![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Świadkowie Jehowy-prawda
Witam, zauważyłam na tym forum, że wiele ludzi wypowiada się na temat Świadków Jehowy pisząc rzeczy które nie są prawdą. Wiele osób ma mylne informacje na ten temat. A może ktoś chciał by rozwiać wątpliwości i o coś zapytać
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
W co wy wierzycie wlasciwie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Co powiesz na zakaz transfuzji krwi? Przecież ratuje ona ludziom życie.
#4 |
Rozeznanie
|
dlaczego narzucacie innym ludziom swoją religię przez przychodzenie do domów?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
rzecz w tym, że to, co napiszesz, będzie taką samą prawdą, jak to, co piszą inni...
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Brzydkie określenie "narzucanie innym" ,chodzi o głoszenie Prawdy którą wyznają Świadkowie Jechowy,a nie specjalnego nachodzenie i "narzucanie".
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Też jestem ciekawa.
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Mnie to chodzenie po domach drażni, nie rozumiem tego. Co jakiś czas Świadkowie Jehowy przychodzą, przynoszą te swoje gazetki i zapraszają na jakieś spotkania.
Jeśli będę chciała dołączyć do Świadków Jehowy to się do nich zgłoszę. Przepraszam, nie chcę nikogo urazić ale mi się to kojarzy z sekciarstwem...
#10 |
Zakorzenienie
|
KK oficjalnie uznaje ŚJ za sektę.
#11 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
A ja chciałabym, żebyś napisała co - Twoim zdaniem fałszywego - tu przeczytałaś na ten temat?
|
![]() ![]() |
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Ja akurat miałam niedawno okazję poznać bliżej dziewczynę, która jest Świadkiem Jehowy. W miejscu, gdzie mam staż, ona odbywała praktyki zawodowe. I byłam bardzo miło zaskoczona, bo do tej pory myślałam o ŚJ jako o jakichś nawiedzonych członkach sekty
![]() Interesuję się trochę różnymi religiami, więc często sobie rozmawiałyśmy na takie tematy i zawsze rozmowa była kulturalna, a z jej strony zawsze czułam szacunek do mojej osoby, mimo, że na samym początku powiedziałam w co wierzę i że nigdy Świadkiem Jehowy nie zostanę. Przykre, że nadal jest społeczne przyzwolenie na "koperty" wręczane lekarzom (przecież wszyscy dają ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Napiszę jeszcze raz, żeby nie było - Nie jestem Świadkiem Jehowy. Jeszcze formalnie jestem katoliczką, ale dojrzewam do odejścia od KK na rzecz wyznania ewangelicko-augsburskiego ![]()
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Ja wiem, że oni wierzą, iż spełniają w ten sposób wolę Boga. Moja Ciocia należy do ŚJ - prywatnie to świetna babeczka, ale mimo wszystko nie rozumiem tej religii chociaż wielokrotnie tłumaczyła mi dlaczego mają tak, a nie inaczej.
#14 |
Zakorzenienie
|
To może ja jednak zadam parę pytań.
1. Z tego co wiem, tak jak w KK są parafie tak u Was zbory. Co ile się spotykacie? Co robicie na tych spotkaniach? I czy przyjmujecie komunię (Bierzcie i jedzcie... ![]() 2. Przeczytałam, że wierzycie w zbawienie tylko wybranych 144 tysięcy ludzi. Czy wobec tego chodzenie po domach i nawracanie nie jest robieniem sobie... jakby to powiedzieć... konkurencji? Jak do tego podchodzicie? 3. Macie w ogóle jakieś sakramenty? Jak u Was wygląda np. małżeństwo? Chrzcicie dzieci? Jest Pierwsza Komunia? Fajnie by było, jakbyś odpowiedziała, bardzo mnie to interesuje ![]()
#15 |
Przyczajenie
|
Ja pamietam pewna sytuacje. Wracalam ze szkoly i na moim osiedlu mijalam sie z dwoma dziewczynami, ktore wyjatkowo glosno sie smialy. Gdy weszlam juz do mojego domu pare chwil pozniej zadzwonil domofon, a ze nie dziala w domu sluchawka zmuszona bylam wyjsc przed drzwi. Otwieram i stoja wyzej wspomniane dwie panienki, ktore mowia do mnie ''Jestesmy swiadkami Jehowy'' a ja mowie ''Dziekuje dowiedzenia' A jedna z nich zadala pytanie ''Chce pani gazetke o prawdzie?'' Na co ja odpowiadam grzecznie ''Nie dziekuje'' A one w smiech...''Ale my juz wrzucilysmy do skrzynki ha ha ha'' Bez komentarza
![]() A tak poza tym to nic o tej wierze nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
1. Jednym z Waszych celów jest studiowanie pisma świętego i (w porównaniu do KK) ściślejsze stosowanie się do jego nakazów. Dlaczego więc studiujecie wydanie pisma świętego przystosowanego specjalnie i wyłącznie pod waszą religię?
2. Dlaczego nie popieracie kształcenia się? Mam wrażenie, że to z obawy przed dojściem do własnych wniosków, prawd, które mogą okazać się niezgodne z przekonaniami ŚJ (Mam bardzo wiele pytań, mimo, że sama znam ŚJ. Zawsze to jakoś lepiej porozmawiać anonimowo...)
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Otóż to. Ja mówię "dziękuję" a wy nie szanujecie mojego zdania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
No i: [1=bb750429e2eca20644802ff 7996dd2c942138b6f_673e780 221b9e;10302141]rzecz w tym, że to, co napiszesz, będzie taką samą prawdą, jak to, co piszą inni...[/quote] _________________________ ___________________ Cytat:
Cytat:
Brzydkie? Czy ja wiem? Jak określisz sytuację, gdy na grzeczne powiedzenie: dziękuję, nie będę rozmawiała - ŚJ nie powie: przepraszam, do widzenia, tylko - na siłę próbuje do mnie mówić, wciągać w dyskusję? Nawiasem mówiąc, ostatnio przyszedł do mnie mężczyzna z dziewczynką może 8 letnią. Czy faktycznie dzieci muszą być prowadzane od domu do domu i narażane na różne, faktycznie czasem niemiłe sytuacje? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
W sieci jest duzo stron gdzie jest mowa o świadkach Jehowy. Właśnie na takich stronach znalazłam swego czasu informacje, które nie pozwoliły mi zostać świadkiem.
Dziewczyny, zachęcam przede wszystkim do samodzielnego sprawdzenia "jak się rzeczy maja".
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Czekam.....
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i apostolowie tez w ten sposob glosili
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. sa zbory i zebrania sa 3 razy w tyg, nie ma komuni 2. 144 tys to beda wybrani, ktorzy beda z Bogiem w Niebie, reszta zbawionych do zycia wiecznego bedzie zyc w Raju na Ziemi 3. malzenstwo zawierane cywilnie i jest slub na sali udzielany przez starszego zboru - czyli tak jakby w KK przez ksiedza - ale nie ma slubu konkordatowego Chrzest przyjmuje sie wtedy kiedy sie tegop chce dlatego ŚJ nie chrzcza malych dzieci bo uwazaja ze chrest powinien byc swiadoma decyzja. Nie ma pierwszej komini ps jak cos jest niedokonca wyjasnione to prosze wizazanki SJ o ewentualne uzupelnienie
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
ja ci odpowiem jeśli chcesz
![]() Cytat:
![]() 2. 144 tysiace bedzie zbawionych w niebie a reszta dozna zbawienia czyli zycia wiecznego na ziemi ![]() 3. dziecko jest nie chrzczone, komuni nie ma. swiadkowie biora slub w urzedzie stanu cywilnego a potem maja taki "wykład małzenski" na swojej sali. i tyle. wykład ten nie jest obowiazkowy |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Wszystkie te założenia, zwłaszcza to o życiu po śmierci, wyglądają jak marny chwyt marketingowy. 'Zmień wyznanie, u nas jest fajniej!'.
Chciałabyś, żeby każdy kto ma jakąś swoją "prawdę" przychodził do twojego domu żeby ci ją przekazać?
#26 |
Zadomowienie
|
Poza tym, błagam Was, gdzie jest w Piśmie Św. napisane, że tylko jakaś wybrana liczba osób dostąpi zaszczytu przebywania z Bogiem w niebie? Z tego co się orientuję, Bóg nie dokonuje takich podziałów na raj ziemski i niebiański
![]() A poza tym, co jeśli tak wielu chętnych zechce zmienić swoje wyznanie i dołączy do Świadków Jehowy, że ta liczba się na przykład podwoi? Będzie dodatkowa selekcja czy jak? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Nigdzie. To się nazywa dowolność interpretacji.
#28 |
Zadomowienie
|
I coś mi się wydaje, że właśnie o to w tym wszystkim chodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
No i co z tego KK też jest sektą.
A za niebezpieczne KK uważa np. medytacje czy też kursy jogi, a również Harry Potera i Gwiezdne Wojny ![]()
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2009-01-02 o 10:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:09.