|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2101 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r.
Cytat:
Pół miałam Asi. Stąd to pytanie. ---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- Cytat:
Zasypia z nim !? U was też taka szklanka na drodze.? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2102 |
Zakorzenienie
|
Szklanka na drodze i polcentymetrowa, w cholerę zbita warstwa lodu na szybach samochodowych-tz dzisiaj pol godziny walczył zeby doprowadzić go do stanu uzywalnosci i jak ja mam lubić zimę?!!! Łeb mnie boli, katar męczy, a jutro robota do 17-niech ktoś mi powie, ze to tylko zły sen...
#2103 | |
Zakorzenienie
|
Ja jestem dyslektykiem a prawą rękę używam.
A co do liczenia to Oliwka do 10 liczy po: Polsku, angielsku, francusku, rosyjsku, włosku i niemiecku. Z języków obcych najbardziej pasuje jej niemiecki (mała Ślązaczka mi rośnie). Na angielski w przedszkolu nie chce chodzić. Wszyscy ja już namawiali. Raz nawet jej ukochana pani od niemieckiego chciała z nią iść na angielski a ta nie i koniec. Jest ryk i płacz. Nie chce chodzić. Spytałam się jej dlaczego nie chce chodzić to mi powiedziała ze tam sie rysuje a ona nie lubi. I co mam z tym zrobić? Chcą mi zwrócić pieniądze za ten angielski. Ps. Chciałabym bardzo aby Nataszka nauczyła sie mowić po rosyjsku. Czasami śpiewam jej piosenki. ---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przerażające i takie nie do przewidzenia. Z tych wielkich aut okropnie trzaskało Ja lubię zimę tylko jak jestem w domu. Z ciepłą herbatą w ręce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2105 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Kubuś wczoraj tuż przed wyjściem do p-la mi powiedział, ze szczoteczkę i kubek trzeba mieć bo żeby myć będą, no i nie dał sobie przetłumaczyć, ze mu kupię i zaniesie jutro (czyli dzisiaj), trzeba było wziąć domową i kubek pierwszy z brzegu. Na dzisiaj ma już kupione i ma podmienić - fajnie, ze będą myć ![]() ![]() Dzisiaj występy na dzień dziadków, mam go wcześniej odebrać, dobrze, ze kończę po 4 lekcjach to zdążę, siostra z kolei specjalnie urlop musi wziąć ![]()
![]() |
#2106 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Co do mycia zębów to w naszych przedszkolach mycie zębów jest od pierwszego dnia. Mój musiał się trochę nauczyć, bo w domu używamy tylko elektrycznej. Za godzinkę teściowa przyjedzie na dzień babci do przedszkola, najpierw do mnie na kawkę. Zrobiłam torcika bezowego takiego expressowego, blaty bezowe kupione w sklepie, przekładane bitą śmietaną ubita z dwoma łyżkami nutelli i orzeszkami ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
my dziś mamy ferie ![]() dzisiaj wybieramy się do moich rodziców i babci żeby złożyć życzenia i żeby Zuzia dała laurki ale nie wiem kiedy ja odskrobię samochód z lodu |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2108 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() też się w necie na polecanie tej książki natknęłam. Kupić nie kupię, bo komplet 120zł kosztuje, ale poszukam po jakich chomikach itp. Jeszcze mi się przypomniało-nie wiem czy to tu u nas wyczytałam czy gdzie ś zasłyszałam, ale z tą nauką pisania wczesnego to ponoć trzeba uważać, bo my jak dzieciom pokazujemy literki, to przeważnie drukowane, a w szkole jak się dzieci uczą to pisanych i jak dziecko "za dobrze" umie drukowane, to ciężko mu się przestawić. Ale nie wiem czy tak naprawdę jest... Cytat:
Cytat:
Ogólnie cały ten proces lateralizacji (przewaga jednej strony podczas czynności ruchowych, związana z dominowaniem jednej z półkól mózgowych ) kończy się ok.6 roku życia, dlatego wiele dzieci jest do tego czasu oburęcznych. Jednak u niektórych (jak u mojej) widać zdecydowaną dominację jednej ręki. Sprawdza się jeszcze "oczność"-czyli dajesz dziecku np.lunetę, kalejdoskop i do którego oczka przykłada, to tam jest prawdopodobnie dominacja "nożność"-czyli np. którą nogą kopie piłkę. I teraz jeśli wszystko jest po tej samej stronie, to prawdopodobnie lateralizacja jes jednorodna. (czasem sprawdza się jeszcze "uszność"-do któego uszka słuchawkę przykłada). Jak się różne strony to skrzyżowana. I teraz ci, którzy mają skrzyżowaną, mogą (ale nie muszą) mieć problemy z koordynacją wzrokowo - ruchową) (szczególnie jak oko i ręka są "różne") Cytat:
Cytat:
![]() co do angielskiego-nic na siłę. Lepiej nie zmuszać i nie zniechęcać Jeszcze miałam napisać co do czytani wieczornego- ja mojej od niedawna czytam, o wcześniej było jak u pop-w tym czasie miała mnóstwo do powiedzenia, zapytania, zaśpiewania... czasem jeszcze się zdarza, ale wtedy robię jak madziwnia-przestaję i czekam aż się ogarnie. Czasem dłuższą chwilę jej zajmuje zorientowanie się, że przestałam czytać-taka zajęta gadaniem do siebie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2109 |
Zakorzenienie
|
dzien dobry
zostawiłam Michaline w domu bo znów kaszel ma... a nie chce aby na za tydzien na30 stycznia kiedy to maja wystepy na dzien babi sie rozchorowała. i trzymajcie kciuki o 15tej- mamy wizyte u dentysty oczywiscie prywatnie bvo na kase u nas same dziady. ja widze 3 plamki jak jadła mambe to mowi ze ja zab boli i juz od 2 tyg nic słodkiego nie chce ![]() ktore juz u nas miały borowanie??? i jak było??
![]() |
#2110 |
Zakorzenienie
|
POP wow
![]() Moj młody ma teraz w szkole włoski, co roku im zmieniają. ![]() Fajnie byłoby gdyby znał super te wszystkie języki, z którymi ma styczność, jednak to nie realne . Chyba ze zainwestowalabym w prywatne lekcje. MADZIWNA borowanie mleczakow nie boli, moj młody miał borowanie nawet nie zastekal , co do zachowania to nie wiem jak 3 letnie dziecko zareaguje. Moj siedział chyba minutę i po borowaniu było ![]() U nas tez drapanie szyb, ale to co dzieje sie w pl to masakra , daaaawno nie widziane zjawisko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2111 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Może się nie dziać nic , ale mogą być i problemy . Cytat:
![]() ![]() Teraz jest też męczenie o kimono , bo inne dzieci mają . ![]() Cytat:
![]() Olka ma niestety zęby słabe ![]() Szymek też już miał borowane . Niestety mamba to dla zębów samo zło . U nas w przedszkolu dzieci zębów nie myją . ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2112 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zosia w tamtym roku nie chciała chodzić na angielski, była tylko raz i powiedziała że więcej nie pójdzie. Nie zmuszałam aby chodziła. W tym roku nie ma problemu, chodzi bardzo chętnie. Pop co do smoczka to Zosia miała rok i 8 miesięcy jak zabraliśmy smoka. Im wcześniej tym lepiej, tak mi się wydaje. Ja zawsze mówiłam, że pieluchy i smoczek do dwóch lat i koniec. Mała bez smoczka lepiej spała, nie kręciła się, wcześniej musiałam wstawać kilka razy bo smoczek jej wypadł i nie mogła znaleźć. Cytat:
![]()
![]() |
#2113 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem co macie za problem z tymi szybami
![]() U nas TZ złazi odpala auto , czeka ustawia nawiewy na max ![]() Za 10 min samo złazi wycieraczkami i nic nie trzeba skrobać ![]() Ja wyjeżdżam z grzanego garażu więc mam to w poważaniu . Na przyszły rok TZ będzie miał vebasto w aucie , więc problem zniknie , bo auto odpala się przez okno ( grzanie ) i złazi do ciepłego . części już mamy w garażu , tylko zamontować trzeba .
#2114 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj wieczorem starszy jak młodszemu bajki czytał, to słyszałam jak mu tłumaczył "ą" jak się mówi i dlaczego ![]() Co do prawo, lewo-ręczności. To mój starszy niby miał być prawo ręczny bo np. to z okiem sprawdzane. Ale w rzeczywistości to bardziej złożone, mój tz zawsze mu łyżkę, czy kredkę uparcie w prawą rękę przekładał, teraz młody jak coś wycina to nożyczki w prawej ręce, ale jak mu coś nie wychodzi to przekłada do prawej ręki i poprawia ![]() Przy młodszym tz już w nic nie ingeruje. Jak dajemy mu jeść to ma łyżkę na środku, tak samo z kredką. Większość robi lewą ręką, ale czasami też coś prawą, niech robi jak mu wygodniej. ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ---------- Cytat:
![]() Ja uwielbiam psikadła do szyb takie jak plyn do mycia szyb. Piskam i wszystko spływa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam też z garażu wyjeżdżam to mam gdzieś zamarznięte szyby ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2116 |
Zakorzenienie
|
SARA ty uważaj żebyś orła nie wywinela
![]() ANIA a co ty moj tz na maxa przeciąga lezenie w łóżku . Krzyczalam z dołu ze szyby zamarznięte zeby szybciej wstał i odpalił, a mu nie chciało sie zejść , potem na szybko wstal skrobal i ich zawiózł ![]() Na karate chodza? Ja byłam wczoraj moje zapisać , ale zamknięte było. Ile u was trwa? U nas jest chyba 2 h , raz w tyg . Dowiem sie dokładnie jak pójdę. Jeszcze na basen , ody na doskonalenie nauki pływania, jest kilka poziomów, a mały zeby zaczął. |
![]() ![]() |
![]() |
#2117 |
Zakorzenienie
|
u nas cholera coś się z nawiewem chyba stało, bo nawet jak samochód odpalę żeby pochodził 10-15 minut to ni cholery nie grzeje przedniej szyby, więc zostaje mi skrobanie tego dziadostwa
u nas Zuza sama z dnia na dzień porzuciła smoka jak miała chyba 7 miesięcy. u nas smoczek był tylko awaryjnie jak miała kolki i bardzo płakała a tak to w ogóle nie chciała go ssać więc problem mieliśmy z głowy |
![]() ![]() |
![]() |
#2118 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja garażu nie mam. Więc tz kuje ;-) Napisz jak paczka dojdzie ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2119 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Brawa wielkie dla Oliwki ![]() Nataszce smoczka bym zabrała jak pisałam najpierw w ciągu dnia i sprawdziła reakcję a później dalsze kroki czyli ostateczne pożegnanie. Cytat:
Niestety nie działa też szybkie podgrzewanie. Już kiedyś Tż mnie przeszkolił co należy zrobić i na nic się zdała dzisiaj ta wiedza ![]() Jedno szczęście to nie było lodu na drodze. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
#2120 |
Zakorzenienie
|
Na początek zacznę jej w dzień zabierać a właściwie to nie dawać.
![]() ![]() U mnie Oliwka do dzisiaj pije mleko z butelki. Lubi a ze jest to jedyny posiłek jaki bez problemu zjada i to sama więc nie zrezygnuje z niego. Zęby na szczęście ma zdrowe i zgryz tez ok.. U nas zasada jest taka ze po umyciu zębów nie ma jedzenia.
#2121 |
Zakorzenienie
|
Mój mały w domu, bo babcia z dziadkiem zadzwonili z przedszkola czy mogą go zabrać, bo inni dziadkowie też zabierają, to pozwoliłam.
Teraz idzie spać. Przykre jedno było, że z całej jego grupy dziadkowie zabierali dzieci, i tylko jeden chłopczyk został, bo u niego dziadków nie było, tylko chwilkę mama sama, która od razu po występie poszła do pracy, i pewnie nawet nie wie w jakiej sytuacji synek został. Mój ojciec mówił że aż płakać mu się chciało jak już szli dworem a on sam stał w oknie i wszystkim machał ![]() Babcia zadowolona bo wróciła z koralami z pomalowanego makaronu, i papierowym kwiatkiem ![]()
![]() |
#2122 |
Zakorzenienie
|
madzia..... nosz... ja tez sie poryczałam.... biedny chłopiec!!!
![]()
![]() |
#2123 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2124 |
Zakorzenienie
|
Przykre bardzo,ale takie życie.
Najwazniejsze ze choc mama była przez chwile i mały pewnie tez sie cieszył na swój sposób. Ktos był a to najwazniejsze. Myśle ze panie na pewno zajęły sie nim tak ,zeby nie odczuł ze inne dzieci poszły z dziadkami. |
![]() ![]() |
![]() |
#2125 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ja muszę wycieraczki zmienić , bo coś mnie jedna wkurza i marze . Pop zawsze możesz odciąć kawalek smoka i oddać ![]() ---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Ja też tak miałam kilka razy po występach , że dzieciaki zostawiałam , bo nie miałam wyjścia ![]() Ale u nas od razu pani brała do innej grupy albo ja sama prowadziłam i nigdy jakoś nie widziałam smutnej miny . MOże dlatego że jak pracowałam i tak lądowały na dyżurze , więc przyzwyczajone były do takiej sytuacji ![]() U nas od 16 stej jest już dyżur a ja odbierałaqm 16 : 30
![]() |
#2126 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A mój mały jeszcze w domu , ominął nas dzień babci i zabawa , na drugi rok się załapie mam nadzieję ,jutro też by nie poszedł bo do kardiologa jedziemy na wizytę ,więc może dopiero w czwartek pójdzie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ania P http://www.motofakty.pl/artykul/mand...s-postoju.html
![]() ![]() |
![]() |
#2128 |
Zakorzenienie
|
ANIA moj juz chodził na naukę pływania, nie było problemów. Trwała 30 min, mała grupa dzieci. Nie wariowal nie szalał nie mieli na to czasu
![]() LIBRA u nas jest rożnie, na silce bodajże od 5 lat , młody wtedy nie chciał chodzić a tam gdzie wczoraj byłam to i my moze chodzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2129 |
Zakorzenienie
|
Jestem wykończona. Natasza ma masakrycznie katar i jest mega marudna. Oliwka z racji tego ze siedzi w domu to także jest marudna. Do tego jeść nie chcą. Za chwile chyba walne głowa o ścianę bo inaczej nie wiem co z nimi zrobię.
![]() ![]() ![]()
#2130 | |
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() Cytat:
W jakim kraju minimalne temperatury to około zera, a maksymalne to tak do 27?? Poproszę bilet w jedną stronę. ![]() a co należy?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:29.