Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz.3 - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-03-25, 12:49   #3271
amika79
Wtajemniczenie

Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz.3

"Sprawdzone" i pewne objawy ciąży to te, które wypisała Enax. Wszystko inne to sprawa indywidualna.
Stary 2008-03-25, 19:56   #3272
noell88
Rozeznanie

moze sie wykaze totalna ignorancja...ale co to jest pecherzyk ciazowy? zarodek?
noell88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-25, 20:04   #3273
jaroszania
Wtajemniczenie

GG do jaroszania

Cytat:
Napisane przez Agniesia666 Pokaż wiadomość
dzieki, ale chcialam jakies takie sprwdzone bo jak wpisze w google to nie wiadomo nigdy co wyskoczy
no wlasnie pewne zostaly wpisane bo jesli chodzi o objawy typu mdlosci itd to moga wystapic albo nie, zalezy od kobiety.

nie farbuję od 20.12.2012
jaroszania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-25, 20:51   #3274
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax

Cytat:
Napisane przez noell88 Pokaż wiadomość
moze sie wykaze totalna ignorancja...ale co to jest pecherzyk ciazowy? zarodek?
Pęcherz umiejscowiony w macicy wypełniony wodami płodowymi w których znajduje się płód.

Subiektywne pierwsze objawy ciąży (odczuwane przez kobiety) (na czerwono inne przyczyny po za ciażą)

- zatrzymanie krwawienia miesiączkowego (stres, alkohol, leki, przeziębienie, zmiana klimatu, nieregularny tryb życia, brak snu, długa mecząca podróż)
- nudności (zatrucie pokarmowe, infekcja, gorączka i wiele innych schorzeń)
- napady głodu (zapotrzebowanie organizmu na białko, tłuszcze, witaminy, minerały, nieodpowiednia dieta stres, wyobraźnia)
- wymioty (zatrucie pokarmowe, infekcja, gorączka i wiele innych schorzeń)
- ślinotok (zwiększony apetyt, zapalenie ślinianek, widok czegoś smacznego itp.)
- zgaga (nadkwasota, choroby układu pokarmowego itp.)
- awersja do zapachów (preferencje zapachów moga się zmianiac w zależności od wielu czynników np. temperatury powietrza, wieku, pory dnia itp.)
- wzdęcia brzucha (nieprawidłowa dieta, dieta obfita w produkty wzdymające jak np. fasolka, kapusta itp.)
- częste oddawanie moczu (choroby nerek, zapalenie pecherza moczowego, środki moczopędne, cukrzyca )
- nadmierna męczliwość i senność popołudniowych (zmiany depresyjne, przesilenia letnie i zimowe itp., szaro-bura pogoda, przepracowanie)
- zmęczenie (depresja, przepracowanie itp.)
- drażliwość (zmiany hormonalne np. PMS, depresja itp.)
- nadpobudliwość (dobry humor, nadmiar kawy i/lub środków farmakologicznych)
- bolesność gruczołów piersiowych (zbliżająca się miesiączka, zapalenia w obrębie gruczołów sutkowych)
- przebarwienia skórne - na wargach sromowych, brodawkach, linii biegnącej od pępka do spojenia łonowego (zaburzenia hormonalne, zaburzania w pigmentacji skóry)
- zaparcia (nieprawidłowa dieta, choroby układu pokarmowego)

Objawy prawdopodobne

- podwyższona podstawowa temperatura ciała (ponad 37°C), utrzymująca się przez minimum 2-3 tygodnie po owulacji (przewlekłe zapalenia i infekcje, przeziębienia, choroby)
- zmiany w gruczołach piersiowych - powiększenie, obrzmienie, wzrost napięcia, poszerzenie naczyń żylnych widocznych pod skórą, przebarwienie brodawek i obwódek piersiowych (zbliżająca się miesiączka, zapalenia w obrębie gruczołów sutkowych)
- charakterystyczne zmiany w narządach płciowych, które stwierdza lekarz w trakcie badania ginekologicznego (zmiany chorobowe w obrębie dróg rodnych, zaburzenia hormonalne, brak miesiaczki)
- powiększona macica widoczna podczas badania lekarskiego (guz, mięśniaki)

Objawy pewne

- pozytywny test ciążowy
- możliwość oglądania embrionu lub pęcherzyka poprzez USG
- czynność serca płodu za pomocą ultradźwiękowego dekodera
- ruchy dziecka
Dym kadzidlany. ...

czarne kredki

Edytowane przez Eenax
Czas edycji: 2008-03-25 o 21:43
Eenax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-25, 21:05   #3275
noell88
Rozeznanie

dziekuje Eenax

dla wszystkich ciekawskich-test ciazowy on line!

http://www.thepregnancytester.com/
noell88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-25, 21:51   #3276
P-o-n-y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez noell88 Pokaż wiadomość
dziekuje Eenax

dla wszystkich ciekawskich-test ciazowy on line!

http://www.thepregnancytester.com/
LOL, buahahahhaa, strzal w 10, brawo!
P-o-n-y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-25, 23:58   #3277
Malinezja
Zadomowienie

A co powiecie na taki przypadek:
stosunek miał miejsce pod koniec grudnia, w styczniu i lutym okres był normalnie, w terminie a teraz w marcu spóźnia się tydzień? Objawów w sumie brak, no może z tym częstszym siusiu (ale to może byc spowodowane długim przebywaniem codziennie na dworze w tą dziwną pogode, zimno, wietrznie itd) i mam wrażenie że brzuch troche wzdęty ale to chyba urojenie bo sobie wmawiam - tak twierdzi znajoma
A mi ciągle to nie daje spokoju Nie wiem co myśleć.

Malinezja jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-26, 00:00   #3278
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Malinezja Pokaż wiadomość
stosunek miał miejsce pod koniec grudnia, w styczniu i lutym okres był normalnie, w terminie a teraz w marcu spóźnia się tydzień? Objawów w sumie brak, no może z tym częstszym siusiu (ale to może byc spowodowane długim przebywaniem codziennie na dworze w tą dziwną pogode, zimno, wietrznie itd) i mam wrażenie że brzuch troche wzdęty ale to chyba urojenie bo sobie wmawiam - tak twierdzi znajoma
zrób test to sie dowiesz...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 06:20   #3279
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malinezja Pokaż wiadomość
no a stosunek był bez zabezpieczenia, że się tak martwisz?

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 07:14   #3280
plomba31
Przyczajenie

Exclamation Test ciążowy - błedne wyniki...???

Witam!

Jestem nowym użytkownikiem forum mam pytanie dotyczące skuteczności testów ciążowych. Czy spotkałyście się może ze zdarzeniem że wynik testu okazał się błędny?
chodzi mi o to że wyszedł negatywny a jednak okazało się że jesteście w ciąży?
Planowany okres spóźnia mi się o tydzień, występuje u mnie w tej chwili delikatnie brązowy śluz, piersi mam bolesne tak jak przed okresem, wybieram się do lekarza ale jednocześnie czekam na okres , może któraś z Wasz miała podobne zdarzenie

Pozdrawiam
plomba31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 07:17   #3281
Sniezynka21
Zakorzenienie

Dot.: Test ciążowy - błedne wyniki...???

Hej. Porponuje, zebys weszla na ten watek : http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=ciaza

a prawdopodobienstwo, ze test okazal sie bledny istnieje zawsze
Sniezynka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 07:19   #3282
amika79
Wtajemniczenie

Jeśli masz wątpliwości zrób w jakimkolwiek laboratorium test krwi na obecność hormonu beta HCG - tu wynik jest zawsze pewny.
Stary 2008-03-26, 12:47   #3283
coijak
Przyczajenie

hello,
to znowu ja... juz po wizycie u gina. Pani doktor mnie zbadała i stwierdziła, że dopiero dzisiaj przypada moja owulacja, więc prawdopodobieństwo, że zaszłam w ciążę 14-tego, jest minimalne...

Przepisała mi tabletki i powiedziała jedną ważą rzecz, którą chce tu napisać dlatego, że dziewczyy często piszą: "jesteś zabezpieczona od pierwszej tabletki". Otoż nie! Pani doktor powiedziała mi, że w żadych ulotkach to nie jest napisane,ale na konferencjach naukowych i w najowszych podręcznikach dla specjalistów przyjmuje się, że kobieta jest zabezpieczona od 7 tabletki, natomiast maksymalna skuteczość tabletek jest osiągana dopiero po 14 dniu stosowania.

Może komus ta informacja się przyda.
Pozdrawiam
coijak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 12:50   #3284
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez coijak Pokaż wiadomość
hello,
to znowu ja... juz po wizycie u gina. Pani doktor mnie zbadała i stwierdziła, że dopiero dzisiaj przypada moja owulacja, więc prawdopodobieństwo, że zaszłam w ciążę 14-tego, jest minimalne...

Przepisała mi tabletki i powiedziała jedną ważą rzecz, którą chce tu napisać dlatego, że dziewczyy często piszą: "jesteś zabezpieczona od pierwszej tabletki". Otoż nie! Pani doktor powiedziała mi, że w żadych ulotkach to nie jest napisane,ale na konferencjach naukowych i w najowszych podręcznikach dla specjalistów przyjmuje się, że kobieta jest zabezpieczona od 7 tabletki, natomiast maksymalna skuteczość tabletek jest osiągana dopiero po 14 dniu stosowania.

Pozdrawiam
mam Ci zrobić zdjęcie mojej ulotki?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-03-26, 13:15   #3285
ojejka89
Zadomowienie

hehe niezla reakcja, Marwari ;

ja tam jakos wspolzylam od poczatku i w ciaze nie zaszlam...

mam takie pytanko... czy mozna byc w ciazy jesli bierzez sie tabletki anty i wystepuje krawienie w przerwie? bo normalnie to podobno plamienie podobne do miesiaczki moze wystepowac przez kilka pierwszych miesiecy.... a czy z tabletkami anty jest tak samo...? mam nadzieje ze nie... bo co ja mam wtedy robic testy ciazowe po kazdym opakowaniu...? chyba jestem przewrazliwiona ;p
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 13:16   #3286
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
hello,

Pozdrawiam
bzdury.. gdyby tak było w ulotkach nie pisali by czegoś takiego!! producenci wiedzą co produkują i wiedzą jak to działa.. a tak poza tym to masa dziewczyn które współżyły już po pierwszej tabletce miałyby teraz dzidziusie! ULOTKA TO RZECZ ŚWIĘTA!

no ale rób i myśl jak chcesz

Stary 2008-03-26, 13:17   #3287
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
hehe niezla reakcja, Marwari ;

ja tam jakos wspolzylam od poczatku i w ciaze nie zaszlam...

mam takie pytanko... czy mozna byc w ciazy jesli bierzez sie tabletki anty i wystepuje krawienie w przerwie? bo normalnie to podobno plamienie podobne do miesiaczki moze wystepowac przez kilka pierwszych miesiecy.... a czy z tabletkami anty jest tak samo...? mam nadzieje ze nie... bo co ja mam wtedy robic testy ciazowe po kazdym opakowaniu...? chyba jestem przewrazliwiona ;p
niestety z tego co wiem, to może.. ale czym Ty chcesz się przejmować jeśli prawidłowo bierzesz tabletki? (tzn tak zakładam)

Stary 2008-03-26, 13:18   #3288
coijak
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
mam Ci zrobić zdjęcie mojej ulotki?
heh okey... ja tylko przekazuje dalej info, które dała mi ginka. ja fachowcem nie jestem, wiec dyskutować nie będę
coijak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 13:27   #3289
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
niestety z tego co wiem, to może.. ale czym Ty chcesz się przejmować jeśli prawidłowo bierzesz tabletki? (tzn tak zakładam)
jakis miesiac temu mialam 8-9 godzinne opoznienie...ale po tym nastapilo normalne krwawienie i to dosc obfite... tylko wczoraj sie moj chlopak smial ze mi brzuch urosl... i sie troche zestresowalam ;p ale to pewnie swiateczne przezarcie;p
Stary 2008-03-26, 13:29   #3290
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
heh okey... ja tylko przekazuje dalej info, które dała mi ginka. ja fachowcem nie jestem, wiec dyskutować nie będę

ja dzisiaj ide do gina to sie zapytam i zobacze co mi powie

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-03-26, 13:29   #3291
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
jakis miesiac temu mialam 8-9 godzinne opoznienie...ale po tym nastapilo normalne krwawienie i to dosc obfite... tylko wczoraj sie moj chlopak smial ze mi brzuch urosl... i sie troche zestresowalam ;p ale to pewnie swiateczne przezarcie;p
8-9 godzinne opóźnienie mieści się w normie, tzn tych 12-stu godzinach więc raczej nie masz czym się martwić.. sama miałam taką sytuację i wszystko skończyło się dobrze
a ten brzuch to pewnie po świętach :P miałam to samo, ale po Bożym Narodzeniu

Stary 2008-03-26, 14:02   #3292
Maripossa
Zakorzenienie

ja teraz troszeczke zaczynam sie martwic
od kilku m-cy nie biore juz pigulek, zabezpieczamy sie tylko prezerwatywa. Nie bylo nigdy zadnych niespodzianek, wszystko OK. Dopoki nie poszlimy razem pod prysznic co sie dzialo opowiadac nie bede chlopak skonczyl na moich piersiach (stosunku pochwowego nie bylo WOGOLE), ledwo spojzalam ... wszystko splywalo w dol, zaczelam sie gwaltownie splukiwac, myc i tak chyba ze 3 razy boje sie, ze jednak "cos" tam doplynelo
Okres mialam dostac ok.18-19-ego marca (cala sytuacja miala miejsce na poczatku miesiaca), okresu jak nie bylo tak nie ma...
Wiem, ze to moze byc spowodowane nieregularnymi cyklami po odstawieniu pigulek, jednak ostatnie 2 miesiace mialam cykle milam identyczne (pigulek nie biore od pazdziernika 2007).
Tak czekamy i czekamy teraz na ten okres... tak czy siak mam wizyte u lek.w poniedzialek, jednak mam andzieje, ze do pon.okres jednak nadejdzie
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 14:06   #3293
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

jezeli sytuacja była na początku miesiąca to mozesz zrobic test to bedziesz wiedziala
bo i tak watpie zeby lekarz był w stanie wykryc juz ciążę podczas usg.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-03-26, 14:19   #3294
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maripossa Pokaż wiadomość
ja teraz troszeczke zaczynam sie martwic
od kilku m-cy nie biore juz pigulek, zabezpieczamy sie tylko prezerwatywa. Nie bylo nigdy zadnych niespodzianek, wszystko OK. Dopoki nie poszlimy razem pod prysznic co sie dzialo opowiadac nie bede chlopak skonczyl na moich piersiach (stosunku pochwowego nie bylo WOGOLE), ledwo spojzalam ... wszystko splywalo w dol, zaczelam sie gwaltownie splukiwac, myc i tak chyba ze 3 razy boje sie, ze jednak "cos" tam doplynelo
Okres mialam dostac ok.18-19-ego marca (cala sytuacja miala miejsce na poczatku miesiaca), okresu jak nie bylo tak nie ma...
Wiem, ze to moze byc spowodowane nieregularnymi cyklami po odstawieniu pigulek, jednak ostatnie 2 miesiace mialam cykle milam identyczne (pigulek nie biore od pazdziernika 2007).
Tak czekamy i czekamy teraz na ten okres... tak czy siak mam wizyte u lek.w poniedzialek, jednak mam andzieje, ze do pon.okres jednak nadejdzie
moim zdaniem przyjdzie, tak się w ciążę nie zachodzi, plemniki same do pochwy by się nie dostały a skoro zaraz się spłukałaś to raczej je pozabijałaś (ale rymy)

Stary 2008-03-26, 14:22   #3295
Poppet
Zadomowienie

no ale sytuacja nie była raczej groźna, przecież plemniki na pewno nie zdążyły dotrzeć do warg sromowych czy nawet wejścia do pochwy. Nie martw się <tuli>

Poppet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 14:23   #3296
sylwia-zuza
Zakorzenienie

moja kolezanka tak miala test negatywny, a w ciazy byla
Stary 2008-03-26, 14:27   #3297
adadnb
Przyczajenie

czy krawienie 2 tyg przed okresem może byc objawem ciązy?

Za 2 tygodnie powinnam dostać okres.Wczoraj współżyłam z chłopakiem, podczas stosunku zaczełam krwawić.Nie biore tabletek..zastanawiam się co się stało, jak się zorientowaliśmy krwi było bardzo duzo na poscieli..dziś wystepuje tylko leciutkie plamienie.....proszę o pomoc.. Ada 21 lat
adadnb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 14:53   #3298
ojejka89
Zadomowienie

Dot.: czy krawienie 2 tyg przed okresem może byc objawem ciązy?

krwaienie podczas stosunku to jeden z obiawów nadżerki, chyba ;p radzilabym wizyte i ginekologa;p
Stary 2008-03-26, 14:58   #3299
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
8-9 godzinne opóźnienie mieści się w normie, tzn tych 12-stu godzinach więc raczej nie masz czym się martwić.. sama miałam taką sytuację i wszystko skończyło się dobrze
a ten brzuch to pewnie po świętach :P miałam to samo, ale po Bożym Narodzeniu
no niby miesci sie w normie, ale obawa jakas zawsze zostaje ;p
yhh musze zaczac myslec pozywnie... ten brzuch to na pewno obzarstwo, tym bardziej ze jestem szczupla i wszystko od razu odklada mi sie tam ;p a jak nie zaczne myslec pozytywnie... to zawitam przy najblizszej okazji do apteki po test. i bedzie po stresie ;p
Stary 2008-03-26, 15:02   #3300
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
no niby miesci sie w normie, ale obawa jakas zawsze zostaje ;p
yhh musze zaczac myslec pozywnie... ten brzuch to na pewno obzarstwo, tym bardziej ze jestem szczupla i wszystko od razu odklada mi sie tam ;p a jak nie zaczne myslec pozytywnie... to zawitam przy najblizszej okazji do apteki po test. i bedzie po stresie ;p
skąd ja to znam.. też jestem szczupła i wystarczy, że przez kilka dni zjem trochę więcej a pojawia się brzunio więc wiem jak to jest.. ale na szczęście ufam na tyle tabletkom, że nie latam po testy ani nie zastanawiam się czy czasem nie zaszłam w ciążę pozytywne myślenie przede wszystkim! pozdrawiam

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości