|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3271 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz.3
"Sprawdzone" i pewne objawy ciąży to te, które wypisała Enax. Wszystko inne to sprawa indywidualna.
![]()
![]() |
#3272 |
Rozeznanie
|
moze sie wykaze totalna ignorancja...ale co to jest pecherzyk ciazowy? zarodek?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3273 |
Wtajemniczenie
|
no wlasnie pewne zostaly wpisane bo jesli chodzi o objawy typu mdlosci itd to moga wystapic albo nie, zalezy od kobiety.
#3274 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Subiektywne pierwsze objawy ciąży (odczuwane przez kobiety) (na czerwono inne przyczyny po za ciażą) - zatrzymanie krwawienia miesiączkowego (stres, alkohol, leki, przeziębienie, zmiana klimatu, nieregularny tryb życia, brak snu, długa mecząca podróż) - nudności (zatrucie pokarmowe, infekcja, gorączka i wiele innych schorzeń) - napady głodu (zapotrzebowanie organizmu na białko, tłuszcze, witaminy, minerały, nieodpowiednia dieta stres, wyobraźnia) - wymioty (zatrucie pokarmowe, infekcja, gorączka i wiele innych schorzeń) - ślinotok (zwiększony apetyt, zapalenie ślinianek, widok czegoś smacznego itp.) - zgaga (nadkwasota, choroby układu pokarmowego itp.) - awersja do zapachów (preferencje zapachów moga się zmianiac w zależności od wielu czynników np. temperatury powietrza, wieku, pory dnia itp.) - wzdęcia brzucha (nieprawidłowa dieta, dieta obfita w produkty wzdymające jak np. fasolka, kapusta itp.) - częste oddawanie moczu (choroby nerek, zapalenie pecherza moczowego, środki moczopędne, cukrzyca ) - nadmierna męczliwość i senność popołudniowych (zmiany depresyjne, przesilenia letnie i zimowe itp., szaro-bura pogoda, przepracowanie) - zmęczenie (depresja, przepracowanie itp.) - drażliwość (zmiany hormonalne np. PMS, depresja itp.) - nadpobudliwość (dobry humor, nadmiar kawy i/lub środków farmakologicznych) - bolesność gruczołów piersiowych (zbliżająca się miesiączka, zapalenia w obrębie gruczołów sutkowych) - przebarwienia skórne - na wargach sromowych, brodawkach, linii biegnącej od pępka do spojenia łonowego (zaburzenia hormonalne, zaburzania w pigmentacji skóry) - zaparcia (nieprawidłowa dieta, choroby układu pokarmowego) Objawy prawdopodobne - podwyższona podstawowa temperatura ciała (ponad 37°C), utrzymująca się przez minimum 2-3 tygodnie po owulacji (przewlekłe zapalenia i infekcje, przeziębienia, choroby) - zmiany w gruczołach piersiowych - powiększenie, obrzmienie, wzrost napięcia, poszerzenie naczyń żylnych widocznych pod skórą, przebarwienie brodawek i obwódek piersiowych (zbliżająca się miesiączka, zapalenia w obrębie gruczołów sutkowych) - charakterystyczne zmiany w narządach płciowych, które stwierdza lekarz w trakcie badania ginekologicznego (zmiany chorobowe w obrębie dróg rodnych, zaburzenia hormonalne, brak miesiaczki) - powiększona macica widoczna podczas badania lekarskiego (guz, mięśniaki) Objawy pewne - pozytywny test ciążowy - możliwość oglądania embrionu lub pęcherzyka poprzez USG - czynność serca płodu za pomocą ultradźwiękowego dekodera - ruchy dziecka
... I chłodną żmiją świt dżunglowy Wpełza do jamy, A w dżunglach wilgoć mszy grobowej, Dym kadzidlany. ... czarne kredki Edytowane przez Eenax Czas edycji: 2008-03-25 o 21:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3275 |
Rozeznanie
|
dziekuje Eenax
![]() dla wszystkich ciekawskich-test ciazowy on line! ![]() http://www.thepregnancytester.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3277 |
Zadomowienie
|
A co powiecie na taki przypadek:
stosunek miał miejsce pod koniec grudnia, w styczniu i lutym okres był normalnie, w terminie a teraz w marcu spóźnia się tydzień? Objawów w sumie brak, no może z tym częstszym siusiu (ale to może byc spowodowane długim przebywaniem codziennie na dworze w tą dziwną pogode, zimno, wietrznie itd) i mam wrażenie że brzuch troche wzdęty ale to chyba urojenie bo sobie wmawiam - tak twierdzi znajoma ![]() A mi ciągle to nie daje spokoju ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3279 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3280 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem forum mam pytanie dotyczące skuteczności testów ciążowych. Czy spotkałyście się może ze zdarzeniem że wynik testu okazał się błędny? chodzi mi o to że wyszedł negatywny a jednak okazało się że jesteście w ciąży? Planowany okres spóźnia mi się o tydzień, występuje u mnie w tej chwili delikatnie brązowy śluz, piersi mam bolesne tak jak przed okresem, wybieram się do lekarza ale jednocześnie czekam na okres , może któraś z Wasz miała podobne zdarzenie Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#3281 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Test ciążowy - błedne wyniki...???
Hej. Porponuje, zebys weszla na ten watek : http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=ciaza
a prawdopodobienstwo, ze test okazal sie bledny istnieje zawsze ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3282 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli masz wątpliwości zrób w jakimkolwiek laboratorium test krwi na obecność hormonu beta HCG - tu wynik jest zawsze pewny.
![]() |
#3283 |
Przyczajenie
|
hello,
to znowu ja... juz po wizycie u gina. Pani doktor mnie zbadała i stwierdziła, że dopiero dzisiaj przypada moja owulacja, więc prawdopodobieństwo, że zaszłam w ciążę 14-tego, jest minimalne... Przepisała mi tabletki i powiedziała jedną ważą rzecz, którą chce tu napisać dlatego, że dziewczyy często piszą: "jesteś zabezpieczona od pierwszej tabletki". Otoż nie! Pani doktor powiedziała mi, że w żadych ulotkach to nie jest napisane,ale na konferencjach naukowych i w najowszych podręcznikach dla specjalistów przyjmuje się, że kobieta jest zabezpieczona od 7 tabletki, natomiast maksymalna skuteczość tabletek jest osiągana dopiero po 14 dniu stosowania. Może komus ta informacja się przyda. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#3284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3285 |
Zadomowienie
|
hehe niezla reakcja, Marwari ;
![]() ja tam jakos wspolzylam od poczatku i w ciaze nie zaszlam... mam takie pytanko... czy mozna byc w ciazy jesli bierzez sie tabletki anty i wystepuje krawienie w przerwie? bo normalnie to podobno plamienie podobne do miesiaczki moze wystepowac przez kilka pierwszych miesiecy.... a czy z tabletkami anty jest tak samo...? mam nadzieje ze nie... bo co ja mam wtedy robic testy ciazowe po kazdym opakowaniu...? chyba jestem przewrazliwiona ;p |
![]() ![]() |
![]() |
#3286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale rób i myśl jak chcesz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3288 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3289 |
Zadomowienie
|
jakis miesiac temu mialam 8-9 godzinne opoznienie...ale po tym nastapilo normalne krwawienie i to dosc obfite... tylko wczoraj sie moj chlopak smial ze mi brzuch urosl... i sie troche zestresowalam ;p ale to pewnie swiateczne przezarcie;p
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3290 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja dzisiaj ide do gina to sie zapytam i zobacze co mi powie ![]()
![]() |
#3291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ten brzuch to pewnie po świętach :P miałam to samo, ale po Bożym Narodzeniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3292 |
Zakorzenienie
|
ja teraz troszeczke zaczynam sie martwic
![]() od kilku m-cy nie biore juz pigulek, zabezpieczamy sie tylko prezerwatywa. Nie bylo nigdy zadnych niespodzianek, wszystko OK. Dopoki nie poszlimy razem pod prysznic ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okres mialam dostac ok.18-19-ego marca (cala sytuacja miala miejsce na poczatku miesiaca), okresu jak nie bylo tak nie ma... Wiem, ze to moze byc spowodowane nieregularnymi cyklami po odstawieniu pigulek, jednak ostatnie 2 miesiace mialam cykle milam identyczne (pigulek nie biore od pazdziernika 2007). Tak czekamy i czekamy teraz na ten okres... tak czy siak mam wizyte u lek.w poniedzialek, jednak mam andzieje, ze do pon.okres jednak nadejdzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3293 |
Zakorzenienie
|
jezeli sytuacja była na początku miesiąca to mozesz zrobic test to bedziesz wiedziala
![]() bo i tak watpie zeby lekarz był w stanie wykryc juz ciążę podczas usg.
#3294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3295 |
Zadomowienie
|
no ale sytuacja nie była raczej groźna, przecież plemniki na pewno nie zdążyły dotrzeć do warg sromowych czy nawet wejścia do pochwy. Nie martw się <tuli>
#3296 |
Zakorzenienie
|
moja kolezanka tak miala test negatywny, a w ciazy byla
#3297 |
Przyczajenie
|
czy krawienie 2 tyg przed okresem może byc objawem ciązy?
Za 2 tygodnie powinnam dostać okres.Wczoraj współżyłam z chłopakiem, podczas stosunku zaczełam krwawić.Nie biore tabletek..zastanawiam się co się stało, jak się zorientowaliśmy krwi było bardzo duzo na poscieli..dziś wystepuje tylko leciutkie plamienie.....proszę o pomoc.. Ada 21 lat
|
![]() ![]() |
![]() |
#3298 |
Zadomowienie
|
Dot.: czy krawienie 2 tyg przed okresem może byc objawem ciązy?
krwaienie podczas stosunku to jeden z obiawów nadżerki, chyba ;p radzilabym wizyte i ginekologa;p
|
![]() ![]() |
![]() |
#3299 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
yhh musze zaczac myslec pozywnie... ten brzuch to na pewno obzarstwo, tym bardziej ze jestem szczupla i wszystko od razu odklada mi sie tam ;p a jak nie zaczne myslec pozytywnie... to zawitam przy najblizszej okazji do apteki po test. i bedzie po stresie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:27.