Turcja - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-21, 23:29   #691
beatgirl
Rozeznanie

GG do beatgirl
Dot.: Turcja

Raki powiadasz a to zawiera sie w all inc.? i tak w ogole to jakie napoje alkoholowe i bez alk. są w all inc i w jaki sposob jest to wydzielone zeby dalo sie tam zorientowac?

"Nieszczęście dzielone na dwa to o połowę nieszczęścia mniej , szczęście dzielone na dwa to dwa razy więcej szczęścia."
beatgirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 14:29   #692
olenkaa
Rozeznanie

GG do olenkaa

Nie polecam tamtejszych biur podróży. Byłam w Alanyi w maju. Na miejscu wykupiliśmy wycieczkę w tureckim biurze podróży (Kursunulu, Aspendos, Side) I przeżyłam istny koszmar.

Przewodnik miał mówić w języku polskim. Okazało się że nie mieli akurat takiego i dali nam w języku angliskim okropnego starego gbura, którego wszyscy się bali. Baliśmy się zapytać o cokolwiek bo strasznie krzyczał. Wyruszyliśmy w drogę i po 15 minutach zatrzymaliśmy się na jakiejś stacji benznynowej na kawę. Wszyscy się nieźle oburzyli bo nikt nie miał na to ochoty. Musieliśmy czekać aż nasz przewodnik wypije sobie kawkę. Jeden pan zwrócił mu uwagę a w zamian otrzymał niezłą wiązankę. Mało brakowało a doszło by do bójki. Przewodnik kazał mu wysiąść z samochodu. Zwrócił pieniądze i kazał się wynosić. Źle zrobiłam że nie wysiadłam wtedy z tą grupą.

Później nie było wcale lepiej. Najpierw wozili nas po fabrykach. Dywany, biżuteria i w każdej ponad godzinę. Koszmar. Kiedy mieliśmy zajechać do następnej. Zbuntowaliśmy się i nie wysiedliśmy. Próbowaliśmy rozmawiać z przewodnikiem, że to strata czasu, że nie chcemy, a w to miejsce pojedzmy gdzieś indziej. Ale to nic nie dało.

Kolejnym punktem był Aspendos. Okazało się że musimy płacić za wstęp. O czym wykupując wycieczkę nie było mowy. Wiedzieliśmy, że to przewodnik płaci. Okazało się inaczej. Pokręciliśmy się trochę ale do środka nikt nie miał ochoty wchodzić. Dodam że upał był niesamowity.
Następnym punktem był obiad. Wliczony w cenę ale przeokropny.
Na koniec pojechaliśmy zwiedzać Side. Przepiękne miejsce ale niestety nie było już na nie czasu. Przewodnik dał nam jedynie pół godziny. Istny koszmar. Bo zamiast bezsensownego włóczenia się po fabrykach mogliśmy poświęcić czas na zwiedzenie.

Przestrzegam przed wykupywaniem wycieczek na miejscu. Dobrze sie rozejrzyjcie i wypytajcie o wszystko.
Mimo tego incydentu nie zraziłam się do Turcji i niesamowitych Turków (za wyjątkiem okropnego pana przewodnika)
Stary 2008-07-22, 15:54   #693
nati__xxx
Wtajemniczenie

GG do nati__xxx

Cytat:
Napisane przez blondi Pokaż wiadomość
zejscie do morza jest kamieniste,ale mozna przezyc nie jest zle.
jesli chodzi o jakies dyskoteki to polecam Robin Hood fajna atmosfera a widoki z ostatniego pietra niesamowite
jesli nie spodoba Ci sie Robin Hood to zaraz obok jest Havana i tysiace innych
pieszo do portu to ok. 30 min z Hedefu ale mozecie wziac taxi - ok. 10 - 13 euro
proces zakwaterowania -> rezydent tylko pokaze co i jak wypelnic i znika , najpierw wypelnia sie jakis dokumencik - jeden na pokoj i wypelnia go jedna osoba , paszporty zabieraja tylko na chwilke,aby skserowac. nastepnie na podstawie tego swistka ,ktory wypelnisz i ksera paszportu przydziela Ci pokoj. i tu pewnie przydalby sie "napiwek"
my bylismy w pokoju 622 - 6.pietro a znajomi na 3. pietrze - 326 . obydwa pokoje fajne, widok na morze byl dopiero z balkonu. najlepszy moim zdaniem jest widok z pokoju 626 ale ten byl juz zajety. z ta dodatkowa oplata to poczekaj do momentu kiedy Pan w recepcji przydzieli Wam pokoje, bo np. moze sie okazac ze z gory bedziecie zakwaterowani w budynku glownym
pozdrawiam i zycze dobrej zabawy
aha i polecam turecka RAKI - pycha . Turcy to pija z woda , a ja pilam bez i barman sie troszke dziwil
Blondi a jeszcze raz, co do tego napiwku dałaś tak po prostu kasę czy moze włożyłas w paszport? mówiłaś coś w sensie "ze to na lepszy pokój" :P bo ja niedoświadczona w tych sprawach
Podobno barmanom też warto jakieś napiwki dawać to lepiej dbają a te drinki w All.Inc to jakieś porządne? bo podobno często bardzo je rozcieńczają
Stary 2008-07-22, 16:11   #694
NiEBiE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nati__xxx Pokaż wiadomość
Podobno barmanom też warto jakieś napiwki dawać to lepiej dbają a te drinki w All.Inc to jakieś porządne? bo podobno często bardzo je rozcieńczają
Nam lali pół szklanki wódki Raki i do pełna np. sprite. Nie ma co liczyć na wymyślne drinki z parasolkami, tylko na te najprostsze. Przynajmniej tak było u mnie w hotelu.

Raki jest fajną wódką. Ma 40 % alkoholu, nie ma takiego mocnego smaku i zapachu, co nasza wódka. I fantastycznie rozwesela, a nie zamula.

NiEBiE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 17:38   #695
magdziaS
Podróżniczka

Olenkaa, mozesz podac nazwe biura - ku przestrodze innych ?
Sama jade do Alanyi w sierpniu, nie chcialabym sie naciac.

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 17:55   #696
olenkaa
Rozeznanie

GG do olenkaa

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Olenkaa, mozesz podac nazwe biura - ku przestrodze innych ?
Sama jade do Alanyi w sierpniu, nie chcialabym sie naciac.
ojej nie pamiętam już.
Wydaje mi się że było to gdzieś na przeciwko plaży nr 7. Tuż obok głównej ulicy. I schodziło się schodkami w dół.
Radzę uważać na te biura podróży i nie dać się namówić. Zaczepiają, przekokonują, pokazują piękne foldery i ciekawe filmy a w rzeczywistości porażka.
Słyszałam o polskim biurze Wujek i Mariolka. Może tam warto sprawdzić.
Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku <zazdroszczę>
Stary 2008-07-22, 18:27   #697
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez olenkaa Pokaż wiadomość
ojej nie pamiętam już.
Wydaje mi się że było to gdzieś na przeciwko plaży nr 7. Tuż obok głównej ulicy. I schodziło się schodkami w dół.
Radzę uważać na te biura podróży i nie dać się namówić. Zaczepiają, przekokonują, pokazują piękne foldery i ciekawe filmy a w rzeczywistości porażka.
Przegladalam ostatnio rowniez program wycieczek biura Pacho Tours z Alanyi. Zobaczymy gdzie bedzie taniej Na pewno nie bede kupowac z BP. Itaka ma wycieczke do Kapadocji o 30 % drozsza niz Pacho czy Wujek i Mariolka, takze nie ma co przeplacac.
Cytat:
Do wyjazdu zostal jeszcze miesiac - wyjezdzamy 27 sierpnia. Juz nie moge sie doczekac.
Rowniez pozdrawiam i dziekuje za info

Stary 2008-07-22, 18:32   #698
iwi_83
Zadomowienie

ja się już żegnam, za 3 godziny samolot do zobaczenia za 14 dni
Stary 2008-07-22, 19:02   #699
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez iwi_83 Pokaż wiadomość
ja się już żegnam, za 3 godziny samolot do zobaczenia za 14 dni
Udanego pobytu i zdaj relację po powrocie !

Stary 2008-07-22, 21:27   #700
blondi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez beatgirl Pokaż wiadomość
Raki powiadasz a to zawiera sie w all inc.? i tak w ogole to jakie napoje alkoholowe i bez alk. są w all inc i w jaki sposob jest to wydzielone zeby dalo sie tam zorientowac?
RAKI jest w all incl. ponadto whisky, gin, wodka, wino, piwo - oczywiscie lokalne przy kwaterowaniu dostaniesz taka rozpiske co zawiera all incl.
piwo troche rozcienczone. jesli chodzi o bezalkoholowe napoje, to wszystko jest wystawione w saturatorach - od porzeczkowego, przez jakis zielony w blizej nieokreslonym smaku ,cytrynowy i pomaranczowy
po fante, cole czy sprite trzeba bylo pytac przy barze. bar czynny od 10 - 23
dalismy drugiego dnia pobytu kilka lirow barmanowi i nam niczego nie zalowal ogolnie to tam wszyscy licza na napiwki. jak tylko wsiedlismy do autobusu to pani rezydentka juz prosila o napiwki do kierowcy, w hotelu tez pudeleczka na napiwki porozstawiane. ale mozna sie do tego przyzwyczaic. sprzataczce tez zostawilismy 2 liry i sprzatala nam codziennie

Cytat:
Napisane przez nati__xxx Pokaż wiadomość
Blondi a jeszcze raz, co do tego napiwku dałaś tak po prostu kasę czy moze włożyłas w paszport? mówiłaś coś w sensie "ze to na lepszy pokój" :P bo ja niedoświadczona w tych sprawach
jesli chodzi o ten "napiwek" to prostu zapytalismy czy bylaby mozliwosc zakwaterowania w budynku glownym z widokiem na morze i ze oczywiscie troszke doplacimy oni sa do tego przywyczajeni takze nic sie nie martw.
jesli chodzi o barmana to jak juz pisalam wyzej dalismy mu kilka lirow i niczego nam nie zalowal a nwet serwowal drinki i piwo w szkle
drinki to raczej takie podstawowe,bez zadnych parasolek ani niczego takiego,ale to w koncu byl hotel*** wiec nie ma co narzekac
jedyne co mi tam nie smakowalo to ich cola, ohydna
ale Wam zazdroszcze,ze tam jedziecie. alanya jest naprawde super i na pewno bede chciala tam wrocic

Edytowane przez magdziaS
Czas edycji: 2008-07-22 o 21:55 Powód: post pod postem, prosze korzystac z edycji
blondi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 08:06   #701
nice19
Przyczajenie

Question Dot.: Turcja

Siema, mam kilka drobnych pytań:
1. Z jakim biurem podróży leciałyście?
2. Czy rezydent jest ciągle w hotelu, i " do czego on jest nam potrzebny"
3. Gdy plaża jest hotelowa [prywatna] to leżaki też są za darmo i czy starczy dla wszystkich gości hotelu?
4. Ma ktoś zdjęcia z Marmaris?
nice19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 09:31   #702
magdziaS
Podróżniczka

Zobaczcie co znalazlam http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=660&w=81333422
Dla zainteresowanych wybierajacych sie z Itaka w okolice Alanyi - Incekum hotele Kosdere i Alara. Jest to opis pani rezydent tamtego regionu.
Pewnie na nia trafie. Cholera, wszystko moze czlowiekowi popsuc urlop.

Stary 2008-07-23, 11:29   #703
pestka z dyni
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez olenkaa Pokaż wiadomość
ojej nie pamiętam już.

Tak znam do biuro znajdowało się przy Naszym hotelu sultan sipahi resort schodzi się schodkami w dół obok jeśli dobrze pamiętam jest sklep.
Zapadlo mi w pamięc bo co przechodziliśmy ciągle nawoływali do zakupu wycieczek a żeby nie przeoczyć turystów siedzieli na chodniku i zaczepiali ludzi.
pestka z dyni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 11:52   #704
NiEBiE
Zakorzenienie

nice19 ja wrzucę kilka fotek z Icemeler i Marmaris. Już nie będe Ci wysyłać na maila.

1-4. To jest właśnie Icemeler. Na 1 fotce plaża, potem widok na otwarte morze, w oddali niewidoczny Rodos.
5. Efez, biblioteka Celsjusza
6. Jeden z cudów świata antycznego. Świątynia Artemidy. i bociany na szczycie. :P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 13.jpg (82,2 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 14.jpg (78,5 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 15.jpg (48,4 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 16.jpg (104,1 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 6].jpg (103,0 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 7.jpg (96,7 KB, 32 załadowań)

Stary 2008-07-23, 11:56   #705
NiEBiE
Zakorzenienie

7. widok na Efez. (fajna wycieczka, jak ktoś lubi oglądać ruiny i wytrzyma w 50 stopniowym upale.)
8-11. Plaża na wyspie Kleopatry. Cudowna!
12. A to jest właśnie fish bowl. Czyli około 4-5 litrowy drink. Polecam Restaurację Amigos w samym porcie w Marmaris. Świetna knajpka, przystępne ceny, sympatyczna atmosfera.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 24.jpg (93,6 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 9.jpg (89,9 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 10.jpg (95,7 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 12.jpg (114,4 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 25.jpg (80,5 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 28.jpg (91,7 KB, 65 załadowań)

Stary 2008-07-23, 12:05   #706
olenkaa
Rozeznanie

GG do olenkaa

Cytat:
Napisane przez pestka z dyni Pokaż wiadomość
Tak znam do biuro znajdowało się przy Naszym hotelu sultan sipahi resort schodzi się schodkami w dół obok jeśli dobrze pamiętam jest sklep.
Zapadlo mi w pamięc bo co przechodziliśmy ciągle nawoływali do zakupu wycieczek a żeby nie przeoczyć turystów siedzieli na chodniku i zaczepiali ludzi.
Dokładnie tak jak mówisz jest tam obok jakiś sklep. Bardzo często przechodziłam tą drogą i za każdym razem zaczepiali. W końcu uległam ale to był błąd. Dlatego uwążajcie na nich dziewczyny
Stary 2008-07-23, 12:08   #707
magdziaS
Podróżniczka

NiEBiE, piekne zdjecia!

Stary 2008-07-23, 12:47   #708
NiEBiE
Zakorzenienie

Bo Turcja jest piękna. Ja tutaj nie uchwyciłam nawet połowy..
Ale dziękuję.

Stary 2008-07-23, 15:14   #709
LustForLife
Zadomowienie

JAk myslicie ile pieniedzy wziąc na tydzien? Dodam, że nie mam zamiaru kupowac nic z biżuterii ani skóry raczej
LustForLife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 17:35   #710
NiEBiE
Zakorzenienie

Ciężko stwierdzić, ile. Wedle uznania.
Ja miałam 200 euro i 450 dolarów. Nic konkretnego nie kupowałam, a wszystko wydałam. Głównie na kolorowe drinki i imprezy. Ale jakbym miała połowę, to też dałabym radę.

Stary 2008-07-23, 18:10   #711
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez LustForLife Pokaż wiadomość
JAk myslicie ile pieniedzy wziąc na tydzien? Dodam, że nie mam zamiaru kupowac nic z biżuterii ani skóry raczej
My na dwa tyg. bierzemy 400 euro na dwie osoby w All. Nie zamierzam nic kupowac, ale chce sie wybrac na dwie wycieczki + troche pozwiedzac okolice i nieznacznie pobalowac Mysle, ze nam wystarczy.

Stary 2008-07-24, 09:40   #712
kasia2439
Zakorzenienie

właśnie wrociłam z Alanyi, było cudownie i już tęsknię. Ktoś pytał o kluby: zdeydowanie HAVANA CLUB oraz 4 poziomowy LATINO CLUB gdzie na każdym poziomie inna muzyka i na jednym zabawa w pianie. Jeśli macie jakieś pytania, piszcie, moja mama w tym momencie z rodzinką jest w Kapadocji z Patcho Tours za 50euro od osoby (tam gdzie wisi szyld najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny).
kasia2439 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 10:46   #713
magdziaS
Podróżniczka

Ja bede miala najwiecej pytan do twojej mamy Bo tez chcialam jechac z Pacho Tours do Kapadocji. Wiekszosc pewnie bedzie dotyczyla kompetencji tego biura itp. Kasiu, a w jakim rejonie Alanyi bylas ?

Stary 2008-07-24, 11:43   #714
olenkaa
Rozeznanie

GG do olenkaa

Cytat:
Napisane przez kasia2439 Pokaż wiadomość
właśnie wrociłam z Alanyi, było cudownie i już tęsknię. Ktoś pytał o kluby: zdeydowanie HAVANA CLUB oraz 4 poziomowy LATINO CLUB gdzie na każdym poziomie inna muzyka i na jednym zabawa w pianie. Jeśli macie jakieś pytania, piszcie, moja mama w tym momencie z rodzinką jest w Kapadocji z Patcho Tours za 50euro od osoby (tam gdzie wisi szyld najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny).
Do Latino Club nie dotarłam a szkoda bo podobno imprezy przednie. Za to każdy wieczór spędzałam w James Dean Polecam ten klub. Fajny klimat, super muzyka.
Już tęsknie..
Stary 2008-07-24, 12:17   #715
kasia2439
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bede miala najwiecej pytan do twojej mamy Bo tez chcialam jechac z Pacho Tours do Kapadocji. Wiekszosc pewnie bedzie dotyczyla kompetencji tego biura itp. Kasiu, a w jakim rejonie Alanyi bylas ?
Ja byłam praktycznie w samym centrum, spacerkiem do bazaru miałam 20 minut. Rodzice są w dzielnicy OBA. Moi rodzice przyjeżdżają 30 lipca ale może uda mi się czegoś dowiedzieć. Ja z tym biurem byłam na rejsie statkiem i bardzo polecam taką wycieczkę. Targowania się miałam dosyć !! A kupiłam sobie m.in. fajkę wodną, torebkę z D&G, skarpetki były strasznie tanie (1,60zł za parę na nasze), maskotkę wielbłąda, twarz arabki (taka ze skóry) do powieszenia na ścianę, ciuchy na początku mi się podobały a potem mi się znudziły i nic z nich nie kupiłam. Strasznie tanie owoce (w każdy wtorek zjeżdżają się wszyscy ze swoimi warzywnymi i owocowymi dorobkami na jednym z bazarów niedaleko mojego hotelu), np. 4kg pomarańczy (tak myślę że tyle było) za 1lir, brzoskwinie za 1,5 lira, arbuz po 0,27lira. Oczywiście nie mogłam oprzeć się pokusie i zakupiłam herbatki tureckie m.in. jabłkową,z granata, truskawki, kiwi, banana i wiśni.
Stary 2008-07-24, 12:23   #716
kasia2439
Zakorzenienie

tutaj parę zdjęć
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_0302.jpg (121,2 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_0306.jpg (117,7 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_0340.jpg (106,1 KB, 26 załadowań)
Stary 2008-07-24, 12:26   #717
kasia2439
Zakorzenienie

i jeszcze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_0147.jpg (66,9 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_0173.jpg (108,5 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_0177.jpg (78,7 KB, 24 załadowań)
Stary 2008-07-24, 12:38   #718
czekopianka
Przyczajenie

piękne zdjęcia! a ja wyjeżdżam do Turcji już w sobotę !
czekopianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-24, 12:43   #719
magdziaS
Podróżniczka

Kasiu, fajne zdjecia My do Turcji jedziemy pod koniec sierpnia, wiec jeszcze troche czasu zostalo. TZ tez chcial fajke wodna. Ja bym sobie ewentualnie sprawila jakis fajny dodatek, ale raczej nie ciuch. I oczywiscie herbatki Kasiu a ile Was kosztowal rejs statkiem i czy bylo warto, widoki itd ? Aha i jeszcze czy stateczki oferujace rejsy po morzu stoja gdzies w porcie, przy plazach i czy mozna np. u nich bezposrednio wybrac sie w podroz ?

Stary 2008-07-24, 13:07   #720
kasia2439
Zakorzenienie

Cytat:
Kasiu, fajne zdjecia My do Turcji jedziemy pod koniec sierpnia, wiec jeszcze troche czasu zostalo. TZ tez chcial fajke wodna. Ja bym sobie ewentualnie sprawila jakis fajny dodatek, ale raczej nie ciuch. I oczywiscie herbatki Kasiu a ile Was kosztowal rejs statkiem i czy bylo warto, widoki itd ? Aha i jeszcze czy stateczki oferujace rejsy po morzu stoja gdzies w porcie, przy plazach i czy mozna np. u nich bezposrednio wybrac sie w podroz ?
właśnie my zrobiliśm błąd bo płynęliśmy z biura podróży i zapłaciliśmy 46 doolarów za 2 osoby, w porcie natomiast byli ludzie z mojego hotelu i za 3 osoby zapłacili 50 dolarów także zdecydowanie zakupić wycieczkę w porcie, tam są budki i pisze na nich bout tour także spokojnie je znajdziesz. Wycieczka fajna, ładne widoki, kąpiel w różnych miejscach (niestety topiłam się w jednym z nich), w czasie rejsu podjeżdża motorówka serwująca 3 kulki lodow z bitą śmietaną z parasolką a wszystko to w połówce melona (5lir), na statku robione są zdjęcia przez fotografa (5lir od zdjęcia), napoje do woli, lunch w cenie (kurczak z grilla, mięsko z grilla, makaron i sałatka). Mnie się osobiście podobało, opalanko na dziubie a w jednym miejscu podjechała motorówka z bananem i można było skorzystać za opłatą oczywiście. Parę zdjęc ze statku już załączyłam wcześniej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_0182.jpg (124,8 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_0186.jpg (82,7 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_0170.jpg (84,7 KB, 32 załadowań)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości