|
|
#1351 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !
Cytat:
![]() Oj tam nie wytrzymasz, przyzwyczaj się, bo będziesz musiała tu do nas zaglądac jeszcze bardzo długo ja poważnie trzymam strasznie kciuki za WasCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ja też dziś poszałam na -20% w Sephorze a jutro planuję odwiedzić sklep z ciążowymi ubrankami, bo jest akurat obok tego salonu gdzie będziemy robić zdjecia.Wg tej tabelki powinnam przytyć 13, max 15kg..a lekarz mi powiedział, że nie powinnam więcej niż 11kg. Czyli pewnie coś koło tego ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1352 |
|
Raczkowanie
|
Mariolasi gdybyś wcześniej była na forum o staraniu to przeczytaj mojego posta:pisałam dziewczynom że jako lekarz weterynarii czasem żaruję i mówię parą które do mnie przychodza z małymi zwierzakami że jak nie planują dziecka to muszą uwazać bo taki instynkt się włącza że można wpaść!I takim o to sposobem mam conajmniej 5 dzieci wśród znajomych, bo zaopiekowali się zwierzaczkami a za parę miesiecy mieli dziecko!
|
|
|
|
#1353 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#1354 |
|
kobieta za ladą
|
to ile sie przytyje w ciąży zależy od organizmu... ja nie znam nikogo coby przytył np tylko 11 kg waga zawsze sie wachała w granicach 17-22 kg serio
![]() a macie już zachcianki??? ja w ciąży jałam dziwne zestawienia a w mojej lodówce zawsze musiały być....lody, truskawki homogenizowane,dsery z koroną czekoladowe i gofry a w ub roku na wigili i swięta jadłam tylko.....makowiec:hahaha : nic mi nie podchodziło i nie smakowało....aa i nie mogłam tak do 5 miecha jeść mięsa bo normalnie rosło mi w ustach..bleeee
|
#1355 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z drugiej strony ma słabą hemoglobinę a ja jako z budowy stworzona do rodzenia dzieci mam super wyniki badań. Coś za coś. Jeśli chodzi o zachcianki to mnie właśnie przeszła ochota na słodycze, i ciężkostrawne rzeczy. Pizzy, żarcia ze sphinxa i frytek chyba już nie tknę bo po takim jedzeniu boli mnie żołądek. To dla mnie coś nowego bo ulwiebiałam takie tuczące rzeczy. Ostatnio poszłam do sphinxa i zjadłam.... sałatkę. |
|
|
|
|
#1356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo, bardzo tęskniłam za zwierzakami w domu, bo od dziecka byłam wychowywana wśród psów i kotów. Stwierdziłam więc, że moja sytuacja tutaj na tyle się ustabilizowała, że śmiało mogę przygarnąć dwa koty Żartowałam nawet, że teraz to na bank zajdę w ciążę (chociaż z medycznego punktu widzenia to nie było takie pewne , no i zaszłam .Polecam koty na ciążę ![]() ![]() Sama znam pacjentkę, która 10 lat leczyła się na bezpłodność, lekarze postawili werdykt, że nigdy nie będzie miała dzieci, że jest to niemożliwe. Postanowili się z tym pogodzić i kupili sobie psa, którego bardzo pokochali i stał się oczkiem w głowie. Wkrótce ta pani zaczęła się bardzo źle czuć: wymioty, bóle brzucha itp. Przez dwa miesiące się leczyła, robiono jej gastroskopię i inne takie , aż wreszcie jakiś lekarz skierował ją do ginekologa, aby wykluczyć ciążę, raczej formalnie Oczywiście była w ciąży, szczęśliwie urodziła, a za 4 lata urodziła drugie dziecko.![]() ------ Jeśli chodzi o wagę, to ja znam sporo osób, które przytyły mniej niż 10 kg i urodziły średniej wielkości dziecko. Z własnego podwórka- moja mama (wzrost 153cm, brzuch ogromny, od 7 miesiąca ciąży pytania kiedy rodzi ). Pierwsza ciąża 9 kg (ja - 3300g), druga ciąża - 11 kg (brat 4000g) . Ja niestety jestem wyższa (165cm) i dużo cięższa, chociaż bardzo podobnej budowy (np. wąska miednica). Po wielkości brzucha obecnie podejrzewam, że też będę wyglądać ogromnie. Niestety podejrzewam, że przytyję dużo więcej niż mama.
|
|
#1357 |
|
Raczkowanie
|
Moja mama przez dwie ciąże przytyła około 10 kg ale i ja i siostra byłyśmy wcześniakami,ja miałam 1800 g a siostra 2200 !Więc moja mama nie miała za dużego ciężaru.Mnie na razie odrzuca od każdego jedzenia jem na siłę, bo wiem że muszę,nie wymiotuję ale już schudłam 2 kg.Ważę 52 kg przy 160 cm wzrostu, jestem w 10 tygodniu i martwię sie czy nie powinnam już przytyć?
|
|
|
|
#1358 | |
|
kobieta za ladą
|
Cytat:
![]() u mnie w rodzinie siostra cioteczna męża przytyła ponad 30 kg(do porodu ważyła 95 kg ) a dziecko urodzilo sie z wagą 2500.... napoczątku ciąży też jeść nie mogłam a potem to pochłaniałam takie ilości a nieraz takie zestawienia ze ludziom szczęki opadały przykład: 3 bułki z masłem pastą rybną pomidorem i serem żółtym za pół godziny talerz grochówki z chlebem --zjadłam odstawiłam talerz i poszłam do lodówki po truskawki homogenizowne(kolega męża dostał szoku jak to zobaczył )na patologii ciąży: jadłam akurat truskawki homogenizowane jak przynieśli kolacje a na talerzu paprykarz szczeciński zjadłam kolacje i otworzyłam sobie deser czekoladowy z koroną u kumpeli z sali była rodzina wyobrażcie sobie jakie mieli miny ![]() ![]() a w ciązy po takich mieszankach człowiekowi nic nie jest ![]()
|
|
#1359 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I gratuluję zakocenia. Ja też mam dwa, też oba przybłąkańce, jeden z ulicy, drugi ze schroniska. Takie koty są kochane. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1360 |
|
Raczkowanie
|
No tak to już jest że każda z nas inaczej przechodzi ciąże, mi się tylko podoba takie określenie że powinno się jeść dla dwóch osób a nie za dwie osoby!Mam przyjaciółkę która w pierwszym tryestrze przytyła już chyba 10 kg bo jak tylko się dowiedziała że jest w ciąży zaczęła sobie folgować z jedzeniem, zawsze była przy kości ale w końcu znalazła sobie powód do obrzerania bez przerwy.Jak byłam u niej to się przeraziłam, bo ile ona w takim razie chce przytyć przez te 9 miesięcy?Myślę ze po prostu wszystko jest dla ludzi ale z rozsądkiem!!!
|
|
|
|
#1361 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na szczęście ich przy sobie nie miałam Ale żeby 30 kg przytyć o mamciu szok ! moja koleżanka przytyła 22 kg i to już było dla mnie sporo ![]() Cytat:
Cytat:
A jak wasze przygotowania świąteczne? ja w przyszłym tygodniu muszę się zebrać i ruszyć na poszukiwanie prezentów W czwartek druga wizyta u mojej gin, trochę się denerwuję czy wszystko ok, ale tak już chyba będę przejmować się do końca ciąży
|
|
#1362 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#1363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1364 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1365 |
|
kobieta za ladą
|
ja jadłam słodkie.... no i mam Julkę Aleksandrę
![]() na chlopaka sie nie je słodkiego
|
#1366 |
|
Zadomowienie
|
a ja dziś cały dzień jem rosół. A co wolno mi.
|
|
|
|
#1367 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mogę zjeść i słodkie i słone
bo nic mi specjalnie nie jest ale takie miksy jak piszecie...to chyba jeszcze nie mój czasDziś byłam na tej "sesji". Miałam na sobie jedną taką piękną sukieneczkę gdybym miała wybierać jeszcze raz sukienkę na wesele to wzięłabym tę, chociaż moja też mi się strasznie podobała...W każdym razie było wesoło, jak będę mieć zdjęcia to wam pokażę ![]() Zachorowałam na wózek ![]() http://www.bobowozki.com.pl/product_...1&%3CosCsid%3E Ale jak zobaczyłam cenę to szczęka mi opadła ![]() Aha, obok sklepu z sukienkami był sklep z ubraniami ciążowymi i kupiłam tak kilka ładnych rzeczy
|
|
|
|
#1368 |
|
Zadomowienie
|
na razie chyba jeszcze wcześnie na zmiany smaków.
Dziś kupiłam sobie pierwszą spódniczkę ciążową, żeby w święta mieć coś eleganckiego, a nie tylko jeansy. Pani jak usłyszała że jestem w 5tc to stwierdziła że na taaaki brzuch to pewnie bliźniaki będą ![]() ale za to oprócz bólu brzuszka, jeszcze kręgosłup mnie boli i boję się co będzie w kolejnych miesiącach przy tej tendencji wzrostowej. A najlepsze, że na wadze stoję... My od 3 mies też mamy pieska, ale bejbika i tak planowaliśmy. Choć nie spodziewałam się że uda się za pierwszym razem
|
|
|
|
#1369 |
|
Zakorzenienie
|
ja też namiętnie się zajadałam rosołkiem u mamusi aż sama ugotowałam sobie wieeelki gar. Smakuje mi jak nigdy
![]() Dudipopka za parę miesięcy powiem tobie czy twoja teoria się sprawdziła .Chwilowo mam na zmiane raz ostre, raz słodkie
|
|
|
|
#1370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
także jedzcie na zdrowie!
|
|
|
|
|
#1371 |
|
Rozeznanie
|
Ja znam mit, że właśnie na chłopaka się je słodkie, a na dziewczynkę kwaśne.
Większośc moich znajomych jadło słodycze w ciąży, a ma chłopca. To nie jest z resztą prawdziwe...Mnie na razie odrzuca od słodyczy, choc czasami mam małą ochotę
|
|
|
|
#1372 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Mój mąż marzy o córeczce.
|
||
|
|
|
#1373 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
||
|
|
|
#1374 |
|
Zakorzenienie
|
a wiecie ze płeć dziecka jest już wiadoma w momencie zapłodnienia?
Zależne jest to od chromosomu X czy Y, więc apetyty nie mają tu nic do rzeczy...sorry jeśli was rozczarowałam ![]() No chyba że chromosom X powoduje apetyt na jedno, a Y na drugie
|
|
|
|
#1375 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
ale Wy duzo piszecie
![]() a ja przez te remonty nie mam czasu Was czytac ominelo mnie cos ciekawego?
|
|
#1376 |
|
Zadomowienie
|
To oczywiste że płeć jest już wiadoma (szkoda tylko że nie dla nas). Kobieca ciekawość jednak doszukuje sie jakiś podpowiedzi co może siedzieć w brzuszku. Stąd ta obserwacja smaków. Ja jednak aż tak bardzo nie przywiązuje do tego uwagi bo zawsze są wyjątki od reguły (jeśli taka istnieje).
|
|
|
|
#1377 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio od 3 dni nie mam apetytu i mam wielkie nudnosci,trwaja od rana do popoludnia,potem troszke przechodzi. Otwieram lodowke i wszystko co chcialabym zjesc i pomysle ze mialabym to zjesc to mi niedobrze i jem chleb z maslem, nawet pijac herbate mi niedobrze. Wieczorem zas jest lepiej, moge jesc wszystko, tylko potem strasznie mi sie odbija caly czas.
Wczoraj moj kuzyn przepowiedzial mi ze bede miec syna, bo przytylam!! ciekawe czy ma racje hihi
|
#1378 |
|
Rozeznanie
|
U mnie na szczęście mdłości są minimalne, jedynie bardzo mi się odbija jak coś zjem.
Mój jadłospis bardzo się zawężył, nie zjem wszystkiego na co bym miała ochotę.... |
|
|
|
#1379 |
|
Zadomowienie
|
Z tym odbijaniem to racja. Mam to samo. Moge jeść wszystko ale po wszystkim mi sie odbija. Mdłości też mam ale naszczęście lekkie. Czasem przechodzi na 2-3 dni a potem wraca.
|
|
|
|
#1380 |
|
Zadomowienie
|
Witam Drogie Przyszłe Mamusie
Ja tak nieśmiało dziś tu zaglądnęłam - Syla mnie kiedyś zapraszała, ale my chyba obie jeszcze poczekamy żeby oficjalnie tu z Wami bywać! Ja w każdym bądx razie jeszcze tak..., ale czasem chciałabym do Was zaglądać - dobrze? ![]() Ale Kochane - mam do Was pytanko, bo pewnie się dobrze już orientujecie: jeżeli w maju wystąpiła u mnie ciąża biochemiczna (b. wczesne poronienie), a nie robiłam badania progesteronu to dobrze, że teraz (ok. 5-6 tydzień) ginka dała mi od razu duphaston 10 mg 2* dziennie???? Nie zażywałam dotąd żadnych hormonów i strasznie jestem nieufna... A jeszcze w tym cyklu miałam zap. jajnika chyba (woda wokół jajnika na usg), no i miałam to leczyć antybiotykiem przez 3 dni (summamed?), ale nas szczęśliwie Mikołaj zaskoczył z Fasolką ![]() - Kochane, czy to serio możliwe???? Czy lepiej naprawdę wziąć antybiotyk??? Ale tak wcześnie? Czy Fasolce nie zaszkodzi??? Ja jeszcze z rodziny pochodzę, co w ciązy nic a nic chemicznego brać nie wolno - wiecie, nawet na ból głowy czy przeziębienie, tylko naturalnie wszystko (mam i siostra się martwią tym antybiotykiem) - - nie wiem już co robić????? Mam zgryza niezłego... Co Wy byście zrobiły???? Aha - badanie mi zleciła sprawdzające czy jest stan zapalny: białko reaktywne crp, jeszcze nie robiłam.[I]Edit:[/I] Będę Wam bardzo wdzięczna za odp.!!! Dzięki!
Edytowane przez Jane2008 Czas edycji: 2008-12-14 o 12:27 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.

ja poważnie trzymam strasznie kciuki za Was
... a potem Tru same jakieś uśmieszki powstawiała
kupiłam perfumki z Oriflame, 30 ml permum z rozlewni (piękny zapach ale zapomniałam nazwy
). Kupuje juz większe rozmiary...tak na pozniej 

niż mama. 

- Kochane, czy to serio możliwe???? Czy lepiej naprawdę wziąć antybiotyk??? Ale tak wcześnie? Czy Fasolce nie zaszkodzi??? Ja jeszcze z rodziny pochodzę, co w ciązy nic a nic chemicznego brać nie wolno - wiecie, nawet na ból głowy czy przeziębienie, tylko naturalnie wszystko (mam i siostra się martwią tym antybiotykiem) - - nie wiem już co robić?????