|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Misja w Zambii - część III
Cytat:
Zrobione
|
|
|
|
|
#3842 |
|
Rozeznanie
|
Ekipa - puściłam pierwszy w tym roku newsletter - 'techniczny" ale nie krzyczcie na mnie
![]() Dać znać jeśli do kogoś nie dotrze Będę weryfikowała listę mailingową
|
|
#3843 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3844 |
|
Przyczajenie
|
Witam Wszystkich
![]() Od dłuzszego czasu przyglądam się cichutko temu wątkowi , (przeczytalam wszystkie części ) bardzo chciałam dołączyć do grona adopcyjnych rodziców ( chociaż sama mam 3 super dzieciaków) , to ja znalazłam w necie tą stronę z adopcją w Kenii , myslałam ze skoro są tutaj rodzice czekajacy na bociana to byc moze warto zainteresować sie tą Kenią - przecież to tez Afryka i tam też dzieciaki potrzebują pomocy , mam nadzieję ze sie nie myliłam
|
|
|
|
#3845 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Witaj Aniu Zaglądałam na podaną przez Ciebie stronę ale link do informacji o adopcji serca nie działał ![]() Mała poprawka - już działa mam coś z netem nie otwiera wszystkich stron...Przekażę informacje znajomej - jest zainteresowana
Edytowane przez basiaczek11 Czas edycji: 2009-01-19 o 22:43 |
|
|
|
|
#3846 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ubranek jeszcze nie kupuję. W przesądy nie wierzę, ale w tym wypadku wolę dmuchać na zimne i jeszcze poczekam ![]() Dzięki Cytat:
Jasno i konkretnie napisane, po co i dlaczego opisywać przelewy itp. ![]() Do mnie newsletter doszedł |
||
|
|
|
#3847 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, tylko całkiem zapomniałam ze w tym roku zwiększają się stawki i wysłałam wczoraj przelew na stare stawki, zawsze zawyżam kurs dolara ale jak sobie przeliczyłam dzisiaj to i tak pare złotych braknie więc jak znajde chwilke to musze zrobić drugi przelew, moja skleroza
|
|
|
|
|
#3848 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3849 |
|
Zakorzenienie
|
Napisz do Avy, że chcesz otrzymywać newsletter
Wszyscy, którzy chcą otrzymywać newsletter, proszę zgłosić się do Avy i podać Jej swój email: ava@adopcjaserca.pl |
|
|
|
#3850 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
My też dostaliśmy - dziękujemy!!!! Newsletter rewelacja!!! Mamy jednak uwagę - odnośnie opłat za dzieci w 8 klasie. Myślę że wielu rodziców będzie miało problem ile za takie dziecko zapłacić - 120 czy 170 USD. Chyba lepiej napisać, że: klasa 4-7 - 120USD klasa 8 i starsze - 170USD Zwróciliśmy na to uwagę bo właśnie nasz Jeremiasz wg naszych obliczeń poszedł do 8 klasy. My wpłacimy 170USD ponieważ wiemy że te pieniądze będą dobrze spożytkowane, ale rodzice którzy nie odwiedzają forum mogą mieć wątpliwości. To tylko nasza drobna sugestia. A wy jak sądzicie? |
|
|
|
|
#3851 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3852 |
|
Zakorzenienie
|
Seona lub Ava mam pytanie
Dostałam dziecko w czerwcu, wtedy też wpłąciłam połowę kwoty, teraz chciałam wpacać drugą część ale dostała meila że opłaty na dziecko zwiększają się w 2009 roku i teraz nie wiem czy mam wpłącić drugą część wg tamtego roku czy wg 2009? dziękuję za odpowiedź
|
#3853 |
|
Raczkowanie
|
ja również otrzymałam newsletter!
|
|
|
|
#3854 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3855 |
|
Przyczajenie
|
Janka 27 końcem stycznia chcę wysłać dużą 20 kg paczkę - pisałaś, że masz coś do wysłania, jeśli chcesz możesz się dołączyć - mam trochę wolnych kg. (Też jestem z Rzeszowa więc będzie łatwiej) Daj znać.
Janko 27 Czy ja też mogę się dołożyć do Twojej paczki? Jeżeli tak, to napisz ile jeszcze masz miejsca ( kilogramów). Mieszkam blisko. bo w Łańcucie, więc jakoś się dogadamy. I Cytat: Napisane przez ava80 Ekipa - puściłam pierwszy w tym roku newsletter - 'techniczny" ale nie krzyczcie na mnie ![]() Dać znać jeśli do kogoś nie dotrze Będę weryfikowała listę mailingową ![]() Ja NEWSLTTERA nie dostałam, a bardzo bym chciała. Pozdrawiam serdecznie. Edytowane przez Mama Oueen Czas edycji: 2009-01-20 o 14:29 |
|
|
|
#3856 |
|
Przyczajenie
|
gosiakk
Czy ja jeszcze mogę zamówić kalendarz? Bardzo proszę. Pozdrawiam |
|
|
|
#3857 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zawarte w nim informacje są bardzo przydatne i na pewno ułatwią wszystkim (a zwłaszcza siostrze Józefie) życie
|
|
#3858 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie za długa i ciekawa przyda się w szkole. Alicja ja dostałam dwie płyty nie zginęła Ci jedna?
|
|
|
|
|
#3859 |
|
Raczkowanie
|
Ja tez dostałam dzisiaj płytę (płyty) od Alicji. Prezentacja bardzo fajna - przyda się na pewno. Bardzo Ci za nią dziękuję
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3860 |
|
Rozeznanie
|
dostałam newsletter-Ava super napisane
|
|
|
|
#3861 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Napisz do Avy ava@adopcjaserca.pl że chcesz otrzymywać newsletter i podaj swój email, na który ma przychodzić. |
|
|
|
|
#3862 |
|
Raczkowanie
|
Ja też otrzymałam maila! I piekne plytki!
Alicja jestes Wielka
|
|
|
|
#3863 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wpłaciłaś połowę rocznej kwoty? Jeśli tak, to wpłaciłaś akurat za okres lipiec-grudzień 2008. Więc teraz masz do opłacenia rok 2009, a nie drugą połowę 2008 - nie płacimy "wstecz", a od momentu otrzymania dziecka. Choć jeśli ktoś chce zapłacić więcej, tak żeby np. w Twoim przypadku było zapłacone za cały rok 2008, a potem dopiero za rok 2009 - to jeszcze lepiej. Jeśli na "koncie" dziecka będzie nadpłata, Siostra przeznaczy ją na kolejny rok. Możliwe też jest, że dziecko długo czekało na jakiekolwiek wpłaty (bo może poprzedni opiekun - jeśli taki był - nie wywiązał się ze swoich zobowiązań) i na początku objęcia przez Ciebie opieki, wydatki na potrzeby dziecka - w wyniku kumulacji nierealizowanych potrzeb przez dłuższy odcinek czasu - mogą być troszkę większe. W każdym razie nic się nie zmarnuje - Siostra na "siłę" nie będzie wydawała pieniędzy. Jeśli będzie ich więcej, odłoży je na później. ![]() Newsletter dostałem - dzięki Mam teraz trochę zwariowany okres, ale jeszcze tydzień (z małym haczykiem ) i cały ten sajgon powinien na jakiś czas minąć.
|
|
|
|
|
#3864 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez MamaBernarda Czas edycji: 2009-01-20 o 21:51 |
|
|
|
|
#3865 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez MartaiMaciej Czas edycji: 2009-01-20 o 22:04 |
|
|
|
|
#3866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3867 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3868 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Niedługo powinny być rozliczenia (Siostra już chyba coś o tym wspominała) i wtedy będzie dokładnie wiadomo ile zostało wydane w 2008, a ile przeniesione na 2009. Rozmawialiśmy jakiś czas temu na forum o terminach wpłat. I doszliśmy do wniosku, że najlepiej jest płacić na początku roku za dany rok. Taki system pomaga rozwiązać pewien problem: Niestety zdarzają się przypadki, że ktoś wycofuje się z pomocy i nie informuje o tym. Jeśli dziecko ma na swoim "koncie" opłatę za dany rok, wtedy wszystko jest OK. Jeśli tak nie jest, to pojawia się obawa, czy opiekun nie wycofał się z pomocy. Pozostaje czekać, czy wpłata wpłynie, czy nie. I wtedy jest problem: do kiedy czekać? Kiedy dziecku przydzielić - w razie braku wpłaty - kolejnego opiekuna? Wczesna wpłata pozwala pozbyć się tego dylematu. Oczywiście to, co powyżej dotyczy osób, które płacą jednorazowo za cały rok. Jeśli ktoś płaci w ratach, to wszystko wygląda nieco inaczej. Ale najważniejsze jest, żeby w takich wypadkach wpłacać regularnie i nie zalegać z wpłatami. Chodzi o to, żeby jak najszybciej "wychwycić" dzieci, na które przestano płacić, żeby móc im przydzielić kolejnego opiekuna. Żeby dziecko miało kupione przede wszystkim wszystko to, co jest mu potrzebne, aby mogło chodzić kolejny rok do szkoły. Rok szkolny zaczyna się w styczniu i kiedy zbliża się koniec roku, a wpłaty nie ma, to istnieje niebezpieczeństwo, że nie będzie środków, żeby to dziecko do szkoły wysłać. Mam nadzieję że opisałem wszystko w miarę jasno i mój tok rozumowania jest dosyć logiczny . Jeśli nie, to pytajcie, drążcie temat, a jeśli trzeba to mnie poprawcie ![]() |
||
|
|
|
#3869 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
może rzeczywiście będzie kłopot.Będą wysyłane rozliczenia roczne i wtedy wyjdzie tak naprawdę czy dziecko ma coś z zeszłego roku np. i może jeśli rodzice się nie połapią żeby wpłacić 170 to w ten sposób sobie poradzimy. Nie bardzo umiem sobie wyobrazić wysyłanie "mały dopisek - 8 klasa to 170 USD ;P) Nawaliłam jeśi to niejasne :/ Cytat:
Masz tylko 2009 teraz. Cytat:
![]() Cytat:
Już tłumaczę. W Zambii sa 4 momenty kiedy dziecko może zacząć szkołę. 4 razy do roku. Jeśli ktoś dostal dziecko w październiku np. na początku to zwykle jest tak, że od razu idzie do szkoły bo nagle znalazła się dla niego dobra dusza, która pomoże mu w zakupie mundurka, przyborów, opłacie czesnego. I tak jak czesne ewentualnie internat jeśłi konieczny to jest rzeczywiście mniejszy koszt, ale np. to co jest kupowane od razu czyli mundurek to nie jest istotne kiedy kupiony - zawsze kosztuje tyle samo. Jeśli opłata kwartalna np. dla małego dziecka była 50 dol i ktoś wpłacił tylko za kwartał czyli ok. 12 dolarów to na wyprawkę do szkoły nie starczy... uff. Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłam. Nie narzucamy rodzicom opłat, jeśi uważąją że za kwarał powinni zapłaci - niech oczywiście płacą wg własnego uznania. Ale bardzo proszę by czasem się zastanowić JEśli dorzucenie paru dolarów to nie kłopot oczywiście ;DCytat:
![]() Ale niestety musieliśmy podnieśc opłaty o nawet materiały w Zambii poszły bardzo w górę i siostrze było ciężko zakupić wszystko co dla dzieci chciała. Więc tylko kwestia dopłat, tytuł przelewu: nr kart, imie i nazwisko dziecka + dopłata do opłaty rocznej ![]() Cytat:
dla mnie jasno
|
|
|
#3870 |
|
Raczkowanie
|
Avanic się nie przejmuj - zrobiłaś kawał wspaniałej roboty i taki mały błąd to na prawdę pestka w porównaniu z ogromem pracy którą wykonujecie z dziewczynami.
Przecież takich dzieci w 8 klasie na pewno nie jest wiele. My dostaliśmy Jeremiasza w maju, wpłaciliśmy całą kwotę od razu i potraktowaliśmy ta opłatę jako za rok 2008. Teraz mamy rok 2009 i tą opłatę też potraktujemy jako za rok kalendarzowy. Ava czy można jeszcze zapisać się na kalendarz? Aha - czy mogę się jeszcze przypomnieć o ten filmik z Jeremiaszem
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:37.

Jak wysyłam Rodzicom info o wstrzymanych adopcjach to podaję odnośnik do Twojej wiadomości z adresami innych adopcji serca

Będę weryfikowała listę mailingową