Psychiatra - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-02-23, 19:36   #181
anestet-ka
Wtajemniczenie

Dot.: Psychiatra

Cytat:
Napisane przez Margaret90 Pokaż wiadomość
Ja właśnie tak mam, lęk przed śmiercią, hipochondria i jeszcze kilka innych, lęków nie da się tak po prostu zniwelowac, trzeba je leczyć. Jeśli ogarnia Cię paniczny lęk zrób tak mi czasami pomaga: Nabierz powietrze pełnym brzuchem, zatrzymaj je przez chwilę i jak najwolniej wypuszczaj, powtarzaj tą czynność aż do skutku, jesli nie masz leków. Meliski i inne ziółka nic nie dają one sa jedynie na ''lekkie nerwy'' a nie na lęki, jak sadza niektórzy lekarze...trzeba podjać jak najszybciej jakiekolwiek działania w tej sprawie, bo będzie się pogłebiać jeszcze bardziej.
Dzięki za odpowiedz;
Na ziołowe leki nawet nie liczę, nie pomagały mi nigdy, nawet przy tych 'lekkich' stresach.
Ta metoda z uspokajaniem sie oddechem jak narazie troche pomaga na szczęście.

Mam świadomośc tego, ze należałoby pójśc od lekarza, ale najpierw muszę zażegnac moje inne problemy zdrowotne. Jakby do tego zestawu leków, który teraz mam doszły jeszcze kolejne, to mogłabym sie chyba żywić jedynie tabletkami

Nawet jak o tym piszę to jakaś rozedrgana jestem, ech..
W dodatku rzucam teraz palenie i juz samo to sprawia, ze szaleje i łażę po ścianach momentami
anestet-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-23, 19:56   #182
Margaret90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anestet-ka Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedz;
Na ziołowe leki nawet nie liczę, nie pomagały mi nigdy, nawet przy tych 'lekkich' stresach.
Ta metoda z uspokajaniem sie oddechem jak narazie troche pomaga na szczęście.

Mam świadomośc tego, ze należałoby pójśc od lekarza, ale najpierw muszę zażegnac moje inne problemy zdrowotne. Jakby do tego zestawu leków, który teraz mam doszły jeszcze kolejne, to mogłabym sie chyba żywić jedynie tabletkami

Nawet jak o tym piszę to jakaś rozedrgana jestem, ech..
W dodatku rzucam teraz palenie i juz samo to sprawia, ze szaleje i łażę po ścianach momentami
Więc moge życzyć szybkiego powrotu do zdrowia fizycznego i wytrwałosci w rzucaniu palenia, niektóre objawy mogą się nasilać podczas głodu nikotynowego, ale nalezy wierzyc, że się uda. Trzymam kciuki i pozdrawiam kiedyś wyjdzie dla nas słońce zza tych ciemnych chmur.
Margaret90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-23, 20:22   #183
neska951
Zakorzenienie

Dziewczyny cieszę się że walczycie o siebie
Trzymam z Was kciuki
opanowanie oddechu pomaga to fakt, bo lęk powoduje przyspieszony oddech [ wynikający z pobudzenia hormonami stresu układu nerwowego], przyspieszony oddech prowadzi do hiperwentylacji, hiperwentylacja prowadzi do wystąpienia ataku paniki,ale to znowu tylko jedna z teorii...
neska951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-23, 20:33   #184
Nemezja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anestet-ka Pokaż wiadomość
czasami jest to tak silne uczucie, ze faktycznie zaczyna się ze mną cos zlego dziac, nie moge oddychac, serce mi wali jak oszalale, kłuje itd.
ma ktos podobny problem?

czuje sie jak wariatka momentami
Często boję się naprawdę głupich rzeczy i ten strach jest irracjonalny.Te objawy o których piszesz-na początku myślałam,że mają związek z magnezem w tabletkach,który nieraz brałam.Ostatnio znów to samo,chociaż magnezu już nie biorę.Siedzę,patrzę przed siebie i naraz brak powietrza,zawroty głowy,modliłam się,żeby nie zemdleć,raz już prawie "odpływałam",ale zemdleję pewnie za którymś razem.
Dzisiaj prawie nie jadłam,usnełam o 5 nad ranem,serce waliło i nie mogłam spać...W dzień serce znów waliło,do tego zaczęło boleć,teraz już się uspokoiło,ale jeść dalej mi się nie chce.Nie chcę tak dłużej,za jakie grzechy muszę tak się czuć?

Nemezja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-23, 20:39   #185
tripka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nemezja Pokaż wiadomość
Często boję się naprawdę głupich rzeczy i ten strach jest irracjonalny.Te objawy o których piszesz-na początku myślałam,że mają związek z magnezem w tabletkach,który nieraz brałam.Ostatnio znów to samo,chociaż magnezu już nie biorę.Siedzę,patrzę przed siebie i naraz brak powietrza,zawroty głowy,modliłam się,żeby nie zemdleć,raz już prawie "odpływałam",ale zemdleję pewnie za którymś razem.
Dzisiaj prawie nie jadłam,usnełam o 5 nad ranem,serce waliło i nie mogłam spać...W dzień serce znów waliło,do tego zaczęło boleć,teraz już się uspokoiło,ale jeść dalej mi się nie chce.Nie chcę tak dłużej,za jakie grzechy muszę tak się czuć?
mam podobne objawy
a o co chodzi z tym magnezem??
Stary 2007-02-23, 20:40   #186
Margaret90
Rozeznanie

Cytat:
Na począte w aptece polecałabym kupic Neospasminę i mentoval, była jeszcze jakas filka do kompletu jutro sprawdze i najwyżej dopiszę. Na noc o ile masz silne lęki trochę je przytłumią no i oczywiście co najważniejsze uspokoją serce. Jesli po jakmiś czasie (miesiąc, dwa) objawy nie ustapią radze zasięgnąć rady psychiatry, ale niestety mają oni jeden negatywny odruch wypisywanie recept kochają to! Pewnie jakby wszyscy chodzili do psychologów i psychiatrów to mielibysmy jakies zaburzenia
Stary 2007-02-23, 20:52   #187
Nemezja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tripka Pokaż wiadomość
mam podobne objawy
a o co chodzi z tym magnezem??
Dziwnym trafem w te dni,w które brałam magnez w tabletkach miałam takie objawy - zawroty głowy i hiperwentylacja,więc myślałam,że to możę przedawkowanie.Ale ostatnio znów to się pojawiło,mimo że magnezu nie brałam.Oczywiste,że nerwica.

Margaret90,dzięki,aktualnie w razie potrzeby biorę Validol i on jako jedyny mnie uspokaja(ale nie na 100%),te wszystkie Perseny,Valusedy i Nervomixy nie działają na mnie chyba.Na pewno nie na silne lęki.Opcję psychologa/psychiatry też rozważałam,tylko to faszerowanie się lekami...Ten lęk,taki sam z siebie i niewiadomo czego,zdarza się raz na kilka miesięcy,za kilka dni wszystko wróci do normy,nie raz to przerabiałam.
Teraz wmuszam w siebie kawałek drożdżówki.przez cały dzień zjadłam ledwo bułkę i kromkę chleba :/

Stary 2007-02-23, 21:01   #188
tripka
Wtajemniczenie

Nemezjo,ja tez tak mam,że ten lęk pojawia się raz na jakiś czas,najczęsciej jak siedze w domu,jak jestem np na zajeciach,gdzie mam mysli czym innym zajete to jest Ok.Z apetytem to miałam tak,że po lęku,bałam się,że wróci,czyli był stres,a jak był stres to był też brak apetytu zdarzyły mi się noce,że też nic na uspokojenie nie pomagało,jedynie Relanium.
Stary 2007-02-23, 21:07   #189
Margaret90
Rozeznanie

Jeśli lęki zdarzają się rzadko to lepiej nie iść do psychiatry. Ja bym proponowała pójśc do psychologa, ewentualnie na terapię. Lekarze przepisują silne leki na lęki a poza tym, które niesamowicie uzależniają...
Stary 2007-02-23, 21:13   #190
Nemezja
Zakorzenienie

Cytat:
Nemezjo,ja tez tak mam,że ten lęk pojawia się raz na jakiś czas,najczęsciej jak siedze w domu,jak jestem np na zajeciach,gdzie mam mysli czym innym zajete to jest Ok.
Właśnie,u mnie podobnie.
Do dziś nie wiem z czego i tak sobie domniemam,że właśnie z nerwicy w zeszłym roku prawie nie jadłam przez 1,5 tygodnia.Od samego rana nie mogłam patrzeć na jedzenie,nie mogłam myśleć o jedzeniu i patrzeć,jak ktoś je,bo zaraz odruch wymiotny.Budziłam się wczesnym rankiem i kilka godzin przewracałam się z boku na bok,serce waliło nie wiadomo czemu jak tylko się otworzyłam oczy i nie przestawało,dopóki nie wstałam.To nie był a tachykardia wynikająca z lęku przed czymś,tylko zwykła-po prostu z niczego.Pewnego ranka obudziłam się i to wszystko minęło,przez najbliższy tydzień jadłam tyle,że prawie nie odchodziłam od stołu

Cytat:
Jeśli lęki zdarzają się rzadko to lepiej nie iść do psychiatry. Ja bym proponowała pójśc do psychologa, ewentualnie na terapię. Lekarze przepisują silne leki na lęki a poza tym, które niesamowicie uzależniają...
Tak też myślałam, problemy należy rozwiązać,a nie utrzymywać sztuczne dobre samopoczucie lekami.Na razie nie mam odwagi ani natchnienia,żeby iść...

Edytowane przez Pomadka
Czas edycji: 2007-02-27 o 21:43 Powód: Post pod postem.
Stary 2007-02-23, 21:18   #191
Margaret90
Rozeznanie

Cytat:
Tak też myślałam, problemy należy rozwiązać,a nie utrzymywać sztuczne dobre samopoczucie lekami.Na razie nie mam odwagi ani natchnienia,żeby iść...
Odwaga przyjdzie z czasem...kiedy objawy będą się nasilac i pojawi się melancholia, apatia, myśli samobójcze...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-02-23, 21:27   #192
tripka
Wtajemniczenie

Cytat:
Nemezjo wiem,że to banalne,ale może spróbuj jogi-ja ostatnio próbuje i naprawdę to uspokaja i wycisza.Z sercem tez tak miałam-szczególnie właśnie w nocy-brałam środki uspokajające,po któyrm owszem byłam spokojna,ale serce nadal waliło bez powodu,mimo,iż byłam spokojna...
Do psychiatry zapisałam się przede wszystkim dlatego,że po jednym z lęków,nie miała juz sił i zaczęłam mieć wątpliwości,czy sama dam rade sobie z tym..
Stary 2007-02-23, 21:29   #193
Nemezja
Zakorzenienie

Cytat:
Odwaga przyjdzie z czasem...kiedy objawy będą się nasilac i pojawi się melancholia, apatia, myśli samobójcze...
Depresyjne objawy tez miewam.Wtedy poszłabym nawet na koniec świata,żeby tylko się tak nie czuć,tylko czekam aż to minie (zawsze w końcu mija,po kilku tygodniach)i łudzę się,że to się nie powtórzy.Przy tym obiecuję sobie,że jak znowu tak się poczuję,to pójdę na pewno.Z tym,że na obietnicach się kończy,ale pójdę,w końcu pójdę.Wtedy jest mi wszystko tak obojętne,że nie mam siły nawet czegokolwiek się bać,w ogóle żyć nie mam wtedy siły.

Tripko,spróbuję,trzeba się chwytać wszelkich sposobów...

Stary 2007-02-23, 21:36   #194
Margaret90
Rozeznanie

Cytat:
Depresyjne objawy tez miewam.Wtedy poszłabym nawet na koniec świata,żeby tylko się tak nie czuć,tylko czekam aż to minie (zawsze w końcu mija,po kilku tygodniach)i łudzę się,że to się nie powtórzy.Przy tym obiecuję sobie,że jak znowu tak się poczuję,to pójdę na pewno.Z tym,że na obietnicach się kończy,ale pójdę,w końcu pójdę.Wtedy jest mi wszystko tak obojętne,że nie mam siły nawet czegokolwiek się bać,w ogóle żyć nie mam wtedy siły.

Tripko,spróbuję,trzeba się chwytać wszelkich sposobów...
Co masz na mysli pisząc, że masz objawy depresyjne? Czym one się objawiają, w jakich sytuacjach?
Stary 2007-02-23, 21:45   #195
Nemezja
Zakorzenienie

Cytat:
Co masz na mysli pisząc, że masz objawy depresyjne? Czym one się objawiają, w jakich sytuacjach?
W żadnych konkretnych sytuacjach,po prostu pewnego dnia TAK zaczynam się czuć - totalny bezsens wszystkiego,denerowanie się wszystkim wokół,tylko bym płakała(m.in.dlatego,że tak się czuję),powolny chód,apatia,brak zainteresowania czymkolwiek,złość,że znowu wstałam(żadnych lęków,apetyt normalny),najchętniej przespałabym dzień i noc.(nie jestem niebezpieczna dla otoczenia,nie wyzywam,nie krzyczę,nie rwę włosów z głowy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-02-24, 09:45   #196
neska951
Zakorzenienie

Cytat:

to duże uogólnienie, obecnie nowoczesne leki nie uzależniaja fizycznie, tak jak leki tzw starej generacji...A psychicznie można uzależnić się od wszystkiego...

Cytat:
Właśnie,u mnie podobnie.
Do dziś nie wiem z czego i tak sobie domniemam,że właśnie z nerwicy w zeszłym roku prawie nie jadłam przez 1,5 tygodnia.Od samego rana nie mogłam patrzeć na jedzenie,nie mogłam myśleć o jedzeniu i patrzeć,jak ktoś je,bo zaraz odruch wymiotny.Budziłam się wczesnym rankiem i kilka godzin przewracałam się z boku na bok,serce waliło nie wiadomo czemu jak tylko się otworzyłam oczy i nie przestawało,dopóki nie wstałam.To nie był a tachykardia wynikająca z lęku przed czymś,tylko zwykła-po prostu z niczego.Pewnego ranka obudziłam się i to wszystko minęło,przez najbliższy tydzień jadłam tyle,że prawie nie odchodziłam od stołu
miałam takie same objawy do dziś to pamietam...a le u mnie okazało się że objawy spowodowane są chorobami somatycznymi.Apatia, senność, depresja-niedoczynność tarczycy.Mdłości, depresja, omdlenia, bóle głowy- hiperprolatynemia.Mdłości , depresja, omdlenia , niepokój,walenie serca,bóle głowy -tężyczka [ niedobór wapnia , magnezu i i wit B 12]...

Edytowane przez Pomadka
Czas edycji: 2007-02-27 o 21:50
Stary 2007-02-24, 11:06   #197
Margaret90
Rozeznanie

A ja się pożegnałam z leczeniem, nie wiem jak wyjść z tej deprechy. Nie mogę brać leków, bo sa to psychotropy, mama uważa, że powinnam łykac te badziewiate ziółka co nic mi nie pomagają. Przecież to jest choroba jak każde inne, ja chcę się poczuć chociaż raz ''normalnie''
Stary 2007-02-24, 13:23   #198
neska951
Zakorzenienie

tripko przeczytałam w innym wątku że zastanawiasz się nad odstawieniem tabletek anty, jeśli mogę podzielić się swoim doświadczeniem , to u mnie objawy zaczęły się właśnie po d lugim braniu tabletek...

Margaret90 skoro lekarz przepisał Ci leki to może są potrzebne...
Stary 2007-02-24, 13:27   #199
tripka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez neska951 Pokaż wiadomość
tripko przeczytałam w innym wątku że zastanawiasz się nad odstawieniem tabletek anty, jeśli mogę podzielić się swoim doświadczeniem , to u mnie objawy zaczęły się właśnie po d lugim braniu tabletek...

Margaret90 skoro lekarz przepisał Ci leki to może są potrzebne...
tak,zastanawiałam się już wcześniej żeby przestać brać tabletki anty,ale teraz już na pewno je odstawiam-bo być może to one właśnie przyczyniają się do tych objawów...
Stary 2007-02-24, 13:40   #200
neska951
Zakorzenienie

Cytat:
tak,zastanawiałam się już wcześniej żeby przestać brać tabletki anty,ale teraz już na pewno je odstawiam-bo być może to one właśnie przyczyniają się do tych objawów...

u mnie wiązało się to z niedoborem magnezu, wapnia, wyrównanie poziomu tych pierwiastków trwało 6 mcy ale jest już ok
Stary 2007-02-24, 14:08   #201
tripka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez neska951 Pokaż wiadomość
u mnie wiązało się to z niedoborem magnezu, wapnia, wyrównanie poziomu tych pierwiastków trwało 6 mcy ale jest już ok
poza tym tabletki mogą też powodować depresje,zmiany nastrojów,nerwowość itp..
Stary 2007-02-24, 14:52   #202
Margaret90
Rozeznanie

Cytat:
poza tym tabletki mogą też powodować depresje,zmiany nastrojów,nerwowość itp..
Psychotropy masz na myśli?
Stary 2007-02-24, 15:14   #203
tripka
Wtajemniczenie

Cytat:
Psychotropy masz na myśli?
nie,tabletki anty
Stary 2007-02-24, 17:23   #204
bess
Zakorzenienie

Tripka wlasniemialam pisac o tym co masz w podpisie.

Edytowane przez bess
Czas edycji: 2007-03-30 o 18:00
bess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-24, 19:40   #205
Margaret90
Rozeznanie

Boje się sama brać te leki w Xetanorze jest paroksetyna i nie wolno jej podawać osobom poniżej 18 roku życia...gdyż może doprowadzić do samobójstwa
Stary 2007-02-24, 20:41   #206
neska951
Zakorzenienie

Cytat:
Boje się sama brać te leki w Xetanorze jest paroksetyna i nie wolno jej podawać osobom poniżej 18 roku życia...gdyż może doprowadzić do samobójstwa
trochę zdziwiłam się że dostałaś takie leki ...jak pisałam, spotykam się coraz częściej z tym że na lekkie zaburzenia nerwicowo-depresyjne przepisywany jest prozac, i jego nowsze wersje np aurex, czyli leki nowej generacji które nie mają tylu skutków ubocznych i nie uzależniają fizycznie.
Stary 2007-02-24, 20:52   #207
tripka
Wtajemniczenie

Dziewczyny przerażające są te leki...mam nadzieje,że nie będę musiała ich brać
Bess co do zmęczenia to mam tak bardzo często,mogłabym spać cały dzień nieraz,bo na nic innego nie mam ochoty ani sił.
Stary 2007-02-24, 21:25   #208
czapeczkaelfa
Zadomowienie

Cytat:
Z tego samego powodu ja zdecydowałam się nie brać przepisanych mi przez psychiatrę leków. Jest mi ciężko, bardzo ciężko i mam chwile zwątpienia, kiedy myślę "te leki nie moga sprawić że bedzie mi jeszcze gorzej. zacznę je brac. trudno."
Ale pozniej rozsadek wraca i jakos sobie radzę.
Ludzie mówią "lekarz lepiej się zna, nie należy podważać jego diagnozy, bierz leki które ci przepisal i sie nie zastanawiaj" A ja myślę, że zastanowić się trzeba. Bo to jest Twoje życie, a wpakowanie się w takie leki zmieni je diametralnie. Mogą zadziałać na ciebie bardzo róznie. To nie jest witamina C, która dziala na każdego tak samo.
Poza tym rozpoczęcie terapii psychotropami to zapewnienie sobie protezy na całe życie. Jak już je bierzesz, to raczej musisz liczyc się z tym, że nie przestaniesz.
Dla lekarza jesteśmy tylko kolejnym przypadkiem, nie jestesmy jego dzieckiem, żoną czy matką. I tak naprawde to nie do konca chyba obchodzi go co się z nami dalej stanie. Brutalna, przykra prawda..
Ten lekarz przepisał Ci bardzo poważne leki. Nie wiem, może faktycznie ich potrzebujesz, przeciez takie leki też są dla ludzi.
Ale jesteś bardzo młodziutka i zastanów się dobrze, zanim je wezmiesz.

czapeczkaelfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-24, 21:48   #209
tripka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czapeczkaelfa Pokaż wiadomość
Z tego samego powodu ja zdecydowałam się nie brać przepisanych mi przez psychiatrę leków. Jest mi ciężko, bardzo ciężko i mam chwile zwątpienia, kiedy myślę "te leki nie moga sprawić że bedzie mi jeszcze gorzej. zacznę je brac. trudno."
Ale pozniej rozsadek wraca i jakos sobie radzę.
Ludzie mówią "lekarz lepiej się zna, nie należy podważać jego diagnozy, bierz leki które ci przepisal i sie nie zastanawiaj" A ja myślę, że zastanowić się trzeba. Bo to jest Twoje życie, a wpakowanie się w takie leki zmieni je diametralnie. Mogą zadziałać na ciebie bardzo róznie. To nie jest witamina C, która dziala na każdego tak samo.
Poza tym rozpoczęcie terapii psychotropami to zapewnienie sobie protezy na całe życie. Jak już je bierzesz, to raczej musisz liczyc się z tym, że nie przestaniesz.
Dla lekarza jesteśmy tylko kolejnym przypadkiem, nie jestesmy jego dzieckiem, żoną czy matką. I tak naprawde to nie do konca chyba obchodzi go co się z nami dalej stanie. Brutalna, przykra prawda..
Ten lekarz przepisał Ci bardzo poważne leki. Nie wiem, może faktycznie ich potrzebujesz, przeciez takie leki też są dla ludzi.
Ale jesteś bardzo młodziutka i zastanów się dobrze, zanim je wezmiesz.
dokładnie,Margaret wydaje mi się,że powinnaś jeszcze spróbować poradzić sobie bez tych leków-je zawsze można zacząć brać,a może uznasz pewnego dnia,że poradziłaś sobie bez nich?Wiem,że łatwo mi się mówi,ale np nerwica,lęki to coś co sami sobie wyrobiliśmy,nasz umysł,potrafimy więc oduczyć się tego...wierze,że silna wola,walka z sobą zdziała więcej niż leki...
ja idę do lekarza we wtorek,zobaczymy co mi powie
Stary 2007-02-24, 21:57   #210
czapeczkaelfa
Zadomowienie

Cytat:
dokładnie,Margaret wydaje mi się,że powinnaś jeszcze spróbować poradzić sobie bez tych leków-je zawsze można zacząć brać,a może uznasz pewnego dnia,że poradziłaś sobie bez nich?Wiem,że łatwo mi się mówi,ale np nerwica,lęki to coś co sami sobie wyrobiliśmy,nasz umysł,potrafimy więc oduczyć się tego...wierze,że silna wola,walka z sobą zdziała więcej niż leki...
ja idę do lekarza we wtorek,zobaczymy co mi powie
Bardzo mądrze napisane Tripka Nerwica to coś w co same się wpędzamy. To jest coś co siedzi w nas, obiektywnie tego nie ma, jest tylko naszym odczuciem.
Kiedyś jej nie miałyśmy, prawda? Więc da się, na pewno się da wrócić do tego stanu sprzed jej rozpoczęcia. Tak samo jak przyszła, nie wiadomo skąd, tak samo pojdzie precz.
Nie potrzebowałyśmy leków, żeby się w nią wpędzić, więc może uda się tez jej pozbyć bez ich pomocy?

Margaret, ale nie odbieraj tego jako absolutnej negacji leków. Nie wiem jaka jest Twoja sytuacja, nie wiem jak się czujesz. Widze, że jesteś rozsądna więc sama musisz rozważyć czy spróbujesz poradzić sobie sama, czy jednak leki zdają Ci się być niezbędne.
Wiadomo, ze nie każdy i nie w każdej sytuacji jest w stanie sam sobie poradzić. To zależy od wielu czynników.

czapeczkaelfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości