Świadkowie Jehowy-prawda - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-02, 19:35   #151
expectation
Zadomowienie

Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

Cytat:
Napisane przez Sylwiunia15 Pokaż wiadomość
Bo jestem w tej religi od urodzenia i moi rodzice tez jak by oni powiedzeli to co uwierzyla bys? Jesli uwazasz ze wiesz lepiej to twoja sprawa. Ja powiedzialam jako SJ
Co robicie gdy my obchodzimy Boże Narodzenie?

Gdy byłam mała zawsze szkoda mi było osób które są ŚJ - właśnie dlatego, że nie mogły obchodzić świąt. Nie dostawały prezentów - zawsze się za nich modliłam, żeby mogli poznać Jezusa. Ale naiwna byłam...

A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dokąd iść...

expectation jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:35   #152
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Dziekuje, KO, lezysz w dyskusji na deskach, tego sie nie da podwazyc - chcialas cytaty z Biblii, dostalas

W domu u rodzicow mam "Biblie" SJ i juz sobie porownywalem, jest zdecydowanie zmieniona w porownaniu do Biblii.

A za tlumaczenia SJ dziekuje, szczegolnie jesli sie maja tak zachowywac, gdy przytocze x cytatow z Biblii udowadniajacych ze sa w bledzie, to mi powiedza ze dyskusja ze mna nie ma sensu.

Brnij dalej
moge dyskutowac jak chcesz ale na gg bo za wolno mi dziala forum
Sylwiunia15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:36   #153
Elliannia
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10312531]Sylwiuniu, to nie jest tak, że nie da się przez Internet. Da się. Ale - jak rozmawiać z kimś, kto ślepo podaje jakieś cytaty, których chyba do końca nie rozumie? Ty nawet nie starasz się dostrzec sensu słów przytaczanych przez Wyraka ani zauważyć sprzeczności we własnych wypowiedziach. Nie jest to wszakże Twoją winą, tak Cię po prostu ukierunkowano religijnie.

Ale nie pisz, proszę, że ŚJ są otwarci na dyskusję, bo nie są. Jak widać.[/quote]

Ja jej współczuję, pranie mózgu od małego...
I wiesz, nawet to że mogą sami zdecydować o chrzcie, nic nie daje - czym skorupka za młodu nasiąknie... Skoro nic nie wie o innych religiach, wierzeniach, czy chociażby systemach filozoficznych, to nie jest w stanie podjąć ŚWIADOMEJ decyzji o chrzcie, dokonać wyboru 'pomiędzy' - bo nie wie, co jest poza jedną jedyną prawdą ŚJ - przecież cała reszta to innowiercy czyli dzieci szatana.

Elliannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:37   #154
niro
Raczkowanie

A ja nie chce na Sylwunie "naskakiwac" mimo, że nie zgadzam sie z tym co głosi.

W jakimś stopniu nawet ja podziwiam, bo ma zaledwie 16 lat a swoją religię zgłebiła bardziej niż przecietny katolik w tym wieku.

A teraz do Sylwuni - wkleiłaś linka - sorry ale on wogóle nie odpowiada na moje dosć konkretne pytania.
Kilka lat temu słuchałam w radio dyskusji na ten temat ( transfuzji ) między SJ a lekarzami - i owszem sa przypadki kiedy mozna zastosować np.osocze ale w naprawde kryzysowych sytuacjach nic nie zastapi krwi.

więc jeśli to możliwe to proszę o odpowiedź.

I jeszcze odnosnie tego tematu w wierze katolickiej jest cos takiego jak grzech zaniechania - chyba dobrze kojarzę? Czy u was tez jest cos takiego?
niro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:39   #155
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm, a mi jakoś database error nie wyskakuje?
Forum działa normalnie...

Zapewne znane Ci jest przysłowie o złej baletnicy?

Jeśli chcesz dyskutować - dyskutuj tutaj, wszyscy chętnie zobaczymy, co masz nam do powiedzenia, Ty zobaczysz co my mamy do powiedzenia Tobie, a może nawet przeniesiesz się do KK

Stary 2009-01-02, 19:39   #156
mmm5
Raczkowanie

Cytat:
Mateusza 28:19,20
"19 Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody4, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. 20 Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata»5. "

Mamy polecenie od Jezusa

albo

Mateusza 24:14

"14 A ta Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadectwo wszystkim narodom. I wtedy nadejdzie koniec."
to jedno mnie zainteresowało. To jak to w końcu jest - ŚJ maja polecenie od Jezusa i je wykonuja, ale z drugiej strony podwazacie Jego boskosc. Czyli po co wykonujecie to polecenie? Jestem troche ograniczona, bo nie rozumiem

viva la vida
mmm5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:43   #157
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elliannia Pokaż wiadomość
Hmm, a mi jakoś database error nie wyskakuje?
Forum działa normalnie...

Zapewne znane Ci jest przysłowie o złej baletnicy?

Jeśli chcesz dyskutować - dyskutuj tutaj, wszyscy chętnie zobaczymy, co masz nam do powiedzenia, Ty zobaczysz co my mamy do powiedzenia Tobie, a może nawet przeniesiesz się do KK
Jest taki blad, wyglada jak ponizej, pewnie go dostala:

Cytat:
Database error

You cannot continue the discussion due to a lack of arguments
Sylwiunia, nie chce sie czepiac, ale mowilas ze chcesz o tym porozmawiac na podstawie Biblii, a pozniej wycofka, ze a to nie bedziesz ze mna rozmawiac, a to forum za wolno smiga...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:47   #158
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez expectation Pokaż wiadomość
Co robicie gdy my obchodzimy Boże Narodzenie?

Gdy byłam mała zawsze szkoda mi było osób które są ŚJ - właśnie dlatego, że nie mogły obchodzić świąt. Nie dostawały prezentów - zawsze się za nich modliłam, żeby mogli poznać Jezusa. Ale naiwna byłam...
Koleżanka w tym roku pojechała w góry, pochodzić. Nawiasem mówiąc, w moje urodziny piłą ze mną wódkę, bo nie wiedziała, że to moje urodziny a ja nie wiedziałam, że ona to ŚJ

Cytat:
Wymówka grubymi nićmi szyta.

Cytat:
Napisane przez niro Pokaż wiadomość
A ja nie chce na Sylwunie "naskakiwac" mimo, że nie zgadzam sie z tym co głosi.

W jakimś stopniu nawet ja podziwiam, bo ma zaledwie 16 lat a swoją religię zgłebiła bardziej niż przecietny katolik w tym wieku.
Tak sądzisz? Wg mnie Sylwia powtarza jak papuga to, co usłyszała na spotkaniach.

Pomijając wszystko - ten wątek to miało być zdaje się głoszenie prawdy - a nóż, widelec znajdzie się ktoś, kto zechce się nawrócić
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:49   #159
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wiem jak taki błąd wygląda, i zdaje mi się że pokazuje się wszystkim, bo wizaż siada dla wszystkich I stwierdziłam fakt, że mi jakoś w tym czasie nie wyskoczył

Stary 2009-01-02, 19:50   #160
Elliannia
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10312914]
Pomijając wszystko - ten wątek to miało być zdaje się głoszenie prawdy - a nóż, widelec znajdzie się ktoś, kto zechce się nawrócić[/quote]

Podobny wniosek wysunęłam jakoś na początku, że unowocześniła metody

Stary 2009-01-02, 19:52   #161
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elliannia Pokaż wiadomość
Ja wiem jak taki błąd wygląda, i zdaje mi się że pokazuje się wszystkim, bo wizaż siada dla wszystkich I stwierdziłam fakt, że mi jakoś w tym czasie nie wyskoczył
Przyjzyj sie mu/jego tresci dobrze Ten wszystkim nie wyskakuje

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:53   #162
Konto usunięte

Wyrak zapraszam do mnie, musisz mi monitor teraz wytrzeć Letko opluty śmiechem.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:54   #163
niro
Raczkowanie

Być może sie myle a Ty masz racje

Ale stara baba jestem a trudno byłoby mi przytoczyć jakis odpowiedni cytat z Biblii tak na pstryknięcie

Wiesz punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Stary 2009-01-02, 19:55   #164
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Przyjzyj sie mu/jego tresci dobrze Ten wszystkim nie wyskakuje
Kurcze czytanie z pamięci się kłania Mea culpa

U mnie to niedobrze, bo jak raz z pamięci wycofywałam z garażu, to lekko tknęłam auto taty, które nigdy tam nie stało

Stary 2009-01-02, 19:56   #165
Vampi_z_piekla_rodem
Zakorzenienie

Cytat:

Dobre

"Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake again.."
Vampi_z_piekla_rodem jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-02, 19:57   #166
Konto usunięte

Cytat:
Być może sie myle a Ty masz racje

Ale stara baba jestem a trudno byłoby mi przytoczyć jakis odpowiedni cytat z Biblii tak na pstryknięcie

Wiesz punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Niro, a jaki problem znaleźć przez google cokolwiek? Poza tym Sylwia z pewnością ma sporo linków, gdzie ŚJ odbijają argumenty KK.
Stary 2009-01-02, 19:57   #167
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
Napisane przez wyrak Pokaż wiadomość
database error

you cannot continue the discussion due to a lack of arguments

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 19:58   #168
TmargoT
Zakorzenienie

Amen
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 20:00   #169
byliczka
Zakorzenienie

No myślę że Sylwia się już nie pojawi...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-02, 20:02   #170
niro
Raczkowanie

ok ok pogoogluje )

niemniej dalej brak mi odpowiedzi na moje pytania, nawiasem mówiąc ciekawe dlaczego inne wizażystki -SJ tutaj głosu nie zabiora - a napewno takie tu są.

zastanawia mnie czy to strach przed dosć rzeczową konfrontacją - na zasadzie łatwiej jedną duszyczke omotać w jej własnym domu niż dyskutować z większa ilościa?
Stary 2009-01-02, 20:03   #171
Elliannia
Zakorzenienie

Autorka chyba poszła szukać kolejnych powalających na łopatki argumentów

I muszę to wkleić, po prostu muszę, pasuje idealnie do tematu :

'Funkcjonariusz Wizytuj Niewiernych z Wyjaśniającymi Broszurami pochodził z Omni, w którym to kraju tradycyjne podejście do ewangelizacji polegało na wysyłaniu niewierzących na tortury i śmierć. W ostatnich czasach wszystko stało się bardziej cywilizowane, ale Omnianie wciąż żywili niespożytą, niestrudzoną potrzebę głoszenia Słowa. Zmienili jedynie naturę stosowanej broni. Funkcjonariusz Wizytuj całe dnie spędzał ze swym współwyznawcą, Powal Niedowiarka Chytrymi Argumentami, dzwoniąc do drzwi i sprawiając, że w całym mieście ludzie chowali się za meblami.'

'Rozpaczliwie zwiększając tempo mówienia, Vimes nie zdążył jednak powstrzymać Wizytuja przed wyjęciem spod pancerza zwoju papieru.
– Przyniosłem panu najnowszy numer magazynu „Nieupiększane Fakty” i „Wartownię” z tego miesiąca. Zawierają liczę artykuły, które z pewnością pana zainteresują; wśród nich odezwę pastora Nosala Domokrążcy do wiernych, by stanęli mężnie i szczerze przemawiali do ludzi przez szczeliny na listy.'

Na glinianych nogach, Terry Pratchett

Stary 2009-01-02, 20:04   #172
Sylwiunia15
Raczkowanie

żebyscie nie mysleli ze brak mi argumentow albo nie chce dyskutowac

werset: z listu Jana 1:1

1 Na początku było Słowo1,
a Słowo było u Boga1,
i Bogiem było Słowo.
2 Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez Nie się stało,
a bez Niego nic się nie stało,
co się stało2.

w pewnym sensie JEzus jest Bogiem czyli kims posiadajocym wielka moc ale nie jest Bogiem wszechmocnym. Mozna tez rozumiec ze Slowo bylo boskie jak to jest w innych przekladach.

Izajasza 44:6

6 Tak mówi Pan, Król Izraela
i Odkupiciel jego, Pan Zastępów:
Ja jestem pierwszy i Ja ostatni3;
i nie ma poza Mną boga.

2 ksiega machabejska

24 Modlitwa zaś brzmiała w ten sposób: "Panie, Panie Boże, Stwórco wszystkiego, straszliwy i mocny, sprawiedliwy i miłosierny, jedyny Królu i Dobroczyńco, 25 jedyny Rozdawco dóbr, jedynie sprawiedliwy, wszechmocny i wieczny, który wybawiasz Izraela ze wszystkiego zła, który ojców naszych uczyniłeś wybranymi i który uświęciłeś ich,

Bog jest jeden wszechwladny..

Filipian
1 Jeśli więc jest jakieś napomnienie w Chrystusie, jeśli - jakaś moc przekonująca Miłości, jeśli jakiś udział w Duchu, jeśli jakieś serdeczne współczucie1 - 2 dopełnijcie mojej radości przez to, że będziecie mieli te same dążenia: tę samą miłość i wspólnego ducha, pragnąc tylko jednego, 3 a niczego nie pragnąc dla niewłaściwego współzawodnictwa ani dla próżnej chwały, lecz w pokorze oceniając jedni drugich za wyżej stojących od siebie. 4 Niech każdy ma na oku nie tylko swoje własne sprawy, ale też i drugich!

Chrystus, Bóg-Człowiek, wzorem pokory

5 To dążenie niech was ożywia; ono też było w Chrystusie Jezusie.
6 On, istniejąc w postaci2 Bożej,
nie skorzystał ze sposobności2,
aby na równi2 być z Bogiem,

Jezus nie byl na rowni z Bogiem

ksiega Mateusza 26:39

36 Wtedy przyszedł Jezus z nimi do ogrodu, zwanego Getsemani15, i rzekł do uczniów: «Usiądźcie tu, Ja tymczasem odejdę tam i będę się modlił». 37 Wziąwszy z sobą Piotra i dwóch synów Zebedeusza, począł się smucić i odczuwać trwogę. 38 Wtedy rzekł do nich: «Smutna jest moja dusza aż do śmierci; zostańcie tu i czuwajcie ze Mną!» 39 I odszedłszy nieco dalej, upadł na twarz i modlił się tymi słowami: «Ojcze mój, jeśli to możliwe, niech Mnie ominie ten kielich! Wszakże nie jak Ja chcę, ale jak Ty».

Czy Jezus sie modlil do siebie? Modlil sie do Ojca czyli do Boga.
Nie mozna sie modlic do siebie

ksiega Jana 8:17

14 W odpowiedzi rzekł do nich Jezus: «Nawet jeżeli Ja sam o sobie wydaję świadectwo, świadectwo moje jest prawdziwe, bo wiem skąd przyszedłem i dokąd idę. Wy zaś nie wiecie, ani skąd przychodzę, ani dokąd idę. 15 Wy wydajecie sąd według zasad tylko ludzkich. Ja nie sądzę nikogo. 16 A jeśli nawet będę sądził, to sąd mój jest prawdziwy, ponieważ Ja nie jestem sam, lecz Ja i Ten, który Mnie posłał. 17 Także w waszym Prawie jest napisane, że świadectwo dwóch ludzi jest prawdziwe5. 18 Oto Ja sam wydaję świadectwo o sobie samym oraz świadczy o Mnie Ojciec, który Mnie posłał».

Swiadectwo dwoch osob, jesli Jezus byl by Bogiem to nie uwazasz ze by bylo Swiadectwo jeden osoby?

dalej jest:

9 Na to powiedzieli Mu: «Gdzie jest Twój Ojciec?» Jezus odpowiedział: «Nie znacie ani Mnie, ani Ojca mego. Gdybyście Mnie poznali, poznalibyście i Ojca mego».

Jest Jezus Syn Bozy i jego Ojciec Bog

Wiadomo ze Ojciec jest podobny do syna.
Jezus przyszedl na swiat po to zeby ludzie poznali jego ojca Boga

poptarz na Kolosan 1:15,16

3Dzięki czynimy Bogu, Ojcu Pana naszego Jezusa Chrystusa, zawsze, ilekroć modlimy się za was - 4 odkąd usłyszeliśmy o waszej wierze w Chrystusie Jezusie i o waszej miłości, jaką żywicie dla wszystkich świętych - 5 z powodu nadziei [nagrody] odłożonej dla was w niebie. O niej to już przedtem usłyszeliście dzięki głoszeniu prawdy - Ewangelii, 6 która do was dotarła. Podobnie jak jest na całym świecie, tak również i u was, owocuje ona i rośnie od dnia, w którym usłyszeliście i poznali łaskę Boga w [jej] prawdzie 7 według tego, jak nauczyliście się od umiłowanego współsługi naszego Epafrasa. Jest on wiernym sługą Chrystusa zastępującym nas2; 8 on też nam ukazał waszą miłość w Duchu3.
9 Przeto i my od dnia, w którym to usłyszeliśmy, nie przestajemy za was się modlić i prosić [Boga], abyście doszli do pełnego poznania Jego woli, w całej mądrości i duchowym zrozumieniu, 10 abyście już postępowali w sposób godny Pana, w pełni Mu się podobając, wydając owoce wszelkich dobrych czynów i rosnąc przez głębsze poznanie Boga. 11 Niech moc Jego chwały w pełni was umacnia do [okazywania] wszelkiego rodzaju cierpliwości i stałości. 12 Z radością dziękujcie Ojcu, który was uzdolnił do uczestnictwa w dziale świętych w światłości. 13 On uwolnił nas spod władzy ciemności i przeniósł do królestwa swego umiłowanego Syna, 14 w którym mamy odkupienie - odpuszczenie grzechów.
15 On jest obrazem Boga niewidzialnego -
Pierworodnym wobec każdego stworzenia4,

Jezus jest obrazem Boga. tak samo jak mowi sie ze syn jest obrazem ojca.
"Dzięki czynimy Bogu, Ojcu Pana naszego Jezusa Chrystusa,"
Bog-ojciec jezusa chrystusa
nie widac wyraznie?

albo 1koryntian 8:5,6

5 A choćby byli na niebie i na ziemi tak zwani bogowie - jest zresztą mnóstwo takich bogów i panów3 - 6 dla nas istnieje tylko jeden Bóg, Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy, oraz jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także my jesteśmy4

nie widzisz ze zostalo to odzielone? Bog a Jezus?

czy pisze tu w tych wersetach ze Bog sam przysedl na swiat czy ze przyslal swojego syna?
A czy syn i ojciec to to samo?
oczyiwiscie ze nie

Stary 2009-01-02, 20:05   #173
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
Czytam cały wątek, i momentami oczom nie wierzę.

Generalnie przeraża mnie podejście SJ do transfuzji krwi i mam kilka pytań z tym związanych.

!. Co jeśli na wiarę SJ chce sie nawrócić osoba powiedzmu 20-letnia, która w wieku np 5 lat przeszła transfuzje?? Może??

2. Małżenstwo mieszane i dziecko potrzebujące krwi, co robi wtedy SJ jak przekonyje katolika?? A jesli taka transfuzja zostanie dokonana to co?? Matka /Ojciec SJ odwraca sie od swojego dziecka??

3. co z przeszczepami, albo innymi operacjami?? teoretycznie krwi sie nie przetacza wtedy, ale jednoczesnie krew jest wtedy niemal zawsze potrzebna?
Co do odpowiedzi na te pytania to nie umiem na nie odpowiedzieć, bo ŚJ nie jestem. ALe kiedyś pytałam się sporo ŚJ odnośnie transfuzji krwi. I co mnie np. zdziwiło to to, że oni nie akceptują nawet transfuzji swojej własnej krwi oddanej wcześniej np.
Ale np na pytania czy ŚJ, który miał transfuzję krwi wbrew swojej woli (np dość często jest to w przypadku dzieci, kiedy lekarze z konieczności pozbawiają czasowo praw rodzicielskich rodziców SJ, żeby uratować dziecko), zostanie wykluczony ze społeczności ŚJ odpowiadają, że nie. Ale nie wiem czy przypadkiem nie ma to konsekwecji typu braku możliwości "awansu" w ich społeczności czy coś w tym stylu.
Prawdą jest też to, że m.in. za sprawą ŚJ bardzo rozwinęła się tzw. medycyna bezkrwawa i dużo lekarzy zaczęło rozumieć, że nie zawsze warto przetaczać krew, jeśli nie jest to niezbędne do przeżycia pacjenta i że każde takie przetoczenie wiąże się to też z pewnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
aeronauta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 20:07   #174
Denise
Raczkowanie

Bardzo ciekawy wątek
To ich chodzenie i natrętne nagabywanie ludzi po domach , coś okropnego i w dodatku jakiekolwiek wdawanie się z nimi w dyskusję nie ma sensu , bo zaraz zaczynają cytować całe wersety z Biblii , która jest i tak napisana na ich modłę... w dodatku kiedy my pościmy w Wielki Post oni jedzą mięso.... teraz wiem dlaczego SJ są nazywani potocznie "kotami"

BO ZAWSZE ODWRóCą KOTA OGONEM!!!
Denise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 20:08   #175
byliczka
Zakorzenienie

Sylwio, ale dlaczego nie odniesiesz się do innych wypowiedzi, choćby tego co ja wkleiłam a propos nazewnictwa Jahwe- Jehowa? Bo mnie np. interesuje jak odniesiesz się do tego.
Stary 2009-01-02, 20:09   #176
201701090917
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mmm5 Pokaż wiadomość
to jedno mnie zainteresowało. To jak to w końcu jest - ŚJ maja polecenie od Jezusa i je wykonuja, ale z drugiej strony podwazacie Jego boskosc. Czyli po co wykonujecie to polecenie? Jestem troche ograniczona, bo nie rozumiem
Podbijam, bo mnie też to to zainteresowało.
201701090917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 20:09   #177
niro
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
Co do odpowiedzi na te pytania to nie umiem na nie odpowiedzieć, bo ŚJ nie jestem. ALe kiedyś pytałam się sporo ŚJ odnośnie transfuzji krwi. I co mnie np. zdziwiło to to, że oni nie akceptują nawet transfuzji swojej własnej krwi oddanej wcześniej np.
Ale np na pytania czy ŚJ, który miał transfuzję krwi wbrew swojej woli (np dość często jest to w przypadku dzieci, kiedy lekarze z konieczności pozbawiają czasowo praw rodzicielskich rodziców SJ, żeby uratować dziecko), zostanie wykluczony ze społeczności ŚJ odpowiadają, że nie. Ale nie wiem czy przypadkiem nie ma to konsekwecji typu braku możliwości "awansu" w ich społeczności czy coś w tym stylu.
Prawdą jest też to, że m.in. za sprawą ŚJ bardzo rozwinęła się tzw. medycyna bezkrwawa i dużo lekarzy zaczęło rozumieć, że nie zawsze warto przetaczać krew, jeśli nie jest to niezbędne do przeżycia pacjenta i że każde takie przetoczenie wiąże się to też z pewnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

dzięki - niemniej buntuje sie cała soba na takie podejście
Stary 2009-01-02, 20:11   #178
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość
,

To jest generalizacja. Mało na Wizażu jest wątków w których Wizażanki żalą się, że rodzina robi problemy gdy ktoś nie chce wziąć ślubu kościelnego bądź też ochrzcić dziecka? Problem ten dotyczy każdej wiary, zawsze znajdą się ludzie, którzy uważają, że ich wiara jest jedynie słuszna.

To jest logika? 7 dni nie musiało trwać 7 dni ---> symbol = własna interpretacja Biblii.

Ja zadalam pytanie odnoszace sie do wlasnie tej sytuacji, gdy rodzina i spolecznosc Swiadkow odwraca sie od bylego swiadka. Nie pisalam o slubie z katolikiem ani o innej sytuacji.
Chcialam uzyskac odpowiedz dlaczego tak jest, a Ty niepotrzebnie pociagnelas temat.

Co do 7 dni, nie jest to moja wlasna interpretacja, tylko to, co slyszalam w kosciele i na katechezach.
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 20:12   #179
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madzia256 Pokaż wiadomość
Podbijam, bo mnie też to to zainteresowało.

Jezus jest boski jest bogiem, ale nie jest bogiem Wszechwladnym, bo jeden jest Bog wszechwładny a Jezus jest jego synem. Wiele jest bogow ale jeden ten ktory stworzyl swiat. a Jezus takim bogiem nie jest i to nie znaczy ze nie sluchamy jego polecaniea
Jeszus jest najwazniesza osoba po Bogu. I jak najbardziej mamy sluchac jego polecenia
Stary 2009-01-02, 20:14   #180
Aneczka91
Zakorzenienie

Sylwuniu ŚJ nie są sektą powiadasz ?
Co to jest sekta ?
Sekta jest to grupa ludzi mająca własne wierzenia, traktująca inne religie pogardliwie jako szatańskie mająca cechy charekterystyczne dla sekt.

Realizuje swoje plany i dążę do realizacji marzeń!

Aneczka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości