![]() |
#901 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
....i każdy może sobie takie Wyznanie zarejestrować.
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#902 | |
Zadomowienie
|
Dusiu, ja też ponawiam swoje pytanie
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#903 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maja Ostaszewska w jednym z telewizyjnych wywiadów wspomniała że jako osoba niechodząca na religię (jest buddystką od urodzenia) była klasowym popychadłem, była wyzywana i została doszło nawet do tego że zrzucona ze schodów.
![]() |
#904 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#905 | |
Konto usunięte
|
Jestem za zarejestrowaniem Wyznania Antenki Moherowego Berecika
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#906 |
Zakorzenienie
|
Mrochnej Tajemnicy chodziło o tych, którzy dokonują apostazji, odwracają się od religii. Też nie spotkałam się z tym, by takie osoby były publicznie szykanowane, by nikt się do niech nie odzywał i traktował jak powietrze (no chyba że na wsi się coś takiego zdarza, ale niestety nic o tym nie wiem).
#907 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10342319]Jestem za zarejestrowaniem Wyznania Antenki Moherowego Berecika
![]() [/quote] Zbierze się nas setka, co nie? ![]() Edit: Sory za post pod postem, miałam nadzieję że ktoś coś jeszcze dopisze zanim się wklei moje ![]()
#908 |
Zakorzenienie
|
Nie każdy. Po pierwsze podmiot zgłaszajacy się do MSWiA musi mieć znamiona religii by zostać wpisany w rejestr o czym można poczytać w tej ustawie. A po drugie i najważniejsze dla dyskusji, co już pisałam: Zgodnie z artykułem 33 ustępu 3-go tej ustawy, jeżeli wniosek o wpisanie do rejestru zawiera postanowienia pozostające w sprzeczności z przepisami chroniącymi bezpieczeństwo i porządek publiczny, zdrowie, moralność publiczną, władzę rodzicielską albo podstawowe prawa i wolności innych osób, organ rejestrowy czyli MSWiA wydaje decyzję o odmowie wpisu do rejestru lub może taki wpis uchylić.
#909 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czciłybyśmy wtedy Wielkiego Bereta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#910 |
|
Wyznanie Antenki Moherowego Berecika
TREŚĆ WNIOSKU: 1) lista zawierająca notarialnie poświadczone podpisy wnioskodawców zbierze się 100 moherkowych wizażanek 2) informację o dotychczasowych formach życia religijnego i metodach działania kościoła lub innego związku wyznaniowego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, Codzienne klepanie i plecenie na Wizażu 3) informację o podstawowych celach, źródłach i zasadach doktrynalnych, obrzędach religijnych, Upleść jak najwięcej, proszę o zgłaszanie doktryn... 4) adres siedziby kościoła lub innego związku wyznaniowego oraz dane osób wchodzących do kierowniczych organów wykonawczych: a) imiona i nazwisko, MOHERATOR b) datę urodzenia, c) adres zamieszkania, d) nazwę, serię i numer dokumentu tożsamości, e) nr PESEL, 5) statut, który powinien zawierać w szczególności: a) nazwę kościoła lub innego związku wyznaniowego różną od nazw innych organizacji, b) teren działania i siedzibę władz, c) cele działalności oraz formy i zasady ich realizacji, d) organy, sposób ich powoływania i odwoływania, zakres kompetencji oraz tryb podejmowania decyzji, e) źródła finansowania, f) tryb dokonywania zmian statutu, g) sposób reprezentowania na zewnątrz oraz zaciągania zobowiązań majątkowych, h) sposób nabywania i utraty członkostwa oraz prawa i obowiązki członków, i) sposób powoływania, odwoływania oraz kompetencje osób duchownych, o których mowa w art. 12 ust. 3, o ile kościół lub inny związek wyznaniowy przewiduje tworzenie takich stanowisk, j) sposób rozwiązania kościoła lub innego związku wyznaniowego i przeznaczenie pozostałego majątku. proszę o dopisanie się miłych moherowych wizażanek wg uznania....
![]() |
#911 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#912 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jak można sprawdzić, czy ŚJ we wniosku podali, że będą się ludziom narzucać i ich w domu nachodzić? Bo jeśli nie podali to znaczy że złożyli wniosek niezgodny z prawdą? Dokładnie ![]()
![]() |
#913 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez byliczka Czas edycji: 2009-01-04 o 19:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#914 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10342478]No faktycznie ten przykład, który Eva ID podała szalenie wielce znamienny był
![]() Widocznie jesteś lepszym autorytetem w tej dziedzinie niz specjalisci z MSWiA.
#915 |
Zakorzenienie
|
titina, ja już pisałam o tym,że SJ to sekta i załączałam źródła.
Jest też film, który to pokazuje. ![]() KK w sporadycznych przypadkach wyklucza swoich wiernych. Przypadek Mai Ostaszewskiej- bardzo przykry, nie wiem czy jednnostkowy, i podejrzewam,że związany z tym, kiedy p. Ostaszewska do szkoły chodziła. Nie słyszałam jednak by ktoś komuś w KK groził śmiercią za to,że nie stawia się na Mszy niedzielnej, nie przystępuje do spowiedzi. Nie słyszałam o pobiciach, zastraszaniu. ![]() A co do postępowania SJ- wiem,że takie sytuacje się zdarzają. I to sa przykre fakty. Nie jesteś z nami, jesteś przeciwko nam, a jeśli byłeś z nami... i się od nas odwróciłeś jesteś gorzej niż śmieciem. Do stowarzyszenia berecika (moherowego oczywiście) dołączę sie z przyjemnością. ![]()
![]() |
#916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() porządek publiczny: głoszenie- co większości osób przeszkadza, czyli zakłóca porządek zdrowie i moralność- transfuzje wolność innych osób: jeśli zrobią nie tak jak chcą inni ŚJ wylatuje na zbity pysk
![]() |
#917 |
Zakorzenienie
|
Jasne że możesz, żyjemy w wolnym kraju.
#918 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co innego można powiedzieć o takim tekście i takich ludzi? "Debora: W szkole każdy z kimś chodził. Wszyscy wyglądali na szczęśliwych. Kiedy byłam z nimi i widziałam, jak się obejmują i całują, ogarniała mnie zazdrość i czułam się samotna. Często puszczałam wodze fantazji i godzinami myślałam o chłopaku, który mi się podobał. W końcu byłam gotowana wszystko, byle tylko z nim być. (...) Przebudźcie Się!: Czy takie życie dało wam szczęście? Debora: Początkowo upajałam się wolnością i cieszyłam się, że wreszcie nie odstaję od towarzystwa. Ale nie trwało to długo. Poczułam się zbrukana, obdarta z niewinności, nic niewarta. Ogromnie żałowałam, że straciłam dziewictwo - coś, czego już nigdy nie odzyskam. Często zadawałam sobie pytania: Za kogo się uważałam? I co najważniejsze - dlaczego zlekceważyłam słuszne zasady Jehowy? (...) Przebudźcie Się!: Co powiedzielibyście młodym ludziom, którzy zastanawiają się, czy biblijne zasady moralne nie są zbyt surowe? Debora: Jeżeli porzucisz biblijne normy, twoje życie wcale nie zmieni się na lepsze. Pomyśl, co czuje Jehowa, gdy postępujesz zgodnie z jego radami. Zastanów się też poważnie nad skutkami ich lekceważenia. Pamiętaj, że nie chodzi tylko o ciebie i twoje pragnienia. To, co robisz, odbija się na innych. A bagatelizując Boże wskazówki, działasz na własną szkodę" Inne złote myśli z tego artykułu: "Ufaj Jehowie, a oszczędzisz sobie wyrzutów sumienia." "Całe noce płakałam poduszkę z żalu, że nie posłuchałam Jehowy." "Trzymajcie się zasad Jehowy i szukajcie towarzystwa osób, które też to robią. Na pewno będziecie szczęśliwsi." To, że nie zjadają się nawzajem, nie mordują odstępców, nie niszczą cmentarzy i jest ich wystarczająco dużo, żeby się zarejestrować, nie zmienia tego, że żyją i zachowują się jak sekta.
![]() |
#919 | |
|
Cytat:
Nie zgodzenie się na transfuzję krwi w obawie przed odrzuceniem od ŚJ, wybór śmierć lub kalectwo.
![]() ![]() |
![]() |
#920 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#921 | |
|
Cytat:
Ich działalność jest bardzo kontrowersyjna.
![]() ![]() |
![]() |
#922 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możliwe, ale całkowicie legalna
![]() |
#923 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dokładnie. A nie mają. Żeby było jasne: absolutnie nie zamierzam głosić tu, iż ŚJ nie mogą być lekarzami itd. Natomiast będę się sprzeciwiała temu, gdy taki lekarz odmówi mi pomocy. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#924 |
Zakorzenienie
|
Historia legalizacji świadków (fragment artykułu z portalu racjonalista.pl, http://www.racjonalista.pl/pdf.php/s,3665 )
Dziś szeregowi Świadkowie częstosię oburzają, kiedy nazwać ich sektą, gdyż, powiadają: są zalegalizowaną w Polsce religią. Mało jednak z samych Świadków wie, że to na co dziś tak się powołują było przez ich władze przyjęte z wielkimi oporami: bronili się przed legalizacją jak mogli, gdyż oznaczała ona,skądinąd logicznie z punktu widzenia doktryny, konszachty z diabłem. A trzeba wiedzieć, że według tej grupy państwo jest ni mniej ni więcej tylko diabłem wcielonym, podobnie zresztą jak inne religie, w tym chrześcijańskie, nie wspominając już o ateistach. Przypomnijmy więc jak było z rejestracją ŚJ w Polsce. Otóż złożenie wniosku o rejestrację poprzedzone było kilkunastoletnimi rozmowami. ŚJ złożyli w końcu ten wniosek, w roku 1989, znużeni wieloma wyrokami karnymi za nielegalną działalność. Kierownictwo zdobyło się zresztą nie na wiele, gdyż w statucie ujawniał tylko strukturę kierownictwa wyznania, która po zarejestrowaniu miała zagwarantowaną bezkarność. W ogóle nie została opisana strukturą terenowa. Władze państwowe, które powinny odrzucić taki statut, uznały, że lepszy rydz niż nic. Duży ruch nie może działać nielegalnie. Związek jest więc wpisany do rejestru z fragmentarycznym jedynie ujawnieniem swojej organizacji. Został wpisany jako „Strażnica — Towarzystwo Biblijne i Traktatowe Zarejestrowany Związek Wyznania Świadków Jehowy". Posiadając ok. 125 tys. członków (2004) jest trzecim co do wielkości w Polsce związkiem wyznaniowym, po Kościele Katolickim i Kościele Prawosławnym. Nie ma jednak uregulowanej ustawowo sytuacji prawnej — w takiej sytuacji jest kilkanaście innych związków (np. zielonoświątkowcy, adwentyści, baptyści, karaimi, mariawici, metodyści, muzułmanie). ŚJ mają więc „gorszą" legalizację, są wpisani do rejestru podobnie jak ponad 150 innych grup i grupek religijnych. (...) Pojęcie sekty nie opiera się tutaj li tylko na kryterium formalnym, tj. fakty rejestracji lub ustawowej regulacji, czy ilościowym, tj. ilości wyznawców. Wyznanie to może być kwalifikowane jako sekta na podstawie kryterium materialnego. Na tę kwalifikację mogą wpływać m.in. izolacjonizm członków od życia społecznego poza grupą, antagonistyczne nastawienie wobec ’obcych', sposób i zakres oddziaływania na członków i zakres wpływu grupy na ich życie, agresywny lub nachalny prozelityzm, głoszenie skrajnych i apokaliptycznych nauk i in.
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2009-01-04 o 19:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#925 |
Zakorzenienie
|
Titino czy zgodzisz się odpowiedzieć na moje pytania?
#926 | |
|
Cytat:
Możesz jeszcze tylko ustosunkować się co do zdrowia i bezpieczeństwa ?
![]() ![]() |
![]() |
#927 |
Raczkowanie
|
słowo legalna chyba powinno być zamienione na legalna z zastrzeżeniami, albo ograniczeniami.
#928 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#929 |
Zakorzenienie
|
Konsekwentnie, katolicy również.
Przecież zdarza się że lekarze odmawiają z powodów religijnych aborcji gdy zagrożone jest życie matki. Już się ustosunkowałam, ufam ekspertom z MSWiA, gdyby ŚJ byli rzeczywiście destrukcyjni nie byliby legalni.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2009-01-04 o 19:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#930 |
Zakorzenienie
|
A nie no to przepraszam
![]() Odniosłam mylne wrażenie.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:07.