|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1021 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturzystki 2008 jednak nie balują na studiach cz. X
Cytat:
Gotowe i plotkara zaliczona, mózg działa w miare, czas zabrać się do nauki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1022 |
Zakorzenienie
|
nie mieszkam z TŻ
|
![]() ![]() |
![]() |
#1023 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a ja w pracach 13 godzin przychodze w tu impezka w domu.. niestety ja padam ze zmeczenia i w ogole nie mialam na nic ochoty, wiec wszyscy poszli do kwadratowej a ja zosatlam i czeka mnie ekonomia.. aha zapomnialam wspomniec ze zanim oni poszli to zdazylam z kumplem 0,5 vodki wypic;d ejj ekonomia na wesoło yo ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1024 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() mój tata ma pseudo karkówka, a na mame wołają szynka, babcia to wołowina, ciocia to parówa, wujek to kabanos ![]() ![]() zostawiam mikro na dziś, bo i tak chyba nic do mnie nie dociera ;P teraz mała przyjemność - logarytmy, pochodne i całki ![]() ![]()
![]() |
#1025 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczeta
![]() U mnie nic ciekawego ![]() Tz w domu jest jeszcze (sesja, ktorej on nie ma), wiec sie obijamy... Remont w pokoju trwa- beda rozowawe sciany ![]() Ach i kupilam szpilki. Wysokie, ale bardzo mi sie podobaja ![]() Link do zdjecia http://img300.imageshack.us/my.php?image=bucikiyv8.png
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
#1026 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a chcialabys? studiujesz poza miejscem zamieszakania rodzicow? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1027 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że chciałabym. Tak, studiuję w innym mieście.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1028 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1029 |
Zakorzenienie
|
Ej, wlasnie, lele, zastanawialam sie, jak fakt, ze mieszkam z Tz jest odbierany przez kosciol..
Nie mialam okazji sie spytac ksiedza. Niby mieszkamy pod jednym dachem, ale ani pokoju nie dzielimy, ani tym bardziej nie wspolzyjemy ![]() tamia, no tak z 10. Dla mnie wysokie, bo sama niska jestem ;D Na zdjeciu to rozmiar 43 pewnie albo cos, to nie widac.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
#1030 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no i pewnie wasza mafia zajmuje sie przemytem miesa z ino do 3miasta przez torun! mam was! przyjmiecie mnie chociaz na 1/4 etatu? ![]() Cytat:
bzdury w mojej glowie, nie czytajcie lepiej moich postow. a jak czytacie to z przymrozeniem oka. bo moje juz sie sie same mruza.. chyba niebawem pora spac.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1031 |
Zadomowienie
|
wen, no 10 to już są z tych wyższych.
bedziesz w nich na codzien chodzic czy tylko na jakieś okazje?? ja mam podobne tyle ze niższe i bez palców ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1032 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Kościół Katolicki uważa, że para, która mieszka ze sobą przed ślubem grzeszy. I jest to grzech ciężki. Nawet jeżeli para ze sobą nie współżyje to naraża się na "pokusy cielesne" ![]() Więc jeżeli szczerze powiecie przy spowiedzi, że mieszkacie z chłopakiem bez ślubu i nie zamierzacie zmienić tego stanu to ksiądz nie ma prawa udzielić Wam rozgrzeszenia. A nawet jeżeli udzieli to będzie ono według Kościoła Katolickiego nieważne. Oczywiście absolutnie nie są to moje poglądy, mnie opowiadanie panu w czarnej sukience o swoich intymnych sprawach... eee nie powiem co. Niech każdy wierzy w co chce ![]()
![]() |
#1033 |
Zakorzenienie
|
a skad sie zrodzilo to pytanie?
teoretycznie rpzeciez nie robicie nic zlego i kosicol nie moze uznawac tego za zlo. bo wspolne meiszaknie nie jest grzechem, a cudzolostwo.. i o to sie rozchodzi.. |
![]() ![]() |
![]() |
#1034 | |
Zakorzenienie
|
Dziekuje
![]() Cytat:
Hehe, ja zamierzam ten stan zmienic- wziac slub ![]() ![]() Tylko ze u mnie to nie byla decyzja na zasadzie 'zamieszkajmy razem, bedzie fajnie' tylko nie mialam gdzie sie podziac, spojrzmy prawdzie w oczy ![]() Musze sie z ksiedzem umowic. Tamia, na okazje raczej je bede nosic, czyli imprezy i koncerty z orkiestra, bo na codzien sie chyba nie nadaja..
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1035 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1036 |
Zakorzenienie
|
EDIT: Nie wiem jak wygląda ta sprawa w UK. Niby nauka KK jest wszędzie taka sama, a z tego co widzę na przykładzie mojej rodziny w Niemczech jest inaczej.
Mój wujek miał ślub kościelny z pierwszą żoną w Polsce, rozwiódł się, teraz ma w Niemczech drugą żonę (oczywiście ślubu kościelnego nie mają). I wujek z żoną bez problemu przystępują do Komunii, ochrzcili dzieci, zresztą i na chrzcie i na komunii kuzyna byłam. Oczywiście spowiedź uważają za coś zupełnie pozbawionego sensu - u nich jest spowiedź powszechna. Chyba tylko dzieci jakiś czas po I komunii chodzą się spowiadać do konfesjonału. I zaznaczam, że wujek jest w kościele katolickim, a nie żadnym np. protestanckim ![]()
#1037 |
Zadomowienie
|
no jasne Nija każdy żyje jak chce i jak sobie uważa..
ja nie byłam w kościele od może pół roku i jakoś mi tego nie brakuje.. zreszta ju7ż wiele razy był poruszany ten temat na tym wątku więc myśle że nie ma sensu rozmawiać o tym, bo to tworzy jakieś bariery i jakoś stwarza dziwną atmosferę.. a tak mi sie cos przypomnialo;p pracuuję z taką dziewczyną i kurde nie znam jej prawie w ogole oprócz jej kariery zawodowej i naukowej ale tak mnie drażni że mam ochote na nią nakrzyczeć.. o ja;p zdaje się taka delikatna i kurde wkurza mnie to ze ona wszytko kocha i ze polowa to masakra bla bla bla.. w ogole mnóstwo emocji. bleh. typowa studentka ( bez urazy ![]()
![]() |
#1038 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do wspolnego mieszkania razem to mam pytanie sakd masz takie informacje? ja ich wcale nie neguje, ale moim zdaniem jest to kwestia wykladni tego zagadnienia. jakby nie patrzec w doktrynie samego kosciola jest wiele niescislosci.. i wiele roznych opini. kosciol nie ma jednolotych opini. NIja a spojrz teraz na Wen ( przepraszam), wg tego wyglada na to, ze skoro mieszkaja pod jednym dachem to grzesza. grzechem nie jest mieszkanie pod jednym dachem, a wlasnie te pokusy cielesne. ale z drugiej strony pokusy cielesne pojawiaja sie nie tylko gdye sie ze soba mieszka.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1039 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja się czuje jak po ćwiarteczce, ale to przez gorączke i odrobinke lekarstewek. A mamusie kocham, tylko nie wiedziałam, że aż tak nie chce być babcią:P Cytat:
![]() Cytat:
![]() Na szczeście tak jak to ujeła Nija nie opowiadam swoich intymnych spraw facetowi z czarnym wdzianku. Ogólnie mam dziwne poglądy na Kościół i Boga ( są ze sobą strasznie sprzeczne) i nie bede zanudzać tematem. Prawoznawstwo wooła mnie, jak nie z lewej, to z prawej strony kanapy ![]() No to biore ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1040 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nija to jest kwestia interpetacyjna pewnych nauk. a jednak prawa nie czyta sie doslownie, gdyby tak bylo to zarowno studia prawnicze nie mialyby sensu. a jesli chodzi o podejscie do instytucji malzenstwa w swietle kosciola katolickiego bardzo chetrnie objasnie wam za pol roku o ile bedzie mi dane zaliczyc sesje ![]() a kosiolowi co do mieszkania razem chodzi o bycie abrdziej na probe, a nie odzielenie dachu and glowa.. Marta prawoznastwo nam sie do tej debaty przyda a tearz niestety musze mykac do lozka, bo jutro z rana silowania, co by przypakowac.. bycie w mafi zobowiazuje ;P Edytowane przez lele Czas edycji: 2009-01-16 o 22:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1041 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I że Kościołowi wcale nie chodzi tylko o sam fakt współżycia tylko też o to zgorszenie. Cytat:
![]() Moim zdaniem jeżeli ktoś sam drąży temat, czyta Biblię, uważa ją za księgę natchnioną i chce wg niej żyć, nie może być katolikiem. Ale jakoś za poważnie się zrobiło ![]() ![]() Może EOT? Czy jeszcze pogadamy na ten temat, bo mnie to bardzo interesuje, ale nie chcę zanudzać... lele poszukam źródeł - oficjalnych dokumentów Kościoła ![]()
![]() |
#1042 |
Zakorzenienie
|
Lele, no wlasnie, chodzi o bycie na probe i stwarzanie pokusy.
No ale jaka pokusa, jak mysmy juz dawno sobie powiedzieli, ze do slubu 'nie ma mowy', no i o nie czuje pokusy, Tz nie wychodzi z pokoju w akcie desperacji, bo nie moze wytrzymac ![]() W malzenstwo sie nie bawimy, bo i jak? A na oddzielne mieszkanie nie bedzie mnie stac, nawet na akademik, jesli mam studiowac.. Nija, Kosciol przeciez sam zacheca do czytania i interpretowania Biblii. Katechizm to po prostu zebrane nauki Kosciola, ale bez znajomosci Biblii nie mozna byc katolikiem, bo na tym opiera sie wiara.. Wiec troszke sie zagalopowalas. A Twoj wujek popelnia swietokradztwo, przyjmujac Cialo Chrystusa, beadac rozwodnikiem- chyba ze otrzymal uniewaznienie malzenstwa z Watykanu, jak moja chrzestna. Nie ma znaczenia, ze jest w Niemczech. '..Wierze w jeden, swiety, powszechny i apostolski Kosciol...' Ja tam nie chce EOT ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#1043 |
Zakorzenienie
|
Na razie kilka linków w portalu wiara.pl. Z tego co się orientowałam, odpowiadają tam ludzie z wykształceniem teologicznym. Oczywiście to portal katolicki.
http://zapytaj.wiara.pl/?grupa=8&art=1189773806&dzi=0 http://zapytaj.wiara.pl/?grupa=8&art=1190196168&dzi=0 http://zapytaj.wiara.pl/?grupa=8&art=1206124841&dzi=0 http://zapytaj.wiara.pl/?grupa=8&art=1224337044&dzi=0 http://zapytaj.wiara.pl/?grupa=8&art=1164136319&dzi=0 Idę spać ![]() Jutro wstaję o 5.30 i do szkoły ![]()
![]() |
#1044 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1045 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, wiem, że w świetle Kościoła wujek (i jego żona też) popełnia świętokradztwo, ale tam, w Niemczech nikt na to nie zwraca uwagi. Ksiądz z ich parafii (a zresztą oni do kościoła chodzą tylko w święta) dobrze wie, że nie mają ślubu kościelnego, a jakoś ich nie upomina. A z Watykanu wujek na pewno niczego nie otrzymał, bo jego pierwsza żona w Polsce obecnie też żyje w drugim związku i wiem, że było jej dość ciężko, że nie mogła przyjąć komunii na komunii swojego syna. Pisała jakieś pisma do biskupa, że ona chce tylko ten jeden raz, na jego komunii, ale nic z tego. Nie dostała zgody. Aaa no i było u nas małe zgorszenie wśród znajomych, bo na pogrzebie (w Polsce) dziadka właśnie wujek z Niemiec z żoną jakby nigdy nic przystąpili do komunii, a ksiądz widocznie nie wiedział o ich sytuacji i komunii udzielił. No i oczywiście były pełne nienawiści spojrzenia ![]() ![]()
![]() |
#1046 |
Zakorzenienie
|
Definitywnie idę spać
![]() Boże, jak mi się nie chce iść do szkoły ![]()
#1047 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i Bog wszystko widzi ![]() Nie dziwie sie, ze ludziom sie to nie podobalo, bo byla to profanacja Naswietszego Sakramentu.. Ja przyjmuje Komunie tylko po spowiedzi, bo potem juz dziwnie mi tak. Moja chrzestna dostala uniwaznienie, ale jej byly maz juz nie. Ona moze przystepowac do sakramentow, a on nie. Co do linkow, to teoria wiary glosi jedno, a konkretne przypadki to co innego. Bo kazda sytuacja i okolicznosci sa inne. W moim przypadku to nawet nie wiem, czy ktos by sie zgorszyl, bo tutaj niewiele rzeczy ludzi gorszy, a w Polsce bardzo malo osob wie, ze mieszkam u Tz.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1048 |
Zakorzenienie
|
Dobranoc...
Jest źle, nigdy nie było gorzej ![]() Namawiam mamę na rozwód, najwyższa pora ![]() ![]()
#1049 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i przyznaj się, że to moja rodzina Ci siłke opłaca ![]() ![]() Mysia ![]() myślę, że Twoja mama powinna się na to zdecydować - i jakoś to będzie dalej, a zapewne będzie lepiej niż teraz ![]()
![]() |
#1050 |
Zakorzenienie
|
no i po raz trzeci temat wiary i Kościoła... na który już się wypowiadać nie będę..
![]() ![]() Myszko, jeśli tak będzie lepiej dla Ciebie i mamy to niech to zrobi. A pieniądze muszą się jakoś znaleźć i nie mogą być przeszkodą do tego, żebyście nie mogły uwolnić się z tego piekła [przepraszam, jeśli zbyt ostro dobrane słowo...] Zasługujecie na szczęście i normalne życie, na pewno sobie razem poradzicie!! Ja się biorę za ekonomię... bo we wtorek kolokwium zaliczające, a w piątek egzamin ![]() ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:55.