Marcowe Mamy 2015 cz. 3 - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-04, 08:24   #1981
niunia_ona
Zakorzenienie

Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. 3

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
A to szkoda. Moze Te z tesco bedą ok

Spokojnie, spróbuj ograniczyć słodkości i pewnie nie bedziesz musiała być na ścisłej diecie.
Dla mnie to czarna magia jak czytam o tym jak niektóre dziewczyny muszą kombinować aby cukru były ok.
Zastanawiam sie czy to badanie mozna zrobic prywatnie w Polsce i jaki jest koszt, bo u nas nie robią tego dla wszystkich.
będę musiała niestety tak będzie najlepiej.

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
niunia_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 08:24   #1982
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tout-petit-fille Pokaż wiadomość
Też swojego przyłapałam raz na tym, że gdy siedziałam na forum skupiona czytałam co piszecie, TŻ siedział za mną cichutko (myślałam, że ogląda TV), nagle się odwróciłam, żeby mu coś powiedzieć, a tu się okazało, że on wychylał żurawia i czytał razem ze mną;P
Innym razem było tak, że znów siedzimy sobie przy swoim (ja forum, on tablet) i nagle pyta się mnie na jakiś temat, o którym właśnie jedna z Was napisała;P twardziele też są ciekawi o czym nawijamy

serdecznie Ci dziękuję
Ja też nie mogłam spać, znów całą noc widziałam każdą godzinę na zegarku.

Dziękuję pięknie

To masz dziś co robić- miłego dnia w takim razie i udanego badania!! Trzymam kciuki

I dlatego kocham to forum, bo poruszamy tu każdy temat, jaki nas tylko zainteresuje. I na każdy z tych tematów mamy jakieś mądre opinie )
Najlepsze życzenia również od nas!

Cytat:
Napisane przez anyolek Pokaż wiadomość
Dzięki mamusie

Niunia_ona- a ja trzymam kciuki za Twój test glukozowy

Ewka5891- niestety Primark nie robi mojego rozmiaru Dla mnie zakup stanika to wydatek rzędu 20-30 funtów A te sportowe znalazłam na stronie Tesco za 6, więc oby pasowały

Dziewczyny, zobacczcie na co się natknęłam w internecie, hehe, myślałam, że to żart
wygląda przerażająco, jak mama-robot

Cytat:
A to szkoda. Moze Te z tesco bedą ok

Spokojnie, spróbuj ograniczyć słodkości i pewnie nie bedziesz musiała być na ścisłej diecie.
Dla mnie to czarna magia jak czytam o tym jak niektóre dziewczyny muszą kombinować aby cukru były ok.
Zastanawiam sie czy to badanie mozna zrobic prywatnie w Polsce i jaki jest koszt, bo u nas nie robią tego dla wszystkich.
Ja płaciłam łącznie 32 zł, ale poza glukozą w tej cenie to jeszcze za morfologię krwi i badanie moczu.
Ja już mam wyniki tej glukozy, ale nie umiem ich interpretować, Wiecie jakie są normy?
EdithS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 08:26   #1983
ojustyna
Zadomowienie

Cytat:
Pierwszy miś mi sie nie podoba ale drugi wyglada słodko
Ja osobiście wole jakies fajne ramki ze zdjęciami na ścianach, super są tez te wyszywane imiona, co dziewczyny pokazywaly
Ale wiadomo, ze każda ma inny gust
to ja wrzucałam literki wyszywane i one na pewno u nas będą ale wymyślam jak zagospodarować miejsce na pozostałych ścianach, żeby nie było tak jednolicie i pusto
Stary 2014-11-04, 08:27   #1984
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez EdithS Pokaż wiadomość
Ja płaciłam łącznie 32 zł, ale poza glukozą w tej cenie to jeszcze za morfologię krwi i badanie moczu.
Ja już mam wyniki tej glukozy, ale nie umiem ich interpretować, Wiecie jakie są normy?
Dziękuje za informacje
No mi sie rowniez przydałby ktoś kto by interpretowal pózniej wyniki, bo sama nie dam rady pewnie

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 08:28   #1985
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nusiekowa Pokaż wiadomość
z tym zakładaniem skarbetek czy butów to ja też już mam problem-jakby mi ktos arbuza przyczepil do brzucha a on jeszcze urośnie przecież

Biedny dziadek-oby wszystko było dobrze
dziękuję:roza :
a co do wielkości brzucha, to już się zaczynam martwić, jak to z goleniem przed wizytami u ginka i przed porodem będzie
Stary 2014-11-04, 08:28   #1986
ojustyna
Zadomowienie

Cytat:
http://parenting.pl/portal/norma-glukozy-w-ciazy
Stary 2014-11-04, 08:31   #1987
smv
Zakorzenienie

Najlepiej poczekać na wizytę i tam już pani lub Pan dr oceni czy jest ok po co się nakręcić.. A u mnie na wynikach zawsze mam normy wypisane i pokazane czy za dużo mam czy za mało.
Ja właśnie wyszorowalam podłogi w domu bo trochę sierści od psa mi fruwalo. O dzidek się obudził i stuka do mnie.

