|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe - część trzecia!!! :))
Cytat:
Kumpela urodzila syna prawie 4kg, a obwod brzucha miala niecale 90cm ![]() Moj lekarz mierzac obwod brzuszka dziecku, wyliczal tak jego wage, na moj baniak nie zwracal uwagi ![]() Ja w 35 tyg mam zacne 101cm
|
|
#722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zastanow sie nad tym czy nie warto sie zdecydowac na ciecie?
|
|
#723 |
|
Zakorzenienie
|
Aniu ale jak? gdzie robia cc na zyczenie?
przeciez hemoroidy to nie wskazanie do cc, nikt mi takiego nie da. w poznaniu to nawet chyba nie ma prywatnej kliniki, gdzie idziesz, placisz i juz. Mala wiesz cos o tym? |
|
|
|
#724 |
|
Raczkowanie
|
Judi ja mam termin na 10 lipca, ale w związku z tym że miałam jedno poronienie i byłam "czyszczona" to u mnie poród może być wcześniej. Lekarz mi powiedział żebym chociaż do połowy czerwca wytrzymała.
3 tygodnie temu mały ważył 2100 ale ma podobno dużą głowę ( to się synuś mamusi udał). Ja nie wiem co mam sądzić o tym znieczuleniu podpajęczynówkowym rozmawiałam z moim kuzynem anestezjologiuem i powiedział mi że nie spotkał się żeby standartowo dawali takie znieczulenie przy porodzie i że NIe jest wskazane. No i bądz tu mądry. Jedni mówią że poród naturalny jest najlepszy, najbezpieczniejszy a drudzy że po co ma się kobieta męczyć... Ja się bólu nie boję tylko jakiś cholernych powikłań albo zaniedbań ze strony szanownego personelu... |
|
|
|
#725 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powinnaś w tej sprawie pogadać ze swoim lekarzem. Moze robią w szpitalu cesarkę na życzenie spróbuj z nim zagadać może się uda
|
|
|
|
|
#726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#727 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam doła znowu again i wogóle... ten niezdany egzamin skopał mnie jak nic...jestem mega zmeczona i czuję że nie dam rady dalej za dużo tego wszystkiego
|
#728 |
|
Zakorzenienie
|
Anisia masz całkowitą rację, to tylko koleżanki się tak śmieją, że wielki mam wancuś. Ta dziewczyna, która teraz ma termin na 8 go czerwca ma mniejszy baniak ode mnie, a synuś donoszony
![]() Jowiszku współczuję Ci ogromnie i popieram Anisię, wypytaj o lekarza jakby to mogło wyglądać. Nie wyobrażam sobie, żebyś mogła tak rodzić. Moja mama miała cesarkę w 1982 roku m.in. dlatego że miała ogromne hemoroidy - oprócz tego ja byłam pośladkowo ułożona, ale z tego co mi mówiła to te żylaki już były wskazaniem
|
#729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#730 |
|
Zakorzenienie
|
Jowiszku, cos znalazlam
![]() To post z innego forum ginekologicznego może sie przyda. Nie zawsze poród siłami natury jest możliwy. Są sytuacje, gdy ciążę trzeba rozwiązać operacyjnie, tzn. przez cięcie cesarskie. Cięcie cesarskie polega na urodzeniu dziecka i łożyska poprzez: cięcie cesarskie brzuszne, klasyczne lub pochwowe. Wykonuje się je w szczególnych przypadkach, ratując często życie dziecka i zdrowie rodzącej. Trzeba zawsze pamiętać, że każda operacja pociąga ze sobą ryzyko i z tego wzgledu cięcie cesarskie wymaga ścisłych wskazań. Zdarza się, że kobiety już w trakcie ciąży wiedzą, iż poród siłami natury jest niemożliwy. Dotyczy to najczęściej niektórych schorzeń matki, np: - dużego stopnia krótkowzroczności (wymagana jest wtedy konsultacja okulistyczna i dokładna ocena dna oka); da sie zalatwic u prywatnego pewnie za odplata - niestosunek główkowo-miedniczy (miednica ścieśniona), - nieprawidłowego położenia i ułożenie płodu (np. położenie poprzeczne, czasem położenie miednicowe u pierwiastek); - poważnych nieprawidłowości w budowie miednicy u kobiety (uwarunkowane jest to niekiedy również wielkością dziecka); - ciężki stan zatrucia ciążowego, rzucawka, - czasem nadciśnienia tętniczego uwarunkowanego ciążą (nie poddającego się leczeniu, zwłaszcza przy niedojrzałej szyjce macicy); - przedwczesne odklejenie łożyska prawidłowo usadowionego, - łożyska przodującego centralnie (tzn. zakrywającego ujście wewnętrzne szyjki macicy i będące przyczyną krwawienia, najczęściej o dużym nasileniu); - słaba akcja skurczowa macicy i przedłużony poród, - osłabienie ściany macicy z uwagi na guzy lub uprzednie zabiegi chirurgiczne na macicy (cięcie cesarskie- często istnieje próba porodu siłami natury, ale w pełnej gotowości operacyjnej, wyłuszczenie mięśniaków), - guzy zamykające kanał rodny, - inne schorzenia ogólnoustrojowe matki, stanowiące przeciwwskazanie dla wysiłku porodowego. - tu bym wskazala twojego zylaka ![]() Wskazaniem do cięcia cesarskiego z uwagi na płód są: - położenie podłużne miednicowe u pierwiastek, - konieczność wcześniejszego rozwiązania w przypadku konfliktu serologicznego lub cukrzycy matki, - wypadnięcie pępowiny, - zagrażająca zamartwica wewnątrzmaciczna płodu,
|
#731 |
|
Zakorzenienie
|
Jowiszku,
generalnie pisza, ze wskazaniem najczesciej jest odklejajaca sie siatkowka oka, ciezka astma, oraz duza krotkowzrocznosc, ogolnie wszystko co przy wysilku ktory moze pogorszyc twoj stan zdrowia bedzie wskazaniem do cesarki.. dlatego porozmawiaj koniecznie ze swoim lekarzem
|
#732 |
|
Zakorzenienie
|
Jowisz bardzo Ci współczuję
jeśli chodzi o okulistykę to odklejająca się siatkówka da Ci pewne cc. ja to mam i dostałam skierowanie. nie ma sensu, żebyś tak cierpiała. wizyta u okulisty wskazana |
|
|
|
#733 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#734 |
|
Raczkowanie
|
A co do wskazania do cesarki jeśli chodzi o wadę wzroku : zaświadczenie wydawane przez okulistę dotyczy skrócenia jednej z faz porodu jeśli ulega ona przedłużeniu: nie koniecznie oznacza to cięcie , moze to być np użycie próźnociągu - zresztą chyba ten temat był poruszany w poprzednich częściach. Żeby dostać zaświadczenie powinno się odbyć min 2 wizyty u okulisty który oceni siatkówkę i ewentualne zmiany na dnie oka. Sama wada wzroku nie jest jako takim wskazaniem, ryzyko odklejenia siatkówki tak.
Ja sama liczę na cesarkę mając wadę -5 w obu oczkach, czy się uda zobaczymy :P |
|
|
|
#735 |
|
Zakorzenienie
|
Dziołchy mnie właśnie lekko zesłabiło pooglądałam sobie filmy z porodu
Nie, tak serio nie są jakieś tragiczne - przynajmniej te co obejrzałam... po prostu poród... dam Wam linka, ale od razu zaznaczam, żeby wrażliwe tego nie oglądały. Co ma być i tak będzie, najważniejsze żeby szybko poszło ![]() http://www.planujemydziecko.pl/index...filmy_z_porodu
|
#736 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#737 |
|
Raczkowanie
|
Widziałam pacjentki z takimi żylakami po porodzie siłami natury - raczej nie sądzę aby tylko z tego powodu cc robili.
W trójmieście wiem ze można cc załatwić na normalnej wizycie - nie mówię o dawaniu w łapę, ale o szczerej rozmowie z lekarzem ze szpitala w którym chce się rodzić. Jeśli nie to pozostają niestety prywatne kliniki. U nas są szpitale które słyną z tego ze z byle pierdoły cc zrobią i te w których wiadomo że prędzej dzieciak wykorkuje przy przedłużającym się porodzie niż potną - ot taka filozofia. |
|
|
|
#738 |
|
Zakorzenienie
|
Jowiszku bardzo Ci wspolczuje!
Ja ostatnio tez odnalazlam u siebie jakiegos hemoroida, ale na szczescie nie dokucza mi za bardzo. Za to dzis mam inny problem. Mialm sie caly dzien uczyc, ale tak sie zle czuje, ze mi to nie wyszlo. Mam taki glupi problem- zatwardzenie. MAm strasznie napecznialy brzuch, ze przy kazdym moim i malego ruchu mnie strasznie boli, a moj maluszek jest dzis bardzo ruchliwy... No, ale zeby nie bylo ze tak calkiem nic nie robie, spakowalam torbe dla malego, w sumie nie wiem czy wszystko, zaraz bede musiala o tym poczytac co trzeba a czego nie. Dostalam 20pieluch tetrowych wiec je popralam i troche rzeczy dla malego tez. Fajnie te pieluchy wygladaja na strychu- tak sobie wisza jak na reklamie- caly strych zawalilam. Tak sobie ogladam co jakis czas program na zone reality o porodach i widze, ze fajnie tam babeczki maja. Kazda dostaje zzo i tak sobie leza i czekaja na pelne rozwarcie, a pozniej tylko troche parcia i maja dzidziusia. Normalnie wkurza mnie to, zeby takie duze miasto jak Wroclaw i nie bylo gdzie nawet po oplacie zrobic zzo! |
|
|
|
#739 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja musze Wam poiwedziec, ze postanowilam przylecic do Polski 8 czerwca. Kupic tez bilet powrotny do Anglii. Mysle, ze w pOlsce wreszcie podejme decyzje gdzie bede rodzila.
Za znieczulenie w Polsce sie placi?
|
#740 |
|
Rozeznanie
|
Zalezy od szpitala, ja w wojskowym w Elblagu powinnam miec za darmo
![]() Kasiu - obejrzałam te filmiki, z jednej strony piekne a z drugiej przerażajace. Ale chyba umacniam sie w przekonaniu, że jeśli bedzie ze mną mąz to będzie musiał patrzec mi w twarz i bedzie miał zakaz podgladania!! edit: i przeraziłam sie roziarem łożyska! jakie to wielkie, szok! |
|
|
|
#741 |
|
Zakorzenienie
|
Livdragon, to dlaczego ginek kazal mi odstawic ten krem? moze dlatego ze uzywalam go codziennie od dwoch lat? No nic, w kazdym badz razie po porodzie wracam do neigo, bo jest bardo dobry.
Kasiulka, a Ty co sie tak obzerasz? dwa talerze truskawek? no a ten pasztet wiejsk...mniam). Podziel sie co? Mala, na pewno dzieciatko jeszcze podrosnie, nie wszystkie dzieci rosna w tym samym tempie, wiec bedzie spoko, nie martw sie. A wlasnie tak sobie mysle, ze rzeczywiscie wielkosc brzuszkow nie swiadczy o wielkosci diecka, ale kurde gdzie one sie lokuja, kiedy brzuszek jest maly a one duze????? Kurzoslawa, a wiesz, ze moj brzuszek jest taki jak Twoj? i szczerze mowiac rowniez sie zastanawiaam, czy przypadkiem nie jest za nisko, a czujesz ucisk na dole? ja nie pytalam sie o to ginka, ale musze sie spytac |
|
|
|
#742 |
|
Zakorzenienie
|
A ja wlasnie od wczoraj czuje jakis wiekszy ucisk na pecherz, a jak juz pojde zrobic siusiu to kilka kropelek i tyle :/ ?
|
|
|
|
#743 |
|
Zakorzenienie
|
Dorbar, to chyba zależy od szpitala. W jednych się płaci, w drugich nie (wtedy trudniej o to), ale nie wiem.
No Veronka, Ty jesteś na takim etapie, że Ci już może opadać brzuszek tak mi się wydaje....
|
|
|
|
#744 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie to w niektorych sie placi, a w swietnym miescie Wroclaw nie mozesz nawet za oplata miec zzo, a nawet gdybym chciala rodzic w prywatnej klinice, to oczywiscie Wroclaw takowej nie posiada.. |
|
|
|
|
#745 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mała dziewczyny mają racje,nie ma sie czym przejmować. rozbieżności występują zawsze bo wiadomo każde dziecko rozwija sie indywidualnie,a nie według jednego określonego,książkowego schematu.także wszystko na pewno jest ok![]() ewentualnie twoja mała nie bedzie wielkim nowordokiem.Najważniejsze żeby była zdrowa Cytat:
) ale nic nie zaszkodzi jak pogadasz ze swoim lekarzem.Anisia jeśli wolno zapytać jakiego dokładnie żelu na ten celullit uzywasz? Ja po przemyśleniach doszłam do wniosku że właśnie w 35 tygodniu zacznę szykować torbe do szpitala.Większość rzeczy mam wystarczy to zapakować. Mam olbrzymia nadzieje że nie zacznę sie rozdwajać wcześniej niż w 38 tygodniu Myślałam tez o porodzie i znieczuleniach. I jeśli będę rodzic SN(a na to sie zanosi) to zobaczę jak potoczy sie akcja porodowa,mam nadzieje ze uda mi sie wytrzymać ból i obejdzie sie bez znieczulenia ![]() Ale sie rozpisałam...
|
|
#746 |
|
Wtajemniczenie
|
Kochane nie wiem ak u Was z podejmywaniem decyzji, ale ja od czsau jak jestem w ciazy to co minuta inna decyzja. Ale mojego przyjazdu fo Polski nie odloze juz. Chcialam zosatc tu z bratem, ale on chce sie starac o apelacje, a ja musez myslec o dziecku. Ono jest najwazniejsze teraz. Nie myslcie, ze nie kocham swojego brata, ale malenstwo jest najwazniejsze. W polsce bede miala spokoj by wszytskie za i pzreciw porodu i mieszkania w UK przemyslec i do 23 czerwca musze podjac ostateczna decyzje odnosnie miejsa gdzie wydam na swiat moja cudowna coreczke
![]() Wiecie co zapachnialo mi grochowka
|
#747 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() co do znieczulenia to jak juz pisały dziewczyny wszystko zlaezy od szpitala. w jednych sie w płaci w innych nie ![]() Cytat:
Marticia czuje czasem ucisk i tak jak verona czuje przy tym wieksze parcie na pecherz.Pytałam sie o to swojego gina jak byłam ostatnio na usg i zbadał mnie dokładnie stwierdził że wszystko w srodku jest ok i to uczucie ucisku zwiazane jest z tym jak mała sie czasem ułozy Także myśle że nie mamy sie czym martwic
|
|
#748 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) ale jak sama napisałaś dziecko jest teraz najwazniejsze Powrót do Polski to najlepsza decyzja kochanaCytat:
u mnie to otwarli jakis tydzien temu.Pogrzebałam na necie i znalazłam...http://serwisy.gazeta.pl/avanti/1,53303,4172439.html ![]() Nie była droga,tylko dokupiłam do niej osobno białą spódnice(ten sam sklep) pod spód bo jakoś tak lepiej sie prezentowała ![]() tak narzekałam że mała dzisiaj nie ruchliwa i teraz dostaje od niej za to łomot hehe Moje biedne żebra...
|
|
#749 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oj ta tez czasami tak mam, ze mysle, czemu sie jeszcze nie odezwala, a potem jak zaczyna wariowac to az boli
|
|
#750 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli o lioton chodzi to może mieć tu tylko znaczenie że heparyna powoduje zmniejszenie krzepliwości krwi. Jeśli ktoś nie ma problemów z krzepnięciem to moim skromnym zdaniem zatory które mogą powstać podczas spowolnienia przepływu w żyle są dużo groźniejsze. W ulotce nie ma bezwzględnego przeciwwskazania pod postacią ciąży.
To tak jak z kąpielą w ciąży - niby nie wskazana, ja jakoś się kąpie bez ograniczeń - leżę nawet po 25 minut i nic mi nie jest. Jeśli ktoś jest zdrowy to mu to nie zaszkodzi. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:46.

- wiem że nie można za dużo, ale ostatnio mam ciągłą ochotę. Poprawiłam to kolejnym talerzem truskawek które tym razem kupiła mama, teraz babcia mnie zaciągnęła na zupę, a za chwilę kotlety i mama jeszcze banana mi przyniosła. Kto zjadł więcej?
Chyba skonam
Dziewczyny mi na uczelni dziś powiedziały, że olcia ze 4 kg na pewno będzie miała przy urodzeniu bo mam duży wancuś. Wkleję Wam jak mnie mąż ufoci to same zobaczycie, mnie się wydaje że nie jest taki olbrzymi
Kumpela urodzila syna prawie 4kg, a obwod brzucha miala niecale 90cm 

) nie siedze wcale, biodra wysiadaja po 20 min. lezenia na jednym boku, a zmiana pozycji z brzuchem i pupa, na ktorej nawet moment lezec nie mozna to horror. mija mi tak 2gi tydzien.

), ja sie urodzilam 3 tyg wczesniej i wazylam 2450.
) ale nic nie zaszkodzi jak pogadasz ze swoim lekarzem.