|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć V część wątku? | |||
| Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 |
|
34 | 64,15% |
| Żebro, pęcherz - znowu bóle... Dziecko, obchodźże się z mamą czule! - Mamusie III/IV 2014 cz.5 |
|
9 | 16,98% |
| Już niedługo będziesz z nami, my na Ciebie tu czekamy - Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 |
|
10 | 18,87% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 4
Cytat:
|
|
#2282 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam też koleżanki: "od wcześniaczka" ( w tym momencie wzmacniam efekt łzami w oczach), "ela of fretek", "asia z gliwic, ale z niemiec", "mamusia z knurowa" wiesz ta taka moja dobra koleżanka z wizażu co jest z tarnowa" Obawiam się jednak że mąż rozróżnia przede wszsytkim Ciebie no i żeby Gabryś leżał tak jak chcesz. Ja już sama nie wiem co bym wolała. Z jednej strony chciałabym cesarkę, ale z drugiej już się tak nastawiłam na tę fazę porodu przejściową w której podobno nie można odmawiać ciężarnej bo może pobić nawet położną jeśli jej odmówi bo jest w szale, że zamierzam wtedy wyjąć listę rzeczy które chcę od męża po porodzie jak jakiś nowy naszyjnik i jeden pierścionek i torebkę ...żebym urodziłą może obieca mi wtedy wszystko Cytat:
|
||
|
|
|
#2283 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2284 | |
|
Moderator
|
Cytat:
![]() Mój ma "niestety" płacone za nadgodziny, więc nic z tego - śmiejemy się że jest duże prawdopodobieństwo że w ciuchach roboczych przyjedzie na porodówkę i zaraz po porodzie będzie musiał wrócić do pracy
|
|
|
|
|
#2285 |
|
Zakorzenienie
|
Urlop ojcowski
Urlop ojcowski – 2 tygodnie Przepisy zapewniają każdemu tacie 2 tygodnie tzw. urlopu ojcowskiego. Przysługuje on mężczyznom, którzy pozostają w stosunku pracy. Urlop ten przysługuje niezależnie od urlopu macierzyńskiego, na którym przebywa mama dziecka. Można go więc wykorzystać równocześnie z mamą, np. tuż po porodzie, aby zająć się partnerką i noworodkiem. Urlop ten należy wykorzystać do czasu ukończenia przez dziecko 1. roku życia. Niewykorzystany – przepada. Pracodawca nie może odmówić jego udzielenia.
|
#2286 | |
|
Moderator
|
Cytat:
14 Jest kilka rodzajów tych urlopów i można się w tym pogubić, ale ten co rodzice oboje są w domu to 14 dni trwa na pewno. |
|
|
|
|
#2287 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze, że nie tylko my mamy takie przeboje
![]() Idę zrobić galaretkę z owocami
|
|
|
|
#2288 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ehh. Nasze mamy pracują więc musimy jakoś sami sobie poradzić.
|
|
#2289 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za rady, dziewczyny
Tak przypuszczałam, że to brak magnezu, ale nie sądziłam, że może mieć aż takie silne konsekwencje. Będę się musiała zatem zaopatrzyć w tabletki i łykać. Myślicie, że mogę to zrobić bez konsultacji z lekarzem czy lepiej najpierw z nim to ustalić (wizytę mam dopiero 21 stycznia)? teQuiba- my akurat stelaż dostaniemy od mojej szwagierki, ale jeżeli nie, to kupiłabym używany za kilka złotych. Mmhym- ja właśnie mam ochotę kupić pierwszą część. Nie będziemy chodzić z TŻ do szkoły rodzenia, więc fajnie byłoby mieć wszystkie informacje odnośnie pielęgnacji maluszka zebrane w jednym miejscu. A jak jeszcze będą napisane przystępnym językiem i przedstawione na filmikach to już w ogóle chyba z miejsca staniemy się idealnymi rodzicami ![]() Ja zostawiłabym ok. 8-10 tych pieluszek. Lutien- bardzo ładne imię Wszystkim chorowitkom życzę zdrowia Wszystkim, którym maluszki zaczynają już porządnie dawać w kość życzę, żeby w końcu małe szkraby zaczęły chociaż trochę oszczędzać swoje mamy Moja mała dopiero się rozkręca, ale podejrzewam, że im dalej w las tym mniej będzie miała dla mnie litości
|
#2290 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Mój Tż po porodzie weźmie 2 tyg zaległego urlopu wypoczynkowego, szef już poinformowany, więc myślę, że nie będzie potem problemów. A potem w razie potrzeby może weźmie ten urlop ojcowski. Byłam dziś na badaniach i przy okazji w Tesco i nie uwierzycie, ale nic nie kupiłam! Choć chciałam zakupić tenisówki dla synka, ale były tylko jakieś takie ocieplane, a ocieplane to tylko na czas marzec-kwiecień, a wtedy będzie malutki i mu butów zakładać nie będę. Trzeba czekać do wiosny może będą jakieś fajne |
|
|
|
#2291 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję za rady ale niestety odkąd jestem w ciąży na czosnek reaguję odruchem wymiotnym
odpada. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2292 |
|
Zakorzenienie
|
Monka, to szczerze podziwiam za plany przeprowadzkowe po porodzie... i powodzenia już życzę!
ewentualnie misiakom
|
|
#2293 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2295 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Łoł tak dużo mam do nadrobienia... na szczęście moja nieobecność była spowodowana brakiem czasu. Byłam na usg 3d i wg lekarza będzie chłopak ale 4 razy sprawdzał i 3 razy powiedział dziewczynka a raz że chłopak ale rozpoznał tylko worku mosznowym i sama nie wiem co myśleć chociaż do brzucha mówie Jasiek a czuje że to dziewczynka mój Adaś był dziewczynką do porodu na usg 3d też więc i tak każdy znajomy i rodzina mówią że taki z niego Jasiek jak z Adama była Magdalena ![]() teraz będe miała więcej czasu więc obiecuje więcej się udzielać nie wiem tylko czy nadrobie to kiedy mnie nie było
|
#2296 |
|
Zakorzenienie
|
wolałabym gotować lalkom i pić kawkę z miniaturowych filiżanek, bo w co ja się będę bawiła z Piotrkiem
![]() Mąż ma kuzyna którego mały ma tak samo na imię jak tż i dokładnie wygląda tak samo jak tż jak był malutki, jest rozkoszny ale tak aktywny że cała rodzina ma ubaw bo pierwszego dnia w przedszkolu pobił innego chłopczyka i jak pani zostawiła go w kozie kopnął panią a jak powiedziała mu że tak nie wolno to on jej że "w domu mamusię też kopię" Mamusia go w domu skarciła, wytłumaczyła trzylatkowi jak się to tylko da w takim wieku że tak nie wolno i wogóle a on wysłuchał po czym mówi "jutro go zabiję" I ja się tego boję u Piotrusia
|
|
|
|
#2297 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2298 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
bądź poskacze po wątrobie lub zebrach Cytat:
mąż to ma z Tobą niezły ubaw pewnie ![]() Wysłane z mojego GT-I8190 |
|||
|
|
|
#2299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ty się nie śmiej, bo ty jesteś "ta co będzie rodziła pierwsza" |
|
|
|
|
#2300 |
|
Zadomowienie
|
a ja jestem w 6 miesiącu, zdaje się 25 tydzień
jak można być mamusią marzec/kwiecień i być w 9tym miesiącu
|
|
|
|
#2301 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I8190 |
|
|
|
|
#2302 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Matko i córko, czy nie można pospać do 12 żeby potem nie nadrabiać 8 stron?
![]() Noooo duże są chłop jak trzeba!Ale jajka też ponoć są ważne, chyba im zależy żeby było dużo w gaciach, wtedy czują się ważniejsi ![]() Cytat:
Co do cc, wtedy tak się czułam, a i ponadto czułam, że zawiodłam męża, bo on chciał być przy porodzie. Teraz widzę to inaczej co nie zmienia faktu, że chciałabym urodzić z nogami w szpagacie a nie podczas operacji cc. Ojtam, będzie jak będzie, byle dziecko zdrowe się urodziło ![]() Jak to jajek nie widzisz,na tej fotce są OGROMNE! ![]() Cytat:
Cytat:
A że bobaski mają malutkie ptaszątka... uwierz, że gdy pierwszy raz Marcela przewijałam byłam zdumiona, tam nic nie było małe tylko nieproporcjonalnie duże do reszty ciałka A mąż spuchł z dumy widząc to, ze niby synuś odziedziczył po tatusiu![]() O, widze że nie byłam pierwsza z pomysłem postawienia wanienki na stole ![]() Cytat:
Ale nie martw się, potem z tych wariujących bobasów super fajne chłopaki wyrastają, tylko jak nauczy się chodzić, to kup sobie koniecznie wygodne buty do biegania, żeby za nim nadążyćCytat:
Sprytna jesteś, będziesz mogła zostawiać córę i kilkulatka z najstarszym w charakterze niańki a sama na imprezy pomykać ![]() Cytat:
Szkoda, ze nie miał takich obiekcji jak byłam w I ciąży, gdy nawalony ze świąt i sylwestra wracał a ja robiłam za kierowcę po nocy, a też miałam rodzić w kwietniu. Teraz wcale nie pije i nie potrzebuje kierowcy więc i ja tylko w charakterze pasażera Ale w domu ciiiicho. Pies grzeczny, syn wreszcie w przedszkolu, mąż w pracy. No dobra, czas na poranną kawkę i śniadanie
Edytowane przez bebe97 Czas edycji: 2014-01-03 o 13:38 |
||||||
|
|
|
#2303 |
|
Raczkowanie
|
Mój mąż teraz zaczyna ostro szukać pracy , bo ta co teraz pracuje to się do niczego nie nadaje wraca po 20 do domciu dopiero godzina 21 i idzie spać by o 5.30 następnego dnia wstać. Co to za życie z małym dzieckiem, dziecko nie będzie widziało tatusia nawet a ja chyba zwariuje sama w domu z poradami babci i mamy
też dzisiaj idę pierwszy raz do Szkoły Rodzenia i to będzie ta położna prowadzić, któą chce sobie wykupić do porodu może dziś już nią zagadam. Nie wiem czy będzie mogła ćwiczyć z moim twardniejącym brzusiem ale zapytam się jej. W domu się śmieją bo codziennie coś przychodzi do mnie a to listonosz a to kurier jeszcze tylko łóżeczko przyjdzie i już mam wszystko wszystko jeszcze wózek ale mam nadzieje ze za to chociaż teście nam zapłacą ale już teściowa coś nabąkiwała że to taki drogi wydatek. oh jak ja jej nie znoszę a mój Mąż nie da mi powiedzieć na nich złego słowa tak go wychowali... ja dziś witam was w 30 tygodniu tydzień temu mały ważył 1500g, następną wizyte mam 14 stycznia, zobaczymy czy coś się poprawiło po luteinie
|
#2304 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja do 1 w nocy w nej bezsennosci snuje sie po domu a po 7 zazwyczaj pobudka serio ja tych jajeczek nie widze. w domu mam 2 komplety - mezowe i psie a tu patrze i nic... z zuzia jezdzilam do poczatku 9 mc. pozniej to bylo zbyt niewygodnie. w kazdej pozycji i w kazdym miejscu
|
|
|
#2305 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A będziesz bawiła się w: budowanie garażu z kloców i wjeżdżanie w niego ciężarówką, budowanie torów, żeby pojeździć po nich lokomotywą, nastaw się na wystawanie w oknie za każdym razem jak przyjeżdża śmieciarka, gapienie się na zaparkowane samochody i motory, kopanie piłki, strzelanie z procy itd. Wg mnie dla kobiety posiadanie syna to jak odkrywanie od nowa świata No i córka nigdy ci nie powie, ze chce się z tobą ożenić![]() Cytat:
Kate rodzi w lutym, ale woli nas niż styczniówko-lutówki w sumie nie dziwię się, jesteśmy superfajne
Edytowane przez bebe97 Czas edycji: 2014-01-03 o 13:50 |
||
|
|
|
#2306 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pocieszam Cię choć troszkę? ![]() side85 ![]() I ja rzadko opowiadam mu, co tam na wizażu, bo on chyba zazdrosny jest, że ja tyle czasu poświęcam na Was Ale o niektórych sytuacjach mocno wzruszających opowiadałam i jemu i mamie...Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Chociaż zawsze, jak opowiadasz o tym swoim małym żaliku, że to nie dziewczynka, to mi się przypomina jak Agnieszka Wagner ubiera w "Nic śmiesznego" Adasia w śliczne sukienki ![]() A historia dalszego bratanka Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2307 |
|
Raczkowanie
|
pytanie do tych, które mają zakupione już beciki jakiego rozmiaru kupiłyście? bo do mnie dziś dotarł 75x75 i wydaje mi się taki malusi;/
|
#2308 |
|
Zakorzenienie
|
A ja się właśnie przeraziłam, bo toksoplazmoza może spowodować przedwczesny poród |
|
|
|
#2309 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kiedyś opiekowałam się jednym maluchem który miał 3,5 roku. byliśmy sobie obcy ale sąsiadka mnie uprosiła. Bawimy się, bawimy i nagle mały odbiegł od klocków, podbiegł do mnie pocałował mnie w usta i pobiegł spowrotem do klocków i dalej układa. Ja normalnie szok co on zrobił i mówię: pocałowałeś mnie! a on: niee ja" tAAk on: niEE ja: no przecież pocałowałeś on: no przeciez nieE! Cytat:
Nawet jak mąż się nie odzywa do mnie to ja mówię do niego, wprawdzie coś w stylu "nie sądziłam że jesteś tak podły" i wzmacniam efekt rycząc albo łkając ale jego to średnio wzrusza a ile można łkać samemu w pokoju na tyle głośno żeby słyszał, a on jeszcze sobie tv podgłośni w drugim pokoju i ja muszę zwyć głośniej...eh jak przypomnę sobie takie sprzeczki to mi tak wesoło Na szczęście już takiej nie pamiętam. raz tylko specjalnie płakałam głośno i smarkałam żeby słyszał a on przyszedł popatrzył na mnie (ja myślęL wygrałam!) a on zamknął mi drzwi od sypialni i krzczy "nie przeszkadzaj mi tym płaczem bo spać nie można ehhh stare ciapy już z nas bo nie miewamy już takich przebojów, życie w ciąży gdy maż jest ciągle miły zaczyna być nudne Cytat:
|
|||
|
|
|
#2310 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kiedyś mówi "You are my princess", a ja - co??? kto tak mówi?, a Kuba: tata świnka do mamy świnki (ze świnki peppy). cały dzień chodziłam uśmiechnięta od ucha do ucha a ja nie mam becika i nie kupuje żadnego, sama nigdy nie używałam; a jak teściowie przyjadą to owinę dzidziaka w koc i tak im dam |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:14.

Obawiam się jednak że mąż rozróżnia przede wszsytkim Ciebie

mój teraz robi nadgodziny żeby sobie później odebrać jako dni wolne jak już będzie mały 

Ehh. Nasze mamy pracują więc musimy jakoś sami sobie poradzić.