Harry Potter? - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-19, 16:36   #1051
crash
Rozeznanie

Dot.: Harry Potter?

Cytat:
Napisane przez Claire-K Pokaż wiadomość
Właśnie pokłóciłam się z przyjacielem o ten tekst:

"Główny egzorcysta Watykanu Pater Gabriele Amorth ostrzega, że lektura książek o Harrym Potterze w prostej drodze prowadzi w sidła „księcia ciemności”, czyli innymi słowy w pułapkę satanizmu - pisze na swoich łamach brytyjska gazeta „The Sun”.

Gazeta cytuje Amortha: - „Zaczyna się niewinnie, od czytania historyjek o Potterze, który wydaje się być miłym czarodziejem, ale w końcu czytelnik wpada w ręce szatana. Nie ulega wątpliwości, że te powieści zawierają rękopis diabła. Małe dziecko wychowywane jest tu przez magię – stąd już tylko mały krok do satanizmu i Złego”."

Kompletna przesada, moim zdaniem...

Mój katecheta opowiadał, że dlatego uważają ją za satanistyczną, gdyż na stronie 666 czwartej [?] części odprawiane jest coś na kształt czarnej mszy satanistów...
Wtedy, kiedy Voldemort narodził się na nowo... Że jest to w pewien sposób nabijanie się z religii przez użycie krwi i ciała w rytuale.
I podobnież sama autorka miała styczność/zna mniej-więcej takie obrzędy czarne.
kumasz mogę zagrać o to życie w kości
bo nie mam nic do stracenia oprócz niepewności...
crash jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-19, 16:42   #1052
6a7e0cf2eda2bda4316abe84f76a420338a84d81_65555ccf31198
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez crash Pokaż wiadomość
Mój katecheta opowiadał, że dlatego uważają ją za satanistyczną, gdyż na stronie 666 czwartej [?] części odprawiane jest coś na kształt czarnej mszy satanistów...
Wtedy, kiedy Voldemort narodził się na nowo... Że jest to w pewien sposób nabijanie się z religii przez użycie krwi i ciała w rytuale.
Haha a za mną babcia chodzi i mówi żeby nie czytać o Harrym Potterze, bo to satanistyczne. Pff... bzdura )
6a7e0cf2eda2bda4316abe84f76a420338a84d81_65555ccf31198 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-19, 17:10   #1053
Claire-K
Raczkowanie

Polecam:

http://www.joemonster.org/filmy/8805...arrym-Potterze

Dla ludzi o mocnych nerwach
Stary 2008-05-19, 20:23   #1054
pitahaya
Zakorzenienie

Cytat:
bzdury...przeciez to czysty przypadek - tak wyniklo z tlumaczenia, w oryginale nie bylo to na 666 stronie... Claire nie martw sie nic nie zdradze, wiem ze to zbrodnia mowic o koncu ksiazki...
Stary 2008-05-19, 20:46   #1055
crash
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pitahaya Pokaż wiadomość
bzdury...przeciez to czysty przypadek - tak wyniklo z tlumaczenia, w oryginale nie bylo to na 666 stronie... Claire nie martw sie nic nie zdradze, wiem ze to zbrodnia mowic o koncu ksiazki...
A sprawdzałaś?
Mówię tylko to co usłyszałam... Ale choćby nawet to z tym ciałem i krwią to rzeczywiście jakby pewna prowokacja religii chrześcijańskiej.
kumasz mogę zagrać o to życie w kości
bo nie mam nic do stracenia oprócz niepewności...
crash jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-20, 07:16   #1056
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
A sprawdzałaś?
Mówię tylko to co usłyszałam... Ale choćby nawet to z tym ciałem i krwią to rzeczywiście jakby pewna prowokacja religii chrześcijańskiej.
Ja sprawdzałam już dawno temu. Tylko w polskim przekładzie wyszło akurat na 666 stronie.
Zresztą to bzdura, wątpię by Rowling w ogóle wiedziała która część jej książki znajdzie się na której stronie.

A prowokacja, nie prowokacja... co to za różnica?

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-20, 15:33   #1057
pitahaya
Zakorzenienie

oczywiscie ze sprawdzalam tez jud dawno temu...a co do prowokacji: bardzo watpie, zreszta ona korzystala przeciez z roznych zrodel przy pisaniu ksiazek
Stary 2008-05-21, 05:50   #1058
nilla
Raczkowanie

GG do nilla

Tak samo potępili Dana Browna. Dla mnie to śmieszne, jeśli ktoś chce coś wynieść negatywnego z książki, to sam to wyniesie. Równie dobrze mogę przeczytać Mein Kampf, kupić karabin, wyjść na ulicę i strzelać do wszystkich, których nie uważam za ludzi. Dla mnie HP to odskocznia od rzeczywistości. Kiedy mam zły dzień, chcę się zamknąć w sobie na chwilę, odpocząć - wtedy sięgam po Harry'ego. I nie mam od razu ochoty przyłączyć się do jakiejś sekty

Mój wątek ciuszkowy :
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=278563
nilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-21, 12:06   #1059
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Ja HP bardzo lubię, chociaż na początku potterowego szaleństwa podchodziłam do tego "fenomenu" bardzo sceptycznie. No ale jak już zaczęłam czytać to historia Harry'ego wciągnęła mnie. Najbardziej podoba mi się styl autorki, książka jest napisana tak, hmm, potoczyście, wciąga, łatwo i przyjemnie się ją czyta. Postaci są ciekawie zarysowane, są ludzkie, nie widać sztuczności, mimo iż jest to świat magii. Najbardziej podoba mi się chyba "HP i Książę Półkrwi", mimo iż akcja nie jest tak wartka jak innych części.

Ale nie są to wg mnie książki dla dzieci, nie ma w nich wyraźnie zaznaczonych granic dobra i zła. Fakt, w życiu też nie, ale ta książka pokazuje, że łamanie reguł i zakazów dorosłych jest jak najbardziej w porządku, a nawet takie zachowanie jest nagradzane... Nie jest to pedagogiczne
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-21, 15:03   #1060
mircia14
Zakorzenienie

U mnie jest coś takiego:
Bardzo lubię Harry'ego Pottera, przeczytałam każdy tom po 100 razy, nawet byłam w Empiku na premierze 7 części.
Ale dopiero podczas czytania 7 części uświadomiłam sobie, że nie te wszystkie stwory, smoki i abrakadabra mnie tam najbardziej pociągają tylko miłość i przyjaźń z tej książki. Bardzo podoba mi się przyjaźń Rona, Hermiony i Harry'ego. Wszystko może to tak zabrzmiało, ale ja tak naprawdę odczuwam

Moja klasyfikacja:
1. Harry Potter i Zakon Feniksa - wg mnie absolutnie najlepsza, film gorzej niż beznadzieja!
2. Harry Potter i Insygnia Śmierci
3. Harry Potter i Więzień Azkabanu (tu - najlepszy film!)
4. Harry Potter i Czara Ognia
Reszta to już razem

Pozdrawiam fanów
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-21, 19:13   #1061
Sweet_21
Zakorzenienie

Dot.: Harry Potter i insygnia smierci

Przeczytałam.
Wiem, wiem późno, ale chora jestem to się czas w końcu znalazł.
No i mi smutno.
Że tyle ludzi poginęło i że to już koniec przygód Harry'ego, Hermiony, Rona, Luny, Nevilla. O właśnie, Nevill! Trochę się gościu rozkręcił, normalnie jestem z niego dumna
I Snape'a mi szkoda, zdecydowanie za mało poświęcono mu zdań (stron?) i ta śmierć jego jakoś tak trochę ...ominięta, jakby nieważna.A szkoda.

Cytat:
Napisane przez Vivienne
Ja tam Rona uwielbiam, ma niezłe teksty
Ja też, a teksty ma powalające

Cytat:
Napisane przez Lukrecja_Borgia Pokaż wiadomość
kolejne pytanie z tej serii: Co Harry widział w Ginny?
No cóż, podobno miłość ślepa jest, noooooo

Bartuś
29.08.2009

"Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota"
/S.J.Lec/
Sweet_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-21, 21:08   #1062
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lukrecja_Borgia Pokaż wiadomość
Bardzo chciałabym poznać żonę Draco Na pewno jakaś wredna i piękna czarownica
W jednym z wywiadów J.K. Rowling powiedziała, że jest nią Astoria Greengrass, młodsza siostra Daphne.

Daphne była wspomniana tylko kilkakrotnie z imienia w całym cyklu, natomiast o Astorii nie było ani słowa.
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-21, 22:01   #1063
liquefy
Wtajemniczenie

kurde a ja dziś skończyłam czytać, chyba po raz 3 lub 4 ostatnią część
i dalej jest mi smutno ale to naprawde świetna książka...ludzie, którzy jej nie czytają dużo tracą
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-21, 23:23   #1064
TmargoT
Zakorzenienie

ja narazie dwa razy.raz przeczytałam,a raz słuchałam na cd book.chciałam się wczuć,bo zawsze czytając pierwszy raz omijam opisy.tak chcę wiedziec co jest dalej,że nie czytam opisów przyrody.potem wracam ponownie do ksiąki i czytam dokładnie.
we wakacje zaczynam czytać od początku po raz szósty całość.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-26, 15:12   #1065
pitahaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez YenneferD Pokaż wiadomość
Ja HP bardzo lubię, chociaż na początku potterowego szaleństwa podchodziłam do tego "fenomenu" bardzo sceptycznie. No ale jak już zaczęłam czytać to historia Harry'ego wciągnęła mnie. Najbardziej podoba mi się styl autorki, książka jest napisana tak, hmm, potoczyście, wciąga, łatwo i przyjemnie się ją czyta. Postaci są ciekawie zarysowane, są ludzkie, nie widać sztuczności, mimo iż jest to świat magii. Najbardziej podoba mi się chyba "HP i Książę Półkrwi", mimo iż akcja nie jest tak wartka jak innych części.

Ale nie są to wg mnie książki dla dzieci, nie ma w nich wyraźnie zaznaczonych granic dobra i zła. Fakt, w życiu też nie, ale ta książka pokazuje, że łamanie reguł i zakazów dorosłych jest jak najbardziej w porządku, a nawet takie zachowanie jest nagradzane... Nie jest to pedagogiczne
zgadzam sie co do czesci o lamaniu zasad - tutaj wychodzi to na dobre i faktycznie moze byc odebrane jako niepedagogicznie, ale co do fragmentu o niewyraznym podziale na dobro i zlo... zupelnie nie moge sie zgodzic, przeciez wyrazniejszej granicy juz nie mozna bylo wytyczyc - od poczatku do konca wyraznie widac kto jest czarny kto bialy i ktora pozycja jest wazniejsza dla bohaterow.

chcialabym tez nawiazac do mowienia o "fenomenie" czy tez "szalenstwie" albo potteromanii - kiedy pojawila sie pierwsza ksiazka tego wszystkiego jeszcze nie bylo, to byla kolejna ksiazka dla dzieci, dopiero kolejne czesci rozpoczely te cala medialna szopke etc. chyba przez to ludzie zaczeli podchodzic do powiesci sceptycznie - uwazajac ze cos tak rozreklamowanego nie moze byc dobre...
Stary 2008-05-26, 15:30   #1066
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Napisane przez pitahaya Pokaż wiadomość
zgadzam sie co do czesci o lamaniu zasad - tutaj wychodzi to na dobre i faktycznie moze byc odebrane jako niepedagogicznie, ale co do fragmentu o niewyraznym podziale na dobro i zlo... zupelnie nie moge sie zgodzic, przeciez wyrazniejszej granicy juz nie mozna bylo wytyczyc - od poczatku do konca wyraznie widac kto jest czarny kto bialy i ktora pozycja jest wazniejsza dla bohaterow.

chcialabym tez nawiazac do mowienia o "fenomenie" czy tez "szalenstwie" albo potteromanii - kiedy pojawila sie pierwsza ksiazka tego wszystkiego jeszcze nie bylo, to byla kolejna ksiazka dla dzieci, dopiero kolejne czesci rozpoczely te cala medialna szopke etc. chyba przez to ludzie zaczeli podchodzic do powiesci sceptycznie - uwazajac ze cos tak rozreklamowanego nie moze byc dobre...
Faktycznie, jest podział na postaci złe i dobre, są też takie, które wydają się być złe, a potem są "oczyszczane", vide Syriusz czy Snape. Ale... Harry jest przecież dobry, a robi coś złego, np. kłamie czy oszukuje, w imię wyższego dobra. O to mi chodzi - że osoby niby dobre też potrafią czynić zło, i nawet nieświadomie krzywdzić tym innych
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-27, 11:10   #1067
Claire-K
Raczkowanie

Skończyłam ostatni tom.

Ale beznadziejne, beznamiętne

Jak można było tak zepsuć fajną historie... Brrr.... Rowling
Stary 2008-05-27, 11:14   #1068
ghana
Zakorzenienie

GG do ghana Send a message via Skype™ to ghana

Cytat:
Napisane przez Claire-K Pokaż wiadomość
Skończyłam ostatni tom.

Ale beznadziejne, beznamiętne

Jak można było tak zepsuć fajną historie... Brrr.... Rowling
dlatego ja boję się nawet brać za tą 7 część może w wakacje się do niej zmuszę.
ghana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-27, 11:30   #1069
pitahaya
Zakorzenienie

ghana nie ma sie czego bac, wszystko rzecz gustu, mi sie podobala ale ja lubie wszystkie czesci...chociaz slabsze momenty tez byly
Stary 2008-05-27, 11:40   #1070
ghana
Zakorzenienie

a właśnie jeśli chodzi o mnie, zakon feniksa w pewnym momencie niemiłosiernie się dłużył (do tego jeszcze dosyć marna ekranizacja), a natomiast książę półkrwi był dosyć dosyć.
Jednak najbardziej podobała mi się Czara Ognia (książka i film).
Stary 2008-05-27, 14:49   #1071
Claire-K
Raczkowanie

Ghana, czyli masz taki gust jak ja
Stary 2008-05-27, 16:02   #1072
ghana
Zakorzenienie

oj to w takim razie nie ma szans liczyc na to, że ostatnia czesc mi sie spodoba
(o jeszcze kamien filozoficzny był fajny, bo zaglebialismy sie w tej calej historii i dla mnie ta czesc moglaby byc dluzsza)
Stary 2008-05-27, 16:38   #1073
pitahaya
Zakorzenienie

fakt zakon feniksa dluzyl sie momentami...zwlaszcza na poczatku pozniej bylo juz lepiej...z siodma czescia jest podobnie
Stary 2008-05-27, 20:13   #1074
Seph
Zadomowienie

Do tej książki mam sentyment. Zaczynałam czytać jak miałam 11 lat? Opowieść o Harrym mocno mnie wciągnęła. Jednak Rowling potrafi wykreować postać do której się przywiążemy, a to najbardziej cenię u pisarzy. Najwięcej fali oburzenia przyniosła książka Hp i Zakon Feniksa bo Syriusz odszedł do świata zmarłych.. ;/
W tamte wakacje czytałam Insygnia częściowo po angielsku i po polsku w wordzie. Ostatnia część nie zawiera tej atmosfery co poprzednie. Jest trochę przekombinowana jak dla mnie. Teraz mam 17 i juz z wiekiem znudził mi się HP, ale sentyment zostaje.
IMO najlepsze części :
1.Więzień Azkabanu
2. Czara Ognia, Zakon Feniksa
3.. Reszta
Seph jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-28, 11:33   #1075
pitahaya
Zakorzenienie

mogloby zostac wyjasnione o co chodzilo z tym lukiem za ktory wpadl syriusz...
Stary 2008-08-06, 13:36   #1076
michas545
Wtajemniczenie

Każdą częsc pochlonelam po pare razy. Uwielbiam
michas545 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 17:41   #1077
pirania82
Raczkowanie

Też lubię czytac Harrego. Książki o nim bardzo wciągają, jak je czytam to nie moge przestac; i bardzo lubię to w ksiązkach, tę cikawośc co będzie dalej Przeczytałam chyba ze 3 pierwsze....
Ale szczerze to nie jestem szaloną fanką nie śledze najnowszych nowinek itp.
pirania82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 18:12   #1078
TmargoT
Zakorzenienie

nie moge się doczekać kolejnego filmu.ciekwa jestem ile z fabuły książkowej wytną(lubie porównania).
ponoć premiera już na jesieni.info wyszukane z netu
Stary 2008-08-06, 20:54   #1079
Panna Niezdecydowana
Raczkowanie

premiera Harry'ego Pottera i Księcia Półkrwi w Polsce 21 listdpada

oficjalny zwiastum filmu http://video.msn.com/video.aspx/?mkt...gnin1.0&vv=600
Panna Niezdecydowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 20:57   #1080
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Panna Niezdecydowana Pokaż wiadomość
premiera Harry'ego Pottera i Księcia Półkrwi w Polsce 21 listdpada

oficjalny zwiastum filmu http://video.msn.com/video.aspx/?mkt...gnin1.0&vv=600
-huuura.ide do kina
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości