|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy gdzieś są jeszcze normalne śluby?
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
Nie znam takiej zasady Kościoła, która by zabraniała prowadzić panne młodą przez ojca.
![]() Jeżeli dziewczyna chce, i narzeczony się na to zgadza, to ja nie widzę niczego złego w tym. Widzę za to coś złego w bólu pupy, bo zaścianek Polski daje się tak poniżać i pozwala prowadzić się przez własnego ojca do ołtarza.
|
|
#34 |
|
jestę wieszczę
|
Polakami jesteśmy z przypadku. W imię czego do końca życia mamy kultywować polskie tradycje?
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#35 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie rozumiem darcia szat i narzekania na coś "BOOO TO NIEEE POLSKIEEEE". Jesz pizzę, sushi, burgery? Lepiej przestań, bo łolaboganiepolskie
|
|
|
#36 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
A wisi mi to kompletnie czy jakąś pannę do ołtarza prowadzi ojciec, matka czy listonosz. Skoro tak sobie chce to niech tak robi. Wielkie mi halo.
|
|
#38 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja jestem zwolenniczką tezy że kobiety wybierają sobie partnerów w jakimś zakresie podobnych do swoich ojców. |
|
|
|
|
|
#39 | ||||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Chciałabym mieć takie zmartwienia jak autorka
|
||||||||||||||||||||||
|
|
#40 |
|
Konto usunięte
|
To ja jeszcze dołożę do pieca
![]() ![]() Dla mnie podobny wydźwięk ma zmiana nazwiska. Kojarzy mi się z tym, że do tej pory kobieta była własnością ojca, więc miała jego nazwisko, a teraz przechodzi na własność męża, więc w papierach zmienia się właściciel
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
[1=1b006c1cc4b33fb32b0a741 c96d131cb0dc83f78_5f5d531 644303;86100428]To ja jeszcze dołożę do pieca
![]() ![]() Dla mnie podobny wydźwięk ma zmiana nazwiska. Kojarzy mi się z tym, że do tej pory kobieta była własnością ojca, więc miała jego nazwisko, a teraz przechodzi na własność męża, więc w papierach zmienia się właściciel [/QUOTE]Oj , mój mąż zmienił na moje i jaki powód do śmiechu mają jeszcze co niektórzy faceci , bo to nie do pomyślenia, pewnie pantoflarz
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolor biały sukni ślubnych stał się modny, a potem wszedł w tradycję. Tak samo jak dziewictwa nie symbolizuje welon tylko wianek. Stąd się wzięło określenie oddać komuś wiano w kontekście stracenia z nim dziewictwa.
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu już jako nastolatka stwierdziłam, że nie chce zmieniać, a moj maz nie mial z tym żadnego problemu , charakterek też mam jak to mówiąw wieku 19 lat założyłam DG i w sumie bylo łatwiej, szczególnie, że tata tym zarządzał i była już marka wyrobiona od ponad 20 lat
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi Edytowane przez groszek75 Czas edycji: 2018-11-09 o 20:58 |
|
|
|
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
[1=1b006c1cc4b33fb32b0a741 c96d131cb0dc83f78_5f5d531 644303;86100428]To ja jeszcze dołożę do pieca
![]() ![]() Dla mnie podobny wydźwięk ma zmiana nazwiska. Kojarzy mi się z tym, że do tej pory kobieta była własnością ojca, więc miała jego nazwisko, a teraz przechodzi na własność męża, więc w papierach zmienia się właściciel [/QUOTE]moje nazwisko, moją własnością, moją marką. Od 18 roku życia - na każdym etapie - mogłam je zmienić. Ono jest moje a nie mojego ojca. |
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Byłam na takim ślubie raz, w USA.
W Polsce się z tym nie spotkałam. Jeden powie, że piękny gest, dla mnie seksistowski zwyczaj. Ale mogę spać w nocy, nie boli mnie to bardzo i daje dobry przykład nie komentowania ślubów innych, żeby potem móc z czystym sumieniem wymagać, żeby nikt nie komentował mojego/jego braku. ---------- Dopisano o 01:15 ---------- Poprzedni post napisano o 01:06 ---------- Cytat:
Dlatego masz w nicku roślinę z Afryki i zwierzę z Ameryki Południowej? Czemu nie Rzodkiewtur?
|
|
|
#47 |
|
Rozeznanie
|
Już tam zaraz mnie boli i spać nie mogę... po prostu zrobiła się głupia moda i prawie każda, jedna przez drugą tak robi. Po to jest forum, żeby wyrazić swoje zdanie na jakiś temat, co też uczyniłam. Wypowiedziałam się na temat ślubu na forum ślubnym, które zgodnie z założeniem, od tego jest.
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2018-11-10 o 12:07 |
|
|
|
|
#49 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
To jest tradycja w niektórych regionach naszego kraju. Może lepiej poczytaj o tym. Co innego z suknią ślubną w bieli, bo to była moda, którą niektórzy uważają dziś za tradycję. |
|
|
|
|
|
#50 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
z dziewictwem to wyskoczył kościół, który uznał, że biel ma symbolizować nie bogactwo (jak wcześniej), a cnotę. |
|
|
|
|
|
#51 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
Stroje ludowe ( ciemne, kolorowe ) lub suknie w ciemnych barwach ( czarna mojej prababki ) to był standard. Biel to moda, a nie żadne dziewictwo. |
|
|
|
|
|
#52 |
|
BAN stały
|
Te białe suknie to rzeczywiście jest nowość. Jeszcze na początku XX wieku większość ludności Polski brała śluby w strojach ludowych albo po prostu najlepszych, jakie miała. Jak ktoś nie miał na buty, to nie leciał kupować białek kiecki. Więc tak naprawdę ta "tradycja" jest dość młoda. I też tak naprawdę nie nasza, bo podobno na świecie białe suknie weszły do mody dopiero po ślubie królowej Wiktorii. Czyli to raczej zachodni trend. Nie wiem nawet, czy KK to jakoś formalnie reguluje, bo przecież ciągle na świecie jest dużo biednych krajów, w których raczej nikt takich sukni nie kupuje.
|
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
A kim ty jesteś, żeby oceniać co jest NORMALNE? Każda panna młoda ma ślub jaki jej się marzy
|
|
#54 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
zielony stworek
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;86104076]masz może zdjęcie?[/QUOTE]
W papierze, muszę zeskanować cały ten album. Koniec lat 20tych. |
|
|
|
|
#56 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
[1=1b006c1cc4b33fb32b0a741 c96d131cb0dc83f78_5f5d531 644303;86100428]To ja jeszcze dołożę do pieca ![]() ![]() Dla mnie podobny wydźwięk ma zmiana nazwiska. Kojarzy mi się z tym, że do tej pory kobieta była własnością ojca, więc miała jego nazwisko, a teraz przechodzi na własność męża, więc w papierach zmienia się właściciel [/QUOTE]Mnie zmiana nazwiska nie leży ze względów zawodowych. Poza tym nie czuję tego, żeby z powodu zamążpójścia zmienić swoją nazwę, którą posługuję się na codzień od urodzenia ![]() Inna sprawa - wygodniej jest, gdy małżonkowie posługują się tym samym nazwiskiem (lub łączonym); w szpitalu albo przedszkolu na przykład można uniknąć podejrzeń o podszywanie się ![]() Co do wątku, to i mi zwyczaj odprowadzania panny młodej przez ojca (wujka, brata, kuzyna) pod ołtarz w trakcie ceremonii ślubu wydaje się nietrafiony. Autorka ma rację - symbolicznie wygląda to słabo. O ironio, polskie "zaściankowe" błogosławieństwo rodziców wydaje się na tej płaszczyźnie o wiele bardziej postępowe, a i przy tym naprawdę wzruszające ![]() Cudze chwalicie, Swego nie znacie, Sami nie wiecie, Co posiadacie.
|
|
|
|
|
|
#58 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
a kto Ci broni jeść kota? zjedź jak masz ochotę. - to też nie ma nic wspólnego z polską tradycją to też nie jest polska tradycja podsumowując... żaden przykład nie jest trafiony |
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No dokładnie. Też nie rozumiem, czemu którekolwiek z tych zachowań miałoby się spotkać z oburzeniem. PS. Ale gacie dla higieny.
|
|
|
#60 |
|
BAN stały
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.

Trzeba załozyc nowy wątek i oburzyc sie na kolor sukni do slubu