dziewczynki z Irlandii!!!! - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-05, 14:15   #2401
pani z herbata
Zadomowienie

Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!

nie korzystalam ale slyszalam ze ludzie wysylaja paczki przez kierowcow autobusow ktorzy jada do eire lub w druga strone, eww jesli znasz kierowce tira ktory bedzie przejezdzal przez pl i eire to za drobna oplata da rade tak zrobic

pani z herbata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 14:38   #2402
brzydula_81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marthinisa Pokaż wiadomość
tu w Dublinie to wyglada tak jakby sie chmura oberwala i leje i leje i leje i wieje - to oczywista sprawa. W takich dniach mam ochote zmienic swoje miesjce emigracji na Wlochy albo Hiszpanie...ech...

Marta wspolczuje ale moge Cie pocieszyc bo tez dzis przemoklam doszczetnie ((( wlasnie probuje przywrocic sie w stan normalnosci...
o tak mi tez marzylby sie cieply kraj....a tu w Hiszpanii ponoc recesja po co ja sie tego jezyka ucze hmmm

J. Allen

brzydula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 16:42   #2403
wikakika
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kia81 Pokaż wiadomość
hehe, to ja bardzo na czasie jestem, bo mój ślub za 3 tygodnie!!!
w zeszłym roku w lipcu załatwiliśmy salę, kościół, fotografa i dja. Potem w czasie okołobożonarodzeniowym wybrałam suknię. Wiosną odbyliśmy nauki przedmałżeńskie tu na miejcu w Limerick (w polskim kościele, było mnóóóóstwo ludzi)
zaproszenia część rodzina dostarczyła, częśc wysłaliśmy stąd, ostatnio zamówiłam tort , zaklepałam kosmetyczkę i fryzjera... transport dla siebie i gości... obrączki... i nie pamiętam co jeszcze w każdym razie za parę dni wyjeżdżamy i bedziemy załatwiać resztę.
uf. mam nadzieję, że zdążymy!!!

w sumie z pomocą rodziny się da
Gratulacje KIA!!!! nic sie nie martw, na pewno zdazycie. Zycze Ci zeby twoj slub byl taki jakiego sobie wymarzylas. Trzymamy kciuki za Ciebie!!!
wikakika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 17:04   #2404
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pani z herbata Pokaż wiadomość
nie korzystalam ale slyszalam ze ludzie wysylaja paczki przez kierowcow autobusow ktorzy jada do eire lub w druga strone, eww jesli znasz kierowce tira ktory bedzie przejezdzal przez pl i eire to za drobna oplata da rade tak zrobic

Dzieki, musze cos pomyslec, bo okopujemy sie roznymi pierdami i okopujemy, a najblizszy wyjazd do Polszy dopiero w styczniu...najgorsze sa wlasnie moje ksiazki i moja mania i milosc do ksiazek nie zna granic, nawet finansowych, a jak juz trafie do ksiegarni "Chapters" to jestem stracona dla swiata. Nowiuskie tytuly po 1 euro...Nic nie jest w stanie mnie powstrzymac, nic!

Cytat:
Napisane przez brzydula_81 Pokaż wiadomość
Marta wspolczuje ale moge Cie pocieszyc bo tez dzis przemoklam doszczetnie ((( wlasnie probuje przywrocic sie w stan normalnosci...
o tak mi tez marzylby sie cieply kraj....a tu w Hiszpanii ponoc recesja po co ja sie tego jezyka ucze hmmm
Dzieki kochana za wspolczucie. Juz obeschlam i jest mi cieplutko i poki co nie pada, wiec byle tak do szostej. Jak zamkne drzwi do mojej chalupki to niech sie dzieje co chce

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
marthinisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 18:39   #2405
miamore999
Zakorzenienie

Cytat:
ja osobiście wysyłam paczki ze sklepu Badacz. Cenowo do tej pory było oki, ale teraz coś ceny skoczyły... nie mniej jednak taniej niż na poczcie, a i chyba bezpieczniej niż dawać jakiemuś nieznajomemu kierowcy... Tu jakby co wiem do kogo uderzyć z awanturą
też musiałam coś do domu poodsyłać, bo się tych gadzetów, letnich ubrań zebrało że hoho
Stary 2008-09-05, 20:01   #2406
Judy_21
Wtajemniczenie

Marthinisa masz absolutna rację z ta pogodą, ale to chyba dlatego, że juz zaczęła się jesien.... i teraz oby tylko do wiosny
U nas leje od niedzielnej nocy.... a najlepsze jest to, że znajoma kupiła sobie namiot ośmio, czy dziewiecioosobowy, a że maja mały ogródek, postanowili rozłozyc go u nas, bo jest więcej miejsca. Przyjechali w niedziele, rozłozyli, a że bardzo sie zmęczyli, no to sobie małego grila zrobilismy, na którym nasi panowie co nieco wypili i jakos nikt nie miał siły namiotu złożyć, postanowili, że w oniedziałek przyjadą po namiot....
No a w nocy zaczeło lać..... namiot stoi do tej pory bo nie ma kiedy wyschnąć.... a jest tak ogromny, że nie ma jak go w domu wysuszyć..... paranoja.... śmiejemy się, że będą mieli gdzie spać na wiosnę, bo do wiosny u nas zostanie....
ferguusson glowa do góry na pewno bedzie lepiej, to tylko takie poczatki, nowe środowisko, nowi ludzie, poczekaj, zobaczysz będzie lepiej

WDF

93...83...73...70...65...63

-28 kg

Judy_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 16:52   #2407
moniuleczka
Zakorzenienie

Dziewczyny odwiedzające sklep PRIMARk proszę zaglądnijcie do tego wątku!

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=277694

moniuleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 12:40   #2408
ferguusson
Zakorzenienie

uwielbiam jak tak leje za oknem, ze az bialo jest a ja sobie siedze z ciepla herbatka w domu)

dziekuje za slowa wsparcia, naprawde pierwsze 2-3 dni sa stresujace, nie orientujesz sie jeszcze w tym wszystkim, ale juz w czwartek wrocilam usmiechnieta chociaz notorycznie mam jakies wpadki glupie

Jak spedzalyscie/spedzacie łiiiikend?

MAC

exchange
ferguusson jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 22:13   #2409
Judy_21
Wtajemniczenie

Leniąc się po raz pierwszy od wieeeeelu, wieeelu dni
I nawet piękne słonko było i wyszłam na chwilke tłuszczyk wytopić
I powiem wam, że nawet troszkę złapało....

WDF

-28 kg

Stary 2008-09-07, 23:42   #2410
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:

Pisze coby sie dowiedziec, czy ktoras z Was korzystala z polskiej firmy przewozowej zeby wyslac pakunek do domu? Mam jakas tone ksiazek do wyslania wiec mowie o ciezkich paczkach.
To jak, korzystal ktos?

Ja wraz ze znajomymi korzystamy z usług http://www.kurierpolska.pl/ zabierali nam przesylki rozniaste... paczki, rowery, za 3 tygodnie beda przeprowdzac kolezanke ktora wraca na stałe do PL.
Ceny przystepne i nigdy nie mieslismy zadnych problemów, moge polecic.

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-08, 11:48   #2411
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Ja wraz ze znajomymi korzystamy z usług http://www.kurierpolska.pl/ zabierali nam przesylki rozniaste... paczki, rowery, za 3 tygodnie beda przeprowdzac kolezanke ktora wraca na stałe do PL.
Ceny przystepne i nigdy nie mieslismy zadnych problemów, moge polecic.
Dziekuje Ci kochana za info. Zawsze warto "uczyc sié" na doswiadczeniach innychi korzystac ze sprawdzonych uslug.

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2008-09-10, 13:54   #2412
boszenka69
Zakorzenienie

Hej Kobietki
Zostanę mamusią Zrobiłam 4 testy ciążowe i okazało się, że jestem w 7 tyg. ciąży W weekend wybieram się do polskiego ginekologa, a potem czeka mnie wizyta u GP i wybór szpitala... Wizażanki z Dublina czy możecie polecic jakiegos dobrego GP i dobry szpital? Pani z Herbata jak tam Twoje maleńśtwo? Jesteś zadowolona z irandzkiej służby zdrowia? Pozdrawiam
boszenka69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-10, 16:00   #2413
miamore999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez boszenka69 Pokaż wiadomość
Hej Kobietki
Zostanę mamusią Zrobiłam 4 testy ciążowe i okazało się, że jestem w 7 tyg. ciąży W weekend wybieram się do polskiego ginekologa, a potem czeka mnie wizyta u GP i wybór szpitala... Wizażanki z Dublina czy możecie polecic jakiegos dobrego GP i dobry szpital? Pani z Herbata jak tam Twoje maleńśtwo? Jesteś zadowolona z irandzkiej służby zdrowia? Pozdrawiam

gratulacje!!!!!!!!: ehem:
Stary 2008-09-10, 16:37   #2414
pani z herbata
Zadomowienie

gratulacje widzialam ze dolaczylas do watku bodajze majowego
na moim watku styczen luty jest Siobhan ktora mieszka w DUblinie, pewnie duzo Ci powie

to moje pierwsze dziecko wiec nie bardz mam porownanie jedynie to co inne dziewczyny na watku opowiadaja o sluzbie zdrowia w Pl
wizyty u GP sa za darmo jezeli jestes w ciazy to samo szkola rodzenia i jezeli wybierzesz opcje public to za porod tez nie placisz

mialam robione usg w 7tc bo rzygalam masakrycznie i 2x bylam w spzitalu pod kroplowka, nie placilam a bylam po 2 dni, bardoz przyjemne polozne i w ogole opieka, ale to LImeryk
14tc bardzo bylam zawiedziona bo usg trwalo moment i tylko mi powiedzieli ze tu jest glowka a tu nozki, polowkowego nie robili a podczas badan krwi musialam zaznaczyc ze zycze sobie badania na toxo bo tutaj nie robia tego standardowo
do polskiego lekarza nie chodizlam ten w limeryku ma zla opinie a jest tylko jeden, usg w 18 i 20tc zrobilam na ukrainie i mimo ze nie dostalam fotki to badanie bylo na b. wysokim poziomie wszystko posprawdzali
aha z tego co wiem w ire robia 3D i 4D prywatnie i nie mam pojecia ile kosztuje, przeziernosc karkowa opdobno sprawdzaja w specj klinice w DUbl ( u nas na usg w 14tc Ci to sprawdzaja na normalnym usg)

nast usg bede miec dopiero w listopadzie, tutaj uwzaj a ze usg jest na tyle nowym badaniem i nieznane sa poki co ewentualne skutki uboczne wiec wola nie robic tego za czesto
bylam na pierwsyzch zajeciach ze szkoly rodzenia (darmowe) i bardzo mi sie podobalo, z powodu bolu plecow mam w nast tyg konsultacje z fizjoterapeuta tez za free
kurde moglabym pisac i pisac jakby co to pytaj mnie lub Siobhan

Polina kopie jak szalona, nawet tatusia nie oszczedza i czasem mu sie dostanie hehe

Stary 2008-09-11, 17:12   #2415
boszenka69
Zakorzenienie

Cytat:
gratulacje widzialam ze dolaczylas do watku bodajze majowego
na moim watku styczen luty jest Siobhan ktora mieszka w DUblinie, pewnie duzo Ci powie

to moje pierwsze dziecko wiec nie bardz mam porownanie jedynie to co inne dziewczyny na watku opowiadaja o sluzbie zdrowia w Pl
wizyty u GP sa za darmo jezeli jestes w ciazy to samo szkola rodzenia i jezeli wybierzesz opcje public to za porod tez nie placisz

mialam robione usg w 7tc bo rzygalam masakrycznie i 2x bylam w spzitalu pod kroplowka, nie placilam a bylam po 2 dni, bardoz przyjemne polozne i w ogole opieka, ale to LImeryk
14tc bardzo bylam zawiedziona bo usg trwalo moment i tylko mi powiedzieli ze tu jest glowka a tu nozki, polowkowego nie robili a podczas badan krwi musialam zaznaczyc ze zycze sobie badania na toxo bo tutaj nie robia tego standardowo
do polskiego lekarza nie chodizlam ten w limeryku ma zla opinie a jest tylko jeden, usg w 18 i 20tc zrobilam na ukrainie i mimo ze nie dostalam fotki to badanie bylo na b. wysokim poziomie wszystko posprawdzali
aha z tego co wiem w ire robia 3D i 4D prywatnie i nie mam pojecia ile kosztuje, przeziernosc karkowa opdobno sprawdzaja w specj klinice w DUbl ( u nas na usg w 14tc Ci to sprawdzaja na normalnym usg)

nast usg bede miec dopiero w listopadzie, tutaj uwzaj a ze usg jest na tyle nowym badaniem i nieznane sa poki co ewentualne skutki uboczne wiec wola nie robic tego za czesto
bylam na pierwsyzch zajeciach ze szkoly rodzenia (darmowe) i bardzo mi sie podobalo, z powodu bolu plecow mam w nast tyg konsultacje z fizjoterapeuta tez za free
kurde moglabym pisac i pisac jakby co to pytaj mnie lub Siobhan

Polina kopie jak szalona, nawet tatusia nie oszczedza i czasem mu sie dostanie hehe
Dziękuję
Pani z Herbatą dziękuję za informacje
A ile śrendnio czeka się na wizyte u GP? Czy nie ma takiej możliwości, żebym odwiedzała tylko polskiego gina i oczywiście wizyty w szpitalu (omijając szanownego GP)?
Pozdrawiam Ciebie i Polinke
boszenka69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 17:26   #2416
ferguusson
Zakorzenienie

Boszenka gratulacje

A ja sie dzis tak wybitnie nudze w pracy ze przejrzalam juz 'polowe stron internetu' (-jesli ktos kojarzy ta reklame) )

MAC

exchange
Stary 2008-09-11, 17:35   #2417
pani z herbata
Zadomowienie

boszenka to zalezy u kogo jestes zapisana, moj GP przyjmuje z biegu ale sa tacy do ktorych trzezba sie umawiac

wiem ze wizyty u GP niczego nie wnosza, ale musisz do niego isc chocby po to, zeby wyslal papiery do szpitala o ustalenie daty badan, poza tym sa bezplatne jezeli jestes w ciazy

Polina z powazaniem kopie radosnie w odpowiedzi

Stary 2008-09-12, 12:59   #2418
Kasiamaja
Zadomowienie

GG do Kasiamaja

Hej dziewczynki ja mam takie pytanie ,czy widzialyscie to w Irl glownie mi chodzi w okolicach limeryka jakis sklep ,ze zdrowym jedzeniem tzn chlebem razym ,makaronem razowym ,ryzem itp Bardzo będę wdzięczna za jakiekolwiek odpowiedzi!!!

70,60...68,2.....66....64.....62....6 0
Kasiamaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-12, 15:56   #2419
pani z herbata
Zadomowienie

zobacz w sieci sklepow holland & barretts (czy jakos tak) u mnie w shannon jest w centrum handlowym (hehe to dumnie brzmi centrum ale jest jedyne w miescie wiec trudno zgubic) w limeryku o ile mnie pamiec nie myli to w Arturs's Quay jest, tesco miewa stoiska ze zdrowa zywnoscia trzeba poszperac, dunnes co prawda tez ma takie stoiska ale czy beda mieli to nie wiem
nie pamietam gdzie dokladnie ale w ennis w centrum, chyba w okolicach kina jest sklepik ze zdrowymi rzeczami, no nazwy nie pamietam, ale z kilku razy w ennis pamietam ten sklep bo tam kupowalam balsam z (kurde jak to sie nazywa, nie miod, chyba a 'P' a jest chyba odpadem przy produkcji miodu)

Stary 2008-09-15, 15:24   #2420
ferguusson
Zakorzenienie

jaka cisza.....

MAC

exchange
Stary 2008-09-15, 21:45   #2421
brzydula_81
Zakorzenienie

nooo..... wszystkich gdzies wywialo....

J. Allen

Stary 2008-09-15, 22:23   #2422
Judy_21
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez boszenka69 Pokaż wiadomość
Dziękuję
Pani z Herbatą dziękuję za informacje
A ile śrendnio czeka się na wizyte u GP? Czy nie ma takiej możliwości, żebym odwiedzała tylko polskiego gina i oczywiście wizyty w szpitalu (omijając szanownego GP)?
Pozdrawiam Ciebie i Polinke
po pierwsze gratulacje, a po drugie nie wiem jak długo jesteś w Irl ale możesz nie wiedziec, że tutejszy GP to lekarz pierwszego kontaktu (nasz lekarz rodzinny) a nie ginekolog - połoznik tak tylko dla wyjaśnienia.... więc wizyta u niego niewiele daje, ale żeby szpital miał Twoje dane musisz sie udać do lekarza GP, ten dalej wysyła Twoje papiery do szpitala... następnie masz wizyty w szpitalu ... a polskiego ginekologa możesz odwiedzac ile chcesz, do szpitala poproszą Cię na wizyte może ze dwa, trzy razy.... ale niestety musisz sie stawić.

Cytat:
nooo..... wszystkich gdzies wywialo....
A wywiało, wywiało, my byliśmy za Cork, w doł, wybrzeżem do Kerry, żeby tylko jeszcze pogoda dopisała..... wklejam kilka fotek

Ale sobie ludziska żyją, nie ma co....
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_6803.jpg (50,9 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_6815.jpg (118,3 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_6822.jpg (45,3 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_6824.jpg (60,2 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_6838.jpg (98,9 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_6846.jpg (71,6 KB, 7 załadowań)

WDF

-28 kg

Stary 2008-09-15, 22:28   #2423
Judy_21
Wtajemniczenie

No i jeszcze kilka, Ring of Kerry sobie odpusiliśmy, bo bylismy w zeszłym roku, a poza tym w górach była straszna mgła i i tak nic nie było widac, a szkoda....
Ale za to znaleźliśmy starą, bardzo stara kolejke linową z lądu na mała wyspę.... stara, zardzewiała, ale działa!!!! Ja bym tam osobiscie nie wsiadła, no ale jak trzeba....
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_6848.jpg (74,7 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_6842.jpg (51,9 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_6833.jpg (91,3 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_6856.jpg (108,1 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_6857.jpg (141,5 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_6867.jpg (66,7 KB, 3 załadowań)

WDF

-28 kg

Stary 2008-09-15, 23:28   #2424
brzydula_81
Zakorzenienie

fajne fotki Judy swoja droga te dzikie krajobrazy przypominaja mi troche county Mayo, gdzie kiedys mieszkalam....polnocno-zachodnia irlandia...gdzie psy d***** szczekaja a diabel mowi dobranoc ...

J. Allen

Stary 2008-09-16, 08:50   #2425
pani z herbata
Zadomowienie

my w piatek udlaismy sie na koncercik Indios Bravos w limeryku -prezent urodiznowy od TZta
szkoda ze skakac ne moglam bo mnie nogi same niosly na parkiet pod scena no ale coz brzuchowi chyba by sien ie podobalo skakanko
no nie zmienia to faktu ze koncert byl suuuuperr i atmo byla naprawde fajna, dawno nie bylam w miejscy pelnym Polakow ktorzy by sie przynajmniej krzywo nie patrzyli

bosz juz jesien i coraz zimniej
dostalismy rachunek za esb i to z czasu kiedy bylismy na wakacjach ja 2 tyg Tz miesiac (mieszkamy sami) a rachunek byl wyzszy o 30 od tego ktory mamy normalnie, az sie boje co bedzie jak grzejniki wlaczymy..masakra

Judy fajne foteczki, zazdroszcze wycieczki

Stary 2008-09-16, 11:20   #2426
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Judy_21 Pokaż wiadomość

A wywiało, wywiało, my byliśmy za Cork, w doł, wybrzeżem do Kerry, żeby tylko jeszcze pogoda dopisała..... wklejam kilka fotek

Ale sobie ludziska żyją, nie ma co....
Dzieki wielkie za fotki. Wlasnie mialam wyslam posta z zapytaniem to TE okolice bo wybieramy sie na Pd i Zach Irlandie w dlugi weekend pazdziernikowy. To bedzie nasz debiut w tamyh okolicach

Cytat:
my w piatek udlaismy sie na koncercik Indios Bravos w limeryku -prezent urodiznowy od TZta
Chlopaki z Bravos grali nastepnego dnia, w sobote znaczy sie w Dublinie. Straszna ochote mialam, ale juz wczesniej zaplanowalismy swietowanie pierwszej rocznicy slubu, ktora co prawda wypadala wczoraj ,ale kto przy poniedzialku bedzie bimberek pil skoro na drugi dzien do pracy trza isc? Wiec kolacja z przyjaciolmi odbyla sie w sobote a w niedziele odbywalo sie "recovery"

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2008-09-16, 11:41   #2427
brzydula_81
Zakorzenienie

Cytat:
Straszna ochote mialam, ale juz wczesniej zaplanowalismy swietowanie pierwszej rocznicy slubu, ktora co prawda wypadala wczoraj ,ale kto przy poniedzialku bedzie bimberek pil skoro na drugi dzien do pracy trza isc? Wiec kolacja z przyjaciolmi odbyla sie w sobote a w niedziele odbywalo sie "recovery"

wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy Marta

J. Allen

Stary 2008-09-16, 12:10   #2428
ferguusson
Zakorzenienie

Cytat:
A Ty brzydula nie w Dublinie?

MAC

exchange
Stary 2008-09-16, 12:47   #2429
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Dziekuje bardzo. ech rok minal jak z bicza strzelil. Ani sie nie obejrzymy a bedziemy para staruszkow

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2008-09-16, 23:16   #2430
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiamaja Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki ja mam takie pytanie ,czy widzialyscie to w Irl glownie mi chodzi w okolicach limeryka jakis sklep ,ze zdrowym jedzeniem tzn chlebem razym ,makaronem razowym ,ryzem itp Bardzo będę wdzięczna za jakiekolwiek odpowiedzi!!!
W Cresent Shopping Centre na Dooradoyle jest Nature's Hand i wszystko czego dusza zapragnie.

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości