Novynette/Mercilon - wątek zbiorczy! - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-08, 22:46   #1381
asertywna
Przyczajenie

Dot.: Novynette - wątek zbiorczy

tak tylko teraz jakbym hciała iść do gina to nie załapie się bo sie długo czeka, a na prywatnego mnie nie stać.

I dalej nikt mi nie doradził co mam zrobić? czekac te 7 dni czy 5 dni? :/
asertywna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-09, 11:26   #1382
CherieK
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lisiwona Pokaż wiadomość
Ja mam takie samo libido jak przed tabletkami,abo i wieksze bo teraz mam taki komfort psychiczny,ze niczym nie musze sie przejmowac i np.nie ma chwili przerwy podczas sexu na zalozenie prezerwatywy..Ja jestem jak najbardziej za tymi tabletkami..Nic po nich nie przytylam..a biust urosnac ani troche nie chce,moze to i szkoda..
a mi jak urosl przed okresem jak to zwykle bywa, juz sie nie zmienil ;] tylko troche pobolewa a libido.. omggg... Dobrze, ze nie widujemy się codziennie bo stwierdziłby, ze coś ze mna nie tak moglabym z lóżka nie wychodzić

jesli chodzi o problem wyzej to ajj... ja niestety nie pomogę

CherieK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-09, 11:33   #1383
CherieK
Zadomowienie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy

mój TŻ niestety się stresuje nigdy nie rezygnowal z prezerwatyw, nawet jak dziewczyna brala tabletki... a ja chce go jakoś przekonać... powiedzialam, ze przy 2gim opakowaniu musi się zgodzić a tak naprawde chce go jakoś tak wcześniej przekabacic... tylko nie mam jeszcze sposobu:P
tylko pffff moj dobry kolega oswiadczyl mi, ze jego dziewczynie ginekolog powiedzial, ze od 2giego opakowania moze sie juz spokojnie nie zabezpieczać w inny sposob wiec eeeejjj.. dla mnie to był szok:|

Stary 2008-12-09, 11:49   #1384
alcatella
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez asertywna Pokaż wiadomość
tak tylko teraz jakbym hciała iść do gina to nie załapie się bo sie długo czeka, a na prywatnego mnie nie stać.

I dalej nikt mi nie doradził co mam zrobić? czekac te 7 dni czy 5 dni? :/
Jeśli 1wsza tabletka nie była przyjęta 1wszego dnia okresu, to całe pierwsze pakowanie może być niebezpieczne.

alcatella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-09, 12:39   #1385
nikiii
Zadomowienie

GG do nikiii

Cytat:
Napisane przez CherieK Pokaż wiadomość
od 2giego opakowania moze sie juz spokojnie nie zabezpieczać w inny sposob wiec eeeejjj.. dla mnie to był szok:|
Nie rozumiem co w tym dziwnego, łykasz pigułki, to po co Ci jeszcze inne zabezpieczenie? Ja to tak rozumiem, że to właśnie miał na myśli
nikiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-09, 20:12   #1386
CherieK
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikiii Pokaż wiadomość
Nie rozumiem co w tym dziwnego, łykasz pigułki, to po co Ci jeszcze inne zabezpieczenie? Ja to tak rozumiem, że to właśnie miał na myśli
nieeeeeeeee, wlasnie, ze dopiero po drugim opakowaniu maja zrezygnowac z prezerwatyw.... nie juz przy pierwszym. w tym sensie. a dzialaja przeciez od pierwszej tabletki pierwszego opakowania:|

Stary 2008-12-09, 21:08   #1387
Papiszynka
Zakorzenienie

Dziewczyny mam problem i licze na wasza pomoc. Otoz przy braniu microgynonu21 okres zawsze dostawalam co do dnia. Biore juz 5 opakowanie novynette, w zeszlym miesiacu dostalam okres dzien wczesniej... i zastanawiam sie czy moge przedluzyc opakowanie? Bo zostalo mi kilka tabletek z wczesniejszego przestawiania okresu. No i jakbym wziela jedna tabletke wiecej, to mialabym pewnosc ze nie dostanego okresu wczesniej a to dla mnie wazne z pewnych powodow...
Papiszynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-09, 21:33   #1388
alcatella
Rozeznanie

A czemu by nie? Pewnie, że możesz. Tylko o 1 tabletkę, rozumiem? I wtedy albo normalna 7 dniowa przerwa, albo skrócona 6 dniowa, żeby nie wypaść z rytmu, tym bardziej, że na Novynettkach niestety nie ma oznaczen tygodnia...

alcatella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-10, 01:13   #1389
moloszek
Raczkowanie

Witam, postanowiłem tutaj zamieścić moje pytanie.
Moja kobieta od 6 miesięcy bierze tabletki. Dzisiaj zakończył się okres przerwy pomiędzy opakowaniami (wtorek). 2h później kochaliśmy się. Czy ta tabletka zaczęła już działać?? Okres rozpoczął się jej w czwartek. Jest jakieś ryzyko? Dzięki za dopowiedź
moloszek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-10, 09:32   #1390
marta777
Raczkowanie

Hej ja tez mam pytanie, jak jest z ta pierwsza tabletka? bierze sie ja w pierwszym dniu okresu czyli w pierwszym dniu plamienia... a jezeli plamienie wystapi rano a tabletke wezme wieczorem to moze tak byc? jestem troche zdezorientowana i przerazona bo to moje pierwsze tabletki, a nie mam nawet zadnej kolezanki ktora by mi doradzila, wiec licze na Was

Edytowane przez marta777
Czas edycji: 2008-12-10 o 09:38
marta777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-10, 10:44   #1391
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez moloszek Pokaż wiadomość
Witam, postanowiłem tutaj zamieścić moje pytanie.
Moja kobieta od 6 miesięcy bierze tabletki. Dzisiaj zakończył się okres przerwy pomiędzy opakowaniami (wtorek). 2h później kochaliśmy się. Czy ta tabletka zaczęła już działać?? Okres rozpoczął się jej w czwartek. Jest jakieś ryzyko? Dzięki za dopowiedź
przecież w 7 dniowej przerwie też jest zabezpieczenie...
bierze tabletki od 6 m-cy i nie ma pojecia co bierze

Cytat:
Napisane przez marta777 Pokaż wiadomość
Hej ja tez mam pytanie, jak jest z ta pierwsza tabletka? bierze sie ja w pierwszym dniu okresu czyli w pierwszym dniu plamienia... a jezeli plamienie wystapi rano a tabletke wezme wieczorem to moze tak byc? jestem troche zdezorientowana i przerazona bo to moje pierwsze tabletki, a nie mam nawet zadnej kolezanki ktora by mi doradzila, wiec licze na Was
może tak być

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-10, 11:58   #1392
marta777
Raczkowanie

Krotka i zwiezla odpowiedz dzieki bardzo
Stary 2008-12-10, 14:21   #1393
nikiii
Zadomowienie

GG do nikiii

No to nie wiem może lekarz sam nie wierzy w skuteczność od pierwszej tabletki
nikiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-10, 21:17   #1394
Papiszynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alcatella Pokaż wiadomość
A czemu by nie? Pewnie, że możesz. Tylko o 1 tabletkę, rozumiem? I wtedy albo normalna 7 dniowa przerwa, albo skrócona 6 dniowa, żeby nie wypaść z rytmu, tym bardziej, że na Novynettkach niestety nie ma oznaczen tygodnia...
Tak, tylko jedna tabletke z tym ze robilabym 7 dniowa przerwe zeby wlasnie ten nieszczesny okres o jeden dzien do przodu przestawic. No to mi ulzylo bo generalnie kolezanka mi powiedziala ze w zadnym wypadku nie mozna przedluzac opakowania, ale to mi sie bez sensu wydawalo Dzieki wielkie
Papiszynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-12, 12:02   #1395
graza100
Przyczajenie

Witam.
Wszystkie możliwe skutki uboczne można działania Novynette mozna znaleźć tutaj:
Novynette
Ale wszystkie wiemy, że to sprawa indywidualna. Najbezpieczniej jest wszystko konsultować z lekarzem. Ja mojemu obecnemu ufam, ale nie było to takie oczywiste przy poprzednich. Jak widzę w kolejce do ginekologa przedstawiciela medycznego, to od razu dostaję gesiej skórki i nie mogę wyzbyć się podejrzeń, że leki, które mi przepisuje mogą być dobierane według "innego klucza".
graza100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-13, 17:37   #1396
jagodzianka612
Raczkowanie

Dot.: Mercilon - wątek zbiorczy!

ja stosuje pierwsze opakowanie mercilonu a wlasciwie juz je koncze ostatnio kochalam sie bez gumki przelamalam sie wkoncu mam nadzieje ze tabletki mnie nie zawioda
jagodzianka612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-13, 19:53   #1397
Semcia
Raczkowanie

ja Uzywam tych tabeltek (NOVYNETTE) juz od 4 lat. na początku przytyłam 3 kg gorzej sie czułam ale teraz jest wszystko ok, Okres mam regularnie- mozna powiedzieć że jest przewidywalny co do godziny :P nic mnie nie boli przed i po okresie, a przede wszystkim jest to bardzo wygodne- nie trzeba się martwić że nie ma zabezpieczenia a w tej chwili by się bardzo przydało a co do momentu od którego działa tabletka to ja już przy połowie opakowania przestałam uzywać prezerwatyw i wszystko było OK, newte moja lekarka powiedziała że skutecznośc jest prawie natychmiastowa.
Stary 2008-12-13, 21:16   #1398
asertywna
Przyczajenie

znowu mam pytanie
Jeżeli zaczyna się od 5 dnia owulacji to kiedy zaczyna działać antykoncepcja? Bo na ulotce pisze, że należy sie dodatkowo zabezpieczyć ale już nie pisze przez jaki czas, bo to chyba nie trzeba przez całe opakowanie? I nie mówice, że nie doczytałam ale tam naprawde tego nie ma, chyba, że ślepa jestem :P
Stary 2008-12-13, 21:33   #1399
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
znowu mam pytanie
Jeżeli zaczyna się od 5 dnia owulacji to kiedy zaczyna działać antykoncepcja? Bo na ulotce pisze, że należy sie dodatkowo zabezpieczyć ale już nie pisze przez jaki czas, bo to chyba nie trzeba przez całe opakowanie? I nie mówice, że nie doczytałam ale tam naprawde tego nie ma, chyba, że ślepa jestem :P
mozesz mi powiedziec co rozumiesz przez 5 dzien owulacji?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-13, 21:51   #1400
asertywna
Przyczajenie

chodziło mi o 5 dzień cyklu :P późno jest zdaża się, że człowiek bredzi xD
ładnie to tak wyłapywać błędy a na pytania nie odpowiadac? :P

Edytowane przez asertywna
Czas edycji: 2008-12-13 o 21:52
Stary 2008-12-13, 21:55   #1401
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
chodziło mi o 5 dzień cyklu :P późno jest zdaża się, że człowiek bredzi xD
ładnie to tak wyłapywać błędy a na pytania nie odpowiadac? :P
jak 5 dzien cyklu to odpowiem
w mojej ulotce było, że 7 dni nalezy sie zabezpieczac

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-13, 22:31   #1402
asertywna
Przyczajenie

Ale w ulotce z novynette? o.O kurcze, przewałkowałam ją chyba dość dokładnie i nie załważyłam żeby pisało 7 dni.

Na ulotce pisze
"Dawkowanie po raz pierwszy:

Pierwszą tabletkę należy przyjąć pierwszego dnia cyklu lub, jeśli miesiączka już się rozpoczęła, piątego dnia cyklu bez względu na t, czy krwawienie ustąpiło, czy nie.
(Dzień wystąpienia krwawienia miesiączkowego jest pierwszym dniem cyklu.)
Jeśli tabletka została przyjęta piątego dnia, należy zastosować dodatkowe, inne niż naturalne metody antykoncepcji"

Ulotki mamy takie same więc gdzie jest mowa że po 7 dniach? :P

Edytowane przez asertywna
Czas edycji: 2008-12-13 o 22:38
Stary 2008-12-13, 22:37   #1403
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=101925 - poczytaj

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-13, 22:39   #1404
asertywna
Przyczajenie

dzięki
Stary 2008-12-13, 22:55   #1405
marta777
Raczkowanie

A jak krwawienie wystapi w nocy to kiedy wziac tabletke? nastepnego dnia rano czy moge wieczorem? Heh wbaczcie ze Was nekam moimi pytaniami
Stary 2008-12-14, 19:12   #1406
NiUśKa_
Rozeznanie

a mam takie pytanie - zdarzyło się którejś z Was żeby po tabletkach mieć wahania nastroju?
w sensie, że ja np bardzo szybko się denerwuje i zdarza mi się samej nie panować nad swoim nastrojem - ni z tego ni z owego, bez specjalnego powodu łzy mi same lecą i nie umiem nad tym zapanować....
przez pierwsze pare opakowań, podajrze 3, nie miałam takiego problemu - akurat wtedy 2 razy nie robiłam przerw. a teraz od paru miesięcy takie wahania mam - najbardziej z trakcie przerwy...
jak będe u gina to mam zamiar się zapytać, czy to możliwe że to wina tabletek, ale czy któraś poza mną tak miała?
NiUśKa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-14, 20:47   #1407
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez NiUśKa_ Pokaż wiadomość
a mam takie pytanie - zdarzyło się którejś z Was żeby po tabletkach mieć wahania nastroju?
w sensie, że ja np bardzo szybko się denerwuje i zdarza mi się samej nie panować nad swoim nastrojem - ni z tego ni z owego, bez specjalnego powodu łzy mi same lecą i nie umiem nad tym zapanować....
przez pierwsze pare opakowań, podajrze 3, nie miałam takiego problemu - akurat wtedy 2 razy nie robiłam przerw. a teraz od paru miesięcy takie wahania mam - najbardziej z trakcie przerwy...
jak będe u gina to mam zamiar się zapytać, czy to możliwe że to wina tabletek, ale czy któraś poza mną tak miała?
wahania nastroju mogą być jak najbardziej skutkiem ubocznym tabsów

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-14, 21:48   #1408
czarna_90
Raczkowanie

Ja tak mam. Dokładnie tak samo jak Ty. Po rozmowie z ginekologiem, w najbliższym tygodniu przechodze na plastry. Podobno ma być lepiej, po przy plastrach jest stały "dopływ" hormonów, a nie co 24h.
czarna_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-15, 23:49   #1409
CherieK
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikiii Pokaż wiadomość
No to nie wiem może lekarz sam nie wierzy w skuteczność od pierwszej tabletki
haha moze

Cytat:
Napisane przez Semcia Pokaż wiadomość
ja Uzywam tych tabeltek (NOVYNETTE) juz od 4 lat. na początku przytyłam 3 kg gorzej sie czułam ale teraz jest wszystko ok, Okres mam regularnie- mozna powiedzieć że jest przewidywalny co do godziny :P nic mnie nie boli przed i po okresie, a przede wszystkim jest to bardzo wygodne- nie trzeba się martwić że nie ma zabezpieczenia a w tej chwili by się bardzo przydało a co do momentu od którego działa tabletka to ja już przy połowie opakowania przestałam uzywać prezerwatyw i wszystko było OK, newte moja lekarka powiedziała że skutecznośc jest prawie natychmiastowa.
aaa mialam raz taka sytuacje a kiedy TŻ powiedzial, ze nie ma WIECEJ prezerwatyw myslalam, ze go udusze haha

A teraz mój problem.. Znaczy znów mój a mianowicie libido. Nieee nie spadło... ODWROTNIE! chce kochac sie non stop a.... od 2ch tygodni nie moge i z miesiac moze jeszcze nie JAK MAMA TŻta NIE WYJEDZIE zaczne gwałcic facetów na ulicach xd nie wytrzymuje normalnie:| miała któraś z was tak?
Niby to fart ale tylko niby...

Stary 2008-12-16, 16:29   #1410
qathe
Wtajemniczenie

Dziewczyny skończyłam pierwsze opakowanie tabletek i teraz czekam na okres.Pierwszą tabletke brałam w pierwszy dzień cyklu,więc teraz jak dostane miesiączke mam znowu wziąć tabletke w pierwszy dzień cyklu?

qathe jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości