![]() |
#571 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Cytat:
W 1914 Zaczął się okres zwany dniami ostatnimi. Jezus Chrystus zaczął królować w niebie przy prawicy Jehowy Boga. Od tego okresu można zaobserwować większe zło. Sam rok 1914 to początek Iwojny Światowej.
![]() ![]() |
![]() |
#572 |
Flawless
|
Oczywiście, ja też to zauważyłam. Przerażające jest, że zachowujecie się jak maszyny do rzucania cytatów, które się im wpajało od dzieciństwa...
![]() |
#573 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytatów naukowców nie znam na pamięć, wersety, które przytaczam- owszem.
![]() ![]() |
![]() |
#574 |
Konto usunięte
|
Narzekałam na KK, ale teraz zdałam sobię sprawe z tego, że on nie robi takiego prania mózg. Zakazów trochę jest, ale my przynajmniej mamy spora swobode myślenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#575 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() teraz drugie: Jezus bedzie królem w Królestwie Bozym.Królestwo Boże to rząd utworzony przez Jehowę Boga — rząd, na którego czele stoi wyznaczony przez Boga Król czyli Jezus Chrystus. Ten Władca, znacznie potężniejszy od wszelkich ludzkich władców, został nazwany „Królem królujących i Panem panujących” (1 Tymoteusza 6:15). Kiedy Jezus polecił swym naśladowcom modlić się o przyjście Królestwa Bożego, powiedział też, że powinni prosić, by wola Boża działa się „jak w niebie, tak i na ziemi”. Niebo jest siedzibą Boga i wierni aniołowie zawsze wykonują tam Jego wolę. Wiemy ze Szatan Diabel naklonil Adama i Ewe do grzechu i dzieki temu wiele aniol przeszlo na strone szatana i stalo sie demonami. Dlatego nie wszyscy wykonywali tam wolę Bożą. Sytuacja miała się zmienić z chwilą objęcia władzy przez Królestwo Boże. Po wstąpieniu na tron nowy Król, Jezus Chrystus, miał stoczyć z Szatanem walkę (Objawienie 12:7-9). Krolestwo Boze bedzie trwalo tysiac lat Szatan zostanie wrzucony do otchłani(Objawienie 20:3) i przez ten czas Jezus bedzie naprawiał świat wraz z 144tys ludzi ktorzy beda wraz z nim panowac. Ludzie przez ten czas beda dochodzic do doskonalosci. I po tym czasie gdy ludzie juz dojda do doskonalosci i ziemia znow stanie sie rajem i wtedy Szatan znow zostanie wypuszczony jak pisze w ksiedze Objawienia 20:7i8. I bedzie kusil ludzi, bedzie to ostatezna proba ci ktorzy za nim pojda zostana zgladzeni na zawsze wraz z Szatanem. I po tym wszytskim Jezus odda swoja wladze Bogu i bedzie taka sama sytuacja jak napoczatku stworzenia swiata czyli ziemia bedzie rajem, ludzie beda doskonali a swiatem bedzie rzadzil jeden Bog Jehowa. Wiec Bog poprostu sie posluzy Jezusem zeby przywrocil na ziemi raj. a skad ta data? Skąd Świadkowie Jehowy wiedzieli ponad 30 lat wcześniej, że rok 1914 będzie mieć doniosłe znaczenie w dziejach Boskiego panowania? Chociaż wówczas nie rozumieli jeszcze pełnego znaczenia oczekiwanych wydarzeń, to jednak już w grudniu 1879 roku wykazali na łamach Strażnicy, że w proroctwie biblijnym rok 1914 zajmuje szczególne miejsce. A w wydaniu Strażnicy z marca 1880 roku powiązali nastanie Królestwa Bożego z zakończeniem okresu, który Jezus Chrystus nazwał „czasami wyznaczonymi narodom” albo „czasami pogan” (Łuk. 21:24, Biblia gdańska). Powiedziano tam: „Czasy Pogan potrwają do roku 1914 i do tej pory Królestwo niebiańskie nie obejmie pełnej władzy”. Co należy rozumieć przez wyrażenie „Czasy Pogan” bądź „czasy wyznaczone narodom”? I jaki to ma związek z Królestwem Bożym? Chcąc znaleźć odpowiedź na te pytania, rozpatrzmy bardziej szczegółowo słowa Jezusa. On powiedział: „Jeruzalem będzie deptane przez narody [Pogan], aż się dopełnią czasy wyznaczone narodom [czasy pogan]” (Łuk. 21:24). Co tu oznacza „Jeruzalem”? Nazwa ta wskazuje na Królestwo Boże. Skąd o tym wiadomo? W okresie od 1513 roku p.n.e. do I wieku n.e. starożytny Izrael był wybranym ludem Bożym (Wyjścia 19:6; Mat. 23:37, 38). Jehowa podporządkował go typowemu rządowi teokratycznemu, to znaczy panowaniu Boga. Jeruzalem zostało stolicą. W tym mieście namaszczeni przez Boga królowie z rodu Dawida zasiadali „na tronie Jehowy”. Panowali jako królowie w imieniu Jehowy (1 Kron. 29:23; 2 Kron. 9:8). M’Clintock i Strong piszą w swej Cyclopaedii: „Jeruzalem zostało siedzibą króla całego Izraela; a świątynia — często nazywana ‛domem Jehowy’ — była zarazem rezydencją Króla królów, najwyższej głowy teokratycznego państwa”. Kiedy i w jakim sensie Jeruzalem było deptane przez pogan? Deptanie zaczęło się w 607 roku p.n.e. Jak? Przez obalenie dynastii Dawida. Najeźdźcy babilońscy pod Nabuchodonozorem zalali kraj, zdetronizowali króla Sedekiasza i zburzyli Jeruzalem. W biblijnej Księdze Ezechiela 21:26, 27 [21:31, 32, Nowy Przekład] tak przepowiedziano owo przerwanie linii rodowej Dawida: „Zdejm koronę (...) stanowczo będzie to [panowanie] niczyje, aż przyjdzie ten, który ma słuszne prawo, i jemu to dam”. Panowanie Boga zostało zawieszone do skończenia się „czasów wyznaczonych narodom”. A zatem Czasy Pogan to okres, w którym narody panowały niepodzielnie, bez rządu, który by reprezentował na ziemi zwierzchnictwo Jehowy Boga. Jednakże po upływie Czasów Pogan Jehowa miał obdarzyć władzą „tego, który ma słuszne prawo”, to znaczy Jezusa Chrystusa. Dlatego rok 1914 miał być punktem zwrotnym, w którym Chrystus zaczął panować w niebiańskim Królestwie Bożym, a ponieważ jego panowanie trwa do dziś, więc dotyczy również ciebie. Jak obliczenia chronologiczne wyróżniły rok 1914? W Strażnicy z czerwca 1880 roku podano takie wyjaśnienie: „Długi i pełen gorzkich przeżyć okres 2520 lat podlegania bestiom (rządom ludzkim, Dan. VII) jest wyraźnie przedstawiony w Dan. IV, przez ‛siedem czasów’ Nabuchodonozora i jego gorzkie przeżycia wśród bestii”. Chcąc więc prześledzić chronologiczny rozwój wydarzeń do roku 1914, musimy powrócić do niezwykłego snu króla babilońskiego. Na reszte pytan odpowiem potem bo musze zejsc z kompa |
|
![]() ![]() |
![]() |
#576 |
Wtajemniczenie
|
Wiecie co?
Ten wątek powstał z myślą o Was, by móc wyjaśnic niektóre zagadnienia. Ludzie często mają błędne wyobrażenia i wszelkie mity usiłujemy tu obalić. To nie jest wątek pt. zwierzenia Św. Jehowy. Jesli chcecie, mogę nie odpisywać. Z pełnym, szacunkiem. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania oczywiście odpowiem, ale jeśli komus nie podoba się czcionka, którą odpisuję, to nie musi tego ujawniać ![]()
![]() |
#577 |
Zakorzenienie
|
Nie wierze Ci ani troche. To ciekawe, ze wiesz jaki rozdzial i w ogole wszystko. Nie wierze Ci za grosz. Sprawilas, ze upewnilam sie, ze jestescie zwykla sekta , ktora robi ludziom pranie mozgu i wciska kit. I bede to mowila kazdemu , kogo spotkam. Bo wiem, ze klamiesz. I nie lubie jak ktos mnie oszukuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#578 |
Rozeznanie
|
dusia139 jesuz zaczał krolowac od 1914 i od tego czasu jest zło na ziemi tak ??????
|
![]() ![]() |
![]() |
#579 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#580 |
Konto usunięte
|
Nie czcionka a słowa. Rozmawiam z Tobą a nie z całą rzeszą ŚJ. Chcę żebyś odpowiadała swoimi słowami.
|
![]() ![]() |
![]() |
#581 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niewiem, czy zauważyłaś, ale zapewne ŚJ, którzy odwiedzają Cie w domu takze posługują się Biblią. Jeśli nie chcesz nie musisz pisac na tym forum. Przykro mi, że tak to odbierasz, to naprawde mie jest miłe.
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#582 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty odpowiedziałaś na 1. Czy nie jest prawdą że odpowiadacie na pytanie które Wam pasują a resztę pomijacie? Cytuj sobie skąd chcesz mnie to zupełnie nie przeszkadza. Chcę jedynie znać odpowiedzi. A to że wyskoczysz mi z 50 cytatami a ani jednego słowa Twoje w tym nie bedzie to traktuję to tak jakby tej odp. nie było.
![]() |
#583 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zwiększyło się. To jest dowód dni ostatnich o których jest mowa w niejednokrotnie przytaczanym tu wersecie z 2Tym. 3:1-5 Jezus nie rządzi tym światem. Bibli potwierdza, że władcą terazniejszego systemu rzeczy jest Szatan Diabeł. Stąd tyle zła, cierpień itd. Jednakże po rządami nowego królestwa, którego władcą jest Jezus Chrystus, Jehowa zaprowadzi ład i porządek usuwając dotychczasowe złe rządy ludzkie.Daniela2:44
![]() ![]() |
![]() |
#584 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chce zebys pisala sama a nie kopiowala cos z jakiejs strony bo niestety widac kiedy nie piszesz swoimi slowami. A czy ja mam byc mila dla Ciebie skoro mnie oszukujesz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#585 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Staram się odpowiadać dokładnie. Sama wqidzisz, że jest dużo pytań. Jeśli któreś pomijam, to przepraszam. 50 cytatów? Hmm.. lekka przesada. Jeśli tak Was to drażni, nie będę cytować naukowców.
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#586 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Na potwierdzenie podaje link do wykladu profesora Barta Ehrmana na temat przeklaman i roznic miedzy roznymi przekladami Biblii. Tam znajdziesz przyklady zmian, historie powstania Nowego Testamentu i mechanizmy jakie temu towarzyszyly. . http://bartdehrman.com/flv_heyns_lec...ns_lecture.htm Oraz link do artykulu o przekladzie Nowego Testamenty na jezyk polski http://www.polityka.pl/tlumacz-i-cen...151,204533,18/ Ks. Konrad Gąsiorowski badający dokładnie Psalmy z wydania z 1594 r. i pełnego teksu Biblii z 1599 r. doliczył się 126 dodatków, 1512 uproszczeń, 1802 zmian słownych, 221 zmian szyku i 48 zmian sensu tłumaczenia, jaki zaakceptowali cenzorzy Edytowane przez lorelei Czas edycji: 2009-01-03 o 17:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#587 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do pytań zadawanych przez ŚJ, to przecież nie narzucają co masz odpowiedziec. Mozesz odpowiedziec co Ci się tylko podoba. Oni przedstawią Ci biblijny punkt widzenia na daną kwestię. To nasze zadanie. Tak wogóle to co rozumiesz przez oszustwo?
![]() ![]() |
![]() |
#588 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#589 |
Raczkowanie
|
A czy to prawda, że nie można wychodzić z domu w Sylwestra ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#590 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Prosiłam o jedno..
![]() ![]() |
![]() |
#591 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zastanawiam się, co chcesz osiągnąć ignorowaniem moich pytań... Zresztą się nie muszę zastanawiać, bo wiem - nie chcesz odpowiadać na to, co Ci nie w smak ![]() I jeszcze jedno pytanko dowalę, a mianowicie : Dlaczego mówicie, że Jezus nie jest wszechmocny, skoro w waszej biblii pisze 'Dano mi wszelką władzę na niebie i ziemi' (Mt 28:19), i dlaczego mówicie że Jezus to bóg (z małego b), skoro w waszej biblii pisze 'Mój Pan i mój Bóg' (J 20:28)
![]() |
#592 |
Wtajemniczenie
|
Sprawę Sylwestra niedawno tu poruszałam i powiedziałam ja zapatrujemy się na tą kwestię. To nie prawda, że nie można wychodzić z domu. NBie chodzimy na imprezy, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie by odwiedzić chociażby kogoś z braci w domu. Robimy to często- jak przyjaciele. Poza tym można iśc się przejść, np. na spacer, czy do sklepu(chociaz sklepy zwykle są nieczynne) ![]()
![]() |
#593 |
Zadomowienie
|
Mam dzis dobry humor wiec daje ci wiecej
![]() Poogladaj i poczytaj. Wyklad mozecie obejrzec na szkoleniu, z pewnoscia zainteresuje twoich zwierzchnikow ![]() Edit. Fragmnety ktore wklejasz pisane inna czcionka pochodza ze stron Straznicy i Brooklyn. Edytowane przez lorelei Czas edycji: 2009-01-03 o 18:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#594 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym to byla oryginalna straznica angielska, specjalnie dla Ciebie poprosze kolege, który ma te Straznice z okresu, gdy cala jego rodzina byla ŚJ, zeskanuje Ci to i wysle, żebyś nie pisała, że to książki odstępców ![]() mam nadzieje,ze będzie mu sie chcialo to zrobic Edytowane przez kilianna Czas edycji: 2009-01-03 o 17:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#595 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale widzisz, mozna odpowiadac samemu? Mozna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#596 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jezus jest w stanie i ma prawo używać swej mocy w całym wszechświecie. Jako „Król królów i Pan panów” został upoważniony, żeby w sferze widzialnej i niewidzialnej ‛obrócić wniwecz wszelki rząd oraz wszelką władzę i moc’ wrogie Ojcu (Objawienie 19:16; 1 Koryntian 15:24-26). „Bóg nie pozostawił niczego” — oczywiście z wyjątkiem siebie — „co nie byłoby (...) podporządkowane” Jezusowi (Hebrajczyków 2:8; 1 Koryntian 15:27). W żadnym wypadku Jezus nie mogłby nadużyc swej mocy. Przecież szczerze kocha Ojca i zawsze chce Mu się podobać (Jana 8:29; 14:31). Doskonale wie, że Jehowa nigdy nie nadużywa swojej wszechmocy. Na własne oczy wielokrotnie widział, jak szuka On sposobności, by ‛ukazać swą siłę dla dobra tych, których serce jest wobec niego niepodzielne’ (2 Kronik 16:9). Jezus miłuje ludzi tak jak Ojciec, możemy więc mieć pewność, że zawsze będzie korzystał z uzyskanej mocy w pożyteczny sposób (Jana 13:1). Dał już tego niezbite dowody. . W Księdze Rodzaju 17:1 Jehowa oznajmia : „Ja jestem Bogiem Wszechmocnym”, a w Księdze Wyjścia 18:11 czytamy: „Jehowa jest większy niż wszyscy inni bogowie”. Znamienne są też słowa Jezusa zanotowane w Jana 8:17, 18, gdzie czytamy: „Napisano w Prawie waszym: ‛Świadectwo dwóch ludzi jest prawdziwe’. Ja jestem świadkiem dla siebie i świadkiem dla mnie jest Ojciec, który mnie posłał”. Jezus zwraca tu uwagę na fakt, że on i Ojciec, to znaczy Bóg Wszechmocny, muszą być dwiema odrębnymi istotami w przeciwnym razie bowiem jakże mogłoby być dwóch świadków? Ponadto Jezus zaznaczył, że nie jest Bogiem, gdy rzekł: „Dlaczego nazywasz mnie dobrym? Nikt poza Bogiem nie jest dobry” (Marka 10:18, BT). Jezus chciał przez to powiedzieć, że nikt nie jest tak dobry, jak Bóg, nawet sam Jezus. Bóg jest dobry w sposób odróżniający Go od Jezusa. Jehowa Bóg jest Stwórcą (Objawienie 4:11). Nie miał początku i nie będzie mieć końca; jest wszechmocny (Psalm 90:2). Jezus natomiast miał początek (Kolosan 1:15, 16). O Bogu, którego nazwał swoim Ojcem, powiedział: „Ojciec jest większy niż ja” (Jana 14:28). Wyjaśnił też, że są sprawy, o których nie wie ani on, ani aniołowie w niebie, tylko Ojciec (Marka 13:32).
Co więcej, Jezus modlił się do swego Ojca, mówiąc: „Nie moja wola, lecz twoja niech się dzieje” (Łukasza 22:42)
![]() ![]() |
![]() |
#597 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co prawda nie jestem Sylwunia, ale mam małą sugestię: skoro masz rodzinę ŚJ to czemu ich nie popytasz, tylko na wizażu?
![]() ![]() |
![]() |
#598 |
Wtajemniczenie
|
Muszę już iść, mam nadzieję, że troszkę rozwiałam wątpliwości co do naszej religii. Bardzo się starałam, chociaż niektórych
![]() Pozdrawiam.
![]() |
#599 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#600 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a skąd wiadomo, że katolicka interpretacja jest tą dobrą? jak można zarzucać Świadkom, że ich interpretacja jest zła, jeśli katolicy też mają swoją? o to w tej dyskusji chodzi - o różnice między wiarą Świadków a Katolików. skąd pewność, że przypowieść o siewcy jest parabolą? bo ktoś kiedyś tak powiedział? hm? nie bronię żadnej ze stron, bo jestem ateistką, ale argument, że oni interpretują źle nie jest żadnym argumentem. można polemizować, dlaczego katolicy interpretują tak, a Świadkowie tak - ale nie można stwierdzić, że któraś ze stron się myli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:11.