Świadkowie Jehowy-prawda - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-03, 17:35   #571
dusia139
Wtajemniczenie

Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

Cytat:
Napisane przez byliczka Pokaż wiadomość
Jak to nie prawdziwy jak ŚJ znani są głównie z tego że już kilkakrotnie przepowiadali koniec świata, przekładali te daty przekładali aż w końcu stwierdzili że biblia została xle odczytana. To ja żyję w innym świecie czy Ty?

A co z 1914 r. kiedy to Jezus miał zejść na ziemię i zabrać Was do nieba? r. 1925 który miał przynieść spełnienie się proroctw biblijnych, później 1975...

I co z datami wyznaczania zmartwychwstania świętych ST? tzw. przez Was Książąt? W Biblii było określenie książęta?

W 1914 Zaczął się okres zwany dniami ostatnimi. Jezus Chrystus zaczął królować w niebie przy prawicy Jehowy Boga. Od tego okresu można zaobserwować większe zło. Sam rok 1914 to początek Iwojny Światowej.
Nie jest za późno!
dusia139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 17:36   #572
Phoce
Flawless

Cytat:
Napisane przez madzia256 Pokaż wiadomość
Czy tylko ja w innych odpowiedziach zauważam inny styl wypowiedzi a czasami i czcionke (tak jakby z innej strony przekopiowane)?
Oczywiście, ja też to zauważyłam. Przerażające jest, że zachowujecie się jak maszyny do rzucania cytatów, które się im wpajało od dzieciństwa...
Check out your worth because you're worth more than that."
Phoce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 17:36   #573
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
Tez mi sie tak wydaje. Bo nie wierze zeby znala na pamiec wszystkie cytaty i wersy

Cytatów naukowców nie znam na pamięć, wersety, które przytaczam- owszem.
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-03, 17:38   #574
201701090917
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Phoce Pokaż wiadomość
Oczywiście, ja też to zauważyłam. Przerażające jest, że zachowujecie się jak maszyny do rzucania cytatów, które się im wpajało od dzieciństwa...
Narzekałam na KK, ale teraz zdałam sobię sprawe z tego, że on nie robi takiego prania mózg. Zakazów trochę jest, ale my przynajmniej mamy spora swobode myślenia.
201701090917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 17:40   #575
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Elliannia Pokaż wiadomość
Wróciłam z Ikei, i pytam ponownie :

1.Mówicie, że 10 przykazań Bóg dał Izraelitom, więc was obowiązują tylko DWA, które Sylwia przytoczyła.
Ale od Izraelitów wywodzi się chrześćjaństwo, konkretniej z judaizmu
A te dwie zasady bliźniaczo przypominają to, co z 10ciu przykazań zrobił George Carlin - czy mam go uznawać za wierzącego w Jezusa ?

2.Czy prawdą jest, że Jezus od jesieni roku 1914 z upoważnienia Bożego króluje w Niebie (nad Ziemią zapanuje wkrótce i będzie nad nią panować przez 1000 lat, po czym odda władzę swemu Ojcu, Jehowie) (wikipedia)? To w takim razie sami sobie przeczycie - skoro Jezus króluje w niebie, to jest Bogiem Bóg sam oddał mu Królowanie, czyli Bóg ustąpił Jezusowi, czyli Jezus jest ważniejszy od Boga. I skąd data 1914? Przyleciała faksem z nieba?

3.Abaddon, to Jezus Chrystus. Ok. Ale dlaczego Abaddon jest utożsamiany z Samaelem (Anioł Śmierci, Duch zniszczenia, Upersonifikowana Śmeirć, Włądca Czeluści, Wywołał Drugą Wojnę w Niebie wg legendy, wypędzony z Nieba, lit. żydowska utożsamia go z szatanem).

4.Mówisz o duszy, a przecież wg was człowiek duszy nie ma, bo dusza to jedność z ciałem? (2-3 strony wcześniej wkleiłaś cytat z Biblii : "Kto by znalazl swa dusze, ten ja straci a kto by stracil swa dusze ze wzgledu na mnie, ten ja znajdzie"

5.Dlaczego to, że ONZ to 'szkarłatna bestia, mająca zniszczyć świat', nie przeszkodziło ŚJ w zarejestrowaniu się w 1946 r. w jej struktury?

Pytam po raz kolejny, bo widzę że obie dziewczyny zignorowały niewygodne pytania. Jedno wykluczyłam, bo nie mogę już czytać o tych 144 tysiacach I proszę o odpowiedzi normalnym, ludzkim językiem, a nie cytatami.

Co do Bożego Narodzenia :

Najstarszym znanym nam dziś świadkiem, który pisał o narodzeniach Jezusa jest Hipolit. W datowanym na 204 Komentarzu do Księgi Daniela (4,23,3) pisał on: Pierwsze przyjście Pana naszego wcielonego, w którym narodził się w Betlejem miało miejsce ósmego dnia przed kalendami styczniowymi (tzn. 25 grudnia).
Dzień 25 grudnia jako datę dzienną obchodzenia pamiątki Bożego Narodzenia podał też rzymski historyk Sekstus Juliusz Afrykański w swojej Chronographiai, w roku 221.

W 274, w tym dniu cesarz Aurelian nakazał obchodzenie nowego święta, synkretycznego kultu Sol Invictus.

W IV wieku, w okresie gdy chrześcijaństwo zyskało w Rzymie status religii państwowej i zaczęło zdobywać popularność, miejsce święta Sol Invictus Kościół przepisał obchodzenie w tym dniu święta Bożego Narodzenia. Pierwszą zachowaną wzmianką o publicznym celebrowaniu tego święta jest notatka w Chronografie z 354 r., znajdującym się w zbiorach Biblioteki Watykańskiej.

Datę 25 grudnia, przyjętą za czas narodzin Jezusa, próbuje też wyjaśnić tzw. hipoteza obliczeniowa. Jej autorem jest L. Duchesne, który opierając się na tekstach Statuta Hipolita Rzymskiego (ok. 170—235) i De Pascha computus z 243 r., w 1889 obliczył daty życia Jezusa. Według jego hipotezy, zakładającej idealne zsynchronizowanie czasu narodzin i śmierci ludzi doskonałych, Jezus narodził się 25 grudnia, a zmarł w dzień Paschy 25 marca (która jest zbieżna z biologiczną datą poczęcia).

Ale jako że wielkie religie wypierając te mniejsze, pogańskie, starały się niezbyt drastycznie zmieniać podejście i święta, wpływ na ustalenie daty mogła też mieć data dnia urodzin Mitry - w II-IV wieku przypadała 25 grudnia. Zresztą kwestia poświęcenia się dla swojego ludu występuje też w podaniach Indiańskich. Ale idąc tym torem można w ogóle wykluczyć całą Biblię, i naszą i waszą
na pierwsze pytanie padla odpowiedz w jakis poprzednich postach , wiec poszukaj

teraz drugie:

Jezus bedzie królem w Królestwie Bozym.Królestwo Boże to rząd utworzony przez Jehowę Boga — rząd, na którego czele stoi wyznaczony przez Boga Król czyli Jezus Chrystus. Ten Władca, znacznie potężniejszy od wszelkich ludzkich władców, został nazwany „Królem królujących i Panem panujących” (1 Tymoteusza 6:15). Kiedy Jezus polecił swym naśladowcom modlić się o przyjście Królestwa Bożego, powiedział też, że powinni prosić, by wola Boża działa się „jak w niebie, tak i na ziemi”. Niebo jest siedzibą Boga i wierni aniołowie zawsze wykonują tam Jego wolę. Wiemy ze Szatan Diabel naklonil Adama i Ewe do grzechu i dzieki temu wiele aniol przeszlo na strone szatana i stalo sie demonami. Dlatego nie wszyscy wykonywali tam wolę Bożą. Sytuacja miała się zmienić z chwilą objęcia władzy przez Królestwo Boże. Po wstąpieniu na tron nowy Król, Jezus Chrystus, miał stoczyć z Szatanem walkę (Objawienie 12:7-9). Krolestwo Boze bedzie trwalo tysiac lat Szatan zostanie wrzucony do otchłani(Objawienie 20:3) i przez ten czas Jezus bedzie naprawiał świat wraz z 144tys ludzi ktorzy beda wraz z nim panowac. Ludzie przez ten czas beda dochodzic do doskonalosci. I po tym czasie gdy ludzie juz dojda do doskonalosci i ziemia znow stanie sie rajem i wtedy Szatan znow zostanie wypuszczony jak pisze w ksiedze Objawienia 20:7i8. I bedzie kusil ludzi, bedzie to ostatezna proba ci ktorzy za nim pojda zostana zgladzeni na zawsze wraz z Szatanem. I po tym wszytskim Jezus odda swoja wladze Bogu i bedzie taka sama sytuacja jak napoczatku stworzenia swiata czyli ziemia bedzie rajem, ludzie beda doskonali a swiatem bedzie rzadzil jeden Bog Jehowa. Wiec Bog poprostu sie posluzy Jezusem zeby przywrocil na ziemi raj. a skad ta data?

Skąd Świadkowie Jehowy wiedzieli ponad 30 lat wcześniej, że rok 1914 będzie mieć doniosłe znaczenie w dziejach Boskiego panowania? Chociaż wówczas nie rozumieli jeszcze pełnego znaczenia oczekiwanych wydarzeń, to jednak już w grudniu 1879 roku wykazali na łamach Strażnicy, że w proroctwie biblijnym rok 1914 zajmuje szczególne miejsce. A w wydaniu Strażnicy z marca 1880 roku powiązali nastanie Królestwa Bożego z zakończeniem okresu, który Jezus Chrystus nazwał „czasami wyznaczonymi narodom” albo „czasami pogan” (Łuk. 21:24, Biblia gdańska). Powiedziano tam: „Czasy Pogan potrwają do roku 1914 i do tej pory Królestwo niebiańskie nie obejmie pełnej władzy”.

Co należy rozumieć przez wyrażenie „Czasy Pogan” bądź „czasy wyznaczone narodom”? I jaki to ma związek z Królestwem Bożym? Chcąc znaleźć odpowiedź na te pytania, rozpatrzmy bardziej szczegółowo słowa Jezusa. On powiedział: „Jeruzalem będzie deptane przez narody [Pogan], aż się dopełnią czasy wyznaczone narodom [czasy pogan]” (Łuk. 21:24).

Co tu oznacza „Jeruzalem”? Nazwa ta wskazuje na Królestwo Boże. Skąd o tym wiadomo? W okresie od 1513 roku p.n.e. do I wieku n.e. starożytny Izrael był wybranym ludem Bożym (Wyjścia 19:6; Mat. 23:37, 38). Jehowa podporządkował go typowemu rządowi teokratycznemu, to znaczy panowaniu Boga. Jeruzalem zostało stolicą. W tym mieście namaszczeni przez Boga królowie z rodu Dawida zasiadali „na tronie Jehowy”. Panowali jako królowie w imieniu Jehowy (1 Kron. 29:23; 2 Kron. 9:8). M’Clintock i Strong piszą w swej Cyclopaedii: „Jeruzalem zostało siedzibą króla całego Izraela; a świątynia — często nazywana ‛domem Jehowy’ — była zarazem rezydencją Króla królów, najwyższej głowy teokratycznego państwa”.

Kiedy i w jakim sensie Jeruzalem było deptane przez pogan? Deptanie zaczęło się w 607 roku p.n.e. Jak? Przez obalenie dynastii Dawida. Najeźdźcy babilońscy pod Nabuchodonozorem zalali kraj, zdetronizowali króla Sedekiasza i zburzyli Jeruzalem. W biblijnej Księdze Ezechiela 21:26, 27 [21:31, 32, Nowy Przekład] tak przepowiedziano owo przerwanie linii rodowej Dawida: „Zdejm koronę (...) stanowczo będzie to [panowanie] niczyje, aż przyjdzie ten, który ma słuszne prawo, i jemu to dam”. Panowanie Boga zostało zawieszone do skończenia się „czasów wyznaczonych narodom”. A zatem Czasy Pogan to okres, w którym narody panowały niepodzielnie, bez rządu, który by reprezentował na ziemi zwierzchnictwo Jehowy Boga.

Jednakże po upływie Czasów Pogan Jehowa miał obdarzyć władzą „tego, który ma słuszne prawo”, to znaczy Jezusa Chrystusa. Dlatego rok 1914 miał być punktem zwrotnym, w którym Chrystus zaczął panować w niebiańskim Królestwie Bożym, a ponieważ jego panowanie trwa do dziś, więc dotyczy również ciebie.

Jak obliczenia chronologiczne wyróżniły rok 1914? W Strażnicy z czerwca 1880 roku podano takie wyjaśnienie: „Długi i pełen gorzkich przeżyć okres 2520 lat podlegania bestiom (rządom ludzkim, Dan. VII) jest wyraźnie przedstawiony w Dan. IV, przez ‛siedem czasów’ Nabuchodonozora i jego gorzkie przeżycia wśród bestii”. Chcąc więc prześledzić chronologiczny rozwój wydarzeń do roku 1914, musimy powrócić do niezwykłego snu króla babilońskiego.

Na reszte pytan odpowiem potem bo musze zejsc z kompa
Sylwiunia15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 17:40   #576
dusia139
Wtajemniczenie

Wiecie co?
Ten wątek powstał z myślą o Was, by móc wyjaśnic niektóre zagadnienia. Ludzie często mają błędne wyobrażenia i wszelkie mity usiłujemy tu obalić.
To nie jest wątek pt. zwierzenia Św. Jehowy. Jesli chcecie, mogę nie odpisywać. Z pełnym, szacunkiem. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania oczywiście odpowiem, ale jeśli komus nie podoba się czcionka, którą odpisuję, to nie musi tego ujawniać
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-03, 17:40   #577
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dusia139 Pokaż wiadomość
Cytatów naukowców nie znam na pamięć, wersety, które przytaczam- owszem.
Nie wierze Ci ani troche. To ciekawe, ze wiesz jaki rozdzial i w ogole wszystko. Nie wierze Ci za grosz. Sprawilas, ze upewnilam sie, ze jestescie zwykla sekta , ktora robi ludziom pranie mozgu i wciska kit. I bede to mowila kazdemu , kogo spotkam. Bo wiem, ze klamiesz. I nie lubie jak ktos mnie oszukuje.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 17:41   #578
kybele
Rozeznanie

dusia139 jesuz zaczał krolowac od 1914 i od tego czasu jest zło na ziemi tak ??????
kybele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 17:42   #579
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
myślalam, że do tego też mozesz sie ustosunkować Skoro nie,to widzę, że moje pytanie pozostanie bez odpowiedzi, z tego względu, że (jak poinformował mnie kolega, który należał do zboru,ale w Anglii, lecz aktualnie nie jest już ŚJ), przekłady na język polski nie nastepują w tym samym czasie, są nieco póxniej. Toteż ten numer jest u Ciebie późniejszym, a ja nie wiem którym, bo miałam w ręku tylko Strażnicę po ang., z polską nie miałam nigdy do czynienia.
probowalam znalesc taki temat w straznicy z tego roku tlumaczac go na polski i nie stety nie bylo. Wydaje mi sie ze to poprostu jest cos z typu tych ksiazek odstepcow:P
Sylwiunia15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 17:42   #580
201701090917
Konto usunięte

Nie czcionka a słowa. Rozmawiam z Tobą a nie z całą rzeszą ŚJ. Chcę żebyś odpowiadała swoimi słowami.
201701090917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 17:42   #581
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wierze Ci ani troche. To ciekawe, ze wiesz jaki rozdzial i w ogole wszystko. Nie wierze Ci za grosz. Sprawilas, ze upewnilam sie, ze jestescie zwykla sekta , ktora robi ludziom pranie mozgu i wciska kit. I bede to mowila kazdemu , kogo spotkam. Bo wiem, ze klamiesz. I nie lubie jak ktos mnie oszukuje.

Niewiem, czy zauważyłaś, ale zapewne ŚJ, którzy odwiedzają Cie w domu takze posługują się Biblią.
Jeśli nie chcesz nie musisz pisac na tym forum. Przykro mi, że tak to odbierasz, to naprawde mie jest miłe.
Nie jest za późno!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 17:43   #582
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
W 1914 Zaczął się okres zwany dniami ostatnimi. Jezus Chrystus zaczął królować w niebie przy prawicy Jehowy Boga. Od tego okresu można zaobserwować większe zło. Sam rok 1914 to początek Iwojny Światowej.
Zobacz w cytowanym przez Ciebie moim poście napisałam kilka dat i pytań.
Ty odpowiedziałaś na 1.
Czy nie jest prawdą że odpowiadacie na pytanie które Wam pasują a resztę pomijacie?
Cytuj sobie skąd chcesz mnie to zupełnie nie przeszkadza. Chcę jedynie znać odpowiedzi.
A to że wyskoczysz mi z 50 cytatami a ani jednego słowa Twoje w tym nie bedzie to traktuję to tak jakby tej odp. nie było.
Stary 2009-01-03, 17:45   #583
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kybele Pokaż wiadomość
dusia139 jesuz zaczał krolowac od 1914 i od tego czasu jest zło na ziemi tak ??????

Zwiększyło się. To jest dowód dni ostatnich o których jest mowa w niejednokrotnie przytaczanym tu wersecie z 2Tym. 3:1-5
Jezus nie rządzi tym światem. Bibli potwierdza, że władcą terazniejszego systemu rzeczy jest Szatan Diabeł. Stąd tyle zła, cierpień itd.
Jednakże po rządami nowego królestwa, którego władcą jest Jezus Chrystus, Jehowa zaprowadzi ład i porządek usuwając dotychczasowe złe rządy ludzkie.Daniela2:44
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-03, 17:47   #584
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Niewiem, czy zauważyłaś, ale zapewne ŚJ, którzy odwiedzają Cie w domu takze posługują się Biblią.
Jeśli nie chcesz nie musisz pisac na tym forum. Przykro mi, że tak to odbierasz, to naprawde mie jest miłe.
Owszem, zauwazylam. Posluguja sie tylko tymi cytatami, ktore im pasuja. Zadaja tak pytania, aby im odpowiedziec tak jak tego chca.
Ja chce zebys pisala sama a nie kopiowala cos z jakiejs strony bo niestety widac kiedy nie piszesz swoimi slowami. A czy ja mam byc mila dla Ciebie skoro mnie oszukujesz?
Stary 2009-01-03, 17:47   #585
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez byliczka Pokaż wiadomość
Zobacz w cytowanym przez Ciebie moim poście napisałam kilka dat i pytań.
Ty odpowiedziałaś na 1.
Czy nie jest prawdą że odpowiadacie na pytanie które Wam pasują a resztę pomijacie?
Cytuj sobie skąd chcesz mnie to zupełnie nie przeszkadza. Chcę jedynie znać odpowiedzi.
A to że wyskoczysz mi z 50 cytatami a ani jednego słowa Twoje w tym nie bedzie to traktuję to tak jakby tej odp. nie było.

Staram się odpowiadać dokładnie. Sama wqidzisz, że jest dużo pytań. Jeśli któreś pomijam, to przepraszam. 50 cytatów? Hmm.. lekka przesada.
Jeśli tak Was to drażni, nie będę cytować naukowców.
Nie jest za późno!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 17:48   #586
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:

Bez zgryzliwości mi tu ;p
Ja niestety nie moglam oglądac orginałow... Zastranawiam się co chcesz osiągnąc tą wypowiedzią...
No nie moglas bo ich nie ma . Juz pisalam wczesniej, ze nie zachowal ani jeden pelny oryginal ksiag Nowego Testamentu. Zachowaly sie tylko greckie kopie i to nawet nie pierwsze kopie ale kopie kopii.

Cytat:
Znajdz jedną wypowiedz biblijną, która jest niezgodna z prawdą to wtedy porozmawiamy. Zapewniam, że nie ma.
Zapewniam cie ze jest ich na peczki.
Na potwierdzenie podaje link do wykladu profesora Barta Ehrmana na temat przeklaman i roznic miedzy roznymi przekladami Biblii. Tam znajdziesz przyklady zmian, historie powstania Nowego Testamentu i mechanizmy jakie temu towarzyszyly. .

http://bartdehrman.com/flv_heyns_lec...ns_lecture.htm

Oraz link do artykulu o przekladzie Nowego Testamenty na jezyk polski

http://www.polityka.pl/tlumacz-i-cen...151,204533,18/

Ks. Konrad Gąsiorowski badający dokładnie Psalmy z wydania z 1594 r. i pełnego teksu Biblii z 1599 r. doliczył się 126 dodatków, 1512 uproszczeń, 1802 zmian słownych, 221 zmian szyku i 48 zmian sensu tłumaczenia, jaki zaakceptowali cenzorzy

Edytowane przez lorelei
Czas edycji: 2009-01-03 o 17:52
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 17:50   #587
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Owszem, zauwazylam. Posluguja sie tylko tymi cytatami, ktore im pasuja. Zadaja tak pytania, aby im odpowiedziec tak jak tego chca.
Ja chce zebys pisala sama a nie kopiowala cos z jakiejs strony bo niestety widac kiedy nie piszesz swoimi slowami. A czy ja mam byc mila dla Ciebie skoro mnie oszukujesz?
Nie oszukuję CIę. Po co? Żeby zyskac aprobatę? Wychodzę z założenia, że wy zadajecie pytania a jako ŚJ odpowiadam na nie.
Co do pytań zadawanych przez ŚJ, to przecież nie narzucają co masz odpowiedziec. Mozesz odpowiedziec co Ci się tylko podoba. Oni przedstawią Ci biblijny punkt widzenia na daną kwestię. To nasze zadanie.
Tak wogóle to co rozumiesz przez oszustwo?
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-03, 17:50   #588
kybele
Rozeznanie

Cytat:
Zwiększyło się. To jest dowód dni ostatnich o których jest mowa w niejednokrotnie przytaczanym tu wersecie z 2Tym. 3:1-5
Jezus nie rządzi tym światem. Bibli potwierdza, że władcą terazniejszego systemu rzeczy jest Szatan Diabeł. Stąd tyle zła, cierpień itd.
Jednakże po rządami nowego królestwa, którego władcą jest Jezus Chrystus, Jehowa zaprowadzi ład i porządek usuwając dotychczasowe złe rządy ludzkie.Daniela2:44
cos te dni oststnie sie dłuugo ciagna......
kybele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 17:50   #589
PrzebitaGumka
Raczkowanie

A czy to prawda, że nie można wychodzić z domu w Sylwestra ?
PrzebitaGumka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 17:51   #590
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lorelei Pokaż wiadomość
No nie moglas bo ich nie ma . Juz pisalam wczesniej, ze nie zachowal ani jeden pelny oryginal ksiag Nowego Testamentu. Zachowaly sie tylko pierwsze greckie kopie.

Zapewniam cie ze jest ich na peczki.
Na potwierdzenie podaje link do wyladu profesora Barta Ehrmana na temat przeklaman i roznic miedzy roznymi przekladami Biblii. Tam znajdziesz przyklady zmian, historie powstania Nowego Testamentu i mechanizmy jakie temu towarzyszyly. .

http://bartdehrman.com/flv_heyns_lec...ns_lecture.htm

Oraz link do artykulu o przekladzie Nowego Testamenty na jezyk polski

http://www.polityka.pl/tlumacz-i-cen...151,204533,18/

Ks. Konrad Gąsiorowski badający dokładnie Psalmy z wydania z 1594 r. i pełnego teksu Biblii z 1599 r. doliczył się 126 dodatków, 1512 uproszczeń, 1802 zmian słownych, 221 zmian szyku i 48 zmian sensu tłumaczenia, jaki zaakceptowali cenzorzy

Prosiłam o jedno..
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-03, 17:54   #591
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:

Bez zgryzliwości mi tu ;p
Ja niestety nie moglam oglądac orginałow... Zastranawiam się co chcesz osiągnąc tą wypowiedzią...
To nie była zgryźliwość, ale ironia. Oryginały pism raczej nie spadły wam z nieba do Warszawy, jak już coś to są trzymane w Watykanie

Zastanawiam się, co chcesz osiągnąć ignorowaniem moich pytań...
Zresztą się nie muszę zastanawiać, bo wiem - nie chcesz odpowiadać na to, co Ci nie w smak

I jeszcze jedno pytanko dowalę, a mianowicie : Dlaczego mówicie, że Jezus nie jest wszechmocny, skoro w waszej biblii pisze 'Dano mi wszelką władzę na niebie i ziemi' (Mt 28:19), i dlaczego mówicie że Jezus to bóg (z małego b), skoro w waszej biblii pisze 'Mój Pan i mój Bóg' (J 20:28)

Elliannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 17:54   #592
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez PrzebitaGumka Pokaż wiadomość
A czy to prawda, że nie można wychodzić z domu w Sylwestra ?

Sprawę Sylwestra niedawno tu poruszałam i powiedziałam ja zapatrujemy się na tą kwestię. To nie prawda, że nie można wychodzić z domu. NBie chodzimy na imprezy, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie by odwiedzić chociażby kogoś z braci w domu. Robimy to często- jak przyjaciele. Poza tym można iśc się przejść, np. na spacer, czy do sklepu(chociaz sklepy zwykle są nieczynne)
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-03, 17:55   #593
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
Prosiłam o jedno..
Mam dzis dobry humor wiec daje ci wiecej .
Poogladaj i poczytaj. Wyklad mozecie obejrzec na szkoleniu, z pewnoscia zainteresuje twoich zwierzchnikow .

Edit. Fragmnety ktore wklejasz pisane inna czcionka pochodza ze stron Straznicy i Brooklyn.

Edytowane przez lorelei
Czas edycji: 2009-01-03 o 18:01
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 17:55   #594
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwiunia15 Pokaż wiadomość
probowalam znalesc taki temat w straznicy z tego roku tlumaczac go na polski i nie stety nie bylo. Wydaje mi sie ze to poprostu jest cos z typu tych ksiazek odstepcow:P
przeciez Ci napisalam, ze to nie bedzie z tego samego roku, bo polski przeklad pojawia się pozniej
Poza tym to byla oryginalna straznica angielska, specjalnie dla Ciebie poprosze kolege, który ma te Straznice z okresu, gdy cala jego rodzina byla ŚJ, zeskanuje Ci to i wysle, żebyś nie pisała, że to książki odstępców

mam nadzieje,ze będzie mu sie chcialo to zrobic

Edytowane przez kilianna
Czas edycji: 2009-01-03 o 17:58
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 17:57   #595
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie oszukuję CIę. Po co? Żeby zyskac aprobatę? Wychodzę z założenia, że wy zadajecie pytania a jako ŚJ odpowiadam na nie.
Co do pytań zadawanych przez ŚJ, to przecież nie narzucają co masz odpowiedziec. Mozesz odpowiedziec co Ci się tylko podoba. Oni przedstawią Ci biblijny punkt widzenia na daną kwestię. To nasze zadanie.
Tak wogóle to co rozumiesz przez oszustwo?
Twoje kopiowane wypowiedzi.
Ale widzisz, mozna odpowiadac samemu? Mozna.
Stary 2009-01-03, 18:00   #596
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Elliannia Pokaż wiadomość
To nie była zgryźliwość, ale ironia. Oryginały pism raczej nie spadły wam z nieba do Warszawy, jak już coś to są trzymane w Watykanie

Zastanawiam się, co chcesz osiągnąć ignorowaniem moich pytań...
Zresztą się nie muszę zastanawiać, bo wiem - nie chcesz odpowiadać na to, co Ci nie w smak

I jeszcze jedno pytanko dowalę, a mianowicie : Dlaczego mówicie, że Jezus nie jest wszechmocny, skoro w waszej biblii pisze 'Dano mi wszelką władzę na niebie i ziemi' (Mt 28:19), i dlaczego mówicie że Jezus to bóg (z małego b), skoro w waszej biblii pisze 'Mój Pan i mój Bóg' (J 20:28)

Jezus jest w stanie i ma prawo używać swej mocy w całym wszechświecie. Jako „Król królów i Pan panów” został upoważniony, żeby w sferze widzialnej i niewidzialnej ‛obrócić wniwecz wszelki rząd oraz wszelką władzę i moc’ wrogie Ojcu (Objawienie 19:16; 1 Koryntian 15:24-26). „Bóg nie pozostawił niczego” — oczywiście z wyjątkiem siebie — „co nie byłoby (...) podporządkowane” Jezusowi (Hebrajczyków 2:8; 1 Koryntian 15:27). W żadnym wypadku Jezus nie mogłby nadużyc swej mocy. Przecież szczerze kocha Ojca i zawsze chce Mu się podobać (Jana 8:29; 14:31). Doskonale wie, że Jehowa nigdy nie nadużywa swojej wszechmocy. Na własne oczy wielokrotnie widział, jak szuka On sposobności, by ‛ukazać swą siłę dla dobra tych, których serce jest wobec niego niepodzielne’ (2 Kronik 16:9). Jezus miłuje ludzi tak jak Ojciec, możemy więc mieć pewność, że zawsze będzie korzystał z uzyskanej mocy w pożyteczny sposób (Jana 13:1). Dał już tego niezbite dowody.
. W Księdze Rodzaju 17:1 Jehowa oznajmia : „Ja jestem Bogiem Wszechmocnym”, a w Księdze Wyjścia 18:11 czytamy: „Jehowa jest większy niż wszyscy inni bogowie”.
Znamienne są też słowa Jezusa zanotowane w Jana 8:17, 18, gdzie czytamy: „Napisano w Prawie waszym: ‛Świadectwo dwóch ludzi jest prawdziwe’. Ja jestem świadkiem dla siebie i świadkiem dla mnie jest Ojciec, który mnie posłał”. Jezus zwraca tu uwagę na fakt, że on i Ojciec, to znaczy Bóg Wszechmocny, muszą być dwiema odrębnymi istotami w przeciwnym razie bowiem jakże mogłoby być dwóch świadków?
Ponadto Jezus zaznaczył, że nie jest Bogiem, gdy rzekł: „Dlaczego nazywasz mnie dobrym? Nikt poza Bogiem nie jest dobry” (Marka 10:18, BT). Jezus chciał przez to powiedzieć, że nikt nie jest tak dobry, jak Bóg, nawet sam Jezus. Bóg jest dobry w sposób odróżniający Go od Jezusa.
Jehowa Bóg jest Stwórcą (Objawienie 4:11). Nie miał początku i nie będzie mieć końca; jest wszechmocny (Psalm 90:2). Jezus natomiast miał początek (Kolosan 1:15, 16). O Bogu, którego nazwał swoim Ojcem, powiedział: „Ojciec jest większy niż ja” (Jana 14:28). Wyjaśnił też, że są sprawy, o których nie wie ani on, ani aniołowie w niebie, tylko Ojciec (Marka 13:32).
Co więcej, Jezus modlił się do swego Ojca, mówiąc: „Nie moja wola, lecz twoja niech się dzieje” (Łukasza 22:42)
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-03, 18:02   #597
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
przeciez Ci napisalam, ze to nie bedzie z tego samego roku, bo polski przeklad pojawia się pozniej
Poza tym to byla oryginalna straznica angielska, specjalnie dla Ciebie poprosze kolege, który ma te Straznice z okresu, gdy cala jego rodzina byla ŚJ, zeskanuje Ci to i wysle, żebyś nie pisała, że to książki odstępców

mam nadzieje,ze będzie mu sie chcialo to zrobic

Co prawda nie jestem Sylwunia, ale mam małą sugestię: skoro masz rodzinę ŚJ to czemu ich nie popytasz, tylko na wizażu?
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-03, 18:05   #598
dusia139
Wtajemniczenie

Muszę już iść, mam nadzieję, że troszkę rozwiałam wątpliwości co do naszej religii. Bardzo się starałam, chociaż niektórych najwyrazniej to nie zadowala.
Pozdrawiam.
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-03, 18:05   #599
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Co prawda nie jestem Sylwunia, ale mam małą sugestię: skoro masz rodzinę ŚJ to czemu ich nie popytasz, tylko na wizażu?
nigdy nie napisalam,ze mam rodzine ŚJ, nie wymyślaj
pisalam o koledze, ktory byl kiedys ŚJ i jego rodzina.
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 18:08   #600
shonya
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez expectation Pokaż wiadomość
Pomiędzy ŚJ a KK pozostaje tylko kwestia INTERPRETOWANIA słów biblijnych. Niektórzy robią to zbyt dosłownie. I jak już zostało tu napisane przypowieść o siewcy zostaje odebrana jako przestroga dla rolników...

a skąd wiadomo, że katolicka interpretacja jest tą dobrą? jak można zarzucać Świadkom, że ich interpretacja jest zła, jeśli katolicy też mają swoją?
o to w tej dyskusji chodzi - o różnice między wiarą Świadków a Katolików.
skąd pewność, że przypowieść o siewcy jest parabolą? bo ktoś kiedyś tak powiedział? hm?
nie bronię żadnej ze stron, bo jestem ateistką, ale argument, że oni interpretują źle nie jest żadnym argumentem.
można polemizować, dlaczego katolicy interpretują tak, a Świadkowie tak - ale nie można stwierdzić, że któraś ze stron się myli
shonya jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości