Novynette/Mercilon - wątek zbiorczy! - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-30, 14:19   #1351
chilligirl
Rozeznanie

Dot.: yasminelle + soczewki

ja soczewki nosze troche wiecej niz bralam tabletki...i jest duza roznica...przede wszystkim soczewki podczas brania tabletek lekko uwieraly, szybko wysychaly i trzeba bylo stosowac nawilzacze...troche się to zmieniło odkad przyklejam sobie plastry...ale niewiele...powiem Ci tez ze duuuze znaczenie ma rodzaj noszonych soczewek...jak uzywalam B&L to wszystko bylo prawie cacy...a jak zmienilam na soczewki innej firmy (polaszczyłam sie na niska cene) to byla po prostu tragedia...obecnie zrobilam sobie dluzsza przerwe w noszeniu soczewek i na codzien zakladam okulary...jesli nie masz mozliwosci zrobienia dluzszej przerwy to pamietaj: przed załozeniem umyj buźke, wyszoruj dokladnie łapki, zalóz soczewki, dopiero potem posmaruj buzke kremem i nałóż make up...a przed zmyciem go tez musisz dokladnie wyszorowac łapki i zdjac soczewki..skróć czas noszenia ich w ciagu dnia..poza tym, dobrze bys albo wygotowała sobie pojemniczek na soczewki przynajmniej raz na 2 tyg. w gorącej wodzie albo zmieniala pojemnik przynajmniej raz w miesiacu...a jesli masz rano problem ze spiochami to poki co sprobuj domowych sposobow..zapaż sobie ze 3-4 torebki rumianku, ostudz napar i włóż go do lodówki...rano przemywaj sobie oczka wacikiem nasaczonym naparem a wieczorem połóż sobie płatki kosmetyczne z tym naparem na kilka minut na oczka..a jak to nie przyniesie jakiejkolwiek ulgi to idz koniecznie do okulisty...

"Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever"

Edytowane przez chilligirl
Czas edycji: 2008-11-30 o 14:21
chilligirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-30, 14:42   #1352
renua
Raczkowanie

nie jestem lekarzem,ale wiem,że pewne leki działają wysuszająco na spojówki i możliwe,ze tak jest w twoim przypadku...powodem tego mogą byc właśnie pigułki...możliwe,że masz już teraz jakiś stan zapalny oka,bo ono musi byc dobrze nawilżone jeśli nosisz soczewki.
moja rada-idź do okulisty jak najszybciej a do tego czasu noś okulary-jeśli je masz.
pozdro

P.S. sama noszę okulary i moje oczy są nadwrażliwe na światło,więc wiem z doświadczenia,bo też mi wysychają...

Edytowane przez renua
Czas edycji: 2008-11-30 o 14:44
renua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-30, 17:41   #1353
czarna_90
Raczkowanie

Ja gdzieś tak po dwóch, trzech miesiącach brania tabletek miałam problem z soczewkami. Uwierały, noszenie dłuższe niz 8 godzin nie wchodzilo w grę, chociaż wczesniej zdarzało mi się nosić dużo dłuzej. Zaczęłam używać nawilżaczy i troche to pomogło, ale nie do końca. Po czym problem sam zniknął. Gdzieś tak po 6 miesiącach brania tabletek.
Na twoim miejsców rozmawiałabym z okulistą.
czarna_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-30, 18:57   #1354
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Napisane przez pani_smith Pokaż wiadomość
pierwsze słyszę, żeby przyjmowanie pigułek w jakikolwiek sposób oddziaływało na oczy - co więcej nie spotkałam się z taką możliwością w ogóle w żadnej z paru ulotek antykonceptów, jakie przeszły mi przez ręce

prawdę powiedziawszy, z moich ostatnich doświadczeń z soczewkami i infekcjami, owo ropienie i większa ilość wydzielin jest prędzej efektem jakiejś infekcji lub zanieczyszczeń np. z makijażu (nie kupiłaś nowego cienia, makary? może się trudniej zmywają). może masz przez ostatnie pół roku więcej pracy i trochę nie dosypiasz, więc oczy są podrażnione. ja bym raczej zwaliła te objawy na soczewki - przerzuć się na dwutygodniowe bądź jednodniowe, są dużo bardziej higieniczne. ale przede wszystkim idź do okulisty.
Ale na ulotkach z soczewek, jest napisane, ze w przypadku brania tabletek, trzeba sie skonsultować z okulistą.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-30, 19:42   #1355
czarna_90
Raczkowanie

W ulotce Novynette jest napisane.
Stary 2008-12-03, 10:52   #1356
qathe
Wtajemniczenie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy

Dziewczyny czy tabletki anty trzeba brać codziennie o ZAWSZE tej samej godzinie?Czy zażyta 4.6,10min. wcześniej czy później nic się nei stanie?

qathe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 10:53   #1357
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez qathe Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy tabletki anty trzeba brać codziennie o ZAWSZE tej samej godzinie?Czy zażyta 4.6,10min. wcześniej czy później nic się nei stanie?
o matko wiadomo, ze nic się nie stanie, ja biorę o 9:00 ale czasem np o 9:30 bo np jestem na zajęciach

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 10:57   #1358
qathe
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
o matko wiadomo, ze nic się nie stanie, ja biorę o 9:00 ale czasem np o 9:30 bo np jestem na zajęciach
hehe,dzięki za odpowiedź

Stary 2008-12-03, 10:58   #1359
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez qathe Pokaż wiadomość
hehe,dzięki za odpowiedź
w instrukcji jest napisane, że jeśli przerwa między tabletkami jest mniejsza niż 12 godzin to też nic się nie stanie o ile nie powtarza się to notorycznie

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 11:08   #1360
kamila2006
Zakorzenienie

spokojnie dziewczyny orgaznizm nie ma zegarka ja biore raz 19 raz 21 potem znow 19 tak mniej wiecej o tech godzinach i wszystko jest ok nie trzeba co do minutki co do sekundy

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 11:58   #1361
qathe
Wtajemniczenie

a odnosnie pigułek:

Jak działają pigułki antykoncepcyjne?

1. Kobieta bierze pigułki, a następnie wydala je wraz z moczem.
2. Żaby w wodzie wchłaniają te hormony i w następstwie nie mają potomstwa.
3. Bociany nie znajdując żab na polach, giną z głodu.
4. ...i nie ma kto przynosić dzieci.

wybaczcie za OT

Stary 2008-12-03, 17:36   #1362
CherieK
Zadomowienie

Dot.: Novynette - wątek zbiorczy

Więc tak... podobno te tabletki i yasminelle sa tabletkami idealnymi dla dziwczyn zaczyjajacych dopiero przygode z tym sposobem antykoncepcji... i teraz moje pytanie... czy jest pewność, ze tabletki zadziałają? może powinnam poczekać miesiąc i sprawdzić czy nie postanę okresu np przed skończeniem opakowania? to swiadczyloby, ze sa za slabe. w ogole to jak odczuje dzialanie tabletki tak na codzien? nie mowie o skutkach ubocznych. tak ogolnie.

CherieK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 17:50   #1363
tenebris
Zakorzenienie

GG do tenebris

A ja dziś po raz pierwszy... hm... wybróbowałam ich działanie. no ciekawe, ciekawe... ;P

tenebris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 19:07   #1364
lisiwona
Raczkowanie

GG do lisiwona

ja nie odczuwam zadnej roznicy w codziennym zyciu.Moze mam tylko troche slabszy okres,niz przed braniem tabletek.
lisiwona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 20:12   #1365
CherieK
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lisiwona Pokaż wiadomość
ja nie odczuwam zadnej roznicy w codziennym zyciu.Moze mam tylko troche slabszy okres,niz przed braniem tabletek.
nie zrozum mnie źle ale.. szkoda

Stary 2008-12-03, 20:29   #1366
Niuniaczek
BAN stały

Cytat:
Napisane przez CherieK Pokaż wiadomość
nie zrozum mnie źle ale.. szkoda
eeeeee? ja wogóle cie nie rozumiem
Niuniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-05, 20:04   #1367
Luzia
Zakorzenienie

Ja jestem przy 9 tabletce z 2 opakowania i podsumowując:

Przy 2 opakowaniu nareszcie skończyły mi się plamienia, ale.. spadło libido- momentami to nawet nie mam sie ochoty całować z moim TŻ :/ przy czym wcześniej miałam zawsze ogromną ochote. Mam nudności i ogolny brak apetytu a najbardziej widac to rano. Jestem ciągle zmęczona i senna no i oczywiście mam humorki.

I teraz nie wiem, czy spowodowane to jest tabletkami, czy tym, ze na dworze tak szaro buro i ponuro. W połowie 3 opakowania mam pójść do gina na wizyte kontrolną i sama nie wiem czy powinnam zmienić na inne, jedyne czego sie obawiam, to to, że od innych mogę przytyć, bo niestety mam skłonności do tycia, a jak na razie przy novynette nie tyje.

Luzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-07, 17:28   #1368
mes-bijoux
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez margotek Pokaż wiadomość
Właśnie pani gin przepisała mi Novynette, mam nadzieję, że nie przytyję, ani mi piersi nie urosną bo moje 70D w zupełności mi wystarczy.

Po lekturze wątku widzę, że musze nastawić się psychicznie na różne sytuacje, ale jestem twarda bedzie dobrze
hmm... moje z 70b-c urosły do 70e.... ale na każdego działa inaczej, więc może będziesz miała szczęście

Razem od 08.02.2008
Zaręczona 20.08.2008r.
odliczanie do Wielkiego Dnia
8.08.2009
mes-bijoux jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-07, 23:33   #1369
margotek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mes-bijoux Pokaż wiadomość
hmm... moje z 70b-c urosły do 70e.... ale na każdego działa inaczej, więc może będziesz miała szczęście
Nie miałam z 70C - (po poprawnym zmierzeniu biustu) 65FF

margotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-08, 00:57   #1370
CherieK
Zadomowienie

a ja nie widze zadnych skutkow ubocznych plamienie 1 dzien czuje sie normalnie
ale mam pytanie... bo to dopiero pierwsze opakowanie... dzialaja od 1 tabletki ale ja boje sie juz kochac bez prezerwatywy... ktoras z was kochala sie juz przy pierwszym opakowaniu bez dodatkowego zabezpieczenia?

Stary 2008-12-08, 13:24   #1371
CherieK
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Niuniaczek Pokaż wiadomość
eeeeee? ja wogóle cie nie rozumiem
noo, ze nie odczuwala zadnej roznicy a mi akurat chodziło o jakieś roznice ktore by mi pomogły i "szkoda" bo nie moze mi pomoc

a ja mam pytanko:P jak z waszym libido po tabletkach ;>?

Stary 2008-12-08, 13:39   #1372
sentencja
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez CherieK Pokaż wiadomość
a ja nie widze zadnych skutkow ubocznych plamienie 1 dzien czuje sie normalnie
ale mam pytanie... bo to dopiero pierwsze opakowanie... dzialaja od 1 tabletki ale ja boje sie juz kochac bez prezerwatywy... ktoras z was kochala sie juz przy pierwszym opakowaniu bez dodatkowego zabezpieczenia?
Po 8 tabletce wypróbowałam ich działanie, wcześniej niestety nie mogłam bo miałam okres. I uwierz mi - działają teraz jestem przy 2 opakowaniu.

Kocham Cię Myszko !
sentencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-08, 16:55   #1373
lisiwona
Raczkowanie

GG do lisiwona

Ja mam takie samo libido jak przed tabletkami,abo i wieksze bo teraz mam taki komfort psychiczny,ze niczym nie musze sie przejmowac i np.nie ma chwili przerwy podczas sexu na zalozenie prezerwatywy..Ja jestem jak najbardziej za tymi tabletkami..Nic po nich nie przytylam..a biust urosnac ani troche nie chce,moze to i szkoda..
Stary 2008-12-08, 16:56   #1374
lisiwona
Raczkowanie

GG do lisiwona

Ja biore je od lutego i kochalam sie z chlopakiem juz od poczatku pierwszego opakowania..zadnej dzidzi na razie nie ma,zreszta juz gdzies na tym forum o tym pisalam..
Stary 2008-12-08, 17:15   #1375
asertywna
Przyczajenie

Mam pyt. Jakoś miesiąc temu kochałam się z chłopakiem i mieliśmy wpadke , dlatego wziełam tabletke 72h, potem miałam dostac okres ale ta tabletka wszystko miesza w organixmie itp , wiec nie wiedziałam dokładnie kiedy moge zacząć brać tabletki anty...to zaczełam odrazu...nie miałam wogóle potem okresu(w ciązy nie jestem) teraz zaczynają się schody...skończyłam brać pierwsze opakowanie i teraz zaczyna się 7 dniowa przerwa i potem znów, od którego momentu a może już jestem zabezpieczona? ( jakbyście mogły to odpowiedzcie mi
asertywna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-08, 18:32   #1376
Niuniaczek
BAN stały

Jesteś zabezpieczona od pierwsej pigułki, z tym że ja np. swoje pierwsze opakowanie zaczynałam w pierwszy dzień okresu
Niuniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-08, 21:02   #1377
czarna_90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asertywna Pokaż wiadomość
Mam pyt. Jakoś miesiąc temu kochałam się z chłopakiem i mieliśmy wpadke , dlatego wziełam tabletke 72h, potem miałam dostac okres ale ta tabletka wszystko miesza w organixmie itp , wiec nie wiedziałam dokładnie kiedy moge zacząć brać tabletki anty...to zaczełam odrazu...nie miałam wogóle potem okresu(w ciązy nie jestem) teraz zaczynają się schody...skończyłam brać pierwsze opakowanie i teraz zaczyna się 7 dniowa przerwa i potem znów, od którego momentu a może już jestem zabezpieczona? ( jakbyście mogły to odpowiedzcie mi
Pierwsze opakowanie pigułek powinno się zacząć brać pierwszego lub piatego dnia okresu. Dlaczego na niego nie poczekałaś? To co zrobiłaś było bardzo nierozsądne.Najpierw tabletka 72h, a potem pigułki.. Taka dawka hormonów na raz.. Na twoim miejscu skonsultowalabym się z lekarzem, ale jak na mój rozum to bardziej sobie szkodzisz, niż pomagasz i raczej zabezpieczona nie jestes.
Stary 2008-12-08, 21:41   #1378
asertywna
Przyczajenie

no to co mam teraz zrobić?
Dzisiaj zaczyna mi się ta 7 dniowa przerwa, a jakbym zaczeła przyjmować od tego 5 dnia krwawienia? a może poprostu zrobić tą 7 dniową przerwe i zacząć nowe opakowanie? kurcze nie wiem juz to bede wtedy zabezpieczona? (ogólnie tabsy biore ze względy na strasznie cięzki okres )
Stary 2008-12-08, 21:43   #1379
asertywna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez czarna_90 Pokaż wiadomość
Pierwsze opakowanie pigułek powinno się zacząć brać pierwszego lub piatego dnia okresu. Dlaczego na niego nie poczekałaś? To co zrobiłaś było bardzo nierozsądne.Najpierw tabletka 72h, a potem pigułki.. Taka dawka hormonów na raz.. Na twoim miejscu skonsultowalabym się z lekarzem, ale jak na mój rozum to bardziej sobie szkodzisz, niż pomagasz i raczej zabezpieczona nie jestes.
konsultowalam się :P sam przeciez ich sobie nie zapisałam, miałam jednak przyjąc je 1 dnia krwawienia ale wiadomo po tych pigułkach 72h róznie to bywa z okresem.
Stary 2008-12-08, 21:58   #1380
czarna_90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asertywna Pokaż wiadomość
konsultowalam się :P sam przeciez ich sobie nie zapisałam, miałam jednak przyjąc je 1 dnia krwawienia ale wiadomo po tych pigułkach 72h róznie to bywa z okresem.
Chodzi mi o konsultacje z lekarzem teraz. Różnie bywa z okresem po 72h, ale kiedy bierze sie hormony jak się komu podoba, to też różnie bywa.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości