![]() |
#991 | |||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Wyraku, to wbiłeś pięknego klina teraz, ciekawe jaka będzie interpretacja
![]() Ale i tak z Asią najlepiej się dyskutuje, ona jako jedna stara się pisać swoimi słowami beż używania rekordowej listy cytatów ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale mi zrobiłaś Evuniu smaka, zaraz do mięsnego skoczę ![]() Cytat:
![]() KK również przestrzegał przed HP, ale pod kątem małych dzieci, które mogą uwierzyć że to prawda i stan faktyczny - więc nalegał że jeśli będą czytać, rodzic ma mu dawać do zrozumienia że książka to wymysł wyobraźni autorki, a nie opisanie faktów ![]() Cytat:
![]() W Polsce na pewno później, kwestia tłumaczenia i wydania ![]()
![]() |
#992 |
Zakorzenienie
|
zastanawia mnie ze SJ tak restrykcyjnie wierza w swe doktryny...uznaja ze tylko oni sa w posiadaniu "pRAWDY" o bogu i ewangelii...tym samym nigdy nie spotkalam sie z przejawe zwatpienia w fundamentalnosc doktryn...ja jako katoliczka czesto miewam watpliwosci...ale wydaje mi sie ze to nowrmalne u czlowieka ktory chcac wierzyc zarliwiej sam sobie zadaje pytania. i szuka na nie odpowiedzi,. Tymaczase ŚJ przyjmuja nauki swych mistrzow bez zadnych watpliwosci i pytan. jak niewolnicy bojaccy sie wykluczenia. moj bog nakazuje mi poszukiwac jego samego w bliznich a Wasz Jehowa NAkazuje wam slepo w siebie wierzyc czekajc na armagedony.itp.
#993 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dopiero co Sylwunia mowila ze sj czytaja biblie tak jak jest napisane a ty teraz mowisz ze jednak sa symbole w biblii ![]() z tego co pamietam (nie chce mi sie marnowac czasu na szukanie tego posta) to "katolicy interpretuja pismo jakos a sj czytaja tak jak jest napisane" a zreszta poszukam i ci wkleje ![]() o widze ze sie spoznilam ![]() ![]() sorki
Edytowane przez kropka241 Czas edycji: 2009-01-05 o 11:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#994 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już wcześniej napisalam, że obawiam się, że jeśli z taką latwością przychodzi przedstawicielom SJ zmienianie zdania (jak z datą końca świata), to może się okazać, że szum związany z przetaczaniem krwi doprowadzi kiedyś do tego, że stwierdzą nagle, że coś tam źle odczytali i wlaścicie to już można przetaczać. Dla mnie argument pt. "jesteśmy tylko ludźmi i ciągle dopiero poznajemy biblię, nie musimy wszystkiego wiedzieć od razu" jest dość slabą argumentadcją i z pewnością rodziny zmarlych w wyniku nieprzetoczenia krwi nie ucieszą się z takiego tlumaczenia. Jeśli taka sytuacja zaistnieje, ktoś powinien za to odpowiedzieć przed sądem- takie jest moje zdanie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#995 |
Zadomowienie
|
troche sie pogubiłam w tej dyskusji...ale moge odpowiedziec na jedno pytanie tkore sie przewija dosyc czesto
DLACZEGO NALEŻY TRAKTOWAĆ LICZBĘ 144tys DOSŁOWNIE? a więc Najpierw dobrze by było przeczytać sobie całe Objawienie (apokalipsę) 144tys osób jto dosyc niewielka grupka i ta grupa ludzi mająca byc w niebie jest przeciwstawiona w Biblii WIELKIEJ RZESZY której zaden człowiek nie zdoła policzyc Czyli gdyby te 144tys były symbolem jakiejśc grupy (o niewiadomej ilosci członków, której analogicznie tez nie da sie policzyc) to nie było by sensowne przeciwstawianie jej tej wielkiej rzeszy ps. uwaga bo pisze dosc niezrozumiale ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#996 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do Instytutu ks. Piotra Skargi - probowalam znalezc strone, na ktorej jest mowa o ich twierdzeniu na temat pederastow, ze pija ludzka krew. I znalazlam wywiad z Biedroniem (faktycznie, bardzo wiarygodna postac ![]() ![]() A co do ksiazki o Rozancu - wg Ciebie powinni ja rozdawac za darmo? Tym bardziej, ze 12 zl, to naprawde nie jest duzo. Ale jak ktos chce sie czepiac, to zawsze cos wynajdzie ![]()
![]() |
#997 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodatkowo - bodajże Sylwusia napisała, że 10 przykazań zostało dane Izraelitom, więc nas nie powinno obowiązywać, a tutaj nagle dochodzimy do wniosku, że obietnica 144 tysiecy ma być brana dosłownie i ma obowiązywać, mimo że też - UWAGA! - była dana Izraelitom?
![]() |
#998 |
Zadomowienie
|
Nas 10 przykazań nie obowiązuje bo Jezus powiedział (jak znajde to powiem gdzie to jest napisane)
że są dwa najwazniejsze przykazania aby miłować Boga i bliznich i reszta sie nie liczy (bo cały dekalog jest w tych dwoch) wiec w takim sensie nas nie obiwazuje |
![]() ![]() |
![]() |
#999 |
Zakorzenienie
|
co za herezje
#1000 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten fragment już nam wklejała Sylwia. Wynika z niego że obowiązują dwa przykazania - czyli kraść, cudzołożyć, zabijać, kłamać, nie czcić rodziców możemy do woli? Mateusza 22 34 Gdy faryzeusze dowiedzieli się, że zamknął usta saduceuszom, zebrali się razem, 35 a jeden z nich, uczony w Prawie, zapytał Go, wystawiając Go na próbę: 36 «Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe?» 37 On mu odpowiedział: «Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. 38 To jest największe i pierwsze przykazanie. 39 Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. 40 Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy. Poza tym - Jezus nie powiedział, że tamte przykazania są nieważne.
![]() |
#1001 |
Zakorzenienie
|
Pewnie ten link już padl, ale jeszcze raz puszczę i polecam bo godne przeczytania. Obnaża techniki stosowane przez SJ calem motania nas biednych
![]() ![]() http://www.watchtower.org.pl/dr-index.php |
![]() ![]() |
![]() |
#1002 |
Rozeznanie
|
Z tymi przykazaniami, to rzeczywiście można przyjąć, że inne zawieraja się w tych głównych. Przecież jak miłować bliźniego, to logiczne, że tez nie zabijac, nie kraść, nie pożądać żony itepe ;p Dla mnie to akurat jest zrozumiałe. Tyle że w takim razie bez sensu jest mówienie, że tamte Was nie obowiazują (tak napisała któraś z dziewczyn). Smiley dobrze to wytłumaczyła, że dekalog zawiera sie w tych dwóch. I właśnie tu widać nieumiejętność samodzielnego myslenia i interpretacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1003 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1004 |
Zakorzenienie
|
Swiadkowie Jehowy maja zakaz czytania publikacji i ksiazek innych wyznan religijnych ...co za ciemnota///wszystko co obce jest straszne i niezrozumiale. oswieccie swoje umysly
nie moga przyjaznic sie z ludzmi spoza organizacji...nie moga tanczyc nawet z osoba inna niz partner malzenski...nie moga chodzic d psychologa czy psychiatry.. zaczynam im wspolczuc ograniczaja siebie samych..czyniac sie iewolnikami Jehowy...BOG jest milosierny nie czyni z dzieci swych niewolnikow
Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2009-01-05 o 14:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#1005 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Mają interpreatację narzuconą z góry i zakazane jest u SJ wolne myślenie. Jak się z czymś świadek nie zgadza, to mu grożą wyrzuceniem z grupy.
![]() ![]() |
![]() |
#1006 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1007 |
Zakorzenienie
|
![]()
Prawda o Świadkach Jehowy jest taka, że nie są oni żadnym kościołem tylko dobrze przemyślanym biznesem zapoczątkowanym przez amerykańskiego kombinatora Ch. Russella, kupca który zmieniał wyznanie religijne jak rękawiczki; z czasem przyjmującym znamiona sekty.
Co roku osiągają olbrzymie przychody, szef "kościoła" jest zwyczajnie prezesem spółki giełdowej. Organizacja składa się z jednej działalności non profit posiadającej prawa autorskie do publikacji oraz kilku spółek zarządzających jej majątkiem a także nastawionych na zysk wydawnictw sprzedających publikacje min. "Strażnicę" oraz "Przebudźcie się". Nie potępiam ich za to. Religia katolicka to też niezły biznes, różnica polega na tym, że o ile katolicyzm z czasem stał się biznesem o tyle ŚJ byli nim od samiusieńkiego początku, że tak powiem z założenia. Russell któremu średnio wiodło się w kupiectwie znalazł sobie inny, bardziej opłacalny biznes. Natomiast nie moge ogarnąć, że są ludzie, którzy traktują tą firmę jak Kościoł. To tak, jakby zostać wolontariuszem-pracownikiem za friko koncernu Ford, nie pobierać pieniędzy, jeszcze dokładać do kasy prezesa, pozwalać na sobie zarobić i jeszcze wierzyć, że prezes Forda doznał objawienia - w pewnym sensie tak, po prostu pewnego dnia odkrył jak na ludzkiej naiwności zrobić pieniądze. ![]()
#1008 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No nic nie będę już się udzielać (Psalm 26:4 ; 1:1b)
![]() |
#1009 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W New Age też na początku miło i dobrze, a później?
![]() |
#1010 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim, to pytanie czy jej rodzice sa SJ czy nie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
#1011 |
Zakorzenienie
|
Z tego jak się chwaliłą choinką zeszłoroczną i tegoroczną wnioskuję, że jej rodzice nie są śj
![]()
#1012 |
Konto usunięte
|
I ona sama raczej też nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1013 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1014 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10353074]I ona sama raczej też nie
![]() Alez ona jest na 100% SJ, przynajmniej sama sie tak deklaruje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=624
![]() ![]() |
![]() |
#1015 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10353074]I ona sama raczej też nie
![]() Ona chyba pisała że jest, w każdym razie tak mi mignęło gdzieś ![]() Cytat:
Jak poczeka i poprzebywa z śj jeszcze trochę, to będzie musiała się liczyć z tym ze w końcu jej powiedzą jaka jej rodzina jest zła i pogańska, więc po ca ma ją szanować, kochać, po co w ogóle z nią przebywać, skoro można z śj? ![]() ![]()
![]() |
#1016 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
I do not sit with deceitful men,
nor do I consort with hypocrites; To było nieładne z Twojej strony Queen Of The Damned, nikt Cię tu nie obraził.
![]() |
#1017 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1018 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc jak będzie? Traktujemy wszystko, co jest napisane interpretując to jako symbol, czy też wszystko bierzemy dosłownie? A jeżeli bierzemy dosłownie tylko niektóre rzeczy, to na jakiej podstawie są one wybrane do tego, żeby je interpretować dosłownie, że akurat te dosłownie, a dwa zdania dalej już jako symbol?
![]() |
#1019 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1020 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podbijam pytanie, dlaczego jedne teksty sa traktowane doslownie, a inne jako symbole?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:57.