![]() |
#4081 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Scent Bar VI
We mnie też. Ujawnia się Tyranka
![]() ![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
#4082 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() choć tu, w metrze o dziwo wszyscy ustosunkowują się do reguł - choćby to, że na ruchomych schodach Ci, który się spieszą przechodzą lewą stroną, a reszta bez wyjątku stoi grzecznie po prawej ![]()
![]() |
#4083 |
Zakorzenienie
|
Mnie np. do szału doprowadzało jeszcze, jak ktoś w pociągu grał na komórce, te pikania non stop, albo zdarzało mi się jechać z kimś, kto np cały czas nerwowo potrząsał nogą (chyba jakiś tik miał), albo z babką, która 2 godziny obierała płaszcz z jakiś kosmyków - zastanawiałam się, jak jej ręce nie odpadły
![]() Jezuuu, ja to chyba aspołeczna czasem jestem ![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
#4084 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4085 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() |
#4086 | |||||
BAN stały
|
Nie zbroiłem zaległej prezentacji, do której nie mam materiałów
![]() Założę się, że gdyby tytuł brzmiał nieco inaczej, nie byłoby problemu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4087 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
W temacie ustępowania miejsca, ale z drugiej strony ( z życia wzięte):
W zatłoczonym trolejbusie dwie starsze panie(w tym jedna z kulą) stoją. Jedna z pań (ta zdrowa) zaczyna głośno ubolewać nad zdziczeniem siedzącej młodzieży, która ani myśli ustąpić miejsca chorej osobie. Na to ta druga ze spokojem i uśmiechem mówi : "Nie denerwuj się, jeszcze dziesięć, dwadzieścia lat i oni też sobie postoją"
#4088 |
niecnotliwa dziewica
|
Mnie w tej kwestii zastanawia jeszcze jedna rzecz: bardzo rzadko spotykam się z sytuacją, kiedy osoba, ktora chce usiąść, zwyczajnie podchodzi do osoby siedzącej ze słowami "przepraszam, czy moze mi pan / pani ustąpić miejsca?" Na ogół jest właśnie to stanie nad głową i narzekanie.
#4089 |
Zakorzenienie
|
Gryksiu - jak patrzyłam na tę dziewczynę, to pomyślałam sobie złośliwie o opcji numer 2 właśnie ![]() A co do publicznego przebierania się - gdyby to był jakiś przystojny wpółpasażer, to nie miałabym nic przeciwko... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4090 | |
Czekam na Ragnarok
|
Cytat:
Zgadzam się z wami odnośnie zachowania w pociągu czy komunikacji miejskiej. Też mnie to bardzo denerwuje. Ostatnio jadąc w tramwaju ledwo widziałam na oczy i ostatkiem sił utrzymywałam się na nogach, ale było mi wstyd poprosić o zwolnienie miejsca (tramwaj zatłoczony), bo by mnie wyśmiali. A czułam się bardzo, bardzo źle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4091 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() Abstrahując od tematu: znacie moze perfumerię internetowa theperfumedcourt.com? Właśnie znalazłam cos takiego, specjalizują się w sprzedaży odlewek, zapachy maja przeróżne, w tym m.in. Lutensowe dzwonki, zestawy ciekawych próbek itp., do Polski wysyłają, tylko ceny trochę wysokie...
![]() |
#4092 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Margot, ja żartowałam oczywiście ![]() A perfumerię skądś znam, dziewczyny chyba wklejały stronę kiedyś. Idę pobuszować ![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI Edytowane przez madziczka Czas edycji: 2008-12-11 o 13:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4093 |
niecnotliwa dziewica
|
Mam ostatnio problemy z własnym poczuciem humoru
![]() ![]()
#4094 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do perfumerii - ceny po byku ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#4095 |
Zakorzenienie
|
A w Manchesterskich autobusach nie ma ze boli. Tzn pierwsze siedzenia maja obok naklejke usta starszemu/ matce z dzieckiem. Jest miejsce na wozek.
Ale dalsze siedzenia? nie ma ze boli. Ludzie (wiek rozny) rozwaleni na podwojnym siedzeniu w pojedynke, giczaly wiszace w przejsciu. Syry standardowo sie kladzie na siedzeniu na przeciwko. Syf, brud, smieci, smierdzi kupa/szczynami... Ale nie to mnie doprowadza do szalu... nie... Te debilne Chavy Kids jak to sie okresla tu z komorkami z ktorych na caly glosniczek napierdziela jakies muzyczne gowno. I wez miej takich dwoch - jednego na przodzie autobusu melomana, innego na tyle. No mnie chce autentycznie szlag trafic. |
![]() ![]() |
![]() |
#4096 |
Rozeznanie
|
CYTAT:A propos - jakie jest wasze zdanie w kwestii ustępowania miejsc siedzących w środkach transportu dzieciom? Być moze pytanie jest nieco głupie, ale wczoraj spotkała mnie taka sytuacja - pani w tramwaju poprosiła mnie o ustąpienie miejsca takiemu maluchowi ok. 6 lat. Ok, nieco zdziwiona, ale wstałam - w końcu takiemu maluszkowi może byc trudno złapać równowagę jak tramwaj szarpnie. Ale o co chodzi: Dziecko oczywiscie władowało się z butami na siedzenie (a potem ktoś na tym usiądzie, w jasnych spodniach np.) a kiedy próbowałam zwrócić uwagę tej pani, żeby wytłumaczyła dziecku, że nie siada się z butami na miejsce, z którego ktoś jeszcze potem skorzysta, zostałam obrzucona oburzonym spojrzeniem, po czym pani stwierdziła, ze po pierwsze to nie jej dziecko, a po drugie są chyba jakieś zasady (o tym, że m.in. takie, jak się zachowywać między ludźmi, zdaje się, pani zapomniała). Po czym, kiedy usiłowałam odsunąć połę własnego płaszcza od kopiącego naokoło dziecka, zostałam oskarżona, ze go szarpię (dziecko, nie płaszcz!!!!) i że to się dla mnie może źle skończyć. Wszystko miało miejsce w dość zatłoczonym (godziny powrotu z pracy) tramwaju. Może się czepiam, nie wiem, ale szlag mnie trafia jak widzę takie sytuacje
![]() Margot - Dawniej powiedziałabym pod nosem lub w myślach coś w rodzaju: "na pohybel ba......rowi", ale teraz tak nie powiem. Zrozumiałam, że dziecku trudno jest ustać, bo małe nogi szybciej bolą, że trudniej niż dorosłemu zachować mu równowagę. Chętnie ustąpiłabym miejsca, ale jest kilka "ale". Nie 6-latkowi, chyba że wyglądałby na chorego lub bardzo zmęczonego i raczej nie wyłącznie dziecku, ale rodzicowi z dzieckiem (rodzic sadza sobie dziecko na kolanach). A już zupełnie bym nie tolerowała włażenia buciorami na siedzenie i kopania tymiż buciorami dookoła. Ale tupet miała ta baba, że w ogóle Cię poprosiła o ustąpienie miejsca dość już dużemu przecież i najwyraźniej będącemu w dobrej kondycji, tylko rozwydrzonemu, po prostu, dzieciakowi. A jeszcze większy, że gdy chodziło o utemperowanie jego zachowania, to nie poczuwała się do bycia rodzicem/opiekunem, a gdy chodziło o utemperowanie Ciebie (w sytuacji, gdy powinna Cię wesprzeć), to zaczęła się poczuwać, jak najbardziej.
Sun Tzu prawie powiedział: "Jeżeli przeciwnik jest jak ziemia - bądź jak powietrze. Jeżeli przeciwnik jest jak ogień ......- sp....dalaj, bo z ogniem nie ma żartów!" Edytowane przez KomEwa Czas edycji: 2008-12-11 o 14:36 Powód: zaznaczenie cytatu |
![]() ![]() |
![]() |
#4097 | ||
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
[/QUOTE]A już zupełnie bym nie tolerowała włażenia buciorami na siedzenie i kopania tymiż buciorami dookoła. [/QUOTE] Cytat:
![]()
![]() |
#4098 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego przestałam ustepowac miejsca kilkuletnim dzieciom, jak również paniom(a czasem takie widzę), które wsiadaja do autobusu czy metra z wózkiem i dzieckiem na ręku. Zamiast posadzic dziecko w wózeczku, rozglądaja się, czy im ktos ustapi miejsca, bo one maja dziecko na reku... ![]()
![]() |
#4099 |
Zakorzenienie
|
W Norwegii sie nie ustepuje miejsca, ale sa miejsca wydzielone i jesli wsiada uprawniony zejsc musisz. Zezwyczaj i tak stoja pusto bo miejsca w komunikacji miejskiej sa wolne. Autobusy czyste, kanary w mundurach, ludzie siedza cicho, dzieci jakby nie bylo. A w pociagach podmiejskich sa wagony ciszy.
Osobiscie mam zrywy do ustepowania, nawet jesli za mna sa wolne miejsca. Dwa razy sie nadzialam na taka zawodniczke co to ledwo wsiada powluczac nogami. Widzac takowa babcie odruchowo wstaje. Niechze sobie biedulka jeszcze w tym zyciu posiedzi przy oknie. Dwa razy splynal byl na mnie potok slow wyrzutu i oburzenia, bo babcia wcale stara nie jest, nogi wlasne posiada i wlasnie ma ochote postac ( i nade mna dyszec ) ![]() Inna sprawa, ze ostatnio wracajac tramwajem z perfumeri skasowalam bilet, ktorym nastepnie zaczelam sie nachalnie zaciagac ( dwoch panow na przykasownikowych siedziskach zdebialo ) Na nastepnym przystanku widze wsiada bidula, mloda jeszcze dziewoja ale ze srebrna kula pod pacha. Noga zlamana jak nic, wiec ja zryw, siedzonko malolacie pod nosek. Ta nie krygujac sie siada jakby sie jej nalezalo, nawet dziekuje czy usmiechu pelnego wdziecznosci w zamian nie dostalam. Tarabani sie na to moje ( niedawno jeszcze ) miejsce wygodne przy czym przed zdrowe obie nogi wpycha srebrna hulajnoge. |
![]() ![]() |
![]() |
#4100 | ||
BAN stały
|
Ja tez
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Ja jezdzac codziennie autobusem do szkoly, mam bardzo duzo do powiedzenia w tej kwestii. Dzieciom z reguly nie ustepuje, chyba, ze np widze, ze sa chore, wtedy nie ma problemu. Co do starszych osob ja mam bardzo mieszane uczucia i bez bicia przyznam, ze nie ustepuje miejsca wszystkim starszym osobom. Jasne, gdy widze, ze starsza osoba potrzebuje to nie ma problemu, ale jak stanie nade mna kobieta, po ktorej zwyczajnie widac, ze wcale nie potrzebuje tego miejsca a steka mi nad glowa, jeczy, marudzi na mlodziec to ja schodzic nie zamierzam. Wychodze z zalozenia, ze jesli ma sile byc taka upierdliwa, a czesto nawet nie przyjemna, to moze tez postac... Poza tym, raz zdarzylo mi sie, ze ze wzgledu na moja glowe i oslabienie, ktore czuje gdy zaczyna bolec, powiedzialam, ze niestety ale nie moge ustapic miejsca, bo bardzo zle sie czuje. Starsza Pani byla przypadkiem opisanym powyzej, nawyzywala mnie od bezczelnych, zle wychowanych itd. Jakis mlody facet zaczal mnie bronic to i jemu sie dostalo ![]() Wkurza mnie, ze wielu starszych ludzi mysli, ze maja prawo "wladac autobusem". Przyjdzie z wnuczkiem, wymusi ustapienie miejsca a potem nad nim stoi. To chora sytuacja. Nie zgodze sie z tym, ze jak ktos jest po 50stce to trzeba od razu na bacznosc stawac. Zreszta nie kazdy fizycznie jest w stanie stac w autobusie, ja mimo tego, ze jestem mloda czesto potrzebuje poprostu usiasc, a przykre jest, ze ktos wymaga ode mnie abym wstala gdy poprostu nie moge. Mozna poprosic, kulturalnie zapytac, ale nie wymagac. Takie mam zdanie. A co do chorych sytuacji z podrozy transportem miejskim to zaliczylam juz: faceta, ktory uwazal, ze jest Bogiem i zbawi swiat, typa, ktory w zatloczonym autobusie zaczal macac moj tylek, faceta, ktory podszedl, zdjal spodnie pokazal mi swoje rozowe koronkowe stringi i ich zawartosc... faceta, ktory zwymiotowal na jakiegos innego, kobiete, ktora podeszla do mnie mowiac "Zeby sie Pani nigdy wiecej w zyciu nie smiala", inna, ktora uznala, ze jestem bardzo wyzywajaco ubrana i dlatego grupka facetow bardzo mi sie przyglada(mialam plaszcz, jeansy i szpilki)... chyba wiecej wyliczac nie bede bo znow sie zniechece do autobusow ![]() Cytat:
To ja sie dolacze bo cierpie na to samo ![]() Mialam okropne ostatnie dni, zupelnie nic mi sie nie chcialo, bylam zla, zdolowana, ale naszczescie chyba juz jest lepiej. Jeszcze tylko tydzien i luzik do 4 stycznia ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4101 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
Cytat:
nie proszą, aby im ustąpic miejsca tak samo, jak nie prosza, aby im powiedzieć "dzień dobry". Tok myślenia jest prawdopodobnie taki : skoro jest tak źle wychowany, że nie ustępuje miejsca, to pewnie odmówi, jak o to poproszę. A utyskiwanie jest raczej formą komentarza niż zawoalowana prośbą.
![]() |
#4102 | ||
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() U mnie też jeszcze tylko tydzień - a potem urlop aż do końca roku ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
A że ustępowanie miejsca osobom starszym powinno być odruchowe, to juz pisałam wcześniej. Dobra, uciekam na pociąg, bo mnie jeszcze jakaś ciekawa przygoda ominie ![]()
![]() |
#4103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W temacie ustępowania miejsca - wydarzenie prawdziwe: (daaawno to było) Jechaliśmy grupką autobusem dość zatłoczonym (gorąca pora- czerwiec). Na siedzeniu przy drzwiach siedział sobie pan uroczo zawiany, w rewelacyjnym humorze. Na przystanku wsiadła paniusia (określenie pejoratywne, ale oddające niestety rzeczywistość) - usta zaciśnięte, masa pakunków w rękach, zasapanie itd.... Pan się zrywa i szerokim gestem zaprasza "aleszsz proszsz, pani sobie usiąźie... ' na co pani z oburzeniem "Na wygrzanym nie siadam!" Na takie dictum panu "humor się stracił" - "A co paniusia myśli, że ja dla jej przyjemności będę lodówkę w d...e nosił?"
![]() |
#4104 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze mówiąc to chyba jednak wolę ten nasz krajowy kierdel i słowiański temperament... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4107 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Wiecie co... ja też nie lubię siadać na wygrzanym ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4108 |
Przyczajenie
|
i ja (ale pewnie bym tego nie powiedziała wprost, tylko spróbowała cos wymyslić naprędce, - że zaraz wysiadam, wole postać czy cos)
Edytowane przez Nicotiana Alata Czas edycji: 2008-12-11 o 18:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#4109 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() i zwróć tu uwagę! ![]() getto, normalny Bronx.
Perfume is the weather of our inner world bringing life to a personal landscape. (Christopher Brosius) Edytowane przez miss natasha Czas edycji: 2008-12-11 o 18:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4110 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Zwłaszcza rozwaliło mnie zdanie: ". Niechze sobie biedulka jeszcze w tym zyciu posiedzi przy oknie." ![]() Cytat:
![]() Dziewczyny, rozwaliłyście mnie dokumentnie. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:46.