Kobieta to nie walizka... - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-24, 09:35   #181
ankasz
Zakorzenienie

Dot.: Kobieta to nie walizka...

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Ja proponuje tym panom,którzy chcą zakazać cesarki na życzenie,zajść w ciąże,przemęczyć się 9 miesięcy a potem urodzić naturalnie bez znieczulenia.Żałuje,że to nie możliwe. Tylko ciekawe jak wtedy by świergotalni mądrale.

oj tam, wystarczy wycięcie wyrostka robaczkowego bez znieczulenia. Jest ktoś chętny? Nikt? Tak myslałam

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 12:40   #182
Madaaa
Zakorzenienie

tyle gadania i zamieszania, a mogliby te pieniadze oszczedzone na cesarskich przeznaczyc na odpowiednia opiekę dla kobiet i nienarodoznych dzieci przed i podczas porodu. Niech kobieta wie, ze dostanie to znieczulenie, a nawet kiedy cc bedzie dostepna sytuacja napewno o jakies tam pocenty sie zmieni.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 12:42   #183
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
oj tam, wystarczy wycięcie wyrostka robaczkowego bez znieczulenia. Jest ktoś chętny? Nikt? Tak myslałam
Dokładnie. Mężczyźni są odważni,ale tylko w "gębie" a jak przychodzi co to czego to okazuje się że to tchórze.Ciekawe dlaczego niektórzy panowie mdleją podczas porodu małżonki (pytanie retoryczne).
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 12:56   #184
fruity
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do fruity GG do fruity

Nic dziwnego, ze tyle Polek przejezdza przez granice do Niemiec i rodzi tu.

..::..
Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift, that´s why it is called the present..::..

fruity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 13:09   #185
cosma
Zakorzenienie

[QUOTE=Wyrak;8669755]Dlatego ze to do lekarza nalezy/powinna nalezec taka decyzja. Oczywiscie ze kobieta moze stwierdzic ze chce cesarki, ale decyzja powinna nalezec do lekarza.

Zdecydowanie NIE !
To nie lekarz ma podejmować takie decyzje, a pacjentka. Lekarz może jedynie mnie poinformować o skutkach ubocznych, wskazać wg niego lepsze rozwiązanie,ale podjęcie decyzji to już moja sprawa, nie jego. Nie pozwolę aby to lekarz decydował za mnie w spr. które mnie dotyczą.
To kolejna próba ograniczenia kobietom wyboru i to w dodatku przez kobietę .WSTYD
To kobieta powinna decydować jak chce rodzić , a nie lekarz.
cosma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 13:35   #186
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Czy tego argumentu(?) mozna równiez używać wobec kobiet które dzieci nie mają/z wyboru/ i tych które deklarują ,ze ich nigdy mieć nie będą?
Bo całkiem sporo ich wątku.
I można, i nie można.

Bo kobieta jednak zawsze ma w perspektywie poród. Nawet, jeśli teraz nie planuje, to życie się różnie układa i choćby teoretycznie jest możliwość, że znajdzie się w takiej sytuacji, jak poród.
Facet siłą rzeczy żyje sobie w tym komforcie, że nie wyląduje na porodówce, nikt mu nie odmówi znieczulenia czy cesarki, nie będzie musiał sam tego przeżywać (ewentualnie będzie musiała jego partnerka, ale to jednak nie to samo, co odczuć coś na własnej skórze).

Moim zdaniem NIKT nie powinien odmawiać prawa do decydowania o sobie kobiecie, która się boi. Nieważne, czy facet, czy kobieta. Nieważne, czy matka trójki dzieci, czy kobieta nie planująca macierzyństwa. Ale jednak facet - jako osoba, która nie może się "wczuć" w sytuację rodzącej - bardziej mnie razi wypowiadając takie sądy, zupełnie jakby wiedział lepiej od tych kobiet jak bardzo się czegoś obawiają i czy to jest powód do cc czy nie.
Zresztą takiej decyzji raczej nie podejmuje się leżąc na porodówce, tylko dużo wcześniej, więc nie rozumiem sensu pisania o takich emocjach w takiej chwili czy jakoś tak.

To, że kobieta się boi porodu nie znaczy, że zasługuje "tym bardziej" na odebranie jej prawa decydowania. Lekarz niestety nie może wiedzieć jak bardzo taka pacjentka się boi, czy nie wpadnie w histerię, czy nie będzie miała koszmarów w trakcie ciąży, albo po porodzie, to nie jest jego działka; ale ta kobieta to wie.

Idealnie by było, gdyby szpitale mogły zapewnić konsultacje z psychologiem (który by mógł pomóc w określeniu, czy jest to wskazanie do cesarki, czy nie) dla kobiet które chciałyby cesarkę ponieważ paraliżuje je strach przed porodem. Ale tak to u nas nie ma

A najlepiej by było dać kobietom wolny wybór o ile nie ma przeciwwskazań. To ta kobieta później będzie musiała czekać aż się jej zrośnie brzuch, to ona będzie cierpiała (ewentualnie), to ona będzie miała zdejmowanie szwów, to jej ewentualnie trzeba będzie wyciąć macicę.
Jeśli wie o wszelkich możliwych powikłaniach, to niech decyduje, przecież jeśli jest zdrowa psychicznie, zdolna do decydowania o sobie przez całe swoje życie, może zrobić sobie (również ryzykowną) operację plastyczną czy ryzykować swoim zdrowiem w inny sposób, to czemu tu, w tej jednej akurat sytuacji, nagle odbiera się jej prawo wyboru? Dlaczego można sobie na życzenie wykonać operację nosa albo odsysanie tłuszczu albo bawić się w równie ryzykowne sporty ekstremalne albo wykonywać niebezpieczny zawód, co też przecież grozi kalectwem lub śmiercią, a nie można zrobić na życzenie akurat TEJ operacji? Czym to się różni?

Ona (kobieta) ryzykuje, a czy jest sens tak ryzykować, to już zależy od przypadku i danej kobiety.

Ogólnie zgadzam się, że trzeba edukować, mówić o tym, że cesarka to nie jest kosmetyczny zabieg, że to operacja, że niesie ryzyko, że wcale nie jest tak różowo jak się zdaje czytając, że różne zachodnie gwiazdy rodzą dzieci przez cc. Edukować i dawać wybór.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 17:22   #187
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Nie ma to jak facet wypowiadający się o psychice kobiety w ciąży/rodzącej i o tym czy można jej pozwalać na decydowanie o sobie czy nie, kiedy ta się boi.
A kobiety, ktore nigdy nie rodzily/nie maja zamiaru miec dzieci tak sie wczuwaja? Szczerze watpie, tym bardziej, ze kazda jednostka jest inna. Zreszta ja sobie nie uzurpuje prawa do wypowiadania sie o czyjejkolwiek psychice, tylko uwazam ze jest to medycznie nieuzasadnione, co jest zreszta zgodne z wytycznymi ogranizacji sie tym zajmujacych - swoja droga, dlaczego nikt sie do tego nie odniesie, tylko zarzuca mi chocby brak empatii?

Cytat:
Uważam, że cesarka powinna być dostępna dla każdej kobiety, dla której nie stanowi zagrożenia (rola lekarza by określić czy można cesarkę przeprowadzić, czy np kobieta źle zniesie znieczulenie i gorzej na tym wyjdzie, niż na porodzie naturalnym)
Moim zdaniem to lekarz powinien decydowac, oczywiscie pacjent powinien miec prawo wypowiedziec swoje zdanie, ale koniec koncow, to lekarz ponosi/powinien ponosic odpowiedzialnosc za to co sie dzieje, czyz nie?

Cytat:
Przeraża mnie bagatelizowanie przesłanek psychicznych przemawiających za cesarskim cięciem.
Jak się może odkleić siatkówka, to kobieta może mieć cesarkę.
Ale jak jej może zostać trauma, to już nie?
Alez ja ich wcale nie bagatelizuje.

Cytat:
Dlaczego to, że kobieta się boi nie jest wystarczającym powodem, by uznać cesarkę za wskazaną? Naprawdę uważacie, że kobiety - wszystkie jak jedna - nie zdają sobie sprawy, że cesarka to nie jest takie hop siup? Przecież o tym się trąbi, szczególnie ostatnio! Więc jeśli kobieta boi się na tyle, by decydować się na operację, skoro jest gotowa za nią zapłacić, skoro decyduje się na ryzyko powikłań, to może rzeczywiście ten strach jest wielki?
"Boi sie" to jak dla mnie niezbyt precyzyjne pojecie.

Czytajac ten temat, tak, mialem wrazenie, ze czesc osob optujacych za cc na zyczenie nie zdawalo sobie sprawy z konsekwencji tej operacji; no ale to tylko moje meskie wrazenie.

madzia.a moim zdaniem zaprzeczasz sobie w jednej wypowiedzi:

Cytat:
Napisane przez madzia.a
Natomiast kobiety które nie rodziły, żyją ze świadomością, że kiedyś to nastąpi dlatego też potrafią bardziej utożsamiać się z kobietami na porodówce, potrafią wyborażać sobie siebie na miejscu rodzącej.
Cytat:
Napisane przez madzia.a
A poza tym nie zauważyłam, aby większość kobiet po porodach miało inne zdanie o tym wydarzeniu, niż to co myśłały przed porodem
Utozsamiaja sie... ale koniec koncow jest to na tyle inne doswiadczenie niz sie spodziewaly, na tyle, ze maja inne zdanie. Moim zdaniem to stoi z sprzecznosci z domniemana umiejetnoscia wczucia sie w psychike innych kobiet.

Cathas - oczywiscie, ciaza nie jest choroba, masz zupelna racje. Co do "wiedzenia lepiej", to mozesz znac dzialanie danego leku, ktorego przedtem uzywalas/wiesz ze dziala na Ciebie... ale jak bedac na porodowce mozesz wiedziec czy powinnas rodzic naturalnie/przez cc?

Cytat:
Napisane przez ankasz
A co to ma do rzeczy? Ja jestem za znieczuleniem przy porodzie, gdy tylko nie ma przeciwskazan. Jestem jak najbardziej za tym, zeby porod byl jak najmniej uciazliwy, bolesny i jak najbardziej wygodny dla kobiety. Oczywiscie ze w tej dziedzinie jest wiele do zrobienia w Polsce; nie zmienia to zupelnie faktu, ze jestem przeciwko cc na zyczenie, bo nie widze zasadnosci robienia czegos takiego kobiecie, gdy nie ma potrzeby.

Cytat:
Napisane przez Cosma
Zdecydowanie NIE !
To nie lekarz ma podejmować takie decyzje, a pacjentka
Imho nie moze miec miejsca sytuacja, gdy lekarz ponosi odpowiedzialnosc, a nie podejmuje decyzji. Dlaczego pacjentka ma podejmowac decyzje? Wie w jakim jest stanie? Ma odpowiednia wiedze medyczna? Byla przy x porodach i wie jak przebiegaja?

Cytat:
Napisane przez Cosma
To kolejna próba ograniczenia kobietom wyboru i to w dodatku przez kobietę .WSTYD
To kobieta powinna decydować jak chce rodzić , a nie lekarz.
Pytanie: cesarskie ciecie, to sposob porodu, czy operacja ktora sie powinno wykonac w razie koniecznosci?

Pytanie 2: Czy Swiatowa Organizacja Zdrowia i Polskie Towarzystwo Ginekologiczne robia to bo chca odebrac kobietom wybor, czy dlatego, ze sa ku temu takie a nie inne przeslanki?

Cytat:
Napisane przez lexie
Ale jednak facet - jako osoba, która nie może się "wczuć" w sytuację rodzącej - bardziej mnie razi wypowiadając takie sądy, zupełnie jakby wiedział lepiej od tych kobiet jak bardzo się czegoś obawiają i czy to jest powód do cc czy nie.
Lexie, a czy te obawy sa zawsze wystarczajacym powodem do przeprowadzenia cc?

Cytat:
Napisane przez lexie
Jeśli wie o wszelkich możliwych powikłaniach, to niech decyduje, przecież jeśli jest zdrowa psychicznie, zdolna do decydowania o sobie przez całe swoje życie, może zrobić sobie (również ryzykowną) operację plastyczną czy ryzykować swoim zdrowiem w inny sposób, to czemu tu, w tej jednej akurat sytuacji, nagle odbiera się jej prawo wyboru? Dlaczego można sobie na życzenie wykonać operację nosa albo odsysanie tłuszczu albo bawić się w równie ryzykowne sporty ekstremalne albo wykonywać niebezpieczny zawód, co też przecież grozi kalectwem lub śmiercią, a nie można zrobić na życzenie akurat TEJ operacji? Czym to się różni?
Dlatego, ze ta sama osoba, ktora ponosi opowiedzialnosc, powinna podejmowac decyzje. Nie uwazam, ze jest to akurat jedna konkretna sytuacja, generalnie w sytuacjach lekarz-pacjent, lekarz podejmuje decyzje. Czy to ze prawnik, rewident podejmuje decyzje w sprawach prawnych/podatkowych, jest odebraniem wyboru? Przeciez nikt nikogo nie zmusza do chodzenia do lekarza, prawnika, rewidenta.

Jesli ktos uczy sie przez 5 lat, pozniej ma staze i styka sie z czyms takim dzien po dniu w pracy, czy nie jest lepiej wyposazony do podejmowania takich decyzji?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 18:22   #188
arrachnee
Zakorzenienie

Mnie w tym projekcie niepokoi coś zupełnie innego - cc jako błąd w sztuce lekarskiej. Czy przypadkiem lekarze nie będą zwlekać, w obawie przed procesem? Czy nie będą narażać kobiet i dziecka, bo "może pójdzie naturalnie"? Czy cc, nie będzie wykonywana "za kopertę"?

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 19:02   #189
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrachnee Pokaż wiadomość
Mnie w tym projekcie niepokoi coś zupełnie innego - cc jako błąd w sztuce lekarskiej. Czy przypadkiem lekarze nie będą zwlekać, w obawie przed procesem? Czy nie będą narażać kobiet i dziecka, bo "może pójdzie naturalnie"? Czy cc, nie będzie wykonywana "za kopertę"?
Inaczej zrozumialem to co bylo napisane w artykule: nie cc jako blad w sztuce, tylko cc na zyczenie. Cc nikt nie zamierza zakazywac.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-08-24, 19:04   #190
201710120930
Konto usunięte

Prawie byłam w odwiedzinach i rozmawiałam z taką znajomą o porodzie.
Ona własnie miała cesarkę,nie na życzenie tylko musowo.
Ko-szmar -to tak w wielkim skrócie co wynikało z jej opowieści
Jakby się zdecydowała na drugie dziecko to mówi,zeby sie modliła zeby tylko nie cesarka
Hm.

Ja tam nie wiem -co będzie to będzie.
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 19:11   #191
arrachnee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Inaczej zrozumialem to co bylo napisane w artykule: nie cc jako blad w sztuce, tylko cc na zyczenie. Cc nikt nie zamierza zakazywac.
CC na życzenie jako błąd w sztuce lekarskiej.

Obawiam się, że znajdą się lekarze, którzy będą opóźniali podjęcie decyzji o cesarce, właśnie z tego powodu.

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-24, 19:13   #192
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrachnee Pokaż wiadomość
CC na życzenie jako błąd w sztuce lekarskiej.

Obawiam się, że znajdą się lekarze, którzy będą opóźniali podjęcie decyzji o cesarce, właśnie z tego powodu.
Rozumiem z czego wynikaja Twoje obawy, ale z drugiej strony, jesli lekarz uwaza, ze jest potrzeba wykonania zabiegu, dlaczego mialby to odwlekac?

Stary 2008-08-24, 19:28   #193
Jeanette83
Zakorzenienie

Coz, ja jestem kobieta i jestem przeciwniczka CC na zyczenie, minister Kopacz jest kobieta i jest przeciwniczka CC na zyczenie, w PTG i WHO jest wiele kobiet i sa przeciwniczkami CC naq zyczenie, co to zatem za argument ze zabranianie CC na zyczenie to jakas zemsta czy chory sadyzm mezczyzn? Czyzby jakas teoria spiskowa chorych umyslow? A poza tym jesli mezczyzni powinni miec zakaz decydownia w tej sprawie, to taki sam zakaz powinny miec kobiety wysterylizowane, ktore nie chca miec dzieci i te ktore dzieci miec nie moga. W zwiazku z tym zabierzmy tez ten glos wielu uzytkowniczkom tego forum...

Co do wybierania formy leczenia przez pacjenta - lezac na patologii ciazy bylam na sali z kobieta, ktora trafila do szpitala w 7 miesiacu ciazy z krwawieniem po tym, jak pijana spadla ze skarpy nad jakims jeziorem gdzie imprezowala. Polowa innych kobiet na patologii wychodzila sobie na "papieroska". Przepraszam jesli kogos obraze ale TAK, UWAZAM ZE WIELU PACJENTOW TO IDIOCI. I absolutnie nie powinno sie im powierzac decyzji o formie leczenia czy postepowania w sprawie jego zdrowia i zrzucac na nich obowiazku podjecia tej decyzji slusznie, szczegolnie jesli nie przemawia przez nich rozsadek tylko uczucia.

Dodatkowo jesli dla kogos niemoznosc uzyskania CC na zyczenie jest powodem zeby nie posiadac dzieci to rzeczywiscie raczej na dziecko nie powinien sie decydowac.

Jesli kogos nie przekonuja lekarze, minister zdrowia, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, WHO, badania i inne autorytety w tej sprawie, ale woli sie kierowac swoim nieuzasadnionym strachem (zawsze boimy sie tego czego nie znamy) lub jakimis emocjonalnymi przeslankami, to uwazam ze moze nie powinien decydowac sie na dziecko i tyle, bo to dla mnie dowod o niedojrzalosci danej osoby. Dodatkowo dyskusja w ktorej kontrargumentem dla nauki sa emocje nie ma dla mnie wiekszego sensu, i cale szczescie ze o kwestiach naszego zdrowia decyduja specjalisci...

Jeanette83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 19:38   #194
madzia.a
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Cytat:

madzia.a moim zdaniem zaprzeczasz sobie w jednej wypowiedzi:
Utozsamiaja sie... ale koniec koncow jest to na tyle inne doswiadczenie niz sie spodziewaly, na tyle, ze maja inne zdanie. Moim zdaniem to stoi z sprzecznosci z domniemana umiejetnoscia wczucia sie w psychike innych kobiet
Nie, nie przecze sobie. Dużo kobiet które nie rodziły, uważają, że poród siłami natury jest tak wielkim cierpieniem , ze nie są w stanie go znieść. A jednak są zmuszane do takiego porodu i w póżniejszym czasie przeżywają traume i depresje. Ich zdanie na temat porodu się nie zmienia. I przykre jest kiedy kobieta rezygnuje z posiadania dziecka, dlatego że miała ciężki poród. Nie mówiąc o tym, jak to wydarzenie mogło jej zrujnowac całe życie (a znam takie osoby)

Wyrak, ja mam do ciebie pytanie. Dla mnie operacja, to operacja. Wytłumacz mi dlaczego twoim zdaniem cc powinna być zakazana, w momencie kiedy operacje plastyczne sa legalne? Przeciez operacja plastyczna, niesie dużo większe zagrożenie utraty życia, komplikacji i kalectwa niż cc. Dlaczego ja w naszym państwie moge legalnie zrobić ze swoim ciałem co tylko zeche narażając się nawet na śmierć, moge po porodzie odessać sobie legalnie tłuszcz z brzucha i cierpieć po operacji 2 miesiące, moge miec komplikacje z tego powodu, ale nikt mi tego nie może zabronić!Ale urodzic przez cc nie moge? Śmieszne to dla mnie!
Chciałam jeszcze podkreślić, że poród to nie forma leczenia!!!

Czy wiesz, ze poród w skali bólu jest porównywalny do amputecji kończyn bez znieczulenia? (artykuł ze strony internetowej o2.pl pod tyt. dlaczego polki tak cierpią przy porodzie)
Czy uważasz, że poród siłami natury w warunkach Polskich gdzie dostęp do znieczulenia jest ograniczony- jest ludzki?

Gdyby była inna sytuacja w polskiej służbie zdrowia, gdyby kobiety czuły się bezpiecznie, gdzie kobieta nie byłaby poniżana, nie byłyby łamane prawa pacjenta, a środki znieczulające byłyby ogólno dostępne- wtedy jeszcze bym zrozumiała zakaz cc. A tak?
madzia.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 19:49   #195
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia.a Pokaż wiadomość
Wyrak, ja mam do ciebie pytanie. Dla mnie operacja, to operacja. Wytłumacz mi dlaczego twoim zdaniem operacje plastyczne moga być dozwolone, a cc nie? Przeciez operacja plastyczna, niesie dużo większe zagrożenie utraty życia, komplikacji i kalectwa niż cc. Dlaczego ja w naszym państwie moge legalnie zrobić ze swoim ciałem co tylko zeche narażając się nawet na śmierć, a nie moge legalnie urodzic przez cc?
Po pierwsze, nikt nie zamierza zakazywac cc, tylko mozliwosci przeprowadzenia tej operacji na zadanie. Co do meritum pytania - moim zdaniem kosmetyczne zabiegi z chirurgii plastycznej wcale nie powinny byc dozwolone (zeby nie bylo nieporozumien, pisze o zabiegach kosmetycznych, a nie rekonstrukcyjnych).

Cytat:
Czy wiesz, ze poród w skali bólu jest porównywalny do amputecji kończyn bez znieczulenia? (artykuł ze strony internetowej o2.pl pod tyt. dlaczego polki tak cierpią przy porodzie)
Czy uważasz, że poród siłami natury w warunkach Polskich gdzie dostęp do znieczulenia jest ograniczony- jest ludzki?
Abstrahujac od faktu, ze nie wiem jak mozna robic takie porownania; skad powtarzajacy w watku pomysl, ze aprobuje bolesne porody bez znieczulenia? Nie, nie uwazam ze porod bez mozliwosci otrzymania znieczulenia jest ludzki. Tylko ze oczywistym wyjsciem zapewnienie dostepu do znieczulenia, moim zdaniem nie ma to nic do rzeczy jesli chodzi o zakaz cc na zadanie.

Inna sprawa, ze w watku ktory zalozylas w mamach z klasa, jak na razie kilka osob powiedzialo, ze mialo znieczulenie (polozne same zaoferowaly ta opcje), jedna ze nie, bo szpital nie oferowal - o tym pisala Jeannette - trzeba wybierac szpitale z anestezjologiem. Jako ze na razie nie wypowiedzialo sie duzo osob w tamtym temacie, to sie wstrzymam z jakimis wnioskami, ale na chwile obecna to empiryka a opinie tu wyrazane nieco sie roznia.

Stary 2008-08-24, 19:50   #196
madzia.a

Cytat:
Rozumiem z czego wynikaja Twoje obawy, ale z drugiej strony, jesli lekarz uwaza, ze jest potrzeba wykonania zabiegu, dlaczego mialby to odwlekac?
Myśle, ze z takiego samego powodu, jak to, że lekarze odwlekają aborcje nawet w sytuacjach, kiedy są wskazania zdrowotne określone prawem. Teoria nie zawsze pokrywa się z praktyką!
Stary 2008-08-24, 19:54   #197
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Myśle, ze z takiego samego powodu, jak to, że lekarze odwlekają aborcje nawet w sytuacjach, kiedy są wskazania zdrowotne określone prawem. Teoria nie zawsze pokrywa się z praktyką!
To jest zupelnie inna sprawa - ktos moze byc po prostu przeciw aborcji, uwazac ze to morderstwo. Nie widze zadnych takich czynnikow w tym wypadku. Moim zdaniem ma w tym przypadku zadnych wskazan zdrowotnych z gory okreslonych prawem - lekarz ma podjac decyzje, za ktora ma odpowiadac.

Stary 2008-08-24, 19:54   #198
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:

Lexie, a czy te obawy sa zawsze wystarczajacym powodem do przeprowadzenia cc?
Oczywiście nie zawsze, bo choćby ja sama też się boję tego ewentualnego naturalnego porodu. I chyba większość kobiet się boi, szczególnie za pierwszym razem, bo to w końcu coś nowego i obcego. Boję się, ale zdając sobie sprawę z ewentualnych konsekwencji - bardziej boję się operacji z ryzykiem wykrwawienia się albo usunięcia mi macicy.

Podkreślam, że jeśli kobieta wie o tym wszystkim, a mimo to jest zdeterminowana na tyle, by oszczędzać na cesarkę i się jej mimo wszystko poddawać, to często znaczy, że naprawdę poród naturalny wydaje jej się ponad jej siły. (nie wiadomo do końca czy faktycznie jest ponad, bo sprawdzić się nie da. Ale ważne, co ona będzie wcześniej myślała, jak się będzie stresowała, zamartwiała, bała.)

Zauważ, że gdybym nie wiedziała o konsekwencjach cc i uważała, że będzie miło, lekko i przyjemnie, to bardziej bałabym się porodu naturalnego z jakimś makabrycznym jak dla mnie, a w Polsce wykonywanym właściwie rutynowo, nacinaniem krocza i zszywaniem go później.
Dlatego uważam, że wybór - tak, ale z solidną edukacją, poinformowaniem o ryzyku, o konsekwencjach, bólu, minusach.

Dlatego wolałabym urodzić naturalnie, ale na 100% w prywatnej klinice, w której będę mogła rodzić w pozycji jaką sama wybiorę, z personelem który nie odezwie się do mnie chamsko, ze znieczuleniem i w towarzystwie kogoś bliskiego, kto dodatkowo będzie mógł zadbać o mnie kiedy ja będę zbyt pochłonięta porodem, by to zrobić. Nie mam ochoty cierpieć, rodzić z bólach i wspominać tego później jako jakiejś traumy, choć podejrzewam, że poród tak czy inaczej przyjemny nie będzie bo od "mistycznego" pojmowania ciąży i porodu jestem baaardzo daleka
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 19:56   #199
madzia.a

Wyrak, ale my piszemy o sytuacji jaka jest w naszym kraju!
W naszym kraju chcą zakazać cc, kiedy legalnie możemy poddac się kazdej operacji plastycznej, która bywa bardziej niebiezpieczna dla zdrowia. Czy to jest fair?
Jakbyśmy żyli w kraju pełnbym zakazów, gdzie nic sobie nie można zrobić (poddać sie operacji). To jeszcze bym to zrozumiała! Ale my w takim kraju nie żyjemy!

To, ze lekarze nie będą chcieli wykonywać cc nawet przy wskazaniach, też odkryciem nie jest, bo lekarze nie chcą wykonywać aborcji, jak są do tego wskazania określone prawem. A co w przypadku kiedy cc będzie nie zgodne z sumieniem lekarza?
Kilka lat temu moja ciocia rodziła w jedynym szpitalu odbierającym porody w moim mieście. Pomimo, komplikacji przy porodzie, lekarz cesarki nie zrobił, dziecko zmarło!

Swoje zdanie na ten temat skonfrontuj z rzeczywistością w naszym kraju!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-24, 20:04   #200
Madaaa
Zakorzenienie

jak by nie dopuscili do tego, ze CC bylo by na zyczenie to kobiety by nie narzekaly i normalnie rodzily by dzieci.
Ja stawiam na fachowcow w tej dziedzinie i uwazam, ze decyzja nalezy do nich. Oni chyba wiedza co jest lepsze dla naszego zdrowia.
Stary 2008-08-24, 20:06   #201
Madaaa
Zakorzenienie

a z tym bolem porównywalnym do amputacji to prawda? Rodzil ktos bez znieczulenia? Zgodzi sie z tym twierdzeniem ?
Stary 2008-08-24, 20:15   #202
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
a z tym bolem porównywalnym do amputacji to prawda? Rodzil ktos bez znieczulenia? Zgodzi sie z tym twierdzeniem ?
Ja mialam ZZO ale na ostatnia faze przestalo dzialac i nie moglam dostac kolejnej dawki wiec mozna powiedziec ze rodzilam bez - nie mialam amputacji konczyny wiecej nie wiem jak to porownywac ale choc mam bardzo niski prog odczuwania bolu (wiem bo wczesniej bylam operowana) to uwazam ze to porownanie jest przesada. Owszem porod boli, ale uwazam ze jest to bol do zniesienia. Dodatkowo oprocz srodkow farmakologicznych istnieje wiele sposobow zmniejszenia bolu.

madzia.a, lekarze chetnie wykonuja CC bo jest z tym mniej pracy (porod jest znacznie krotszy) a dodtakowo szpital dostaje za pacjentke z CC wiecej pieniedzy niz za porod naturalny.
Lekarz musialby nalezec do jakiejs sekty albo miec chora psychike zeby nie chciec przeprowadzic CC z powodow wyznaniowych czy ideologicznych - nie znam zadnej religii czy ideologii w ktorej CC jest zabronione jako takie. To tak jakbys bala sie ze lekarz nie zoperuje nowotworu z tego samego powodu. Nie widze powodow do obaw ze CC przestanie byc stosowane w przypadkach kiedy powinno byc przeprowadzone.

Stary 2008-08-24, 20:27   #203
Madaaa
Zakorzenienie

Widze tutaj paniczny bol przed porodem u wielu kobiet, a dziwie sie bo ja jakos od zawsez rozmialam, ze kobiety rodza i tak juz bedzie. Od lat kobiety rodzily naturalnie i tak juz zostanie.Tego sie nie zmieni a uciekanie w cc jest bledem.
Tez nie rozumiem tego ogromnego panicznego strachu bo ilekroc slysze odkobiet ktore rodzily nie bylo to az tak wielkie i straszne przezycie. Kobiety rodzily w bolu jedno dziecko i tez decydowaly sie na drugie. Wiec jakby to mialo byc podobne do amputacji to watpie, zeby kobiety decydowaly sie na rodzenie dzieci.

Mnie tylko przeraza wizja nacinania krocza, ale nie dalabym przez to pokroic sobie brzucha i macicy. Slyszlam tez , ze czasami konieczne jest wykonywanie zabiegu skrobania lozyska. To tez mnie przeraza, ale czy lekarze nie mogli by znieczulac pacjentki?
Stary 2008-08-24, 20:38   #204
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Cathas - oczywiscie, ciaza nie jest choroba, masz zupelna racje. Co do "wiedzenia lepiej", to mozesz znac dzialanie danego leku, ktorego przedtem uzywalas/wiesz ze dziala na Ciebie... ale jak bedac na porodowce mozesz wiedziec czy powinnas rodzic naturalnie/przez cc?
A jeśli mam niski próg odczuwania bólu, łatwo mdleję wpadam w histerię, nie umiem tego znieść? A jeśli mam dużą wadę wzroku i po prostu boję się odklejenia siatkówki? Bo taka możliwość jest zawsze? A jeśli spokoju nie daje mi myśl, że po porodzie sn nie będę czułą przyjemności seksualnej tak jak przed nim? [niech nikt mi nie mówi, że to nie jest ważna sprawa- seks jest jedną z podstaw związku i nie widzę powodu by kobieta miała dla dobra niewiadomokogoiczego ryzykować jego utratę]
A jeśli jestem świadoma wszelkich konsekwencji i uważam, że łatwiej będzie mi znieść ból po cesarce, już po porodzie, na spokojnie, kiedy nie będę musiała przeć, wysłuchiwać pokrzykiwań lekarzy i położnych i martwić się o dziecko?

A co w sytuacji, gdy kobieta rodziła pierwsze dziecko przez sn i nie chce tego przeżywać drugi raz, a znów jest w ciąży? Można powiedzieć, że ona wie, czego nie chce. Jej też mamy zabrać prawo wyboru?

Tu nikt nie optuje za pomysłem cc dla każdej rodzącej. Nam chodzi o zwykłą możliwość wyboru.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 20:45   #205
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Widze tutaj paniczny bol przed porodem u wielu kobiet, a dziwie sie bo ja jakos od zawsez rozmialam, ze kobiety rodza i tak juz bedzie. Od lat kobiety rodzily naturalnie i tak juz zostanie.Tego sie nie zmieni a uciekanie w cc jest bledem.
Tez nie rozumiem tego ogromnego panicznego strachu bo ilekroc slysze odkobiet ktore rodzily nie bylo to az tak wielkie i straszne przezycie. Kobiety rodzily w bolu jedno dziecko i tez decydowaly sie na drugie. Wiec jakby to mialo byc podobne do amputacji to watpie, zeby kobiety decydowaly sie na rodzenie dzieci.

Mnie tylko przeraza wizja nacinania krocza, ale nie dalabym przez to pokroic sobie brzucha i macicy. Slyszlam tez , ze czasami konieczne jest wykonywanie zabiegu skrobania lozyska. To tez mnie przeraza, ale czy lekarze nie mogli by znieczulac pacjentki?
Mysle ze to w duzej mierze jest kwestia zaakceptowania swojej kobiecosci i faktu, ze czesto rzadzi nami natura (co dla osob ktore maja wielka potzrebe decydowania o kazdej kwestii swojego zycia i nie sa w stanie zaakceptowac faktu ze sa rzeczy silniejsze od nich jest problemem). Dlatego uwazam ze kobiety niedojrzale emocjonalnie, ktore panicznie boja sie bolu, maja problemy z samymi soba, nie powinny moze decydowac sie na dziecko...

Co do strachu - ja sie porodu tez balam, wiadomo, ale mimo ze trwal 17 godzin, ze ostatnia faze przeszlam bez ZZO, ze mialam usuwane recznie lozysko, bylam nacieta i szyta, nie uwazam zebym miala z tego powodu traumatyczne przezycia i chce miec jeszcze dzieci urodzone, o ile sie da, naturalnie.
Nie znam zadnej kobiety ktora uwaza porod za traume, choc oczywiscie nie jest to czysta przyjemnosc. Ja bym to porownala do zdania bardzo trudnego egzaminu - wymaga wielu przygotowan, boimy sie go, jest trudny do przejscia, meczacy i troche trwa, ale po odczuwa sie niesamowita satysfakcje i dume ze sie udalo

Naciecia krocza sie nie czuje, naprawde To niesamowite ale ja "po" zapytalam kiedy wreszcie natna

Co do usuwania lozyska - mi podali szybko znieczulenie (mialam zalozone dojscie z ZZO wiec bylo latwiej) i po prostu stracilam przytomnosc, jak przy narkozie tylko nie musieli mnie dlugo wybudzac. W przypadkach kiedy nie ma dojscia ZZO zalozonego wczesniej podaja inna forme znieczulenia - wiem ze troche boli ale mniej niz porod i trwa dosc krotko.

Stary 2008-08-24, 20:45   #206
Madaaa
Zakorzenienie

napiszcie list do Pani Kopacz
Stary 2008-08-24, 20:45   #207
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Widze tutaj paniczny bol przed porodem u wielu kobiet, a dziwie sie bo ja jakos od zawsez rozmialam, ze kobiety rodza i tak juz bedzie. Od lat kobiety rodzily naturalnie i tak juz zostanie.
Taaa.... ludzie zawsze się rodzą i ZAWSZE umierają, taka naturalna kolej rzeczy i tak już będzie. A jakoś ludzie odkąd iskra świadomości pojawiła się umyśle, boją się śmierci i robią co mogą, żeby jej uniknąć albo odsunąć ten moment w czasie. Dziwne, co?

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 21:05   #208
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Napisane przez Jeanette83 Pokaż wiadomość
[...] uwazam ze kobiety niedojrzale emocjonalnie, ktore panicznie boja sie bolu, maja problemy z samymi soba, nie powinny moze decydowac sie na dziecko...
PffffDobrze, że nie tobie o tym decydować.
Poza tym, jest takie stare przysłowie - tylko głupi się nie boi. Dla mnie niedojrzałą jest kobieta, która bagatelizuje niebezpieczeństwa związane z porodem i odbiera innym prawo do naturalnego w końcu, odczuwania strachu.
A skoro poród ma być taki naturalny, to po co nam chociażby operacje? Natura nie dała nam suwaka na brzuchu, byśmy sobie guzy, chore fragmenty jelita, trzustki, śledziony i inne takie usuwali.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 21:14   #209
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Poza tym, jest takie stare przysłowie - tylko głupi się nie boi. Dla mnie niedojrzałą jest kobieta, która bagatelizuje niebezpieczeństwa związane z porodem i odbiera innym prawo do naturalnego w końcu, odczuwania strachu.
A skoro poród ma być taki naturalny, to po co nam chociażby operacje? Natura nie dała nam suwaka na brzuchu, byśmy sobie guzy, chore fragmenty jelita, trzustki, śledziony i inne takie usuwali.
Nie obraz sie, ale niemadrze piszesz Niebezpiecznstwo z porodem ??? Z tego co w iem CC stanowi gorsze ryzyko....
Matka natura kazala nam pochwą rodzic, a operacje w celu ratowania zycia ludzkiego to postep medyczny. CC oczywiscie tez jest postepem medycznym , ale wykorzystujmy to tylko wtedy kiedy jest taka potrzeba.
Stary 2008-08-24, 21:15   #210
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Na razie nie uslyszalam zadnego naukowego, rozsadnego, rozsadkowego argumentu za CC na zyczenie - czy to swiadczy o dojrzalosci kobiet ktore chca sie na nie zdecydowac, mimo opini miedzynarodowych organizacji i tysiecy lekarzy? Czy takie kobiety nie bagatelizuja niebezpieczenstwa postepujac przeciwnie niz podpowiada nauka?

Napisalam ze porodu tez sie balam i nie widze w tym nic dziwnego. Ale czym innym jest strach z ktorym chcemy walczyc bo wiemy ze tak bedzie rozsadniej, a czym innym paniczne fobie, ktore o dojrzalosci nie swiadcza.

Powtorze kolejny raz - jestem za rozwojem i korzystaniem z medycyny nowoczesnej, ale ciaza to nie choroba, a porod nie ratuje nam zycia.

I zamiast mnie atakowac zacznij argumentowac, najlepiej bez tych emocji...

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości