|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Największe Wizażowe Gaduły - Panny Młode 2009, cz. VII
a ja kupuje jeszcze w tym roku, musimy kupic dosc sporo wiec zawsze to jednak zostanie te 200-300 zł, bedzie na zaproszenia czy na cos....
|
#4142 |
|
Raczkowanie
|
A ja Wam powiem, że chciałabym już teraz wszystko kupować, uzgadniać, wybierać
![]() A święta jak dla mnie mogłyby się już skończyć, jestem rozleniwiona, bo Tż cały czas zajmuje się Księżniczką, a ja mam wolne.
|
#4143 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i kupilismy pana tadeusza ale jesli masz wybierac to moze wez de lux bo podobno dobra..Cytat:
|
|
|
#4144 |
|
Zakorzenienie
|
to pstrxe, ze tylko u mnie przygotowania ustały w martwym punkcie. poza kosciólkiem, fotografem, kamerzystą, orkiestra i sala nie mam nic
|
|
|
|
#4145 |
|
Rozeznanie
|
Ach, Święta, Święta.. ja dziś już po świętach, bo w pracy
przynajmniej wigilia i Boże Narodzenie było w domu ![]() chociaż moze uda mi się jeszcze na 19.00 do Kościoła dojechać po pracy, bo dziś mam takie małe Święto, rocznicę chrztu. Na Święta wydrukowałam kosztorys, liste gości i wstępny scenariusz wesela i zawiozłam do domu, mama przeczytała, chyba zaakceptowała wujek podejrzał i stwierdził ze fajnie tak przeczytać kto będzie zaproszony, żeby sobie imiona dalszej rodziny przypomnieć Wesela za pół roku i tydzień, cały koszt na 30 000 i już mamy wydane 5000 ![]() załatwione/kupione: sala, orkiestra, ale tylko na pierwszy dzień (na drugi chcemy wodzireja) fotograf (kamerzysty nie chcemy) wódka obrączki kościół nauki (jeszcze tylko jedna poradnia i spowiedzi, no ale to już blizej lipca) samochód (kolerzanak od tygodnia ma nowiutką Hondziunie CRV )czekoladowa fontanna TERAZ DO ZAŁATWIENIA wczoraj z TŻtem rysowaliśmy sobie projekt zaproszenia, ja rozglądam się za suknią, no i ten wodzirej na poprawiny, nie mam zupełnie weny na: KWIATY< DEKORACJE (koleżanka jest na architekturze krajobrazu i zaoferowała pomoc) CUKIERNIA suknia na drugi dzień i cały przebieg ślubu, pieśni, scenariusz wesela , pierwszy taniec, oczepiny, chciałabym żeby było wszystko piękne i się podobało, ale to wymaga niesamowitej pracy jakiegoś koordynatora ![]() czyli KUMACI tak, siedze sama w pracy jak cieć i Wam się wyzalam nad przygotowaniami... poprosze Was o zabawy jakieś nowe na wesela, jakiś fajny scenariusz, moze coś nowego?? u nas teraz było sporo wesel (pisałam Wam o ciążach, dzieciach w drodze) i boje się ze nasze wesele będzie takim kolejnym, fajnie by było coś innego wymyślić, ale oczywiscie rozsądnie cenowo pozdraiwam i miłego świętowania w gronie rodzinnym!
Edytowane przez edytka27101982 Czas edycji: 2008-12-26 o 09:40 |
|
|
|
#4146 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() edytka gratuluje i zazdroscze ze masz juz tyle rzeczy załatwionych. ja jak juz pisalam utknełam wmartwym punkcie i nic sie nie dzieje. i co chwila sie zastanawiam czy przypadkiem zdąze sie ze wsyztskim wyrobic ech... |
|
|
|
#4147 |
|
Zakorzenienie
|
czytam że wy już macie kościół załatwiony a mi ksiądz mówi że mam przyjść w styczniu najwcześniej a mówił mi to wikariusz. Wspomniał jeszcze o tym, że gdyby mi proboszcz problemy robił to mam dzwonić po niego do domu to on przyjdzie. Bo proboszcz uważa że te 3 miesiące przed ślubem wystarczają
|
|
#4148 |
|
Zakorzenienie
|
to dziwne bo my kosciółek bez problemów juz rok temu zamówilismy a we wrzesniu tylko moja mama poszła (bo jestesmy w Holandii wiec nie moglismy osobiscie) sprawdzic czy nas ksciądz na odpowiednią godizne wpisał i wsyztsko na szczescie sie zgadza
|
|
|
|
#4149 |
|
Rozeznanie
|
Witam prawie po świętach
![]() A u mnie jak co roku- święta zaczęły się dobrze a skończyły fatalnie. Zaczęło się od tego, że moja mama postanowiła na nasze wesele zaprosić swoją (kolejną, bo już zaprosiła jedną z mężem) koleżankę. Oczywiście tak samo jak za pierwszym razem stwierdziła, że ta koleżanka na pewno nie przyjdzie a jak jej nie zaprosimy to nie będzie jej mogła w oczy spojrzeć. No to ja jej mówię, że się nie zgadzam, bo tak samo było za pierwszym razem a jakoś tamta koleżanka z mężem się wybiera (a mama ją jeszcze usilnie namawiała, zamiast kurtuazyjnie zaprosić i kropka). Co najlepsze , to ta którą teraz mama chce mi wcisnąć to taka "koleżanka" co jak sama nie miała ochoty to przez rok się nie odzywała (a mieszka piętro niżej w naszej klatce) i nawet życzeń mamie nie złożyła na urodziny. I ją niby miałabym mieć na weselu, a moich przyjaciół nie! Bo ja jakoś przyjęłam do wiadomości, że wesele jest małe i okroiłam swoich i TŻta przyjaciół do 3 osób (+os. towarzyszące) a też jest mi paskudnie głupio, jak mój przyjaciel, którego nie zaproszę, dopytuje o wesele itp.A TŻ nie zaprasza swojego przyjaciela, jeszcze od czasów licealnych i też niezbyt mu z tym przyjemnie. O tym to jakoś mama nie pomyśli. No to zaczęło się od tego, w końcu ja mówię,że to podobno moje wesele. Oni że oczywiście że jestem chamska i ich obrażam(i nie wiem, czym do jasnej cholery???bo o ile wiem to to jest fakt, a ja dokładnie tylko tyle powiedziałam " to jest moje wesele"). No to się zdziwiłam, i pytam, a niby czyje w takim razie jest?I że jak i tak nie mam nic do powiedzenia, to żeby mama se robiła co chce, bo jak tak to w ogóle nie muszę tam iść, skoro moich znajomych tam nie będzie i za każdym razem na temat ślubu mam guzik do powiedzenia. No to mój ojciec że niby czego nie mogłam zrobić tak jak chcę. Ja mowię, że to już 30 razy przerabialiśmy i żebyśmy sobie podarowali bo święta są. No ale on znowu- że co niby ni mogłam zdecydować? więc się wkurzyłam i mówię, że goście, kwiaty w kościele i że biżuteria ( a to i tak drobiazgi, ale nie chciałam znów o salę się kłócić i przypominać im jak o kościół też musiałam się wykłócać). Bo właśnie dostałam w prezencie od rodziców komplet biżuterii na ślub, śliczny i w ogóle, ale mówiłam Wam (i im zresztą z milion razy) że chcę zwykłe perły. No to mówię ojcu, że prezent strasznie mi się podoba i w ogóle, ale od samego początku mówiłam, że chcę perły a mama zwyczajnie olała moje zdanie, stwierdziła, że pereł nie bo przynoszą pecha (no kurna,zaboabony jak w średniowieczu) i że ich nie założe. Zero dyskusji, zero zainteresowania, czy ja się zgadzam (a wyraźnie się nie zgodziłam) w ogóle nie próbowała jakoś z sensem ze mną porozmawiać, żebym coś innego wybrała tylko po prostu kupiła mi biżuterię na prezent i tyle w temacie. No to oczywiście zaczęło się, że jak ja mogę, że to prezent, że nikt jej takiej przykrości nigdy nie zrobił itp. I że jak mi się nie podoba to mogę nie zakładać. Mówiąc krótko- odwrócili kota ogonem, zaczęli mi wmawiać że niby prezent mi się nie podoba ( a przecież w ogóle nie o to chodzi, a biżuteria mi się podoba i ją założę na ślub) a matka ze swoim stałym tekstem, że jak tak to ona już nic się nie wtrąca, żebym robiła sobie ślub jak chcę i że ona ze mną już nic nie wybierze. I że niby ona nie ma nic do powiedzenia na slubie własnej córki i nawet jej zdania nie pozwalam wyrazić (sretetete, ona nie wyraża zdania tylko narzuca mi że ma być tak i tak a jak ja coś chcę zmienić, to oczywiście jestem bezguście.) W ogóle dla niej to jak wszystko nie jest po jej myśli, to znaczy że nie ma nic do powiedzenia. Więc ostatnie swięta w domu mi popsuła i jeszcze teraz robi z siebie cierpiętnicę, jakbym to ja jej krzywdę robiła. W ogóle powiem Wam, że mam serdecznie dość tego całego wesela. A zaczęło się od tego, że moja mama miała w nosie, że my z TŻtem nie chcieliśmy wesela tylko obiad dla rodziców.
Seks- maksimum radości bez jednego uśmiechu... http://www.suwaczek.pl/cache/36d1015f53.png Edytowane przez jupik Czas edycji: 2008-12-26 o 13:10 |
|
|
|
#4150 |
|
Zakorzenienie
|
jupik wspolczuje ci, ze twoja mama tak wtraca sie do waszego wesela i jeszcze zmusza was aby zapraszac ludzi którzych nie dazycie sympatia i wcale nie musicie ich zapraszac. ech... szkoda, ze nie kazdy moze to zrozumiec. a nie da twojej mamy namówic, ze to twoje wesele i chcesz je zrobic po swojemu??
|
|
|
|
#4151 |
|
Zakorzenienie
|
ja dziś u teściowej na obiedzie
|
#4152 |
|
Zakorzenienie
|
no prosze
a ja własnie przegladam oferty samochodów bo chcemy z TZ juz w styczniu sobie nasz samochodzik kupic
|
|
|
|
#4153 |
|
Raczkowanie
|
A ja się nudzę... świeta już praktycznie dobiegły końca, Tż siedzi przed telewizorem, a ja biegam za moją córcią, która zwaliła głośniki od dvd, rozniosła na części pierwsze stroik świąteczny i sciągnęła ze stołu obrus...
|
#4154 |
|
Zakorzenienie
|
oo to bardzo zywą masz dziewczynkę
ale co sie dziwic, jej pierwsze swieta wiec pewnie bardzo sie cieszy co?? a zadowlona z prezentów?/
|
|
|
|
#4155 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kupiliśmy Jej stolik edukacyjny, jest zachwycona
|
|
#4156 |
|
Zakorzenienie
|
widac, ze świeta bo tu taka cisza
akurat jak ja mam czas na necich ach wy okropne jestescie (zartuje oczywiscie)
|
|
|
|
#4157 |
|
Zakorzenienie
|
Jupik bardzo Ci współczuje... jest mi przykro z calej tej sytuacji... ostatnie swieta i do tego tak popsute... tyle nerwow tracisz.. moze pogadaj z mama na takiej zasadzie ze skoro ona chce na WASZE wesele zaprosic sasiadke to ty sie zgadzasz pod warunkiem zaproszenia waszych znajomych - cos za cos... nie wiem kto u was placi za slub ale tak właśnie zrobili nasi przyjaciele jak im rodzice dopisali mnostwo swoich znajomych - skoro macie swoich to oki my tez mamy miec.. a jak nie to my sie niezgadzamy i slubu niebedzie.. bo wkoncu to czy sie odbedzie czy nie czy pojdziecie do kosciola do usc czy gdzieś po cichu czy rozmachem to powinno byc od was zalezne..
a jak to nic nie da to zrobcie taki slub jaki chcieliscie na poczatku czyli obiad dla rodzicow i nic wiecej.. wiem ze to przykre itd.. ze kazda z nas chce mieć wymarzony slub itd.. ale czasem warto poczekać żeby taki byl a nie isc na ustępstwa i sie łamać tylko dlatego ze rodzice.. mysle ze tak naprawdę rodzice sobie nie zdaja sprawy ze i o gosci o kosciol itd o wszystko sie wykłócaliście... Może szczerze i ostro powiedziane co ci leży na sercu co chcialas żeby wyglądało inaczej ale ONI ingerowali oczysciloby atmosfere... ale nie tylko te drobnostki ale wszystko po kolei co oni ustalili nielicząc sie z wami... żeby zostało jasno i głośno wyartykułowane... żeby ci nic nie leżało na sercu.. a co na to rodzina tz w końcu oni chyba tez maja coś do powiedzenia...
|
|
#4158 |
|
Zakorzenienie
|
czesc dziewczyny
no i juz prawie po swietach jutro idziemy ogladac obraczki a w poniedzialek jade kupowac suknie mam nadzieje ze wybiore cos bo czasu mam naprawde mało.
|
|
|
|
#4159 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Święta, święta i po świętach
... witajcie ![]() Cytat:
ja też jestem zadowolona z prezentówoj objedzona jestem bardzo, dziś cały dzień leże, jem, leże i jem, odpoczywam na całego. wczoraj natomiast byliśmy na 18-stce u kuzynki, też cały dzień przy stole. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak jak myślałam, wiglię miałam zaryczaną, nie mogłam życzeń przy opłatku wypowiedzieć, tak mi gardło ścisnęło. Ostatnia taka wigilia... za to następna będzie już z mężem
Edytowane przez baja_86 Czas edycji: 2008-12-26 o 17:50 |
||||
|
|
|
#4160 |
|
Zakorzenienie
|
Baja sama własnie nie wiem kiedy dostane z TZ urlop jeszcze. myslelismy aby jakos w lutym, ale juz sama nie wiem czy to nie bedzie za późno. ech... powoli mnie to wszytsko przeraza
|
|
|
|
#4161 |
|
Zakorzenienie
|
tylko nie wpadaj w panikę, sama się nakręcasz. W razie czego macie rodziców chętnych do pomocy, wszystko załatwicie
|
|
|
|
#4162 |
|
Zakorzenienie
|
Hej !
Jupik przykro mi naprawdę bardzo ci współczuję że rodzice nie biora pod uwagę Twojego zdania ![]() Trzymaj się bądź dzielna! Aha zamówiliśmy wódkę Gorzką de lux... będzie w sobotę, nie wiem czy to dobry wybór...??? |
|
|
|
#4163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mam nadzieje, ze wszystko sie uda
|
|
|
|
|
#4164 |
|
Zakorzenienie
|
Jupik ja również pzyłączam się do współczucia, bardzo często rodzice sie wtrącają. Nie daj się im, kategorycznie powiedz, że nie chcesz tej sąsiadki i tyle. Albo powiedz Tz, żeby ich uświadomił, żeby nie rządzili Tobą
|
|
|
|
#4165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie martw sie nie jestes sama my tez narazie mamy zalatwione tylko to co Wy ![]() a slub w lipcu ![]() ciezko jest cokolwiek zalatwiac na ogleglosc ![]() buzka i glowa do gory jupik szczerze wspolczuje ale dobrze powiedzialas mamie neich sobie zrobi wlasne wesele i pozaprasza kogo chce wkoncu to Twoj wielki dzien a nie jej ... i tez bym tak jak Ty walczyla o to zeby bylo tak jak ja chce ... dobrze ze ani moja mama ani przyszla tesciowa sie nie wtracaja tak jak Twoja mama ... a z ta sasiadka i Twoimi przyjaciolmi , to jak mamie nawet nie jest glupio ....
Edytowane przez zaaaabcia Czas edycji: 2008-12-26 o 18:39 |
|
|
|
|
#4166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() teraz ceny biletow sa takie drogie ze nie stac mnie leciec 2-3 miesiace przed slubem wiec bedziemy wszystko przez internet ogladac , a siostry mojego TZego beda zalatwiac nam w PL wiec lekkie zamieszanie , nie ma jak samemu sobie poogladac i wogole no ale nie mamy wyjscia niestety ![]() a suknie bede kupowac w stanach a Ty gdzie suknie kupujesz? dziewczyny jak myslicie? co ladniejsze Ave Maria na skrzypcach czy spiewana? |
|
|
|
|
#4168 |
|
Zakorzenienie
|
no wiec ja suknie slubna chce kupic w Polsce bo tu w Holandii nie spotkałam sie z salonem takim jak w Polsce. to znaczy znajoma mi mówiła, ze kiedys widziala salon i sa tam take suknie kolorowe albe ecru a czystobioalych nie ma i ceny sa od 3 tys euro wiec to kupa kasy. a ja chce czysto biala suknie slubną
|
|
|
|
#4169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4170 | |||||
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, wszystkim gratuluję fajnych prezentów, naprawdę tylko pozazdrościć
![]() i dzięki za troskę! ![]() Cytat:
nadal nie wiem, czym...Cytat:
A niestety- oni dobrze wiedzą, że o każde gówno muszę się wykłócać, tylko że oni uważają, że ja się awanturuję, a powinnam być im wdzięczna że w ogóle robią mi wesele. Jakby nie pamiętali, że ja wlaśnie wcale go nie chciałam! Zresztą- mniejsza o wesele, ale mama się wtrąca też w sam ślub (tzn w uroczystość) właśnie narzucając mi kwiaty, wystrój kościoła (bo najpierw jak jej powiedziałam że chcę bramę kwiatową to była zachwycona, a teraz mówi że to kicz, że nie będzie wydawać kolejnych pieniędzy na takie coś), wybierając biżuterię, fryzurę ( a to jaką ja chcę to nieważne) i tak dalej. Ja już kilka razy próbowałam z nimi rozmawiać na spokojnie, ale się nie da- albo kończy się kłótnią (najczęściej) gdzie mama mnie od niewdzięcznych egoistek wyzywa albo w ogóle mnie olewają ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Edit: Martucha, a co do rodziny TŻta to oni płacą za takie rzeczy jak muzyka,alkohol, fotograf itp i w ogóle nie wtrącają się w to, co my wybieramy. A o tym, jak z moją rodziną trzeba się awanturować o każde gówno to nie wiedzą, i chyba lepiej, bo moja mama to o nich też chamskie rzeczy mówi, choć nie ma podstaw. Np. czepia się, że oni zapraszają TYLU gości (34 jak na razie, a może mniej będzie) i że mogliby mniej, bo ona swoją listę okroiła (tylko po to, zeby zaprosić swoją koleżankę zamiast ciotki i chrzestenego mojego brata a i tak jest chyba ze 33 osoby). I że ja mogłabym TŻta rodzicom coś (nie wiem za bardzo co) powiedzieć. A ja nie mam zamiaru- bo sorry, ale salę wybrali moi rodzice za akceptacją tŻta rodziców i wtedy było mówione na ile osób jest impreza (podobno, bo nas przy tym nie było). Mogła moja mama z nimi gadać wtedy co i jak, a teraz to ja się nie zamierzam wtrącać. Moja mama się ich w ogóle nie pytała, ilu chcą gości zaprosić, nie zrobili żadnej wstępnej listy, tylko im oznajmiła że wesele jest na 75 osób (czyli logiczne, że każdy po 37 zaprasza). A teraz ma o wszystko pretensje, chociaż powinna miec do siebie.
Seks- maksimum radości bez jednego uśmiechu... http://www.suwaczek.pl/cache/36d1015f53.png Edytowane przez jupik Czas edycji: 2008-12-26 o 20:26 Powód: dopisek |
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.

ale dobrze powiedzialas mamie neich sobie zrobi wlasne wesele i pozaprasza kogo chce wkoncu to Twoj wielki dzien a nie jej