Sierpnióweczki 2016! Część V. - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-27, 20:50   #2071
Babygirl1990
Raczkowanie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część V.

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
A jak robiłas z tymi płatkami tym razem i ile ich dałaś? ja chyba jutro wystartuje z praniem

no ale to pm naszymi dziewczynkami jest jakieś 100g różnicy, dolicz błąd pomiaru i wychodzą takie same.. u mnie ostatnio była na poziomie dolnej granicy normy waga Małej a teraz jest idealnie 50c , dzieci różnie przybierają, tak jak i my i tak jak dzieci już urodzone..najczęściej skokami, więc napewno te parenaście gram to nie powód do zmartwień.. dziewczyny ostatnio na moim etapie miały dzieciaczki nawet kilogramowe/800gram, a Mati 600ileś i też miałam różne myśli,ale jak widać - niepotrzebnie
mój mąż też dryblas, wysoki, długonogi..o mnie też mówi,że jestem wysoka, a Matysia drobniejsza..lekarz mówi,że urodzę po prostu drobniejsze dziecko i tyle..
Rozpuscilam tym razem 20g płatków w gorącej wodzie i to dałam prosto do bębna. Wcześniej robiłam podobnie, tyle że więcej płatków (i to był błąd)

Masz rację co do wagi Poza tym właśnie teraz zacznie się intensywne przybieranie naszych maleństw. Moj tz ma ponad 190cm, a ja ponad 170.. Tosia też wyrosnie, ale w swoim czasie a Matysia pięknie poszła w górę
Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Teraz dzieci rosną indywidualnie każe normalna masa urodzenia dziecka jest od 2,5 do nawet 4,5 kilograma. Plus dodaj do tego ze to tylko maszyna i po porodzie się dowiemy ile tak naprawdę ważą nasze dzieci przyjmuje się, że w usg mogą być wahania do 2 tygodni.
Dzięki Tija wobec tego już się nie martwię.
Trzymam kciuki za tża
Stary 2016-05-27, 20:51   #2072
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez navioe Pokaż wiadomość
O, to ja mam tak rozpulchnione dziąsła, że mogę sobie je podnieść palcem XD no i krwawia podczas mycia. Używasz jakieś delikatnej pasty? Szczoteczke kupiłam już miękka, ale krew nadal jest, a chciałabym zminimalizować ich podrażnienia.
Używam pasty tej co zwykle, szczoteczkę też mam miękką ale to, że krwawią przy myciu to pikuś, najgorzej, że przy jedzeniu. Mam takie miejsca gdzie jedzenie włazi na potęgę ... wku***wiające to
Kupiłam cały sprzęt do czyszczenia tych miejsc ale i tak wiecznie krwawią ...
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 21:01   #2073
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez znowuzapomnialamhasla Pokaż wiadomość
Wizyte mialam 4.05 i wpisany 23 tc. Dopytam teraz ginki, bo ona jest troche roztrzepana i moze sie rypnela. Juz dwa razy nie podbila mi dobrze zwolnienia lekarskiego (ja tez dobra, bo nie sprzwdzilam)... Moze to wina tego, ze zawsze duzo o ☠☠☠☠☠☠☠ach gadamy Wizyte mam 31 i zapytam ja dokladnie, o co chodzi, bo nie moze tak byc, kurde.

W domu najlepiej. Dobrze, ze wychodzisz

A co do nie dokarmiania mm-nie wiem, czy to takie urban legend. Ostatnio mojej znajomej dziecko spadlo z wagi w szpitalu. Wyszlo niby z prawidlowa, ale malo co jadlo, bo ona po cc nie miala mleka, a polozne nie pozwolily podac mm (Warszawa). Dopiero w domu dala butelke i dziecko od razu odzylo.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Z tym dokarmianiem mm jest pincet teorii. Jedni mówią by dokarmiać gdy są za duże spadki na wadze. Inni mówią by najczęściej wtedy dostawać. Generalnie sens i logika jest taka, ze przy zbyt dużych spadkach nasila się żółtaczka. A najlepsze na żółtaczke jest karmienie (mm i kp). Najlepiej mieć kogoś zaufanego blisko kto będzie mógł fachowo doradzić w naszej konkretnej sytuacji co wiecej przy żółtaczce dzieci są ospale i nie są takie chętne na cyca, bo to dla nich duży wysiłek.

Cytat:
Napisane przez Origa Pokaż wiadomość
Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej

Nie słyszałam i nie czytałam o rodzeniu na wspólnej sali Mają bodaj 4 jednoosobowe sale porodowe, podobna liczba jest w innych szpitalach z tego co przejrzałam opisy. Jeśli chodzi o położną to Ci nie powiem, bo my o takim rozwiązaniu nie myśleliśmy 30h rodzić bym na pewno nie chciała, strasznie długo mi się to wydaje, ale to już Tija się musi wpowiedzieć jak to się powinno z cesarkami w takiej sytuacji odbywać...Kopernika to podobno tylko jak wiesz/przewidujesz komplikacje. No i warunki tam podobno straszne, bo przed remontem, łazienki na korytarzach, grzyb i inne atrakcje, ale nie byłam osobiście, to nie wiem

Słuchaj się Tża i odpoczywaj dużo

Nie wiem, ale wydaje mi się, że jak było wypisywane z prawidłową wagą na KP, to chyba nie było wcześniej wskazań do dokarmiania Nas połozna przestrzegała raczej przed tym, że na oddziałach często idą 'na skróty" proponując od razu mm zamiast udzielać pomocy/rad przy prawidlowym przystawianiu. Czekam na zajęcia o tematyce "laktacja" to wtedy będzie pewnie więcej czasu żeby ja podpytac dokładnie o rózne szpitale i praktyki w nich stosowane

Świniaczek jak takie zajęcia wyglądają? na których partiach mięśni się skupiałyście głównie?

Tutaj tez wszystko zależy od sytuacji. Gdy skurcze są regularne, poród postępuje, dziecko ma się dobrze i mama też się jeszcze trzyma to ciągną dalej poród. Jak coś zacznie się psuć to będą rozważać najlepsze rozwiązanie

Cytat:
Napisane przez Afrodita Pokaż wiadomość
Przydatne informacje

Właśnie tak sobie pomyślałam i obczaiłam na necie Nie są nawet drogie

hehe dobre! albo po prostu jesteś tak drobna, że Cię nie zauwazyli

Jutro idę z mężem na Alicję w Krainie Czarów! Po drugiej stronie lustra Uwielbiam takie filmy fantasy

Dzisiaj natrafiłam na super promocję chusteczek nawilżanych Pampers sensitive x 6 op. za 24 zł! .. i kupiłam z wyprzedzeniem zwykle kosztują 35, 37 zł..
Jakie to miłe i zabawne
Stary 2016-05-27, 21:33   #2074
Orange_tree1
Zadomowienie

Melduje ze lecę spać. Planuje się dziś wyspać jak mops i oby nic nie popsuło mojego planu. Jasio na dobranoc mega aktywny - wsprawil mamusie w super nastrój
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-05-27, 21:58   #2075
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
wiesz co? mówił,że najlepiej to się sprawdza przy kolejnych ciązach,kiedy mięśnie już są słabsze,ale ja czytałam w internecie ,że fajnie podtrzymuje brzuch no i poza tym - u sportowców zaleca się na skurcze no to drogą dedukcji na twardnienie powinno być ok..
tu wklejam link gdzie jedna z czerwcówek o tym pisze (komentarze):
http://iconosquare.com/p/1253690789750409721_321254129

aha no i babka u której ja się zapisałam mówiła,że na plecy też super,ale mnie ostatnio nie bolą..

ja mam właśnie giga kawę z giga pianką

to ciekawe z tym ciśnieniem.. ale ja jak tchu nie mogę złapać (czyli coraz częściej) to mam wrażenie,że serce mi mocno wali..
ja nie mogę się na zdjęcie Małej napatrzeć..

mi dziś przyszła koszulka dla Mati rolling stones ..coś takiego

uważaj bo kawaleria z południa Pl się wkurzy
kiedy masz wizytę?

to dobrze,ze niektóre info od lekarza pokrywa się z opiniami innych..
ja dziś mam 27t5d, wizyty mam co 3 tygodnie od początku,ale na pierwszej wizycie spytał mnie kiedy bym chciała kolejną to powiedziałam,że jak najczęściej, więc mam co 3 tygodnie..już dziś sprawdzał przepływy itp czyli chyba to co sprawdza się na 3 genetycznym USG,ale tak dla siebie..nawet jakiś przepływ żylny, który ponoć w ciąży bliźniaczej się sprawdza obejrzał

ja kupuję jeden z tańszych ręcznych laktatorów, ale kupuję go ze względu na słynny nawał i uregulowanie laktacji,a nie po to,żeby odciagać..znalazłam z firmy akuku ok 40zł.. nie wiem jak pójdzie kp więc nie chcę wydać w ciemno zbyt dużo,ale jak ktoś ma doświadczenie w temacie albo nastawia się na karmienie odciągniętym mlekiem to pewnie lepiej wziąć lepszy..chyba,że inne dziewczyny uważają inaczej to chętnie się dowiem..

my prawie przestaliśmy solić, choć parę miesięcy temu mąż mi posolił kanapkę z serem żółtym,więc naprawdę duzo się tego sypało w naszej kuchni..kwestia przyzwyczajenia..my stopniowo ograniczaliśmy solenie potraw, ewentualnie solimy już gotowe danie, a naprawdę lubię konkretne smaki,więc jakiś czas temu dla mnie do pojęcia byłoby jeść ziemniaki posolone połowe mniej niż wtedy..u mnie podobnie jak u Ciebie-solone są ziemniaki, jajka, jajecznica, twarożek, makaron i to tyle..

a ja mam mini bebzolek..wszyscy mówią,że jest mały i dla mnie ogarnięcie podwozia to żaden problem..chyba,że źle widzę jednak
Ja kupuję elektryczny ze względu na to, że czasami będę chciała wyjść z domu bez ssaka przy cycku (fryzjer, lekarz, zumba, cokolwiek....) i wtedy TŻ będzie karmić z butli. Ręcznym w pierwszej ciąży myślałam, że się zaoram a elektryczny dawał radę.

Teraz nawet się nie zastanawiam czy ręczny czy elektryczny. Trochę się trzeba napompować i później bolą nie tylko sutki ale i ręce
Stary 2016-05-27, 21:58   #2076
gosiaczkam
Raczkowanie

Mojemu tz krwawily swego czasu dziasla przy myciu. Znajoma sadystka poradzila nam paste blenda med pro expert clinic line ochrona dziasel czy cos takiego (opakowanie granatowe z buraczkowym paskiem) i pomogła dość szybko
gosiaczkam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 22:07   #2077
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
współczuje tych schodów.. ja to bym dyszała jak lokomotywa chyba..zgadzam się,że od leżenia to się można nabawić kondycji staruszki..ja byłam na 20minutowym spacerze dziś i ledwo szłam.. niestety ,ale to na mięśnie brzucha też wpływa i potem to napinanie nieszczęsne się pojawia
A ja po schodach chodzić mogę, jestem w stanie zrobić 10km dziennie....a seks nam nie wychodzi WHY?

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ----------

Cytat:
Witam się w długi weekend, od razu przyznaję, że miałam czas nadrobić tylko kilka ostatnich stron, bo z Wami to po 2 dniach człowiek cały trzeci musi poświęcić na czytanie

Przede wszystkim gratulacje wszystkich udanych wizyt i kolejnych tygodni

Który Ci doradziła, jeśli nie tajemnica O Ujastku to samo słyszałam i to, że tam trochę jak w fabryce więc w końcu go wykluczyłam. No i jeszcze jedno: nie pamiętam, na kiedy masz termin, ale Ujastek jest w okolicy spotkań swiatowych dni młodzieży więc dojazd tam w ostatnich dniach lipca (jeśli masz na początek sierpnia) może być mocno utrudniony. Chyba, że mieszkasz "rzut beretem"

Byłam dziś na kolejnej edukacji, temat "Noworodek-zjawiska adaptacyjne". Napisze Wam w dużym skrócie, bo dość ciekawe (dla mnie) rzeczy położna mówiła, choc niektóre pewnie oczywiste
- różnica temperatur: wiadomo, że w brzuchu jest mniej więcej 37 stopni, dlatego po urodzeniu nawet w b. ciepłym sierpniu noworodki maja problem z termoregulacją: szybko się wyziębiają i łatwo je też przegrzać. Dlatego dobre są tkaniny bambusowe i wszystkie inne, które pomagają to regulować. Przejściowa gorączka nawet do 38 stopni - może występować szczególnie po płaczu, wysiłku, długim ssaniu
- fizjologiczny spadek masy ciała: w pierwszych 3-4 dobach po urodzeniu dozwolony jest 7%, 7-10% trzeba się poważnie przyłożyć do karmienia, pow. 10% to jest medyczne wskazanie do dokarmiania mm
- ile je noworodek (pojemność żołądka): liczy się z wzoru (ilość dób życia x 10) +/- 10 ml. Czyli w trzeciej dobie życia to będzie (3x10)+/-10= 20-40 ml
- noworodek przybiera na wadze średnio 26-31 g dziennie
- karmiony piersią co 3 godziny noworodek powinien w maks. 14 dobie życia dojść do wagi urodzeniowej, ale moja położna uznaje że jeśli w 10 dobie do tego stanu daleko, to intensyfikujemy prace nad KP
- żółtaczka fizjologiczna: ma 70-80% dzieci, uwaga: przy grupie krwi matki 0, a dziecka innej oraz przy konflikcie serologicznym i CC pojawia się ona częściej i przebiega zazwyczaj mocniej, do 4 a nawet 8 tygodni może utrzymywać się podwyższony poziom bilirubiny
- tzw. rumień toksyczny - czerwona wysypka z możliwymi białymi zabarwieniami na końcu, ale bez ropy: może się pojawić, trzeba obserwować, ale nie panikować od razu i nie zaczynać uzywać emolientów jeśli nie ma innych wskazań
- odczyny ciążowe czyli coś, co z powodu naszych hormonów pojawia się u noworodków: powiekszone brodawki sutkowe u obu płci. U dziewczynek również wargi sromowe, a także możliwa tzw. miesiączka noworodkowa. U chłopców powiększona moszna.

To w dużym skrócie, bo notatek mam sporo, a spotkanie trwało 1,5 godziny. Mam nadzieję, że kogos te moje wypociny zainteresują A teraz uciekam pomagać Tżowi przy obiado-kolacji

Ja mam grupę 0 a Oliwia po tacie grupę A, na szczęście żółtaczki nie miała, ale za to owszem miała dość długo powiększone brodawki sutkowe.

To wyliczenie na ilość zjadanego pokarmu to jest np 40 ml na dobę czy na raz?
Stary 2016-05-27, 22:25   #2078
natalia_23
Zakorzenienie

Cytat:
ja tego nie wiem..przez jakiś fotosik ponoć,ale ja nie chcę żeby na jakimś dziwnym fotosiku były moje zdjęcia..

lekarz mi dzisiaj powiedział,że brzuch na ty etapie będzie się napinał..to są mięśnie,które pracują, jeśli napięcie nie jest dłuższe niż 10minut i nie jest bolesne to jest ok.. ścisnął mi mocno rękę swoją dłonią i mówi,że jest wtedy niepokojące jeśli trwa dłużej i wygląda tak samo tylko dotyczy brzucha..

to w tyłek co opisujesz to mi się wydaje,że to może być czkawka..tak gdzieś czytałam..
nie szukaj szyjki sama..lekarz wszytsko sprawdził, nic Ci to nie da jak tam zaczniesz grzebać..

ja dziewczyny po wizycie..wieści są dobre..szyjka się nie skróciła, wszystko wg lekarza wygląda dobrze..Mała waży ponad kilo i jest podobna do mnie..wygląda jak dzidzia równo na 50centylu siedzi pod względem wagi,ale nózie ma po mamusi krótkie (zawsze parę dni młodsze z wymiarów wychodzą i brzuszek też).. i największa zagadka wszechczasów..ledwo wykrztusiłam z siebie słowa na początku wizyty w takim byłam stresie a ciśnienie 110/60 w 4tyg ciązy miałam 140/90 i niższego nigdy..mówiłam lekarzowi,że chyba sprzęt mu siada
ależ się cieszę..

aha i mam zielone światło na tejpy na brzuch..już się umówiłam na poniedziałek
za wizytę

Cytat:
Piernik super, że na wizycie wszystko ok!

Częściej gol Bożene to będziesz mogła bułki jeść

Dostałam obiad i drugie danie zapowiadało się fajnie ale przesolili

Cytat:
Napisane przez asicuha Pokaż wiadomość
Bylam na malych zakupach i nie moglam sie powstrzymac :P material taki milutki, razem cale 2.5zl )

Cytat:
Też słyszałam o tym by używać lubczyku zamiast soli
uwielbiam lubczyk

Cytat:
Afrodita myślę że jak najbardziej możesz kupić używany laktator ładnie potem wszystko wyparzysz. Do medeli jest dużo części wymiennych wiec zawsze możesz kilka rzeczy nowych

Piernik świetne body!

Super, że położna Ci podpasowala!

W przypadku dużej różnicy w terminach lekarze trzymają się terminu z usg z I trymestru

Teraz dzieci rosną indywidualnie każe normalna masa urodzenia dziecka jest od 2,5 do nawet 4,5 kilograma. Plus dodaj do tego ze to tylko maszyna i po porodzie się dowiemy ile tak naprawdę ważą nasze dzieci przyjmuje się, że w usg mogą być wahania do 2 tygodni.

Przydatne info

TZ zaczyna robotę u nowego pracodawcy od 1 czerwca!

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość
Mój tak samo 1 czerwca oficjalnie zaczyna prace na nowym miejscu
To sie nasze Tzty zgrali

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
Używam pasty tej co zwykle, szczoteczkę też mam miękką ale to, że krwawią przy myciu to pikuś, najgorzej, że przy jedzeniu. Mam takie miejsca gdzie jedzenie włazi na potęgę ... wku***wiające to
Kupiłam cały sprzęt do czyszczenia tych miejsc ale i tak wiecznie krwawią ...
u mnie podobne problemy

Mikołaj 19.11.2011
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 22:43   #2079
agnszp
Rozeznanie

Nawiazując jeszcze do mieszkań i wykończenia, polecacie jakies konkretne meble do mieszkania? Czy te ogólnodostępne byście poleciły, macie: typu ikea, black red white, kler?
agnszp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 23:08   #2080
ziuta.
Rozeznanie

Cytat:
no ja niestety okoliczne też z pierwszym stopniem niestety,ale nie wyobrażam sobie krążyć po Wrocł w poszukiwaniu porodówki..
Dziś mi jeszcze jedna osoba która rodziła na Borowskiej odradzała ten szpital. Myślę że zdecyduję się na ten w Oławie bo go chwalą, no chyba że poród zacznie się przed czasem to wtedy do Wrocławia od razu.

Cytat:
Napisane przez agnszp Pokaż wiadomość
dziekuje bardzo za sugestie a moge zapytać ile Was taka kuchnia kosztowała? Bo koleznKA mi mowila ze trzeba liczyć ok 8-10 tys za sprzęty do kuchni i ok 6-10 tys za same szafki....
I biała kuchnia sie rozumiem sprawdza? Ten połysk tez? To jest jakis wysoki połysk?
Nasza kuchnia cała z IKEA kosztowała coś ok 16tyś (szafki stojące, wiszące, 3 wysokie słupki, blaty, sprzęt agd cały oprócz lodówki, zlew, bateria, oświetlenie). Przy czym kuchnia jest naprawdę spora (ok 15 m2), na planie litery G, nawet faceci z ikei którzy ją montowali mówili że jedna z większych jaką robili, a montowali ją przez 2 dni 3 osoby ok 10h dziennie.
Aha i zlewu z Ikea nie polecam, rysuje się nawet po gąbce i widać na niej każdą kroplę. Natomiast bateria z wyciąganą wylewką jest ekstra, bardzo się przydaje

Cytat:
Dali mi na chwile lokatorke. Na wejściu powiedziała mi, że jestem gruba Mówi do mnie ze jej córka jak rodzila to brzucha nie miała. Od słowa do słowa okazało się, że urodziła wcześniaka 1300 g. Ale już wychodzi
Co za babsztyl, nie dość że kłamie to jest bezczelna

Cytat:
Wstrętna baba Jak Ty jesteś gruba to ja jestem z rodziny hipopotamów Wkurza mnie, jak mówią do ciężarnej, że jest gruba na podstawie tylko rosnącego brzucha Przecież ocenia się całokrztałt.. no ale cóżh
Jak w ogóle można powiedzieć do ciężarnej że jest gruba Przecież nie tyje dlatego że żre tylko rośnie w niej mały człowiek!

Cytat:
ja dziewczyny po wizycie..wieści są dobre..szyjka się nie skróciła, wszystko wg lekarza wygląda dobrze..Mała waży ponad kilo i jest podobna do mnie..wygląda jak dzidzia równo na 50centylu siedzi pod względem wagi,ale nózie ma po mamusi krótkie (zawsze parę dni młodsze z wymiarów wychodzą i brzuszek też).. i największa zagadka wszechczasów..ledwo wykrztusiłam z siebie słowa na początku wizyty w takim byłam stresie a ciśnienie 110/60 w 4tyg ciązy miałam 140/90 i niższego nigdy..mówiłam lekarzowi,że chyba sprzęt mu siada
ależ się cieszę..

To dobre wieści

Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość
agnszp moja kuchnia wyglądała tak niestety nie mogę znaleźć zdjęcia ze sprzętem już, ale mniej więcej można sobie wyobrazić

my właśnie wróciliśmy ze spacerku, tak przyjemnie!! a teraz jakis obiad wypadałoby zrobić, ale tak mi się nie chce
Chyba mamy takie same blaty

Cytat:
mi dziś przyszła koszulka dla Mati rolling stones ..coś takiego
Fajowa. Jak lubisz takie klimaty to często są takie koszulki w H&M nawet w takiej wersji dziewczęcej.

Cytat:
Napisane przez Babygirl1990 Pokaż wiadomość
Serio? zawsze myślałam, że im gęstsze włosy (na głowie), tym lepiej..
Na pewno ciężko z jakąś fryzurą bo się szybko rozsypuje, bo włosy ciężkie. Długo się suszą- bez suszarki ok 2-3h. Poza tym mam włosy przetłuszczające się więc muszę myć co min 2 dni i to już czasem jest mało. No ale lepiej mieć wiecej niż za mało to prawda.

Cytat:

Cytat:
To sie nasze Tzty zgrali

Cytat:
Przyszedł do mnie obchod i na wejściu powiedzieli, ze o mnie zapomnieli Jutro do domu
Może myśleli że jesteś tam służbowo?

Cytat:
Byłam dziś na kolejnej edukacji, temat "Noworodek-zjawiska adaptacyjne". Napisze Wam w dużym skrócie, bo dość ciekawe (dla mnie) rzeczy położna mówiła, choc niektóre pewnie oczywiste
- różnica temperatur: wiadomo, że w brzuchu jest mniej więcej 37 stopni, dlatego po urodzeniu nawet w b. ciepłym sierpniu noworodki maja problem z termoregulacją: szybko się wyziębiają i łatwo je też przegrzać. Dlatego dobre są tkaniny bambusowe i wszystkie inne, które pomagają to regulować. Przejściowa gorączka nawet do 38 stopni - może występować szczególnie po płaczu, wysiłku, długim ssaniu
- fizjologiczny spadek masy ciała: w pierwszych 3-4 dobach po urodzeniu dozwolony jest 7%, 7-10% trzeba się poważnie przyłożyć do karmienia, pow. 10% to jest medyczne wskazanie do dokarmiania mm
- ile je noworodek (pojemność żołądka): liczy się z wzoru (ilość dób życia x 10) +/- 10 ml. Czyli w trzeciej dobie życia to będzie (3x10)+/-10= 20-40 ml
- noworodek przybiera na wadze średnio 26-31 g dziennie
- karmiony piersią co 3 godziny noworodek powinien w maks. 14 dobie życia dojść do wagi urodzeniowej, ale moja położna uznaje że jeśli w 10 dobie do tego stanu daleko, to intensyfikujemy prace nad KP
- żółtaczka fizjologiczna: ma 70-80% dzieci, uwaga: przy grupie krwi matki 0, a dziecka innej oraz przy konflikcie serologicznym i CC pojawia się ona częściej i przebiega zazwyczaj mocniej, do 4 a nawet 8 tygodni może utrzymywać się podwyższony poziom bilirubiny
- tzw. rumień toksyczny - czerwona wysypka z możliwymi białymi zabarwieniami na końcu, ale bez ropy: może się pojawić, trzeba obserwować, ale nie panikować od razu i nie zaczynać uzywać emolientów jeśli nie ma innych wskazań
- odczyny ciążowe czyli coś, co z powodu naszych hormonów pojawia się u noworodków: powiekszone brodawki sutkowe u obu płci. U dziewczynek również wargi sromowe, a także możliwa tzw. miesiączka noworodkowa. U chłopców powiększona moszna.

To w dużym skrócie, bo notatek mam sporo, a spotkanie trwało 1,5 godziny. Mam nadzieję, że kogos te moje wypociny zainteresują A teraz uciekam pomagać Tżowi przy obiado-kolacji
Fajne informacje muszę wstawić Wam materiały które u mnie dają.

Co do schizy hormonalno-ciążowej to na początku ciąży zadawałam TŻowi pytania co będzie jak mi się dziecko nie spodoba albo znudzi a 2 dni temu pytam już ze łzami w oczach a co będzie jak mnie dziecko nie będzie kochać ? TŻ kazał mi się puknąć w głowę To mi dopiero hormony durnoty do głowy napchały!

Ja zakupiłam dziś w Biedrze koszule do karmienia i piżamę
W koszuli mama skróci mi rękawy i będę ja brać do szpitala. I jeszcze były na wyprzedaży body i śpiochy w 2-pakach po 10zł Kupiłam małej 2 paczki półśpiochów.
No i tak sobie stoję i oglądam te piżamy i podchodzi emerytka o kulach i pyta czy to są koszule nocne? Mówię że to koszule dla ciężarnych, a ona na to- ja jestem gruba to będą dobre Ja pierdziu, ale mamy konkurencje do ubrań Ludzie to jednak mają nierówno pod sufitem.

Dziewczyny które mają kota, wypróbować leżaczki i wstawiać nam tu film
https://www.youtube.com/watch?v=4wJJP_-tSS8
https://www.youtube.com/watch?v=v6AhIdcxCf8
ziuta. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 23:44   #2081
znowuzapomnialamhasla
Raczkowanie

Cytat:
Haha ja też taki niespokojny duch Nie mogę wysiedzieć w miejscu

Chciaż powiem Wam, że dziś byłam na fitnessie dla ciężarówek i pierwszy raz poczułam jak mi ciężko ćwiczyć. Nic takiego nie robiłyśmy niezwykłego ale spociłam się konkretnie. Dosłownie po 30min marzyłam o końcu. Brzuszek nie ułatwia zabawy

No nieźle pokręcone te Twoje daty. Ja Cię rozumiem bo też nigdy nic nie wiedziałam kiedy mialam okres itd. Jak poszlam na 1 wizyte do gina potwierdzić ciąże i zapytal o date ost miesiączki wyszłam na korytarz meża zapytać

---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

Możliwe ... na pewno zmęczenie jej nie pomogło
Musisz w końcu dychnąć moja droga
Ja dlatego zrezygnowalam z pigulek anty na rzecz ringu- regularnie zapominalam wziac tabletke...W ogole nie jestem obowiazkowa, jesli chodzi o takie sprawy, dla mnie to zasmiecanie glowy zbednymi informacjami/zapamietywaniami

Cytat:
Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej

Nie słyszałam i nie czytałam o rodzeniu na wspólnej sali Mają bodaj 4 jednoosobowe sale porodowe, podobna liczba jest w innych szpitalach z tego co przejrzałam opisy. Jeśli chodzi o położną to Ci nie powiem, bo my o takim rozwiązaniu nie myśleliśmy 30h rodzić bym na pewno nie chciała, strasznie długo mi się to wydaje, ale to już Tija się musi wpowiedzieć jak to się powinno z cesarkami w takiej sytuacji odbywać...Kopernika to podobno tylko jak wiesz/przewidujesz komplikacje. No i warunki tam podobno straszne, bo przed remontem, łazienki na korytarzach, grzyb i inne atrakcje, ale nie byłam osobiście, to nie wiem

Słuchaj się Tża i odpoczywaj dużo

Nie wiem, ale wydaje mi się, że jak było wypisywane z prawidłową wagą na KP, to chyba nie było wcześniej wskazań do dokarmiania Nas połozna przestrzegała raczej przed tym, że na oddziałach często idą 'na skróty" proponując od razu mm zamiast udzielać pomocy/rad przy prawidlowym przystawianiu. Czekam na zajęcia o tematyce "laktacja" to wtedy będzie pewnie więcej czasu żeby ja podpytac dokładnie o rózne szpitale i praktyki w nich stosowane

Świniaczek jak takie zajęcia wyglądają? na których partiach mięśni się skupiałyście głównie?
Przez wspolna sale mam na mysli boksy-od innych rodzacych jestes oddzielona parawanem. Moja kolezanka opowiadala mi, ze byla w totalnym szoku, gdy to zobaczyla (moje rodzinne miasto). W Ujastku chyba zawsze rodzi sie w osobnym pokoju???

Jesli chodzi o KP i dokarmianie-dla mnie nie jest normalne, ze dziecko sie drze, bo glodne, matka mleka nie ma, a polozna nie poda mm, bo nie. Ja, w razie wu, zamierzam miec swoje mleko Tz najwyzej przywiezie wode w termosie i sama dam dziecku jesc.

Dzis drastycznie wywalilo mi brzuch. Jest zdecydowanie wiekszy. I pierwszy raz w zyciu jestem w stanie wlozyc dlon pod cycki, ale dziwne uczucie

znowuzapomnialamhasla jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-05-28, 06:06   #2082
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Co do stonogi - jeden z najbardziej obrzydliwych i porąbanych filmów jakie chyba powstały Po obejrzeniu części zaczęłam się zastanawiać, co trzeba mieć w głowie, żeby wpaść na taki pomysł...a wiesz, że jest Ludzka stonoga 2
trochę bałam się rekomendować ten film ze względu na to,że ktoś go mógł widzieć,a jest mega porąbany,ale co tam? wrażenie zrobił.. dwójkę widziałam,ale nie porwała mnie

Cytat:
Napisane przez navioe Pokaż wiadomość
Dzięki. Niektóre pozycję już oglądałam, a resztę chętnie obejrzę, najbardziej napalam się na Ludzka Stonoge. Jak nie dam rady dzisiaj to w najbliższym czasie napewno, bo jednak w łóżku nudno czasem. Tym bardziej, że z tż poszaleć nie można.
hehe..mówisz,że stonoga zaintrygowała..
daj znać jak wrażenia..

Cytat:
Gdzie zakupiłaś te bodziaki? Są boskie
ja kupiłam tshirt w rozmiarze 62 z takim nadrukiem..używany na allegro..

Cytat:
Napisane przez Babygirl1990 Pokaż wiadomość
Rozpuscilam tym razem 20g płatków w gorącej wodzie i to dałam prosto do bębna. Wcześniej robiłam podobnie, tyle że więcej płatków (i to był błąd)

Masz rację co do wagi Poza tym właśnie teraz zacznie się intensywne przybieranie naszych maleństw. Moj tz ma ponad 190cm, a ja ponad 170.. Tosia też wyrosnie, ale w swoim czasie a Matysia pięknie poszła w górę
dzięki za info..jednak rozmyśliłam się z tym praniem..strasznie u mnie pylą jakieś rośliny, wszystko jest zielone, nawet meble w domu,więc poczekam z praniem..
masz rację z tym wzrostem...poza tym tak jak Tija mówi trzeba wliczyć błąd pomiaru..

Cytat:
Napisane przez gosiaczkam Pokaż wiadomość
Mojemu tz krwawily swego czasu dziasla przy myciu. Znajoma sadystka poradzila nam paste blenda med pro expert clinic line ochrona dziasel czy cos takiego (opakowanie granatowe z buraczkowym paskiem) i pomogła dość szybko

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
A ja po schodach chodzić mogę, jestem w stanie zrobić 10km dziennie....a seks nam nie wychodzi WHY?

Cytat:
Nawiazując jeszcze do mieszkań i wykończenia, polecacie jakies konkretne meble do mieszkania? Czy te ogólnodostępne byście poleciły, macie: typu ikea, black red white, kler?
ja lubię meble vox..mam mega stół z tej firmy i jest to mebel wart swojej ceny

Cytat:
Napisane przez ziuta. Pokaż wiadomość
Dziś mi jeszcze jedna osoba która rodziła na Borowskiej odradzała ten szpital. Myślę że zdecyduję się na ten w Oławie bo go chwalą, no chyba że poród zacznie się przed czasem to wtedy do Wrocławia od razu.

Fajowa. Jak lubisz takie klimaty to często są takie koszulki w H&M nawet w takiej wersji dziewczęcej.

W koszuli mama skróci mi rękawy i będę ja brać do szpitala. I jeszcze były na wyprzedaży body i śpiochy w 2-pakach po 10zł Kupiłam małej 2 paczki półśpiochów.
No i tak sobie stoję i oglądam te piżamy i podchodzi emerytka o kulach i pyta czy to są koszule nocne? Mówię że to koszule dla ciężarnych, a ona na to- ja jestem gruba to będą dobre Ja pierdziu, ale mamy konkurencje do ubrań Ludzie to jednak mają nierówno pod sufitem.
popieram plan odnośnie szpitala..mam taki sam

a ten co kupiłam t-shirt to też z zamierzeniem dla dziewczynki

hehe..a kto bogatemu zabroni?

hej sobotnio
bilans nocy - bolące biodra plus jedna pobudka do wc...nie jest źle
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-28, 06:42   #2083
znowuzapomnialamhasla
Raczkowanie

Origa, gdzie chodzisz na warsztaty? Ja teraz wypatrzylam jakies 2,3 czerwca i chce napisac, czy sa jeszcze miejsca, ale pewnie nie..

Jestesmy w drodze do Polanczyka. Jednak wiekszosc dnia bedziemy na lodce, wiec Florencee, bede Ci machac z zaglowki ;-)

Dzis mi sie snilo, ze jakis koles zaszlachtowal tesciowa i szwagierke

Brzuch mam dzis mniejszy. Wczoraj musiala sie jakos wypiac, byla tez bardzo wysoko. Dzis juz nizej-co za ulga!

Zycze Wam milego weekendu, dzisiejszy dzien zapowiada sie pieknie

Edit: o dziwo sa miejsca, zapisalam sie. Pogooglalam cos i chyba sporo takich warsztatow w Krakowie. Fajnie

Edytowane przez znowuzapomnialamhasla
Czas edycji: 2016-05-28 o 07:02
znowuzapomnialamhasla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-28, 07:20   #2084
virginia
Zakorzenienie

Tija i Talantea dla Waszych Tzetow i powodzenia dla nich w nowej pracy!

Tija w domu najlepiej

Pierniczku zmierzylam dopiero wieczorem,bylo 120/86 ale w dzien raz tak mi swiszczalo w uszach,moze wtedy?
Kurczę w nocy ta plamka jakby się trochę rozlala,jest większa,Tzet każe mi dzwonić do gin i jechać na pogotowie,sama nie wiem...

---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ----------

Tija i Talantea dla Waszych Tzetow i powodzenia dla nich w nowej pracy!

Tija w domu najlepiej

Pierniczku zmierzylam dopiero wieczorem,bylo 120/86 ale w dzien raz tak mi swiszczalo w uszach,moze wtedy?
Kurczę w nocy ta plamka jakby się trochę rozpala,jest większa,Tzet każe mi dzwonić do gin i jechać na pogotowie,sama nie wiem...
I'll be dreaming my dreams with you..

Edytowane przez virginia
Czas edycji: 2016-05-28 o 07:51
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-28, 07:53   #2085
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:

Jak w ogóle można powiedzieć do ciężarnej że jest gruba Przecież nie tyje dlatego że żre tylko rośnie w niej mały człowiek!

Ja myśle ze nawet grubej nie trzeba mowić ze jest gruba bo sama sobie zdaje sprawę z tego faktu. Poza tym nie zawsze otyłość wynika z jedzenia czasem wynika z choroby (ja mam tak ze pijąc "sama wodę" lub będąc na diecie 1200-1500 kalorii ułożona przez dietetyka potrafiłam przytyć 5kg)

Mówiłam juz wcześniej ze starsze panie bardzo polują na ubrania ciążowe ... Druga młodość i te sprawy

Filmiki super

Wysłane za pomocą magii
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-05-28, 08:15   #2086
Afrodita
Zadomowienie

Cytat:

Jakie to miłe i zabawne

Cytat:

Co do schizy hormonalno-ciążowej to na początku ciąży zadawałam TŻowi pytania co będzie jak mi się dziecko nie spodoba albo znudzi a 2 dni temu pytam już ze łzami w oczach a co będzie jak mnie dziecko nie będzie kochać ? kazał mi się puknąć w głowę To mi dopiero hormony durnoty do głowy napchały!
Dobrze Ci kazał zrobić
ale fakt.. nas baby dopadają czasem takie 'rozterki' ciążowe
Ja ciągle gadam od rzeczy.. Zupełnie bez sensu Mąż dzisiaj zwrócił mi uwagę

Pierniku współczuję bolącego biodra.. Wspomagasz się czymś? Jakieś podkłady odciążające?
Odkąd śpie na rogalu to już praktycznie nie bolą mnie biodra..

Zuzanka 22.08.2016

II kreski 15.09.2019

Edytowane przez Afrodita
Czas edycji: 2016-05-28 o 08:18
Afrodita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-28, 08:36   #2087
Orange_tree1
Zadomowienie

Witam w sobotę. 11h snu za mną przerywanego oczywiście kilkoma wyjściami na siku ale zaraz zasypiałam więc jestem mega zadowolona
Za chwilę lecę zrobić zakupy do domu. Na razie nie moge się pozbieram bo leżę w wyrku a Jasiek tańczy po śniadanku i w końcu mam czas go podziwiać jakie akrobacje odstawia

Cytat:
Napisane przez gosiaczkam Pokaż wiadomość
Cytat:
Brw słabo, na pewno nie polecam ich szaf
Mam taką dużą w przedpokoju i puki stoi to w miarę ale jeślibyśmy chcieli ją przesunąć już nie chyba rozleci Mam ją 3 lata.
W dużym pokoju mam stół, ławę, stolik pod TV i komodę z BRW i już lepiej niż z tą szafą ale do komody nic ciężkiego nie włożysz bo to takie liche Lepsze są zdecydowanie z Agaty.
Z ikei jestem zadowolona ale nie mam szaf z tej firmy. Ma któraś z Was? Jak się sprawdzają? Bo muszę swoją z BRW właśnie wymienić.
Co do klera rodzice mają sofę i zdecydowanie szaleństwo cenowe ale kanapa piękna i pięknie wykończona ale nie koniecznie mega wygodna

Cytat:
trochę bałam się rekomendować ten film ze względu na to,że ktoś go mógł widzieć,a jest mega porąbany,ale co tam? wrażenie zrobił.. dwójkę widziałam,ale nie porwała mnie

daj znać jak wrażenia..

dzięki za info..jednak rozmyśliłam się z tym praniem..strasznie u mnie pylą jakieś rośliny, wszystko jest zielone, nawet meble w domu,więc poczekam z praniem..
masz rację z tym wzrostem...poza tym tak jak Tija mówi trzeba wliczyć błąd pomiaru..

ja lubię meble vox..mam mega stół z tej firmy i jest to mebel wart swojej ceny

hej sobotnio
bilans nocy - bolące biodra plus jedna pobudka do wc...nie jest źle
Ja na te bolące biodra spróbowałam poduszki wg rady Krefetki i dziś pierwszy raz nie bolą o.O aż się zdziwiłam rano.

Co do bodziaków sory coś jestem roztargniona i nie ogarniam co czytam
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-05-28, 08:38   #2088
scoiatael86
Rozeznanie

Witam się sobotnio

Jakaś niemoc mnie ogarnia ostatnio... na nic nie mam siły, szczególnie rano... potem jak się rozruszam to nie jest tak źle, ale poranki są tragiczne. Jakbym poprzedniego dnia 10 godzin na siłowni ćwiczyła

Dziewczyny jakie kremy z filtrami polecacie do ciała teraz? bo z tego co pamiętam to te co były wymieniane to były do twarzy, prawda?

Cytat:
Aha i zlewu z Ikea nie polecam, rysuje się nawet po gąbce i widać na niej każdą kroplę. Natomiast bateria z wyciąganą wylewką jest ekstra, bardzo się przydaje

Chyba mamy takie same blaty

Odnośnie zlewu z ikei to potwierdzam, strasznie się rysuje...
Blaty - najładniejsze

Filmiki genialne uśmiałam się u nas to będzie pewnie podobnie wyglądać

Cytat:

daj znać jak wrażenia..
Ja stonogi widziałam trailer i do dziś żałuję

Cytat:
Jestesmy w drodze do Polanczyka. Jednak wiekszosc dnia bedziemy na lodce, wiec Florencee, bede Ci machac z zaglowki ;-)
Udanego wyjazdu! Odpocznij porządnie

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
Kurczę w nocy ta plamka jakby się trochę rozlala,jest większa,Tzet każe mi dzwonić do gin i jechać na pogotowie,sama nie wiem...
Ja bym nie bagatelizowała tylko jechała na IP. Albo chociaż do jakiegoś okulisty w trybie pilnym....

Na krwawiące dziąsła polecam pasty sensodyne Kiedyś używałam dużo meridolu, ale od niego się dość duży osad na zębach robi. Przy sensodyne nie ma tego problemu. No i świetna jest jeszcze Ajona

Cytat:
Brw słabo, na pewno nie polecam ich szaf
Mam taką dużą w przedpokoju i puki stoi to w miarę ale jeślibyśmy chcieli ją przesunąć już nie chyba rozleci Mam ją 3 lata.
W dużym pokoju mam stół, ławę, stolik pod TV i komodę z BRW i już lepiej niż z tą szafą ale do komody nic ciężkiego nie włożysz bo to takie liche Lepsze są zdecydowanie z Agaty.
Z ikei jestem zadowolona ale nie mam szaf z tej firmy. Ma któraś z Was? Jak się sprawdzają? Bo muszę swoją z BRW właśnie wymienić.
Co do klera rodzice mają sofę i zdecydowanie szaleństwo cenowe ale kanapa piękna i pięknie wykończona ale nie koniecznie mega wygodna
Potwierdzam z BRW - bardzo słaba jakość, są ok jako takie meble z których się za często nie korzysta Ja mam np komplet pod telewizor + 2 szafki i półki - póki z tych szafek korzystam raz na jakiś czas to jest ok ale do codziennego intensywnego (czy ciężkich rzeczy) bym nie poleciła.

Stół mamy z Agaty i jestem bardzo zadowolona

Odnośnie szaf, to my tak jak pisałam wcześniej robiliśmy sami, ale brat ma z IKEI i jest bardzo zadowolony my po prostu wybraliśmy oszczędność pieniędzy bo przy remoncie całego mieszkania to się zaczyna szybko dodawać w duże sumy

Kler - dla mnie zbyt wysokie nieadekwatne ceny natomiast można na nich polować na outletach w Dobrodzieniu np.

Edytowane przez scoiatael86
Czas edycji: 2016-05-28 o 08:47
scoiatael86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-28, 08:44   #2089
gosiaczkam
Raczkowanie

Ja mialam naraoznik z BRW okropienstwo. Ciesze ze ze nadazyla sie okazja i moglam odsprzedac i nigdy wiecej.

Milej soboty Kochane
gosiaczkam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-28, 08:46   #2090
Orange_tree1
Zadomowienie

aaa jeszcze któraś dziewczyna pisała o baterii w kuchni z wężem, potwierdzam cudowna sprawa. Chcociaż u nas był problem z montażem pierwszej takiej, dopiero przy drugiej wąż swobodnie chodził
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-05-28, 08:53   #2091
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:

ależ się cieszę..

super, że na wizycie same dobre wieści! i jak Matysia ładnie rośnie!

Cytat:
Jasiek będzie najlepszą partią na południu PL
hahaha
To ja go już rezerwuję dla mojej Małgosi i jak ładnie by ich imiona do siebie pasowały!

Cytat:

gratulacje dla męża!!

Cytat:
A mi pękła żyłka w oku i mam teraz taka czerwona plamka, Tzet mówi że to z niewyspania i przemeczenia
no my Ci cały czas powtarzamy, że powinnaś wypocząć...

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Ja kupuję elektryczny ze względu na to, że czasami będę chciała wyjść z domu bez ssaka przy cycku (fryzjer, lekarz, zumba, cokolwiek....) i wtedy TŻ będzie karmić z butli. Ręcznym w pierwszej ciąży myślałam, że się zaoram a elektryczny dawał radę.

Teraz nawet się nie zastanawiam czy ręczny czy elektryczny. Trochę się trzeba napompować i później bolą nie tylko sutki ale i ręce
Ja też kupię elektryczny koleżanka ma canpola i jest zadowolona, a to chyba najtańszy model z elektrycznych... teraz na gemini niecałe 150zł

Ja się zbieram do teściowej... postaram się Was nadrabiać z telefonu mój K. zabiera się za malowanie i wywożenie komody do mojego taty, więc będziemy mogli już jechać po łóżeczko i organizować kącik naszej Malizny

zostaję u teściów na pewno do jutra (nie chcę wąchać tych farb...), mam nadzieję że wszystko ładnie wywietrzeje

Miłego dnia laseczki-ciężaróweczki
Stary 2016-05-28, 08:58   #2092
wiewioreczka
Wtajemniczenie

pierninczku super że wizyta przebiegła pomyślnie ! oby szyjka dalej się tak dobrze sprawowała !

tija nie ma to jak w domu, dobrze, że to już dziś i gratulacje dla tż!

widziałam temat koszul do szpitala - ja zamówiłam 3 a allegro, wpisałam koszula do porodu i kupiłam 3 najtańsze jakie wyskoczyły, jeszcze nie przyszły więc nie wiem czy są spoko, ale widziałam że dużo osób też je kupiło.

dobra dusza nadrobiłam i doczytałam co u Ciebie, trzymam kciuki, żeby już był tylko lepiej, dobrze że lekarz miał nosa i udało się zareagować na czas!

Edytowane przez wiewioreczka
Czas edycji: 2016-05-28 o 09:04
wiewioreczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-28, 09:05   #2093
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość

To ja go już rezerwuję dla mojej Małgosi i jak ładnie by ich imiona do siebie pasowały!

gratulacje dla męża!!

no my Ci cały czas powtarzamy, że powinnaś wypocząć...

Ja też kupię elektryczny koleżanka ma canpola i jest zadowolona, a to chyba najtańszy model z elektrycznych... teraz na gemini niecałe 150zł

Ja się zbieram do teściowej... postaram się Was nadrabiać z telefonu mój K. zabiera się za malowanie i wywożenie komody do mojego taty, więc będziemy mogli już jechać po łóżeczko i organizować kącik naszej Malizny

zostaję u teściów na pewno do jutra (nie chcę wąchać tych farb...), mam nadzieję że wszystko ładnie wywietrzeje

Haha nie da się ukryć, że imionami idealnie by do siebie pasowały nasze dzieciaki
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-05-28, 10:18   #2094
agnszp
Rozeznanie

Dziekuje za podpowiedzi odnośnie mebli, to od Brw bede sie trzymała z daleka, a rozważę vox, Agatę i ikea ceny klera niestety ciezko jest znalezc bo nie maja na stronie a pytać o każdy mebel sie nie bede :/ ale jak mało wygodne to pewnie nie ma sensu...
agnszp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-28, 11:51   #2095
ziuta.
Rozeznanie

Cytat:

Ano wiem że to dla twojej Matysi. Miałam na myśli że w H&M kupowałam takie body Rolling Stones dla córki kumpeli która uwielbia takie klimaty. I te body dla dziewczynek różniły się od chłopięcych bo miały taki damski krój i inaczej skrojone rękawki- takie dziewczęce ale też były w takich ciemnych kolorach.

Cytat:
Dziekuje za podpowiedzi odnośnie mebli, to od Brw bede sie trzymała z daleka, a rozważę vox, Agatę i ikea ceny klera niestety ciezko jest znalezc bo nie maja na stronie a pytać o każdy mebel sie nie bede :/ ale jak mało wygodne to pewnie nie ma sensu...
My mamy większość mebli IKEA i jesteśmy zadowoleni, np szafa już przeżyła przeprowadzkę i była rozkręcana i pięknie się trzyma, a łóżko (malm) już było rozkręcane i skręcane 3 razy i też się nic nie dzieje. Jedynie czasem się trafiają jakieś skazy więc warto sobie w sklepie jeszcze sprawdzić. Oczywiście z wymianą nie ma problemu tylko to jest kłopot jak masz już prawie skręcony mebel i nagle rysa na blacie, albo obity róg i musisz rozkręcać, pakować do auta i jechać wymienić

Mieliśmy wczoraj ten pogrzeb i wiedziałam że niestety spotkam tam moją chrzestną, która widziałam ostatnio chyba 15 lat temu i ogólnie ona ma mnie w doopie. No ale nie dla niej tam pojechałam tylko dla wujka. W sumie to ona u mnie była chyba 2 razy w życiu, na chrzcie i komunii bo jak ją mama zapraszała na 18-nastkę czy bierzmowanie to powiedziała że to nie jest jakaś ważna okazji żeby przyjeżdzać, mimo że do swojej drugiej chrześnicy przyjeżdzała na każde urodziny i okazje. Tak czy owak ona sobie do mnie wczoraj podchodzi jakbyśmy się widziały zaledwie tydzień temu i mnie przytula a ja do niej dzień dobry i już. Dla mnie to jest obca kobieta i nie mam zamiaru jej nawet na swój ślub zapraszać (jak kiedyś takowy nastąpi ). Więc jak już wychodziliśmy ze stypy to nawet nie poszłam się z nią pożegnać ani nawet powiedzieć jej do widzenia. Trochę zepsuła mi ona humor i mam przez nią takie mieszane uczucia. Już pomijam fakt że nic nie zapytała jak się czuję, co u mnie, nic! Mogła w ogóle się ze mną nie witać. TŻ który do tej pory tylko o niej słyszał też stwierdził że ona jakaś dziwna jest. A najlepsze jest to że ona jest katechetka więc kto jak kto ale ona powinna sobie zdawać sprawę co oznacza bycie matką chrzestną.
ziuta. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-28, 12:17   #2096
Aniol1985
Zadomowienie

Hej Laseczki, wszystko u was oki? Staram się nadrobić od środy ale co chwilę coś mi wypada jestem troszke zła bo myślałam, że na tym etapie ciąży bedę mogła ,, leżeć na kanapie do góry brzuchem,, ale niestety nic nie jest gotowe i co chwile jak mamy zaplanowane coś zrobić wypada nam inna rzecz a czas leci

Jutro wybieram sie do Ikei nie wiem czy kupimy jakiś mebel , ale mam zamiar rozejrzeć się za czymś do pokoju i łazienki. Dodatkowo zaplanowałam zakupy małych rzeczy typu , olej do blatów, szmatki itd. Polecałyście mi patelnie z serii365 , możecie powiedzieć konkretnie którą bo jest kilka modeli? Do Ikei jeżdżę rzadko i nie znam się na ich asortymencie może znacie coś jeszcze co warto tam dokupić do domu , albo dla malucha? Wannę chyba kupimy dla malucha , ale może znacie coś jeszcze co jest warte uwagi?

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

A zapomniałam się ,,pochwalić,, kupiliśmy łóżeczko dla naszego szkraba za zawrotne 25zł z firmy Vox znajomy szwagierki sprzedawał ;D
Aniol1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-28, 12:22   #2097
Niezapominajka 89
Raczkowanie

Cześć dziś piękna słoneczna pogoda. Ogarnęłam z rana mieszkanie, nadrobiłam Was teraz idę smażyć naleśniki na obiad i z mężem pójdziemy gdzieś na miasto popołudniu.

Cytat:
Witajcie Dziewczyny

Przepraszam, że się nie odzywałam kilka dni, ale byłam w szpitalu i potrzebowałam odciąć się od wszystkiego... już Wam piszę co i jak.

W sobotę byliśmy w tej Wiśle i było cudownie. W ogóle się nie przemęczałam, siedziałam sobie rozwalona na ławeczce, ewentualnie poszłam na kawę i pączka. Mąż dość szybko zszedł z gór, bo obtarły go buty, więc pojechaliśmy jeszcze odwiedzić jego kuzyna i później do domu.

W niedzielę rano byliśmy umówieni z moim Doktorkiem w szpitalu na "komisyjne" mierzenie szyjki, bo nie wiem czy pamiętacie, ale jemu w gabinecie wychodziło ok 2,2-2,4 cm a w obydwu szpitalach w jakich byłam mówili mi, że mam ok 3cm i że jest wszystko ok. No i w niedzielę okazało się, że jednak on miał rację (przy badaniu usg był też inny lekarz) i na początku było mówione, że mam jechać do domu i we wtorek zjawić się z pessarem.
Jednak mojego lekarza coś podkusiło i zaprosił mnie jeszcze na normalne badanie do gabinetu zabiegowego i wtedy się okazało, że długość tej szyjki to jedno, ale w 1,5 tyg od ostatniego badania kiedy u niego byłam szyjka zrobiła się tak wiotka i niewydolna, że w jego ocenie nie doczekałabym wizyty 2,06, bo zaczęłabym rodzić!! Oczywiście nie było już mowy o żadnym pójściu do domu, nawet nie pozwolił mi jechać po rzeczy...

Pessar założył mi ostatecznie w środę, ale nie było to najłatwiejsze, bo ta szyjka już jest bardzo biedna Niestety podczas tego troszkę musiał mi pokaleczyć szyjkę i lekko krwawiłam. Zostawili mnie w szpitalu do wczoraj i po porannym obchodzie wypisali do domu.

Wczoraj wieczorem po prysznicu wypłynęło ze mnie troszkę takiej zakrzepłej krwi (o bardziej brązowym kolorze). Oczywiście znów wpadliśmy w panikę i położyłam się do łóżka... Nie chcę wyjść na jakąś przewrażliwioną, bo wiem że ta szyjka się oczyszcza po tym krwawieniu, ale jeśli się to dzisiaj powtórzy to pojedziemy do szpitala znów...

Także tyle u mnie, postaram się Was w miarę możliwości nadrobić (jakieś 30 stron), mam nadzieję, że nie macie mi za złe, że się nie odezwałam ze szpitala, ale potrzebowałam takiego totalnego odcięcia, bo byliśmy z mężem dość załamani
Współczuje przeżyć z szyjką, ale ważne, że lekarz to zauważył i szybko zareagował. Dbaj teraz o siebie

Cytat:
Napisane przez superhuman Pokaż wiadomość

A to tak na poprawę humoru z rana

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Cytat:
ja tego nie wiem..przez jakiś fotosik ponoć,ale ja nie chcę żeby na jakimś dziwnym fotosiku były moje zdjęcia..

lekarz mi dzisiaj powiedział,że brzuch na ty etapie będzie się napinał..to są mięśnie,które pracują, jeśli napięcie nie jest dłuższe niż 10minut i nie jest bolesne to jest ok.. ścisnął mi mocno rękę swoją dłonią i mówi,że jest wtedy niepokojące jeśli trwa dłużej i wygląda tak samo tylko dotyczy brzucha..

to w tyłek co opisujesz to mi się wydaje,że to może być czkawka..tak gdzieś czytałam..
nie szukaj szyjki sama..lekarz wszytsko sprawdził, nic Ci to nie da jak tam zaczniesz grzebać..

ależ się cieszę..

Cieszę się, że po wizycie wszystko w porządku

Cytat:
Cytat:
To sie nasze Tzty zgrali
Gratulacje dla Waszych Tż i powodzenia w nowej pracy
Niezapominajka 89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-28, 13:31   #2098
Orange_tree1
Zadomowienie

Zrobiłam sobie dzień lenia korzystając z tego, że jestem sama w domu. No może nie całkiem bo całe rano robiłam zakupy dla całej rodziny ale zamiast gotować obiad pojechałam sobie do zaprzyjaźnionej knajpki a teraz idę na lody. Wieczór tylko odgrzeję TŻ-towi gołąbki i zrobię do nich sos, a poza tym NIC.

Cytat:
No z klera ceny sa urkyte żeby nie przerażały na wejściu
Z voxa też słyszałam że są spoko a jak Piernik potwierdza to chyba warto się za nimi rozglądnąć
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-05-28, 13:40   #2099
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem co powinnaś zrobić..jak masz kontakt do gin to może napisz sms-a z zapytaniem? ja kiedyś miałam całe oko czerwone, coś jak mini wylew i to było od ciśnienia, bo jeździłam na takiej mega karuzeli (w wesołym miasteczku) gdzie były duże przeciążenia i pamiętam ,że okulista mi coś tam zalecał na to oko..

Cytat:

Pierniku współczuję bolącego biodra.. Wspomagasz się czymś? Jakieś podkłady odciążające?
Odkąd śpie na rogalu to już praktycznie nie bolą mnie biodra..
nie wspomagam się niczym , bo do około tygodnia było ok, teraz się tak zaczeło..wcześniej to nawet się chwaliłam,że mi mega wygodnie w nocy było.. w ogóle nie czułam,że jestem w ciąży..

Cytat:

Ja na te bolące biodra spróbowałam poduszki wg rady Krefetki i dziś pierwszy raz nie bolą o.O aż się zdziwiłam rano.

Co do bodziaków sory coś jestem roztargniona i nie ogarniam co czytam
ja tak właśnie spałam do niedawna i też było super,a teraz mi niewygodnie i walczę całą noc..

spoko oko..

Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość
Jakaś niemoc mnie ogarnia ostatnio... na nic nie mam siły, szczególnie rano... potem jak się rozruszam to nie jest tak źle, ale poranki są tragiczne. Jakbym poprzedniego dnia 10 godzin na siłowni ćwiczyła

Dziewczyny jakie kremy z filtrami polecacie do ciała teraz? bo z tego co pamiętam to te co były wymieniane to były do twarzy, prawda?

Ja stonogi widziałam trailer i do dziś żałuję
ja też jestem lekko wymęczona ostatnio do południa własnie,ale u nas to taka pogoda dziwna więc chyba od tego..

ja mam krem z biodermy do ciała,ale nie znam się na składach, więc nie wiem czy napewno bezpieczny, przed ciążą sprawdzał się genialnie,nawet przy mojej fotoalergii, teraz na słońce nie wychodzę..
dokładnie ten mam:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...st-spf-50.html

nie dałaś się skusić na pełną wersję filmu

Cytat:

ale co to za odbijanie Matyldzie chłopa?

super,ze prace postępuja u Was..podglądałaś Małgosię w szpitalu? pewnie też już duża kobitka..

Tobie też miłego odpoczynku

Cytat:
Ano wiem że to dla twojej Matysi. Miałam na myśli że w H&M kupowałam takie body Rolling Stones dla córki kumpeli która uwielbia takie klimaty. I te body dla dziewczynek różniły się od chłopięcych bo miały taki damski krój i inaczej skrojone rękawki- takie dziewczęce ale też były w takich ciemnych kolorach.

Mieliśmy wczoraj ten pogrzeb i wiedziałam że niestety spotkam tam moją chrzestną, która widziałam ostatnio chyba 15 lat temu i ogólnie ona ma mnie w doopie. No ale nie dla niej tam pojechałam tylko dla wujka. W sumie to ona u mnie była chyba 2 razy w życiu, na chrzcie i komunii bo jak ją mama zapraszała na 18-nastkę czy bierzmowanie to powiedziała że to nie jest jakaś ważna okazji żeby przyjeżdzać, mimo że do swojej drugiej chrześnicy przyjeżdzała na każde urodziny i okazje. Tak czy owak ona sobie do mnie wczoraj podchodzi jakbyśmy się widziały zaledwie tydzień temu i mnie przytula a ja do niej dzień dobry i już. Dla mnie to jest obca kobieta i nie mam zamiaru jej nawet na swój ślub zapraszać (jak kiedyś takowy nastąpi ). Więc jak już wychodziliśmy ze stypy to nawet nie poszłam się z nią pożegnać ani nawet powiedzieć jej do widzenia. Trochę zepsuła mi ona humor i mam przez nią takie mieszane uczucia. Już pomijam fakt że nic nie zapytała jak się czuję, co u mnie, nic! Mogła w ogóle się ze mną nie witać. TŻ który do tej pory tylko o niej słyszał też stwierdził że ona jakaś dziwna jest. A najlepsze jest to że ona jest katechetka więc kto jak kto ale ona powinna sobie zdawać sprawę co oznacza bycie matką chrzestną.
a już wiem o co chodzi.. kurcze nie kuś może , bo kupione 50 dla Małej jest już zapełnione, a jeszcze cała szuflada poskładanych ubrań

lipa jak są takie kontakty z kimś kto powinien być bliski w sumie.. domyślam się,że nie było przyjemnie przebywać w towarzystwie chrzestnej, jeśli normalnie nie macie kontaktu ze sobą..

Cytat:
Napisane przez Aniol1985 Pokaż wiadomość
Hej Laseczki, wszystko u was oki? Staram się nadrobić od środy ale co chwilę coś mi wypada jestem troszke zła bo myślałam, że na tym etapie ciąży bedę mogła ,, leżeć na kanapie do góry brzuchem,, ale niestety nic nie jest gotowe i co chwile jak mamy zaplanowane coś zrobić wypada nam inna rzecz a czas leci

Jutro wybieram sie do Ikei nie wiem czy kupimy jakiś mebel , ale mam zamiar rozejrzeć się za czymś do pokoju i łazienki. Dodatkowo zaplanowałam zakupy małych rzeczy typu , olej do blatów, szmatki itd. Polecałyście mi patelnie z serii365 , możecie powiedzieć konkretnie którą bo jest kilka modeli? Do Ikei jeżdżę rzadko i nie znam się na ich asortymencie może znacie coś jeszcze co warto tam dokupić do domu , albo dla malucha? Wannę chyba kupimy dla malucha , ale może znacie coś jeszcze co jest warte uwagi?

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

A zapomniałam się ,,pochwalić,, kupiliśmy łóżeczko dla naszego szkraba za zawrotne 25zł z firmy Vox znajomy szwagierki sprzedawał ;D
udanych zakupów..
ja z ikea dla małej chcę wziąć te małe ręczniczki w dużej ilości, białe pakowane chyba po 10szt., pojemniki montowane do przewijaka (tam jest zestaw - śmietniczek, chyba trzy pojemniki na pie..rdoły), materac lateksowy.. no i dziewczyny chyba polecały ręczniki z kapturkiem..a wanienka ponoć za mała, tylko na krótko starczy

fajna okazja z łóżeczkiem,vox to solidna firma, o czym dziś wspominałam

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

Cytat:
Zrobiłam sobie dzień lenia korzystając z tego, że jestem sama w domu. No może nie całkiem bo całe rano robiłam zakupy dla całej rodziny ale zamiast gotować obiad pojechałam sobie do zaprzyjaźnionej knajpki a teraz idę na lody. Wieczór tylko odgrzeję TŻ-towi gołąbki i zrobię do nich sos, a poza tym NIC.
super,że masz dziś dzień odpoczynku, choć znając życie jak wrócisz z lodów zaraz za coś się zabierzesz
ja walczyłam z garderobą swoją własną..przez ostatnie 6 tygodni spędzonych w łóżku miałam tam zimowe swetry i za małe sukienki, a letnie ciuchy pochowane na zimę w innym miejscu, więc zrobiłam selekcję i stwierdziłam,że nie mam w czym chodzić
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-28, 14:37   #2100
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Ale zestawiłaś Kler z ikeą i brw

Ja polecam szynaka meble - mają różne półki cenowe i różne jakościowo meble.

Paged - solidne meble już z trochę wyższej półki, fornirowane, drewniane itd...

Meble Bydgoskie - mają i klasykę i nowoczesność w różnym przedziale cenowym.

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

Cytat:
Ja dlatego zrezygnowalam z pigulek anty na rzecz ringu- regularnie zapominalam wziac tabletke...W ogole nie jestem obowiazkowa, jesli chodzi o takie sprawy, dla mnie to zasmiecanie glowy zbednymi informacjami/zapamietywaniami

Przez wspolna sale mam na mysli boksy-od innych rodzacych jestes oddzielona parawanem. Moja kolezanka opowiadala mi, ze byla w totalnym szoku, gdy to zobaczyla (moje rodzinne miasto). W Ujastku chyba zawsze rodzi sie w osobnym pokoju???

Jesli chodzi o KP i dokarmianie-dla mnie nie jest normalne, ze dziecko sie drze, bo glodne, matka mleka nie ma, a polozna nie poda mm, bo nie. Ja, w razie wu, zamierzam miec swoje mleko Tz najwyzej przywiezie wode w termosie i sama dam dziecku jesc.

Dzis drastycznie wywalilo mi brzuch. Jest zdecydowanie wiekszy. I pierwszy raz w zyciu jestem w stanie wlozyc dlon pod cycki, ale dziwne uczucie

Oliwii w szpitalu dawali wodę z cukrem.....

Ja mam silne parcie na KP więc wolałabym być dobrze przeszkolona przez poradnie laktacyjną niż dokarmiać mm a później w domu nie wiedzieć co robić.
Myślę, że gdyby ktoś mi pokazał wcześniej co i jak to bym się tak łatwo z kp nie poddała

---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Witam się już popołudniowo

Widzę, że dziś wszystkie mają pracowity dzień bo na forum tylko przeciąg bałam się, że tak późno i będę mieć milion stron do nadrobienia a tu taka niespodzianka

Również się wyspałam, po 10 dopiero się wygramoliłam z łóżka, choć męczył mnie TŻ od 6 bo grał w wiedźmina i się skupić na spaniu nie mogłam Uwielbiam dialogi z tej gry

Jak już wstałam to zagoniłam wszystkich do roboty, udało mi się mocno odgruzować kuchnię, nawet takie zakamarki, przy których od dawna udawałam, że ich nie ma i nie widać:P

To takie wstępne przed przyjazdem rodziców, bo mój tata ma fioła na punkcie porządku w kuchni. Za to brudnego kibla nie widzi

Teraz TŻ ogarnia obiad, zostawił mi chwilę na leżakowanie a wieczorem mam babski wieczór i zastanawiam się w co tu się ubrać:P Bo wszystkie pewnie będą wystrojone Na pocieszenie mam jedną ciężarną, która będzie mi dotrzymywać towarzystwa przy wodzie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości