![]() |
#1681 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1682 | |||||||||
Zakorzenienie
|
A o czym tu rozmawiac? Najpierw - Jezus nie jest Bogiem, pozniej przyparcie do sciany cytatami, to juz jest Bogiem, tylko jakims mniejszym
![]() Po tym wszystkim bym nie mial tupetu jeszcze pisac o "jeszcze rozmawianiu" i zadawaniu pytan SJ. Cytat:
Nie utozsamiaj wierzen SJ z prawda. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
MASZ SLOWO BOZE. PS. Aninek, dziekuje serdecznie za dobre slowo ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1683 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czym są środki krwiozastępcze? Na początek warto napisać czym w ogóle są środki krwiozastępcze: „Środki zastępcze krwi są to płyny, które przetoczone dożylnie uzupełniają utraconą objętość krwi i utrzymują przez kilka godzin skuteczne warunki hemodynamiczne. Przez rozcieńczenie krwi i zmniejszenie jej lepkości zwiększa się ponadto przepływ tkankowy” (Współczesna Transfuzjologia, pod red. prof. dr hab. med. Witold Rudowski, prof. dr hab. med. Sławomir Pawelski, Warszawa 1999, str. 147). „Środki krwiozastępcze dzielą się na środki zastępcze osocza, których działanie opiera się na zdolności zwiększania objętości krwi, oraz na tzw. prawdziwe środki zastępcze krwi, które dodatkowo mają zdolność przenoszenia tlenu do tkanek” (tamże). „Przeciwwskazania do stosowania środków osocza Związane są głównie z koloidalnym charakterem roztworów i ich stężeniem. Należy do nich jawna skaza krwotoczna [może być wrodzona] z małopłytkowością lub niedoborem czynników osoczowych krzepnięcia, dalsze bowiem obniżanie stężenia czynników krzepnięcia i utrudnianie ich kontaktu na skutek rozcieńczenia, ewentualnie opłaszczenia, może spowodować zwiększanie krwawień. W niewydolnościach krążenia przeciwwskazane jest zwiększenie objętości krążącej krwi, a w zagrażającej lub istniejącej niewydolności nerek gwałtowne wydalanie frakcji drobnoustrojowych przetoczonego koloidu może tę niewydolność nasilić” (Współczesna transfuzjologia, str. 148, 149). „Objawy uboczne po przetoczeniu środków zastępczych osocza Częstość występowania objawów ubocznych oceniana jest na 0,5 – 1%, w tym objawów uczuleniowych 0,01 – 0,6%. Żaden ze stosowanych środków teoretycznie nie jest wolny od wystąpienia odczynu poprzetoczeniowego. W większości są to reakcje odwracalne (ale nie zawsze – przyp. JC), zdarzają się częściej u osób, którym dokonywano w normowolemii i bez znieczulenia, a zwłaszcza u osób starszych. Patomechanizm nie został dotychczas w pełni wyjaśniony. Przetaczany roztwór może zawierać zanieczyszczenia bakteryjne, pirogenne czy też immunologiczne czynne” (Współczesna transfuzjologia, str. 149). „Na skutek predyspozycji genetycznej lub uczulenia na działanie danego środka u biorcy może dojść do reakcji alergicznej. (...) Rozpiętość objawów jest znaczna – od pokrzywki i przyspieszenia czynności serca do wstrząsu, a nawet zatrzymania czynności serca (...)” (tamże, str. 149). Roztwór żelatyny Środek ten jest krótkotrwały w działaniu. Znany jest on także pod nazwą Haemaccel „Roztwór żelatyny jako środek zastępczy osocza użyto po raz pierwszy w 1915 roku. Nie znalazły one jednak szerszego zastosowania ze względu na żelyfikację w temperaturze pokojowej, trudności w wyjaławianiu i powodowanie odczynów poprzetoczeniowych. Po 1950 r., dzięki wprowadzeniu nowych technologii i modyfikacji pozwalających na obniżenie punktu żelyfikacji roztworów klinicznych nawet do 0oC, preparaty żelatyny uzyskały większą popularność i w niektórych krajach, np. w Szwajcarii, są najszerzej stosowanymi środkami zastępczymi osocza (...)” (Współczesna transfuzjologia, str. 149). Jedną z tych wad jest krótkotrwałość w działaniu, która uniemożliwia namnożenie się krwinek czerwonych, a przez to i poziomu hemoglobiny w nich zawartych do poziomu zapewniającego odpowiednie natlenienie organizmu. W przypadkach nagłych ów środek krwiozastępczy jest więc niewystarczający: „Roztwory żelatyny o stężeniu 3 – 5% i średniej masie cząsteczkowej 30000 – 35000 należą do środków zastępczych osocza o krótkotrwałym działaniu hemodynamicznym. Krótkotrwałość działania kompensuje fakt, że są one dobrze znoszone i mogą być przetaczane w znacznych, nawet kilkulitrowych, objętościach. Nie wpływają ujemnie na czynności krzepnięcia i hemostazę (...). Po przetoczeniu roztworu żelatyny objętość osocza wzrasta o objętość mniejszą od przetoczonej – działanie koloidoosmotyczne trwa ok. 3 godzin” (tamże, str. 151).
![]() |
#1684 |
Zadomowienie
|
Dekstran
„Dekstran jako substancja jest znany od przeszło 100 lat (...). Okazał się skutecznym środkiem krwiozastępczym osocza oraz wykazał wiele właściwości, których nie podejrzewano w okresie wprowadzenia środka do użytku klinicznego, jak działanie przeciwzakrzepowe czy polepszające przepływ krwi” (Współczesna transfuzjologia, str. 154). „Przeciwwskazania do przetoczenia 6% roztworu dekstranu 70 stanowi niewydolność krążenia z zastojem, jawna skaza krwotoczna – zwłaszcza małopłytkowa niewydolność nerek z anurią lub oligurią. (...) Przeciwwskazania do stosowania dekstranu 40: niewydolność krążenia z zastojem nerek, skaza krwotoczna – gdy przetaczany jest jako środek osoczozastępczy konieczne jest dodatkowe dostarczenie wody w postaci płynów elektrolitycznych lub izotonicznego roztworu glukozy”. (Współczesna transfuzjologia, str. 157) „Podobnie jak i inne płyny koloidalne infuzyjne dekstran[więc również i jego związki, które też są płynami koloidalnymi]może wywoływać odczyny poprzetoczeniowe. [Jak widać, nie tylko krew powoduje odczyny poprzetoczeniowe]Klinicznie może to być lekki odczyn, jedynie z objawami skórnymi, lub też ciężki wstrząs, niekiedy śmiertelny. Częstość objawów anafilaktoidalnych jest niska i wynosi 0,025% dla dekstranu 70 (...), 0,013% dla dekstranu 40, (...), a 0,017% i 0,019% odpowiednio w polskim materiale. Częstość śmiertelnych odczynów uczuleniowych wynosi 0,003% (D40) i 0,004% (D70). Patomechanizm tych odczynów został wyjaśniony w ostatnich latach przez badaczy szwedzkich, którzy stwierdzili, że ciężkie odczyny wywoływane przez przetoczenie dekstranu są spowodowane przez immunologiczne czynne kompleksy, wytworzone przez przeciwciała reagujące z dekstranem, głównie IgG. Chorzy uczuleni na przetoczenie dekstranu mają w większości wysokie miano przeciwciał, wytworzone po przebyciu zakażeń bakteriami mającymi wielocukry z determinantami antygenowymi, indukowane przez surowy dekstran, pochodzący z przewodu pokarmowego lub z pokarmów zawierających zanieczyszczony dekstranem cukier. U chorych takich po przetoczeniu wytwarzają się duże kompleksy immunologicznie czynne z następowym uczynnieniem układów enzymatycznych osocza i płytek krwi, prowadzącym do wystąpienia objawów klinicznych. Łagodne odczyny I i II stopnia (...) nie są niebezpieczne i zazwyczaj ustępują po przerwaniu przetaczania, ewentualnie po leczeniu objawowym” (Współczesna transfuzjologia, str. 157 – 158). Odczyny III i IV stopnia są więc już niebezpieczne dla życia. W powyższej książce pt. Współczesna transfuzjologia znajdujemy też na str. 158 tabelę przedstawiającą czterostopniową skalę powikłań jakie występują czasem po zastosowaniu dekstranu: TABELA 8.3 I lekki - Zmiany skórne i (lub) niewielki wzrost temperatury, zmiana ogólnego samopoczucia II średni - Nudności, ból głowy, zaczerwienienie twarzy, parestezje, duszność, ból w klatce piersiowej, dreszcze, wzrost temperatury, przyspieszenie czynności serca, obniżenie ciśnienia krwi o ok. 2,67 kPa (20 mm Hg) III ciężki - Wymioty, duszność, ból w klatce piersiowej, ból w okolicy lędźwiowej, przyspieszenie czynność serca powyżej 140/min, obniżenie ciśnienia krwi poniżej 9,33 kPa (70 mm Hg), skurcz oskrzeli IV wstrząs - Zaburzenia świadomości, zaburzenia krążenia i oddychania zagrażające życiu i/lub zatrzymanie krążenia i oddechu Po zastosowaniu dekstranu „Opisywano (...) powikłania nerkowe z oligurią, a nawet anurią jak i niewydolność krążenia z obrzękiem płuc na skutek krążenia dekstranu niskocząsteczkowego w dawkach przewlekłych przez kilka do kilkunastu dni. Frakcje niskocząsteczkowe są wydalane przez nerki bardzo szybko, powodują znaczny wzrost lepkości moczu i mogą utrudniać jego wydzielanie. Natomiast frakcje o wyższym ciężarze cząsteczkowym również obecne w preparatach niskocząsteczkowego dekstranu utrzymują się dłużej w krążeniu i kumulując się mogą zwiększyć objętość krwi krążącej w sposób zagrażający przeciążeniem prawej połowy serca” (Transfuzjologia Kliniczna, prof. dr hab. med. Witold Rudowski, prof. dr hab. med. Sławomir Pawelski, Warszawa 1997, str. 144). Oba przetwory (dekstranu 70 i dekstranu 40 – dodane) mają trzy cechy niekorzystne: 1) mogą zwiększać skłonność do krwawień, 2) mogą wywoływać przeciążenie krążenia, 3) mogą powodować reakcje uczuleniowe (tamże, str. 145). Małgorzata Seroczyńska Zabiegi chirurgiczne u Świadków Jehowy„Reakcje anafilaktyczne występują u 0,5-1% leczonych osób, które mają przeciwciała przeciw cząsteczkom dekstranu. Mogą być groźne dla życia mimo prawidłowego leczenia przeciwwstrząsowego” (str. 40) Ta sama publikacja Małgorzaty Seroczyńskiej mówi o zagrożeniach transfuzji jakie są związane z wirusowym zapaleniem wątroby typu B: „Poprzetoczeniowe zapalenie wątroby typu B stanowi ok. 10 % wszystkich poprzetoczeniowych zapaleń wątroby i występuje u 1 na 200 000 biorców, częściej u chorych leczonych >>preparatami labilnymi<<” (tamże, str. 22). 1 na 200 000 to zaledwie 0,0005 % zagrożonych. Przy stosowaniu dekstranu mieliśmy wedle tej samej autorki aż od 0,5 do 1% zagrożonych utratą życia, czyli o wiele więcej. W Polsce problem zakażenia wirusem typu C przez transfuzję został zażegnany w latach 90-tych zeszłego stulecia. Dla wirusa HIV statystyka zarażeń przez transfuzję wynosi 1 na 225 000 (za M. Seroczyńska, jak wyżej, str. 23), tj. 0,00044 %. P.Marino w książce pt. Intensywna Terapia pisze że śmiertelność z powodu transfuzji wynosi zaledwie 1:100000, czyli 0,001 %. Jak by nie liczyć to jak widzimy zagrożenie z powodu transfuzji jest tu o wiele mniejsze przy zagrożeniu życia jakie niesie ze sobą stosowanie środka krwiozastępczego – dekstranu. Wynosiło ono bowiem aż 0,5 do 1%. „Przypuszcza się, że preparaty krwiozastępcze wejdą w najbliższej przyszłości do praktyki klinicznej pomimo wielu problemów, np.: wysokiej ceny. Takie leki będą dwa-trzy razy droższe od krwi. Ponadto nie są do końca znane skutki ich działania, ponieważ na wyniki trzeba długo czekać. Dochodzi jeszcze problem toksyczności, wiążący się ze wzrostem ciśnienia, uszkodzeniem nerek, przyspieszeniem akcji serca i dolegliwości żołądkowych”(A.Farr God, Blood and Society) Nośniki tlenu na bazie hemoglobiny „Roztwory hemoglobiny mogą być podawane w dużych ilościach. Ich stosowanie jako płynów krwiozastępczych w krwotoku (w stosunku 1 ml/1 ml krwi utraconej) i do śródoperacyjnej hemodylucjiznajdują się w fazie prób klinicznych (Haber, 2000). Roztwory hemoglobiny utrzymują prawidłowe utlenowanie tkanek pomimo skrajnie niskiego hematokrytu, leczpowodują wzrost oporu systemowego i płucnego (Goodenough, 1998), prawdopodobnie przez inaktywację tlenku azotu odpowiedzialnego za rozkurcz naczyń, przez cząsteczkę hemu zawartą w wolnej hemoglobinie (Motterlini, 1996). Może to niekorzystnie wpływać na ilość tlenu dostarczanego do tkanek (Kasper, 1996). Zaburzenia w układzie krążenia zaobserwowane u ludzisą zbieżne z wynikami uzyskanymi u zwierząt doświadczalnych.Roztwory hemoglobiny mają ściśle ograniczoną trwałość a czas ich pozostawania w układzie krążenia biorcy jest krótki” (str. 44-45). Jak widać preparaty te nie dość, że są jeszcze w fazie prób, to w dodatku niosą ze sobą wiele różnych zagrożeń. No i najważniejszy dla mnie aspekt: Środki krwiozastępcze a sytuacje nagłej potrzeby ratowania życia Jeden z lekarzy z Kliniki Hematologii i Chorób Rozrostowych Dzieci stwierdził: „Są sytuacje, w których krwi zastąpić się nie da - Preparaty krwiozastępcze, np. Haes czy Dextran, poprawiają na pewien czas krążenie, ale nie zwiększają ilości hemoglobiny ani czerwonych ciałek krwi. Prędzej czy później krew trzeba podać. Przy nagłych silnych krwawieniach jedynie krew może ratować życie” „Niestety, jeżeli człowiek nagle straci cztery litry krwi, nie można uratować mu życia inaczej, niż poprzez transfuzję - tłumaczy mi docent Jan Sabliński, szef Krajowego Centrum Krwiodawstwa - mimo pięćdziesięciu lat eksperymentów i gigantycznych pieniędzy do dziś nie udało się wytworzyć żadnego środka zastępczego, który pozwoliłby spełniać podstawową rolę krwi - transport tlenu po całym organizmie. Kolejne nowe preparaty wciąż przynoszą w badaniach klinicznych kolejne ofiary śmiertelne”. „W ostatnim stuleciu przetaczanie [krwi] uratowało więcej ludzi niż jakakolwiek inna metoda leczenia”(Newsweek, 18 września 2002)
#1685 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. "Uczynisz Mi ołtarz z ziemi i będziesz składał na nim twoje całopalenia, twoje ofiary biesiadne z twojej trzody i z bydła na każdym miejscu, gdzie każę ci wspominać moje imię. Przyjdę do ciebie i będę ci błogosławił." 2. "Kto by uderzył swego ojca albo matkę, winien być ukarany śmiercią." 3. "Nie pozwolisz żyć czarownicy" 4."Nie będziesz przyjmował podarków, ponieważ podarki zaślepiają dobrze widzących i są zgubą spraw słusznych." 5."Trzy uroczyste święta będziesz dla Mnie obchodził w każdym roku. Obchodząc Święto Przaśników będziesz jadł, jak ci to nakazałem, przez siedem dni chleb z niekwaszonej mąki, w oznaczonym dniu miesiąca Abib, gdyż w tym miesiącu wyszedłeś z Egiptu. I nie powinniście pokazywać się przede Mną z próżnymi rękami. I Święto Żniw pierwszych twoich zbiorów z tego, co posiałeś na roli, oraz Święto Zbiorów na końcu roku, gdy zbierzesz z pola twój plon. Trzy razy w roku zjawić się winien każdy twój mężczyzna przed Panem, Bogiem swoim. " To tak kilka przykładów z Ks.Wyjscia rozdz. 21-23 Wybacz, ale ja jakoś nie widziałam ołtarzy ŚJ z nieciosanego kamienia, nie słyszałam o ofiarach z pierworodnych ani demonstracji przed wyznawczyniami kultu wicca ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1686 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przytoczyłaś to, co było poleceniem dla Izraelitów, bo to oni byli narodem wybranym dla Jehowy. Jezus zniósł jednak te prawa, dlatego nas nie obowiązują.
![]() ![]() |
![]() |
#1687 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nic nie szkodzi, bo w każdej Biblii jest napisane to samo, ale niekiedy ujęte innymi słowami ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1688 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1689 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie znam Tych języków- pewnie tej odpowiedzi oczekiwałaś, aczkolwiek badacze Pisma Świętego dokładnie analizują te kwestie. (W razie wątpliwosci mówię, ze są to osoby, które zajmują się tym codziennie- ich swego rodzaju praca) Tak wgl. to są bracia, którzy studiują w domu Pismo Tysiąclecia- żaden problem. A jeśli jesteś taka podejrzliwa to sama sobie sprawdz..
Nie jest za późno! Jest już za późno! Nie jest za późno! Edytowane przez dusia139 Czas edycji: 2009-01-20 o 16:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1690 |
Zakorzenienie
|
yyy... to czemu przedkładacie słowa Jezusa (wg was nie Boga), nad słowa Boga?
#1691 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1692 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Idziemy śladami Jezusa..
![]() ![]() |
![]() |
#1693 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie nasze poglądy (bo nic nikt nie wysysa z palca)- ale to, co mówi Biblia.
![]() ![]() |
![]() |
#1694 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie robi nic, czego Ojciec sobie nie życzy - uważasz, że Ojciec sobie życzy by Syn NEGOWAŁ i ANULOWAŁ jego postanowienia (Ojca)?
![]() |
#1695 |
Rozeznanie
|
mam w rodzinie świadków strasznie fałszywi ludzie
|
![]() ![]() |
![]() |
#1696 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jehowa Wybrał „jednorodzonego Syna”, który później stał się znany jako Jezus Chrystus (Jana 3:16).
Jehowa bezgranicznie ufał swemu jednorodzonemu Synowi. Setki lat przed jego przyjściem na ziemię zapowiedział, przecież, że pozostanie on lojalny mimo najróżniejszych cierpień (Izajasza 53:3-7, 10-12; Dzieje 8:32-35). . Syn, podobnie jak wszystkie inne rozumne stworzenia, miał wolną wolę — mógł sam zdecydować, jak postąpi. A jednak Ojciec był absolutnie pewny jego wierności. Na czym opierał to przekonanie? na wiedzy. Dobrze znał swego Syna — wiedział o nim, że kocha Ojca i że bardzo pragnie Mu się podobać (Jana 8:29; 14:31). On również kochał Syna (Jana 3:35). Dzięki tej wzajemnej miłości obu łączyła nierozerwalna więź jedności i zaufania (Kolosan 3:14). Gdy się weźmie pod uwagę doniosłą rolę Syna, zaufanie ze strony Ojca oraz łączącą Ich miłość, to trudno się dziwić, że przystęp do Boga jest możliwy tylko za pośrednictwem Jezusa. A Chcąc mieć przystęp do Jehowy, trzeba spełniać określone wymagania (Psalm 15:1-5). A któż lepiej od Syna wie, czego wymaga Bóg i jak zaskarbić sobie Jego uznanie? Jezus oświadczył,ze „Wszystko zostało mi przekazane przez mego Ojca i nikt nie zna w pełni Syna, tylko Ojciec, ani nikt nie zna w pełni Ojca, tylko Syn oraz każdy, komu Syn chce go objawić” (Mateusza 11:27). Dlaczego Jezus bez cienia przesady mógł powiedzieć, że nikt nie zna Ojca w pełni — „tylko Syn”? Będąc „pierworodnym wszelkiego stworzenia”, Syn ten pozostaje w wyjątkowej zażyłości z Jehową (Kolosan 1:15). bardzo musieli się zżyć w ciągu niezliczonych wieków, gdy byli sami — zanim zostały stworzone następne istoty duchowe (Jana 1:3; Kolosan 1:16, 17). Jezus , mogl przebywać ze swym Ojcem i poznawać Jego myśli, wolę, zasady oraz metody postępowania. Z całą pewnością zna Go lepiej niż ktokolwiek inny. I właśnie dlatego mógł lepiej niż inni wykazac jaki on jest, czego chce. Jezus — dokładnie wiedząc, co myśli i czuje Jehowa oraz czego wymaga od swych czcicieli — ujął to w głoszonych naukach. Ale ‛objawił Ojca’ w jeszcze inny, bardzo wymowny sposób. Sam rzekł kiedyś: „Kto mnie ujrzał, ujrzał też Ojca” (Jana 14:9). We wszelkich wypowiedziach i czynach doskonale Go naśladował. Gdy zatem czytamy w Biblii o Jezusie — gdy poznajemy dobitne i ujmujące słowa, których używał podczas nauczania, litość, która skłaniała go do uzdrawiania bliźnich, oraz empatię, która wyciskała mu z oczu łzy — możemy sobie wyobrazić, że wszystko to mówi i czyni Jehowa (Mateusza 7:28, 29; Marka 1:40-42; Jana 11:32-36). Słowa i czyny Syna stanowiły doskonałe odbicie dróg i woli Ojca (Jana 5:19; 8:28; 12:49, 50). Aby więc cieszyć się uznaniem Jehowy, musimy trzymać się nauk Jezusa i iść za jego przykładem (Jana 14:23). Ponieważ Jezus tak blisko zna swego Ojca i wzoruje się na Nim w sposób doskonały, nic dziwnego, że Jehowa postanowił, iż przystęp do Niego będzie możliwy za pośrednictwem właśnie tego Syna. A teraz, mając w pamięci wszystkie omówione dotąd powody tej decyzji, przeanalizujmy znaczenie słów Jezusa: „Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej, jak tylko przeze mnie” (Jana 14:6).„ Nie ma innej drogi do ‛pojednania się z Bogiem’ (Rzymian 5:6-11).
![]() ![]() |
![]() |
#1697 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak jak jestem zawiedzony brakiem jakiejkolwiek argumentacji mogacej potwierdzic Twoje tezy, tak jestem zdumiony stopniem pojscia w zaparte, bo inaczej tego nazwac nie mozna: - piszesz ze postepujesz za Slowem Bozym, przytaczam fragementy mowiace o tym ze Twoje wierzenia sa z nimi w sprzecznosci, a Ty to po prostu ignorujesz. - kilka stron temu zostaly przytoczone porownania z Biblii i wersji SJ i zostalo udowodnione, ze sens sie rozni, a Ty idziesz w zaparte . Po tym wszystkim masz jeszcze tupet pisac ze chetnie odpowiesz na pytania i mi zarzucasz propagande?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1698 |
Raczkowanie
|
Ludzie sa rozni. Nawet wsrod swiadkow moga znalesc sie tacy, ktorzy nie zawsze przestrzegaja prawa bozego oraz nie przejawiaja milosci w takim stopniu jak nakazal to Bog. Ludzi mozna oklamac, ale Jehowy Boga nie oszukamy, bo on zna nasze serca i kazdy zda sprawe za siebie u Niego i bedzie odpowiadal za swoje wystepki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1699 |
Zadomowienie
|
Czytając ten wątek i czytając,wczoraj,długo jeszcze w nocy,nasunął mi się wniosek jeden - ŚJ wybierają co im pasuje najlepiej.
To tak jak z tą transfuzją - koniec końców środki zastępcze mają większe ryzyko wystąpienia jakichkolwiek powikłań,niż przetaczanie krwi.Oraz,że krwi w wielu sytuacjach śmiertelnego zagrożenia życia nie da się niczym zastąpić. Nie jestem pro KK,więc mnie dysputy teologiczne nie interesują,ale co raz są podane jakieś cytaty,zaczyna się mówienie,że "ale w innym miejscu to..." - vide: Jezus to Bóg czy też tylko Syn Boży - mnóstwo cytatów,z których jasno wynika,że jest Bogiem vs. cytaty,że jest Synem Boga,co jedno drugiego nie wyklucza.. Vide - Trójca Święta,powtórka z rozrywki... Vide - gdzieś tam było,że Jezus miał braci i siostry vs. przytoczenie całego fragmentu pokazuje,że braćmi i siostrami nazywał bliźnich.. Vide - w ogóle pominięte w ST odniesienie do kwestii historycznej i kultury tamtych czasów - np.ofiarowanie Izaaka - bogowi Bal(nie wiem jak to się pisze),któremu w tamtych czasach składali Izraelici ofiary z syna pierworodnego - wystwienie na próbę przez Boga miało pokazać jak głęboko zakorzenione było pogańskie myślenie.Jest to po prostu tak oczywiste,że aż trudno wierzyć,że ludzie,którzy mówią o Bogu,że jest samą miłością,twierdzą,że wymaga ofiary,aby miłość człowieka do siebie potwierdzić ![]() Nie wiem jak doskonały Bóg(bo za takiego mają go chrześcijanie) mógłby wymagać rzeczy,które raczej stoją w sprzeczności z Jego naturą. Vide - zmienianie konstrukcji zdania....która może zmienić sens o 180 stopni i twierdzenie,że to nic nie zmienia... Vide - jakieś strony www z fałszywymi podpisami np.do zdjęć i niektórymi informacjami...po co?? ![]() Ja nic nie mam do ŚJ jako wyznawców czy ludzi - tylko to jest po prostu niesmaczne jak się czyta obiektywnie. Po prostu wychodzi zakłamanie(ja mówię ogólnie,nie do Was tutaj rozmawiających) - przykład z transfuzją.Brak obiektywizmu i brania za i przeciw pod uwagę - znalazłam chociażby infromacje,że dekstran jest nieszkodliwy(w jakimś wydaniu Strażnicy),choć już wielu lat mówi się jakie niesie szkody dla zdrowia.. A mnie jako przyszłego lekarza to dotyka,bo czemu to ma służyć? Czemu się nie mówi,że ŚJ,którzy kazali sobie podać środki krwiozastepcze w przypadkach nagłej utraty dużej ilości krwi,zmarli?? Nie ma nawet mowy o przyznaniu się do błędu np. w interpretacji... Po prostu nie widać u ŚJ wolnomyślenia,wątpienia,s zukania,zadawania pytań...czy nawet krytyki tego jak działa ich Stowarzyszenie... Jednak uważam,że wszystkim należy się szacunek,bo temat wiary jest bardzo, zazwyczaj,emocjonujący i czasami ciężko wyważyć właściwy ton dyskusji.
#1700 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nawet jesli zdarzyloby sie, ze jakis swiadek Jehowy musial umrzec tzlko z powodu, ze nie podano mu transfuzji, wierzymy, ze Jehowa w niedlugim czasie wskrzesi ta osobe, a to dodaje sil.
![]() ![]() |
![]() |
#1701 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inna sprawa: najpierw SJ uparcie twierdzili, ze zakaz transfuzji wynika z Biblii. W odpowiedzi na pytanie - gdzie w Biblii, Ty przytaczasz rzekome teksty medyczne, ergo nie odpowiadasz na to pytanie. Jak zreszta na inne niewygodne pytania, bo te kwestie po prostu SJ w tym temacie ignoruja, co tylko uwypukla pewne sprawy ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#1702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() PS-baaardzo spodobała mi się debata nad klimatem w Betlejem i datą narodzin Jezusa... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1703 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kwestia krwi była już wielokrotnie omawiana w tym wątku. To, żeby popytał ŚJ co do alternatywnych metod to żadna propaganda. Chodzi o naukę (medycynę) a nie o nasze wierzenia..
![]() ![]() |
![]() |
#1704 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wyrak doszukuje się niejasnosci, nie czyta dokładnie co piszemy, wychwytuje pojedyncze frazy, zarzuca kopiowanie, ba -bezmyslne kopiowanie i wciąż drązy to samo, mimo iż nie tylko ja, ale tez inne ŚJ odpowiadały mu na to. Zarzuca różne rzeczy oczekując odpowiedzi, ale na co odpowiedzi? Na jego przemyslenia dotyczące naszej wiary? Nie po to powstał wątek!
![]() ![]() |
![]() |
#1705 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (na pytania odpowiedzi...)
![]() |
#1706 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...8&postcount=71 Cytat:
http://www.effatha.org.pl/apologetyka/krew.htm Cytat:
Najbardziej smakowity kasek: Dusia sama przedtem motywuje zakaz transfuzji krwi wzgledami religijnymi: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=516 Cytat:
Cytat:
Ja czytam bardzo dokladnie co Ty piszesz, dokladniej niz Ty, bo Ty wielokrotnie po prostu wklejasz gotowe cytaty. Watek powstal po to, by mowic o faktach nt SJ. To co Ty mowisz nie sa fakty; przede wszystkim podstawowe stwierdzenie, ktore wielokrotnie poruszalem - ze SJ sa w sprzecznosci z Biblia, nie wierza ze Jezus jest Bogiem, choc Biblia to jasno mowi i mijaja sie z faktami twierdzac ze opieraja sie na Biblii - bo w rzeczywistosci zmieniaja jej tresc, opieraja sie na tym co im wygodne itd. Dusia, Ty sie placzesz wciaz, sama sobie zaprzeczasz, ignorujesz podane pod nos wieloktronie cytaty z Biblii, manipulujesz, nie odpisujesz i jeszcze masz tupet twierdzic, ze poodpowiadasz na pytania i ze Twoi adwersarze sa nie w porzadku. Wszystko to wynika z tego, ze Ty tak naprawde nie masz zadnych argumentow, a przez wiele stron, co dluzszy Twoj post, to po prostu wklejanie gotowego cytatu, bez podania ze to cytat, przyklady: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=338 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=470 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=498 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=502 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=508 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=512 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=516 Najlepsze jest to: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=313 Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2009-01-21 o 15:53 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1707 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
![]() Bezwzględną rację. Wyrak, ja chylę czoła, kładę się u stóp Twoich i podziwiam, szczerze podziwiam, że chcesz, masz siłę i czas na rozmowę ze ŚJ. Bo mnie po prostu szkoda czasu.... prawdę o ŚJ (co było w temacie) już zacytowałam.
![]() ![]() |
![]() |
#1708 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
sprzeczność goni sprzeczność. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do celu tego wątku-miał w założeniu odpowiadać na pytania,padło ich mnóstwo i bardzo ciekawych(jedna z dziewcząt nawet zebrała wszystkie w jeden post)-i żadnej odpowiedzi nie ma od co najmniej 30stron.Dlaczego?Wybierac ie sobie pytania,na które macie gotowe odpowiedzi w swoich gazetkach? Teraz wątek krąży wokół kilku tematów: transfuzja i krwiozastępcze preparaty[btw.uzasadnianie swoich racji na podstawie tekstów z lat 80.jest śmieszne...jeśli ŚJ mają rację co do szkodliwości przetaczania krwi,na pewno jacys naukowcy bliżej lat 90.czy nawet koło roku 2000-2008napisali jakieś teksty o tym mówiące...chyba że to ogólnoświatowy spisek],Bóg i Jezus - Ojciec i Syn, a Trójca Święta i Bóg Jedyny w trzech osobach...Chciałabym,żeby ście odniosły sie też do wczesniej zadanych pytan. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1710 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
wiec pytanie sie o to SJ mija sie z sensem tak naprawde |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:10.