![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Same Zakazy
Nasze wypowiedzi składają sie ze słów.
Cytat:
Odpuszczam Ci, wiem juz to co chciałam wiedzieć ![]()
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
w tygodniu czas do 19 :O ja w tygodniu nigdzie nie mogłam wychodzic w tym wieku, w weekendy zresztą też i cieszę się, bo widok trzynastolatki o późnej godzinie ze "znajomymi", do tego wymalowanej jest komiczny
![]() Edytowane przez Bathory Czas edycji: 2008-12-10 o 16:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Wtajemniczenie
|
Napewno nikt nie robi Ci na złość tymi zakazami. Wszystko jest podyktowane miłości i troską o Ciebie
![]() Zakaz ścinania włosów...hmm...może mama chce jak najdłużej żebyś wyglądała na swój wiek, tzn. długie, proste włosy. Może boi się że zetniesz włosy i będziesz wyglądała doroślej itp, a za tym wiąże się sporo zagrożeń kiedy "nastki" wyglądają na dużo starsze. Każdy wiek ma swoje przywileje, a wg. mnie 13 lat to nie jest dobry wiek na makijaż. Zacznij od pomadki ochronnej, kremu ochronnego odpowiedniego dla Ciebie...im będziesz starsza tym poszerz "wachlarza" kosmetycznych możliwości. Negocjuj z mamą. Napewno łatwiej jej będzie pomału się przyzwyczaić do zmiany niż gdybyś dzisiaj ścięła włosy, umalowała się i powiedziała że wrócisz po 23:00... ![]() A poza tym nie wystarczy powiedzieć "będę się malować" , bo można zrobić z siebie klauna w Twoim wieku!
![]() |
![]() |
#95 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
W każdym społeczeństwie, nie tylko w Polsce, istnieje pojęcie "dobry dom". Posługiwanie się uogólnieniami, chociaż niekiedy krzywdzące, jest jednak czymś zupełnie normalnym, można się z tymi uogólnionymi poglądami nie zawsze zgadzać, ale "wyjątki potwierdzają regułę". Dziecko wychowywane w "dobrym domu" ma za zadanie pokazać swoim przykładem, że różni się od innych dzieci elitarnym, kulturalnym zachowaniem, wie do której godziny wolno mu przebywać na podwórku i wie z kim można, a z kim lepiej znajomości nie zawierać. Nie tylko swoim zachowaniem ale też wyglądem wyróżnia się na swoją korzyść. Często szkoła, jaką wybiera jest również na wysokim poziomie. Są oczywiście szkoły, w których istnieje absolutny zakaz używania makijażu, farbowania włosów, noszenia biżuterii i wyzywających strojów.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#97 |
|
Jeśli tak, to nie odbieram tego pozytywnie.
Podobno.... hmmm... wiesz, są różne odmiany buntu....
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Nie przeszkadza mi to.
Myslę, że rare bird nie miała na mysli raczej nic pozytywnego.
![]() |
#99 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a że owa młodzież ma takie zadanie, to nie znaczy, że go nie wykonuje.
![]() |
![]() |
#100 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ordnung muss sein. ![]() Cytat:
![]() To straszne. Zgadzam sie z takimi poglądami. Jaką ja matką będę ![]() [1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;10024714]Tylko ja jestem ciekawa, czy jeśli mama nie pozwala jej w ogóle decydować o sobie w wieku 13 lat( dokładniej mówiąc chodzi mi tu o długośc wlosów) czy tak samo sytuacja będzie wyglądać w wieku 18,19 lat. Też 19 czy 21 w domu i słaby makijaż? [/quote] Między 13-latką a 19-latką (która nierzadko jest już studentką 1 roku) jest przeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeepaść. Cytat:
![]() Edytowane przez L_V Czas edycji: 2008-12-10 o 19:23 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
|
Cytat:
Młodzież z dobrych domów ma być i jest filarem każdego społeczeństwa.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tez już odpuszczam ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2008-12-10 o 19:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Imprezowanie co weekend nie musi oznaczać w piątki i soboty, ale albo w soboty albo w piątki, czyż nie? A dla twojej wiadomości chodzę do liceum uważane za bardzo dobre, ale co ja tam mogę wiedzieć o własnym życiu. Dobrze, ze sie można od zupełnie obcych ludzi czegoś o sobie dowiedzieć, ciekawe. Jeszcze masz coś ciekawego do powiedzenia, bo chętnie posłucham. Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2008-12-10 o 21:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zadomowienie
|
Może na razie przy tym pozostań
![]() Cytat:
![]() Osiemnastoletnia maturzystka Madzia (tak gwoli ścisłości ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nawet dobre studia skończyłam, nie tylko Liceum ![]() Edytowane przez Ptysio5 Czas edycji: 2008-12-14 o 13:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
Dokładnie, wychowanie to nie tresura (rób zawsze co ci każe) ale przystosowanie do życia. Trzeba się nauczyć też i dyplomacji a nie bezmyślnie przyjmować rzeczywistość.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
![]() wychowanie to nie tylko stawianie zakazów i wymogów a taki stosunek w większosci przypadkow daje przeciwne skutki argument 'nie bo nie' to zaden argument wiadomo, ze samo ostrzeganie nie wystarczy, jakies ograniczenia musza byc ale tak to wyglada, teraz kiedy autorka jest uzalezniona od rodzicow slucha ich, uczy sie bo oni tego wymagaja, robi co karza, ale jesli juz teraz ma do tego taki stosunek, to pewnie jak tylko wyrwie sie z domu (chociazby do liceum w innym miescie, czy nawet jednorazowo na kilkudniowa wycieczke, czy nocna impreze) bedzie chciala sprobowac wszystkiego czego jej zabraniano posluszenstwo dzieci wobec roodzicow powinno sie opierac na szacunku, a nie na strachu czy uzaleznieniu finansowym Edytowane przez ..::anvastra::.. Czas edycji: 2008-12-11 o 16:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Niestety w moim przypadku rodzice nie odnieśli w tej dziedzinie wielkich sukcesów wychowawczych.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem nie ma po prostu rady, trzeba posłuchać głupiego nakazu, i im szybciej sie to zrozumie, tym lepiej. A co do tego luzu, miałam raczej na myśli brak zakazów. Nie calkowity, ale duży. Tak np moja koleżanka może chodzić po nocach wszędzie,mama jej nawet nie spyta o nic, tylko że nie wyjdzie jej to chyba na dobre, jak cieszy sie jak dziecko kiedy dwóch starszych od niej facetów zaczepia ją w tramwaju i wyciaga na impreze.... Przynajmniej ja uważam, że to sie może dla niej źle skończyć. Poza tym odnoszę wrażenie, że niektórym osobom jednak przydałoby sie przypilnowanie, np czy odrabiają lekcje, bo jedni wiedzą, że trzeba, a inni jak sie im nie powie nie kiwną palcem.
![]() |
![]() |
#110 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Konto usunięte
|
Jejku co ten nowoczesny swiat z dzieciakami robi.
jakas dziewcyzna napisałam ze mama jej rpzedstawia argumenty i dochodzą do kompromisu - ze tak powiem COO??? Jaw wieku 13 lat miałam powiedziane -robisz tak - i nawet nie myślałam o tym, zeby ze zdaniem rodziców dyskutować. Z reszta tka jets do teraz, ale teraz juz rodzice traktuja mnie z większym zaufaniem. I nie śmiałabym, nie miałabym czelności i sumienia nawet teraz (mam 17 lat aktualnie) wypisywac na jakimś forum internetowym krytyczne rzeczy o rodzicach! Rozumiem - żalenie sie przyjaciółce, cyz komus bliskiemu ale pisanie o tym w internecie?? Makijaż? Wychodzenie wieczorami? - co najwyżej dyskoteka w szkole, z makijażu pomadka ochronna i basta. I do nauki sie weź a nie ci takie rzeczy w głowie. Z resztą widze ze mimo wszystko jestes niedopilnowana - czasem rodzice powinni sprawdzić gdzie zagladasz i co wypisujesz i za takie cos na pewno dostałabyś szlban na internet. ![]() Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2008-12-12 o 22:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co powiesz o sytuacji - rodzic wytumaczy: bo nie masz czego szukac po 21 w tym wieku, bo makijaz jest niezdrowy i w Twoim wieku wyglada smiesznie, a dziecko dalej swoje - "chce i juz". Chce i juz to jest argument? Dokladnie, powinno sie opierac na szacunku, niech wiec dzieci sobie zasluza na szacunek rodzicow swoim postepowaniem
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zresztą przecież ona nawet złego słowa nie powiedziała na rodziców poprosiła tylko o radę i tyle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Do rpawdy bardzo zabawne. Ciekawe czy jej rodzice równiez by sie śmiali gdyby przeczytali, jak do nich podchodzi. "Haha". Trzeba mieć dużo zacięcia zeby pozwolić sobie na okreslenie "państwo policyjne" w wątku o wychowaniu. Mam ejdnak nadzieję, że gdybyś znała prawdziwe znaczenie tego słowa nie użyłabyś go tutaj. ![]() Pomysl zanim napiszesz coś, chcac pokazac swoja ignorancję. Pozdrawiam. Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2008-12-14 o 12:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() mozna by mowic ze trzeba miec do dziecii trooche zaufania ze chociiaz siie ich nie bedzie krtko trzymac to sie w klopot nie wpaakuja, no alle jjesli dziewwczyna ma takie pojeciie o swiecie jak sie wydaje patrzac na jej wypowiedz, to faktycznie powinno byc too zaufanie baardzo ograniczone a co do ostatniego, hmm chodzi mi o szacunek obustronny, jesli dziewczyna przynajmniej wydaje sie byc posluszna i 'grzecznna' to nie ma chyba powodow zeby trzymac ja tak maksymalnie na smyczy, jak inaczej pokaze ze mozna jej zaufac jesli nie da sie jej okazji udowodnic, ze na ten szacunek zasluguje a w druga strone - jesli dzecko widzi w swoim rodzicu jak o przelozonym, ktory ogranicza sie do wydawania rozkazow i stawiania wymogow to moze i bedzie je wypelniac poki bedzie musialo, ale na dluzsza mete raczej nie potraktuje jego pouczen jako 'doobrych rad' (chocby i takie byly' tylko jako ogranczenia z ktorych bedzie sie chcialo w miare szybko wyrwac. nie mowie ze to dobre ani zle, raczej naturalne i nie ma chyba za bardzo sensu jak rodzic traktuje swoje dziecko jako za indywidualna osobe za ktora jest odpowiiedziaalny i ktorej szczescia chce, bbedzie staral sie nim kierowac dlla jego dobra (choc przez pryzmat wlasnych doswiadczen), a jesli bedzie je traktowal jak maszynke do spelniania wlasnych niespelnionych ambicji, okazje do pochwalenia sie, dowartosciowania samego siebie, to bedie nim sterowal w oparciu o swoje ambicje a nie o jego dobro |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A nawet jeśli by było faktycznie nieprzyjemne dla rodziców to no cóż nie można kazać swojemu dziecku żeby wyrażało się o nim tylko w dobrym tego słowa znaczeniu. No co, wprowadzić terror że nie można dać o sobie złego słowa powiedzieć. I ten nakaz może ma dać skutek taki, że dziecko zacznie szanować rodziców ![]() Edytowane przez LilyHoney Czas edycji: 2008-12-14 o 16:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I w zadnym przypadku nie zgadzam sie że "dziecko musi sobie zasluzyc na szacunek rodziców". Ten szacunek musi być wrodzony, bo tego samego sie oczekuje od potomka, czyż nie?
![]() |
![]() |
#118 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() co do makijazu. Moje kolezanki w wieku 14 lat zaczynały uzywac podkładów. ja nie, gdyz moja mama uznala podklad za rzecz najzupelniej zbedna ale kogos o tak mlodej i gladkiej cerze. oczywiscie wtedy uwazalam ja za ![]() ![]()
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Moje zdanie jst takie: że dobre wychowanie to takie, które opiera się na miłości i szacunku oraz konkretnie postawionych granicach i konsekwencji.
Czasami jest to nieprzyjemne, bo dzieci próbują te granice przesuwać... ale cóż, czego się nie robi dla własnego dziecka? ![]() Jeśli dziecko jest dobrze wychowane i ma wpojone pewnego rodzaju wartości, dajmy na to estetyczne, że sztuczne tandetne tipsy i makijaż typu maska to nic pięknego, to NIGDY nie będzie się w ten sposób tapetować. Z drugiej jednak strony dziecko powinno wiedzieć co jest piękne, akceptowalne itd. i pewne wartości przyjąć całkowicie/ lub po części jako swoje. Jeśli chodzi o autorkę wątku: uważam,że Twoi rodzice zasadniczo mają rację ![]() Co do kwestii zdobywania szacunku: ja swoje dziecko szanuję od dnia jego narodzin, tym samym uczę go szacunku do innych. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.