z dwa kilo ma przytyć On już się rusza tak mocno że mnie to zaczyna przerażać. Wczoraj tak szalał że cały brzuch mi skręcało we wszystkie strony! Zawołałam męża do sypialni i powiedziałam że ma się zając dzieckiem bo ja już nie daję rady i wtedy on do niego wali przemowę i kładzie swoje duże dłonie i mały się trochę uspokaja, no ale przecież nie może tak być że ja sobie z własnym dzieckiem nie radzę a siedzi jeszcze w brzuchu. Mąż poszedł do drugiego pokoju a mały jak tylko tatuś był za futryną już zaczął na nowo...nic sobie z matki nie robi, ja wiem że to śmiesznie brzmi ale ja czuję to tak intensywnie że jestem w szoku!
Czy te mamusie które mają drugą ciąże i więcej mogą powiedzieć, czy potem te ruchy są takie bolesne mocno? Bo mnie już zaczyna nieraz boleć a on dopiero się rozrasta a czytałam że wód przestaje przybywać do 33 tygodnia chyba i potem już tylko dzieć się rozpycha w tym co jest więc jest gorzej...

Piotruś lekki,ale długi, to i kopniaki sadzi Nie wiem jak to będzie później, ja tylko od czasu do czasu dostaję niekomfortowego kopniaka

Lekarz mówił co sprawdza i pokazywał, ale chyba wtedy nie mówił po Polsku

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Dobrze, że nic niepokojącego nie widział Chociaż "może to szyjka" nie do końca mnie przekonuje. A przestałaś już plamić

My wczoraj byliśmy na ostatnich zajęciach w SR. Mój tż kąpał lalkę Biedny nie potrafił jej odpowiednio podnieść Ale dał radę, lalka przeżyła
Dostaliśmy wczoraj "prezenty" więc mam już krem do twarzy dla malucha, butelkę ze smoczkiem i mnóstwo próbek - sudocremu, loveli, płynu do płukania, kremu na rozstępy, płynu do higieny intymnej, pampersa, oliwki, jakiś wkładek urologicznych i mnóstwo ulotek
Plamienia mam przez dwa-trzy dni w ciągu miesiąca i zawsze pomiędzy wizytami, także jak idę na wizytę, to już nie mam nic ale ufam mojemu lekarzowi, także jestem spokojna

Czyli już mozesz rodzić, bo jestes gotowa

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 09:31   #2255
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość

ja Ci niestety nie pomoge
czemu sie ostatnio tak rzadko odzywasz
Przepraszam Was Staram się podczytywać ale nie mam już czasu odpisywać. Remontuje się cały czas bo kupiliśmy z TŻ mieszkanie i urwanie głowy teraz z tym. Ponieważ jeszcze ciągle pracuje to tylko wieczorami mam czas na wycieczki po marketach budowlanych. Jak już wracam to padam i tylko sen mi się marzy. Ale do końca stycznia powinniśmy zakończyć remont i wtedy wrócę do Was na pełnych obrotach

Od jutra zaczynam jeszcze szkołę rodzenia Postaram się dzielić z Wami jakimiś ciekawymi informacjami

Impossible is nothing

I ślubuję Ci... Szczęśliwa żona od 9.11.2013r.

I kocham Cię ponad wszystko... Szczęśliwa mama od 06.04.2014r.

Sławcio
agunia4ever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 09:32   #2256
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Piotruś lekki,ale długi, to i kopniaki sadzi Nie wiem jak to będzie później, ja tylko od czasu do czasu dostaję niekomfortowego kopniaka

Lekarz mówił co sprawdza i pokazywał, ale chyba wtedy nie mówił po Polsku

Plamienia mam przez dwa-trzy dni w ciągu miesiąca i zawsze pomiędzy wizytami, także jak idę na wizytę, to już nie mam nic ale ufam mojemu lekarzowi, także jestem spokojna

Czyli już mozesz rodzić, bo jestes gotowa
No to dobrze, że jesteś spokojna

Właśnie nie jestem gotowa Jak się okaże, że czeka nas przeprowadzka i malowanie to jesteśmy w czarnej d*pie, bo zostało nam tylko 8 tygodni do porodu A jak wiadomo dziecko może wyleźć szybciej
Stary 2014-01-03, 09:34   #2257
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:
Tak. Oprócz tych dwóch dni urlopu okolicznościowego, ojciec może wziąć tzw. urlop tacierzyński, który trwa 14 dni kalendarzowych. To jest płatny urlop
Cytat:

Juz mowie - 2 dni sa okolicznosciowego urlopu i trzeba je wykorzystac jak najblizej okolicznosci, czyli porodu.
A te 2 tygodnie to urlop ojcowski i trzeba bo wykorzystac w ciagu pierwszego roku zycia dziecka, takze mozna od razu, a mozna tez np. w wakacje. Ojcowski jest placony ze srodkow ZUSu - na tych samych zasadach co nasz macierzynski.
Dziękuję ślicznie Jesteście nie do zastąpienia

Impossible is nothing

Sławcio

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-03, 09:46   #2258
olakola
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nivka Pokaż wiadomość
No to nieźle... A jakie masz zdanie o naszych wrocławskich porodówkach? Wybrałaś już może? Ja ciągle nie potrafię się zdecydować
jade na CC do Trzebnicy, a gdybym miała nie zdążyć, albo było coś nie tak to Borowska

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
:
W środę rano obudził mnie straszny skurcz lewej łydki. ..... Któraś z Was ma pomysł czym może to być spowodowane?
brak magnezu
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 09:49   #2259
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:

---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

No niestety pod koniec te ruchy mogą być bolesne. Ale z drugiej strony dziecko już się tak mocno nie rusza, bo po prostu nie ma miejsca.

Cytat:
Tak. Oprócz tych dwóch dni urlopu okolicznościowego, ojciec może wziąć tzw. urlop tacierzyński, który trwa 14 dni kalendarzowych. To jest płatny urlop

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

Ja robiłam trzy razy
12 tydzień - czyli kość nosowa i takie tam
20 tydzień - nerki, półkule mózgowe i coś tam jeszcze
30 tydzień - teraz lekarz sprawdzał przepływy i jeszcze jakieś inne kropki na monitorze
No właśnie ja też tak chyba zrobię. Kumpeli właśnie na tym usg w 30tc wykryto zator u dziecka w nerce, więc chyba wyskrobię te kilka stówek z portfela i jednak się zdecyduję.

Cytat:
Sliczne imie - wrzucic na pierwsza strone?
Poproszę
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 09:55   #2260
olakola
Zadomowienie

Cytat:
a w jakim wieku sa Twoi synowie wybacz jak juz pisalas, ale ja ostatnio tu nie nadazam
Mateusz 16, Kuba 3.5
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 09:55   #2261
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

ja wam powiem że on nawet nie sadzi kopniaków (no chyba że jak chce siusiu i się nachylę to dostaję bo widać za mocno się zgięłam) ale po prostu to że on nie umie na dupci usiedzieć w miejscu i ciągle zmienia pozycję
Stary 2014-01-03, 10:30   #2262
mmhym
Zadomowienie

dzień dobry

Cytat:
Napisane przez czbasia Pokaż wiadomość
No i odnosnie zakupów online. W sobote 28 grudnia robilam zakupy w c&a i szlak mnie trafia bo zero inf czy wszystkie towary beda i czy paczka juz skompletowana. A jak zapytanie wyslalam to odp ze poinformuja mnie jak paczke sskompletuja i wysla i jak jakiegos towaru nie bedzie(jak dzis spr na str przy wszystkim co kupilam info ze towar wyczerpany) to kase mi zwroca. No i oczywiscie nie mam mozliwosci innego towaru wybrac w tej cenie ani zrezygnowac z reszzty zamowienia nawet jak 1szt bedzie tylko dostepna No ale na razie spokojnie czekam. Pewnie po swiecie 6stycznie sie doczekam info..

Ja również zamówienie w C&A złożyłam 28 grudnia - wysłali paczkę, nie pisali nic, że czegoś nie ma. Mam nadzieję, że nie zdziwię się dopiero przy otwieraniu...

Cytat:
Zostawie Wam jeszcze przed snem pytanie - wanienki kupujecie ze stelazami? Bo przegladalam allegro i wychodzi na to ze taki stelaz to koszt 60-70 zl i tak sobie mysle ze chyba wole sie pomeczyc bez...
Jak masz potrzebę zapoluj na używaną - ja kupiłam od znajomej mojej mamy używaną z wanienką za 30 złotych

Cytat:
W środę rano obudził mnie straszny skurcz lewej łydki. Jeszcze nigdy w życiu nie miałam tak silnego. Po jakimś czasie przeszedł, ale aż do dziś czuję, że ta łydka jest napięta i odczuwam dyskomfort podczas chodzenia. Któraś z Was ma pomysł czym może to być spowodowane?
Zaczyna mnie to już drażnić

Jeszcze jedno pytanie. Któraś z Was mówiła, że ma dostać na gwiazdkę "Mamo, tato co ty na to" z filmem DVD. Chciałabym się uśmiechnąć o recenzję
Będę dziś w Empiku i myślę nad zakupem, ale nie wiem czy warto.
To tyle jeśli chodzi o moje poranne wynurzenia
Bierz dużo magnezu, nawet 3x2 nie zaszkodzi na pewno, a skurcze przynajmniej złagodnieją - mi przeszły niemal zupełnie.
I tak, ja mam tę ksiązkę Tylko ja mam część 3, czyli pytania do specjalistów; neurologa, psychologa i innych. Bardzo fajna, porusza sporo interesujących mnie tematów, np. szczepień. Na DVD są tylko filmiki z wywiadów z tymi lekarzami i jakaś bajka. Ale gdybym miała teraz wybierać, to kupiłabym pewnie pierwszą część, bo tam są takie podstawy pielęgnacji, pozycji do karmienia, noszenie itd. Męzowi mojemu by się bardzo przydało. Bo na youtubie są tylko króciutkie fragmenty. Ogólnie bardzo polecam, fajnie napisane, przystępnym językiem, z żartem

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
To ten:
http://allegro.pl/wozek-chicco-enjoy...771279250.html
Tż póki co go oglądał, bo ja nie mam siły wstać z łóżka Za to dziecko od wczoraj ma niezłą zabawę u mnie w brzuchu, bo fika cały czas No i wybraliśmy imię: będzie Kamilka

Robiłyście badanie prenatalne w 30tc? Ile płaciłyście?
Śliczne imie wybraliście
Mi lekarka nic nie mówiła, ale mi moja lekarka prowadząca robi genetyczne. Jutro mam wizytę, a będę w 30t5d, więc jeśli uzna, że tzreba zrobić to zrobię jak najbardziej. Kosztuje mnie to wtedy 50 złotych więcej niż normalna wizyta.

Cytat:

Czuje sie juz nie jak ciężarówka ale jak tir dzisiaj sciagnelam obrączkę bo zaczynam puchnac :-( ehh masakra ale ważne żeby Majka była zdrowa.

To się wyzalilam
gratulacje ogromne za 9 miesiąc
Ja obrączkę ściągnęłam 2 tygodnie temu i nawet swój zegarek na bransolecie musiałam odstawić, bo mi ciasno w nim
I wiem, że Ci ciężko - ale, nie wiem czy Cię pocieszę, nawet się nie obejrzysz i będziesz tulić Majkę

Cytat:
Brawa dla męża
Ja nie dostałam żadnych próbek kosmetyków.. Tylko śliniaczek i jakąs teczkę i mnóstwo ulotek

Cytat:
Ale biedne jestescie dziewczyny z tymi kopniakami - chociaz ja Wam troche zazdroszcze bo Kacper malutko i delikatnie sie rusza.
Moja Ulka też bardzo delikatna jeśli chodzi o górę - dalej kopie mnie tylko w podbrzusze (auł), a na górze to raz dziennie najwyżej coś wypchnie i tyle. Ciekawe czy dobrze leży

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Pytanko: jeśli u mnie w szpitalu jest tradycja, żeby zostawić na oddziale po porodzie kilka pieluch tetrowych, to ile? kupiłam na ten cel 10 sztuk, to okej no nie? Bo u nas dla dziecka trzeba mieć tylko pampersy, jeśli się chce, jak nie, to nic i ubierają tetry. Ciuszki itd są szpitalne.

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 10:51   #2263
frogutka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
Choróbsko mnie dopadło
Z nosa mi się leje, kicham co minutę boje się, że się pogorszy:/ ratunku
oj biedna
ponieważ aktualnie walczę z zapaleniem oskrzeli, a moja lekarka chce uniknąć antybiotyków, to mam kilka porad:
na katar:
- inhalacje z soli kuchennej, na 1l wrzącej wody 1 łyżka soli, wdychać przez 15min 2 razy dziennie
-immuwash- spray do nosa
-inhalacje nebulizatorem z soli fizjologicznej

na gardło:
-tantum verde do ssania
-salviasept do płukania
-argentin-spray

Poza tym rutinoscorbin i wit. C

Miód lipowy, sok malinowy, cytryna
Na kaszek syrop z cebuli

Inhalacje z soli kuchennej na prawde polecam! Katar miałam taki, że paczka chusteczek na 15min. Po inhalacji od razu poprawa
Stary 2014-01-03, 10:51   #2264
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez (t)asia Pokaż wiadomość
Kurcze nadal matwią mnie te moje płytkie oddechy. Czasami jest normalnie, a czasami przez dłuższą chwilę nie mogę wziąć głębokiego oddechu. Myślicie, że dzieciaczkowi to jakoś nie szkodzi?
małemu nic nie zaszkodzi ja też czasem tak mam że nie mogę złapać głęboko oddechu, wtedy się mocno wyginam do tyłu żeby zrobić trochę miejsca i po pewnym czasie przechodzi, uczucie duszności jest subiektywne

Cytat:
Jesli ja sie odwaze kiedys pojechac sama autem to adrenalina spowoduje ze wozek bedzie najlzejszym piorkiem
Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
A co jesteś głównie zastępowym kierowcą pijanego tż tak jak ja?
ja też się dopisuje do okazjonalnych kierowców chociaż ostatnio sobie trochę pojeździłam i jak wracaliśmy z pijanym tatą w 2 dzień świąt to powiedział mi że albo jestem wkur*ona albo umiem jeździć no ale ogólnie podobał mu się mój styl jazdy a ja byłam wkur na tża oczywiście

ag9 cudowne zdjęcia Gabrysia (Gabriela? ) co do sterylizatorów, wg mnie to zbędny wydatek. Nie będę kupować i nie będę wygotowywać co użycie podgrzewać pewnie będę w gorącej wodzie pewnie

mara86 za wizytę

cayenneOna 100 Euro to przesada nie wiem jak Ci pomóc, ani nie wiem gdzie byś mogła zacząć szukać może sporóbuj faktycznie za kilka dni znowu z mamą porozmawiać i powiedz jej że i tak się dowiesz, bo chcesz wiedzieć tylko że wolałabyś żeby to ona CI o tym opowiedziała... I może też wspomnij o tym rosyjskim i niemieckim, jakie masz podejrzenia.. coś w tym stylu

Cytat:
Ochłonęłam.
Chyba moja Ola będzie jeździła w foteliku Ferrari
http://allegro.pl/fotelik-nosidelko-...tml#tabsAnchor
To jest Teamtex BeOne SP i w testach ma 4 gwiazdki, chociaż ja do tych testów sceptycznie podchodzę ale tżtowi się podoba, a mi już wszystko jedno, więc zamówię po wypłacie ten.
też ładny

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
Oj dziękuję wam wszystkim za tak miłe komentarze
Już trzy osoby stwierdziły że podobny do TZa, a on dumny jak paw
Nie wiem jak będzie w realu ale chyba niestety odziedziczył po tatusiu kartoflowy nos
nasz Piotruś też chyba nosek po tatusiu będzie miał

Cytat:
Tekst męża sprzed chwili:
mąż: co tam robisz?
ja: wizażuję
mąż: to dobrze, bo jak masz komputer na kolanach to albo coś kupujesz albo wizażujesz, to już wolę wizaż

jeszcze się nie domyślił że wizaż jest gorszy od zakupów, bo przez niego kupuję
aaaaa

kate ja będę miała jedne gumowe kapcie i pod prysznic będę w nich chodzić, bez sensu dla mnie kupować kolejne, nawet za 5zł
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 11:01   #2265
maggie123
Zakorzenienie

hej, ja od 7 na nogach, bo się Zuzia wyspała i musiałyśmy ugotować lalom kasztany na śniadanie
zaraz chyba trzeba wspomóc sie
Cytat:
To ten:
http://allegro.pl/wozek-chicco-enjoy...771279250.html
Tż póki co go oglądał, bo ja nie mam siły wstać z łóżka Za to dziecko od wczoraj ma niezłą zabawę u mnie w brzuchu, bo fika cały czas No i wybraliśmy imię: będzie Kamilka

Ja kupię sobie sterylizator jakiś, bo pamiętam gotowanie butelek i smoczków w garnku i dziękuję... Raz nawet ze zmęczenia zapomniałam wyłączyć gaz przed snem pod tym garnkiem
bardzo fajny wózek - super się Wam trafiło
Cytat:

Niestety nie pomogę :-( bo wanienke i stelaż dostałam od koleżanki

Kurcze dziewczyny to już końcówka i tak sie nie mogę doczekać że czas zaczyna sie dluzyc a z drugiej strony jestem przerażona porodem i tym jak to będzie później

Czuje sie juz nie jak ciężarówka ale jak tir dzisiaj sciagnelam obrączkę bo zaczynam puchnac :-( ehh masakra ale ważne żeby Majka była zdrowa.

To się wyzalilam

Wysłane z mojego GT-I8190
jej! już 9 mc! rozwiązanie tuż tuż...
Cytat:
proszę
co do kocyków jak chcesz to poczekaj napiszę ci powinnam mieć na dniach to zrecenzuję i wrzucę fotkę naturalną nie z reklamy

Też go mam ale ten dla mnie jest z kategorii kocyków lekkich, nie typowo zimowych. Mam ten z małpką i zgadzam się jest cudowny!

:
o to poczekam na Twą opinię. dzięki
Cytat:
Napisane przez agunia4ever Pokaż wiadomość
Dziewczyny wiecie może jak to jest z ilością dni przysługującą ojcu od razu po urodzeniu dziecka? Wiem, że są 2 dni okolicznościowe, ale ostatnio gdzieś słyszałam że jest jakieś 14 dni? Wiecie coś na ten temat?
Dziewczyny już wszystko napisały
Cytat:

im większa ciąża tym maluszek ma coraz mniej miejsca i nie fika tak jak do tej pory. rozpycha się tylko i jak czasami sprzda kopniaka w żebra, pęcherz albo żołądek... oj...
Cytat:
Jeszcze się Kacperek rozkręci

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-03, 11:03   #2266
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość
oj biedna
ponieważ aktualnie walczę z zapaleniem oskrzeli, a moja lekarka chce uniknąć antybiotyków, to mam kilka porad:
na katar:
- inhalacje z soli kuchennej, na 1l wrzącej wody 1 łyżka soli, wdychać przez 15min 2 razy dziennie
-immuwash- spray do nosa
-inhalacje nebulizatorem z soli fizjologicznej

na gardło:
-tantum verde do ssania
-salviasept do płukania
-argentin-spray

Poza tym rutinoscorbin i wit. C

Miód lipowy, sok malinowy, cytryna
Na kaszek syrop z cebuli

Inhalacje z soli kuchennej na prawde polecam! Katar miałam taki, że paczka chusteczek na 15min. Po inhalacji od razu poprawa

dziękuję Kochana!!! miód, cytryna, maliny itp to już ciągle piję, tantum verde tabletki mam a jeśli chodzi o rutinoscorbin nie wiedziałam, że można... taka ze mnie pielęgniarka;P

byłam wczoraj u chirurga naczyniowego i nic się ciekawego nie dowiedziałam, mam nosić te pończochy p/żylakowe i tyle... wizyta trwała 3 minuty a lekarz mnie olał

aha! odważyłam się zważyć... 29tc +11,2kg jeszcze kilogram i osiągnę 9 z przodu

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 11:11   #2267
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Pamiętacie tą potrąconą kobietę w ciąży w sylwestra? Niestety nie dało się uratować dziecka

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019395,...wiadomosc.html
Stary 2014-01-03, 11:13   #2268
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
Jeszcze się Kacperek rozkręci
Liczę na to - ma 10 tygodni żeby matce dokopać, później już mu nie pozwolę
Stary 2014-01-03, 11:13   #2269
ag9
Zadomowienie

Cytat:
Choróbsko mnie dopadło
Oj biedna, kuruj się cytryną i czosnkiem, póki się choróbsko nie rozwinie na dobre.

Cytat:

Cytat:
Ja robiłam trzy razy
12 tydzień - czyli kość nosowa i takie tam
20 tydzień - nerki, półkule mózgowe i coś tam jeszcze
30 tydzień - teraz lekarz sprawdzał przepływy i jeszcze jakieś inne kropki na monitorze
Moje wczorajsze badanie było właśnie prenatalnym. I robiłam dokładnie tak jak Ela. U mnie w 20 tc i w 30 tc sprawdzał wszystkie narządy, jakieś różnorakie przepływy, ocena łożyska itd.
Płaciłam 180 zł za 2d i 240 zł za 3d/4d.

Cytat:

Niestety nie pomogę :-( bo wanienke i stelaż dostałam od koleżanki

Kurcze dziewczyny to już końcówka i tak sie nie mogę doczekać że czas zaczyna sie dluzyc a z drugiej strony jestem przerażona porodem i tym jak to będzie później

To się wyzalilam

Wysłane z mojego GT-I8190
O wow już 9 miesiąc

Cytat:
swoją drogą że lekarz u każdego stwierdza płeć po jajkach, bo siusiaki chyba sa jeszcze mikroskopijne Wogóle bobaski mają takie maluśkie ptaszątka Przeraża mnie ta pielęgnacja ptaka, w życiu żadnego nie pielęgnowałam, właściwie to chyba zostawię to meżowi.
Uwielbiam Twoje poczucie humoru
Też mam taki plan, już go uświadomiłam że ja nie wiem co i jak i będzie się musiał sprzętem sam zajmować.

Cytat:
dzien dobry

Ja to badanie robilam zaraz na poczatku ciazy, teraz nawet nie wiem ze drugi raz sie robi
Generalnie to chyba najważniejsze jest to genetyczne w 12 tc, potem w 20 tc już nie sprawdza się tych genetycznych markerów ale rozwój narządów, a to w 30 tc jest jakby kontynuacją.

Cytat:

Mnie to też przeraża jak będzie dalej, bo mój też się strasznie rozpycha, największe akrobacje robi jak położę się wieczorem do snu. Wczoraj nie mogłam usnąć chyba przez godzinę bo tak się rozbijał że aż oddech wstrzymywałam czasem. I mam wrażenie że się znowu obrócił głową w dół bo go czuję w pachwinie a wczoraj czułam pod żebrem Grzeczne dziecko, wie że mamusia chce cesarkę to się grzecznie na usg obrócił dupą do dołu
Stary 2014-01-03, 11:13   #2270
kolba
Raczkowanie

Cześć Mamusie!
Wasi tz mogą jeszcze wziąć L4 na dwa tygodnie na opiekę nad kobietą po porodzie! Płatne 80%. My z tego korzystalismy, bo babcie daleko mieszkają. Ogarnelismy sie przez ten czas, Ola zdążyła wrócić do domu, a dopiero potem moja mama przyjechała na tydzien jak juz mąż do pracy wrócił - polecam!

Aaa, jeszcze co do smoczkow - podobno jak ju sie poda smoczek jednej firmy, to trzeba P juz ciągnąć do końca, bo wpływa na zgryz - info od ortodonty, ja sie do tego stosowalam.

kolba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 11:16   #2271
frogutka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość

Pytanko: jeśli u mnie w szpitalu jest tradycja, żeby zostawić na oddziale po porodzie kilka pieluch tetrowych, to ile? kupiłam na ten cel 10 sztuk, to okej no nie? Bo u nas dla dziecka trzeba mieć tylko pampersy, jeśli się chce, jak nie, to nic i ubierają tetry. Ciuszki itd są szpitalne.
bardzo fajna tradycja a kilka to max 9 więc jak zostawisz 10 to będzie spoko
Cytat:

Właśnie nie jestem gotowa Jak się okaże, że czeka nas przeprowadzka i malowanie to jesteśmy w czarnej d*pie, bo zostało nam tylko 8 tygodni do porodu A jak wiadomo dziecko może wyleźć szybciej
wiem o czym mówisz my przeprowadzamy się koniec stycznia/początek lutego i jestem coraz bardziej przerażona! Na razie w domu robi się kuchnia, zostały 2 pokoje do pomalowania, panele i łazienka w rozsypce. A czas zapiernicza

Cytat:

Dobranoc dziewczyny
ja planuje nabyć stelaż uzywany-allegro albo tablica, za 20-30 zł znajdziesz bez problemu. Ponieważ będziemy mieli nową ławę, nowy stół w jadalni i nowe panele to szkoda mi zalewać. W dużej wannie wanienka byłaby nisko i pewnie po tygodniu krzyż by mi pękł.

Cytat:

za 9m-c, toż to już lada moment i będziemy miały 2 wątkowego dzieciaczka
Będzie dobrze a Ty będziesz super mamuśką

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość

A i wiecie co, dostaliśmy jeszcze mandat dzisiaj Chyba z tych emocji, jak wracaliśmy z usg - TZ jak zwykle przycisnął i pan nam pomachał
współczuje mandatu!
Gabryś przesłodki i jaki wygimnastykowany
Stary 2014-01-03, 11:18   #2272
vivien39
Rozeznanie

a czy te 2 tygodnie urlopu ojcowskiego przysługują jak tatuś ma własną działalność? I czy może być jednoczesnie z mama na urlopie?

mamusia marcowa 2014
vivien39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 11:25   #2273
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kolba Pokaż wiadomość
Cześć Mamusie!
Wasi tz mogą jeszcze wziąć L4 na dwa tygodnie na opiekę nad kobietą po porodzie! Płatne 80%. My z tego korzystalismy, bo babcie daleko mieszkają. Ogarnelismy sie przez ten czas, Ola zdążyła wrócić do domu, a dopiero potem moja mama przyjechała na tydzien jak juz mąż do pracy wrócił - polecam!
Ale to bezpośrednio po porodzie musi wziąć?

Impossible is nothing

Sławcio

REKLAMA
Stary 2014-01-03, 11:27   #2274
ag9
Zadomowienie

Cytat:
Ale to bezpośrednio po porodzie musi wziąć?
L4 - bezpośrednio po porodzie, wystawia szpital (jeśli jest poród cc) lub lekarz rodzinny (jeśli poród sn).
Urlop ojcowski - w ciągu roku od urodzenia dziecka, potem przepada.
Stary 2014-01-03, 11:31   #2275
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny strasznie mnie dziś ćmiło w brzuchu, mniej więcej w okolicach jajników, to było coś pomiędzy bólem a kłuciem czy też tak macie, nie wiem co robić, trochę mnie to martwi...
mnie ogólnie cały dół brzucha boli, po bokach najbardziej więc dzisiaj postanowiłam leżeć w łóżku i piszę z lapka a jak leżysz to Ci przechodzi? Bo mi tak bardzo możliwe że to więzadła Cię bolą

Cytat:
Choróbsko mnie dopadło

weź sobie ząbek czosnku i go ssij i podgryzaj co jakiś czas, super pomaga na lejący katar i kichanie nie jest to może przyjemne ale nawet kawałek czosnku daje duże efekty i bierz go jak tylko czujesz taką potrzebe, no i jeszcze mleko z miodem i czosnkiem

Cytat:
W środę rano obudził mnie straszny skurcz lewej łydki. Jeszcze nigdy w życiu nie miałam tak silnego. Po jakimś czasie przeszedł, ale aż do dziś czuję, że ta łydka jest napięta i odczuwam dyskomfort podczas chodzenia. Któraś z Was ma pomysł czym może to być spowodowane?
Zaczyna mnie to już drażnić
magnez kup i bierz 2 tabl

kate1623 jak tylko weszłam na wizaż to pierwsze co sprawdzałam który tydzień u Ciebie gratuluję serdecznie

Cytat:
swoją drogą że lekarz u każdego stwierdza płeć po jajkach, bo siusiaki chyba sa jeszcze mikroskopijne Wogóle bobaski mają takie maluśkie ptaszątka Przeraża mnie ta pielęgnacja ptaka, w życiu żadnego nie pielęgnowałam, właściwie to chyba zostawię to meżowi.
ja już zapowiedziałam że tż będzie się zajmował oprzyrządowaniem z tym że położna mówiła że się tam nie gmera i nie ściąga skórki żeby jej nie zerwać no i ja nie wiem co o tym myśleć...

A ja mam zdjęcia z boku i widać wszystko

Cytat:
Dziewczyny wiecie może jak to jest z ilością dni przysługującą ojcu od razu po urodzeniu dziecka? Wiem, że są 2 dni okolicznościowe, ale ostatnio gdzieś słyszałam że jest jakieś 14 dni? Wiecie coś na ten temat?
z tego co ja wiem, to masz 2 z okazji urodzenia dziecka, 14 dni przysługuje tuż po porodzie na opiekę nad żoną w połogu (takie zwolnienie się dostaje od gina który stwierdza że żona nie jest w stanie samodzielnie sobie poradzić i potrzebuje pomocy męża, zawsze się to dostaje po cesarce ale po sn też można dostać, to wszystko zależy od lekarza) a tacierzyński trwa 6 tyg

Cytat:
no to masz naprawdę ciężko z Piotrusiem

a mój ostatnio zaczął mało kopać i teraz się raczej przesuwa w brzuszku i mi tak smutno z tego powodu mój Piotruś jest grzeczniejszy
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

Stary 2014-01-03, 11:39   #2276
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez vivien39 Pokaż wiadomość
a czy te 2 tygodnie urlopu ojcowskiego przysługują jak tatuś ma własną działalność? I czy może być jednoczesnie z mama na urlopie?
Jeżeli opłaca składkę chorobową za siebie to oczywiście że tak
I jak najbardziej rodzice są wtedy razem na urlopie

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość
z tego co ja wiem, to masz 2 z okazji urodzenia dziecka, 14 dni przysługuje tuż po porodzie na opiekę nad żoną w połogu (takie zwolnienie się dostaje od gina który stwierdza że żona nie jest w stanie samodzielnie sobie poradzić i potrzebuje pomocy męża, zawsze się to dostaje po cesarce ale po sn też można dostać, to wszystko zależy od lekarza) a tacierzyński trwa 6 tyg
Ale to tylko w przypadku jeżeli kobieta po 14 tygodniach macierzyńskiego postanowi wrócić do pracy - czyli zrzeka się swojej części na rzecz ojca. Więc to co innego, bo myślę że aguni chodzi raczej o czas wspólnie z ojcem spędzony.
Stary 2014-01-03, 11:42   #2277
agunia4ever
Zadomowienie

Ja dziś świat urlopów zgłębiam więc przepraszam że Was męczę. Jak planujecie brać macierzyńsko-rodzicielski? Od razu rok czy najpierw pół roku a potem drugie pół roku? Ja bym chciała to z TŻ jakoś podzielić, ale jeszcze nie wiemy jak (pewnie w praniu wyjdzie ) i nie wiem czy obydwie drogi zostawiają taka możliwość? Czy któraś z nich jest bardziej korzystna?

Impossible is nothing

Sławcio

REKLAMA
Stary 2014-01-03, 11:45   #2278
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
No to dobrze, że jesteś spokojna

my będziemy zmieniać mieszkanie ale już po porodzie

Cytat:
Pamiętacie tą potrąconą kobietę w ciąży w sylwestra? Niestety nie dało się uratować dziecka

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019395,...wiadomosc.html

Cytat:
Ale to tylko w przypadku jeżeli kobieta po 14 tygodniach macierzyńskiego postanowi wrócić do pracy - czyli zrzeka się swojej części na rzecz ojca. Więc to co innego, bo myślę że aguni chodzi raczej o czas wspólnie z ojcem spędzony.
ach no to tacierzyński wtedy odpada mój teraz robi nadgodziny żeby sobie później odebrać jako dni wolne jak już będzie mały

Stary 2014-01-03, 11:48   #2279
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:
Jeżeli opłaca składkę chorobową za siebie to oczywiście że tak
I jak najbardziej rodzice są wtedy razem na urlopie

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Dokładnie Czyli 2 tygodnie L4, 2 dni okolicznościowe i 2 tygodnie ojcowskiego Ładnie mnie wyedukowałyście. Muszę teraz mojego TŻ doinformować

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość
ach no to tacierzyński wtedy odpada mój teraz robi nadgodziny żeby sobie później odebrać jako dni wolne jak już będzie mały
ooo...sprytnie. Szkoda, że u mojego nie ma nadgodzin

Impossible is nothing

Sławcio
Stary 2014-01-03, 11:48   #2280
teQiba
Moderator

Cytat:
Ja dziś świat urlopów zgłębiam więc przepraszam że Was męczę. Jak planujecie brać macierzyńsko-rodzicielski? Od razu rok czy najpierw pół roku a potem drugie pół roku? Ja bym chciała to z TŻ jakoś podzielić, ale jeszcze nie wiemy jak (pewnie w praniu wyjdzie ) i nie wiem czy obydwie drogi zostawiają taka możliwość? Czy któraś z nich jest bardziej korzystna?
Jeśli planujesz się dzielić z TŻ to nie ma innego wyboru niż wariant 100% + 60%.
U mnie dzielenie się na pewno odpada, bo TŻ na umowie ma minimalną więc w ogóle by się nam to nie opłacało - najchętniej wzięłabym tylko pół roku 100% płatny, ale okazało się że moja mama pomimo wcześniejszych deklaracji teraz już nie chce nam pomóc, więc zostaje żłobek, a pół rocznego malucha szkoda do żłobka Więc najprawdopodobniej wezmę cały rok 80% płatny... Mam tylko nadzieję, że po tak długim czasie będę jeszcze miała dotychczasowe stanowisko

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości