|
|
#1051 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Harry Potter?
Cytat:
Mój katecheta opowiadał, że dlatego uważają ją za satanistyczną, gdyż na stronie 666 czwartej [?] części odprawiane jest coś na kształt czarnej mszy satanistów... Wtedy, kiedy Voldemort narodził się na nowo... Że jest to w pewien sposób nabijanie się z religii przez użycie krwi i ciała w rytuale. I podobnież sama autorka miała styczność/zna mniej-więcej takie obrzędy czarne.
"lubisz hardcore..." ^^ (...) nie oceniaj ich, są wk****eni, nie zazdrośni dla takich jak my nie ma już nic, nawet miłości kumasz mogę zagrać o to życie w kości bo nie mam nic do stracenia oprócz niepewności... |
|
|
|
|
|
#1052 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
|
#1053 |
|
Raczkowanie
|
Polecam:
http://www.joemonster.org/filmy/8805...arrym-Potterze Dla ludzi o mocnych nerwach
|
|
#1054 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1055 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Mówię tylko to co usłyszałam... Ale choćby nawet to z tym ciałem i krwią to rzeczywiście jakby pewna prowokacja religii chrześcijańskiej.
"lubisz hardcore..." ^^ (...) nie oceniaj ich, są wk****eni, nie zazdrośni dla takich jak my nie ma już nic, nawet miłości kumasz mogę zagrać o to życie w kości bo nie mam nic do stracenia oprócz niepewności... |
|
|
|
|
|
#1056 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Zresztą to bzdura, wątpię by Rowling w ogóle wiedziała która część jej książki znajdzie się na której stronie. A prowokacja, nie prowokacja... co to za różnica?
|
|
|
|
#1057 |
|
Zakorzenienie
|
oczywiscie ze sprawdzalam
tez jud dawno temu...a co do prowokacji: bardzo watpie, zreszta ona korzystala przeciez z roznych zrodel przy pisaniu ksiazek
|
|
#1058 |
|
Raczkowanie
|
Tak samo potępili Dana Browna. Dla mnie to śmieszne, jeśli ktoś chce coś wynieść negatywnego z książki, to sam to wyniesie. Równie dobrze mogę przeczytać Mein Kampf, kupić karabin, wyjść na ulicę i strzelać do wszystkich, których nie uważam za ludzi. Dla mnie HP to odskocznia od rzeczywistości. Kiedy mam zły dzień, chcę się zamknąć w sobie na chwilę, odpocząć - wtedy sięgam po Harry'ego. I nie mam od razu ochoty przyłączyć się do jakiejś sekty
|
|
#1059 |
|
Zakorzenienie
|
Ja HP bardzo lubię, chociaż na początku potterowego szaleństwa podchodziłam do tego "fenomenu" bardzo sceptycznie. No ale jak już zaczęłam czytać to historia Harry'ego wciągnęła mnie. Najbardziej podoba mi się styl autorki, książka jest napisana tak, hmm, potoczyście, wciąga, łatwo i przyjemnie się ją czyta. Postaci są ciekawie zarysowane, są ludzkie, nie widać sztuczności, mimo iż jest to świat magii. Najbardziej podoba mi się chyba "HP i Książę Półkrwi", mimo iż akcja nie jest tak wartka jak innych części.
Ale nie są to wg mnie książki dla dzieci, nie ma w nich wyraźnie zaznaczonych granic dobra i zła. Fakt, w życiu też nie, ale ta książka pokazuje, że łamanie reguł i zakazów dorosłych jest jak najbardziej w porządku, a nawet takie zachowanie jest nagradzane... Nie jest to pedagogiczne
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
|
|
|
|
|
#1060 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie jest coś takiego:
Bardzo lubię Harry'ego Pottera, przeczytałam każdy tom po 100 razy, nawet byłam w Empiku na premierze 7 części. Ale dopiero podczas czytania 7 części uświadomiłam sobie, że nie te wszystkie stwory, smoki i abrakadabra mnie tam najbardziej pociągają tylko miłość i przyjaźń z tej książki. Bardzo podoba mi się przyjaźń Rona, Hermiony i Harry'ego. Wszystko może to tak zabrzmiało, ale ja tak naprawdę odczuwam ![]() Moja klasyfikacja: 1. Harry Potter i Zakon Feniksa - wg mnie absolutnie najlepsza, film gorzej niż beznadzieja! 2. Harry Potter i Insygnia Śmierci 3. Harry Potter i Więzień Azkabanu (tu - najlepszy film!) 4. Harry Potter i Czara Ognia Reszta to już razem ![]() Pozdrawiam fanów
|
|
|
|
|
#1061 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Harry Potter i insygnia smierci
Przeczytałam.
Wiem, wiem późno, ale chora jestem to się czas w końcu znalazł. No i mi smutno. ![]() Że tyle ludzi poginęło i że to już koniec przygód Harry'ego, Hermiony, Rona, Luny, Nevilla. O właśnie, Nevill! Trochę się gościu rozkręcił, normalnie jestem z niego dumna ![]() I Snape'a mi szkoda, zdecydowanie za mało poświęcono mu zdań (stron? ) i ta śmierć jego jakoś tak trochę ...ominięta, jakby nieważna.A szkoda.Cytat:
![]() No cóż, podobno miłość ślepa jest, noooooo
|
|
|
#1062 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Daphne była wspomniana tylko kilkakrotnie z imienia w całym cyklu, natomiast o Astorii nie było ani słowa. |
|
|
|
|
|
#1063 |
|
Wtajemniczenie
|
kurde a ja dziś skończyłam czytać, chyba po raz 3 lub 4 ostatnią część
![]() i dalej jest mi smutno ale to naprawde świetna książka...ludzie, którzy jej nie czytają dużo tracą
|
|
|
#1064 |
|
Zakorzenienie
|
ja narazie dwa razy.raz przeczytałam,a raz słuchałam na cd book.chciałam się wczuć,bo zawsze czytając pierwszy raz omijam opisy.tak chcę wiedziec co jest dalej,że nie czytam opisów przyrody.potem wracam ponownie do ksiąki i czytam dokładnie.
we wakacje zaczynam czytać od początku po raz szósty całość. |
|
|
|
|
#1065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chcialabym tez nawiazac do mowienia o "fenomenie" czy tez "szalenstwie" albo potteromanii - kiedy pojawila sie pierwsza ksiazka tego wszystkiego jeszcze nie bylo, to byla kolejna ksiazka dla dzieci, dopiero kolejne czesci rozpoczely te cala medialna szopke etc. chyba przez to ludzie zaczeli podchodzic do powiesci sceptycznie - uwazajac ze cos tak rozreklamowanego nie moze byc dobre...
|
|
|
#1066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
|
|
|
|
|
|
#1067 |
|
Raczkowanie
|
Skończyłam ostatni tom.
Ale beznadziejne, beznamiętne ![]() Jak można było tak zepsuć fajną historie... Brrr.... Rowling
|
|
#1068 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1069 |
|
Zakorzenienie
|
ghana nie ma sie czego bac, wszystko rzecz gustu, mi sie podobala
ale ja lubie wszystkie czesci...chociaz slabsze momenty tez byly
|
|
#1070 |
|
Zakorzenienie
|
a właśnie jeśli chodzi o mnie, zakon feniksa w pewnym momencie niemiłosiernie się dłużył (do tego jeszcze dosyć marna ekranizacja), a natomiast książę półkrwi był dosyć dosyć.
Jednak najbardziej podobała mi się Czara Ognia (książka i film). |
|
|
|
|
#1071 |
|
Raczkowanie
|
Ghana, czyli masz taki gust jak ja
|
|
#1072 |
|
Zakorzenienie
|
oj to w takim razie nie ma szans liczyc na to, że ostatnia czesc mi sie spodoba
![]() (o jeszcze kamien filozoficzny był fajny, bo zaglebialismy sie w tej calej historii i dla mnie ta czesc moglaby byc dluzsza) |
|
|
|
|
#1073 |
|
Zakorzenienie
|
fakt zakon feniksa dluzyl sie momentami...zwlaszcza na poczatku
pozniej bylo juz lepiej...z siodma czescia jest podobnie
|
|
#1074 |
|
Zadomowienie
|
Do tej książki mam sentyment. Zaczynałam czytać jak miałam 11 lat? Opowieść o Harrym mocno mnie wciągnęła. Jednak Rowling potrafi wykreować postać do której się przywiążemy, a to najbardziej cenię u pisarzy. Najwięcej fali oburzenia przyniosła książka Hp i Zakon Feniksa bo Syriusz odszedł do świata zmarłych.. ;/
W tamte wakacje czytałam Insygnia częściowo po angielsku i po polsku w wordzie. Ostatnia część nie zawiera tej atmosfery co poprzednie. Jest trochę przekombinowana jak dla mnie. Teraz mam 17 i juz z wiekiem znudził mi się HP, ale sentyment zostaje. IMO najlepsze części : 1.Więzień Azkabanu 2. Czara Ognia, Zakon Feniksa 3.. Reszta |
|
|
|
|
#1075 |
|
Zakorzenienie
|
mogloby zostac wyjasnione o co chodzilo z tym lukiem za ktory wpadl syriusz...
|
|
#1076 |
|
Wtajemniczenie
|
Każdą częsc pochlonelam po pare razy. Uwielbiam
|
|
|
|
|
#1077 |
|
Raczkowanie
|
Też lubię czytac Harrego. Książki o nim bardzo wciągają, jak je czytam to nie moge przestac; i bardzo lubię to w ksiązkach, tę cikawośc co będzie dalej
Przeczytałam chyba ze 3 pierwsze....Ale szczerze to nie jestem szaloną fanką nie śledze najnowszych nowinek itp.
|
|
|
|
|
#1078 |
|
Zakorzenienie
|
nie moge się doczekać kolejnego filmu.ciekwa jestem ile z fabuły książkowej wytną(lubie porównania).
ponoć premiera już na jesieni.info wyszukane z netu |
|
|
|
|
#1079 |
|
Raczkowanie
|
premiera Harry'ego Pottera i Księcia Półkrwi w Polsce 21 listdpada
![]() oficjalny zwiastum filmu http://video.msn.com/video.aspx/?mkt...gnin1.0&vv=600
|
|
|
|
|
#1080 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:11.

)

) i ta śmierć jego jakoś tak trochę ...ominięta, jakby nieważna.A szkoda.