![]() |
#1201 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
mialas na mysli chyba Jehowa zamiast Jahwe
#1202 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Tak, chodziło mi o określenie Jehowa...przepraszam za lapsus i dziękuję za zwrócenie uwagi.
To nazwa Jehowa jest określeniem błędnym.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-01-06 o 13:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#1203 |
Zakorzenienie
|
![]()
#1204 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1205 |
Zakorzenienie
|
ja po przeczytaniu tego wątku utwierdziłam się tylko w przekonaniu, ze ludzie wierzący w swojego boga nie potrafią zrozumieć ludzi wierzących w innego boga
![]() ![]() tak to odbieram. |
![]() ![]() |
![]() |
#1206 |
Przyczajenie
|
Ze Świadkami Jehowy miałam okazję rozmawiać kilkakrotnie, niestety nigdy moje argumenty nie były brane pod uwagę. Chociażby ostatnio próbowano mi wmówić, że modlę się do kawałka drewna (Krzyża)...
Otrzymałam oczywiście gazetkę, którą przejrzałam i dowiedziałam się na przykład, że Jezus miał rodzeństwo, a Maryja (zwana w owej gazetce Marią) nie była dziewicą. Jak zawsze podany cytat z Pisma Świętego: Mateusz 12, 46, otworzyłam więc Pismo i czytam: "Gdy jeszcze przemawiał do tłumów, oto Jego Matka i bracia stanęli na dworze i chcieli z Nim mówić." No tak... Ale kiedy czytamy fragment dalej: " Ktoś rzekł do Niego: "Oto Twoja Matka i Twoi bracia stoją na dworze i chcą mówić z Tobą" Lecz On odpowiedział temu, który Mu oznajmił: "Któż jest moją matką i którzy są moimi braćmi?" I wyciągnąwszy rękę ku swoim uczniom, rzekł: "Oto moja matka i moi bracia. Bo kto pełni wolę Ojca mojego, który jest w niebie, ten Mi jest bratem, siostrą i matką." W kontekście CAŁEGO fragmentu chyba można zrozumieć o co chodzi? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1207 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ale nie zgodzę się z Twoją wypowiedzią. Nie chodzi o to, aby mówić "moja i tylko moja wiara jest najwspanialsza i najwłaściwsza". ![]() Jak dla mnie to każdy może sobie wierzyć w to, co tylko chce, jego wola ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja racja jest mojsza niz twojsza, moja racja jest najmojsza ![]() ![]()
![]() |
#1209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o to caly czas chodzi...tylko my zastanawiamy sie dlaczego Sj nie chca tego przyjac do wiadomosci i zwa siebie GŁOSICIELAMI NAJPRAWDZIWSZEJ PRAWDY o Bogu
![]() |
#1210 | ||
Zakorzenienie
|
Maria to wlasciwa forma, "Maryja" to potworek jezykowy narodzony przez dziwne wymawianie tego slowa.
Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1211 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I to ma być 'miłosierne' podejście, prawda? ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę, że raczej chodzi tu o coś innego. SJ uważa się za lepszego, bardziej tolerancyjnego, bardziej milościwego i bardziej godnego przychylnego spojrzenia Boga. Oni tak o sobie myślą sami a jednak ich wiara ma w swoich zalożeniach tak surowe obwarowania, że wlaściwie z mety nie daje im możliwości na bycie takimi- mimo najszczerszych nawet chęci. Jak mogę być milościwa a jednocześnie wyrzec się kogoś z rodziny? Jak mogę być tolerancyjna uważając że tylko moja wiara jest sluszna a cala reszta to szatańskie wymysly? Jak mogę być tolerancyjna, skoro nie chcę w swoim otoczeniu homoseksualisty (uważając jego prywatne życie za obrzydliwość, przecież to Bóg powolal go do życie takiego jakim jest), innowiercy, odstępcy, alkoholika czy palacza? Jak mogę oczekiwać od Boga przychylności skoro ten daje mi wolną wolę, daje mi rozum (czym wywyższa mnie ponad zwierzęta) a jakiś czlowiek liczący na zysk każe mi z niego nie robić takiego użytku, jakiego Bóg ode mnie wymaga? Ja sklaniam się ku ateizmowi, ale jednak mogę przypuszczać, że KK mimo swego zacofania nie pozbawia czlowieka wolnej woli, nie robi z niego osoby nieczulej na to co dookola. Z czasów kiedy chadzalam do kościola pamiętam, jak ksiądz mówil w kościele, że należy wybaczać ludziom ich slabości bo czlowiek jest tylko czlowiekiem i ma ludzkie wątpliwości i slabości. Jezus jest dla katolika przykladem, choć też nie byl doskonaly, na co dowodem jest jego prośba by stwórca oddalil od niego ten kielich. Jezus mówi, że nie on obral tą drogę, ale zostala mu dana od Boga, że nie on to zacząl...Jezus pokazuje więc swoje ludzkie oblicze i swoją slabość i wątpliwość oraz to, że boi się jak każdy inny czlowiek tego co nieznane. To ma chyba pokazać wierzącym, że nie ma dramatu skoro czlowiek ma zalamanie w wierze, że nawet najdoskonalszy ze wszystkich je mial i to nie jest zle. Tylko glupiec nie ma wątpliwości i się nie boi. Za to SJ nie mają tego zapewnienia, że jak noga im się powinie w wierze to wszyscy będą czekać z otwartymi ramionami na szczęśliwy powrót. U nich jesteś idealny i robisz co ci każemy albo fora ze dwora i znajdź sobie inną rodzinę. To trochę taki zamordyzm a nie religia i jeszcze bez możliwości wlasnych przemyśleń. (możesz mieć wlasne przemyślenia pod warunkiem, że są one zainspirowane Strażnicą ) Edytowane przez DariaKom Czas edycji: 2009-01-06 o 15:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1213 |
|
Prawda
![]() To właśnie błądzenie, wątpienie i grzeszenie jest rzeczą ludzką. Wybaczamy synom marnotrawnym i nie rzucamy kamieniem w grzesznika, bo sami bez win nie jesteśmy.
![]() |
#1214 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
nie ma religii doskonałej w każdej są niedomówienia ale nie o tym tu mowa. Ja nie wierzę w boga żadnego. Mam ku temu powody dlatego pisałam raczej jako obserwator całej dyskusji. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no chyba, że coś się pozmienialo przez tych parę lat kiedy nie bylam częstym gościem w kościele.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#1217 | |
|
Cytat:
To tak jakby wziąć Koran i założyć sobie stowarzyszenie Świadków Allaha (albo innego imienia) i na podstawie Koranu dowodzić, że to co tam jest napisane, to nie to, tylko to trzeba czytać inaczej. Różnica byłaby taka, że my, chrześcijanie, spokojnie rozmawiamy ze świadkami jehowy, ale już muzułmanie tych świadków nie potraktowaliby grzecznie. Sekta Świadkowie Jehowy nie występuje w żadnym państwie islamskim, chrześcijaństwo jest tu natomiast obecne i respektowane, poza jednym wyjątkiem, Arabią Saudyjską.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-01-06 o 16:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1218 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Proszę ![]() ![]() Ciii......... ![]() Bo zaraz będzie.... A w ogóle to generalizujesz ![]()
![]() |
#1219 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A używajac Twoich słów: "Więc delikatnie powiem że chrześcijanie wzięli swoje pisma (Stary Testament) od Żydów i zaczęli interpretować je po swojemu zarzucając pokoleniom dwóch tysięcy lat, że sie mylili, mylą i nadal trwają w ślepocie." Poza tym przez 2000 lat istnienia chrzescijaństwa wcale nie było zgodnosci co do interpretacji, tłumaczenia czy nawet do tego które ewangelie maja się znaleźć z Piśmie Świętym ani także zgodności co do boskości Jezusa o czym świadczy sama burzliwa historia chrześcijaństwa i soborów gdzie wiele teologicznych zagadnień było dopiero ustalanych. Zgodności teologicznej co do interpretacji Biblii w chrzescijaństwie nie ma do dzisiaj o czym świadczy mnogość kosciołow i odłamów w jego obrębie w ilosciach "multi". Cytat:
![]()
![]() |
#1220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ŚJ nie maja podwalin historycznych usprawiedliwiajacyhc ich odłam... co innego wierzyc wyłacznie w pisma Starego Testamentu a co innego interpretowac Stare Pisma jak i Nowe w okreslony dla siebie zmonopolizowany sposob...
![]() |
#1221 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie widzę specjalnie różnicy w monopolizowaniu nauk Biblii przez SJ i ich adwersarzy tutaj. Każda tradycja religijna ma prawo do swojej interpretacji.
![]() |
#1222 |
Zakorzenienie
|
judaisci pozostali przy starym testamencie ..chrzescijanie nie podwazali nigdy waznosci Starych Pism ani nie interpretowali ich odmiennie od judaistow a stanowia religie kontynujaca je nie dostrzegasz roznicy???
sam fakt ze ŚJ nie pozostaja w dialogu z zadna odmienna religia..jest wyznacznikiem absolutnego przekonaniia o gloszeniu NAJPRAWDZIWSZEJ PRAWDY faktem historycznym jest istnienie Jezusa i jego nauczanie...czy to nie podwaliny jak mowisz odlamu sekty pod tytulem chrzescijanstwo???
Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2009-01-06 o 17:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#1223 |
Zakorzenienie
|
Bez przesady, bo to sie ociera o absurd. Interpretowac nie znaczy mowic co sie zywnie podoba bez zadnego zwiazku ze zrodlem, czy wrecz mowieniu rzeczy przeciwnych jak to tu ma miejsce.
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Histori...cija%C5%84stwa
![]() |
#1225 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To sa te "podwaliny"? Swiadkowie Jehowy powstali zas jako wynik misyjnej działalnosci Charlesa Rusella w obrębie chrześcijaństwa.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2009-01-06 o 18:11 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1226 | |
|
Cytat:
![]() Tradycja religijna.... ale Zbór Świadków Jehowy nie jest religią a związkiem wyznaniowym.
![]() ![]() |
![]() |
#1227 |
Zakorzenienie
|
Mało tego, sami mówią o sobie organizacja lub towarzystwo.
![]() |
#1228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobra nie mam czasu ani ochoty pisac poematow zeby ci to jeszcze prosciej wyłozyc...ani nie mam zamiaru sie spierac z toba... twoja wola twoja mysl twoja opinia
![]() |
#1229 |
Zakorzenienie
|
Titina, ja tam nie zamierzam kopac sie z koniem, wiec sobie odpuszcze
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1230 |
Zakorzenienie
|
Słuchajcie. Bóg jest jeden. Jehowa, Jahwe, Allah czy inny. Kocha każdego człowieka i jeśli tylko człowiek przejdzie przez swoje życie godnie, wierząc w taką bądź inną wersję zostanie zbawiony bądź nie.
A ta dyskusja już na prawdę stała się bez sensu. Przepychanki kto ma rację , wklejanie 100tki razy tych samych cytatów. Jaki jest tego sens? Czy któraś ze stron wniesie coś nowego? Jedynie bany i ostrzeżenia jak komuś puszczą do końca nerwy.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:29.