Świadkowie Jehowy-prawda - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-04, 18:42   #871
Elliannia
Zakorzenienie

Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

Cytat:
Napisane przez vanesia1 Pokaż wiadomość
No właśnie, też to zauważyłam
" usiłowano zniszczyć działanośc, ale przez ok. 2000 lat nikomu się to nie udało i nie uda"

Pisze to członkini organizacji, która istnieje od 137 lat, i co po chwila zmienia swoje założenia....

Elliannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 18:47   #872
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asia0282 Pokaż wiadomość
a gdzie to jest napisane o tej wojnie musze spojrzec do bibli?
Księga Joela, rozdział 4, ale to bez znaczenia. "Bóg" nie "mówił" tego do ŚJ ani do całej ludzkości, tak samo jak nie mówił do ŚJ ani do całej ludzkości o spożywaniu krwi ani o przykazaniach, ani o połowie rzeczy które ŚJ postanowili uznać za swoje zasady.
Stary 2009-01-04, 18:47   #873
asia0282
Raczkowanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10340916]A gdzie miłosierdzie boże? Czy choćby tylko - ludzkie?

Oj Mrochna, Mrochna Ale po co wolna wola? Ludźmi z wolną wolą nie da się manipulować.

O właśnie, przypomniałaś mi. Skoro studia tylko zgodne z Biblią i zasadami ŚJ, to - nie powinno być miejsca dla ŚJ na medycynie, prawie, pedagogice i wielu innych, czyż nie?

NIKT się tu nie dał zwariować, spokojna Twoja rozczochrana

EDIT: dlaczego Sylwiusia jest zbanowana?[/QUOTE]
Oczywiscie Bog wybacza kazal niegodziwych ludzi wyrzucac sposrod siebie ale jezeli taki czlowiek bedzie zalowal tego co zrobil zawsze moze wrocic. Dam Ci taki przyklad :masz przyjaciela, ale on robi cos przeciwko Tobie nie zaluje tego i dalej chce tak czynic czy z taka osoba mozna sie dalej przyjaznic?nie sadze. Tak samo jak my chcemy miec szczerych przyjaciol tak samo Jehowa chce zeby sluzyly mu tylko osoby ktore chca spelniac Jego wole ze szczerego serca.
asia0282 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 18:49   #874
SlodkoOstra
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
W biblii jest też napisane 'przygotujcie się na świętą wojnę', no i co z tego?
Dlaczego niektóre rzeczy traktujecie dosłownie, a inne nie?przecież podobno nie bierzecie udziału w walkach (o czym, notabene, zadecydowaliście po udziale w II WŚ) kto o tym decyduje?

Cytat:
Napisane przez Elliannia Pokaż wiadomość
Ale mówiąc słowa 'pijcie z niego wszyscy' podał kielich z winem, nazywając je swoją krwią, i nakłaniając do picia, skoro wy czytacie biblię i dosłownie interpretujecie fragmenty (chociażby ten o 144 tysiącach zbawionych), to dlaczego niby ten ma nie być interpretowany dosłownie
Z jednej strony zakaz przyjmowania krwi, a z drugiej to wydarzenie. Dlaczego?

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10340916]A gdzie miłosierdzie boże? Czy choćby tylko - ludzkie?[/quote]

I to jest przerażające. Popełnisz błąd-wylatujesz. I odcinają cie od rodziny, przyjaciół...Gdzie tu MIŁOŚĆ?? : - (

DUSIU, a czy wyciągnęłaś jakiekolwiek wnioski z naszych pytań i tego, że nie wszystko w Twoim wyznaniu jest logiczne?

zaznaczam pytania w poście wytłuszczoną czcionką, żeby łatwiej Ci było odpowiadać. Zadalam już kilka, nie odpowiedziałaś na żadne. Może osobny wątek stworzysz sama? Cytat pytania-odpowiedz-cytat pytania-odpowiedz...

było: talia68(-6)brzuch82(-7)biodra95(-5)udo54(-5)łydka35(-1)

SlodkoOstra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 18:50   #875
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Oczywiscie Bog wybacza kazal niegodziwych ludzi wyrzucac sposrod siebie ale jezeli taki czlowiek bedzie zalowal tego co zrobil zawsze moze wrocic. Dam Ci taki przyklad :masz przyjaciela, ale on robi cos przeciwko Tobie nie zaluje tego i dalej chce tak czynic czy z taka osoba mozna sie dalej przyjaznic?nie sadze. Tak samo jak my chcemy miec szczerych przyjaciol tak samo Jehowa chce zeby sluzyly mu tylko osoby ktore chca spelniac Jego wole ze szczerego serca.
A na pytanie o studia już nie odpowiedziałaś Szkoda
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 18:51   #876
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10341158]Ewa, ale przez całe życie stykamy się z rzeczami, które są mniej lub bardziej prawdopodobne i należy umieć rozgraniczyć fikcję od rzeczywistości Choćby Superman, Batman itd. a nikt nie wpadł na to, by uznać ich za herezję [/quote]

Właśnie o to chodzi, aby nauczyć dzieci rozgraniczać fikcję od rzeczywistości, Superman, Batman i Spiderman ratują świat przed Złem, ale nie posługują się Magią.

Ja sama lubię przygody Harrego Pottera.

Wiem, że magia jest pociągająca i na Wizażu można spotkać wątki o ezoteryce i białej magii
... sama zetknęłam się z magią i wiem, że to bardzo niebezpieczne.

W wielu krajach Potteromania była tak szalona, że organizowane były nawet specjalistyczne wyjazdy dla dzieci połączone z kursem magii, to jest właśnie niedobre, a nie książki i filmy o Potterze.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 18:54   #877
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Stanowisko Strażnicy: Wszyscy katolicy i wszystkie wyznania chrześcijańskie, odstępują od prawdziwej religii, bo nie używają imienia Jehowa. Tym samym jesteśmy chrześcijaństwem odstępczym, bo nie wychwalając tego imienia wypieramy się Boga. Skoro Bóg objawił nam Swoje imię powinniśmy się zwracać do Niego używając tylko i wyłącznie Jego imienia. Modlitwy należy kierować tylko do Jehowy, nie do Chrystusa. Zarzucają nam ze usunęliśmy słowo Jehowa z Pisma Św. i tym samym fałszujemy Słowo Boże. Jezus kiedy jeszcze był na ziemi używał imienia Jehowa, i zapoznawał ludzi z tym Bożym imieniem. Bóg sam podał ludziom to imię do odróżnienia się od tysięcy innych bóstw. Pozwolenie ludziom na zwracanie się do Boga po imieniu, stanowi o wyjątkowej miłości Boga do człowieka. Samo określenie Bóg jest określeniem nie odpowiednim, Jehowa zaś jest właściwe bo zawiera imię Boże. Pytają cynicznie jakie jest prawdziwe imię Boga? - jeśli nie Jehowa. Jeśli nie znamy imienia Boga nie możemy tez poznać samego Boga. W modlitwie Ojcze Nasz jest fragment "święć się imię Twoje", winniśmy czcić to imię a tego nie robimy, bo nie modlimy się do Jehowy. Uważają że forma Jehowa jest najstarszą znaną nam obecnie formą tego imienia, natomiast używana przez katolików forma JAHWE została wymyślona przez 19-wiecznych uczonych, badaczy i teologów. Na zdjęciu powyżej Bóg Jehowa widziany okiem nauczycieli Strażnicy.

no to juz jest przegiecie

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-04, 18:55   #878
byliczka
Zakorzenienie

Dusia o 14.31 napisała że musi już iść bo ma spotkanie.
45 minut jeszcze siedziała na wizażu, oczywiście wątek przeglądała, o 15.11 udzieliła odpowiedzi w innym wątku.

Dla mnie jest to najzwyklejsza ignorancja.
Domyślam się że na odpowiedzi do posta nad którym siedziałam dłuższą chwilę nie uzyskam.
O ile Dusia w ogóle jeszcze pojawi się w tym wątku.
Jak powszechnie wiadomo ŚJ wolą uciekać od konfrontacji.
Cóż. Bywa.
Stary 2009-01-04, 18:57   #879
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
Ale mówiąc słowa 'pijcie z niego wszyscy' podał kielich z winem, nazywając je swoją krwią, i nakłaniając do picia, skoro wy czytacie biblię i dosłownie interpretujecie fragmenty (chociażby ten o 144 tysiącach zbawionych), to dlaczego niby ten ma nie być interpretowany dosłownie
to powiedz gdzie bylby sens jesli byloby to powiedziane doslownie przez Jezusa w jaki sposob mielibysmy spozywac Jego krew skoro on jest w niebie z Bogiem i nie ma ciala wiec nie ma tez krwi. Zreszta w nowym testamencie jest napisane ze mamy sie wystrzegac krwi wiec jedno drugie by wykluczalo. To jest symbol zycia powiedzial ze w Jego krwi jest zycie wieczne bo oddal za nas zycie zebysmy my mogli zyc wieczne. Odzyskal dla nas to co Adam pierwszy czlowiek utracil.
Stary 2009-01-04, 18:58   #880
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez byliczka Pokaż wiadomość
Dusia o 14.31 napisała że musi już iść bo ma spotkanie.
45 minut jeszcze siedziała na wizażu, oczywiście wątek przeglądała, o 15.11 udzieliła odpowiedzi w innym wątku.

Domyślam się że na odpowiedzi do posta nad którym siedziałam dłuższą chwilę nie uzyskam.
Cóż. Bywa.

Z drugiej strony - jakiego ogromu wiedzy i dojrzałości do dyskusji mamy oczekiwać od 15 latki?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 19:00   #881
Elliannia
Zakorzenienie

I jeszcze ciekawostki na temat ich biblii, czyli 'pismo święte w przekładzie nowego świata' :

* tłumacze pnś nie mieli wykształcenia lingwistycznego - helloł, to jak niby mieli dobrze przetłumaczyć? To tak jakbym ja z moim marnym francuskim brała się za przekład Balzaca ^^
* w pismach greckich wstawiono w 237 miejscach imię Jehowa - jednocześnie przyznając, że nie ma zachowanych manuskryptów mogących dowodzić, że występowało ono w oryginale NT, w 80 przypadkach wstawiono 'jehowa' zamiast 'Pan' lub
'Bóg'

Ciekawe tłumaczenie:

Biblia Warszawska:
Łk 23:43 „I rzekł mu: - Zaprawdę powiadam ci, jeszcze dziś będziesz ze Mną w raju.”

przekład nowego świata:
Łk 23:43 „A on rzekł do niego: "Zaprawdę mówię ci dzisiaj: Będziesz ze mną w Raju".”

aniko 23, całe to masło maślane o jehowie to jest przekłamane, nie ma ani pół manuskryptu dowodzącego, ze występowało w NT. Więc dla mnie to bujda na resorach, że nie używając 'jehowa, będziemy się smażyć w piekle. Dodatkowo, to skoro jest to imię Boga, to kimże my, człowieki biedne jesteśmy, żeby do Boga się po imieniu jak do kumpla zwracać? Moim zdaniem to z ich strony bluźnierstwo!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-04, 19:01   #882
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Moja droga, ja ich nie obrażam, nie zwracam się do nich per :jesteś taka siaka i owaka, ale staram się im obrazowo pokazać to, jak ich sprawa wygląda dla kogoś z boku, spoza 'organizacji', licząc na to, że może trochę zrozumieją i da im to do myślenia - chcę pobudzić ich samodzielne rozumowanie i formowanie wniosków, a nie cytowanie w ślepo cytatów z strażnicy.
Oczywiście że obrażasz i na dodatek nie widzisz w tym nic złego.

Masz jakąś misję w przekonywaniu ich do własnego zdania?

Cytat:
Tak, w Polsce wlecze się dzieci do kościoła i na pielgrzymki, ale nie robi się im prania mózgu pod tytułem : cała reszta jest fuj i be, nie zostaną, zbawieni bo są poganami,
Posłuchaj katolickiego radia Maryja które chętnie wypowiada się na temat tego kto zostanie zbawiony a kto nie.

A teksty o wypraniu mózgu są bardzo obraźliwie i nie na miejscu.

Naprawdę wstydzę się jak ktoś obraża inne wyznania, religie a jak ktoś ma inne zdanie niż on - kwituje je tekstami o wypraniu mózgu. Ciekawe jeszcze jakie wyznania wg Ciebie mają wyprane mózgi?

Mamy w Polsce swobodę wyznania i obrażanie innych wyznań jest karane.

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 19:01   #883
201804200947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez byliczka Pokaż wiadomość
Cóż. Bywa.
Niestety ale wydaje mi się,że masz rację.
Szkoda,bo ja jednak-jak widać-wróciłam na wątek i mam do Dusi pytanie..
No cóż,trudno.
201804200947 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 19:01   #884
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Księga Joela, rozdział 4, ale to bez znaczenia. "Bóg" nie "mówił" tego do ŚJ ani do całej ludzkości, tak samo jak nie mówił do ŚJ ani do całej ludzkości o spożywaniu krwi ani o przykazaniach, ani o połowie rzeczy które ŚJ postanowili uznać za swoje zasady.
Biblie zawsze mozna porownac jesli masz watpliwosci przyjda swiadkowie do Ciebie porownaj Twoja biblie z ich i pokaz te wersety ktore uwazasz ze oni sobie wprowadzili sami jako swoje zasady.
Stary 2009-01-04, 19:02   #885
Eva ID

GG do Eva ID

Ja znam Syryjczyka, chrześcijanina, który posługuje się językiem Aramejskim, czyli tym, którym mówił Jezus Chrystus, on mówi Abb na Boga, a Anglicy Boga nazywają God, Niemcy jeszcze inaczej, Francuzi też inaczej.... a ŚJ uparli się na Jahwe.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-01-04 o 19:03
Stary 2009-01-04, 19:02   #886
byliczka
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10341630]Z drugiej strony - jakiego ogromu wiedzy i dojrzałości do dyskusji mamy oczekiwać od 15 latki? [/quote]

no tak.
ale skoro odważnie decyduje się odpowiedzieć na pytania, które obiecałam zebrać w 1 poście dla jasności a czmycha z wątku jak mysz pod miotłę to trochę śmieszne.
Nawet jak na 15 latkę
Stary 2009-01-04, 19:03   #887
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Cytat:
I jeszcze ciekawostki na temat ich biblii, czyli 'pismo święte w przekładzie nowego świata' :

* tłumacze pnś nie mieli wykształcenia lingwistycznego - helloł, to jak niby mieli dobrze przetłumaczyć? To tak jakbym ja z moim marnym francuskim brała się za przekład Balzaca ^^
* w pismach greckich wstawiono w 237 miejscach imię Jehowa - jednocześnie przyznając, że nie ma zachowanych manuskryptów mogących dowodzić, że występowało ono w oryginale NT, w 80 przypadkach wstawiono 'jehowa' zamiast 'Pan' lub
'Bóg'

Ciekawe tłumaczenie:

Biblia Warszawska:
Łk 23:43 „I rzekł mu: - Zaprawdę powiadam ci, jeszcze dziś będziesz ze Mną w raju.”

przekład nowego świata:
Łk 23:43 „A on rzekł do niego: "Zaprawdę mówię ci dzisiaj: Będziesz ze mną w Raju".”

aniko 23, całe to masło maślane o jehowie to jest przekłamane, nie ma ani pół manuskryptu dowodzącego, ze występowało w NT. Więc dla mnie to bujda na resorach, że nie używając 'jehowa, będziemy się smażyć w piekle. Dodatkowo, to skoro jest to imię Boga, to kimże my, człowieki biedne jesteśmy, żeby do Boga się po imieniu jak do kumpla zwracać? Moim zdaniem to z ich strony bluźnierstwo!

uwazam podobnie

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 19:05   #888
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
to powiedz gdzie bylby sens jesli byloby to powiedziane doslownie przez Jezusa w jaki sposob mielibysmy spozywac Jego krew skoro on jest w niebie z Bogiem i nie ma ciala wiec nie ma tez krwi. Zreszta w nowym testamencie jest napisane ze mamy sie wystrzegac krwi wiec jedno drugie by wykluczalo. To jest symbol zycia powiedzial ze w Jego krwi jest zycie wieczne bo oddal za nas zycie zebysmy my mogli zyc wieczne. Odzyskal dla nas to co Adam pierwszy czlowiek utracil.
Helloł, tekst 'pijcie z niego wszyscy' też pochodzi z Nowego Testamentu, to dlaczego wybraliście akurat ten o nie piciu, skoro tak dosłownie wszystko odbieracie? Dlaczego tamten tekst o nie piciu znosi nakaz o piciu? W czym jest lepszy? A może po prostu lepiej pasuje do ideologii?

Spożywać jego krew pod postacią wina mszalnego? Mówi Ci to coś? Nasz sakrament komunii polega na spożywaniu Ciała Jezusa (opłatek umaczany w winie lub sam opłatek), bądź też w wyjątkowych sytuacjach spożywanie opłatka i spożycie wina z kielicha (sama przystąpiłam kiedyś do takiej komunii)

Stary 2009-01-04, 19:06   #889
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SlodkoOstra Pokaż wiadomość
Uważam że przesadzasz. Trzeba nazywać rzeczy po imieniu. Obiektywne źródła nazywają ŚJ sektą - organizacją działającą destruktywnie na swoich członków. To nie jest ubliżanie tylko stwierdzenie faktu.
To proszę o podanie tych źródeł a jak je podasz to zastanowimy się czy są obiektywne.
Gdyby byli rzeczywiście destrukcyjni to nie byliby legalni,tymczasem ŚJ sa prawnie w Polsce zarejestrowani w rejestrze wyznań i są też przez to prawo chronieni.

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2009-01-04 o 19:09
Stary 2009-01-04, 19:08   #890
vanesia1
Zadomowienie

Cytat:

'Bóg'

Ciekawe tłumaczenie:

Biblia Warszawska:

przekład nowego świata:

Elliannia
, ja na religii w szkole podstawowej spotkałam się z jeszcze subtelniejszym przekłamaniem - wystarczy zmienić miejsce przecinka na :
" Zaprawdę powiadam ci jeszcze dziś, będziesz ze mną w raju".
Słyszałam, że właśnie ŚJ zarzucają tutaj "naszemu" Bogu to, że nie precyzuje swoich obietnic i przeciąga ich dotrzymanie w nieskończoność.

Ponadto, nie zgodzę się z opinią którejś z dziewczyn, że nie znając imienia Boga nie da się poznać jego samego. Oczywiście, że się da.

Titina, jeśli jesteś Świadkiem Jehowy, to odpowiedz proszę ma moje wcześniejsze pytanie dotyczące bicia dzieci?

Tym razem to będziesz TY!

Edytowane przez vanesia1
Czas edycji: 2009-01-04 o 19:09
vanesia1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 19:12   #891
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Titina, jeśli jesteś Świadkiem Jehowy, to odpowiedz proszę ma moje wcześniejsze pytanie dotyczące bicia dzieci?

Nie jestem Świadkiem Jehowy ale najprościej na świecie nie godzę się na obrażanie ludzi ze względu na uch wyznanie.

Stary 2009-01-04, 19:12   #892
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
I moje
Stary 2009-01-04, 19:14   #893
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
Oczywiście że obrażasz i na dodatek nie widzisz w tym nic złego.

Masz jakąś misję w przekonywaniu ich do własnego zdania?
Skoro oni mogą mieć misje w przekonywaniu mnie do ich zdania? Sama wspominasz o swobodzie

Naprawdę nie uważam żebym kogokolwiek obraziła, przykro mi że tak to odbierasz, że moja chęć niesienia pomocy i otworzenia im oczu jest odbierana jako obrażanie, nie do tego dążyłam, chciałam jedynie wykazać im błędy w logice i zasadach ich religii, bo nie miały szansy poznać innych, nie namawiam na katolicyzm. Pisałam niejednokrotnie, dla mnie człowiek może wierzyć w drzewo, motylka albo kwiatek, byleby był dobry i nie usiłował nawracać mnie na siłę.

Cytat:
Posłuchaj katolickiego radia Maryja które chętnie wypowiada się na temat tego kto zostanie zbawiony a kto nie.
O radiu Maryja wypowiadać się nie będę, jeśli się nie orientujesz że większość księży, zakonników jest mu przeciwna, ale po prostu nie mogą z nim nic zrobić.

Cytat:
Przeczytaj sobie jakikolwiek artykuł dotyczący sekt, tam zwrot 'pranie mózgu' występuje bardzo często. Nie zgaddzam się z wieloma rzeczami w naszym kraju, m.in. o przyznaniu im statusu zarejestrowanego związku wyznaniowego.

Cytat:
Naprawdę wstydzę się jak ktoś obraża inne wyznania, religie a jak ktoś ma inne zdanie niż on - kwituje je tekstami o wypraniu mózgu. Ciekawe jeszcze jakie wyznania wg Ciebie mają wyprane mózgi?
Wszystkie sekty, żadna religia. No może mam pewne zastrzeżenia co do islamu i jego podejścia do kobiet, ale nie o tym dyskusja.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-04, 19:15   #894
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
To proszę o podanie tych źródeł a jak je podasz to zastanowimy się czy są obiektywne.
Gdyby byli rzeczywiście destrukcyjni to nie byliby legalni,tymczasem ŚJ sa prawnie w Polsce zarejestrowani w rejestrze wyznań i są też przez to prawo chronieni.
Prawo to gwarantuje w Polsce Konstytucja...

a tak jako ciekawostkę Związku Wyznaniowego zarejestrowanego w Polsce, to podam przykład za Wikipedią:

Cytat:
Wielki Brat: Robert Mikołajek
Związek wyznaniowy działający na terenie Polski, prowadzi działalność badawczo edukacyjną w zakresie tworzenia zindywidualizowanych technik dążenia do wiedzy, oraz zajmuje się konstruowaniem indywidualnego oprzyrządowania filozoficznego dla osób zajmujących się poszukiwaniem wiedzy. W początkowej fazie Doktryna i Dogmat Zakonu wypracowane zostały w oparciu o nauki mistrzów zawarte w Buddyzmie, Hinduizmie, Yoga i Sztuce Zen a w późniejszym czasie przemodelowane zostały w oparciu o mistykę chrześcijańską i jej liczne nurty.

55 kg
Stary 2009-01-04, 19:15   #895
Mrochna Tajemnica
Rozeznanie

Cytat:

No dobrze, a jak wytłumaczysz to, że jednak chrześcijanie nie odwracają się masowo od tych, którzy przestali być w ich wierze? Ja się z czymś takim nie spotkałam. Chociaż owszem, wiele jest osób, które zaczynają wyzywać takich od nie wiadomo czego, ale jednak, rodzina to rodzina.
A RM to inna bajka, zawsze, w każdej religii są ludzie ortodoksyjni.

Ponawiam swoje pytanie:
Cytat:
Poza tym jak przekonujecie ludzi niewierzących? Cytowanie im Biblii nic nie da, znają ją nie tak jak wy, ale bardziej, hm... poetycko, metaforycznie. Nie wiem, ŚJ omijają moją ulicę, więc się spotkałam z nimi tylko dwa razy i nie zdążyli nic innego powiedzieć jak "dzień dobry".

Może Dusia jednak wróci i mi odpowie.

Ale mam wrażenie, że w tej religii nie ma miłości innej niż do Biblii

<3
Mrochna Tajemnica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 19:18   #896
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Prawo to gwarantuje w Polsce Konstytucja...

a tak jako ciekawostkę Związku Wyznaniowego zarejestrowanego w Polsce, to podam przykład za Wikipedią:
No i?

Stary 2009-01-04, 19:18   #897
201701090917
Konto usunięte

Jakieś 4 min. temu Dusia przeglądała watek, ale teraz już jej niestety nie widać.
Szkoda, że nie zdecydowała się odpowiedziec na pytania.
201701090917 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-04, 19:20   #898
Konto usunięte

Dalej przegląda

Dusiu, wracaj do nas
Stary 2009-01-04, 19:21   #899
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
No i?
No i Eva pokazała, jakie jeszcze 'perełki' u nas zarejestrowano, obok ŚJ.

Stary 2009-01-04, 19:23   #900
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia256 Pokaż wiadomość
Jakieś 4 min. temu Dusia przeglądała watek, ale teraz już jej niestety nie widać.
Szkoda, że nie zdecydowała się odpowiedziec na pytania.
i pewnie już się nie zdecyduje.
potwierdziła tym samym to o czym my wiedziałyśmy od pierwszego posta w tym wątku.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości