![]() |
#301 |
Raczkowanie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
ja niestety juz musze isc spac, bo jutro rano wstaje ide glosic
![]() ![]() ![]() jutro wam poodpowiadam milej nocki zycze dobranoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#302 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Chodzenie i nauczanie po domach i tak jest "mało inwazyjne" w porównaniu z tym czego w imię szerzenia wiary dopuszczali się wyznawcy szeroko pojętego chrześcijaństwa czy islamu. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Sekta jest to grupa mająca cechy charakterystyczne dla sekt ![]() Taka definicja w wątku w którym tyle się pisze o logice... Cytat:
![]() Nawiasem mówiąc można ją uznać za pogańską naukę, ponieważ wywodzi się ze starożytnej Grecji, a jej nazwa pochodzi od bogini niezgody i chaosu. Cytat:
|
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wg wiary katolickiej to sa 3 osoby jednego Boga.
Sprawy oczywiste dla każdego katolika, a w zasadzie - chrześcijanina. Wiadomo, że wierzymy w Boga w Trójcy Jedynego. Zrozumienie tajemnicy Trójcy Świętej to juz gorszy problem. Ja często "podpieram się" spojrzeniem na samą siebie : jestem jednocześnie matką , córką, siostrą, pracownikiem pewnej międzynarodowej korporacji, kobietą (pracującą !) , Polką, czlowiekiem itd. Wiem, ze w obliczu Trójcy Św. wszystkiego to nie wyjaśnia, ale może trochę pomaga?? Pozatym Katolicy wierza ze Jezus Chrystus byl zrodzony a nie stworzony. Współistotny Ojcu.
![]() |
#304 |
Zakorzenienie
|
Hulaj dusza piekła nie ma.
Z tym że znowu ten twój cytat trochę ni z gruchy ni z pietruchy. «Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem9. 38 To jest największe i pierwsze przykazanie. 39 Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego10. 40 Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy». A gdzie jest napisane że reszta przykazań zostaje zniesiona? Wracając do tematu Boga w 3 osobach. Są 3 osoby Boskie: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty. Pan Jezus schodząc na ziemię przyjął ludzką postać wraz ze wszystkimi ludzkimi cechami. Będąc tutaj Bóg był jego ojcem, tak jak jest moim ojcem i każdego człowieka. Bóg jest ojcem wszystkich więc jego również, jednakże Jezus, Bóg i Duch Święty to Jedna OSOBA w 3 POSTACIACH. Wiem że dla Ciebie to nie pojęte i to przekonywanie Ciebie że czarne jest białe i odwrotnie bo tak zostałaś wychowana, jednak wiara chrześcijańska jest już tak długa.. a Twoja wiara powstała zupełnie nie dawno.. więc nie można mówić że to KK przeinacza i źle interpetuje.
#305 |
Zakorzenienie
|
Jestem w szoku! Przecyztałam cały wątek i nie wierzę swoim oczom!
Bardzo mi przykro,że ejsteś tak zaślepiona swoją wiarą. Niestety nie zaznaczałam postów dot. informacji którymi byłam zainteresowana ponieważ myślałam,że odpowiesz na wszytskie pytania. Jednak jak pisza wizażanki nie odpowiadasz na to co jest dla Ciebie niewygodne. Pamiętam,ż enie dopowiedziałaś na pytanie dot. zawodów. Ustosunkuj się do takich jak lekarz ( który czasem musi jednak podjąć decyzję o czyjeś transfuzji ), nauczyciel ( który ucząc w normlanej państwowej szkole musi organizować wigilie klasowe, obchodzić mikołajki, dzień nauczyciela itd ) itp. Licze na Twoją odpowiedź i będę dalej śledzić wątek.
#306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A te dwie zasady bliźniaczo przypominają to, co z 10ciu przykazań zrobił George Carlin - czy mam go uznawać za wierzącego w Jezusa ? ![]() Czy prawdą jest, że Jezus od jesieni roku 1914 z upoważnienia Bożego króluje w Niebie (nad Ziemią zapanuje wkrótce i będzie nad nią panować przez 1000 lat, po czym odda władzę swemu Ojcu, Jehowie) (wikipedia)? To w takim razie sami sobie przeczycie - skoro Jezus króluje w niebie, to jest Bogiem ![]() Abaddon, to Jezus Chrystus. Ok. Ale dlaczego Abaddon jest utożsamiany z Samaelem (Anioł Śmierci, Duch zniszczenia, Upersonifikowana Śmeirć, Włądca Czeluści, Wywołał Drugą Wojnę w Niebie wg legendy, wypędzony z Nieba, lit. żydowska utożsamia go z szatanem). Mówisz o duszy, a przecież wg was człowiek duszy nie ma, bo dusza to jedność z ciałem? (2-3 strony wcześniej wkleiłaś cytat z Biblii : "Kto by znalazl swa dusze, ten ja straci a kto by stracil swa dusze ze wzgledu na mnie, ten ja znajdzie" Teoretycznie nie uznajecie ST, a przy liczbie 144 tysiące zbawionych powołujecie się na 12 plemion ( z ST) ? Dlaczego to, że ONZ to 'szkarłatna bestia, mająca zniszczyć świat', nie przeszkodziło w zarejestrowaniu się w 1946 r. w jej struktury?
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2009-01-03 o 02:03 Powód: Dopiski |
|
![]() ![]() |
![]() |
#307 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Twoja siostra moze byc bardzo oczytana osoba i miec wiedze ogolna, nie twierdze ze nie ![]() Jesli faktycznie jest osoba inteligentna tak jak piszesz, to sa szanse ze zorientuje sie w sytuacji i odejdzie od SJ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#308 |
Zakorzenienie
|
Unikalam tego wątku, żeby się nie denerwować, ale dziś weszlam i przeczytalam caly.
Moja diagnoza jest taka i z góry przepraszam jak Cię Sylwio urażę.. uważam, że jesteś osobą doroslą a może nawet jak Jezus jesteś kilkoma osobami (wierzących przepraszam, za porównanie), mam wrażenie, że siedzi was tam silna grupa, celem sprawnego odpierania argumentów. Wydaję mi się że wątek ma na celu odnotowanie pytań i zarzutów osób innej wiary, zaniesienie ich pośpiesznie na spotkanie ŚJ. Chodzi o to, żeby być gotowym na każdy zarzut i nie dać ciala na "gloszeniu". Mam takie wrażenie od samego początku, że wlaśnie o to tu chodzi. Przy drzwiach musicie być dobrze przygotowani i żadne pytanie nie może was zaskoczyć a Ty w ten sposób docierając do bardzo wielu osób odwalasz świetną robotę dla zboru. Znalazlaś tu wielu obeznanych i gotowych do rozmowy dyskutantów, którzy w realu zatrzasnęliby Ci drzwi przed nosem- i tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
#309 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#310 | |
Killing me softly
|
Cytat:
![]() Przykre i straszne, że człowiekowi można wtłoczyć do głowy każdą, nawet najbardziej nieprawdopodobną historię. Jutro zapewne poznamy kolejne rewelacje, poparte świeżutkimi argumentami prosto ze spotkania.
Nienawidzę nieoświeconego tłumu i unikam go. Edytowane przez Lukrecja_Borgia Czas edycji: 2009-01-03 o 00:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#311 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O tak. Zgadzam się. W odpieraniu argumentów, namawianiu itp. są na prawdę dobrzy. Moja babcia jest ŚJ. Czasami już mnie denerwuje, jak mi truje o tej całej prawdzie i wciska mi w ich gazetki. Jestem katoliczką, chodzę do szkoły katolickiej, prosiłam ją, żeby nie wpajała mi ich nauk, ale ona nie daje za wygraną. Ale z tego co widzę, co tu piszecie, to oni wszyscy są tacy uparci.
![]() |
#312 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#313 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10314102]A powiedz mi, jak zapatrujesz się na specyficzne zawody, typu nauczyciel czy lekarz, wykonywane przez ŚJ?
Swiadkowie Jehowy są normalnymi ludzmi. Wielu z nas jest nauczycielami, lekarzami ![]() Jeśli pozwolicie, to napiszę Wam parę słów odnośnie religii- jak znalezc i rozpoznac, czy jest prawdziwa. Oczywiście nie będę opierała się na własnej wiedzy, ale poprę odpowiednimi wersetami: WIĘKSZOŚĆ religii twierdzi, że głosi nauki pochodzące od Boga. Warto jednak zwrócić uwagę na słowa jednego z uczniów Jezusa, apostoła Jana: „Umiłowani, nie każdej natchnionej wypowiedzi wierzcie, lecz sprawdzajcie natchnione wypowiedzi, czy pochodzą od Boga, ponieważ wyszło na świat wielu fałszywych proroków” (1 Jana 4:1) Ci, którzy naprawdę miłują Boga, wyraźnie różnią się od innych, szczególnie w naszych czasach, nazwanych w Biblii „dniami ostatnimi”. Ludzie są dziś „rozmiłowani w samych sobie, rozmiłowani w pieniądzach” i ‛miłują bardziej rozkosze niż Boga’ (2 Tymoteusza 3:1-4). Ten werset mówi o dniach ostatnich i nie trzeba wierzyc w cokolwiek, by widzieć, że to się spełnia. Mówi o złych ludziach- "rozmiłowanych w sobie, pieniądzach, zarozumiałych, bluzniercach, nieposłusznych, zajadłych" aa pierwsze słowa tego wersetu mówią, że to właśnie oznaka dni ostatnich. „Miłość do Boga polega na tym, że przestrzegamy jego przykazań” (1 Jana 5:3). Taka miłość skłania do respektowania biblijnych mierników moralnych. Słowo Boże zakazuje na przykład pozamałżeńskich kontaktów płciowych i uznaje małżeństwo za trwały związek (Mateusza 19:9; Hebrajczyków 13:4) Poza tym niejeden może potwierdzic, że ŚJ odróżniają się przykładnym postępowaniem, kulturĄ. Oczywiście nie twierdzę, że tylko oni to mają, nie potępiamy nikogo. Szanujemy ludzi. Aczkolwiek ŚJ chcą przykładnie postęppowac, bo właśnie tego uczy Biblia. Śmiało można powiedzieć, że to jedyna organizacja, która naprawdę stosuje się do słów w niej zawartych. Oprócz miłości do Boga prawdziwi chrześcijanie przejawiają także miłość do bliźnich. Ich nader ważna działalność polega na głoszeniu o jedynej nadziei dla ludzkości, o Królestwie Bożym (Mateusza 24:14). Pomagając bliźnim poznać Boga, koncentrują się na tym, co przynosi ludziom najtrwalsze korzyści (Jana 17:3). Ale okazują miłość jeszcze inaczej — na przykład śpieszą z pomocą cierpiącym. Po trzęsieniu ziemi we Włoszech w jednej z gazet można było przeczytać, że Świadkowie Jehowy „w praktyczny sposób pomagają poszkodowanym, bez względu na ich religię”. Miłość to znak rozpoznawczy religii prawdziwej. Jezus porównał szukanie tej formy wielbienia Boga do szukania właściwej drogi. Jest to jedyna droga prowadząca do życia wiecznego, dlatego zachęcał: „Wchodźcie przez ciasną bramę; gdyż szeroka i przestronna jest droga prowadząca do zagłady i wielu jest tych, którzy nią wchodzą, natomiast ciasna jest brama i wąska droga prowadząca do życia i niewielu jest tych, którzy ją znajdują” (Mateusza 7:13, 14). Tą wąską drogą podąża dziś tylko jedna grupa prawdziwych chrześcijan. Dlatego wybór religii jest naprawdę ważnyOczywiście prawdziwi chrześcijanie darzą miłością również siebie nawzajem. Jezus powiedział: „Daję wam nowe przykazanie, żebyście się wzajemnie miłowali; tak jak ja was umiłowałem, żebyście wy też miłowali się wzajemnie. Po tym wszyscy poznają, że jesteście moimi uczniami, jeśli będzie wśród was miłość” (Jana 13:34, 35).
Nie jest za późno! Jest już za późno! Nie jest za późno! Edytowane przez dusia139 Czas edycji: 2009-01-03 o 08:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#314 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Może skończmy już temat Ojca, bo wytłumaczyłam Ci już jak to się ma do naszej religii, a ty powiedziałaś jak to się ma do Waszej. Po co to dalej ciągnąć i podawać ten sam fragment z Pisma po raz tysięczny? Bardzo nurtuje mnie pytanie o zawód. Wiem, że są oni normalnymi ludźmi - ale np. jeśli jest się nauczycielem - czy dyrektorem - trzeba przecież organizować imprezy - czego religia Wam zresztą zakazuje (Matko Boża!) Więc jak to jest? ![]() Swoją drogą znam ŚJ którzy pełnią funkcję właśnie dyrektora i nauczyciela, dlatego pytam ![]() Ile trwa to "głoszenie"? godzine? dwie? pół dnia? Jak wygląda spotkanie? Jest najpierw jakaś modlitwa? Czy tylko wymieniacie się doświadczeniami? I jeszcze kilka pytań, które zostały już zadane: I Sylwia, jak sie ma twoje sumienie? Nie gryzloby Cie sumienie, gdyby ktos, kogo bardzo kochasz umarl, bo nie pozwolilas na transfuzje krwi??????? Czyli 10 przykazań świadków Jehowy w ogóle nie obowiązuje? W takim razie obowiązuje Was coś jeszcze oprócz przykazań miłości? Czy uznajecie Stary Testament? Co dalej z tą Komunią? Jezus wyraźnie powiedział: najpierw, biorąc chleb, a potem biorąc kielich z winem - że właśnie TO mamy czynić na Jego pamiątkę - a nie obchodzić święto w kwietniu na pamiątkę zmartwychwstania. Wyraźnie kazał nam spożywać swoje Ciało i Krew (pod postacią chleba i wina), aby mieć życie wieczne. ("Kto spożywa Ciało moje i pije Krew moją ma życie wieczne. A ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym") - nie pamiętam skąd ten fragment ![]() A jeśli "kochaj bliźniego swego jak siebie samego " - obowiązuje Was, to co dalej z tą transfuzją krwi? Więcej pytań nie znajdę, bo nie mam na to czasu. Proszę! Nie rzucaj wyrywkami z Pisma Świętego - jeśli tak robisz, od razu je interpretuj, jak Ty je rozumiesz, gdyż My - chrześcijanie, rozumiemy to zupełnie inaczej - I potem powstaje 10 stronna dyskusja o tym kim jest Ojciec.
![]() ![]() |
![]() |
#315 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Odpiszę na kilka pytań: Ile trwa to "głoszenie"? godzine? dwie? pół dnia? Nie ma reguły. Każdy ŚJ ma taki obowiązek, ale traktujemy to także z przyjemnością. Niektórzy spędzają w miesiącu 10 godzin w służbie inni 5 godzin, jeszcze inni 50. Traktujemy to jak przywilej; Jak wygląda spotkanie? Jest najpierw jakaś modlitwa? Czy tylko wymieniacie się doświadczeniami? Owszem. Na początku odśpiewujemy pieśn- mamy śpiewnik zatytułowany: wychwalajcie Jehowę w pieśniach, potem jest modlitwa i zależnie od rodzaju spotkania- od nowego roku mamy dwa spotkania, w niedziele jest to wykład publiczny- jeden brat występuje na podium i pół godziny rozwija jakś temat na podstawie Bibli- przykładowy tytuł to: "Kim jest Szatan Diabeł?". potem jest znów pieśn, studium Strażnicy- wtedy każdy mmoże brać udział poprzez zgłaszanie się a na koniec znów pieśń i modlitwa. Wszystko odbywa się w przyjaznej atmoswewrze, po zebraniu- a także przed umawiamy się do służby, rozmawiamy, umawiamy sie gdzieś na obiad. Traktujemy się jak rodzinę- duchową- jesteśmmy przyjaciółmi. Czy uznajecie Stary Testament? Oczywiście- "Całe Pismo jest natchnione przez Boga"-2Tym.3:16, 17 Aczkolwiek przykazania w nim zawarte już nas nie obowiązuja- Jezus dał nam nowe i zniósł tamte. Stary tesament opowiada o narodzie Izraelskim- był to lud wybrany przez Jehowę i jest dla nas cenną lekcja ![]() Mówiłam tu o pierwszych 5 księgach. Potem Ps. czy przysłó także mówią wiele ciekawych rzeczy i studiujemy całą Biblię.
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#316 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
OK, Biblia jako ogólne wskazówki, księga historyczna - jak najbardziej. Ale w żadnym wypadku do ślepego naśladowania! Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#317 |
Przyczajenie
|
Cześć jak wpadłam na ten wątek ogromnie się ucieszyłam
![]() Też jestem Świadkiem Jehowy ![]() Pozdrawiam ![]() ...Aneta...
#318 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Moje pytanie wynika z czegoś, co już napisałam w tym wątku: wg mnie są zawody, w których albo ŚJ nie powinien pracować (wyłącznie kwestia przekonań religijnych - nie inteligencji!), albo - nie łączyć prywaty z zawodem. Np. nauczyciel (mam w pracy 2 koleżanki) czy lekarz - wychowawca jest zobowiązany do prowadzenia różnych imprez klasie, łącznie ze spotkaniem wigilijnym. I moje koleżanki po prostu biorą l4 w takich sytuacjach. Dzieciaki zostawione są same sobie, mają jakieś przypadkowe zastępstwo podczas, gdy inne klasy bawią sie ze swoimi wychowawcami. Dal dzieciaków, zwłaszcza w młodszych klasach, to przykre. Dla mnie karygodne - ok, rozumiem religię, ale dlaczego ŚJ nie może załatwić sprawy tak: moi drodzy, wy jesteście jednego wyznania, ja drugiego. Nie znam waszych tradycji, więc może wy przygotujecie imprezę, a potem wspólnie porozmawiamy o różnicach? Da się i kulturalnie, i wilk syty, i owca cała. Absolutnie nie kazałabym komukolwiek innego wyznania modlić się czy coś! A lekarz? A jak będzie trzeba przeprowadzić transfuzję, to co? Odmówi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#319 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10318314]Sylwia, czy KIEDYKOLWIEK wzięłaś pod uwagę, iż Biblia została napisana przez człowieka? Omylnego. Mało tego - przez wieki ewoluowała, zostawała zmieniana. Tak więc to, że ŚJ opierają się na Biblii, nie musi być jakąś znaczącą wyrocznią czy też - wielce rozważnym, mądrym krokiem.
![]() Zaraz. Biblia została napisana nie przez jednego człowieka - ale przez wielu. Wielu nawet się nie znało, a jednak dawali takie same świadectwa i te same wydarzenia opisywali (porównaj cztery Ewangelie). Ludzie Ci napisali Biblię nie z samych siebie - lecz pod natchnieniem Ducha Świętego. Biblia - nie ewoluowała - do dziś można ją tłumaczyć z oryginału - ze starożytnych języków, aramejskiego i greckiego. Ja Biblię znam - szanuję i uważam ją za Księgę Świętą - w związku z tym wszystko co jest w Niej napisane przyjmuje do siebie. Wierzę w Nią - jako chrześcijanin. Pomiędzy ŚJ a KK pozostaje tylko kwestia INTERPRETOWANIA słów biblijnych. Niektórzy robią to zbyt dosłownie. I jak już zostało tu napisane przypowieść o siewcy zostaje odebrana jako przestroga dla rolników... Mam jeszcze jedno pytanie, jak u Was jest z grzechem? Jakie grzechy istnieją i jak się z nich spowiadacie. (Oczywiście, odpowiedz najpierw na wczesniejsze pytania ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 |
Przyczajenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10318314]Sylwia, czy KIEDYKOLWIEK wzięłaś pod uwagę, iż Biblia została napisana przez człowieka? Omylnego.
[/quote] Przeczytaj sobie w Biblii List Drugi Piotra 1:20,21 ![]()
#321 |
Rozeznanie
|
czy macie coś takiego jak spowiedź, wyznanie grzechów?
czy istnieje w ogóle dla was pojęcie grzechu? skoro nie uznajecie 10ciu przykazań to co jest dla was grzechem? |
![]() ![]() |
![]() |
#322 |
Zadomowienie
|
To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia8. 21 Nie z woli bowiem ludzkiej zostało kiedyś przyniesione proroctwo, ale kierowani Duchem Świętym mówili Boga święci ludzie9.
![]() |
#323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W parku rok temu podczas drogi na lodowisko spotkałam ze znajomymi 2 kobiety własnie ŚJ. Stwierdziliśmy, że pogadamy sobie z nimi. Na poczatku wszystko ok. Ale tylko potrafia głosić- gdy zadaje im się jakiekolwiek pytanie na temat ich wiary- nie potrafią na nie odpowiedzieć, poprostu zmieniają temat. Szczerze rozsmieszyło mnie to, bo wygladało jakby uczyły sie tego co mówia na pamieć ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#324 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Te wszystkie teksty - 144 tys. od Adama i Ewy... Pierwszy lepszy biblista Ci powie, że Adam i Ewa to symbol ![]() Co do dowolnej interpretacji Biblii przez ŚJ - oni cytują coś w stylu "Boga nie ma", ale że za tymi słowami jest fraza "powiedział głupiec", juz nie wspomnieli ![]() Edytowane przez larva Czas edycji: 2009-01-03 o 09:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#325 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10318561] Cytat:
A co do transfuzji to myślę, że lekarz ŚJ gdyby wymagałaby tego sytuacja, a pacjent nie miałby nic przeciwko transfuzji, nie odmówiłby jej wykonania. A jeśli byłby aż tak zatwardziały w tym względzie to po prostu by oddał pacjenta pod opiekę innemu lekarzowi, który obiekcji co do przetaczania krwi nie ma. Na pewno nie pozostawiłby go umierającego bez pomocy. W to akurat nie uwierzę. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#326 |
Rozeznanie
|
Wtf
|
![]() ![]() |
![]() |
#327 | |
Wtajemniczenie
|
Sylwuniu, mam pytanie, czy odcinacie sobie ręce? Przecież jest napisane: Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#328 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Skąd wzięłaś te informacje? Są onwe błędne. Gdyby było tak jak mowisz, to nasza religia nie miałaby sensu, bo przecież nie wierzylibyśmy w Boga. Werset, który zacytowałaś jak i każde inne wersety są analizowane dokładnie. Biorąc pod uwagę kontekst. Jeśli głupiec powiedział: nie ma Boga, to znaczy, że on jest. Jak możesz tak mówić? Co do grzechu to jeśli pozwolicie zacytuję słowa pewnej encyklopedii: „Grzech” jest najczęściej tłumaczeniem hebrajskiego słowa chattá’t lub greckiego hamartía. W obu językach ich formy czasownikowe (hebr. chatá’; gr. hamartáno) oznaczają „chybić”, czyli nie trafić w cel, nie osiągnąć go, zmylić drogę, zbłądzić. W Sędziów 20:16 wyrazu chatá’ użyto z przeczeniem w odniesieniu do Beniaminitów, z których każdy „ciskał z procy kamieniami i nie chybiał ani o włos”. Pisarze greccy często używali słowa hamartáno, gdy mówili o chybieniu celu w rzucie oszczepem. Niemniej oba te określenia są używane nie tylko wtedy, gdy chodzi o cel w sensie dosłownym, ale także o cele moralne i duchowe" W Przysłów 8:35, 36 powiedziano, że kto znajduje zbożną mądrość, „ten znajdzie życie”, ale kto ją „pomija [od hebr. chatá’], ten zadaje gwałt swojej duszy”, co prowadzi do śmierci. Głównie jednak powyższe hebrajskie i greckie słowa odnoszą się w Biblii do grzechów rozumnych stworzeń Bożych, do chybiania celu wyznaczonego im przez Stwórcę. CHRZEŚCIJANIE nienawidzą grzechu, gdyż jest on niedopisaniem pod względem trzymania się prawych mierników Jehowy (Hebrajczyków 1:9). Niestety, każdy z nas czasami grzeszy. Wszyscy zmagamy się z wrodzonymi słabościami i niedoskonałością. Na ogół jednak, gdy wyznajemy Jehowie swe występki i usilnie się staramy ich nie powtarzać, możemy przystępować do Niego z czystym sumieniem (Rzymian 7:21-24; 1 Jana 1:8, 9; 2:1, 2). Dziękujemy Jehowie, że na podstawie ofiary okupu uznaje naszą świętą służbę mimo naszych słabości. Poza tym na dziesięciorga przykazań Biblia się nie kończy. Jest ona obszerna i na każdym kroku mówi o tym co jest dobre a co złe. Wiem, że nie lubicie, kiedy mówi Wam się werset a same macie sobie odczytac, ale zacytuję werset z 2Tym 3:16,17: Wszelkie Pismo od Boga natchnione [jest] i pożyteczne do nauczania3, do przekonywania, do poprawiania, do kształcenia w sprawiedliwości - 17 aby człowiek Boży był doskonały, przysposobiony do każdego dobrego czynu. Zwróciłyście uwagę?- Całe Pismo jest pożyteczne, oznacza to, że nie tylko stary testament.
![]() ![]() |
![]() |
#329 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Skąd wiem? ŚJ mi tak rzucił ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#330 |
Wtajemniczenie
|
Twierdzisz, że my uznajemy, że nie ma Boga? Skoro tak, to dlaczego nazywamy się Świadkami Jehowy? Dlaczego chodzimy na zebrania? Dlaczego głosząc ludziom wciąż zwracamy uwagę na jego imię? Mogłabym tak długo wymieniać. nIE SĄDZĘ, ŻEBY KTOŚ Z NASZYCH BRACI TO POWIEDZIAŁ. mOŻE COŚ Zle zrozumiałaś, albo ktos tylko podawał się za ŚJ.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:14.