![]() |
#241 |
Raczkowanie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
"Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili"
jak to zdanie ma się do waszego zakazu transfuzji krwi - czyli krótko mówiąc do zakazu ratowania życia. Przecież Bóg jest miłością, każe nam kochać bliźniego. Nie ratując umierającego czlowieka - to tak jakbysmy nie pomogli Bogu..? ponawiam to pytanie
#242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z cialem ![]()
![]() |
#243 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak samo ja mogłabym Ci zadać- - czy jeśli Bóg jest nieskończenie mocny to czy moze stworzyć kamień, którego nie może podnieść? Człowiek - jest tylko człowiekiem - Bóg - jest Bogiem - i tylko On wie jak jest naprawdę. My opieramy się na Piśmie Świętym - a tam nie ma wzmianki zarówno o tym czy Bóg moze stworzyć kamień, którego nie może podnieść, jak również o tym czy trzy osoby mogą między sobą rozmawiać. Można wymyślić takich pytań miliony (i zapewne ty masz je gdzieś zapisane ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#244 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
"Kto by znalazl swa dusze, ten ja straci a kto by stracil swa dusze ze wzgledu na mnie, ten ja znajdzie" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
sylwunia wiesz co?? dla mnie moglabys sobie zacytowac nawet poemat o tym ze nie wolno przetaczac krwi
a ja uwazam ze to jest zle i grzeszne odmowic komus pomocy i skazac na smierc.
#246 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
26 rozdzial 36 Wtedy przyszedł Jezus z nimi do ogrodu, zwanego Getsemani15, i rzekł do uczniów: «Usiądźcie tu, Ja tymczasem odejdę tam i będę się modlił». 37 Wziąwszy z sobą Piotra i dwóch synów Zebedeusza, począł się smucić i odczuwać trwogę. 38 Wtedy rzekł do nich: «Smutna jest moja dusza aż do śmierci; zostańcie tu i czuwajcie ze Mną!» 39 I odszedłszy nieco dalej, upadł na twarz i modlił się tymi słowami: «Ojcze mój, jeśli to możliwe, niech Mnie ominie ten kielich! Wszakże nie jak Ja chcę, ale jak Ty». Do kogo modlil sie Jezus wypowiadajac slowa Ojcze moj? odpowiedz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko zadziwiajace jest jak Jezus ewoluowal od osoby boskiej, aniola do archaniola. I wiesz, czego nie lubi u SJ? Ze strzelaja tymi cytatami jak niewiemco
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
ŚJ każdy tekst, sytuację czy zdarzenie interpretują na własną korzyść. Mała próbka dla zainteresowanych: najpierw przeczytajcie list wysłany w 1933 roku do ówczesnego kanclerza Niemiec, Adolfa Hitlera http://brooklyn.org.pl/wiki/List_do_Adolfa_Hitlera
a następnie artykuł http://www.watchtower.org/p/19980708/article_01.htm Wg niego list przedstawia "Bezkompromisowy stosunek do Hitlera" (sic!) i nie chodzi mi o fakt dlaczego taki list powstał, czy ŚJ chcieli tylko postępować w zgodzie ze swoją wiarą, abstrahuję od stanowiska KK w tym samym czasie. Chodzi mi o samo mydlenie oczu. Podobnie z Biblią - przekładu dokonano subiektywnie, w sposób mający potwierdzać przekonania ŚJ. |
![]() ![]() |
![]() |
#249 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ponewaz wiara SJ nie opiera sie na ich wlasnym rozumie tylko na Bibli nie da sie tobie wytlumaczyc |
|
![]() ![]() |
![]() |
#250 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to zle , znaja te cytaty to strzelaja nimi, wkoncu ich wiara opiera sie na bibli, na tej samej bibli co wasza? a ile u was osob tak dobrze zna biblie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#251 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ah! już wiem, dlaczego chodzicie po domach... My interpretujemy ten cytat tak: Jeśli ktoś żyje na tym świecie nieroztropnie, straci je - czyli nie będzie miał życia wiecznego. A ten, kto żyje dla Jezusa i z Jezusem - znajdzie je - czyli będzie z Nim w Raju/Niebie.
![]() ![]() |
![]() |
#252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bez związku wg mnie z pytaniem mmm5 A jakie ma znaczenie to że ŚJ znają biblię i strzelają cytatami, jak nie świętują narodzenia Jezusa, nie przyjmują ciała Jezusa, który sam nakazał przyjmować jego ciało i krew pod postacią chleba i wina i ustanowił sakrament eucharystii? Co z tego że znają Biblię jak interpretują ją sobie jak im pasuje, zamiast żyć zgodnie z nią? A jak jest u Was z 10 przykazaniami Bożymi które Bóg przekazał Mojżeszowi?
Edytowane przez byliczka Czas edycji: 2009-01-02 o 22:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym opieranie sie na wlasnym rozumie w moim mniemaniu nie jest gorsze od opieraniu sie na artykulach z gazetki
![]() |
#256 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#257 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Nie opiera sie na Waszym rozumie, tylko na czytaniu i dziwnych interpretacjach? A co z sumieniem?Nie gryzloby Cie sumienie, gdyby ktos, kogo bardzo kochasz umarl, bo nie pozwolilas na transfuzje krwi??????? Ja nie pojmuje... ![]() ![]()
![]() |
#258 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A mi sie wydaje ze ci ludzi ktorzy napisali Biblie w dodatku pod natchnieniem Boga wiedzieli wiecej niz my i mozna na tej ksiedze polegac |
|
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#260 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Pamiętam jeszcze z religii jak mówiono o Trójcy świętej jak o trzech świecach razem złączonych i dających jeden płomień. Naprawdę jednak bliższe jest mi porównanie do wody w 3 stanach skupienia.
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie rozumiem jak mozna czytac bez interpretacji pisma ktore powstaly prawie 2 tysiace lat temu..
![]() |
#262 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prosze, nie wmawiaj mi, ze te wyrwane fragmenty to Pismo Swiete. Manipulujecie tym, jak tylko sie da. Nie przyjmujecie Pisma w calosci tylko w jakichs smiesznych kawalkach, calkowicie zmieniajac jego sens do waszych potrzeb. To tak jakbym pociela Pana Tadeusza na kawalki i wmawiala ludziom, ze to wersja wlasciwa. Zapewniam Cie, ze sa wsrod katolikow ludzie, ktorzy znaja Biblie.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#263 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Modlił się jak mi się wydaje - do Ojca, który jest w Niebie Cytat:
![]() Wiecie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#264 |
Raczkowanie
|
Po prostu odczytujecie z Biblii..? To co, przypowieść o siewcy to taka przestroga dla rolnika? Parabola - to ważne slowo..
#265 |
Zakorzenienie
|
Szkoda tylko, że autorka wątku odpowiada jedynie na wybrane pytania i zagadnienia, a niektóre pozostawia bez odpowiedzi i zbywa je milczeniem. Niektórzy poruszyli ciekawe kwestie, zadali interesujące pytania, na które spodziewałam się znaleźć odpowiedzi, ale może były niewygodne
![]() Dodam jeszcze, że i ja mam przyjaciółkę ŚJ. Niestety, nie mogę jej odwiedzać w domu, bo ilekroć u niej jestem, jej mama i siostry przyłażą do pokoju i wciskają mi gazetki, broszurki, udzielają rad, wciągają w dyskusję, zadają masę pytań i NIE DOCIERA, że ja przychodzę nie po to, by być "nawracaną", ale żeby pobyć z przyjaciółką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#266 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale nie na tłumaczach - ŚJ - którzy dla własnych potrzeb przetłumaczyli Biblię i dostosowali ją niejako do siebie ![]() To co? od dzisiaj czytamy Biblię w oryginale? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#267 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja bym powiedziala, ze to artykuly pseudonaukowe ![]() Zalezy co rozumiesz pod pojeciem wiedza ogolna ![]() Edytowane przez lorelei Czas edycji: 2009-01-02 o 22:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
:d :d :d
#269 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Utrata zycia w wypadku samochodowym to czas i przypadek czyli znalezli sie w zlym miesjcu w zlym czasie, to nie jest utrata zycia ze wzgledu na JEzusa. ksiega Kaznodzieji 11 A dalej widziałem pod słońcem, że to nie chyżym bieg się udaje, i nie waleczni w walce zwyciężają. Tak samo nie mędrcom chleb się dostaje w udziale ani rozumnym bogactwo, ani też nie uczeni cieszą się względami. Bo czas i przypadek rządzi wszystkim4. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
Istny poradnik dobrego rolnika
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.