|
|
#1291 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
Cytat:
A nie, u mnie to krótko, ledwo włożyła posunęła 1-2 razy i wyjęla, nawet na wszystkich zebach tego nie robiła... Też mam stłoczone, wiec chyba za duzo miejsca mi nie zrobiła. A ja czekam i czekam az cos sie ruszy... jestem ciekawa co wykombinuje na moją schowaną 2, juz mogłaby cos zacząc z tym robic .... |
|
|
|
|
|
#1292 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie drogie Aparatki i Aparatkowie
Przeglądam to forum od jakiegoś czasu i bardzo podoba mi się tutejsza atmosfera ![]() Mam 24 lata i w styczniu bede miała zakładany aparat - po raz drugi. Pierwszy raz miałam w 2001, góra i dół metal na dwa lata + dwa lata retencja. Miałam tyłozgryz, jedynki jak wiewiór i za waskie podniebienie, orto zdecydował, że nie trzeba wyrywać żadnych zębów, bo wszystko da się ustawić. Niestety już po zdjęciu aparatu i rozpoczęciu retencji zaczęły mi wyrastać ósemki i obecnie nie ma żadnych pozostałości po leczeniu oprócz rozszerzonego podniebienia i delikatnej (niewystarczającej) korekcji tyłozgryzu Mąż mnie namówił, żebym sie wybrała do ortodonty (oczywiście innego, teraz mieszkam we Wrocławiu a wczesniej leczyłam się w Wałbrzychu) na konsultację - czy da sie z tym coś zrobić. Pani doktor się zdziwiła strasznie, że cokolwiek miałam leczone ale przytargałam ze sobą całą dokumentację, więc ogladała ja wnikliwie i tylko oczy jej sie coraz większe ze zdumienia robiły Okazało się, że wada cały czas mi się pogłębia i będzie tylko gorzej, jeżeli nie zdecyduję się na leczenie, do tego zaczyna mi się zwyrodnienie stawu skroniowo-żuchwowego (takie chrupanie przy poruszaniu) i moje problemy z kręgosłupem szyjnym tez sa związane z wada zgryzu! Nie zdawałam sobie sprawy, że to nie tylko problem kosmetyczny...![]() No cóż, nie ma rady - trzeba sie jeszcze raz dać zadrutować, przynajmniej juz mi wyrosło w paszczy wszystko co miało wyrosnąć, więc nie powinno być niespodzianek
|
|
#1293 |
|
Zadomowienie
|
jagoda a gdzie we Wro się będziesz leczyć? ;]
A to moje zębiska :
"If slaughterhouses had glass walls, everyone would be a vegetarian." L. McCartney Edytowane przez Maricken Czas edycji: 2008-12-14 o 13:59 |
|
|
|
|
#1294 |
|
Raczkowanie
|
Maricken - zdecydowałam się na OrthoMed na Krzyckiej - słyszałam dobre opinie i poza tym korzystam z opieki medycznej w Mediconcepcie i trzymają naprawde wysoki poziom
|
|
#1295 |
|
BAN stały
|
Ja mam aparacik Damona 3 i jestem naprawde zadowolona. Mam go juz 3 miesiące. Nic mnie nie boli raczej, chyba, ze jakis zabek sie przesuwa to troszke tak czuje, ze sie przesuwa, ale nie przeszkadza mi to. Widze duze zmiany. Retendencje czy cos takiego bede nosic 2 lata. A z tym, ze sie nosi przez cale zycie to jakies bzdury! Mam kolezanke, ktora ma bardzo duza wade i ona bedzie nosic przez cale zycie owszem... ale taką specjalną plytke za zebami.
Pozdrawiam wszystkim z aparatami. Naprawde nie ma sie co bac. Super sprawa. ja juz za okolo 1,5 roku bede miec Hoolllywood (nie wiem jak to sie pisze) w gębie
|
|
|
|
|
#1296 |
|
Kokon pro
|
widze ze namnozylo sie tu osob ktore majac malo latek skonczyly juz specjalizacje ortodontyczna, przeprowadzily setki badan, byly na wielu zjazdach i konferancjach i fantastycznie znaja sie na kazdym przypadku szczegolnie tych wirtulanych potrafia przewidziec leczenie i dlugosc retencji wow jestem pod wielkim wrazeniem, ale moze jednak co poniektorzy zweryfikuja swoja wiedza zanim zaczna rzucac haslami o bzdurach itp. poczytaja o metodach leczenia co i jak przebiega, jakie sa tego skutki, konsekwencje i z jakimi wysilkami pozniej ze strony pacjenta sie wiaza he? mysle, ze to nie boli
|
|
|
|
|
#1297 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I jestem bardzo zadowolona butterfly008 hola hola z tymi bzdurami...świat nie jest czarno biały, a zwłaszcza ten lekarski ![]() kasiek87 dzięki za głos rozsądku
|
|
|
#1298 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
inaczej byłaby asymetria. Ale już np taki Kamil leczący się u tej samej orto usuwał tylko jednego zęba(chyba 6), czyli bywa różnie, zależy od wady. No a z z tym, że jak u góry to i na dole trzeba, to faktycznie-też nie jest to reguła Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#1299 |
|
BAN stały
|
moze torche za ostro zareagowalam, ale poprostu wydaje mi sie to bzdurą i tyle. fakt nie jestem ortodontą.
ale jesli chodzi o ortodontow co lekarz inna opinia. |
|
|
|
|
#1300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A fakt jest też taki, że i ortodonci się mylą, albo są niedouczeni. Inaczej nie byłoby tyle przypadków "spieprzenia" komuś zębów ![]() Myślę, że ja akurat trafiłam dobrze. Teraz tylko utrzymać efekt. Już bym chciała dostać ten retainer ale muszę wytrzymać do wtorku.
|
|
|
#1301 |
|
Raczkowanie
|
Papryczko - ile leczenia to się jeszcze okaże, możliwe nawet, że 2,5 roku... a retencja to jedna wielka niewiadoma, zobaczymy co ortka powie. W sumie ciężko mi przyszło się pogodzić z myslą, że znowu to samo mam przerabiać, ale moje zęby wyglądaja naprawdę okropnie i będzie tylko gorzej... Ja sama nie zauważam tak bardzo tej wady (pewnie się przyzwyczaiłam) ale inni tak. No i na zdjęciach wygladam jak wiewióra
- bo pierwsze co się rzuca w oczy to krzywe zęby, grrr...Ale cieszę sie, ze w ogóle da się to naprawić, bo długo myslałam, że skoro tamto leczenie nic nie dało (tzn. dało, ale na jakiś rok - półtora), to może jestem do końca skazana na te moje zębidła Przykre jest tylko to, że idziesz do specjalisty, wydajesz mnóstwo pieniedzy, stosujesz się do zaleceń, a tu wszystko gęś kopnie, bo leczenie nie było prawidłowo przeprowadzone... Chociaż przestałam już nad tym rozmyslać i po prostu myslę o tym, że za jakiś czas bedę powalać wszystkich moim uśmiechem (w sensie pozytywnym rzecz jasna)
|
|
#1302 |
|
BAN stały
|
teraz zapelniam miejsca po dwoch wyrwanych czworkach. I myslalam, ze to bedzie tak, ze poprostu te 5 i 6 mi beda szly na miejsce tych 4, a to jest tak, ze caly gorny luk sie zmienia w sensie, ze pomiedzy 1 i 2 robią sie szparki i pomiedzy 2 i 3 itd. czy to dobrze czy zle ?
I ogolnie na dolnym luku mi sie cos takiego zrobilo, ze mi sie prostują ladnie zabki, ale pomiedzy 1 i 2 mi sie zrobila ogromna szpara a wszedzie takto na dole mam proste :O Ogolnie widze duze zmiany, ale nie wiem czy to dobrze. Czy Wy takze mieliscie takie szparki, szpary podczas leczenia ? mam Damona 3 |
|
|
|
|
#1303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja sobie nie wyobrażam nawet jaki by mnie nerw wziął, jakbym się dowiedziała, że moje leczenie było źle prowadzone i tyle kasy psu w d.... i ten ból i dyskomfort(bo mnie aparaty dały trochę popalić) ![]() No ale zamiast się denerwować lepiej działać, bo nerwy nie pomogą nic ![]() No daj Ci Boże, byś tym razem trafiła w ręce prawdziwego specjalisty butterfly wsio jaki masz aparat-przerwy to rzecz normalna. Zęby "wędrują", więc i przerwy się robią w różnych miejscach, ja też tak miałam, wszyscy tak mają ![]() No i "zapełnianie" dziur właśnie tak wygląda jak piszesz ![]() A w razie jakichkolwiek wątpliwości-pytaj, pytaj i jeszcze raz pytaj orto-wszystkim to powtarzam
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2008-12-14 o 15:13 |
|
|
|
|
|
#1304 |
|
BAN stały
|
I czy Wy dostaliscie jakis plan leczenia ? Czy coś ?
Bo u mnie to jak sie pytam, np. kiedy mi zniknie przedzialka miedzy 1 to mi doktor odpowiedziala, ze to zalezy od tego aparatu czy coś takiego. Ona nie wie dokladnie kiedy... Tez sie boje, ze nie trafilam na dobrego specjaliste : ( |
|
|
|
|
#1305 |
|
Raczkowanie
|
Nie dziwię się, że lekarz nie wie kiedy Ci się szparki zamkną, przecież nie jest jasnowidzem
Dziewczyny, cierpliwości![]() Ja mam pełno dziur między zębami i jakoś żyję
|
|
#1306 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie do dziewczyn, które noszą aparat kosmetyczny - czy takie zamki są dużo wieksze od metalowych i bardziej odstające? Bo prawdopodobnie będę miała możliwość założenia zamków kosmetycznych na górne jedynki, dwójki i trójki, ale jednoczesnie jedynki mi dość mocno odstają, więc nie wiem jakby to wygladało...
Fajnie by było gdybyscie sie podzieliły doświadczeniami (ja mam tylko odnosnie metalowych)
|
|
#1307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No chyba że damon działa jakoś inaczej i tutaj trudniej przewidzieć kiedy co się przesunie
|
|
|
#1308 |
|
Raczkowanie
|
A może po prostu przewidywała kiedy się zamknie?
Może podawała Ci jakiś termin, w którym powinna? Mi się wydaje, że tego się nie da tak na prawdę przewidzieć, przecież nie wiadomo jak zareaguje ząb Nie wiem, szczerze mówiąc tak mi się po prostu wydaje. Mi ostatnio powiedział ortodonta , że szparki po czwórkach prawdopodobnie zamkną się w ten miesiąc A zamknęły się w jedną noc po wizycie Dodam, że mam stu procentowe zaufanie do mojego orto- nie dość, że bardzo dobry specjalista, znamy w Łodzi to na dodatek znajomy moich rodziców
|
|
#1309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Nigdy nie pytałam "kiedy szpara się zamknie", tylko "kiedy zajmiemy się tą szparą"(l.mn, bo moja orto do mnie też tak mówiła-domykamy, robimy, przesuwamy... ), nie wymagałam dokładnej daty, bo tego nikt nie jest w stanie podać.
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2008-12-14 o 16:10 |
|
|
|
|
|
#1310 |
|
Zakorzenienie
|
le masz ładne zęby
|
|
#1311 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję dygotko
Nie robię tego często, ze względu na to, że orto powiedział iż nie ma sensu tak zdzierać co i rusz z zębów tego. Ja od początku leczenia tylko raz usuwałam. Najgorzej mi się robi pod dolnym łukiem
|
|
#1312 |
|
Blond forever!
|
Ja czytam te Wasze dyskusje to nie mogę się już doczekać następnej wizyty u orto (5 styczeń).
Mam do niej mnóstwo pytań i teraz przycisnę ją do muru, niech mi wszystkie wątpliwości (które ma możliwości oczywiście) wyjaśni...
|
|
|
|
|
#1313 | |
|
Kokon pro
|
Cytat:
ja tak mialam czesto
|
|
|
|
|
|
#1314 |
|
Blond forever!
|
Heh, dzięki Kasiek
![]() Zapamiętam. Albo od razu zrobię listę
|
|
|
|
|
#1315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A wiecie może czy osad można też usunąć na NFZ?i czy na nowym zjeździe mają taką usługę??Czy lepiej iść prywatnie
|
|
|
#1316 |
|
Raczkowanie
|
Maricken, czy mogę spytać ile płaciłas za jeden łuk w OrthoMedzie? Kosztorys leczenia dostanę dopiero z planem 23.12, a chciałabym chociaz orientacyjnie wiedzieć jaki to może być wydatek, co by sie psychicznie przygotować
|
|
#1317 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1318 |
|
Raczkowanie
|
Maricken, dzięki serdeczne za info
Co do dra Iwanickiego, to sie jeszcze z nim nie widziałam, ale Pani doktor wytłumaczyła mi, że wspólnie prowadzą każdego pacjenta i do tego była tak profesjonalna, że jestem pod wrażeniem W ogóle to mam naprawdę jak najbardziej pozytywne odczucia co do wizyty i całokształtu przychodni. Np. napomknęłam, że wolałabym aparat kosmetyczny (w kilku innych miejscach nawet juz przez telefon mówiono mi, że oczywiście, co tylko sobie zażycze itp.), a Pani dr na to, że nie będzie to możliwe, bo moja wada nie może być w pełni i efektywnie wyleczona samym aparatem kosmetycznym, można najwyżej rozważyc opcję kosmetycznych zamków z przodu na górze + metal reszta, a często ortodonci wciskają to co najdroższe bez zająknięcia ![]() A tak z innej beczki - czy zauważyłyscie, że seriale typu "Ugly Betty" czy "BrzydUla" robią nam krecią robotę? Tzn. aparat jest przedstawiany jako element zohydzenia bohaterki, obok nadwagi, kiepskiej fryzury, fatalnych ciuchów czy okularów. Ja odbieram to jako przekaz - poczekajcie tylko aż schudnę, pójdę do fryzjera, zamienię okulary na soczewki kontaktowe, zdejme aparat i dowie mnie stylistka! Wtedy to będę piękna! Szkoda, że nie przedstawia się aparatów jako elementu dbania o siebie i swoje zdrowie, bo przecież te bohaterki wcale nie sa dumne z tego, że go noszą. A jakie Wy macie odczucia? Oglądacie któryś z tych seriali? Ja osobiscie lubię Betty, ale wszystko tam zmierza do tego, że pewnego dnia stanie się piekna i wtedy ludzie przestana nia pomiatać (zgodnie z kolumbijskim czy brazylijskim pierwowzorem). Ehh...
|
|
#1319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie oglądam, ale jestem takiego samego zdania jak Ty. Mnie to nie rusza, ale potem stąd się biorą nastolatki panikujące "Boże żaden chłopak na mnie nie spojrzy"
|
|
|
#1320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wytluszczonego: W takim razie nastolatki nie sa dojrzale, czy jak to nazwać.. ja bym wolała mieć pieke zeby niz myslec wlasnie o tym ze chlopak na mnie nie spojrzy. Kazda potwora ma swojego amatora a po za tym wg mnie aparat dodaje uroku (moze tylko ja mam takie zdanie?). Ale serio! Jak patrze na wasze fotki to normalnie bardzo mi sie podobaja takie usmiechy z pieknymi kolorowymi gumkami i w ogole, naprawde ładnie to wyglada no i zdrowie przede wszystkim
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:58.

3/3/6-22/7/8

i ten ból i dyskomfort(bo mnie aparaty dały trochę popalić)