Planujemy zajść w ciążę w 2008/2009 roku część IV - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-31, 10:22   #961
Seona
Zakorzenienie

Dot.: Planujemy zajść w ciążę w 2008/2009 roku część IV

Wszystkim Starającym spełnienia marzeń i zdrowia!!!!! Wątek wrześniowo-październikowy 2009 już jest, to zapełniać go

I przesyłam fluidki.

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-31, 10:55   #962
Sweet_Jelly
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DDosiek Pokaż wiadomość

ja mam same z taką czułością. Jak dziś w aptece pytałam farmaceutkę o najniższą czułość testów ciążowych jakie mają, to myślałam, ze buchnę śmiechem. Najpierw odpowiedziała mi, ze 99%. Na co mówię, ze nie chodzi mi o skuteczność, ale o czułość. "3 minuty" - słyszę. No znów mi się mordka uśmiecha. Więc mówię, ze pytam o stężenie w moczu. Na co pani mgr farmacji w wieku ok. 35 lat ogląda pudełko i odpowieda: 3 krople wystarczą.
Po prostu wysiadłam. jak w końcu użyłam nazwy hcg, to powiedziała, ze nie wie.

ja od razu wymieniłam nazwę HCG .. od jakiego stężenia wykrywa ten hormon..Na co farmaceutka wbiła wzrok w instrukcję.. patrzy ...patrzy i mówi "nie jest tu to napisane"
A ja wzięłam tę instrukcję i było jak byk napisane... wykrywa stężenie już od 25 ...

Wszyscy powtarzają że najlepiej to wyluzować..Łatwo wam mówić jak ja już chciałabym wiedzieć czy mam dzidzie czy nie!
Ciężko mi przestawić się na tryb.. a co mi tam , co będzie to będzie...

A co do sylwka.. była wczoraj u mnie kumpela która będzie na domówce..w trakcie rozmowy powiedziałam że ja to najwyżej kieliszek szampana wypije na co opna "to ci otworze siłą buzie i będziem wlewać"

Temperatura dalej 37,1 utrzymuje mi się od wczoraj to dobrze!

Sweet_Jelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-31, 11:38   #963
DDosiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
No chyba, że ta czułość na teście to jest taka w górę podciągnięta i 25 oznacza ciemną kreskę, wtedy wynik może wyjść blado dodatni np. przy tych 5.

Ale kombinujesz dobrze.

Bardzo.

Analityka medyczna jest cudna, to jest to co bym chciała robić w życiu, gdyby... dało się z tego żyć. Niestety prowadząc biuro w firmie budowlanej zarabiam ponad dwa razy tyle co w laborze. A jeść trzeba.
oj tam, zaraz jeść.
chociaż ja tez na 2 etaty jadę, ale oba maleńkie właściwie to nie etaty tylko dwie prace. edna 8 godzin w tygodniu, druga 13 godzin w tygodniu.. na oale cóż, zyc trzeba.

Cytat:
Napisane przez Sweet_Jelly Pokaż wiadomość
ja od razu wymieniłam nazwę HCG .. od jakiego stężenia wykrywa ten hormon..Na co farmaceutka wbiła wzrok w instrukcję.. patrzy ...patrzy i mówi "nie jest tu to napisane"
A ja wzięłam tę instrukcję i było jak byk napisane... wykrywa stężenie już od 25 ...

Wszyscy powtarzają że najlepiej to wyluzować..Łatwo wam mówić jak ja już chciałabym wiedzieć czy mam dzidzie czy nie!

A co do sylwka.. była wczoraj u mnie kumpela która będzie na domówce..w trakcie rozmowy powiedziałam że ja to najwyżej kieliszek szampana wypije na co opna "to ci otworze siłą buzie i będziem wlewać"

no ja sie obawiam podobnej reakcji ze strony koleżanki, która uparła się, ze chce się ze mną koniecznie napić. A nie chcę od razu rozgłaszać o ciąży. Tym bardziej, ze jej mąż bardzo chce dzidziolka, a ona się wzbrania. Choć nie wiem czy czasem nie ma innej, mniej oficjalnej wersji, więc tym bardziej byloby im przykro.

a ile masz do planowanej @?

moje różności
moje decoupage
preferencje
serwetki na wymianę
DDosiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-31, 11:51   #964
katarzinka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
Wiecie, ja tez mialam zmoim problemy no i jakos tez zawsze wypadalo w dni płodne no ale jakos sie udało nam zaciazyc ze tak powiem, nie wiem jakim cudem ale sie udało ! wiec i wam sie uda
Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co Wy macie takie kłopoty z facetami? Przecież to faceci częściej myślą o seksie niż kobiety Mój to nawet trochę by się zmartwił, gdyby się nam udało zafasolkować za pierwszym razem
NO Z TYMI FACETAMI TO TAK JEST , NIESTETY
kropko - dopieor co mówiłyśmy o tym , że my dni płodne, a oni prawie w drugą stronę i miałam męża molestować i co - tak mnie podkurzył w poniedziałek, że do dziś żadnego skesku, więc w tym miesiącu pewnie nic z tego - brrr, a niby chce być tatą a jakoś nie kuma tego, że na trafienie to trzeba czekać cały miesiąc - bleee
no to se ponarzekałam

a teraz już bez narzekań :
OBY NOWY ROCZEK 2009 BYŁ LEPSZY NIŻ TEN CO JEST I ŻEBY SIĘ WSZSYTKIM UDAŁO ZAFASOLNKOWAĆ
Zanim czas pokona nas"
katarzinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-31, 11:56   #965
Sylwiaaa88
Rozeznanie

Szczęśliwego nowego roku 2009
Sylwiaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-31, 12:00   #966
narzeczonaa
Raczkowanie

a moj od 4 dni jak mu oswiadczylam ze jestem gotowa na dziecko codziennie pyta czy dzisiaj juz sa dni plodne albo czy mam jakies objawy wskazujace ze jestem w ciazy a dodam calkiem obiektywnie ze moj TŻ to wyjatkowo madry i bystry facet- a w tej sytuacji zachowuje sie jakby rozum mu zabrali
narzeczonaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-31, 12:03   #967
DDosiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez narzeczonaa Pokaż wiadomość
a moj od 4 dni jak mu oswiadczylam ze jestem gotowa na dziecko codziennie pyta czy dzisiaj juz sa dni plodne albo czy mam jakies objawy wskazujace ze jestem w ciazy a dodam calkiem obiektywnie ze moj TŻ to wyjatkowo madry i bystry facet- a w tej sytuacji zachowuje sie jakby rozum mu zabrali
widocznie się chlopak nie może doczekać
ale to miłe

moje różności
moje decoupage
preferencje
serwetki na wymianę
Stary 2008-12-31, 12:19   #968
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milibili Pokaż wiadomość
Tak ostatnio czytam jak się czujesz i te twoje objawy są coraz bardziej obiecujące Trzymam kciuki aby się udało

Ale poczekaj z nim do piątku nie ma się co spieszyć... Jak wyjdzie negatywny to nic nie bedzie znaczylo bo mogl byc za wczesnie zrobiony. Spokojnie

U mnie dziś przyszła @ czyli zaczynamy drugi cykl starań oby był bardziej owocny
dziś jest jeszcze gorzej ja nie wiem, jak nie ciąża to już nie wiem co. Jeździ mi po brzuchu jak nie wiem, bolą jajniki, piersi też a o sutkach nie wspomnę w piątek 2 stycznia robię test zobaczymy...

sweetpinky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-31, 12:19   #969
narzeczonaa
Raczkowanie

Cytat:
widocznie się chlopak nie może doczekać
ale to miłe

to prawda ze nie moze sie doczekac. juz wczesniej usilnie mnie namawial na dziecko ale ja chcialam poczekac. no i do niedawna planowalam zaczac staranka w czerwcu ale po przeczytaniu tak wielu opinii o trudnosciach z zajsciem w ciaze postanowilam nie czekac. bo nie darowalalabym sobie gdybym odwlekala ta decyzja a potem okazaloby sie ze sa problemy i ze mozna bylo zaczac wczesniej.
Stary 2008-12-31, 12:36   #970
DDosiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sweetpinky Pokaż wiadomość
dziś jest jeszcze gorzej ja nie wiem, jak nie ciąża to już nie wiem co. Jeździ mi po brzuchu jak nie wiem, bolą jajniki, piersi też a o sutkach nie wspomnę w piątek 2 stycznia robię test zobaczymy...
to moze zrób test?
ja powinnam dostać @ w sobotę, niedzielę, a dziś dziewczyny mi wmawiają, ze widza na teście drugą kreskę.

Cytat:
to prawda ze nie moze sie doczekac. juz wczesniej usilnie mnie namawial na dziecko ale ja chcialam poczekac. no i do niedawna planowalam zaczac staranka w czerwcu ale po przeczytaniu tak wielu opinii o trudnosciach z zajsciem w ciaze postanowilam nie czekac. bo nie darowalalabym sobie gdybym odwlekala ta decyzja a potem okazaloby sie ze sa problemy i ze mozna bylo zaczac wczesniej.
u nas co prawda drugi cykl taki planowany i obserwowany. Wcześniej zaszaleliśmy 4 razy, ale nawet nie wiem, czy były sni płodne, bo nie myślałam o tym.
a tera zpo wykresach widzę, ze mam je wzorcowe, więc owu miewam. no i wszystko wskazuje na to, że sie udało, choć nie mam absolutnie żadnych objawów oprócz podwyżsżonej temperatury.

moje różności
moje decoupage
preferencje
serwetki na wymianę
Stary 2008-12-31, 12:46   #971
narzeczonaa
Raczkowanie

a czy uwazacie ze jezeli teraz zajdziemy w ciaze lub w najblizszym czasie to czy jesien to dobry miesiac na rodzenie. zawsze chcialam rodzic wiosną ale skoro postanowilismy zaczac juz teraz to jakby sie udalo to bedzie jesien. zaleta taka ze mozna nosic lekkie ciuszki i nie trzeba kupywac ich az tak duzo (bo czesc np. tuniki ktore mam teraz mozna smialo nosic w ciazy). a przyznam ze ubierania sie na cebulke nie znosze
Stary 2008-12-31, 12:56   #972
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
to moze zrób test?
ja powinnam dostać @ w sobotę, niedzielę, a dziś dziewczyny mi wmawiają, ze widza na teście drugą kreskę.

u nas co prawda drugi cykl taki planowany i obserwowany. Wcześniej zaszaleliśmy 4 razy, ale nawet nie wiem, czy były sni płodne, bo nie myślałam o tym.
a tera zpo wykresach widzę, ze mam je wzorcowe, więc owu miewam. no i wszystko wskazuje na to, że sie udało, choć nie mam absolutnie żadnych objawów oprócz podwyżsżonej temperatury.
boję się, że znów się zawiodę, poczekam, to raptem 2 dni, tak czy siak nie będę pić, chyba że szampana.

Stary 2008-12-31, 13:19   #973
fleurdelacour
Rozeznanie

Cytat:
czyli od stosunku do zagniezdzenia jajeczka w macicy ile czasu mija?
bo mi dzisiaj kolezanka wmawiala ze test mozna zrobic bo tygodniu od stosunku
hehe, zawsze mnie to smieszy, tydzien... pewnie ze mozna, ale czy wyjdzie to juz inna sprawa

Cytat:
Ale tu dzisiaj pustki. Wszystkie sie już na sylwka szykują?
a ja dziś zatestowałam i nic nie wiem. Na jednym teście nic nie wyszlo, na drugim wyszedł bladzioch. bardzo blady bladzioch. więc za radą Olivki popędziłam na betę. O 15.00 mam wyniki. oj.... a miałam się nie nakręcać...
fajnie

Cytat:

w anglii wcale nie wypisuja czulosci
fleurdelacour jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-31, 13:41   #974
Sweet_Jelly
Zakorzenienie

Cytat:
oj tam, zaraz jeść.
chociaż ja tez na 2 etaty jadę, ale oba maleńkie właściwie to nie etaty tylko dwie prace. edna 8 godzin w tygodniu, druga 13 godzin w tygodniu.. na oale cóż, zyc trzeba.

no ja sie obawiam podobnej reakcji ze strony koleżanki, która uparła się, ze chce się ze mną koniecznie napić. A nie chcę od razu rozgłaszać o ciąży. Tym bardziej, ze jej mąż bardzo chce dzidziolka, a ona się wzbrania. Choć nie wiem czy czasem nie ma innej, mniej oficjalnej wersji, więc tym bardziej byloby im przykro.

a ile masz do planowanej @?
niestety jeszcze 8 dni
Wiem że to jednak sporo...może jeszcze temp. spaść

A jak to jest u was? W którym dniu cyklu(bez ciąży) spada temperatura? TZN. na ile dni od spodziewanej @?

Stary 2008-12-31, 13:47   #975
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

Cytat:
niestety jeszcze 8 dni

A jak to jest u was? W którym dniu cyklu(bez ciąży) spada temperatura? TZN. na ile dni od spodziewanej @?
Mi w poprzednim cyklu temp spadła w dniu kiedy dostałam @...
Już się cieszyłam bo temp miałam wysoką a tu pewnego ranka... 36.5... wstałam i po 2 h @ zawitała...

Na szczęście sobie to odbiłam w ostatnim cyklu wykurzyłam ją gdzie pieprz rośnie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-31, 13:52   #976
Sweet_Jelly
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adaikaka Pokaż wiadomość
Mi w poprzednim cyklu temp spadła w dniu kiedy dostałam @...
Już się cieszyłam bo temp miałam wysoką a tu pewnego ranka... 36.5... wstałam i po 2 h @ zawitała...

Na szczęście sobie to odbiłam w ostatnim cyklu wykurzyłam ją gdzie pieprz rośnie
ekstra.. to widzę że nawet z tego nie mam się co cieszyć. Bo może mi w ostatnim dnu nagle spaść
W takim razie -wrzucam na luz... nie ma żadnych oznak że jednak jest dzidzia..i jak znam życie to się nie udało

Mimo takiego nie miłego akcentu Życzę jeszcze raz Wam wszystkim Udanej zabawy sylwestrowej i samych zafasolkowanych brzuszków

Stary 2008-12-31, 14:37   #977
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katarzinka Pokaż wiadomość
NO Z TYMI FACETAMI TO TAK JEST , NIESTETY
kropko - dopieor co mówiłyśmy o tym , że my dni płodne, a oni prawie w drugą stronę i miałam męża molestować i co - tak mnie podkurzył w poniedziałek, że do dziś żadnego skesku, więc w tym miesiącu pewnie nic z tego - brrr, a niby chce być tatą a jakoś nie kuma tego, że na trafienie to trzeba czekać cały miesiąc - bleee
no to se ponarzekałam

a teraz już bez narzekań :
OBY NOWY ROCZEK 2009 BYŁ LEPSZY NIŻ TEN CO JEST I ŻEBY SIĘ WSZSYTKIM UDAŁO ZAFASOLNKOWAĆ
No to mamy ten cykl obie do d...

Uszy do góry. Ta rasa tak ma i już się nie zmieni.

Cytat:
a czy uwazacie ze jezeli teraz zajdziemy w ciaze lub w najblizszym czasie to czy jesien to dobry miesiac na rodzenie. zawsze chcialam rodzic wiosną ale skoro postanowilismy zaczac juz teraz to jakby sie udalo to bedzie jesien. zaleta taka ze mozna nosic lekkie ciuszki i nie trzeba kupywac ich az tak duzo (bo czesc np. tuniki ktore mam teraz mozna smialo nosic w ciazy). a przyznam ze ubierania sie na cebulke nie znosze
Dla każdego dobry jest kiedy indziej. Dla mnie też kiedyś naj była wiosna, ale jak widziałam jak koleżanka kombinuje w co się ubrać końcem zimy, to stwierdziłam, że rodzić jesienią jest super. Nie trzeba kozaków dwa rozmiary większych, ani płaszcza po dziadku.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-31, 14:43   #978
sweetpinky
Zakorzenienie

Nie wiem czy jeszcze zajrzę tutaj więc napiszę teraz

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2009
I ZAFASOLKOWANYCH BRZUSZKÓW

Stary 2008-12-31, 14:53   #979
DDosiek
Wtajemniczenie

Cytat:
niestety jeszcze 8 dni

u mnie spadała na 2 dni przed @. ale to u każdej jest inaczej

Dziewczyny, ogłaszam wszem i wobec, ze jestem w ciąży!! beta : 57
jeszcze nie dociera, ale się cieszę. Oj, teraz sie zacznie...
a objawów nie mam absolutnie żadnych.
no, tylko temperatura i beta i trochę test.

ja początkowo chciałam rodzić w sierpniu, na rocznicę ślubu, ale sie nie udało, więc wyszedł wrzesień i się cieszę, bo będzie jeszcze ciepło i z wielkim brzuchenm nie będe w zimie chodzić. Mam tylko nadzieję, ze latem nie napuchnę od upałów.

Zarazem chciałam Wam życzyć w nowym nadchodzącym roku samych szczęśliwości, sukcesów, spełnionych marzeń. Zdrowia, trochę pieniędzy i ogromu miłości. I przede wszystkim wiary w cuda.

moje różności
moje decoupage
preferencje
serwetki na wymianę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-31, 14:55   #980
kropka75
Zakorzenienie

Tu też sobie poskaczę, a co...

Super Dorotko, wszystkiego naj naj dla Was trojga na przyszły rok.

Stary 2008-12-31, 15:17   #981
DDosiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Tu też sobie poskaczę, a co...

Super Dorotko, wszystkiego naj naj dla Was trojga na przyszły rok.
To poskaczmy sobie razem

Bardzo Ci dziękuję. Ale nie myśl, ze sie uwolniłaś ode mnie, bo nie raz będe za Tobą biec z wynikami do interpretacji, hi hi.
Wam równiez życzę spokoju i spełnienia marzeń w nowym roku. No i żeby małż Cię nie denerwował, ale tu juz Bóg musi zadziałać. hi hi.
buziaki,odezwę sie w przyszłym roku.

moje różności
moje decoupage
preferencje
serwetki na wymianę
Stary 2008-12-31, 15:23   #982
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
To poskaczmy sobie razem

Bardzo Ci dziękuję. Ale nie myśl, ze sie uwolniłaś ode mnie, bo nie raz będe za Tobą biec z wynikami do interpretacji, hi hi.
Wam równiez życzę spokoju i spełnienia marzeń w nowym roku. No i żeby małż Cię nie denerwował, ale tu juz Bóg musi zadziałać. hi hi.
buziaki,odezwę sie w przyszłym roku.

Do zobaczenia za rok. Ściskam sylwestrowo.

Stary 2008-12-31, 15:31   #983
Milibili
Zadomowienie

Cytat:
u mnie spadała na 2 dni przed @. ale to u każdej jest inaczej

ja początkowo chciałam rodzić w sierpniu, na rocznicę ślubu, ale sie nie udało, więc wyszedł wrzesień i się cieszę, bo będzie jeszcze ciepło i z wielkim brzuchenm nie będe w zimie chodzić. Mam tylko nadzieję, ze latem nie napuchnę od upałów.

Zarazem chciałam Wam życzyć w nowym nadchodzącym roku samych szczęśliwości, sukcesów, spełnionych marzeń. Zdrowia, trochę pieniędzy i ogromu miłości. I przede wszystkim wiary w cuda.

Gratulacje!

Cudowna wiadomość na sylwestra Dużo zdrowia i bezproblemowej ciąży!

PCOS? Insulinooporność? Moja droga do odzyskania zdrowia i zgrabnej sylwetki.
http://cialo-w-remoncie.blogspot.com/

- 25 kg
6 wrzesień 2008

Milibili jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-31, 15:31   #984
anciaahk
kosmitka

A Nowy Rok Życzę, by był piękny
lepszy od Starego
a Wam
przyniósł coś szczególnego...

Do zobaczenia za rok!

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-31, 16:03   #985
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

Kochane dziewczynki

PRZYSZŁE MAMUSIE: Wam życzę aby ten Nowy Rok 2009 przyniósł Wam Wasze upragnione maleństwa, abyście się mogły cieszyć każdym tygodniem ciąży.
Życzę Wam dużooo zdrowia i optymizmu.
Bo będzie lepiej

MAMUSIE: Życzę Wam i Waszym maleństwom
dużooo zdrówka, spokoju, uśmiechu na buźkach
i oczywiście jak najmniej bolesnego i szybkiego rozwiązania.
Niech te nasze dzieciaczki które rosną w naszych brzuszkach sprawią, że ten Nowy Rok będzie jednym z najwspanialszych
No i udanej imprezki życzę
Stary 2008-12-31, 17:13   #986
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Kochane, wpadam tu na chwilkę. Na 19 lecimy na domową imprezkę. Więc szybkie życzenia - super zabawy sylwestrowej, hucznego wejścia w Nowy Rok, a w 2009 przede wszystkim upragnionych fasolek
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-31, 17:18   #987
kropka75
Zakorzenienie

Wszystkiego dobrego kochane, dla każdej upragnionej fasolki, dużo zdrowia i miłości. Ściskam.

I spadam na imprezkę. Do zobaczenia w przyszłym roku.

Stary 2008-12-31, 18:35   #988
yolanda9
Zadomowienie

Cytat:
łłłłłłłłłlaaaaaaaaaaaaa!! !!:jupi : gratuluję!!!! co za wiadomość ostatniego dnia roku!!! ale mąż będzie miał prezent!!!!

...a ja czekam na mojego męża aż się wyguzdrze.... a mówi się, że to zawsze na kobiety trzeba czekać

i jeszcze raz wszystkim upragnionych dzieciątek w NOWYM ROKU życzę

yolanda9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-01, 10:39   #989
sweetpinky
Zakorzenienie

DDosiek gratuluję ale wiadomość na Sylwestra

ja zaraz pędzę szukać apteki czynnej by zrobić test, więc trzymajcie

jak wogóle udała się zabawa? bo u mnie było super, wytańczyłam się za wszystkie czasy

Stary 2009-01-01, 12:08   #990
celka2000
Zakorzenienie

DDosiek- gratulacje serdeczne! Dbaj o siebie i o fasolke Mila wiadomosc na koniec roku

A tak poza tym wszystkim zycze wszystkiego NAJ NAJ w Nowym Roku!
celka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości