|
|
#2581 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !
syla39 trzymam kciuki za ciebie i dzidzię!
IMO masaż brodawek jak najbardziej, jeśli ktoś ma problemy lub chce. Żeby było jasne- nie jestem przeciwniczką czy osobą negującą wpływ na brodawki. Jednak nie jest to warunek konieczny, aby osiągnąć sukces w karmieniu piersią. Najgorsze jest to, że w polskich szpitalach w pierwszych dniach po porodzie rzadko uczy się prawidłowej techniki karmienia ![]() Absolutnie nie chcę cie urazić, jako praktyk w tej dziedzinie jednak będę obstawać przy tym, że najczęstszą przyczyną krwawiących, poranionych brodawek jest błędna technika przystawiania do piersi. Znam wiele kobiet, które nigdy nie hartowały brodawek, a karmiły z ogromnym sukcesem. Cytat:
|
|
#2582 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
na szczescie tam gdzie ja rodzilam na drugi dzien po porodzie byly zwolane wszystkie mamusie na wyklad dotyczacy karmienia piersia
pani nawet miala pluszowego cycuszka co by nam zobrazowac pewne rzeczy a ja tam nigdy nie hartowalam swoich brodawek ani nic i nie mialam problemow z karmieniem, nigdy nie mialam popekanych czy krwawiacych sutkow rowniez - mimo, ze ogolnie mam wrazliwe sutki i nawet jak TZ je dotyka czy caluje to czasem mnie to drazni ![]() kazdy jest inny - mysle, ze sa tez takie osoby, ktore nie wiem jak cwiczylyby i hartowaly swoje sutki to i tak beda im pekac i krwawic kazdy ma inna skore - to tez jest czynnik, ktory napewno ma na to wplyw
|
|
#2583 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
przewody mam podobno nieuszkodzone, ale zrosty mogą być problemem pogadam z ginekologiem prowadzącym ciąże i w szpitalu w czasie operacji - może czegoś się dowiem...
|
|
|
#2584 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a mnie cos chyba lapie... czuje sietak rozbita... oczywiscie tfu tfu zeby nie i samo sobie poszlo... do tego te gwizdzace okna przez ten wiatr... ide sie chyba polozyc
|
|
|
#2585 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ogólnie dziewczyny, masaż najlepiej zacząć od delikatnego przecierania myjką podczas kąpieli, na mokro. Na wklęsłe brodawki można trochę kręcić jak pokrętłem od radia. Mi to najbardziej pomogło i teraz tez już to zaczęłam. p4w faktycznie pogadaj ze swoją gin. Nie wiem jak u Ciebie, ale w mojej okolicy nie ma nikogo kto by fachowo zajmował się doradztwem laktacyjnym. My mamusie sobie doradzamy i jak na razie tworzymy mocną grupę pod wezwaniem Prawie wszystkie karmiłyśmy ponad rok, chyba tylko dwie koleżanki karmiły butelką. Ale to żadna ujma dla kobiety! Najważniejsze jest dobro dziecka i matkiJa lecę do lekarza może w końcu dostanę kartę ciąży To już 9 tydzień a ja chodzę taka nie opisana
|
|
#2586 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry mamusie
ja jeszcze w łózku - tzn powinnam jak najwięcej leżec, ale przeważnie o tej godzinie juz się zwlekam ... ale wczoraj miałam tak ciężką noc że zasnąć nie mogłam - dostałam takich skurczy i wzdęć ze nie wiedziałam co ze sobą zrobić - a No-spa mi się skończyła w sobotę porazka normalnie! Teraz już jest ok Zastanawiam sie co zrobić na obiad ![]() AnnGe koniecznie daj znać jak tam po wizycie ... ja kartę ciąży dostałam dopeiro w 10 tygodniu
Edytowane przez Ania0104 Czas edycji: 2009-01-12 o 11:39 |
|
|
|
#2587 |
|
Zakorzenienie
|
mój mąż się chętnie się zajmie masażem
cały czas się tam dobiera, bo są większe i inne niż zawsze co do obiadu - jak nie mam pomysłu, to zwykle robię zapiekankę pt. "dam to co mam" makaron, jakieś warzywa (najbardziej lubię z brokułami i kukurydzą), rybka, albo jakieś mięsko (to co mam w zamrażarce); sosik zwykle śmietanowy, ale może być taki jak kto lubi, przyprawy, trochę sera żółtego ... piekę ok 20 min i gotowe - szybko, dużo i smacznie - czyli dla mnie w sam raz
|
|
#2588 |
|
Rozeznanie
|
A ja sobie chyba zrobię to co wczoraj na kolację...warzywka na patelnię, mniam
|
|
|
|
#2589 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Nie było mnie cały weekend...i strasznie dużo napisałyście ![]() Nadrobię wieczorem...dzisiaj mam wizytowy dzień...teraz po wyniki badań krwi, później dentysta a o 19.30 wizyta u mojego ginekologa...proszę trzymajcie kciuki... Najważniejsze ze zobaczę nasze Maleństwo ale boję się czy wszystko jest ok...Miałam ostatnio dziwny sen i takie mam przez to obawy... Odezwę się wieczorem...
|
#2590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie pomyślalam o tym dzięki za podpowiedz Warzywka na patelnie też uwielbiam - takie z ryżem ![]() Karolinak ... ale na pewno wszystko jest dobrze!!!! Edytowane przez Ania0104 Czas edycji: 2009-01-12 o 12:17 |
|
|
|
|
#2591 |
|
Wtajemniczenie
|
O wy zołzy... zrobiłyście mi takiego smaka na warzywa na patelnię że hej!
![]() Ja molestuję męża że ma mi po pracy kupić mrożone truskawki.... w pracy mam kanapki z dżemem truskawkowym i w nocy podjadałam dżem truskawkowy... ![]() Aha - i jadam ze 3 grapefruity dziennie... Tż się śmieje ze mnie: "ty to chyba w ciąży jesteś!" ![]() A jak się czujecie laseczki? Podczytuję was czasami i Wy bidulki się jeszcze z mdłościami męczycie. Nic się nie martwcie, przejdzie i to
|
|
|
|
#2592 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
a ja mam juz wozek wybrany jakby co
oczywiscie rozowy hahaha jak bedzie chlopak to bede musiala wybrac inny
|
|
#2593 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() grapefruty i cytryny na zmianę ![]() Cytat:
ja się martwię nianią - tzn jak to wszystko zorganizować - ja pracuję na zmiany i chyba trudno będzie taką znaleźć tym bardziej, że mąż wyjeżdża co jakis czas na kilka dni i to tez trzeba uwzględnić, a nie chcę podrzucać dzidzi na dwie godziny tu, na dwie tam - to źle dla psychiki dziecka ja to jestem nienormalna - zawsze sobie znajdę jakiś powód do zmartwień
|
|
|
#2594 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
gdzie ja nienawidze slodyczy haha kochana a musisz pracowac? nie mozesz poczekac az dziecko do przedszkola pojdzie? w sumie pierwsze lata zycia sa najwazniejsze dla dziecka - no ale czasami jest mus i trzeba pracowac he co do wozka - ja juz go upatrzylam przed ciaza wlasnie zobaczylam, ze wsytepuje tez zielony wiec jak bedzie chlopiec to bedzie ten sam wozek tyle, ze zielony
|
|
|
#2595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój mąż powtarza, że na pewno jakoś to ułożymy, ale ja bym chciała już mieć wszystko zaplanowane i pod kontrolą zielony wózek - bardzo lubię ten kolor
|
|
|
#2596 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
no to ja Ci pokaze swoj:
http://allegro.pl/item525779322_wiel...i_fotelik.html dziewczynka - rozowy chlopiec - zielony
|
|
#2597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciekawe czy ten fotelik ma atesty... ten zielony jest cudny ...
|
|
|
#2598 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Dziewczyny!
Ostatnio nie miałam czasu zaglądać, ale zauważyłam że rozmawiacie o piersiach, karmieniu itd. a w styczniowym "Mamo to ja" jest artykuł o piersiach i piszą tam, że tzw. hartowanie biustu może polegać na naprzemiennym ciepłym i zimnym prysznicu ale nie na szorowaniu szorstką stroną gąbki ponieważ ze zgrubiałej brodawki maluchowi będzie trudniej jeść. W ogóle artykuł ciekawy więc polecam
|
#2599 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
kazdy musi miec atest mi sie strasznie podoba - jest taki zgrabny i fajnie ze ma przednie kolka mniejsze i skrecane wiec jak moj synek sie urodzil to najmodniejsze wozki to byly wielkie landary z pompowanymi kolami - teraz jak na nie patrze to mnie odrzuca a wtedy to byl szal
|
|
|
#2600 |
|
Zadomowienie
|
Byłam dzisiaj u swojego lekarza, odrazu na wejściu dostałam kartę ciąży. Odpowiedziała wyczerpująco na moje pytania, także lekarza nie zmieniam. Wyniki mam wzorowe. Usg bedzie zrobione w 12 tyg ciąży i jak mi powiedziała położna nie mam co się denerwować. Zostałam zważona i przytyłam tylko 0,5 kg.
Dzisiaj w poczekalni prawie same ciężarne były, dwie to nawet już z drugą ciążą, trochę mnie to uspokoiło.
Edytowane przez olka222 Czas edycji: 2009-01-12 o 14:12 |
|
|
|
#2601 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
hmm fajnie, ze wszystko ok ale dlaczego usg w 12 tyg?? a teraz to co? ja mam usg na kazdej wizycie - dzieki temu moge popatrzec jak moja dzidzia rosnie a gin stwierdzic czy rozwija sie prawidlowo przeciez bez usg lekarz nie stwierdzi niczego poza tym, ze ciaza faktycznie istnieje
|
|
|
#2602 |
|
Zadomowienie
|
Nie będę zmieniała lekarza dlatego, że nie chce mi usg zrobić. W tej przychodni tak jest i tego nie przeskoczę.
|
|
#2603 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko trzeba go odpowiednio przystawiać i być cierpliwym. Jak znajdę ten artykuł to go przeskanuję w wkleję, a na razie znalazłam tylko to: http://zdrowie.onet.pl/1417006,3580,...t_polozna.html Cytat:
Większość wózków które mi się podobają jest niestety dla mnie za ciężka nam sprzedawczyni polecała taki: http://www.allegro.pl/item522636661_...or_gratis.html
|
|
|
#2604 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
ale to glupio jest w tej przychodni - odbieraja Ci radosc patrzenia na swoje malenstwo poza tym skad Twoja lekarka wie czy plod sie rozwija w ogole, czy bije serduszko, czy nie jest to ciaza pozamaciczna? ja bym zmienila lekarza - chocby z tego wzgledu, ze nie wiedzialabym co sie dzieje z moja ciaza i czy wszystko jest ok nie moglabym zyc w nieswiadomosci czy moj dzidzius rosnie sobie tam zdrowo czy nie
|
|
|
#2605 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
eleeri nie moge napisac, ze mi sie podoba bo nienawidze wozkow trojkolowych i nigdy takiego nie kupie
my z kolezankami mamuskami tak mamy, ze zawsze sie smiejemy jak idzie ktos z takim wozkiem i zawsze leci tekst: "ooo popatrz kupila se wozek trojkolowy pewnie za 3tysiace zeby zaszpanowac" a nie podoba nam sie wcale no ale jak wiadomo kazdy ma swoj gust i jesli Tobie sie podoba to go kup u nas w miescie, okolicy, tak sie przyjelo, ze wozki trojkolowe kupuja ludzie, ktorzy chca zaszpanowac chociaz tak naprawde czasem mozna kupic taki raniej niz ten z czterema kolami no ale u nas juz tak jest
|
|
#2606 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry dziewczynki.Zapraszam do nowo otwrtego wątku na odchowalni
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=303080 jeśli ,którąś z Was interesują wrażenia z porodu to zapraszam nasze wizażowe mamusie dzielą się tu swoimi wrażeniami i doświadczeniami z porodu![]() miłego dnia
|
|
|
|
#2607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2608 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hmmm ja bym też zjadła truskawki - ale takie swierzutkie prosto z krzaczka ... albo umieszane z cukrem i śmietanką ... nooo mołza jestes i Ty! narobiłaś mi smaka na truskawki Cytat:
Cytat:
Ogladałam go kiedyś, ale chyba na jakiejś innej stronie bo kosztował 1400 zł ... a mój TZ to jeszcze nie ma pjęcia ile co będzie kosztowało - on by chciał taki wózek za max 500 zł wielofunkcyjny oczywiście ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale super ze jesteś zdrowa jak ryba |
|||||
|
|
|
#2609 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
no ja Ciebie rozumiem ale nie sadze zeby waga zalezala od ilosci kol - mysle, ze najbardziej od stelaza z ciekawosci sprawdzilam wage i ten wozek ktory ja wkleilam jest tylko o ok2kg ciezszy dobrze, ze ja mam winde
|
|
|
#2610 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
oo nawet juz znalazlam
prosze: http://www.allegro.pl/item525671058_...ikiem_hit.html cztery kola i wazy 13 kg w wersji glebokiej czyli zaledwie 300gram tylko wiecej niz ten, ktory wkleilas ![]() EDIT: dobra teraz nikt mi nie powie, ze musi miec 3 kola zeby byc lekki: http://www.allegro.pl/item519738084_..._4_kolory.html prosze - caly wozek wazy 10kg - czyli o 2,7kg mniej niz ten trojkolowy ![]() a wozek ladny - sama sie nad nim tez zastanawialam, nad rozowym oczywiscie hihi
Edytowane przez Svinecka Czas edycji: 2009-01-12 o 14:45 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:46.

) i lekarz mi mówił, że prawdopodobnie będzie problem z laktacją, a ja chciałabym zrobić wszystko co mogę, żeby karmić maleństwo
pani nawet miala pluszowego cycuszka co by nam zobrazowac pewne rzeczy 
mam nadzieję ze to nic poważnego 
już mi tylna dolna część ciała zdrętwiała. Niestety nie zrobiła mi usg genetycznego bo takie robi się tylko w 13 tyg. a usg 3d jest tylko w Krakowie. Nie dowiedziałam się nic jeśli chodzi o zdrowie dzidzi. Tylko, że ma 2 ręce i 2 nogi i wielkość głowy jak należy.
I mam L4 chory ma leżeć 

... ale na pewno wszystko jest dobrze!!!! 

... nooo mołza jestes i Ty!
narobiłaś mi smaka na truskawki