---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

Cytat:
a co do wielkości brzucha, to już się zaczynam martwić, jak to z goleniem przed wizytami u ginka i przed porodem będzie
Z lusterkiem haha

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-04, 08:33   #1988
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
Najlepiej poczekać na wizytę i tam już pani lub Pan dr oceni czy jest ok po co się nakręcić.. A u mnie na wynikach zawsze mam normy wypisane i pokazane czy za dużo mam czy za mało.
Ja właśnie wyszorowalam podłogi w domu bo trochę sierści od psa mi fruwalo. O dzidek się obudził i stuka do mnie.

---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

Z lusterkiem haha
Kochana, ja już jadę z lusterkiem, wtedy widzę, czy jest dokładnie i mam pewność, że się nie zatnę, bo w tym miejscu to krwawi, że koniec.
No ja właśnie zaraz będę też sprzątać.
Stary 2014-11-04, 08:34   #1989
nusiekowa
Wtajemniczenie

Cytat:
przed lustrem
Stary 2014-11-04, 08:36   #1990
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ojustyna Pokaż wiadomość
Dziękuję
ja miałam od razu 75 przepisaną do wypicia, a nie 50.
Ale po przeczytaniu wydaje mi się, że wynik mam w porządku. Dziś to potwierdzę.
Orientujecie się, czy poza tą glukozą sa jeszcze jakieś mało przyjemne badania przed porodem?
Stary 2014-11-04, 08:39   #1991
ojustyna
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuję
ja miałam od razu 75 przepisaną do wypicia, a nie 50.
Ale po przeczytaniu wydaje mi się, że wynik mam w porządku. Dziś to potwierdzę.
Orientujecie się, czy poza tą glukozą sa jeszcze jakieś mało przyjemne badania przed porodem?
Nie ma za co ja też mam 75 i po dwóch godzinach, jak ty wysiedziałaś? Dodawałaś sok z cytryny czy takie znośne do wypicia? A wyniki są od razu po badaniu?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-04, 08:55   #1992
smv
Zakorzenienie

A ile razy jest pobierana krew? Raz na czczo na pewno a potem tylko po tych dwóch godzinach? I tyle? Ciekawe kiedy ja będę musiała to badanie zrobić ;>
Stary 2014-11-04, 09:02   #1993
MaMusKA29
Wtajemniczenie

Dzień dobry wszystkim
witam nowe mamusie
Gratuluję udanych wizyt i trzymam kciuki za dzisiejsze
Niunia ja też obawiam się tego testu obciążenia glukozą, samo wypicie mnie nie przeraża ale boję się że wyniki będą nie takie.
Wiecie wczoraj weszłam na wagę i od środy schudłam 1,5 kg ale wpływ na to miała moja choroba i całej rodziny bo z nerwów nie mogłam nic przełknąć.
Synek kopie już coraz mocniej, ale czuję go tylko jak leżę lub siedzę bo jak chodzę to nic nie czuję.
MaMusKA29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 09:04   #1994
smv
Zakorzenienie

Moja położna mówiła że póki co to tylko przy siedzeniu lub leczeniu będziemy czuć dzieciorki a na chodzie niekoniecznie bo dzidzia jest kolysana i śpi
Stary 2014-11-04, 09:06   #1995
kasia_adm
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
Taki radosny , ze dzis czuje sie skopana przez niego hi hi A teraz odliczanie do nastepnej wizyty za 3 tygodnie

Mamusie, a dzieki jakiemu badaniu lekarz stwierdza np, ze szyjka macicy jest zbyt nisko?
Takiemu kontrolnemu, czy usg? Bo jak kontrolnemu a u mnie jest wszystko dobrze, to nie powinnam sie martwic, a jednak cos mi chodzi po glowie, bo dawno usg nie mialam

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Ale sie poirytowalam wychodzac z kliniki.... Siedzialam w poczekalni z wielona przyszlymi mamusiami..... a wychodzac, natknelam sie na jedna z nich z papierosem w buzi
Gratuluję wizyty. Co do szyjki, to ocenia się ją w zwykłym badaniu również. Przynajmniej u mnie tak było na ostatniej wizycie. Lekarz powiedział, że szyjka bardzo dobrze i wszystko ok od tej strony. dopiero póxniej robił usg. Także spokojnie.
kasia_adm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 09:07   #1996
smv
Zakorzenienie

Ja mam szyjkę spr co wizyta zarówno przez badanie ginekologiczne którego nie znoszę oraz przez usg
Stary 2014-11-04, 09:27   #1997
nouvelle2
Zakorzenienie

Witam nowe mamusie i te 'stare' też

Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość
Eee nie mam typu. Najbardziej mnie Maga drażnił.
Mnie Maga drażnił tym, że marnował swój naprawdę ogromny potencjał. Taka uroda w świecie modelingu to dar! Patrząc na karierę Andreja Pejica (teraz już Adrei) to przed Magą świat mody stoi otworem Tylko ten brak współpracy.... Ale podobno teraz agencja D'Vision wzięła go pod swoje skrzydła

No i stało się tak jak myślałam, Ewelina odpadła Mnie wkurza Ola Poza tym ona się nie nadaje z tymi tatuażami. Początkująca modelka z tak naznaczonym ciałem to nie bardzo....

Góral mi się wizualnie podoba, ma taki słodki uśmiech

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
Taki radosny , ze dzis czuje sie skopana przez niego hi hi A teraz odliczanie do nastepnej wizyty za 3 tygodnie

Mamusie, a dzieki jakiemu badaniu lekarz stwierdza np, ze szyjka macicy jest zbyt nisko?
Takiemu kontrolnemu, czy usg? Bo jak kontrolnemu a u mnie jest wszystko dobrze, to nie powinnam sie martwic, a jednak cos mi chodzi po glowie, bo dawno usg nie mialam

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Ale sie poirytowalam wychodzac z kliniki.... Siedzialam w poczekalni z wielona przyszlymi mamusiami..... a wychodzac, natknelam sie na jedna z nich z papierosem w buzi
U mnie szyjkę sprawdza w normalnym badaniu ginekologicznym

we're not in Wonderland anymore, Alice.
nouvelle2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 09:35   #1998
tout-petit-fille
Zadomowienie

Cytat:
Najlepsze życzenia również od nas!

wygląda przerażająco, jak mama-robot

Dziekuje Wam bardzo
Ja ide na glukoze w czwartek, zaplace 20zl. Tyleze to sama glukoza.

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Cytat:
A ile razy jest pobierana krew? Raz na czczo na pewno a potem tylko po tych dwóch godzinach? I tyle? Ciekawe kiedy ja będę musiała to badanie zrobić ;>
Przy nastepnej wizycie wez skierowanie, najwyzej przypomnij sie lekarzowi. Glukoze mozna robic od 20 tygodnia.

tout-petit-fille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 09:45   #1999
nouvelle2
Zakorzenienie

u mnie rozmowa przez telefon z tż wygląda tak:
on: co robisz?
ja: aa nic, siedzę sobie na necie
on: ahaaaa, to Twoje forum i te instagramy, taaak?

tout-petit-fille wszystkiego, co najlepsze (moja siostra też ma dziś urodziny)

a ja byłam na lumpach i nic nie kupiłam Ale zaraz zbieramy się na wycieczkę po jurze krakowsko-częstochowskiej. Bierzemy w termos kawę, ciasto i jedziemy na spacer

Zauważyłam, że przez ostatni tydzieńu babci bardzo urósł mi brzuch. Już normalnie jest widoczny, nawet wtedy, kiedy jestem w bluzie Mama też to zauważyła.

+ przydatna wiadomość. Kupując na allegro i wybierając płatność kartą Visa w aplikacji mobilnej nie płacimy za koszty wysyłki. Możemy np. kupić skarpetki za 2 złote i wybrać sobie dostawę kurierem za 15 zł- płacimy wtedy tylko 2 złote, za towar Działa to na zakupy u wszystkich sprzedawców Dodatkowo koszty zakupów na allegro można też sobie obniżyć kuponami, ale to pisałam już o tym wcześniej. Akcje się nie łączą

we're not in Wonderland anymore, Alice.
nouvelle2 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-04, 09:47   #2000
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, wiele z nas jest już na zwolnieniu, otrzymujemy więc zasiłki z ZUS.

Dla mnie to miałby byc pierwszy przelew z ZUS i nie wiem jak to jest z terminami.
Mam dostęp do PUE i na bieżąco sprawdzam czy ostała przyznana decyzja o zasiłku. Z Waszego doświadczenia - jaki czas upływa od decyzji o przyznaniu zasiłku do jego realnego wypłacenia?
Ja dostaję jakoś w okolicach jak kończy się dane zwolnienie. Z tym, że za pierwsze jak wyliczyłam dostałam najpierw do końca miesiąca, a potem przyszło jeszcze jakieś wyrównanie.

Cytat:
Napisane przez anyolek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, zobacczcie na co się natknęłam w internecie, hehe, myślałam, że to żart
To nie jest żart, oglądałam gdzieś jakieś laktatory i natknęłam się na filmik instruktażowy jak tego używać Z tym, że to było na jakiejś amerykańskiej stronie.

Mi test obciążenia glukozą lekarz zapowiedział na następnej wizycie. Czyli z tego co się dowiedziałam wypisze mi świstek, ja przyjadę do nich i tam pobiorą mi krew, przygotują do wypicia glukozę i znowu pobiorą krew. A wyniki już na mnie będą czekały na wizycie.

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 09:50   #2001
smv
Zakorzenienie

O matko w pytaniu na śniadanie było o aborcji i zespole Downa ;( okropne ;(
Zjadłam jogurt naturalny z bananem mandarynka i wiorkami kokosowymi i czuje się okropnie napuchnieta! Zaraz urodze ;/
Stary 2014-11-04, 09:51   #2002
87marta78
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez szkrabeniek Pokaż wiadomość
Hej Kobietki

Witam nowe marcowe Mamusie

Wybrałam się dziś na małe buszowanie po lumpkach bardzo lubię szukać tam "skarbów" Trafiło mi się kilka fajnych rzeczy Najbardziej zadowolona jestem z kombinezonu z firmy GAP. Zapłaciłam za niego 20 zł ale w porównaniu z cenami ze sklepu to i tak tanio

Pochwalę się zdobyczami
Świetne ciuchy Ale najbardziej podobaja mi się te dresiki mojej tez kupiłam kilka par dresików
87marta78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 09:52   #2003
anyolek
Zadomowienie

Mogę spytać, czy miałyście lub macie jakieś konkretne pytania przygotowane na wizytę połówkową?

Edytowane przez anyolek
Czas edycji: 2014-11-04 o 09:54
anyolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 10:02   #2004
87marta78
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, wiele z nas jest już na zwolnieniu, otrzymujemy więc zasiłki z ZUS.

Dla mnie to miałby byc pierwszy przelew z ZUS i nie wiem jak to jest z terminami.
Mam dostęp do PUE i na bieżąco sprawdzam czy ostała przyznana decyzja o zasiłku. Z Waszego doświadczenia - jaki czas upływa od decyzji o przyznaniu zasiłku do jego realnego wypłacenia?
Z tego co się orientuje to ZUS wypłaca po 2 miesiącach dopiero, ale od razu za te dwa miesiace.
87marta78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 10:09   #2005
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ojustyna Pokaż wiadomość
Nie ma za co ja też mam 75 i po dwóch godzinach, jak ty wysiedziałaś? Dodawałaś sok z cytryny czy takie znośne do wypicia? A wyniki są od razu po badaniu?
Miałam ze sobą cytrynę, ale nie kazała mi pielęgniarka dodawać. Powiedziała, że najlepiej wypić w czystej postaci, jak już naprawdę nie przełknę to wtedy mogę trochę dodać. Ale w sumie nie musiałam. Mogłam mieć za to przy sobie białą wodę mineralną niegazowaną do popicia w międzyczasie. Wyniki mogłam odebrać tego samego dnia po paru godzinach. No te 2h trzeba siedzieć, dały mi jakieś gazety i miała szczęście, bo jeszcze jedna mamusia przyszła na badanie i pogadałyśmy trochę o ciąży, więc czas szybciej zleciał. Sama glukoza do wypicia nie jest dobra, ale da się radę. Jedyne co, to miałam wrażenie, że nie mam miejsca w żołądku, bo to taki duży kubek jak do piwa.

Cytat:
Kłucia są 3, pierwsze na czczo, potem po godzinie od wypicia glukozy i potem po dwóch.

Cytat:
Napisane przez nouvelle2 Pokaż wiadomość
u mnie rozmowa przez telefon z tż wygląda tak:
on: co robisz?
ja: aa nic, siedzę sobie na necie
on: ahaaaa, to Twoje forum i te instagramy, taaak?

tout-petit-fille wszystkiego, co najlepsze (moja siostra też ma dziś urodziny)

a ja byłam na lumpach i nic nie kupiłam Ale zaraz zbieramy się na wycieczkę po jurze krakowsko-częstochowskiej. Bierzemy w termos kawę, ciasto i jedziemy na spacer

Zauważyłam, że przez ostatni tydzieńu babci bardzo urósł mi brzuch. Już normalnie jest widoczny, nawet wtedy, kiedy jestem w bluzie Mama też to zauważyła.

+ przydatna wiadomość. Kupując na allegro i wybierając płatność kartą Visa w aplikacji mobilnej nie płacimy za koszty wysyłki. Możemy np. kupić skarpetki za 2 złote i wybrać sobie dostawę kurierem za 15 zł- płacimy wtedy tylko 2 złote, za towar Działa to na zakupy u wszystkich sprzedawców Dodatkowo koszty zakupów na allegro można też sobie obniżyć kuponami, ale to pisałam już o tym wcześniej. Akcje się nie łączą
miłej wycieczki, te okolice są bardzo malownicze, więc zazdroszczę, szczególnie w tak cudną pogodę!
Dzięki za informację odnośnie allegro, przyda się
Stary 2014-11-04, 10:23   #2006
nusiekowa
Wtajemniczenie

Cytat:

Kłucia są 3, pierwsze na czczo, potem po godzinie od wypicia glukozy i potem po dwóch.
o fuck....
Stary 2014-11-04, 10:27   #2007
irish cream
Raczkowanie

ja też już jestem po teście obciążenia glukozą 75. Badanie miałam robione w 21tc. Pierwsze pani pobierała mi krew na czczo, później w ciągu 5minut musiałam wypić glukozę 75 (cały taki plastikowy kubeczek jednorazowy). Smak faktycznie mega słodki, nawet jak dla mnie hehe ale do wypicia. Po dwóch godzinach miałam drugi raz pobraną krew. Moja pani doktor powiedziała, że wyniki są dobre, cukrzycy nie mam, ale ja wyczytałam, że jednak mam trochę podwyższony cukier po tych dwóch godzinach. Ale skoro pani doktor mówi, że jest ok to tego się trzymam, chociaż co prawda ograniczyłam trochę słodkie ale co się nie robi dla maluszka
irish cream jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 10:30   #2008
nusiekowa
Wtajemniczenie

ja dopytywałam o szyjke...bo miałam bardzo silne bole krocza I napinanie brzucha I bałam się ze coś pod tym kątem jest nie teges. Same pomiary lekarz sam komentuje a że było wszystko oki I z moimi wynikami I z maleństwem to nie miałam o co pytać. Położną podpytałam o przyjęcie do szpitala I znieczulenie, Myśle ze każda z nas może mieć inne odczucia I wątpliwości-więc jeśli coś Cie niepokoi to pytaj o wszystko!
Stary 2014-11-04, 10:42   #2009
emily863
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dziewczynazgitara Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Czytam od początku, ale dopiero teraz zdecydowałam się napisać. Mam nadzieję, że jeszcze znajdzie się dla mnie miejsce
Tak więc jak to wygląda u mnie : mam na imię Nina, l.26 ( za całe 2 tygodnie), a pod serduchem 22tygodniowa Pola. Dziś jesteśmy po połówkowym usg. Mała pięknie i zdrowo rośnie. Waży 480g. No i w końcu poznaliśmy płeć, która dla mnie była ogromną niespodzianką, ponieważ od początku wydawało mi się, że to będzie chłopiec Cóż znowu się okazało, że mój mąż ma zawsze racje
Mam nadzieję, że wiadomość nie zginie gdzieś w tłumie i uda mi się dostać na Waszą listę
No i rzecz jasna postaram się być regularnie aktywna.
Pozdrawiam serdecznie
Witaj
emily863 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 10:45   #2010
luzna25
Zadomowienie

Cytat:
Mi pielęgniarka mówiła, że pobierana krew jest 2 razy. Pierwszy raz na czczo, a drugi raz po dwóch godzinach od wypicia glukozy
Radek- ur. 23 luty 2015 o godz. 10:24

luzna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości