|
|
#181 |
|
Ajumpats
|
Dot.: chciałabym mieć dziecko, ale nie mam gdzie mieszkać
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;5123306 5]CDN2015: Napisales w tym watku 7 postow. W kazdym jest to samo, robienie z wizazanek bandy idiotek, ktorym trzeba napisac kilka razy to samo, nawet jesli to co sie do nich pisze to banialuki i farmazony.
Radze przeczytaj watek od poczatku, skoncentruj sie na sumach jakie tu padaja. Nikt nie twierdzi, ze nie da rady przezyc za 1500zl miesiecznie. My piszemy o tym, ze nie da sie na dluzsza mete i bez negatywnych skutkow ubocznych, prowadzic gospodarstwa domwego gdzie budzet na zakupy jedzeniowe to 500zl. A Ty z uparciem godnym lepszej sprawy piszesz banialuki o robieniu bransoletek i czytaniu ksiazek. [/QUOTE] No właśnie. Gdyby tak przeczytać wątek od początku ,to mogłoby się okazać, że nie chodzi o koszty życia na bieżąco, tylko o koszt "zestawu startowego" przed poczęciem dziecka - np. mieszkanie/samochód. To jest problemem autorki. |
|
|
|
|
#182 |
|
Rozeznanie
|
Może warto przeczytać mój pierwszy post ?Reszta to efekt rozmów z innymi osobami, odpowiedzi
|
|
|
|
|
#183 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#184 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To, że pisałem o czytaniu miało być przykładem.Ogólnie czytanie daje bardzo dużo.Ba pewne książki trzeba przeczytać.Ale to dziecko wybiera swój zawód kim chce zostać itd. Właśnie o to mi chodziło pisząc o tych rodzicach wysyłających dzieci do szkółki w Barcelonie. Pisząc bransoletkę miałem na myśli dziewczynkę.Ja mam syna wydaje mi się ,ze dziewczynki lubią się ubierać i to miał być tylko przykład. ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
No dobrze, ale mamy sytuację: dziecko CHCE grać na fortepianie, czy tam pianinie, gitarze. Trzeba za lekcje zaplacić, najlepiej ten fortepian czy inny puzon kupić. I cóż, tu już na nic się zda lepienie garnków z gliny i szycie pokrowców na łóżko z koszul
bo po prostu fizycznie są potrzebne pieniądze.Ja np. sobie wymarzyłam jazdę konną, a to też drogie hobby. Nie wszystkie dzieci lubią czytać. Ja czytałam bardzo dużo, ale np. mój mąż nie. Jego siostra z mężem czytają sporo, a młoda nie chce i już. I co, no nie zmusisz przecież. |
|
|
|
|
#186 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli kogoś stać na kosztowne hobby dziecko to niech wydaje.Lecz podejrzewam jest takich osób niewiele. Tak jak pisałem podawałem tylko przykłady jak zaoszczędzić domowy budżet jeśli ktoś ma problem z kasą. A o garnkach akurat nie pisałem. Czyli mylisz wypowiedzi |
|
|
|
|
|
#187 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mylę, to było nawiązanie do innej wypowiedzi.
|
|
|
|
|
#188 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak ktoś już wspomniał: świat może, że tak powiem, nie docenić tej wspaniałej istoty. Trochę to infantylne, że w tym wieku myślisz, że Twoje dziecko będzie jakimś darem dla świata. Co do czekania z macierzyństwem, to cóż, uważam, że jak ktoś myśli mózgiem a nie zdaje się na zew macicy, to spokojnie odłoży sobie dziecko na lepsze czasy. Jakoś nie wierzę, że ludzie, którzy płodzą wyłącznie z powodu "bo tak bardzo chcę teraz dzidziusia" będą świetnymi rodzicami.
|
|
|
#190 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#191 |
|
Zadomowienie
|
Popracowałabym nad logiką wypowiedzi, wtedy łatwiej o komunikację i zrozumienie u odbiorcy. Poza tym, po wg nie stawia się kropki.
|
|
#192 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#193 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#194 |
|
Zakorzenienie
|
Tak czytam ten wątek i mam mieszane uczucia, oczywiście jestem jak najbardziej zdania, że nie ma sensu decydować się na dziecko jeśli się nie czuje na siłach finansowo ale czytając niektóre wypowiedzi jestem trochę skołowana .. z jednej strony niby odwołujecie się do tych nieszczęsnych 500zł na wyżywienie 3 osób (też uważam, że to mało!) ale z drugiej jak zebrać do kupy wszystkie wypisywane tutaj niezbędniki robi się całkiem spora lista.. a ani razu nie padły w tym wątku kwoty, które wg Was miałyby te wszystkie niezbędne wydatki pokryć.
Ciekawa jestem, jakie są wg Was minimalne zarobki, przy których już "wypada" myśleć o dziecku? Nie chcę tu absolutnie wsadzać kija w mrowisko, po prostu jestem ciekawa .. p.s. z cenami chleba jest chyba bardzo różnie, w mniejszych miastach w miarę dobry chleb za 2 złote z groszami się kupi, ale też nie wiem, czy zwykły żytni chleb na drożdżach bez polepszaczy to nadal badziew czy już ujdzie?
|
|
#195 | |
|
Ajumpats
|
Pewnie sporo osób myśli sobie "jaka głupia autorka wątku: młoda/zakłada wątek, żeby ponarzekać" itp.
Uważam, że wiek, w którym ma się dziecko lub zaczyna się o tym myśleć, to kwestia indywidualna - tak samo jak to, czy chce się zajmować małym dzieckiem na stare lata. Ja wolałabym swoje odchować wcześniej niż później. Ja doskonale wiem, że mnie nie stać na dziecko i jak mnie nie stać, to będę musiała zaczekać. Chciałam porównać i rozważyć różne opcje i dodać sobie otuchy - bo może są dziewczyny, które miały podobnie - zapragnęły mieć dziecko, ale nie miały możliwości na daną chwilę. Jak to u nich było? Czy lepiej płatna praca przyszła z czasem i doświadczeniem zawodowym? A może któraś miała dryg i pomysł i założyła swoją działalność? A może wyjechała za granicę z TŻ i tam zarobiła na życie albo osiedliła się na stałe? Bo na bieżąco oczywiście, pracę można zmienić, ale w moim przypadku to mogłaby być różnica maksymalnie kilkuset zł, co nie rozwiązuje problemu. Co do którejś wypowiedzi w wątku: Cytat:
A co do "mózg-macica" - no tak, bo te dwa narządy nie mają żadnego związku, prawda? |
|
|
|
|
|
#196 |
|
Rozeznanie
|
Im starsi rodzice tym są dojrzalsi i czegoś już się dorobili. Lecz dziecko to również problemy.Nieprzespane noce, aktywność brak czasu dla siebie.Będąc starsza tej werwy masz coraz mniej.Może być tak ,że po jakimś czasie, już finansowo ustawiona spojrzysz w lustro i zobaczysz zmarszczki. I co wtedy pomyślisz? Czy moje dziecko nie będzie się wstydzić ? Czy nie jestem już za stara na dziecko? Tak jak napisałaś- to sprawa indywidualna. Czujesz, że byłabyś dobrą matką? To zostań i ciesz się tą cudowną chwilą.
|
|
|
|
|
#197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast mogą mieć totalnie inną sytuację finansową bo 5 lat to dość dużo czasu na wprowadzenie zmian i urządzenie swojego życia.Pogrubione - tak, bo tylko chwila będzie cudowna. Ale pozostanie jeszcze cała reszta wielu niecudownych lat gdy się swoje życie ułoży nie tak, jak się pragnęło.
|
|
|
#198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
Eee a co to są wg Ciebie "stare lata"?
Bo dla mnie to tak od 60-tki ...
Gdyby wybory miały coś zmienić już dawno byłyby zakazane ... Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2015-05-05 o 19:22 |
|
|
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#201 |
|
Ajumpats
|
Z tym czasem na laser albo botoks, to parsknęłam śmiechem
![]() "Stare lata" to był trochę żart. Ale generalnie chodziło mi o to, że przychodzi taki wiek, że człowiek miałby się ochotę zająć sobą. Moi rodzice mieli dzieci stosunkowo późno jak na tamte lata i moja mama w wieku 40 lat sprawdzała mi lekcje. Rodzice mojego kolegi mieli go jeszcze w domu jak byli już dziadkami od pierwszego syna i byli wyraźnie zmęczeni bieganiem na wywiadówki i mierzenia się z wybrykami licealisty. Tu nie chodzi o to, żeby pozbyć się dziecka z domu, ale mam wrażenie, że przychodzi taki wiek, że zaczyna się potrzebować autonomii. Również moje starsze znajome, które miały dzieci wcześniej i już je odchowały, chwalą to sobie. Oczywiście te, które zdecydowały się na dzieci wcześnie, były w innej sytuacji,bo miały mieszkania albo pary mieszkały z którymiś z rodziców (ja tego nie chcę) i po macierzyńskim miały gdzie wrócić do pracy
|
|
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
O kurczę, straszne, dopiero w wieku 42 lat zacznę dziecku sprawdzać lekcje ... idę się pociąć!
|
|
#203 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Co stoi na przeszkodzie, żeby poczekać te 5 lat? W tym czasie naprawdę wiele może się zmienić pod kątem finansowym, jeśli tylko człowiek odpowiednio się spręży. Zestarzeć się w tym czasie raczej nie zestarzejesz
|
|
|
#205 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#206 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#207 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Buahahah.. Od początku stawiałam, że jesteś trollem. ![]() ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
Prawda? ![]() Byłam w ciąży rok temu w wieku 32/33 lat i pani doktor po zapytaniu o wiek stwierdziła: "o, to młodziutka pani jest". Jeszcze 9 lat temu moja znajoma w tym wieku na porodówce była najstarsza, a teraz rodzenie po trzydziestce jest normą.
|
|
|
#208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo, no nie wiem, moze problem: jak zlikwidowac piwny brzuch, jest ci blizszy? W sumie, to w pewnym wieku zwykle cos tam sie do poprawki znajdzie ![]() Jestem matka i to dwojki dzieci i co w zwiazku z tym? Jakos mi do glowy nie przyszlo zeby robic dzieciom zabiegi laserem lub botoksem. Jak przyjdzie czas, to zastosuje to na sobie
|
|
|
#209 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wielu rodziców tak postępuje . ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- [QUOTE=wika82;51301026]Buahahah.. Od początku stawiałam, że jesteś trollem. ![]() ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Nie tylko trollem lecz także klonem.Oprócz tego staram się zareklamować tu kilka swoich blogów i stron internetowych. Od początku wiedziałem, że co jak co ale ciebie się nie da oszukać. Szacun |
||
|
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:27.

bo po prostu fizycznie są potrzebne pieniądze.