![]() |
#871 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
" usiłowano zniszczyć działanośc, ale przez ok. 2000 lat nikomu się to nie udało i nie uda"
Pisze to członkini organizacji, która istnieje od 137 lat, i co po chwila zmienia swoje założenia.... ![]()
#872 |
Zadomowienie
|
Księga Joela, rozdział 4, ale to bez znaczenia. "Bóg" nie "mówił" tego do ŚJ ani do całej ludzkości, tak samo jak nie mówił do ŚJ ani do całej ludzkości o spożywaniu krwi ani o przykazaniach, ani o połowie rzeczy które ŚJ postanowili uznać za swoje zasady.
#873 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10340916]A gdzie miłosierdzie boże? Czy choćby tylko - ludzkie?
![]() ![]() Oj Mrochna, Mrochna ![]() O właśnie, przypomniałaś mi. Skoro studia tylko zgodne z Biblią i zasadami ŚJ, to - nie powinno być miejsca dla ŚJ na medycynie, prawie, pedagogice i wielu innych, czyż nie? NIKT się tu nie dał zwariować, spokojna Twoja rozczochrana ![]() EDIT: dlaczego Sylwiusia jest zbanowana?[/QUOTE] Oczywiscie Bog wybacza kazal niegodziwych ludzi wyrzucac sposrod siebie ale jezeli taki czlowiek bedzie zalowal tego co zrobil zawsze moze wrocic. Dam Ci taki przyklad :masz przyjaciela, ale on robi cos przeciwko Tobie nie zaluje tego i dalej chce tak czynic czy z taka osoba mozna sie dalej przyjaznic?nie sadze. Tak samo jak my chcemy miec szczerych przyjaciol tak samo Jehowa chce zeby sluzyly mu tylko osoby ktore chca spelniac Jego wole ze szczerego serca. |
![]() ![]() |
![]() |
#874 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10340916]A gdzie miłosierdzie boże? Czy choćby tylko - ludzkie?[/quote] I to jest przerażające. Popełnisz błąd-wylatujesz. I odcinają cie od rodziny, przyjaciół...Gdzie tu MIŁOŚĆ?? : - ( DUSIU, a czy wyciągnęłaś jakiekolwiek wnioski z naszych pytań i tego, że nie wszystko w Twoim wyznaniu jest logiczne? zaznaczam pytania w poście wytłuszczoną czcionką, żeby łatwiej Ci było odpowiadać. Zadalam już kilka, nie odpowiedziałaś na żadne. Może osobny wątek stworzysz sama? Cytat pytania-odpowiedz-cytat pytania-odpowiedz...
![]() ![]() |
![]() |
#875 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#876 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10341158]Ewa, ale przez całe życie stykamy się z rzeczami, które są mniej lub bardziej prawdopodobne i należy umieć rozgraniczyć fikcję od rzeczywistości
![]() ![]() Właśnie o to chodzi, aby nauczyć dzieci rozgraniczać fikcję od rzeczywistości, Superman, Batman i Spiderman ratują świat przed Złem, ale nie posługują się Magią. Ja sama lubię przygody Harrego Pottera. Wiem, że magia jest pociągająca i na Wizażu można spotkać wątki o ezoteryce i białej magii... sama zetknęłam się z magią i wiem, że to bardzo niebezpieczne. W wielu krajach Potteromania była tak szalona, że organizowane były nawet specjalistyczne wyjazdy dla dzieci połączone z kursem magii, to jest właśnie niedobre, a nie książki i filmy o Potterze.
![]() |
#877 |
Zakorzenienie
|
Stanowisko Strażnicy: Wszyscy katolicy i wszystkie wyznania chrześcijańskie, odstępują od prawdziwej religii, bo nie używają imienia
![]() no to juz jest przegiecie ![]()
#878 |
Zakorzenienie
|
Dusia o 14.31 napisała że musi już iść bo ma spotkanie.
45 minut jeszcze siedziała na wizażu, oczywiście wątek przeglądała, o 15.11 udzieliła odpowiedzi w innym wątku. Dla mnie jest to najzwyklejsza ignorancja. Domyślam się że na odpowiedzi do posta nad którym siedziałam dłuższą chwilę nie uzyskam. O ile Dusia w ogóle jeszcze pojawi się w tym wątku. Jak powszechnie wiadomo ŚJ wolą uciekać od konfrontacji. Cóż. Bywa.
#879 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#880 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z drugiej strony - jakiego ogromu wiedzy i dojrzałości do dyskusji mamy oczekiwać od 15 latki? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#881 |
Zakorzenienie
|
I jeszcze ciekawostki na temat ich biblii, czyli 'pismo święte w przekładzie nowego świata' :
* tłumacze pnś nie mieli wykształcenia lingwistycznego - helloł, to jak niby mieli dobrze przetłumaczyć? To tak jakbym ja z moim marnym francuskim brała się za przekład Balzaca ^^ * w pismach greckich wstawiono w 237 miejscach imię Jehowa - jednocześnie przyznając, że nie ma zachowanych manuskryptów mogących dowodzić, że występowało ono w oryginale NT, w 80 przypadkach wstawiono 'jehowa' zamiast 'Pan' lub 'Bóg' Ciekawe tłumaczenie: Biblia Warszawska: Łk 23:43 „I rzekł mu: - Zaprawdę powiadam ci, jeszcze dziś będziesz ze Mną w raju.” przekład nowego świata: Łk 23:43 „A on rzekł do niego: "Zaprawdę mówię ci dzisiaj: Będziesz ze mną w Raju".” aniko 23, całe to masło maślane o jehowie to jest przekłamane, nie ma ani pół manuskryptu dowodzącego, ze występowało w NT. Więc dla mnie to bujda na resorach, że nie używając 'jehowa, będziemy się smażyć w piekle. Dodatkowo, to skoro jest to imię Boga, to kimże my, człowieki biedne jesteśmy, żeby do Boga się po imieniu jak do kumpla zwracać? Moim zdaniem to z ich strony bluźnierstwo!
#882 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz jakąś misję w przekonywaniu ich do własnego zdania? Cytat:
A teksty o wypraniu mózgu są bardzo obraźliwie i nie na miejscu. Naprawdę wstydzę się jak ktoś obraża inne wyznania, religie a jak ktoś ma inne zdanie niż on - kwituje je tekstami o wypraniu mózgu. Ciekawe jeszcze jakie wyznania wg Ciebie mają wyprane mózgi? Mamy w Polsce swobodę wyznania i obrażanie innych wyznań jest karane.
![]() |
#883 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Szkoda,bo ja jednak-jak widać-wróciłam na wątek i mam do Dusi pytanie.. No cóż,trudno. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#884 |
Raczkowanie
|
Biblie zawsze mozna porownac jesli masz watpliwosci przyjda swiadkowie do Ciebie porownaj Twoja biblie z ich i pokaz te wersety ktore uwazasz ze oni sobie wprowadzili sami jako swoje zasady.
|
![]() ![]() |
![]() |
#885 |
|
Ja znam Syryjczyka, chrześcijanina, który posługuje się językiem Aramejskim, czyli tym, którym mówił Jezus Chrystus, on mówi Abb na Boga, a Anglicy Boga nazywają God, Niemcy jeszcze inaczej, Francuzi też inaczej.... a ŚJ uparli się na Jahwe.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-01-04 o 19:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#886 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10341630]Z drugiej strony - jakiego ogromu wiedzy i dojrzałości do dyskusji mamy oczekiwać od 15 latki?
![]() no tak. ale skoro odważnie decyduje się odpowiedzieć na pytania, które obiecałam zebrać w 1 poście dla jasności a czmycha z wątku jak mysz pod miotłę to trochę śmieszne. Nawet jak na 15 latkę
#887 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
uwazam podobnie
![]() |
#888 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spożywać jego krew pod postacią wina mszalnego? Mówi Ci to coś? Nasz sakrament komunii polega na spożywaniu Ciała Jezusa (opłatek umaczany w winie lub sam opłatek), bądź też w wyjątkowych sytuacjach spożywanie opłatka i spożycie wina z kielicha (sama przystąpiłam kiedyś do takiej komunii)
![]() |
#889 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby byli rzeczywiście destrukcyjni to nie byliby legalni,tymczasem ŚJ sa prawnie w Polsce zarejestrowani w rejestrze wyznań i są też przez to prawo chronieni.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2009-01-04 o 19:09 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#890 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Elliannia, ja na religii w szkole podstawowej spotkałam się z jeszcze subtelniejszym przekłamaniem - wystarczy zmienić miejsce przecinka na : " Zaprawdę powiadam ci jeszcze dziś, będziesz ze mną w raju". Słyszałam, że właśnie ŚJ zarzucają tutaj "naszemu" Bogu to, że nie precyzuje swoich obietnic i przeciąga ich dotrzymanie w nieskończoność. Ponadto, nie zgodzę się z opinią którejś z dziewczyn, że nie znając imienia Boga nie da się poznać jego samego. Oczywiście, że się da. Titina, jeśli jesteś Świadkiem Jehowy, to odpowiedz proszę ma moje wcześniejsze pytanie dotyczące bicia dzieci? Edytowane przez vanesia1 Czas edycji: 2009-01-04 o 19:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#891 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem Świadkiem Jehowy ale najprościej na świecie nie godzę się na obrażanie ludzi ze względu na uch wyznanie.
![]() |
#892 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#893 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Naprawdę nie uważam żebym kogokolwiek obraziła, przykro mi że tak to odbierasz, że moja chęć niesienia pomocy i otworzenia im oczu jest odbierana jako obrażanie, nie do tego dążyłam, chciałam jedynie wykazać im błędy w logice i zasadach ich religii, bo nie miały szansy poznać innych, nie namawiam na katolicyzm. Pisałam niejednokrotnie, dla mnie człowiek może wierzyć w drzewo, motylka albo kwiatek, byleby był dobry i nie usiłował nawracać mnie na siłę. Cytat:
Przeczytaj sobie jakikolwiek artykuł dotyczący sekt, tam zwrot 'pranie mózgu' występuje bardzo często. Nie zgaddzam się z wieloma rzeczami w naszym kraju, m.in. o przyznaniu im statusu zarejestrowanego związku wyznaniowego. Wszystkie sekty, żadna religia. No może mam pewne zastrzeżenia co do islamu i jego podejścia do kobiet, ale nie o tym dyskusja.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#894 | ||
|
Cytat:
a tak jako ciekawostkę Związku Wyznaniowego zarejestrowanego w Polsce, to podam przykład za Wikipedią: Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#895 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
No dobrze, a jak wytłumaczysz to, że jednak chrześcijanie nie odwracają się masowo od tych, którzy przestali być w ich wierze? Ja się z czymś takim nie spotkałam. Chociaż owszem, wiele jest osób, które zaczynają wyzywać takich od nie wiadomo czego, ale jednak, rodzina to rodzina. A RM to inna bajka, zawsze, w każdej religii są ludzie ortodoksyjni. Ponawiam swoje pytanie: Cytat:
Może Dusia jednak wróci i mi odpowie. Ale mam wrażenie, że w tej religii nie ma miłości innej niż do Biblii |
||
![]() ![]() |
![]() |
#896 |
Zakorzenienie
|
No i?
#897 |
Konto usunięte
|
Jakieś 4 min. temu Dusia przeglądała watek, ale teraz już jej niestety nie widać.
Szkoda, że nie zdecydowała się odpowiedziec na pytania. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#898 |
Konto usunięte
|
Dalej przegląda
![]() Dusiu, wracaj do nas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#899 |
Zakorzenienie
|
No i Eva pokazała, jakie jeszcze 'perełki' u nas zarejestrowano, obok ŚJ.
#900 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
potwierdziła tym samym to o czym my wiedziałyśmy od pierwszego posta w tym wątku.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.