|
|
#721 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pies utrudnia mi bycie w związku
|
|
|
|
#722 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie zakłamuj prawdy Owszem testował, ale tylko po to, żeby sam się później otruć, ponieważ chciał się na 100% przekonać czy ta trucizna jest w stanie kogoś uśmiercić. To był jego ostatni dzień życia.
Edytowane przez Colderia Czas edycji: 2014-02-11 o 14:38 |
|
|
|
|
#723 |
|
BAN stały
|
Jeśli człowiek miałby stawiać priorytety zaczynając od kogoś kto go najbardziej kocha, to niestety pies jest na najwyższym miejscu.
|
|
|
|
#724 |
|
Przyczajenie
|
No chyba trochę przesadzasz. Nie można porównywać miłości psiej i ludzkiej, przy czym nie mówię która jest lepsza i mocniejsza, bo to po prostu dwie różne rzeczy. Tak jak nie można porównywać miłości matki do dziecka i miłości zakochanych.
Człowiek potrafi kochać. I to bardzo mocno. |
|
|
|
#725 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
, badania, porządna socjalizacja szczeniąt i dobre warunki. Mój psiak, schroniskowy, jest niestety przykładem bezmyślnej hodowli, pseudoczegoś... W sumie większość z nas jest chyba zgodnych, że albo hodowla (prawdziwa), albo schron
|
|
|
|
|
#726 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
|
|
|
#727 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
"Największa jest miłość matki, druga – psa, trzecia – kochanki" "Kobieta jest najlepszym przyjacielem mężczyzny, ale najwierniejszym – pies" |
|
|
|
|
#728 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#729 |
|
Naczelna Nastolatka
|
No cóż, wg ostatnich badań, podczas zabawy i pieszczot u psa i u właściciela wydziela się oksytocyna. Wiesz co to jest oksytocyna? Może teraz zrozumiesz, że można miłość do psa porównać do miłości do ludzi.
|
#730 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kocham moje psy nad życie, ale całkiem inaczej niż mojego partnera. Ba, każdego swojego psa kocham inaczej, bo każdy z nich jest inny.
|
|
|
#731 |
|
Zadomowienie
|
No i co, że się wydziela? Miłość ludzka, to oczywiście chemia, w tym pożądanie, wzajemne zrozumienie, troska, wspólne plany, wpieranie swojego rozwoju, spójność spojrzeń na świat, wspólne marzenia, wsparcie w każdym aspekcie życia... To nie to samo co miłość zwierzaka, cokolwiek by mu się nie wydzielało. W ogóle porównywanie relacji ze zwierzakiem do relacji z człowiekiem to dla mnie idiotyczny pomysł.
|
|
#732 |
|
Naczelna Nastolatka
|
aha, szczególnie z niemowlakiem to takie relacje zachodzą jak napisałaś...
|
#733 |
|
BAN stały
|
Pies zawsze ma przechlapane, bo bardziej kocha właściciela niż właściciel jego.
|
|
|
|
#734 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Miłość matki do niemowlaka też nie jest taka sama, jak właściciela do psa. Pies to nie człowiek po prostu i tyle. Nie rozumiem tego usilnego uczłowieczania zwierząt - to zwierzaki, nie inaczej wyglądające jednostki ludzkie i tyle ![]() Ja kochałam wszystkie swoje zwierzaki, ale to zupełnie nie to samo.
|
|
|
#735 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
|
|
|
#736 |
|
Naczelna Nastolatka
|
A ja bardzo kocham swoje psy. Są dla mnie jak dzieci. I nie obchodzi mnie czy dla kogoś to dziwne czy nienormalne. Moje życie, moje wybory.
|
#737 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chyba nawet wszyscy popierają.Ja po prostu uważam, że to nie to samo, co miłość do ludzi. Też mi wolno
|
|
|
#738 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym (pomijam otrucie etc) to był jego pies. Najwięksi zwyrodnialcy w historii zazwyczaj kochali i dbali o swoje rodziny.
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2014-02-12 o 16:59 |
|
|
|
|
#740 |
|
jestę wieszczę
|
Fakt, miłość do psa jest inna niż do człowieka. Co do uczuć psa mam pewność i nigdy mnie nie zawiódł
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#741 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zamordował również tysiące ludzi, więc rozumiem, że wszyscy, co kochają swoje zwierzęta to psychopaci? nikt nikomu nie każe lubić zwierząt (dzieci, a nawet ludzi), ale każdy ma chyba prawo mieć swoje zdanie. i uważam, że to jednak świadczy o człowieku to, co zrobi jak mu los na drodze postawi bezdomnego, zagłodzonego Reksia. czy go rzuci kamieniem albo kopnie, czy pójdzie dalej, czy podzieli się kanapkami do pracy, czy może weźmie do domu. to bardzo dużo mówi o człowieku, jak bierze odpowiedzialność za sku**iela, który wyrzucił psa z samochodu i pojechał dalej. bo to tylko pies. pies to nie człowiek. ktoś poświęca swój czas i pieniądze rozwiązując problemu psa, które stworzył ktoś inny, bo nie chciało mu się go wychowywać. no, nie wiem, dla mnie tacy ludzie to są superbohaterowie. pies ci nie podziękuje za uratowanie życia - pewnie nawet nie jest tego świadomy, nie poklepie cię po ramieniu, nie powie "stary, byłem na dnie, a ty mnie uratowałeś, dziękuje". jasne, odwdzięczy się w inny sposób, po swojemu. bardzo łatwo jest pisać na fejsie, że tych bym powiesiła na drzewie, tego za jaja, za to, co zrobił temu psu. i zapomnieć, następnego dnia. tyle, że wolontariusze w schroniskach mają z tym styczność, muszą patrzeć na cierpenie - fizyczne i psychiczne psów, na piekło, jakie zgotowali im SUPER LUDZIE, bo słyszeć raz na pół roku takie rewelacje w tv, to kompletnie coś innego niż mieć z tym kontakt raz na tydzień. dzisiaj przeczytałam w książce o psiej psychice, że pies nie zagryzie innego psa, który wykazuje uległość, pies ma zasady, nie będzie kopał leżącego. ani znęcał się nad kimś, kto jest od niego zależny. a niektórzy ludzie - tak. więc ja nie mam zamiaru szanować gościa, który wyrzucił psa, psa, którego sam z własnej woli wziął i nagle zaczął mu zawadzać, ani kogoś kto bije psa, bo nie chce mu się poświęcać czasu na jego wychowania, ani kogoś kto na psa wrzeszczy, bo pies musiał być rasowy, ale na jego szkolenie to już jakoś pieniędzy żal. na pewno nie szanuje wszystkich ludzi, bo ludzie są naprawdę różni i serio robią dużo gorsze rzeczy (i często bez powodu) niż tylko "kochają zwierzęta". dla mnie współczucie dla bezdomnych czy krzywdzonych zwierząt jest tak samo naturalne jak współczucie dla krzydzonych dzieci czy osób chorych, starszych i cierpiących. i na koniec piękny cytat "jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś". psy są od ludzi zależne, więc to jak je traktujemy świadczy o nas - nie każdy musi lubić psa ani mieć psa. a odnośnie miłości do psa i do człowieka - nie przesadzajmy, kocham moich rodziców, kocham swojego chłopaka, rodzeństwo, psa i wszystkie inne zwierzęta jakie mam. żadna miłość nie jest lepsza ani gorsza, każda jest kompletnie inna.
|
|
#742 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to co piszesz jest szalenie czarno-białe. Można nie lubić zwierząt ale ich nie krzywdzić - moja babcia całe życie zwierzaków nie znosiła, ale jak umarł sąsiad opiekujący się osiedlową kocią ferajną to nie dość że zorganizowała im stały dostęp do jedzenia, a nawet oddała do dyspozycji część piwnicy(specjalnie z tej okazji ocieplonej) bo "przecież nie mogą zamarznąć". Uważasz że była złym człowiekiem? Co do zajmowania się zwierzętami problemowymi - nie każdy może sobie pozwolić i nie każdy powinien to robić... gdyby każdy zajmował się chorym zwierzakiem nie starczyłoby ludzi do zajmowania się chorymi ludźmi, roślinami, nauką wszelaką, czymkolwiek. Ważniejsze jest by ludzie nie krzywdzili świata dookoła siebie, co ograniczyłoby źródła zapotrzebowania na pomoc. |
|
|
|
|
#743 |
|
Raczkowanie
|
Moj pies pochodzi z pseudohodowli ,adoptowany -jest moim oczkiem w glowie ,niestety jest bardzo problemowy. Mimo konsultacji z behawiorysta ,masy naprawde masy cwiczen,nie da sie zostawic go w domu samego bo jest tak zestresowany po powrocie,ze serce sie kraja. Na cale szczescie moj Tz pracuje w domu wiec jest z psem podczas mojej nieobecnosci, kiedy chcemy gdzies pojechac na dluzej do sklepu, zostaje odwieziony do moich rodzicow,wszystkie plany dostosowujemy do niego.Nie ma mowy zeby zostawic go z kims obcym, w miare komfortowo czuje sie rowniez z moja siostra,wiec mamy zawsze dwie alternatywy. Absolutnie nie zaluje ,ze jest w naszym zyciu,bardzo go kochamy.
Nie wyobrazam sobie jednak nie miec zadnej "awaryjnej " opieki. Roznie sie w zyciu uklada i zdrowy rozsadek nakazuje miec opcjonalna opieke w razie niespodziewanego wypadku.Uwazam ,ze chlopak autorki zasluguje na uznanie ,za swoje odpowiedzialne podejscie i mysle ,ze gdyby przedstawic ten problem w sposob wyrazajacy troske - da pozytywne rezultaty. |
|
|
|
#744 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nigdzie nie generalizowałam, więc Ty też tego nie rób. ![]() Koleżanka napisała, że wszyscy ludzie szanujący zwierzęta szanują też innych ludzi. Historia pokazuje , że się myli i nie ma po co stawać murem za taką opinią. Tylko o to mi chodzi. Wcale nie uważam, że każdy kto szanuje zwierzęta jest psychopatą. Wyjątki... zdarzają się ;] Edytowane przez Colderia Czas edycji: 2014-02-13 o 08:37 |
|
|
|
|
#745 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam te i inne wypowiedzi, ale wynika z nich, że cała ludzkość, a przynajmniej znakomita większość to skur**le bez serca, którzy znęcają się nad biednymi pieskami. BEZ PRZESADY. Nie wiem czy tacy ludzie to chociaż połowa społeczeństwa. A co do psów... Kocham je i uważam, że są wspaniałe (tak samo jak koty i inne) ale nie są doskonałe. Były przecież sprawy, że pies pogryzł dzieciaka i to nie takiego, co się nad psem znęcał. Jedna ze spraw była taka, że dziewczynka szła ulicą do sklepu, a pies rzucił jej się dosłownie do gardła. Wiem, że przechodziła koło jego "terytorium" no ale bez przesady... Powiecie, że to wyjątek. Owszem, ale pokazujący, że psy, tak jak ludzie, nie są bez wad, tak jak niektórzy uparcie twierdzą. I tak jak nie można wrzucać wspomnianego wyżej psa do jednego worka z pozostałymi zwierzakami, tak nie można wszystkich ludzi wrzucać do tego samego worka. To, że niektórzy mieli przykre doświadczenia z niektórymi ludźmi, nie oznacza, że cała populacja ludzka to zdradzieccy, podstępni i sto razy gorsi od psów typy |
|
|
|
|
#746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poniewż to smutne, byc pewnym tylko uczuć psa i tylko do niego miec pełne zaufanie. Oczywiście lepsze to, niż wcale nie mieć miłosci i pod tym wzgledem jesteś wygrana. Miałam psy, bardzo je kochałam, ale nie musiałam przelewać wszystkich uczuć na psa, nie był moim jedynym czy najlepszym towarzyszem, dlatego myślę, że najlepiej miec pozytywne uczucia i do ludzi i do zwierząt. A także mieć uczucia i ludzi i zwierząt.
|
|
#747 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
. Nie wiem skąd wzięłaś info, że wszystkie uczucia przelałam na psa, albo że kochał mnie tylko pies, ale tak nie jest. Po prostu miłość między ludźmi to miłość warunkowa (no, niektóre matki kochają bezwarunkowo swoje dzieci), a dla psa, choćbym była mordercą i złodziejem, jestem ukochaną panią.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#748 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#749 |
|
Naczelna Nastolatka
|
dokładnie, moim psom było wszystko jedno, że przytyłam 25 kg oraz to, że łykam antydepresanty. Mój mężczyzna też zawsze był obok mnie i to wszystko akceptował, ale to był jedyny taki człowiek. Inni nie omieszkali komentować tuszy, leczenie i wszelkich innych aspektów mojego życia
|
#750 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Za zachowanie psa odpowiada człowiek, który psa krzywdzi i pokazuje ludzi od najgorszej strony. Jeśli pies ugryzie dziecko to też jest to wina człowieka, którego obowiązkiem jest na psem panować. Ludzie uważają, że psy to takie niańki, które można zostawiać z dzieckiem i nie panować nad jednym ani drugim. Cierpliwość psa też ma granice, a dzieci potrafią być naprawdę męczące szczególnie, gdy rodzice takiego dziecka nie uczą jak pieska dotykać.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:17.

Owszem testował, ale tylko po to, żeby sam się później otruć, ponieważ chciał się na 100% przekonać czy ta trucizna jest w stanie kogoś uśmiercić. To był jego ostatni dzień życia.
, badania, porządna socjalizacja szczeniąt i dobre warunki. Mój psiak, schroniskowy, jest niestety przykładem bezmyślnej hodowli, pseudoczegoś...