Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 ! - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-09, 17:59   #2521
Ania0104
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !

witajcie mamusie

ale macie tempo w produkowaniu nowych stron

Ja dzisiaj wcaaaaale się nie nudziłam Odwiedziła mnie koleżanka - ma córeczkę półtora roczną i tak się wymądrzała że szok!
Po pierwsze nie kupuj papmeprsów w Biedronce i takie inne duperoły ... nie chce jej obrażać ale ona jest taka troche ... no wiecie ... "dziwna"

Gizmiatko ... lista bardzo interesująca - nie wiem jak jest u mnie w szpitalu, ale na pewno mi się przyda

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.

Edytowane przez Ania0104
Czas edycji: 2009-01-09 o 18:01
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 17:59   #2522
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Napisane przez musicman Pokaż wiadomość
słuchajcie a jak to jest ze szpitalami, czy jest po prostu tak że czuję że poród się zbliża więc jadę do obojętnie jakiego szpitala i tam muszą mnie przyjąć? A co jeśli jest sporo rodzących w tym samym czasie? Z tego co się orientuję nie ma rejonizacji ale czy to oznacza, że skoro ja sobie życzę rodzić np w CZMP w Łodzi to nikt mnie nie może stamtąd odesłać z kwitkiem?

Jak ja rodziłam syna i pojechałam na Żelazną w Wawie, to owszem zbadali mnie na Izbie przyjęc, ale z braku miejsc odwieźli mnie do innego szpitala (w tamtym wypadku na Solec). Myślę, że teraz jest podobnie.

A tak w ogóle hej

u mnie po staremu - czyli kiepsko się czuję, a tak bym chciała częściej posiedziec z wami na forum.
Dzisiaj siedzę z synkiem w domu wieczorem, bo małż. poszedł na jakieś urodziny. Mam nadzieję, że długo nie będzie siedział, bo i tak nudzę się całymi dniami siedząc samej
Stary 2009-01-09, 18:40   #2523
IwonkaAnna83
Raczkowanie

Czesc Dziewczyny. W srode bylam u lekarza- dzieki Bogu wszystko z dzidziusiem jest dobrze. Ma juz prawie 25mm- 8 tydz.J esli pamietacie to okolo dwa tygodnie temu strasznie krwawiłam. W srode podczas badania okazalo sie ze zrobil mi sie duzy krwiak, wiec niestety jest zagrozenie dla dzieciatka ;-(Kolejna wizyta 11 lutego i do tego czasu mam tylko lezec.Strasznie sie boje o mego Maluszka.Czy ktoras z Was slyszala cos wiecej na temat krwiakow podczas ciazy??
IwonkaAnna83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 18:40   #2524
Ania0104
Zakorzenienie

Iwonka widzę CIę
co tam u Was? Mam nadzieje że wszystko ok!!!

oooo widzę ze juz napisałas
Cieszę się ze z dzidziakiem dobrze! Teraz uważaj na siebie i stosuj do zaleceń lekarza!
Niestety nic nie wiem o krwiakach ...

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.

Edytowane przez Ania0104
Czas edycji: 2009-01-09 o 18:42
Stary 2009-01-09, 18:52   #2525
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Napisane przez IwonkaAnna83 Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny. W srode bylam u lekarza- dzieki Bogu wszystko z dzidziusiem jest dobrze. Ma juz prawie 25mm- 8 tydz.J esli pamietacie to okolo dwa tygodnie temu strasznie krwawiłam. W srode podczas badania okazalo sie ze zrobil mi sie duzy krwiak, wiec niestety jest zagrozenie dla dzieciatka ;-(Kolejna wizyta 11 lutego i do tego czasu mam tylko lezec.Strasznie sie boje o mego Maluszka.Czy ktoras z Was slyszala cos wiecej na temat krwiakow podczas ciazy??

Moja przyjaciółka miała dośc sporego krwiaka w drugiej swojej ciąży. Dośc poważnie krwawiła, ale dostała luteinę, duphaston i leżała dośc długo. Wszystko skończyło się dobrze. Dzisiaj córa ma 16 miesięcy.
Myślę, że powinnaś stosowac się ściśle do wskazan lekarza, a przede wszystkim duużo leżec. Trzymaj się
Stary 2009-01-09, 19:18   #2526
eleeri
Zakorzenienie

Właśnie wróciłam od lekarza. Czekałam na wizytę 5 godzin już mi tylna dolna część ciała zdrętwiała. Niestety nie zrobiła mi usg genetycznego bo takie robi się tylko w 13 tyg. a usg 3d jest tylko w Krakowie. Nie dowiedziałam się nic jeśli chodzi o zdrowie dzidzi. Tylko, że ma 2 ręce i 2 nogi i wielkość głowy jak należy. I mam L4 chory ma leżeć

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 19:51   #2527
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez IwonkaAnna83 Pokaż wiadomość
Iwonka trzymaj się, trudno, jeśli leżenie ma pomóc Twojemu dzidziusiowi - leż. Trzymamy kciuki . A Ty staraj się myśleć pozytywnie. My też będziemy

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
Właśnie wróciłam od lekarza. Czekałam na wizytę 5 godzin już mi tylna dolna część ciała zdrętwiała. Niestety nie zrobiła mi usg genetycznego bo takie robi się tylko w 13 tyg. a usg 3d jest tylko w Krakowie. Nie dowiedziałam się nic jeśli chodzi o zdrowie dzidzi. Tylko, że ma 2 ręce i 2 nogi i wielkość głowy jak należy. I mam L4 chory ma leżeć
eleeri 5 godzin , przegięcie. Dziwne z tym USG, w gazetce "M jak mama" jest kalendarz badań w ciąży i tam napisali, że USG genetyczne robi się między 12 a 14 tygodniem. Co to za gin? Prywatny?

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-09, 20:20   #2528
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
wiadomo ze ubrania ręczniki i pościel szpitalne nie zawsze sa dezynfekowane a i nie które wirusy i bakterie wytrzymują zwykły proces sterylizacji to samo dotyczy się ubranek dla dzieci, nie każde rodzą się zdrowe, cześć ma jakeis infekcje , itd.
zapewniam cię z czystym sumieniem, że środki ostrożności co do czystości i sterylności muszą w szpitalach być spełniane.
Nacisk kładziony jest głównie na dezynfekcję, a w dalszym ciągu czystość, co nie znaczy, że rzeczy są niedoprane. A wiec nikt niczym nie ma prawa się zarazić...

Ja osobiście będę wolała leżeć w szpitalnych, niż "zalewać" sobie krwią swoje piżamy i szlafroki, tym bardziej że w szpitalu dają co dzień świeże. Na pewno nie są strojne i ładne, ale choćby łatwiej w nich karmić.
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 21:08   #2529
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
eleeri 5 godzin , przegięcie. Dziwne z tym USG, w gazetce "M jak mama" jest kalendarz badań w ciąży i tam napisali, że USG genetyczne robi się między 12 a 14 tygodniem. Co to za gin? Prywatny?
Chodzę prywatnie ale do niej są takie kolejki . Jak przyszłam to byłam 17 (a przyszłam godzinę przed, a jak wychodziłam to było jeszcze z 12 kobitek).
Miramej a to usg to między 12 a 14 tygodniem po poczęciu, czy tak jak to liczą lekarze (bo wychodzi akurat różnica 2 tygodni ) w każdym razie mi powiedziała, że jest za późno, jestem w 15 tyg. choć teoretycznie dziecko ma 13 tyg. )

Stary 2009-01-09, 21:21   #2530
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzę prywatnie ale do niej są takie kolejki . Jak przyszłam to byłam 17 (a przyszłam godzinę przed, a jak wychodziłam to było jeszcze z 12 kobitek).
Miramej a to usg to między 12 a 14 tygodniem po poczęciu, czy tak jak to liczą lekarze (bo wychodzi akurat różnica 2 tygodni ) w każdym razie mi powiedziała, że jest za późno, jestem w 15 tyg. choć teoretycznie dziecko ma 13 tyg. )
też mnie to interesuje bo pewnie nie zdąże zrobić tych badań ... wizyte mam 19 stycznia, a wtedy będę w 14 tyg i 1 dniu ... to wg usg ... i pewnie też będzie za późno

kurcze jakiś katar mnie dopadł ... i kichanie mi się włączyło - oby tylko TŻ mnie nie zaraził, bo też go jakaś choroba nabiera

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Stary 2009-01-09, 21:36   #2531
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
... kurcze jakiś katar mnie dopadł ... i kichanie mi się włączyło - oby tylko TŻ mnie nie zaraził, bo też go jakaś choroba nabiera
To może lepiej zapakuj się do łóżka. Do tego herbatka z cytryną + sok z malin albo lepiej miód.
Jak byłam ostatnio u lekarza ale rodzinnego bo byłam przeziębiona to zaleciła mi jeszcze rutinoscorbin i wapno z wit C, ale ja wolałam nic nie łykać.
Dobry jest jeszczy syrop z siemienia lnianego na suchy kaszel.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-09, 21:44   #2532
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
też mnie to interesuje bo pewnie nie zdąże zrobić tych badań ... wizyte mam 19 stycznia, a wtedy będę w 14 tyg i 1 dniu ... to wg usg ... i pewnie też będzie za późno

kurcze jakiś katar mnie dopadł ... i kichanie mi się włączyło - oby tylko TŻ mnie nie zaraził, bo też go jakaś choroba nabiera
Wydaje mi się, że chodzi o tygodnie wg ostatniej miesiączki (w tym kalendarzu badań rozpiska jest na 40 tygodni, a tyle trwa ciąża liczona właśnie od ostatniej miesiączki), czyli rzeczywiście 15 tydzień to za późno .

Jakaś masakra z tym lekarzem, na dodatek prywatnie, nie będąc w ciąży ciężko tak długo czekać. Ja chodzę do gina na NFZ, ale żadnych kolejek nie ma, bo zapisują na konkretne godziny i lekarz wywołuje pacjentki po nazwisku.

Aniu wygląda na to, że nie zdążysz zrobić tego USG, ale wydaje mi się, że p4w też nie miała, a lekarz powiedział Jej, że wszystko dobrze .

Nie daj się choróbsku!

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 21:47   #2533
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
To może lepiej zapakuj się do łóżka. Do tego herbatka z cytryną + sok z malin albo lepiej miód.
Jak byłam ostatnio u lekarza ale rodzinnego bo byłam przeziębiona to zaleciła mi jeszcze rutinoscorbin i wapno z wit C, ale ja wolałam nic nie łykać.
Dobry jest jeszczy syrop z siemienia lnianego na suchy kaszel.
no właśnie meżusia wysłałam do łózka i nafaszerowałam tabletkami
sama też zaraz uciekam do łożeczka, ale poczekam az TZ troszke zagrzeje

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Stary 2009-01-09, 23:14   #2534
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Napisane przez musicman Pokaż wiadomość
słuchajcie a jak to jest ze szpitalami, czy jest po prostu tak że czuję że poród się zbliża więc jadę do obojętnie jakiego szpitala i tam muszą mnie przyjąć? A co jeśli jest sporo rodzących w tym samym czasie? Z tego co się orientuję nie ma rejonizacji ale czy to oznacza, że skoro ja sobie życzę rodzić np w CZMP w Łodzi to nikt mnie nie może stamtąd odesłać z kwitkiem?
nie wiem jak to jest jak brakuje miejsc (pewnie wysylaja gdzie inedziej) ale ogolnie to gdzie pojedziesz rodzic tam Cie przyjma bez zadnego ale

ja rodzilam na drugim koncu miasta bo tam chcialam

Cytat:
tak, bo to sa hmm to jest przeglad wsyztskich stron o wyprawkach iz awsze jest o ksiazeczce ale ksiazeczki juz nie jest karta

Wiesz, chodzi o to, że nie każdy LUBI lezec w piżamie szpitalnej, używać szpitalnych ręczników itd. Wydaje mi się ze 99 % kobiet tu zaglądających jednak woli leżeć w swoich domowych ubraniach (piżamach) wycierać się w pewne czyste ręczniki, które tylko same używały. Nigdy nie wiadomo na co chorowała kobieta która leżała w tej samej piżamie, używała tego samego ręcznika, wiadomo ze ubrania ręczniki i pościel szpitalne nie zawsze sa dezynfekowane a i nie które wirusy i bakterie wytrzymują zwykły proces sterylizacji to samo dotyczy się ubranek dla dzieci, nie każde rodzą się zdrowe, cześć ma jakeis infekcje , itd.

Co do listy, jest to ORIENTACYJNA lista, czyli przykład tego co potrzebne jest w szpitalach (listy zamieszczone w Internecie różnią się paroma szczegółami) o ile nie chce się leżeć w piżamach i używać ręczników PO KIMS. Kobiety nie życzą sobie w tym także i ja żeby dziecko ubierane było w czyjeś tam ubranka, po to się kupuje dużo wcześniej ubranka pierze w proszkach dla niemowlaków żeby zabrać je miedzy innymi do szpitala Także jeszcze raz jest to lista która zawiera WSZYTSKIE elementy wymieniane na rożnych stronach forach, indywidualna sprawa każdej z nas jest to co zabierze, myślałam ze taka lista zawsze się przyda , to samo dotyczy ubranek i osprzętu potrzebnego dla niemowlaka, tez nie każda o tym wie.
pozdrawiam
no ale zeby to stwierdzic chyba nie potrzebna jest lista? to zn jesli nie chcesz lezec w szpitalnych pizamach to zabierzesz ja z soba, nie potrzebne Ci do tego listy z internetu

zreszta napisalam w poprzedniej wypowiedzi, ze wiadomo jak ktos nie lubi szpitalnych to bierze swoje

no i napisalam zeby sie nikt nie sugerowal Twoja lista (ktora jest bardzo dluga) tylko zapytal u siebie w szpitalu bo jak zauwazylysmy tutaj wspolnie wszedzie jest inaczej

dla mnie osobiscie to szok zeby matka idaca rodzic zabierala ze soba podpaski, plyn do mycia dziecka itp...no szok normalnie
przeciez po to sie placi skladki zeby w szpitalu zapewnili Ci jakas tam opieke

ja jak rodzilam to wzielam ze soba recznik, kapcie i koszule na przebranie - to wszystko

pieluchy dali w szpitalu i srodki czystosci rowniez - w koncu ludzie w jakich czasach my zyjemy, ze mamy nosic mydlo w kieszeni

jesli szpitale maja taka praktyke i te wszystkie rzeczy trzeba przyniesc samemu to jest to dla mnie szok ogromny - i pytam sie na co ida skladki????

dobrze, ze nie mieszkam w miescie, gdzie w szpitalach trzeba zostawiac pieluchy tetrowe

i jeszcze ladna paczke sie dostaje po porodzie
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 10:18   #2535
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
zapewniam cię z czystym sumieniem, że środki ostrożności co do czystości i sterylności muszą w szpitalach być spełniane.
Nacisk kładziony jest głównie na dezynfekcję, a w dalszym ciągu czystość, co nie znaczy, że rzeczy są niedoprane. A wiec nikt niczym nie ma prawa się zarazić...

Ja osobiście będę wolała leżeć w szpitalnych, niż "zalewać" sobie krwią swoje piżamy i szlafroki, tym bardziej że w szpitalu dają co dzień świeże. Na pewno nie są strojne i ładne, ale choćby łatwiej w nich karmić.
wiesz moja mam pracuje na dermatologii i mowi ze nie idzie doprac powolowy rzeczy i ze w zyciu nie pozowlila by lezec komus z rodziny w posicieli i pizamie spzitalnej. wiec jej ufam co do tego. Wiesz ja w pizamie nie spie , wiec tak czy siak na czas porodu musze kupic i jest mi obojetne co sie z nia stanie, takie ryzyko ze sie zaleje krwia, zreszta jak kobieta dostaje okres to tez istnieje taka mozliwosc ze zaleje ja krwia ;-)

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 10:39   #2536
dudipopka
kobieta za ladą

witajcie dziewczyny!
a wy już o porodówce gadacie??
proponuje wam jeśli macie taką możliwość pojechać do szpitala na porodówkę na tablicy ogłoszeń każdy szpital ma rozpiskę co należy ze sobą zabrać
do porodu naturalnego czy cc ostaje sie ich koszulkę
ja leżałam tydzień przed i zabrałam ze sobą
3 koszule nocne
3 ręczniki w tym jeden kąpielowy
szampon do włosów
kapcie
ładowarkę do tel i książkę

jak sie dzidzia urodziła miała potem na sobie ciuszki szpitalne mąż doiósł kilkanaście pampersów i oliwkę
ciuszków nie brałam ze sobą tylko do wypiski dzidzi moja Julcia ze względu na cc była zabierana ode mnie na kilka godzin nieraz a jak ci dzieciczka zabierają do kąpania zazwyczaj przebieraja w inne ciuszki a te co ma na sobie idzie do prania wiec swoich bym nie upilnowała i by przepadły
no i zabierzcie sztucce
i sie nie martwcie mąż czy mama czy ktokolwiek może w każdej chwili donieść potrzebną rzecz
teraz w dobie tel komórkowych to luss blusssss
hej!

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 11:33   #2537
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
wiesz moja mam pracuje na dermatologii i mowi ze nie idzie doprac powolowy rzeczy i ze w zyciu nie pozowlila by lezec komus z rodziny w posicieli i pizamie spzitalnej. wiec jej ufam co do tego. Wiesz ja w pizamie nie spie , wiec tak czy siak na czas porodu musze kupic i jest mi obojetne co sie z nia stanie, takie ryzyko ze sie zaleje krwia, zreszta jak kobieta dostaje okres to tez istnieje taka mozliwosc ze zaleje ja krwia ;-)
częstotliwościa, długościa, jakościa, "treścia" to co innego...bynajmniej ja nie mam takiego okresu jak to o czym mowa.

Być może w w twoim mieście takie niechlujstwo panuje w szpitalu tym bardziej na oddziale położniczym , natomiast w Poznaniu przestrzega się zasad higieny, sterylności jak i środków dezyfenkecji i ogólnej czystości, i bynajmniej nie jest to wyssane z palca.
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 12:43   #2538
mariolasl
Zakorzenienie

Smile Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !

Witajcie brzuchatki! Dzisiaj mam równo 12 tygodni.

Trochę mnie nie było, bo dosyć intensywnie pracowałam. Wczoraj pałętałam się głównie po lekarzach. Miałam arcyważne spotkanie z ginem, czyli badanie przezierności karkowej. Wyszło 1,4 mm, czyli bardzo dobrze
Inne wyniki np:
ryzyko Trisomii 21 (zespół Downa) - 1:9193
ryzyko Trisomii 13 + 18 (zespół Pataua + Edwardsa)- 1:75471

Poza tym dzieciątko wygląda na zdrowe, ma wszystko to, co mieć powinno.
A dwa dni temu posłuchałam sobie, jak bije serduszko maluszka i naprawdę się wzruszyłam

Niestety zaraz od gina pomaszerowałam do rodzinnego, bo męczy mnie kaszel i ból gardła. Chciałam głównie, aby mnie osłuchano. Na szczęście oskrzela i płuca są czyste, więc mam odpocząć i poleżeć w łóżku. W związku z tym poniedziałkowy dyżur sobie chyba podaruję i pójdę na nockę w środę.
-----------
Tak sobie czytam o tym, co trzeba zabrać do szpitala w Polsce i widzę, że przez 5 lat nic się nie zmieniło , chociaż u mnie, w polskim szpitalu, o ile pamiętam takich rozbudowanych wymagań nie było.
W moim obecnym szpitalu można rodzić w swom ubraniu, tylko na cc dostaje się szpitalną koszulę. Podobnie po porodzie, są dostępne szpitalne koszule, ale nikt ich nie chce . Z tego, co zauważyłam, to panie tylko śpią w koszulach, pidżamach, natomiast w ciągu dnia noszą swoje ulubione domowe ubrania, jak im wygodniej. Można nosić majtki (jednorazowe - dostępne na oddziale i normalne) i spodenki od pidżamy (zarówno po psn, jak i cc), a ja ze swojej strony dodam, że nie zauważyłam, aby to miało jakiś wpływ na gojenie krocza (dodam, że u mnie nie nacina się rutynowo, ja sama w ciągu 2.5 roku musiałam naciąć chyba tylko 3-4 razy; zazwyczaj są to pęknięcia, które przy odpowiedniej higienie i dobrym zszyciu goją się bardzo szybko).
Dla dzidzi ne trzeba przynosić nic, tylko rzeczy potrzebne na wyjście ze szpitala. Czasami pacjentki zabierają swoje poduszki, bo nasze pokryte są plastikową powłoczką (a na to oczywiście materiałowa), którą można po każdym pacjencie zdezynfekować, więc szeleści i niezbyt łądnie pachnie.

Także bardzo mi smutno, gdy czytam o tej walizce, którą musicie zabrać ze sobą. Wynika to głównie z tego, że szpitale/oddziały chcą na tym zaoszczędzić i odciążyć swój budżet

Stary 2009-01-10, 13:11   #2539
Martacin
Raczkowanie

Witam, dołączam się do mamusiek :P przewidywany termin 29 lipca 2009, zodiakalny Lewek, co prorokuje bardzo dobrze . Już chyba powoli popadam w paranoje, dopiero 11 tydzień, a ja już myślę o wyprawce, porodzie itd. itp. . Dlatego też postanowiłam się zaopatrzyc w jakąś konkretną książke, w której zawarte byłby wszystkie potrzebne mi informacje. Macie może jakieś ciekawe tytuły? A i jeszcze, w księgarniach można kupic śliczne książeczki w których można już od poczęcia maleństwa zapisywac różne ważne daty, wklejac zdjęcia itp. Czy któraś z Was robiła taką pamiątkową książeczke sama? A może macie inne sposoby na zachowanie jak najwięcej pamiątek z tego okresu ?

Co do nacięcia krocza, to tak jesteśmy przeciwko, ale z drugiej strony, czy nie lepiej jest właśnie, aby pielęgniarka nacięła krocze jednym sprawnym ruchem który potem się chyba dośc ładnie goi (rany cięte, goją sie szybciej niż szarpane ) niż, miałoby nas porozrywac na wszystkie możliwe strony? Szczerze przyznam, że nacięcie,a raczej późniejsze jego gojenie się, z całego porodu przeraża mnie najbardziej.

Pozdrawiam wszystkie Mamusie serdecznie!
Martacin jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-10, 14:16   #2540
mariolasl
Zakorzenienie

Witaj Martacin!
Cytat:
Napisane przez Martacin Pokaż wiadomość
Co do nacięcia krocza, to tak jesteśmy przeciwko, ale z drugiej strony, czy nie lepiej jest właśnie, aby pielęgniarka nacięła krocze jednym sprawnym ruchem który potem się chyba dośc ładnie goi (rany cięte, goją sie szybciej niż szarpane ) niż, miałoby nas porozrywac na wszystkie możliwe strony? Szczerze przyznam, że nacięcie,a raczej późniejsze jego gojenie się, z całego porodu przeraża mnie najbardziej.
Wiesz w Polsce i tak jest praktykowane rutynowe nacięcie krocza w większości szpitali, szczególnie przy pierwszym porodzie.
Moje zdanie na ten temat najbardziej odzwierciedla to, co napisano tutaj
Ale podkreślam, że jest to moje zdanie, jako przyszłej matki i położnej.
Różne czynniki wpływają na to, jak wyglądają obrażenie po porodzie, między innymi
elastyczność krocza, leczone, czy nieleczone infekcje dróg rodnych podczas ciąży, umiejętności położnej (dot prowadzenia samego porodu, jaki ochrony krocza) itp itd.
Osobiście nie zauważyłam różnic w gojeniu pomiędzy naciętymi i pękniętymi kroczami na niekorzyść tych ostatnich. Zazwyczaj krocze pęka w miejscu najcieńszym i też zazwyczaj jest to proste pęknięcie, a te goją się szybko.
Jak się pęknie, zależy, jak już wspominałam, od wielu czynników. Widziałam i brzydkie pęknięcia bez nacięcia, jak i fatalne dodatkowe pęknięcia podczas nacinania krocza.

Stary 2009-01-10, 18:47   #2541
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Witajcie brzuchatki! Dzisiaj mam równo 12 tygodni.

Trochę mnie nie było, bo dosyć intensywnie pracowałam. Wczoraj pałętałam się głównie po lekarzach. Miałam arcyważne spotkanie z ginem, czyli badanie przezierności karkowej. Wyszło 1,4 mm, czyli bardzo dobrze
Inne wyniki np:
ryzyko Trisomii 21 (zespół Downa) - 1:9193
ryzyko Trisomii 13 + 18 (zespół Pataua + Edwardsa)- 1:75471

Poza tym dzieciątko wygląda na zdrowe, ma wszystko to, co mieć powinno.
A dwa dni temu posłuchałam sobie, jak bije serduszko maluszka i naprawdę się wzruszyłam

Niestety zaraz od gina pomaszerowałam do rodzinnego, bo męczy mnie kaszel i ból gardła. Chciałam głównie, aby mnie osłuchano. Na szczęście oskrzela i płuca są czyste, więc mam odpocząć i poleżeć w łóżku. W związku z tym poniedziałkowy dyżur sobie chyba podaruję i pójdę na nockę w środę.
-----------
Tak sobie czytam o tym, co trzeba zabrać do szpitala w Polsce i widzę, że przez 5 lat nic się nie zmieniło , chociaż u mnie, w polskim szpitalu, o ile pamiętam takich rozbudowanych wymagań nie było.
W moim obecnym szpitalu można rodzić w swom ubraniu, tylko na cc dostaje się szpitalną koszulę. Podobnie po porodzie, są dostępne szpitalne koszule, ale nikt ich nie chce . Z tego, co zauważyłam, to panie tylko śpią w koszulach, pidżamach, natomiast w ciągu dnia noszą swoje ulubione domowe ubrania, jak im wygodniej. Można nosić majtki (jednorazowe - dostępne na oddziale i normalne) i spodenki od pidżamy (zarówno po psn, jak i cc), a ja ze swojej strony dodam, że nie zauważyłam, aby to miało jakiś wpływ na gojenie krocza (dodam, że u mnie nie nacina się rutynowo, ja sama w ciągu 2.5 roku musiałam naciąć chyba tylko 3-4 razy; zazwyczaj są to pęknięcia, które przy odpowiedniej higienie i dobrym zszyciu goją się bardzo szybko).
Dla dzidzi ne trzeba przynosić nic, tylko rzeczy potrzebne na wyjście ze szpitala. Czasami pacjentki zabierają swoje poduszki, bo nasze pokryte są plastikową powłoczką (a na to oczywiście materiałowa), którą można po każdym pacjencie zdezynfekować, więc szeleści i niezbyt łądnie pachnie.

Także bardzo mi smutno, gdy czytam o tej walizce, którą musicie zabrać ze sobą. Wynika to głównie z tego, że szpitale/oddziały chcą na tym zaoszczędzić i odciążyć swój budżet

dawno Cie nie było .... super że z dzieciątkiem wszystko ok! Teraz zadbaj o siebie i wygrzej się w łóżeczku
Może ja przyjadę do Ciebie na poród tak jak Martacin z całego porodu najbardziej boję się nacinania ... tzn może nie tyle się boje, co nie podoba mi sie to
Cytat:
Napisane przez Martacin Pokaż wiadomość
Witam, dołączam się do mamusiek :P przewidywany termin 29 lipca 2009, zodiakalny Lewek, co prorokuje bardzo dobrze . Już chyba powoli popadam w paranoje, dopiero 11 tydzień, a ja już myślę o wyprawce, porodzie itd. itp. . Dlatego też postanowiłam się zaopatrzyc w jakąś konkretną książke, w której zawarte byłby wszystkie potrzebne mi informacje. Macie może jakieś ciekawe tytuły? A i jeszcze, w księgarniach można kupic śliczne książeczki w których można już od poczęcia maleństwa zapisywac różne ważne daty, wklejac zdjęcia itp. Czy któraś z Was robiła taką pamiątkową książeczke sama? A może macie inne sposoby na zachowanie jak najwięcej pamiątek z tego okresu ?

Pozdrawiam wszystkie Mamusie serdecznie!
witamy w klubie nową mamusię
co do książek to ja dostałam "ciąża dla bystrzaków" jeszcze nie przeczytałam dokładnie /bo cały wolny czas spędzam na wizażu / , ale ogólnie jest ok

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Stary 2009-01-10, 20:24   #2542
Malga19
BAN stały

Witajcie mamusie juz do was wrocilam co tak pusciotko u nas.? Bardzo dziekuje za trzymanei kciukow z NAS i za pochwale TZ tez odwalil kawal dobrej roboty

U nas naszczescie dobrze to krwaienie to naszczescie nie bylo To... Ale zostalam w szpitalu na kontrole ze wzgledu na ciaze bliznacza Bylo wszytko oki wiec mnie wypuscili... Nadal jestem w 3 paku i z tego sie ciesze najbardziej....
Malga19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 21:04   #2543
majka versace
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malga19 Pokaż wiadomość
Witajcie mamusie juz do was wrocilam co tak pusciotko u nas.? Bardzo dziekuje za trzymanei kciukow z NAS i za pochwale TZ tez odwalil kawal dobrej roboty

U nas naszczescie dobrze to krwaienie to naszczescie nie bylo To... Ale zostalam w szpitalu na kontrole ze wzgledu na ciaze bliznacza Bylo wszytko oki wiec mnie wypuscili... Nadal jestem w 3 paku i z tego sie ciesze najbardziej....
Witaj Malga! Ciesze się że z wami wszystko w porządku! Spojrzałam z ciekawości na twój suwaczek a tam jeden dzidziolek Możesz to zmienić bo wiem że w tym suwaczku można ustawić jak jest więcej niż jedno dziecko. Buziaki

majka versace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 21:13   #2544
AnnGe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Witaj Martacin!

Wiesz w Polsce i tak jest praktykowane rutynowe nacięcie krocza w większości szpitali, szczególnie przy pierwszym porodzie.
Moje zdanie na ten temat najbardziej odzwierciedla to, co napisano tutaj
Ale podkreślam, że jest to moje zdanie, jako przyszłej matki i położnej.
Różne czynniki wpływają na to, jak wyglądają obrażenie po porodzie, między innymi elastyczność krocza, leczone, czy nieleczone infekcje dróg rodnych podczas ciąży, umiejętności położnej (dot prowadzenia samego porodu, jaki ochrony krocza) itp itd.
Osobiście nie zauważyłam różnic w gojeniu pomiędzy naciętymi i pękniętymi kroczami na niekorzyść tych ostatnich. Zazwyczaj krocze pęka w miejscu najcieńszym i też zazwyczaj jest to proste pęknięcie, a te goją się szybko.
Jak się pęknie, zależy, jak już wspominałam, od wielu czynników. Widziałam i brzydkie pęknięcia bez nacięcia, jak i fatalne dodatkowe pęknięcia podczas nacinania krocza.
Ja dużo czytałam ostatnio na temat nacinania krocza. Chciałbym bardzo tym razem tego uniknąć. Za pierwszym razem byłam nacięta bardzo mocno, miałam małego krwiaka i przez pierwsze dwa tygodnie po porodzie nie mogłam usiąść. Czytałam że w Anglii nacinanie krocza to kilka %, u nas robi się to rutynowo, nie pytając pacjętki czy się na to godzi, nie proponując pozycji które by umożliwiły uniknięcie tego, ponoć najlepsza jest na kucaka. Jakie ćwiczenia proponujecie cięzarnym aby uelastycznić krocze? Wiem że są takowe, można chyba nawet masować...
Ciekawa byłam kiedy ten temat zostanie poruszony?
A zaczęłyście już hartować brodawki? Chyba najlepiej jak najwcześniej...
Stary 2009-01-10, 21:26   #2545
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

AnnGe narazie nie mogę dotknąć swoich brodawek tak bolą
WrednaAfrodyta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 21:49   #2546
AnnGe
Raczkowanie

WrednaAfrodyta to możesz zacząć od lekkiego szorowania gąbką przy kąpieli. Później można kręcić jak pokrętłem w radiu-to brzmi śmiesznie, ale pomoaga, chodzi o to aby brodawki nie były wklęsłe, bo maluszkowi trudno złapać pierś i nie chce cycusia wtedy. No i zahartowane nie pękają i nie bolą. Wierz mi, to co teraz czujesz kiedy są nabrzmiałe, to jeszcze nie to kiedy pękną lub kiedy dzieciątko moco ssie. Mi bratowa ciągle gadała za to, a ja olałam wtedy temat. Mało brakowało a nie karmiłabym synka, bo miałam właśnie wklęsłe brodawki. Mały nie mógł złapać, bo piersi były nabrzmiałe od pokarmu.
Często jak już mamy takie pełne piersi, dobrze jest przed karmieniem trochę odciągnąć, aby pierś nie była taka pełna, ale nie dużo. "produkcja"mleka w końcu zależy od podaży na nie. Czyli ile będzie chciało nasze maleństwo tyle wyprodukujemy fajne z nas automaty do mleka
Stary 2009-01-10, 22:53   #2547
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:

Witajcie ... wszyscy troje dobrze, że to był fałszywy alarm.

Cytat:
Napisane przez AnnGe Pokaż wiadomość
... Jakie ćwiczenia proponujecie cięzarnym aby uelastycznić krocze? Wiem że są takowe, można chyba nawet masować...
Ciekawa byłam kiedy ten temat zostanie poruszony?
A zaczęłyście już hartować brodawki? Chyba najlepiej jak najwcześniej...
Przede wszystkim ćwiczenie mięśni Kegla. Ja ćwiczę jak tylko sobie przypomnę , choć powinno się ćwiczyć regularnie. No i masaż rozciągający własną ręką, podobno wystarczy na dwa m-ce przed porodem
O brodawkach nawet jeszcze nie myślałam.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-11, 00:10   #2548
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

AnnGe spróbuje narazie lekkiego szorowania gąbką
WrednaAfrodyta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-11, 01:08   #2549
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Przede wszystkim ćwiczenie mięśni Kegla. Ja ćwiczę jak tylko sobie przypomnę , choć powinno się ćwiczyć regularnie. No i masaż rozciągający własną ręką, podobno wystarczy na dwa m-ce przed porodem .
, a co do masażu to polecany od 34 tygodnia ciąży.
Cytat:
O brodawkach nawet jeszcze nie myślałam
Ja myślałam, ale moje są OK. Wydaje mi się, że odpowiednia technika przystawienia dziecka do piersi wystarczy.
Stary 2009-01-11, 10:23   #2550
Ania0104
Zakorzenienie

dzeń dobry laski
Cytat:

super ze wszystko ok! Buziaki dla całej Waszej trójki
Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
AnnGe spróbuje narazie lekkiego szorowania gąbką
samo czytanie już mnie przeraża ... ale może kiedyś spróbuje Moja jedna brodawka od zawsze była wklęśnięta - ale teraz wyszła na wierzch i mam nadzieję ze już tak pozostanie

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości