|
|
#1861 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
Ale z tym łukiem podniebiennym to ja pewna nie jestem, czy on faktycznie ma poszerzyć szczękę?
Na pewno trzeba tam dopisać(do poszerzaczy) jeszcze aparat hass No nic-jutro się weźmiemy
|
|
#1862 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ekspander? to jest chyba jeszcze coś innego do poszerzania. Widzicie jednak co kilka głów to nie jedna A łuk podniebienny chyba nie rozrywa szwu podniebiennego jak hass
|
|
|
#1864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo miałam takie objawy jak Emless, że nie mogłam śliny połykać itd., ale dodatkowo nosiłam jeszcze maske Hedgera - ale to teraz ale wcześniej nosiłam sam łuk przez ponad 1,5 roku i rozszaezał
|
|
|
#1865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po co straszyć ludzi
|
|
|
#1866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1867 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zaczynam się zastanawiac czy mój aparat w ogole działa wizyte mam dopiero 20 marca (moja ortodontka ma okropne ciagle terminy i niestety liczne poślizgi w godzinach, bo przyjmuje tych bez kolejki jak jakis drucik wsykoczył czy cos). zastanawiam się bo mnie nic nie boli (czasami ząbki, ale ogolnie czasami mam dość wrażliwe, dlatego używam do tego specjalnych past), no praiwe nic. całkowicie zapominam, że go wogole mam. wolalam chyba czuć jednak ten ból większy, wiedziałabym że coś się dzieje. nic mnie nie obciera, wosku nie musze nakładać. Pare znajomych co nosili aparat pytali mnie czy problemów z wymową nie miałam, a ja nic kompletnie jakbym go w cale nie miala heh
Aparatka 23.12.2008 godzina 12:30 - góra"Smutek to coś czego nienawidzę, ale to on ukształtował moje uczucia" BECK Edytowane przez kanashimi Czas edycji: 2009-01-03 o 22:21 |
|
|
|
|
|
#1868 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie strasze ludzi, mówię tylko że łuk też poszerza, zależy kto chce ile poszerzyć i w jaki sposób. ja tam sie z tego cieszę, że przy łuku dało mi się poszerzyć i nie nosiłam hassa
|
|
#1869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1870 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakby ![]() Nie jestem pewna, ale objawy miałam podobne do elmess, z krótą tutaj pisałam kiedys o tym. ale dodatkowo nosiłąm maskę, która też coś dawała swojego do tego rozszerzania ![]() a jak nosiłam łuk przez ponad 1,5 roku to też mi się szczęka poszerzyła, ale bez tego rozerwania czy coś, bo nie czułam bólu w podniebieniu, tak jak czułam to teraz
|
|
|
#1871 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1872 |
|
Zakorzenienie
|
spoko, napisałam wyrażnie, a kto się w to bardziej zagłębia to wie
A są jeszcze od tego ortodonci, którzy powinni wyjaśnić funkcję i łuku i hassa ![]() Tyle ode mnie ![]() Ide zakłądac moje 4 wspaniałe wyciągi przednie
|
|
#1873 |
|
Kokon pro
|
jest jeszcze hass i expander oba poszerzaja szczeke rowniez rozrywajac szew
sam luk podniebienny niekoniecznie ja mialam tylko po to zeby trzonowce staly w jednej linii i nie wedrowaly sobie i dzieki temu mozna je bylo rowno poustawiac jest maska twarzowa, headger, twinblock i rozne takie tam ktore mozna dodac do faq ustrojstwa jest od groma i jeszcze troche
|
|
|
|
|
#1874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i hedger też
|
|
|
#1875 |
|
Przyczajenie
|
hej wszystkim
![]() w tym wątku jestem pierwszy raz, bo oczywiście planuję założyć aparacik żeby zlikwidować diastemę i mam prośbe do tych którzy leczyli swoje ząbki w gorzowie, żeby podali namiary na ortodontę, z którego są zadowoleni.i jeszcze pytanko :P mam przerwę między jedynkami ale też dwójki są oddalone od jedynek o jkies 1,5 mm. i czy aparat złączy mi je wszystkie naraz czy najpierw jedynki, później dwójki no i jeszcze później trójki dołączyć?.. kurcze.. trochę niejasno.. ale chodzi mniej więcej o to, cze zęby będą tak jakby przesówane po linii łuku(czyli po kolei) czy też będą tak jakby zmniejszając trochę łuk wszystkie na raz przesówane..? jeśli ktoś zrozumiał, o co mi chodzi, to proszę o odp
|
|
|
|
|
#1876 |
|
Raczkowanie
|
u mnie minęło już 2 msc i 19 dni
.w srode wizyta, chyba wezme fioletowe gumki, zreszta zobacze co tam mam. moja orto taka uciecha jak polujemy na gumki, ahaha . Edytowane przez Kate_Austen Czas edycji: 2009-01-03 o 23:42 |
|
|
|
|
#1877 |
|
Raczkowanie
|
ja chyba po tym co pokazalaś na zdjęciu zdecyduje się na niebieskie
bardzo ladnie wyglądaja
Aparatka 23.12.2008 godzina 12:30 - góra"Smutek to coś czego nienawidzę, ale to on ukształtował moje uczucia" BECK |
|
|
|
|
#1878 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
poza tym to dopiero początek, na raz nie ejstem w stanei ogarnać tego, tym bardziej sama. Co chwila mi sie cos przypomina, a zanim zapisze poprzednie to zapominam![]() a zębami to różnie bywa. zobaczysz,że nie raz jeszcze w trakcie leczenia beda tak Cię boleć ,ż ena jogurtach będziesz żyć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
ale z reguły jest tak ,że przesuwa się wszytsko po troszku, niektóre zęby bardziej inne mniej
|
|
|
|
#1879 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wosku nigdy nie nakładałam. mówiłam normalnie, też nie czuję, że mam aparacik, a mam na dwóch łukach boleć zacznie przy zmianie łuku. u mnie będzie to pod koniec lutego. bo na pierwszej wizycie po założeniu aparatu mam tylko zmianę gumek. do góry białe (bo mam do góry aparat kosmetyczny) na dole różowe (metal, nie widać, wiec mogę sobie pozwolić na troszkę ekstrawagancji )
|
|
|
#1880 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A nie możesz się umawiać na wizytę z pewnym wyprzedzeniem? Ja u mojej ortodontki robię tak, że umawiam się na wizytę 2 miesiące w przód - tzn. jak od niej wychodzę, to już jestem umówiona na kolejny miesiąc (zrobiłam to miesiąc wcześniej) i umawiam się na za dwa. Zresztą sama mówi, żeby tak robić, bo terminy miewa długie. Ja różnicę w wymowie odczuwam jedynie przy literce "s" - nie jest to już takie dźwięczne "s" jak dawniej, ale zrobiło się bardziej szumiące. Denerwuje mnie to zwłaszcza na angielskim, gdzie czasem w zdaniu pojawia się parokrotnie i tak szumię... Może i tego zbytnio nie słuchać, ale ja się z tym dziwnie czuję.Lekkie problemy z mówieniem miałam za to po wyrwaniu pierwszej piątki, opanowałam to po paru dniach. Przy wyrywaniu kolejnych już nie było problemu. |
|
|
|
|
|
#1881 |
|
Zakorzenienie
|
a ja dziś miałam sen...śniło mi się,że zamek mi odłamał
...Dobrze,że to tylko był sen.... miłego dnia
|
|
#1882 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no ale mają do mnie dzwonić jakby termin wcześniejszy się pojawil. Podczas tej wizty już chyba będę mieć wymiane łuku , zresztą nie wiem. Chciałabym jak najszybciej zobaczyć efekty.Cytat:
Aparatka 23.12.2008 godzina 12:30 - góra"Smutek to coś czego nienawidzę, ale to on ukształtował moje uczucia" BECK Edytowane przez kanashimi Czas edycji: 2009-01-04 o 12:00 |
||
|
|
|
|
#1883 |
|
Zakorzenienie
|
Odnośnie FAQ
![]() Napiszę rozdział "aparatowe SOS"(oklejone zamki, raniące druty), jak wygląda zdejmowanie aparatu i co po zdjęciu jak napiszę to Wam wkleję-jak będą jakieś uwagi, to napiszecie ![]() A w ogóle to jak to FAQ miałoby wyglądać, bo ja nie bardzo mam wyobrażenie to byłby wątek, tak?
|
|
#1884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dopiero gdy bede miec ten aparat Jeszcze nigdy nie widzialam takiego pieknego koloru gumek Ja juz sobie zrobilam plan kolorow gumek, jakie bede chciala miec 1. bladorozowe 2. bladofioletowe 3. pistacjowe 4. niebieskie (jak Kate_Austen )5. pomaranczowe ![]() Tylko ciekawe czy moja orto bedzie miala takie...
|
|
|
#1886 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak jak na włosomaniaczkach o : KLIK! ![]() myślałam też że byłoby miło gdybys TY i dziewczyny które maja juz zdjęte aparaty napisały częśc" Zdejmowanie aparatu i retencja" ![]()
|
|
|
|
#1887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak tak, co wiem to napiszę. Właśnie tworzę
|
|
|
#1888 |
|
Rozeznanie
|
Rozwaliłaś mnie xD
|
|
#1889 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#1890 |
|
Rozeznanie
|
Nie, no grunt to fachowe przygotowanie, tak?:P
Ja miałam podobnie, ale póki co zakochałam się w moich przeźroczystych gumkach :P. I chyba takie same założę sobie w dniu studniówki, chyba, że będą jakieś ładne fioletowe pod kolor kiecy ;-). A i jeszcze tak a propo dziewczyn, które narzekały, że ząbki im ciemnieją w aparacie.. No szlag mnie trafia jak to czytam.. Spójrzcie na zdjęcia jakie wyżej umieściła Kate_Austen. Jej ząbki wręcz wybieliły się. Mając aparacik większość z Was myje częściej paszczękę niż poprzednio. Jeżeli ząbki macie żółte, to ograniczcie kawę, herbatę, papierosy.. Zmieńcie pastę na wybielającą [polecam Cresta, ale tylko osobom o mocnych zdrowych zębach, bo pasta jest dość mocna], używajcie sody, cytryny, cokolwiek, ale nie zwalajcie winy na Bogu ducha winny aparacik ;-).
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:02.

)

wizyte mam dopiero 20 marca (moja ortodontka ma okropne ciagle terminy i niestety liczne poślizgi w godzinach, bo przyjmuje tych bez kolejki jak jakis drucik wsykoczył czy cos). zastanawiam się bo mnie nic nie boli (czasami ząbki, ale ogolnie czasami mam dość wrażliwe, dlatego używam do tego specjalnych past), no praiwe nic. całkowicie zapominam, że go wogole mam. wolalam chyba czuć jednak ten ból większy, wiedziałabym że coś się dzieje. nic mnie nie obciera, wosku nie musze nakładać. Pare znajomych co nosili aparat pytali mnie czy problemów z wymową nie miałam, a ja nic kompletnie jakbym go w cale nie miala heh

3/3/6-22/7/8