aborcja-zdjęcia - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-01, 07:46   #211
iwciunia
Zakorzenienie

Dot.: Re: aborcja-zdjęcia

Na mnie to nie robi wrażenia Widziałam te zdjęcia wiele razy. Ja myślę, że to jest kwestia sumienia i decyzji indywidualnego człowieka, nie ma co się rozdrabniać nad tym tematem Zawsze znajdą się zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy, więc po co o tym dyskutować... No chyba, że ktoś lubi takie 'do niczego nie prowadzące' dysputy
iwciunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-14, 19:24   #212
Małgosia89
Zakorzenienie

Dot.: aborcja-zdjęcia

Aborcja - NIE
Jedynie jeżeli dziecko ma jakąś wadę genetyczną, jest poczęte z gwałtu lub jest inny ważny powód to wtedy aborcja DO 8 tygodnia ciąży jest w miarę ok...

Nasz mały cud...

Małgosia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-28, 10:47   #213
the-scarlet-garden
BAN stały

Aborcja - TAK TAK TAK

Nie wyobrażam sobie nosić pod sercem dziecka, które jest niechciane przeze mnie, któego nie pragnęłam, którego nie chcę. Usunęłabym, gdybym znalzła się w takiej sytuacji. Usunięcie ciąży jest dla mnie dużo lepszym rozwiazaniem niż wychowywanie dziecka, które jest ciężko chore, cierpi bo głupim rodzicom wydaje się, ze to szczęście i nagroda od Boga mieć dziecko! Nie ma większego nieszczęścia niż chore i cierpiace dziecko, które jest podtrzymywane przy życiu tylko po to bo rodzice tak chcą.
the-scarlet-garden jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-16, 18:47   #214
kelly07
Przyczajenie

mi w życiu dwie rzeczy źle spotkały: moja mama została zgwałcona a ja urodziłam się z nieuleczalną chorobą neurologiczną i poruszam się na wózku. do dziś widze jak moja mama popłakuje w ukryciu i jest mi bardzo źle z tego powodu. mając bardzo utrudnione życie żałuje że moja mama nie zrobiła aborcji bo wtedy napewno by mogła mieć normalne życie. nie mam rodzeństwa bo mama bała się że urodzi drugie chore dziecko. wszystkie pieniądze które zarobi mój tata idą na moją rehabilitacje. moja mama jest naprawde wspaniałą osobą i powiem że wolałabym żeby mnie nie było i żeby ona miała normalne życie. osobiście rzadko wychodze z domu, jezdzimy tylko na rehabilitacje, w polsce trudno się żyje osobom niepełnosprawnym bo nie ma do tego warunków architektonicznych. dobrze że mieszkamy na partrze. naprawde lepsza aborcja niż później wiele lat nieszczęścia.
kelly07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-17, 16:53   #215
ivanna
Zakorzenienie

w świetle prawa człowiek zaczyna swe istnienie jako istota ludzka w momencie zapłodnienia komórki jajowej, owy Nasciturus jest już istotą ludzką posiadającą swoje prawa!! Uważam że aborcja w przypadku gwałtów, bądź zalecana przez lekarza (choroba dziecka, zagrożenie życia) jest dopuszczalna. Ale nie uważam żeby aborcja była dobra. A dziewczyny które "spaprały sobie życie" bo zaszły w ciąże TO MOGŁY POMYŚLEĆ WCZEŚNIEJ NIM ZACZĘŁY WSPÓŁŻYĆ i obojętnie czy sobie na numerek jednorazowy wyskoczyły czy z obecnym partnerem!! Trzeba ponosić konsekwencje tego co się czyni, a nie... Dziecko nie jest winne że jego Matka na dyskotece przespała się z pierwszym lepszym, nie szanuje takich dziewczyn które sypiają z byle kim i usuwają niechciane ciąże. Powiem nawet dosadniej gardze nimi. Nie mylić tego z gwałtem. Mówie o dobrowolnym seksie.

Ja nie usune, nie usunełabym nigdy dziecka. Bo byłoby ono częścią mnie, kochałabym je zarówno chore jak i zdrowe, bo na tym polega miłość. A jak dziewczyny "nie dorosły do bycia matką" to nie dorosły do uprawiania seksu i taki z tego wniosek.
Stary 2009-01-17, 17:25   #216
paulinka3110
Wtajemniczenie

[quote=ivanna;10528318]w świetle prawa człowiek zaczyna swe istnienie jako istota ludzka w momencie zapłodnienia komórki jajowej, owy Nasciturus jest już istotą ludzką posiadającą swoje prawa!! Uważam że aborcja w przypadku gwałtów, bądź zalecana przez lekarza (choroba dziecka, zagrożenie życia) jest dopuszczalna. Ale nie uważam żeby aborcja była dobra. A dziewczyny które "spaprały sobie życie" bo zaszły w ciąże TO MOGŁY POMYŚLEĆ WCZEŚNIEJ NIM ZACZĘŁY WSPÓŁŻYĆ i obojętnie czy sobie na numerek jednorazowy wyskoczyły czy z obecnym partnerem!! Trzeba ponosić konsekwencje tego co się czyni, a nie... Dziecko nie jest winne że jego Matka na dyskotece przespała się z pierwszym lepszym, nie szanuje takich dziewczyn które sypiają z byle kim i usuwają niechciane ciąże. Powiem nawet dosadniej gardze nimi. Nie mylić tego z gwałtem. Mówie o dobrowolnym seksie.

Ja nie usune, nie usunełabym nigdy dziecka. Bo byłoby ono częścią mnie, kochałabym je zarówno chore jak i zdrowe, bo na tym polega miłość. A jak dziewczyny "nie dorosły do bycia matką" to nie dorosły do uprawiania seksu i taki z tego wniosek.[/quote]

No ale przecież, do łóżka z mężczyzną nie idzie się tylko po to aby spłodzić dziecko! Połowa z nas byłaby non stop w ciąży w takim razie!

Tu nie chodzi o to czy ktoś dorósł czy nie. Chore dzieci, owszem mają prawo do życia, ale czasami sytacja matki jest tak dramatyczna, że nie jest ona w stanie wychować takiego dziecka!
Miłością się żyć nie da!!
Uważam, że nie należy myśleć tylko o sobie. Na zasadzie "chcę dziecko, bez względu na to jakie ono się urodzi". Trzeba wziąć pod uwagę fakt że wiecznie żyć nie będziemy, że sytacja może nas przerosnąć również pod względem finansowym.

Dlaczego uważamy, że osobom ciężko chorym, bez szans na wyleczenie powinniśmy dać szansę decydowania o swoim życiu i o tym kiedy powinni odejść i nie cierpieć ale w momencie kiedy dowiadujemy się że nasze dziecko będzie ciężko chore, bez szans na wyleczenie, musimy je urodzić bo każdy ma prawo do życia!

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-17, 17:34   #217
ivanna
Zakorzenienie

ale ja napisałam u góry że są wyjątki mówie tu o tak naprawde usuwaniu ciąży z powodu widzimi się to usunę. Bo sobie dziewczyna hula na lewo i prawo a jak zajdzie w ciąże to tragedia i jak to się stało... a o dziecku chorym mówiłam w swoim imieniu że kochałabym je takie jakie jest, bo jest dzieckiem czy chorym czy zdrowym - jest moim dzieckiem.

Dopuszczam aborcie gdy jest zagrożenie życia i matki i dziecka, jakieś wady genetyczne, gwałt. Ale nie dlatego że KTOŚ sobie tak powiedział to usunie.
Stary 2009-01-17, 17:56   #218
madame paranoja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kelly07 Pokaż wiadomość
mi w życiu dwie rzeczy źle spotkały: moja mama została zgwałcona a ja urodziłam się z nieuleczalną chorobą neurologiczną i poruszam się na wózku. do dziś widze jak moja mama popłakuje w ukryciu i jest mi bardzo źle z tego powodu. mając bardzo utrudnione życie żałuje że moja mama nie zrobiła aborcji bo wtedy napewno by mogła mieć normalne życie. nie mam rodzeństwa bo mama bała się że urodzi drugie chore dziecko. wszystkie pieniądze które zarobi mój tata idą na moją rehabilitacje. moja mama jest naprawde wspaniałą osobą i powiem że wolałabym żeby mnie nie było i żeby ona miała normalne życie. osobiście rzadko wychodze z domu, jezdzimy tylko na rehabilitacje, w polsce trudno się żyje osobom niepełnosprawnym bo nie ma do tego warunków architektonicznych. dobrze że mieszkamy na partrze. naprawde lepsza aborcja niż później wiele lat nieszczęścia.
to bardzo przykre co piszesz co prawda daje inne światło na ten ciężki temat ale bardzo współczuję tych wyrzutów sumienia...

madame paranoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-17, 17:58   #219
kiniaczeq
Zakorzenienie

Ostatnio koleżanka podała mi dobry i banalny argument przeciw aborcji - "To tak, jakby Ciebie mama usunęła" niby banalne ale jednak.....
Stary 2009-01-17, 18:25   #220
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

Cytat:
Napisane przez kiniaczeq Pokaż wiadomość
Ostatnio koleżanka podała mi dobry i banalny argument przeciw aborcji - "To tak, jakby Ciebie mama usunęła" niby banalne ale jednak.....
Myslę, że jakby mnie mama usunęła, to nie miałabym nic przeciwko
Czarny humor, ale tak naprawdę- czy miałabym tego świadomość? Dla mnie nie jest to dobry argument. BTW coś ostatnio dużo wątków o takiej tematyce, już mi się mieszają
Stary 2009-01-17, 18:33   #221
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
ale jednak co ??

przeciez to glupi i w dodoatku zaden argument ?

nie widzisz ze gdyby cie usunela to by cie nie bylo i nawet bys o tym nie wiedziala ze bylas zarodkiem ?

mam wrazenie ze ludzie nie potrafia uzmyslowic sobie ze kilka komorek nie maja swiaodmosci ze moga byc plodem a potem dzieckiem .
niektorzy z mysleniem zostali wlasnie na poziomie zygoty.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-17, 18:39   #222
kiniaczeq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
niektorzy z mysleniem zostali wlasnie na poziomie zygoty.
dzięki
Stary 2009-01-17, 18:40   #223
ivanna
Zakorzenienie

Paula a ty co byłaś pamiętasz jak byłaś zarodkiem że wiesz co czuje, i co sobie tam on w świadomości układa? To taka sama istota żywa jak ty! Od pierwszych minut od zapłodnienia. Uregulowane zostało to prawnie i tyle.
Stary 2009-01-17, 18:42   #224
Arethaf
Wtajemniczenie

A ja popieram aborcję, jeśli matka tego chce ogólnie.
Nie tylko w przypadku wad rozwojowych płodu lub gdy została zgwałcona.
Każdy ma prawo decydować o swoim życiu i o tym, jak będzie ono wyglądało. Każdy z nas ma swoje sumienie. Nie potępiam osób, które ciąże usuwają. Nie wiem, co ja bym zrobiła, gdyby okazało się, że spodziewam się dziecka. Ale na pewno nie chciałabym, żeby ktokolwiek moje czyny osądzał.

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-17, 19:14   #225
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki

jest taka powiedzenie :uderz w stol ..." nigdzie nie napisalam ze to o Tobie.

Cytat:
Napisane przez ivanna Pokaż wiadomość
Paula a ty co byłaś pamiętasz jak byłaś zarodkiem że wiesz co czuje, i co sobie tam on w świadomości układa? To taka sama istota żywa jak ty! Od pierwszych minut od zapłodnienia. Uregulowane zostało to prawnie i tyle.
nie trzeba byc naukowcem zeby wiedziec kiedy ksztaltuje sie mozg,pamiec i ukl. nerwowy.

pierwsze wspomnienia masz z kiedy ? z zycia plodowego ?jelsi tak to gratuluje i mysle ze nalezaloby to ujawnic.

tak plod sobie mysli kim bedzie jak dorosnie :-/

co zostalo uregulowane ? ze w PL aborcja jest be bo zygota to czlowiek a w UK juz nie .
ale jak zostal poczety przez gwlat to juz mozna go wyskrobac ?bo co nie ma wdg. twoich madrosci pamieci i nic sobie nie uklada w myslach ?

zreszta zasada jest prosta :nie chcesz aborcji to jej sobie nie rob ode mnie wara.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-01-17 o 19:15
Stary 2009-01-18, 06:22   #226
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

przeciez to glupi i w dodoatku zaden argument ?
Cytat:
Napisane przez Arethaf Pokaż wiadomość
Każdy ma prawo decydować o swoim życiu i o tym, jak będzie ono wyglądało.
Moze i glupi, ale co dopiero powiedziec o tym "decydowac o swoim zyciu", przeciez to maksymalna obluda, bo sila rzeczy decyduje sie o cudzym zyciu.

Cytat:
nie trzeba byc naukowcem zeby wiedziec kiedy ksztaltuje sie mozg,pamiec i ukl. nerwowy.
Nie trzeba mowisz? Komponenty ukladu nerwowego sa juz u kilkutygodniowego plodu, a wszystkie wazniejsze narzady wewnetrzne do konca 8 tygodnia.

Cytat:
zreszta zasada jest prosta :nie chcesz aborcji to jej sobie nie rob ode mnie wara.
Zasada jest prosta tak jak jest obowiazujace prawo a nie tak jak wyzej podalas.

Co wazniejsze - alez od Ciebie wara, Ciebie nikt nie chce ruszac. Chodzi o plod nie o Ciebie.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-18, 16:28   #227
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Moze i glupi, ale co dopiero powiedziec o tym "decydowac o swoim zyciu", przeciez to maksymalna obluda, bo sila rzeczy decyduje sie o cudzym zyciu.

Nie trzeba mowisz? Komponenty ukladu nerwowego sa juz u kilkutygodniowego plodu, a wszystkie wazniejsze narzady wewnetrzne do konca 8 tygodnia.

Co wazniejsze - alez od Ciebie wara, Ciebie nikt nie chce ruszac. Chodzi o plod nie o Ciebie.
Obłuda, obłuda... Ale dziecko to ja będę musiała wychowywać, nikt inny

niecierpliwość życia.
Stary 2009-01-18, 16:52   #228
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Z tym nikt inny to jeszcze ojciec dziecka je bedzie wychowywac. Tak, Ty je bedziesz wychowywac, bo Ty jest splodzilas. To nie tak, ze kobieta jest wiatropylna, czy jakas wrozka lata i zaciaza czarodziejska rodzka, tylko to efekt wyborow i dzialan kobiety i jej partnera. Bez obrazy, ale dla mnie laski nikt nie robi, ze odchowa/wychowa dziecko ktore sam splodzi.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-18, 17:33   #229
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

komponent to nie calosc
u ilu tygodniowego ?
i ze do 8 tyg. tez nie mozna usunac plodu ?

Cytat:

prawo gdzie ? w PL na szczescie mam paszport i dowod.
a plod to niby co ?to ja krew z krwi ,kosc z kosci.

wyrak ,w tej kwestii sie nie zgodzimy wiec nie ma co sie droczyc i przekonywac.

napisales ze jest jeszcze ojciec,owszem sa a co z gwałtami ?moge poddac sie aborcji czy nie ?

zreszta natury nie przeskoczysz i
dopoki mam macice moge o niej decydowac i nikt inny.
amen.howg.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-01-18 o 17:34
Stary 2009-01-18, 18:40   #230
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:
Z tym nikt inny to jeszcze ojciec dziecka je bedzie wychowywac. Tak, Ty je bedziesz wychowywac, bo Ty jest splodzilas. To nie tak, ze kobieta jest wiatropylna, czy jakas wrozka lata i zaciaza czarodziejska rodzka, tylko to efekt wyborow i dzialan kobiety i jej partnera. Bez obrazy, ale dla mnie laski nikt nie robi, ze odchowa/wychowa dziecko ktore sam splodzi.
A co jeśli ojciec dziecka też nie chce? I ja też?
Spłodziłam je, ale mogę go nie chcieć i chciałabym mieć prawo do przerwania ciąży.
Co niby za robienie łaski, że wychowam dziecko? Jeśli zdecyduję się urodzić dziecko, to jedynie gdy będę chciała. Decyduję o tym, póki co to ja bym je miała 9 miesięcy nosić. Więc nie wiem w ogóle o jaką łaskę chodzi.

niecierpliwość życia.
Stary 2009-01-18, 18:59   #231
Vampi_z_piekla_rodem
Zakorzenienie

Zawsze mnie zastanawia czy mężczyźni zmienili by zdanie na temat aborcji, gdyby to oni musieli nosić w sobie powiedzmy dziecko z gwałtu...

Nie chce być złośliwa, nie to mam na celu. Ale dla mnie to abstrakcyjny temat, nie stałam przed takim dylematem nigdy w życiu.. Dlatego nie będę oceniać tych, którzy tego dokonali. I jednocześnie nie wyobrażam sobie decydować czy ktoś ma do tego prawo czy nie.

"Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake again.."
Vampi_z_piekla_rodem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-18, 19:50   #232
Sweet_21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vampi_z_piekla_rodem Pokaż wiadomość
Zawsze mnie zastanawia czy mężczyźni zmienili by zdanie na temat aborcji, gdyby to oni musieli nosić w sobie powiedzmy dziecko z gwałtu...

Nie chce być złośliwa, nie to mam na celu. Ale dla mnie to abstrakcyjny temat, nie stałam przed takim dylematem nigdy w życiu.. Dlatego nie będę oceniać tych, którzy tego dokonali. I jednocześnie nie wyobrażam sobie decydować czy ktoś ma do tego prawo czy nie.
Zgadzam się.

Moim zdaniem należy samemu czegoś doświadczyć, aby móc potem wyrazić o tym zdanie.I nie mam na myśli tutaj tylko aborcji.

Bartuś
29.08.2009

"Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota"
/S.J.Lec/

Edytowane przez Sweet_21
Czas edycji: 2009-01-18 o 19:52
Sweet_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-18, 20:20   #233
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
A ja popieram aborcję, jeśli matka tego chce ogólnie.
Nie tylko w przypadku wad rozwojowych płodu lub gdy została zgwałcona.
Każdy ma prawo decydować o swoim życiu i o tym, jak będzie ono wyglądało. Każdy z nas ma swoje sumienie. Nie potępiam osób, które ciąże usuwają. Nie wiem, co ja bym zrobiła, gdyby okazało się, że spodziewam się dziecka. Ale na pewno nie chciałabym, żeby ktokolwiek moje czyny osądzał.
Piszesz, ze kazdy ma prawo decydowac o swoim zyciu, a jednoczesnie jestes za aborcja? A wiesz, ze w tym przypadku nie dajesz tej malej istotce tego prawa?
TRoche egoistyczna jest ta woja wypowiedz. Ludzie maja swiadomosc i moga zapobiegac niechcianym ciazam. Zyjemy w XX! wieku i jest możliwość zapobieganiu ciazy. To nie jest takie trudne. Wytarczy byc rozsadnym.

Sa dopuszczalne granice aborcji, ale nie mozna aborcji uwazac za zwykly zabieg.

Edytowane przez Madaaa
Czas edycji: 2009-01-18 o 20:21
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-18, 20:23   #234
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Obluda... bo sa tez inne rozwiazania. Nie trzeba usuwac ciazy. Moza znalesc rodzine zastępcza jesli tak naprawde nie checsz tego dziecka.
Stary 2009-01-18, 21:00   #235
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Piszesz, ze kazdy ma prawo decydowac o swoim zyciu, a jednoczesnie jestes za aborcja? A wiesz, ze w tym przypadku nie dajesz tej malej istotce tego prawa?
TRoche egoistyczna jest ta woja wypowiedz. Ludzie maja swiadomosc i moga zapobiegac niechcianym ciazam. Zyjemy w XX! wieku i jest możliwość zapobieganiu ciazy. To nie jest takie trudne. Wytarczy byc rozsadnym.

Sa dopuszczalne granice aborcji, ale nie mozna aborcji uwazac za zwykly zabieg.
Ta mała istotka i tak nie będzie tego pamiętać, a ja tak.
Antykoncepcja bywa zawodna, a ja nie mam zamiaru zachowywać abstynencji seksualnej do 30r.ż. albo w ogóle nie uprawiać seksu, tylko dlatego, żeby nie zajść w ciążę.

Tak, jestem egoistką.

Ja nie napisałam, że aborcję traktuję jako środek "po" zamiast antykoncepcji. Ale uważam, że należy się kobietom takie prawo.

niecierpliwość życia.

Edytowane przez Arethaf
Czas edycji: 2009-01-18 o 21:01
Stary 2009-01-18, 22:31   #236
Madaaa
Zakorzenienie

Naprawdę trzeba się mocno postarać żeby antykoncepcja zawiodła... Jesteśmy ludźmi a nie zwierzętami...
Stary 2009-01-18, 23:18   #237
AimiA
SPAMER
Nieopłacona reklama

GG do AimiA Send a message via Skype™ to AimiA

ja nie popieram aborcji i dlatego uważam ze powinna być legalna. Bo smarkule nie myślą co robią, a potem usuwają ciążę i zero wyrzutów sumienia, bo "były zmuszone". Gdyby aborcja była legalna, poprzedzona rozmową z lekarzem, gdyby była opcją bez tej całej otoczki dramatu i rozpaczy, i jedna z drugą sie nie mogły usprawiedliwać nawed przed samą sobą że one takie biedne bez wyjscia zrozpaczone, tylko miały zabiegi wpisywane do dokumentacji medycznej i nie mogłby na nikogo zwalic odpowiedzialności bo od poczatku jasno by im dawano do zrozumienia ze to tylko ich decyzja to zastanowiłby sie piec razy. A teraz takie organizacje jak kobiety na falach czy lekarze z podziemia jawią sie jako dobre duszki które jako jedyne wyciągaja rękę do biednej dziewczyny w sytuacji bez wyjscia. Moze to dziwne co pisze ale takie mam wrazenie po wysłuchaniu uzasadnień 2 dziewczyn po "zabiegu". Wałsnie tak to odbieraja, ze to nie ich wina bo nikt nie dął im prawa decyzji, to wina prawa w Polsce. Na zasadzie ze to nie one krzywdza swoje dzieci, to panstwo je skrzywdziło nie dajac im prawa decyzji i one z rozpaczy i bezradnosci oddały sie w ręcę tego czy tamtego madrego lekarza który jako jedyny je rozumie i dlatego wiedzac co jest dla nich dobre "zalecił" im zabieg...

Mam 22 lata i jeszcze troche minię nim zostane mamą, ale moim najwiekszym koszmarem juz teraz jest poronienie. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie większego bólu i smutku. Dlatego nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem jak kobieta moze sama skazać sowje nienarodzone dziecko na śmierć (bez wzgledu na okoliczności). Zwłąszcza w sytuacji gdy na ta jedna dziewczyne przypada kilka par które marza zeby w koncu mieć dziecko.
AimiA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-18, 23:29   #238
szien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ivanna Pokaż wiadomość
ale ja napisałam u góry że są wyjątki mówie tu o tak naprawde usuwaniu ciąży z powodu widzimi się to usunę. Bo sobie dziewczyna hula na lewo i prawo a jak zajdzie w ciąże to tragedia i jak to się stało... a o dziecku chorym mówiłam w swoim imieniu że kochałabym je takie jakie jest, bo jest dzieckiem czy chorym czy zdrowym - jest moim dzieckiem.

Dopuszczam aborcie gdy jest zagrożenie życia i matki i dziecka, jakieś wady genetyczne, gwałt. Ale nie dlatego że KTOŚ sobie tak powiedział to usunie.
Ty naprawdę wierzysz, że gdyby abrocja w PL była ogólnie dostępna to by wszystkie "niechcący" zaciążone poleciałyby na skrobanki?
Zapominasz chyba, że wiele z tych dziewczyn, które hulają na prawo i lewo to tak naprawde jeszcze dzieci. Bo ile taka 15-stka może mieć w głowie?
Nie uważam, żeby jej niewiedza na temat seksualności była tylko i wyłącznie jej winą. W PL seks to temat tabu. Mało rodziców rozmawia ze swoimi dziećmi o tym otwarcie. Już nie wspomnę o poziomie edukacji seksualnej w szkołach, która jest na żałosnym poziomie. W aborcji nie leży rozwiązanie ale z dwojga złego dla mnie lepszym scenariuszem jest aborcja u 15-stki niż zabawa z dorosłość.

Cytat:
Znam dwie dziewczyny, które dokonały aborcji. Jedna ciąża była skutkiem gwałtu. Ciąża drugiej dziewczyny była wynikiem związku z bardzo nieodpowiednim facetem. Dzieczyna miała 17 lat koleś był jakieś 10 lat starszy. Wielka miłość. Kiedy dowiedział się o dziecku to zmył się do Niemiec.
Więc nie, kobieta nie jest wiatropylna ale dziwne, że wymaga się od niej tego typu poświęceń. On se olał- bo jescze nie był gotowy na ojcostwo. A ona miała co zrobić? Sama z dzieckiem? Bez szkoły? Pracy? Z rozbitej rodziny, gdzie matka nie do końca była zdrowa psychicznie?
I tak, kobieta robi łaskę, poświęca swoje życie dla drugiej istoty. Wcale nie musi. W gwiazdach to nie jest napisane.

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Naprawdę trzeba się mocno postarać żeby antykoncepcja zawiodła... Jesteśmy ludźmi a nie zwierzętami...
O ja, no proszę Cię. Moja siostra zaszła w niechcianą ciążę pomimo tego że miała założoną spiralę.

I'm so glamorous, I piss glitter!

szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-18, 23:37   #239
arszeniks
Raczkowanie

Wiecie co, przeczytałam parę stron wątku, i po prostu brak mi słów na niektóre osoby, które tak beztrosko traktują inne życie. Tak, o dziwo to jest życie . A pisanie 'mnie to nie wzrusza'... kogoś to szczerze mówiąc obchodzi? Dla mnie to nic nie wnosi do dyskusji.
arszeniks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-18, 23:43   #240
szien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez arszeniks Pokaż wiadomość
Wiecie co, przeczytałam parę stron wątku, i po prostu brak mi słów na niektóre osoby, które tak beztrosko traktują inne życie. Tak, o dziwo to jest życie . A pisanie 'mnie to nie wzrusza'... kogoś to szczerze mówiąc obchodzi? Dla mnie to nic nie wnosi do dyskusji.
w sumie Ty też nic nie wniosłaś do dyskusji

I'm so glamorous, I piss glitter!

szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości