![]() |
#451 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Cytat:
Czy ja sie moge wreszcie dowiedziec o wasza wersje Nowego testamentu. Skoro wierzycie w nia bezkrytycznie czy macie tlumaczenie bezposrednio z oryginalow, aby uniknac przeklaman? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#452 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kazdy SJ stosuje sie do tego w 100%. Jesli sie uprawia seks przed slubem i po pouczeniu nie zmienia sie postepowania jest sie wykluczonym. W dodatku kazdy porzadny SJ nie wezmie sobie za zone nie-dziewice. Ja bym nigdy nie wziela za meza chlopaka ktory ma to juz za soba |
|
![]() ![]() |
![]() |
#453 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wierzymy w werscje NT tak samo jak w ST, oczywiscie bezposrednio z orginalow, orginaly nawet widzialam. A co do tego ze nasze biblie sie roznia , chce przypomniec ze tak nie jest i ze nadal korzystam z Katolickiej Bibli Online http://online.biblia.pl/ Mi to bez roznicy z jakiej korzystam, biblia zawsze bedzie biblia, i zawsze zawiera to samo |
|
![]() ![]() |
![]() |
#454 |
Raczkowanie
|
w takim razie poslucham jak ty to interrptetujesz
|
![]() ![]() |
![]() |
#455 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane " (Jan 20, 23) ?????
![]() |
#456 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym skarbie, nie opowiadaj farmazonów, znam ŚJ i mężczyzn,i kobiety, którzy mieli pierwszy raz z kim innym a wyszli za kogo innego ![]() Ty masz 16 lat i tak naprawdę niewiele wiesz o życiu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#457 |
Zakorzenienie
|
Swoją interpretację zachowuje dla siebie.
Nie będę zachowywac się jak ŚJ i rozgłaszać to wszem i wobec. To jest moja wiara, ja z tego co robię na ziemi będę rozliczana tam na górze. Za to czy pomagam bliźnim, czy jestem dobrym człowiekiem. Nie potrzebuje sypać cytatami z biblii bo to o niczym nie świadczy. Więc jak z tą prokreacją?
#458 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() padłam jak to przeczytałam to jakbys przyprowadziła do zboru zainteresowanego ktory ma juz to za soba i potem zostałby swiadkiem to juz bys takiego chłopa nie chciała pomimo ze jest swiadkiem ??? znam wiele swiadków ktrzy przed slubem ze soba spali i nie sa wykluczeni - po prostu sie nie przyzanli i tyle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czy taka wykluczona osoba ma jeszcze prawo być kiedyś przyjęta? Czy osoby zdradzające męża/żone też są wykluczane? Kto poucza i skąd wie że miał miejsce ten seks przed ślubem? Sorki za tyle pytań ale zainteresowana jestem tym tematem jakoś... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#460 |
Zakorzenienie
|
Jedyne co mnie irytuje u ŚJ to faktycznie jest to ze narzucaja sie ludziom innej wiary probujac ich "nawrocic"
Mateusz rozdz. 23. werset 15 "Biada wam uczeni w pismie i faryzeusze, obludnicy bo obchodzicie morze i ziemie zeby pozyskac jednego wspołwyznawce. A gdy sie nim stanie czynicie go dwakroc bardziej winnym piekła niz wy sami" Amen
#461 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Pocałunki? To też grzech tak samo jak w kościele katolickim? Mówie o sytuacji przed slubem...
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#462 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zapytaj na spotkaniu o oryginaly, ciekawe co powiedza twoi zwierzchnicy. I teraz skad pewnosc ze wasza wersja jest najblizsza temu co glosil Jezus okolo 2000 lat temu. A jesli macie zla wersje i zle zinterpretowaliscie sprawe transfuzji krwi, to co wtedy. Ci ludzie umarli na prozno, bo nie dali sobie pomoc w imie religii? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() PYTANIE ODE MNIE ![]() a jak to wyglada u ludzi,ktorzy przeszli na śJ zyjąc już z np drugim mężem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#464 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak nie-dziewica się nagle nawróci na SJ to zostanie starą panną? A jeśli została rozdziewiczona wbrew swej woli, zgwałcona np.? to co ?
![]() |
#465 |
Zadomowienie
|
Moje pytanie może się wydać niebyt istotne, ale dlaczego nie obchodzicie urodzin swoich, kogos z rodziny, przyjaciół?? Moja dobra koleżanka która jest SJ nie wzięła w liceum nawet cukierka, którym częstowała wszystkich jubilatka. Powiedziała, ze nie może. Dlaczego??
Po drugie: dlaczego nie wolno SJ nieść sztandaru szkoły, obchodzić świąt narodowych?? |
![]() ![]() |
![]() |
#466 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pozwole sobie odpowiedzieć na te pytania. 1. Oczywiście. Jeśli okazuje naprawdę szczerą skruchę, żałuje swojego postępowania po jakimś czasie znów zostaje przyłączona do zboru i nie wraca do tamtych błędów. 2.Jeżeli nie okazują szczerej skruchy-tak. W przeciwmnym razie tak zwany komitet łączności rozważa co zrobić. 3.To chyba lepiej niech odpowie Sylwunia, bo ja trochę nie w temacie- przyznaję się-nie przeczytałam wszystkich poprzednich postów;] Mam małą sugestię: TEN WĄTEK NIE JEST PO TO, BY DAWAĆ JAKIEŚ ZŁOSLIWOŚCI NA TEMAT NASZEJ WIARY. DARUJCIE SOBIE UWAGI. NiE lICZCIE TEŻ NA TO, ŻE NIE BĘDZIEMY ODPOWIADAĆ PRZY POMOCY WERSETÓW. TO NASZ AUTORYTET. JESLI CHCECIE POPROSTU MOŻEMY TO OGRANICZYĆ.
![]() ![]() |
![]() |
#467 |
Zakorzenienie
|
a mnie ciekawi dlaczego Strażnica zachęca ŚJ do kłamstwa? Mam tu na mysli chocby te dwa cytaty pochodzące ze Strażnicy:
Strażnica 1 maj 1957, s. 285 "Czy ona powiedziała kłamstwo? Nie, bynajmniej. Ona nie była kłamcą. Raczej zastosowała teokratyczną strategię wojenną, ukrywając prawdę poprzez postawę i słowa na użytek służby." dot. siostry, która zastosowała kłamstwo podczas pełenienia służby. Strażnica 1 czerwiec 1960, s. 351 "Okłamywanie wrogów Boga nie jest w rzeczywistości kłamstwem, lecz strategią wojenną" (Strażnica 1 czerwiec 1960, s. 351 czyli można stosować kłamstwo np w rozmowie z kimś, kto jest "wrogiem Boga", czyli chyba na myśli autor miał osoby nie będące ŚJ |
![]() ![]() |
![]() |
#468 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeśli do was JESUS coś PISAL to znaczy, że sluchać was nie warto, bo bzdury gadacie. Moja wiedza jest taka, że Jezus nie pisal nic, slowo boże przekazywane bylo ustnie a zostalo spisane przez zwykle (nieboskie)osoby na dlugo po śmierci Jezusa. Ciekawa jestem Twojej na ten temat opinii, to jak to jest u was, Jezus sobie was upatrzyl i do was pisywal a dla KK nie zrobil już tej grzeczności? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#469 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przykladem moze byc Anianiasz i Safira ktorzy zgrzeszyli i nie spelnili wymagian zeby uzyzkac przebaczenia czyli nie okazali skruchy wiec zostali zgladzeni przez Boga/dzieje apostolskie 5/ albo 1Koryntian 5 "2 A wy — czy jesteście nadęci, zamiast pogrążyć się w żałości, żeby człowieka, który się dopuścił tego czynu, usunąć spośród siebie? " |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#470 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To pytanie często jest zadawane, więc nie koniecznie jest nieistotne. Rzeczywiście nie obchodzimy urodzin. Biblia donosi jedynie o dwóch ludziach, którzy świętowali swe urodziny — byli nimi egipski faraon (XVIII w. p.n.e.) i Herod Antypas (I w. n.e.). Obaj urządzili z tej okazji wystawną ucztę i rozdawali zaszczyty, obaj też w czasie jej trwania wydali wyrok śmierci: pierwszy rozkazał ściąć głowę przełożonemu piekarzy, a drugi — Janowi Chrzcicielowi . Byli to ludzie nie służący ehowie Bogu- jego przeciwnicy. Świadkowie Jehowy biorą pod uwagę fakt, że Słowo Boże nie pochwala obchodzenia urodzin, więc stronią od tego zwyczaju. Zacytuję też pewne dzieła historyczne : Przeróżne zwyczaje, które się upowszechniły wśród ludzi świętujących urodziny, mają długą historię. Wywodzą się ze sfery magii i religii. Składanie życzeń, dawanie prezentów i świętowanie przy zapalonych świecach miało — jak wierzono w starożytności — chronić solenizanta przed demonami i zapewniać mu bezpieczeństwo w nadchodzącym roku. (...) Aż do IV wieku chrześcijaństwo odrzucało obchodzenie urodzin jako zwyczaj pogański” (Schwäbische Zeitung, dodatek do czasopisma Zeit und Welt z 3/4 kwietnia 1981, s. 4).
„Grecy wierzyli, że każdy ma swego opiekuńczego ducha, czyli demona, który był obecny przy jego narodzeniu i czuwa nad nim przez całe życie. Ten duch zachowywał mistyczny związek z bogiem, w którego urodziny ów człowiek przyszedł na świat. Również Rzymianie przyswoili sobie takie wyobrażenie. (...) Pogląd ten przetrwał w ludzkiej wyobraźni i znajduje odbicie w wierze w anioła stróża, dobrą wróżkę i świętego patrona. (...) Zwyczaj zapalania świec na ciastach zapoczątkowali Grecy. (...) Okrągłe niby księżyc miodowniki, ozdobione zapalonymi cienkimi świeczkami, stawiano na ołtarzach świątyń [Artemidy]. (...) W ludowych wierzeniach świeczki urodzinowe mają szczególną siłę magiczną w spełnianiu życzeń. (...) Odkąd człowiek zaczął budować ołtarze dla swych bóstw, zapalone świeczki i ogień ofiarny miały specjalne znaczenie mistyczne. Świeczki urodzinowe są zatem wyrazem czci i hołdu dla solenizanta i zapewniają szczęście. (...) Istotnym elementem tego święta są urodzinowe powinszowania i życzenia pomyślności. (...) Pogląd ten zakorzeniony jest w magii. (...) Urodzinowe życzenia wychodzą na dobre albo na złe, ponieważ człowiek jest w tym dniu bliżej świata duchów” (Ralph i Adelin Lintonowie, The Lore of Birthdays, Nowy Jork 1952, ss. 8, 18-20).
![]() ![]() |
![]() |
#471 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego, gdy mówię SJ, że nie zyczę sobie ich odwiedzin i tak wracają ??????
Dlaczego, rejestrujecie reakcje osób w poszczególnych mieszkaniach, podczas głoszenia ?
#472 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#473 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#474 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie rób z tego takiej afery!Jak to mówisz : o mamo ;p Rzeczywiście Jezus nie pisał, ale mówił. Drobny błąd i nie ma co podważac słów Sylwuni;-)
![]() ![]() |
![]() |
#475 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
poniewaz jak ktos jest bardzo zainteresowany i mowi zeby go ponownie odwiedzic to sobie zapisujemy ze ta osoba chce zeby odwiedzic, chodzi o to zeby nie zapomniec i nie przeoczyc takiej osoby. Oraz jak ktos sobie nie zyczy odwiedzin tez zapisujemy. Ci sami napewno nie wracaja widocznie jzu ktos inny ma ten teren i niewie wiec mozna powiedziec jescze raz ze nie zyczyc sobie odwiedzin |
|
![]() ![]() |
![]() |
#476 |
Wtajemniczenie
|
To dośc obszerny temat. Co Cię dokładnie interesuje?
![]() |
#477 | |
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez Agniesia666 Czas edycji: 2009-01-03 o 16:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#478 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to oczywiste że nakazał apostołom spowiadać. Sakrament pojednania (spowiedź) jest praktykowany w Kościele od początku Jego istnienia. Zmieniało się tylko na przestrzeni wieków podejście do formy zewnętrznej tego sakramentu. Na początku stosowana praktyka jednorazowej spowiedzi po przyjęciu chrztu, ustąpiła praktyce częstej spowiedzi. Pokuta publiczna, została zniesiona. Rozgrzeszenie otrzymujemy przed wypełnieniem pokuty. W świątyniach pojawiły się konfesjonały. Nie to jednak jest ważne. Do istoty sakramentu pojednania należy wyznanie grzechów przed biskupem lub kapłanem i otrzymanie rozgrzeszenia (jeśli spowiadający spełnia 5 warunków dobrej spowiedzi). Tutaj praktyka Kościoła jest taka sama od dwóch tysięcy lat.
![]() |
#479 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#480 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzę powtarzającą się nieścislość obok wielu innych nieścislości i mam prawo podważyć (jak wiele osób w tej rozmowie przede mną) slowa Sylwuni....chociaż podziwiam jej cierpliwość i upór w gloszeczniu internetowym |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:43.