Świadkowie Jehowy-prawda - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-03, 14:15   #361
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

Cytat:
Napisane przez lorelei Pokaż wiadomość
Powiedz mi jezeli tak doslownie interpretujecie Biblie i opieracie na niej cala swoja wiare, to chyba musicie miec jej tlumaczenia bezposrednio z oryginalow zeby uniknac bledow w tlumaczeniu. Tak? Chodzi mi oczywiscie o Nowy Testament.
Ponawiam swoje pytanie .
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 14:21   #362
byliczka
Zakorzenienie

Powiem krótko, po tym wszystkim co piszesz, odpowiedziałaś na moje pytanie po raz kolejny cytatami zinterpretowanymi w sposób ŚJ czego prosiłam żebyś nie robiła, stwierdzam że ŚJ jest sektą, która opowiada takie dyrdymały że aż się w głowie przewraca. Ja bym proponowała wszystkich ŚJ wysłać na jakiś kurs który oduczył by naditerpretacji tekstu.

Przykład:
Ala ma kota.

Jest zdanie.

ŚJ: Alicja posiada cudownego perskiego kota, który został poczęty w Persji. Alicja zapewne również stamtąd pochodzi, a że Persja to obecnie Iran to zapewne jest terrorystką i to ona zaplanowała zamach na WTC.

Nie będę się już tutaj udzielać, bo niestety komunikacja na takim poziomie jest dla mnie rzeczą śmieszną, kiedy ja proszę o odpowiedzi Twoje a nie z PŚ a Ty po raz wklejasz mi tutaj teksty z Biblii on- line, co nie świadczy o znajomości przez Ciebie pisma tylko sprawnego pisanie na klawiaturze haseł w w w/s biblii.. Widocznie tak zostałaś wychowana. Nie moja sprawa.
Tymczasem życzę miłego napastowania ludzi swoim: "głoszeniem "prawdy" ".
Stary 2009-01-03, 14:22   #363
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ryfka Pokaż wiadomość
Jestem na medycynie, na lekarskim. Mój kolega należy do ŚJ. Oczywiście padło pytanie o transfuzję- powiedział, że nie zrobi. Że odda ten przypadek innemu lekarzowi. Kiedy zapytaliśmy co zrobi jeśli będzie sam na dyżurze dalej trwał przy- 'moja religia mi zakazuje'. Zapytany czy będzie informował swoich przyszłych pracodawców o tym, że jego religia mu nie pozwala i że transfuzji robić nie będzie nie odpowiedział. Szczerze? Mam nadzieję, że zostanie dermatologiem w przychodni.
Otóż to. I szlag mnie trafia, gdy ktoś próbuje mi wmówić, że ŚJ może zostać kim tylko chce. I niestety - uważam, że nie każdy zawód powinien być dostępny dla ŚJ. Zresztą, jeśli w innej religii też są takie głupie zakazy, też.

Cytat:
Napisane przez purple Pokaż wiadomość
Ponawiam swoje pytanie o hierarchię u ŚJ - czy u Was wszyscy są "braćmi" czy jest jakiś np "starszy brat" itp ?

Dodatkowo zapytam - jak wygląda przyjmowanie nowego członka (nie wiem jak inaczej to nazwać) do ŚJ ? Powiedzmy przychodzi ktoś kto mocno wtajemniczony nie jest, coś tam słyszał, spodobało mu się i chciałby do Was dołączyć. Czy taki ktoś ma jakieś szkolenia, kursy ? Kto go wprowadza w to wszystko ? No i przede wszystkim w jaki sposób sprawdzacie czy dana osoba się nadaje ?
Skojarzenia to przekleństwo

Cytat:
Napisane przez kleo14 Pokaż wiadomość

I jeszcze jedno. Padały pytania o transfuzję krwi, a ja jestem ciekawa jak jest z przeszczepami?
Identycznie, jak z transfuzją. ZAKAZ. Bez względu na wszystko. Niech dziecko Twoje umiera na Twoich oczach - co z tego? JA i moje trafienie do Boga jest ważniejsze

Pytanie też mam jeszcze: dlaczego ŚJ w ogóle nie mogą świętować? Przecież to szalenie zubaża inteligencję, doznania, doświadczenie
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 14:26   #364
kybele
Rozeznanie

z tego co wiem przeszczepy sa ok jesli nie podadza do tego krwi...
kybele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 14:26   #365
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez byliczka Pokaż wiadomość
Od razu z góry chciałam przeprosić Moda za taką a nie inną formę wypowiedzi, niemniej jednak odnoszę wrażenie że pytania na które większość chce uzyskać zostają pomijane, a mnie bardzo ale to bardzo interesują odpowiedzi:

1. Dlaczego nie przyjmujecie komunii, skoro Jezus ustanowił sakrament Eucharystii i powiedział aby przyjmować jego ciało i krew pod postacią chleba i wina na Jego pamiątkę.

2. Dlaczego nie świętujecie Narodzin Jezusa?

3. Nigdzie Pan Jezus nie zniósł 10 przyjazań. Powiedział że 2 pierwsze są najważniejsze ale nigdzie nie powiedział że reszta jest nie ważna. Co w takim razie?

Pamiętaj aby dzień święty święcić: Każdego siódmego dnia winni brać udział w „odpoczynku Boga” Stwórcy, mieć czas dla Niego i dla siebie, poddać się Jego odradzającemu działaniu.

Czcij ojca swego i matkę swoją: Naród, w którym młode pokolenie nie oddaje rodzicom należnej im czci, nie może trwać w swoim istnieniu.

Co jeśli Sylwio, Dusiu i inne dziewczyny które są ŚJ, jeśli Wasze mamy postanowią zmienić wiarę i odejsć od ŚJ? Bóg nakazał szanować rodziców. Co w takim razie zrobicie? Zapomnicie że ktoś Was nosił przez 9 miesięcy jak pasożyta w swoim ciele, który żywił się tym co jadły Wasze matki, cierpiały z powodu ciężaru dziecka w swoim ciele i cierpiały rodząc Was? Odchodząc od ŚJ stają się dla Was NIKIM?

itd. nie będę wymieniać wszystkich bo są znane.

Bardzo proszę o ODPOWIEDŹ a nie sypanie mi cytatami z Biblii dobrze?
O ODPOWIEDŹ a nie cytowanie mi pisemek typu Strażnica i inne.
Jak mam odpowiadac sama z siebie? Wiara SJ opiera sie na Bibli wiec moje słowa chce potwierdzać Biblią. Na punkt 1 juz odpowiedzialam. Teraz 2.

Zeby obchodzic czyjes urodziny trzeba znac ich date , prawda?
A czy znamy date urodzin Jezusa?. Nie znamy poniewaz w Biblie nie podano takiej daty. Jedyne co opisane jest w biblie to czas w ktorym urodzil sie Jezus.
Ksiega Łukasza 2 rozdzial

"6 Kiedy tam przebywali, nadszedł dla Maryi czas rozwiązania. 7 Porodziła swego pierworodnego3 Syna, owinęła Go w pieluszki i położyła w żłobie, gdyż nie było dla nich miejsca w gospodzie. 8W tej samej okolicy przebywali w polu pasterze i trzymali straż nocną nad swoją trzodą. "

Obecnie obchodzone sa urodziny Jezusa w grudniu, a powedz czy w grudniu pasterze mogli pasc owce na polach? Oczywiscie ze nie. Wiec napewno to nie jest grudzien, prawdobodobnie byla to jesien. Ale jesli Jezus chcialby zeby obchodzono jego urodziny, podal by date i powiedzial cos podobnego jak Pamiatka jego smierci "czyncie to na moja pamiatke" Ale takiego nic niema. A co do obchodzenia urodzin

Podam historie biblijne. Biblia donosi jedynie o dwóch ludziach, którzy świętowali swe urodziny — byli nimi egipski faraon i Herod Antypas .

Ksiega Rodzaju 40rozdiał

" 18 Wówczas Józef odpowiedział i rzekł: „Oto jego wyjaśnienie: trzy kosze to trzy dni. 19 Za trzy dni faraon podniesie twoją głowę i zawiesi cię na palu; a ptaki będą z ciebie wyjadać twoje ciało”.
20 A trzeciego dnia były urodziny faraona i urządził on ucztę dla wszystkich swych sług, i pośród swoich sług podniósł głowę przełożonego podczaszych oraz głowę przełożonego piekarzy. 21 I przełożonego podczaszych przywrócił na jego stanowisko podczaszego, tak iż dalej podawał faraonowi do ręki kielich. 22 Ale przełożonego piekarzy powiesił, zgodnie z wyjaśnieniem, jakie podał im Józef.nieniem, jakie podał im Józef."
Faraon nie sluzyl Bogu i obchodzil urodziny.
Ksiega Mateusza 14
"6 Ale gdy obchodzono urodziny Heroda, zatańczyła na nich córka Herodiady i tak bardzo się spodobała Herodowi, 7 że pod przysięgą obiecał jej dać, o cokolwiek poprosi. 8 Wtedy za namową matki powiedziała: „Daj mi tu na półmisku głowę Jana Chrzciciela”. 9 Król wprawdzie się zasmucił, ale ze względu na swe przysięgi i na tych, którzy z nim półleżeli przy posiłku, nakazał, żeby ją dano; 10 i posłał, i kazał ściąć Jana w więzieniu. 11 I przyniesiono jego głowę na półmisku, i dano dziewczęciu, ona zaś zaniosła ją swej matce."

Herod rowniez nie byl sluga Bozym. Urodziny w bibli przedstawiono negatywnie. A w dodatku JEzus ustanowil obchody swojej smierci a nie urodzin.
Sylwiunia15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 14:27   #366
niro
Raczkowanie

a jak dzisiaj poszło głoszenie?? jakieś wymierne efekty??

a swoją drogą też mam juz dosć ciągłego cytowania bibli - mów swoimi słowami

i mam jedno pytanie

starszy waszego zbory ( chyba tak sie to nazywa) jaki zawód wykonuje na codzień i jakie ma merytoryczne przygotowanie do głoszenia słowa Bożego?
niro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 14:27   #367
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwiunia15 Pokaż wiadomość
To ze rodzice sa SJ nie znaczy ze dziecko tez musi byc SJ. Jesli tak postepuje napewno nie jest SJ. Zdarzają sie przypadki ze rodzice sa Swiadkami Jehowy a dzieciom nie odpowiadaja zasady panujące w tej religi i wola korzystac z życia. Rodzice nigdy nie odrzucaja swojego dziecka! Dziecko zawsze bedzie mialo jednych rodzicow i rodzice bede je wspierac nawet wtedy gdy wybierze inna droge zycia.
Nie wciskaj mi kitu, proszę. Mam koleżankę SJ i ona tez nam wmawia ,że miała wybór,ze mogla przyjac religie jaka chciala ale mydli nam tylko oczy. Ona musiala to przyjac bo inaczej jej rodzice by ja odrzucili.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10323074]

Identycznie, jak z transfuzją. ZAKAZ. Bez względu na wszystko. Niech dziecko Twoje umiera na Twoich oczach - co z tego? JA i moje trafienie do Boga jest ważniejsze

Pytanie też mam jeszcze: dlaczego ŚJ w ogóle nie mogą świętować? Przecież to szalenie zubaża inteligencję, doznania, doświadczenie[/QUOTE]

Też mnie to zastanawia. Aha, moja kolezanka nawet Sylwestra nie obchodzi bo ' takie sa zasady'. Czemu?
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 14:31   #368
byliczka
Zakorzenienie

Obecnie obchodzone sa urodziny Jezusa w grudniu, a powedz czy w grudniu pasterze mogli pasc owce na polach? Oczywiscie ze nie. Wiec napewno to nie jest grudzien, prawdobodobnie byla to jesien. Ale jesli Jezus chcialby zeby obchodzono jego urodziny, podal by date i powiedzial cos podobnego jak Pamiatka jego smierci "czyncie to na moja pamiatke" Ale takiego nic niema. A co do obchodzenia urodzin.

Ale dlaczego pasterze nie mogli pasać owiec na polach w grudniu? Bo chyba nie rozumiem?
Stary 2009-01-03, 14:31   #369
niro
Raczkowanie

[quote=Sylwiunia15;1032314 5]Jak mam odpowiadac sama z siebie? Wiara SJ opiera sie na Bibli wiec moje słowa chce potwierdzać Biblią. Na punkt 1 juz odpowiedzialam. Teraz 2.

A czy znamy date urodzin Jezusa?. Nie znamy poniewaz w Biblie nie podano takiej daty. Jedyne co opisane jest w biblie to czas w ktorym urodzil sie Jezus.

"6 Kiedy tam przebywali, nadszedł dla Maryi czas rozwiązania. 7 Porodziła swego pierworodnego3 Syna, owinęła Go w pieluszki i położyła w żłobie, gdyż nie było dla nich miejsca w gospodzie. 8W tej samej okolicy przebywali w polu pasterze i trzymali straż nocną nad swoją trzodą. "

Obecnie obchodzone sa urodziny Jezusa w grudniu, a powedz czy w grudniu pasterze mogli pasc owce na polach? Oczywiscie ze nie. Wiec napewno to nie jest grudzien, prawdobodobnie byla to jesien. Ale jesli Jezus chcialby zeby obchodzono jego urodziny, podal by date i powiedzial cos podobnego jak Pamiatka jego smierci "czyncie to na moja pamiatke" Ale takiego nic niema. A co do obchodzenia urodzin

a skąd wiesz, że nie ogli pasc owiec - z tego co sie orientuje Palestyna leży w nieco innym klimacie niz Polska - nawet jeśli na półkuli północnej to jednak zdecydowanie jest tam w grudniu cieplej )

Edytowane przez niro
Czas edycji: 2009-01-03 o 14:32
Stary 2009-01-03, 14:31   #370
Sylwiunia15
Raczkowanie

Wiec powiedz na podstawie czego mam odpowiadac? Wazniejsze jest to co pisze w Bibli niz to co mowi sama osoba. Przytaczam werset i sami mozecie wyciagnac wnioski.
A gloszenie poszlo bardzo fajnie 2,5h chodzenia po mrozie, wiele osob zapraszlo nas do domu zeby porozmawiac i naprawde zdazaly sie osoby ktore mowia "nie dziekuje" I jakos wcale nie probowalysmy na sile cos opowiadac, mowimy tym co chca sluchac a z ludzmi mozna bardzo ciekawie pogadac/niektorymi/
Stary 2009-01-03, 14:33   #371
Konto usunięte

Cytat:
Jak mam odpowiadac sama z siebie? Wiara SJ opiera sie na Bibli wiec moje słowa chce potwierdzać Biblią. Na punkt 1 juz odpowiedzialam. Teraz 2.

A na co dzień? Znam datę swoich urodzin, urodzin moich bliskich - obchodzę je. A dlaczego ŚJ nie? Przecież Biblia nie zakazuje tego?
No chyba, że jest w niej napisane Nie obchodźcie urodzin Agnieszki X.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 14:34   #372
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Wiec powiedz na podstawie czego mam odpowiadac? Wazniejsze jest to co pisze w Bibli niz to co mowi sama osoba. Przytaczam werset i sami mozecie wyciagnac wnioski.
A gloszenie poszlo bardzo fajnie 2,5h chodzenia po mrozie, wiele osob zapraszlo nas do domu zeby porozmawiac i naprawde zdazaly sie osoby ktore mowia "nie dziekuje" I jakos wcale nie probowalysmy na sile cos opowiadac, mowimy tym co chca sluchac a z ludzmi mozna bardzo ciekawie pogadac/niektorymi/
Badz laskawa odpowiedziec na moje pytanie oraz kolezanki, ktora zacytowalam.
Stary 2009-01-03, 14:35   #373
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez byliczka Pokaż wiadomość
Obecnie obchodzone sa urodziny Jezusa w grudniu, a powedz czy w grudniu pasterze mogli pasc owce na polach? Oczywiscie ze nie. Wiec napewno to nie jest grudzien, prawdobodobnie byla to jesien. Ale jesli Jezus chcialby zeby obchodzono jego urodziny, podal by date i powiedzial cos podobnego jak Pamiatka jego smierci "czyncie to na moja pamiatke" Ale takiego nic niema. A co do obchodzenia urodzin.

Ale dlaczego pasterze nie mogli pasać owiec na polach w grudniu? Bo chyba nie rozumiem?
Bo przewaznie w grudniu jest zimno spadl juz snieg a jak jest zimno i snieg to owiec sie nie pasie na polach
Stary 2009-01-03, 14:36   #374
Konto usunięte

Cytat:
Bo przewaznie w grudniu jest zimno spadl juz snieg a jak jest zimno i snieg to owiec sie nie pasie na polach

W Polsce - owszem. Ale cała rzecz się działa raczej gdzie indziej, prawda?
Stary 2009-01-03, 14:36   #375
Sylwiunia15
Raczkowanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10323265]A na co dzień? Znam datę swoich urodzin, urodzin moich bliskich - obchodzę je. A dlaczego ŚJ nie? Przecież Biblia nie zakazuje tego?
No chyba, że jest w niej napisane Nie obchodźcie urodzin Agnieszki X. [/quote]

a czy w bibli jest napisane?

"modlcie sie do mari"
albo "istnieje swieta trojca , jezus duch swiety i bog i to jest jedna osoba w 3"
NIe jest tak napisane a tak religia K robi. W bibli nie pisze wszytsko doslownie.
Stary 2009-01-03, 14:37   #376
niro
Raczkowanie

na podstawie własnej wiedzy

i odpowiedz na pytanie o starszego zboru jeśli mozesz

i jeszcze jedno pytanie mam

czy potrafisz powiedzieć jedna krytyczna rzecz na temat swojej wiary - co Ci nie pasuje czego nie lubisz - jest cos takiego?
Stary 2009-01-03, 14:39   #377
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Muszę Cie zmarwic. Średnia temp w grudniu wynosi tam w nocy 6 stopni a w dzien 15. Wec moze jednak owce mogly sie tam wypasac?
Ja wiem, te dane mogą sie troche roznic od tego co bylo kiedys ale jednak tam nie ma takiej zimy jak u nas.
Stary 2009-01-03, 14:39   #378
byliczka
Zakorzenienie

Sylwio no właśnie problem w tym że z Palestynie raczej śnieg nie spadał
A nie , przeprasza, zaraz powiesz ze może wtedy padał tam śnieg. Sory.

Masz odpowiadać tak jak odpowiadają katolicy, którzy na cytaty z pisma mają swoje zdanie, a nie interpetację którą napisano nie wiadomo gdzie i JAK!

No i teraz popatrz sobie tak z boczku na siebie.
Opisałaś nam dokładnie przeanalizowany fragment kiedy to pastuszkowie paśli owce i od razu stwierdziłaś że grudzień to nie może być bo wtedy zwykle jest zimno i śnieg jest.
Powiedziałaś to na podstawie obserwacji pogodowych tutaj.
Ale przecież Jezus nie przyszedł na świat w polsce a tam gdzie p[rzyszedł ludzie pewnie do dziś nie wiedzą jak wygląda śnieg.
Co teraz odpowiesz na to?

Jeszcze chciałam powiedzieć jedną rzecz. Zobacz: gdy człowiek w KK popełnia błąd, uprawia seks przedmałżeński itd. wie że Pan Bóg jest łaskawy i miłościwy i wybacza człowiekowi grzechy. Oczywiście nie mówię tutaj o zabójstwach itp. Napisałaś na początku wątku że seks przedmałżeński u Was jest zakazany a jeśli ktoś się nie stosuje zostaje wykluczony. Dlaczego? Nie można wybaczyć? Pan Bóg odpuszcza Nam grzechy.
Zobacz na postać Jana Pawła II który wybaczył człowiekowi który chciał go zabić.
Jan Paweł II był człowiekiem.
Pomyśl skoro on wybaczył coś takiego, jak łaskawy jest Bóg.

Edytowane przez byliczka
Czas edycji: 2009-01-03 o 14:45
byliczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 14:40   #379
Phoce
Flawless

Cytat:
a czy w bibli jest napisane?

"modlcie sie do mari"
albo "istnieje swieta trojca , jezus duch swiety i bog i to jest jedna osoba w 3"
NIe jest tak napisane a tak religia K robi. W bibli nie pisze wszytsko doslownie.
Co do 144 tyś zbawionych macie chyba inne zdanie co?
Czyli dla Was tylko tą część trzeba dosłownie rozumieć, która się Wam podoba tak?
Check out your worth because you're worth more than that."
Phoce jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 14:40   #380
***luna
Zakorzenienie

Żaden świadek Jehowy nie powie prawdy innej niż ta głoszona przez świadków.
Chyba,że jest eks- świadkiem Jehowy.
Biblia świadków Jehowy jest ich wersją biblii.
A świadkowie wywodzą się ze spółki akcyjnej.

Świadkowie Jehowy sa uznani za sektę, która stosuje techniki psychomanipulacyjne. I dlatego można uznać,że wyznawcy świadków nie potrafią myślec samodzielnie, a powtarzają i recytują wyuczony, za przeproszeniem bełkot.
http://watchtower.org.pl/iszbin/sjsekta.htm

Nie widzę sensu wątku.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 14:41   #381
Sylwiunia15
Raczkowanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10323316]W Polsce - owszem. Ale cała rzecz się działa raczej gdzie indziej, prawda?[/quote]
tak a wiesz gdzie? w Jerozolimie dokladniej w Betlejem.
Mozesz sobie sprawdzic ze w Jerozolimie rowniez w grudniu jest temperatura niska dochodzaca zera a moze i ponizej i czasem pada snieg. Nie jest to wcale mocno oddalone od Polski. W Jerozolimie tak samo jak polsce pada snieg.
Stary 2009-01-03, 14:42   #382
e_myszka
Zakorzenienie

Cytat:

Obecnie obchodzone sa urodziny Jezusa w grudniu, a powedz czy w grudniu pasterze mogli pasc owce na polach? Oczywiscie ze nie. Wiec napewno to nie jest grudzien, prawdobodobnie byla to jesien. Ale jesli Jezus chcialby zeby obchodzono jego urodziny, podal by date i powiedzial cos podobnego jak Pamiatka jego smierci "czyncie to na moja pamiatke" Ale takiego nic niema.

przecież Jezus nie urodzil się w Polsce czy w Europie, ponadto przez ten długi czas ogólnie klimat na świecie się zmieniał. Mógł się urodzić w grudniu to niczego nie wyklucza.
Ponadto, to przecież nie Jezus spisywał Biblię więc on nie miał możliwości podania nam swojej daty urodzin

Cytat:
Z tego co widze i Ty i my wysnuwamy zupełnie inne wnioski w niektórych wypadkach na podstawie podanych framgentów.

Udało Ci isę kiedyś kogoś nawrócić na swoją wiarę?

Jak na razie nie zmienię zdania na temat ŚJ. Dałaś mi idealny przykład, że mialaś robione coś na zasadzie prania mózgu. Jesteś zapatrozna tylko i wyłącznie w pismo i skoro jest tam napisane tak a nie inaczej to Ty tak będziesz postępować. Rozważ ,że czasy od momentu w którym bylo ono spisane dawno się zmieniły i nie wszytsko pasuje do obecnego stanu rzeczy.
Stary 2009-01-03, 14:43   #383
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Żaden świadek Jehowy nie powie prawdy innej niż ta głoszona przez świadków.
Chyba,że jest eks- świadkiem Jehowy.
Biblia świadków Jehowy jest ich wersją biblii.
A świadkowie wywodzą się ze spółki akcyjnej.

Świadkowie Jehowy sa uznani za sektę, która stosuje techniki psychomanipulacyjne. I dlatego można uznać,że wyznawcy świadków nie potrafią myślec samodzielnie, a powtarzają i recytują wyuczony, za przeproszeniem bełkot.
http://watchtower.org.pl/iszbin/sjsekta.htm

Nie widzę sensu wątku.
Mowie juz ktorys raz ze wczesniejsze cytaty z bibli byly z bibli online. http://online.biblia.pl Ale nawet jak uzywam waszej bibli to i tak nie sluchacie tego i mowicie ze nasza biblia jest zmieniona. wiec jak tu rozmawiac?
Stary 2009-01-03, 14:44   #384
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
Muszę Cie zmarwic. Średnia temp w grudniu wynosi tam w nocy 6 stopni a w dzien 15. Wec moze jednak owce mogly sie tam wypasac?
Ja wiem, te dane mogą sie troche roznic od tego co bylo kiedys ale jednak tam nie ma takiej zimy jak u nas.
Dokładnie. Koleżanka żyje aktualnie w Tunezji - klimat ten sam. Wczoraj wygrzewała stare kości na plaży

Sylwia, proszę Cię, wykaż odrobinę logiki, zamiast ślepo rzucać hasłami, których nie przemyślałaś.
Stary 2009-01-03, 14:44   #385
niro
Raczkowanie

Cytat:
tak a wiesz gdzie? w Jerozolimie dokladniej w Betlejem.
Mozesz sobie sprawdzic ze w Jerozolimie rowniez w grudniu jest temperatura niska dochodzaca zera a moze i ponizej i czasem pada snieg. Nie jest to wcale mocno oddalone od Polski. W Jerozolimie tak samo jak polsce pada snieg.

http://pogoda.onet.pl/0,88,1146,,,je...ma,miasto.html

taka jest pogoda dziś i w najbliższych dniach w Jerozolimie)
Stary 2009-01-03, 14:44   #386
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość
Unikalam tego wątku, żeby się nie denerwować, ale dziś weszlam i przeczytalam caly.
Moja diagnoza jest taka i z góry przepraszam jak Cię Sylwio urażę..

uważam, że jesteś osobą doroslą a może nawet jak Jezus jesteś kilkoma osobami (wierzących przepraszam, za porównanie), mam wrażenie, że siedzi was tam silna grupa, celem sprawnego odpierania argumentów. Wydaję mi się że wątek ma na celu odnotowanie pytań i zarzutów osób innej wiary, zaniesienie ich pośpiesznie na spotkanie ŚJ. Chodzi o to, żeby być gotowym na każdy zarzut i nie dać ciala na "gloszeniu". Mam takie wrażenie od samego początku, że wlaśnie o to tu chodzi. Przy drzwiach musicie być dobrze przygotowani i żadne pytanie nie może was zaskoczyć a Ty w ten sposób docierając do bardzo wielu osób odwalasz świetną robotę dla zboru. Znalazlaś tu wielu obeznanych i gotowych do rozmowy dyskutantów, którzy w realu zatrzasnęliby Ci drzwi przed nosem- i tyle.
Zgadzam się z Darią

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 14:45   #387
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez e_myszka Pokaż wiadomość
przecież Jezus nie urodzil się w Polsce czy w Europie, ponadto przez ten długi czas ogólnie klimat na świecie się zmieniał. Mógł się urodzić w grudniu to niczego nie wyklucza.
Ponadto, to przecież nie Jezus spisywał Biblię więc on nie miał możliwości podania nam swojej daty urodzin

Z tego co widze i Ty i my wysnuwamy zupełnie inne wnioski w niektórych wypadkach na podstawie podanych framgentów.

Udało Ci isę kiedyś kogoś nawrócić na swoją wiarę?

Jak na razie nie zmienię zdania na temat ŚJ. Dałaś mi idealny przykład, że mialaś robione coś na zasadzie prania mózgu. Jesteś zapatrozna tylko i wyłącznie w pismo i skoro jest tam napisane tak a nie inaczej to Ty tak będziesz postępować. Rozważ ,że czasy od momentu w którym bylo ono spisane dawno się zmieniły i nie wszytsko pasuje do obecnego stanu rzeczy.

Tak ale jego matka wiedziala jego date urodzin jego uczniowie pewnie tez i Jezus mogl im powiedziec swoja date. Jakos jest napisane kiedy obchodzil swoja ostatnia wieczerze 14nisan. Wiec sam podal date i napisal zeby obchodzic jego pamiatke. A o urodzinach tak nie napisal, w bibli urodzine sa przedstawione w sposob negatywny.

Dobrze sprawdz sobie w necie jaka byla dawna pogoda w Jerozolimie i czy mogl w grudniu padac snieg albo byc niskie temp, i przekonaj sie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 14:46   #388
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Mowie juz ktorys raz ze wczesniejsze cytaty z bibli byly z bibli online. http://online.biblia.pl Ale nawet jak uzywam waszej bibli to i tak nie sluchacie tego i mowicie ze nasza biblia jest zmieniona. wiec jak tu rozmawiac?
Odpowiedz na pytanie nt. świat. urodzin, imienin, sylwestra, nt. upijania się, papierosów( a tez nie wolno u was), nt seksu i antykoncepcji.
Stary 2009-01-03, 14:46   #389
Konto usunięte

I jeszcze jedno - Sylwia, czy Ty masz jakiekolwiek własne przemyślenia odnośnie wiary? Nie cytaty biblijne.
Stary 2009-01-03, 14:47   #390
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Uzywasz mojej Biblii?
Nie sądzę

Od siebie dodam,że moja kolezanka była SJ. Odeszła.
A gdy odeszła zaczęły się prześladowania: głuche telefony, śledzenie, groźby.
To są cechy sekty.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici

Edytowane przez ***luna
Czas edycji: 2009-01-03 o 14:48
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości