![]() |
#391 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: cala Polska
Wiadomości: 124
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
może powinno być 1,5 dag drożdży świeżych albo paczka suszonych tak jak tam ktoś opisywał? Bo też pieczesz w moulinexsie 5003?
__________________
Bóg obdarza niezwykłych rodziców wyjątkowymi dziećmi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-05
Lokalizacja: Tego nawet ja nie wiem...
Wiadomości: 4 224
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Tak w tej maszynie piekę. Ale jak podzieliłam po równo wszytskie składniki to jest idealnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: cala Polska
Wiadomości: 124
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
a jaką wagę wtedy ustawiasz?
__________________
Bóg obdarza niezwykłych rodziców wyjątkowymi dziećmi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Konin Swarzędz Gniezno
Wiadomości: 87
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Maaaammmm go
![]() Właśnie wypakowałam, i ogrzewam bo w tych ciężarówkach mają tak zimno... Jechał biedaczek do mnie w tym mrozie ![]() Wieczorkiem pieczemy ![]() Jakieś sugestie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 647
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
To ja jeszcze pomarudzę z tym zakwasem.
Nastawiałam chyba w środę z pszennej razowej. Przez to że mąka grubsza to nie uzyskałam jednolitej konsystencji "naleśnikopodobnej" ale gdzieś czytałam że to możliwe. Po ok. dobie zakwas dostał wysokiej piany - całkiem sporo podrósł. A że naczytałam się żew zakwasy się codziennie dokarmia to dałam mu mąki i wody. Ale dziś już tak piana nie narasta. Idą bąbelki z dołu (szczególnie po ruszeniu słoikiem) ale nic nie rośnie. Smrodek szpetny ale chyba nie popsuty. Czy myślicie że jest ok? Po jakim czasie możnaby go użyć? Bo moja mama z bardzo dawnych lat niestety za dużo nie pamięta jak jej matka piekła ale twierdzi że skoro już tak "przerobił" to możnaby potestować. Co Wy na to? Edytowane przez bachud Czas edycji: 2009-01-16 o 18:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 3 455
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Cytat:
Nie wiem jaki smrodek ![]() Tu są przykładowe zdjęcia, szkoda, że zapachu nie da się załączyć ![]() http://zajadamy.blox.pl/2008/09/Zakwas-chlebowy.html http://piekarnia.wordpress.com/2008/...kwas-na-chleb/
__________________
Nie dyskutuj z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem
![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 647
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
O. Na te linki jeszcze nie trafiłam. Ale czyli raczej wszędzie piszą że te 5 dni to standard. Więc też zaczekam.
No i na szczęście ktoś pisał że też mu tylko na początku rosło i potem stało a ostatecznie było git. Więc trzymam się nadziei i potestuję inne chlebki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#398 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
__________________
Szefowa wydziału ds. niemożliwych |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 3
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Cytat:
![]() Od wtorku jestem z Wami no i zaraz piekłam wyszło super .To miła wiadomość a ta druga- to dziś poniosłam klęskę . Kupiłam w Lidlu gotową mieszankę i nastawiłam chlebek . Wyrósł piękny ale podczas pieczenia opadł Za chwilkę go wyjmę ale wygląda fatalnie ![]() Ilona ja też proszę o te przepisy . Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Konin Swarzędz Gniezno
Wiadomości: 87
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
U nas upieczone: pierwszy dla synka z mąki orkiszowej, drugi zwykły z przepisów książkowych
![]() Orkiszowy nie wyrósł zbyt mocno, ale to chyba ze wzgl na ciężkość mąk . Natomiast zwykły jest rewelka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 16
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Witam! Jestem zagorzałą czytelniczką tego forum i od niedawna właścicielką automatu. Czy któraś z Was ma sprawdzony przepis na chlebek razowy. Robiłam takowy z przepisu dołączonego do automatu i osiągnęłam potrójną klapę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Cytat:
Ja piekę żytni razowy ale na własnym zakwasie. Generalnie zasada jest taka, że razowe chleby na drożdżach to się nie udają.
__________________
Szefowa wydziału ds. niemożliwych |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 16
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
To przepis na 1 kg chleba jest taki: 400 ml wody, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 2 łyżeczki soli, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki mleka w proszku, 240 g mąki pszennej, 460 g mąki razowej, 1,5 łyżeczki drożdży piekarskich. I na pewno nie ma tu zakwasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 647
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
No ja niestety dołączam do grona niepewnych swoich umiejętności. Robiłam wczoraj zgodnie z przepisem pszenny na drożdżach no i niby wyszedł ale znowu nie taki do końca jednoloty. Tak jak pierwszy się trochę kruszy, mniej ale jednak.
I tu moje pytanie do doświadczonych - szczególenie Ilony - robisz chleby dokładnie z przepisów z tej książki i wychodzą? Bo zastanawiam się. Jak dojdzie suchy zakwas i suche drożdże to będę miała idelanie wymagane produkty i jeżeli wtedy chleby nie będą ładne to się załamię a mąż mnie z domu wywali za nie potrzebnego grata zajmującego kawał kuchni. Nie twierdzę, cheby w smaku są ok. ale są takie... jakby luźne, kruszące... Powoli przestaję wierzyć że to takie proste... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 | ||
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Cytat:
na moje oko, to chleby są niedopieczone, może masz za małą moc ![]() Cytat:
pszenne wychodziły praktycznie za każdym razem natomiast z pełnoziarnistymi różnie bywało... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 647
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Cytat:
Jak patrzałam na fotki chlebków powrzucane choćby w tym wątku i czytałam "wrzucić, wcisnąć, zjeść" to tak się napaliłam... Trzeba będzie potestować i może się człowiek nauczy jakoś z czasem. Szkoda tylko że nie ma kogo na dłuższą metę karmić tymi moimi "kruszonami" ;-) Jak na razie jedzą ale czy za chwilę nie będą potajemnie się wymykać do piekarni... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
trening czyni mistrza, pamiętaj o tym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 16
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 647
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
No dobra. Wcześniej się nie przyznawałam bo nie wiedziałam czy nie pójdzie prosto dla ptaków
![]() Jednak mnie naszło i przetestowałam dziś razowca na moim nędznym zakwasie. A to przez to że rano jak go dokarmiałam to część odlałam i dodałam trochę mąki pszennej 550 (był z razowej 2000) i kefiru. No i ten nowy zaczyn rewelacyjnie przyrastał! Dlatego co jakiś czas go powiększałam aż w końcu wczesnym popołudniem pierwszy raz wrzuciłam do maszyny na wyrabianie. Tylko że byłam nastawiona że pójdzie na straty to nawet nie omierzałam czego ile daję - totalnie na pałę. Ale generalnie mąka pszenna razowa + kefir i ten zakwas i chyba ze dwie łyżki otrąb orkiszowych. Sypałam, dolewałam tak co by wyszło jak najmniej klejące ciasto. Wyrobiło raz, postało trochę, potem włączyłam drugi raz wyrabianie ( ![]() W końcu włączyłam samo pieczenie na 60 min. No i wyszło takie coś (pomniejszane zdjęcie zrobiło się nie do końca ostre...) Narazie dziecko wrąbało piętkę wierdząc że jest lepszy niż poprzednie. Mi się trochę wydaje że za mocno kwasowy ale to się jeszcze oceni. Grunt że coś z tego wyszło. Fakt że jest taki.... ciężki ale razowce to lekkie i puszyste raczej nie bywają, nie? No i w miarę jak na razie się nie kruszy aż tak. Zobaczę jeszcze jak go mąż skomentuje jak wróci. Może z czasem opracuje się swoje receptury... Czekam jeszcze na tą książkę. Mam nadzieję że jak się trochę poczyta o właściwościach różnych składników to też będzie łatwiej coś kombinować i korygować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
no i wszystko jasne
gdybyś dała pszenną razową miałby szanse się udać, natomiast chleb z mąki żytniej bezwzględnie potrzebuje zakwasu, same drożdże nie dadzą rady ![]() Cytat:
![]() i tak, razowce lekkie i puszyste nie bywają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Cytat:
Wg mnie za mało maki ewentualnie za dużo wody. No i tak jak pisałam wcześniej - mąki żytniej razowej typ 2000 żadne drożdże nie udźwigną ![]() ![]()
__________________
Szefowa wydziału ds. niemożliwych |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 16
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, miło mieć doświadczone "chlebowe" Forumowiczki. To nie pozostaje mi nic innego, jak nauczyć się robić ten zakwas. Hmm...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#414 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Ja na 300g mąki daję 80g razowej i 220 zwykłej, przy większej ilości mąki razowej chleb nie za bardzo mi smakuje.
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: cala Polska
Wiadomości: 124
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Cytat:
![]() Mogę użyć takiego zakwasu do automatu? I czy mogę go rozmnożyć powyższym przepisem? Czy chlebek pszenny też pizeczemy na zakwasie , czy zakwas tylko z dodatkiem mąki żytniej. Ja przerobiłam 2 chlebki pszenne. Wyszły pyszne. I zrobilam pączki ![]()
__________________
Bóg obdarza niezwykłych rodziców wyjątkowymi dziećmi Edytowane przez beata mama amelki Czas edycji: 2009-01-19 o 07:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 13
|
Melduje się na watku.
Witajcie! od kilku dni jestem posiadaczka atomatu Bifinet- i nie wiem jak ja to robie, ale nic mi nie wychodzi...jak czytam ze wszystkim wychodzi od razu pyszny chlebek, to normalnie nie wiem jak Wy to robicie.........
1. pierwszy moj chlebek z przepisu w instrukcji - za duzo drozdzy- wyplynal z foremki, wylaczylam maszyne zeby nie zepsuc 2. chlebek z przepisu w instrukcji- wyszedl gliniasty zakalcowaty i blady na wierzchu, nieupieczony 3. chlebek z mieszamki- robiony wg przepisu na opakowaniu mieszanki- straszna glinianka z niego wyszla............ 4. pieczywo parsykie robione z mieszanki ale wg przepisu z instrukcji maszynki- ciasto sie wyrobilo w maszynie, pozniej pieklam bagietki w piekarniku- bula gliniasta straaasznie....w ogole nie smaczne........tutaj moge podejrzewac ze moze cos z temp piekarnika bylo nie tak ( w necie przy kazdym przepisie na bagietki wlasciwie jest inna temp- ja ibeklam ok 20 minut w 200-220 stopni) no i blagam Was dajcie mi jakies namiary na przepisy, moze ne razie bez zakwasu - takie proste dla beztalencia.........i zeby ten chleb taki gliniasty nie wychodzil.......A marzyl mi sie chlebek zytni taki jak kiedys w piekarniach sie kupowalo....echh.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 | ||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
__________________
Szefowa wydziału ds. niemożliwych |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#418 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 647
|
Dot.: Melduje się na watku.
Cytat:
![]() Też kupiłam w czwartek bifinetta i mam podobne wrażenia do Twoich. Może nie az tak drastyczne ale generalnie mieszane uczucia. Moje chleby najczęściej w jakiś tam sposób dawały się zjeść ale notorycznie wychodzą mi kruszony czyli kruszące się przy krojeniu. Nie sa złe ale na 100% nie jest tak jak sobie wyobrażałam - wszyscy się rozpływają jakie to pyszne chleby pieką a u mnie ![]() Widzę dwie możliwości - albo mam większe wymagania żeby powiedzieć że jest "pyyyycha" ![]() wczoraj zrobiłam kolejne podejście. Wybrałam przepis na słonecznikowy taki: (ze skanów od Iwony ![]() program podstawowy waga 750 g 260 ml wody 1 łyżka masła (15 g) 350 g mąki pszennej typ 550 110 g mąki pszennej 1050 1 łyżeczka drożdży suszonych 40 g nasion słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Tylko nie miałam drożdży suszonych więc dałam zwykłych z kostki (starając się dać ilość odpowiadającą 2 łyżeczkom) i nie miałam mąki 1050 więc dałam pszennej razowej I chyba niestety jest trochę prawdy w tym, że pszenne są łatwiejsze. Nie powiem - znowu sie trochę kruszy ale mniej. No i ciasto udało mi się zrobić gładziutkie (w trakcie dosypywałam jeszcze odrobinkę mąki na oko - ale niewiele) Ale za to w smaku jest - może nie pyyyyszny - ale bardzo dobry ;-) Z resztą na moje szczęście bo mój miły mąż już zaczynał mruczeć że na darmo wywaliłam kasę i nic z tego nie będzie. A tu raczej będzie ale na chwile obecną w wersji jaśniejszej. Czekam dziś na przesyłkę z suchym zakwasem i suchymi drożdżami. Powiedzcie jeszcze - ten suchy zakwas po prostu sypać i tyle? Nie trzeba go jakoś wczesniej "rozruszać"? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Melduje się na watku.
A czy zamiast zakwasu można dać żur z butelki??No bo to też zakwas.Znajoma mówiła że trzyma ten żur w cieple przez parę dni on przy otwieraniu strzela jak szampan i na tym piecze chleb ponoć zawsze jej wychodzi.Jak myślicie można tak zrobić??
__________________
15.09.2013 ![]() 24.09.2014 ![]() ![]() 18.04.2015 ![]() ![]() 06.06.2015 ![]() 06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała ![]() 14.12.2016 ![]() 16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 647
|
Dot.: Melduje się na watku.
Przekopując internet jakiś czas temu natknęłam sie gdzieś na przepis z żurkiem śląskim więc może faktycznie się da. Na szybko wyszukało mi taki przepis http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis26697.html
Jeszcze jedno mnie zastanawia. Moje chleby bardzo ciężko wyciągnąć z foremki. Nie pomaga wyjmowanie mieszadeł. Ostatnio nawet po ich wyjęciu nasmarowałam te bolce tłuszczem - nic nie pomogło. Jak już w końu chleb wyjdzie to bolce są całe obklejone chrupkim ciastem/chlebem (wyrywają się dziurki znacznie szersze od bolców - jest na to jakaś metoda? Wydaje mi się że jak oglądałam wasze "spody" to dziury są znacznie mniejsze? Mam bifinetta, same bolce są metalowe - nie teflonowe ale to chyba norma? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:27.