aborcja-zdjęcia - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-18, 23:43   #241
AimiA
SPAMER
Nieopłacona reklama

GG do AimiA Send a message via Skype™ to AimiA
Dot.: aborcja-zdjęcia

Cytat:
Napisane przez szien Pokaż wiadomość
T
Więc nie, kobieta nie jest wiatropylna ale dziwne, że wymaga się od niej tego typu poświęceń. On se olał- bo jescze nie był gotowy na ojcostwo. A ona miała co zrobić? Sama z dzieckiem? Bez szkoły? Pracy? Z rozbitej rodziny, gdzie matka nie do końca była zdrowa psychicznie?
I tak, kobieta robi łaskę, poświęca swoje życie dla drugiej istoty. Wcale nie musi. W gwiazdach to nie jest napisane.
kurcze a mój eks kradł bo chciał mieć kasę na imprezy i ciuchy i nie był gotowy pracować uczciwie, to co ja robię łaskę ze żeby zarobić na swoje wydatki idę do pracy i nie powinno się ode mnie wymagać takiego poświecenia tylko powinnam Ci skroić portfel?
Dziewczyna usunęła ciąże bo chciała. Nie bo musiała, nie bo nie miała wyboru nie bo facet sie nie zachował wiec ona tez miala prawo. To idelany przyklad do mojego postu wyżej durnego przerzucania odpowiedzialności.

Edytowane przez AimiA
Czas edycji: 2009-01-18 o 23:44
AimiA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 00:07   #242
szien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AimiA Pokaż wiadomość
kurcze a mój eks kradł bo chciał mieć kasę na imprezy i ciuchy i nie był gotowy pracować uczciwie, to co ja robię łaskę ze żeby zarobić na swoje wydatki idę do pracy i nie powinno się ode mnie wymagać takiego poświecenia tylko powinnam Ci skroić portfel?
Dziewczyna usunęła ciąże bo chciała. Nie bo musiała, nie bo nie miała wyboru nie bo facet sie nie zachował wiec ona tez miala prawo. To idelany przyklad do mojego postu wyżej durnego przerzucania odpowiedzialności.
łatwo jest oceniać, prawda?
co innego kraść bo się chce bo po co pracować uczciwie a co innego decydować się na aborcję kiedy samemu jest jeszcze się malo dojrzałym. Nikt nie mówi, że ona nie miała wyboru. Mogła urodzić. Zostać matką na pięknej podlaskiej wsi z chorą psychicznie matką, która potrafiła ją zamykać w jej pokoju na 2-3 dni żeby ją nauczyć kultury.
Naprawdę sądzisz, że życie jest czarne albo białe? Że każdą sytuację powinno oceniać się tak samo?
Dziwne, że tak zaciekle bronisz przyszłych "żyć", zapominając przy tym, że tu też chodzi o te które już istnieją.

I'm so glamorous, I piss glitter!

szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 12:44   #243
arszeniks
Raczkowanie

Cytat:
w sumie Ty też nic nie wniosłaś do dyskusji
Tak? A mi się zdaje, że jednak wniosłam. Chociażby swoje zdanie na temat traktowania innego życia jak śmieci
arszeniks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 13:07   #244
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
komponent to nie calosc
u ilu tygodniowego ?
i ze do 8 tyg. tez nie mozna usunac plodu ?
U 3-4 - zaczynaja sie pojawiac wtedy gdy jest serce.

Cytat:
a plod to niby co ?to ja krew z krwi ,kosc z kosci.
Paula, plod to NIE TY, tylko oddzielny ogranizm.

Cytat:
wyrak ,w tej kwestii sie nie zgodzimy wiec nie ma co sie droczyc i przekonywac.
No wiem wiem, tylko nie lubie pisania o:
- wyborze - bo jakiegokolwiek wyboru plod jest pozbawiony
- czyims brzuchu/macicy - szczegolnie jak ktos z luboscia wylicza kiedy plod cos ma a czego nie ma, a jakos wykazuje sie ignorancja nt biologii twierdzac, ze chodzi o cialo kobiety, a tak nie jest.

A koniec koncow, sie to sprowadza do braku odpowiedzialnsoci i egoizmu. No chyba ze wyjdzie, ze te wszystkie niechciane ciaze, to z tabletek ktore zawiodly, trzebaby bylo zweryfikowac ich skutecznosc

Cytat:
napisales ze jest jeszcze ojciec,owszem sa a co z gwałtami ?moge poddac sie aborcji czy nie ?
A jakie jest prawo?

[/quote]zreszta natury nie przeskoczysz i
dopoki mam macice moge o niej decydowac i nikt inny.
amen.howg.[/quote]

Bez obrazy, ale jesli sobie ktos rosci prawo decydowania, to powinien byc tez gotowy na wychowywanie samemu.

Cytat:
Napisane przez Vampi_z_piekla_rodem Pokaż wiadomość
Zawsze mnie zastanawia czy mężczyźni zmienili by zdanie na temat aborcji, gdyby to oni musieli nosić w sobie powiedzmy dziecko z gwałtu...
A co polskie prawo mowi na ten temat?

Cytat:
Nie chce być złośliwa, nie to mam na celu. Ale dla mnie to abstrakcyjny temat, nie stałam przed takim dylematem nigdy w życiu.. Dlatego nie będę oceniać tych, którzy tego dokonali. I jednocześnie nie wyobrażam sobie decydować czy ktoś ma do tego prawo czy nie.
Ale wyobrazasz sobie decydowanie czym jest plod i czy mozesz go zabic czy nie?

Cytat:
Napisane przez Sweet_21 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem należy samemu czegoś doświadczyć, aby móc potem wyrazić o tym zdanie.I nie mam na myśli tutaj tylko aborcji.
Czyli tylko kobiety w ciazy, albo jeszcze lepiej, kobiety ktore mialy aborcje moga sie wypowiadac? Niesteety, jest jedno ale, dziecko sie na ten temat nie wypowie, bo sie nigdy nie urodzi. Swoja droga, idac tym tokiem myslenia, to moze gdy ciaza jest zagrozeniem dla zycia, to mozna pozwolic na aborcje dopiero za drugim razem - dopiero gdy tego doswiadczysz Jak dla mnie to absurdalne.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 13:16   #245
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Ale wyobrazasz sobie decydowanie czym jest plod i czy mozesz go zabic czy nie?
Ja sobie wyobrażam- powinniśmy mieć prawo wyboru.

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 16:41   #246
AimiA
SPAMER
Nieopłacona reklama

GG do AimiA Send a message via Skype™ to AimiA

Cytat:
łatwo jest oceniać, prawda?
co innego kraść bo się chce bo po co pracować uczciwie a co innego decydować się na aborcję kiedy samemu jest jeszcze się malo dojrzałym. Nikt nie mówi, że ona nie miała wyboru. Mogła urodzić. Zostać matką na pięknej podlaskiej wsi z chorą psychicznie matką, która potrafiła ją zamykać w jej pokoju na 2-3 dni żeby ją nauczyć kultury.
Naprawdę sądzisz, że życie jest czarne albo białe? Że każdą sytuację powinno oceniać się tak samo?
Dziwne, że tak zaciekle bronisz przyszłych "żyć", zapominając przy tym, że tu też chodzi o te które już istnieją.
Wybacz ale mam wrażenie ze niedokładnie przeczytałaś co pisze. Dziewczyna zrobiła co zrobiła, nie pisze ze zrobiła coś złego wiec nie oceniam jej postępowania. Oceniam i potępiam jednak usprawiedliwianie się tego typu. Każde dziecko wymaga mniejszego lub wiekszego poświecenia. Nawet jeśli ciąża jest twoją świadomą decyzja nikt Ci nie da gwarancji na piśmie ze dziecko nie urodzi się chore, nie zachoruje w trakcie życia, ty czy twój mąż nie zachorujecie, nie stracicie pracy, nie rozstaniecie się itp. innymi słowy nawet jeśli chcesz dziecko mieć świadomie nagle może się okazać ze nie byłaś na to gotowa. tylko ze wtedy, jeśli rodzice zdecydują sie "pozbyć" takiego dziecka jakoś usprawiedliwienia "nie bylam gotowa/nie spodziewalam sie" nie chronia ich od kary. Wiec czemu 5-10 lat wczesniej maja być nie tylko skuteczna ochrona przed tą karą, ale takze dobrym usprawiedliwieniem przekonywujacym koleżanki takie jak np.ty o słusznosci tej czy innej decyzji? Sądze że ciaza nie jest tak ekstremalna sytuacja ze powoduje wystepowanie szarosci w życiu. Sadze ze istnieja obiektywne normy zachowań, nie wazne czy jestes katolikiem żydem buddystą czy kimkolwiek innym ktore mozna ograniczyc do prawa "nie zadawaj cierpienia drugiej osobie". Nie bornie zaciekle-raptem 3(?) posty.
Nie zapominam o życiach ktore juz istnieja, ale jesli mam wybor zycie-wygoda drugiej osoby to wybór jest oczywisty. Dziewczyna by nie umarła nie zachorowala ciezko, byloby jej trudno. Kazdemu czasem jest.
Cytat:
Napisane przez Arethaf Pokaż wiadomość
Ja sobie wyobrażam- powinniśmy mieć prawo wyboru.
Nie mow mi ze nie ma prawa wyboru bo gdybyśmy go nie miały to nie byloby dostepu do nielegalnych aborcji. Popyt ksztaltuje podaż. A w takiej sytuacji odpowiedzialnosc karna ponosi w praktyce wyłacznie lekarz-to on ryzykuje. A co do plód to krew z krwi kosc z kosci: ty też jesteś krwia z krwi koscia z kosci Twoich rodzicow, czy to ze masz te kilkanascie/dziesiąt lat wiecej to zmienia? nie. Czy to znaczy ze nie masz prawa decydowac o niczym bo jestes ich własnoscią? Identyczna analogia.
AimiA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 17:54   #247
szien
Wtajemniczenie

Cytat:
Wybacz ale mam wrażenie ze niedokładnie przeczytałaś co pisze. Dziewczyna zrobiła co zrobiła, nie pisze ze zrobiła coś złego wiec nie oceniam jej postępowania. Oceniam i potępiam jednak usprawiedliwianie się tego typu. Każde dziecko wymaga mniejszego lub wiekszego poświecenia. Nawet jeśli ciąża jest twoją świadomą decyzja nikt Ci nie da gwarancji na piśmie ze dziecko nie urodzi się chore, nie zachoruje w trakcie życia, ty czy twój mąż nie zachorujecie, nie stracicie pracy, nie rozstaniecie się itp. innymi słowy nawet jeśli chcesz dziecko mieć świadomie nagle może się okazać ze nie byłaś na to gotowa. tylko ze wtedy, jeśli rodzice zdecydują sie "pozbyć" takiego dziecka jakoś usprawiedliwienia "nie bylam gotowa/nie spodziewalam sie" nie chronia ich od kary. Wiec czemu 5-10 lat wczesniej maja być nie tylko skuteczna ochrona przed tą karą, ale takze dobrym usprawiedliwieniem przekonywujacym koleżanki takie jak np.ty o słusznosci tej czy innej decyzji? Sądze że ciaza nie jest tak ekstremalna sytuacja ze powoduje wystepowanie szarosci w życiu. Sadze ze istnieja obiektywne normy zachowań, nie wazne czy jestes katolikiem żydem buddystą czy kimkolwiek innym ktore mozna ograniczyc do prawa "nie zadawaj cierpienia drugiej osobie". Nie bornie zaciekle-raptem 3(?) posty.
Nie zapominam o życiach ktore juz istnieja, ale jesli mam wybor zycie-wygoda drugiej osoby to wybór jest oczywisty. Dziewczyna by nie umarła nie zachorowala ciezko, byloby jej trudno. Kazdemu czasem jest.
Przepraszam jeżeli Cię źle zrozumiałam.
Co masz na myśl przez "karę"?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-19, 18:26   #248
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
U 3-4 - zaczynaja sie pojawiac wtedy gdy jest serce.
czyli do 4 tygodnia mozna czy nie wdg ciebie ?

Cytat:
Paula, plod to NIE TY, tylko oddzielny ogranizm.
pasozyt znaczy sie ,zalezny ode mnie , w moim ciele ?i tu zaczyna sie i konczy dyskusja.

Cytat:
No wiem wiem, tylko nie lubie pisania o:
- wyborze - bo jakiegokolwiek wyboru plod jest pozbawiony
i co z tego wynika ?bedzie plakal z tego powodu ?napisze mi list ??
a jaki wybor moze miec plod ? skoro juz jest to znaczy ze ktos za niego zdecydowal ,skoro sie urodzil to rowniez zdecydowala natura .

Cytat:
A koniec koncow, sie to sprowadza do braku odpowiedzialnsoci i egoizmu.
jak wszytsko w zyciu,dlaczego chcesz miec dzieci ?bo TY chcesz i ty je powolujesz na ten okrutny swiat.ale to juz bardzo abstrakcyjne myslenie i wybiegajace w przyszlosc.

Cytat:
No chyba ze wyjdzie, ze te wszystkie niechciane ciaze, to z tabletek ktore zawiodly, trzebaby bylo zweryfikowac ich skutecznosc
no a jelsi nawet to co z tymi ciazami ?chciane -niechciane ?mozna wyskrobac czy nie ?
a co z gwaltami ?

Cytat:
Bez obrazy, ale jesli sobie ktos rosci prawo decydowania, to powinien byc tez gotowy na wychowywanie samemu.
mam prawo do decydowania wiec decyduje ze nie chce wychowywac ,mozna tak czy nie ?

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-01-19 o 18:30
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 18:44   #249
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:

Nie mow mi ze nie ma prawa wyboru bo gdybyśmy go nie miały to nie byloby dostepu do nielegalnych aborcji. Popyt ksztaltuje podaż. A w takiej sytuacji odpowiedzialnosc karna ponosi w praktyce wyłacznie lekarz-to on ryzykuje. A co do plód to krew z krwi kosc z kosci: ty też jesteś krwia z krwi koscia z kosci Twoich rodzicow, czy to ze masz te kilkanascie/dziesiąt lat wiecej to zmienia? nie. Czy to znaczy ze nie masz prawa decydowac o niczym bo jestes ich własnoscią? Identyczna analogia.
Dlatego jestem za legalną aborcją.
Nie wiem po co te szopki, skoro i tak ludzie jak chcą, to je wykonują.

Nie chcę dziecka, nie mam zamiaru go urodzić ani wychowywać- usuwam ciążę. Wszystko legalnie, dyskretnie, a ludzie niech sobie myślą co chcą.
Ja chcę urodzić dziecko z własnej woli, a nie dlatego, że wpadłam i muszę. Gdybym miała uprawiać seks tylko w celach rozrodu, to czeka mnie może 1-2 stosunki (bez ew. problemów).

Zgadzam się z Paulą78- trochę śmieszne mi się wydaje przedstawianie płodu jako istoty, która walczy o życie. Póki co, jest zależna ode mnie, czy się urodzi czy nie.

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 19:20   #250
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:

O ja, no proszę Cię. Moja siostra zaszła w niechcianą ciążę pomimo tego że miała założoną spiralę.
Wiem wiem, zdarzają sie i takie przypadki, ale są one naprawdę rzadkie.
W wiekszosci przypadkow kobiety zachodza w ciaze z braku rozsadku. A potem domagaja sie legalizacji aborcji.
Nie wiem ile % skutecznosci daje spirala, ale sa tez inne srodki antykoncepcyjne, ktore daja nam prawie 100% bezpieczenstwa. A przeciez kobieta nie jest caly miesiac plodna i mozna mądrze korzystac z seksu.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 19:35   #251
sine.ira
BAN stały

Śmieszą mnie dywagacje w stylu "co powiedziałby płód" albo że się nie obroni Nic by nie powiedział bo jest płodem a nie ukształtowanym człowiekiem. Płód to płód. To zaledwie zaczynek człowieka, coś co się w niego dopiero przekształci.
A co jak nieszczęśliwy, niechciany człowiek zapyta matkę, która go np. nie kocha (tak, są takie matki) "po co mnie urodziłaś" ? Co za idiotyczne roztrząsanie "nieroztrząsywalnych" kwestii

Decyzja o aborcji jest w większości przypadków trudną decyzją, mało która kobieta poddaje się jej ot tak, zamiast antykoncepcji. Zwykle decydują się na nią kobiety w beznadziejnej (w ich mniemaniu) sytuacji, nikt w podskokach nie pędzi na taki zabieg. Ale prawo wyboru absolutnie mieć powinny. Nawet tak trudnego wyboru.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-19, 19:47   #252
Sweet_21
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli tylko kobiety w ciazy, albo jeszcze lepiej, kobiety ktore mialy aborcje moga sie wypowiadac? Niesteety, jest jedno ale, dziecko sie na ten temat nie wypowie, bo sie nigdy nie urodzi. Swoja droga, idac tym tokiem myslenia, to moze gdy ciaza jest zagrozeniem dla zycia, to mozna pozwolic na aborcje dopiero za drugim razem - dopiero gdy tego doswiadczysz Jak dla mnie to absurdalne.
Dla Ciebie może i jest absurdalne, ale to jest moje zdanie.
Łatwo jest oceniać/potępiać kogoś, prawda?
Każdy ma prawo mieć swoje zdanie na dany temat (i ten, który nie doświadczył, normalne), ale nadal trzymam się wersji, iż jeśli samemu się czegoś doświadczy inaczej się patrzy na daną sprawę, z innej perspektywy.

I o czym TY piszesz?
Jeśli ciąża jest zagrożeniem dla życia, wtedy aborcja jest legalna.

Bartuś
29.08.2009

"Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota"
/S.J.Lec/
Sweet_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 20:40   #253
myszkaaa88
Zakorzenienie

GG do myszkaaa88

Ja jestem całkowicie za aborcją. Uważam,że każda kobieta powinna mieć prawo do decydowania na temat tego czy chce urodzic dziecko czy nie bez względu czy zawiodły tabletki,prezerwatywy czy z wpadła z własnej głupoty. Zdjęcia pokazane w pierwszym poście w większosci widzialam i uwazam,ze gdy aborcja byla legalna wcale nie zwiekszylaby sie ilość wykonywanych zabiegów (w końcu to dramatycznie trudna decyzja,ciężki zabieg a nie rutynowa wizyta) ale może wręcz gdyby byla wyciagnieta na światło dzienne ktoś pomógłby tym kobiet i uświadomił nastolatkom,które z liceum wynoszą,ze prezerwatywa to grzech. Oczywiscie nie jestem za tym zeby aborcja byla stosowana jako metoda anty [tutaj powinno sie zabronic katechetkom wmawiac nastolatkom zeby sie nie zabezpieczaly] ale zeby byla decyzja kobiety a nie polityków.
-Moje życie.
Ty odwrócisz się i odejdziesz bez słowa,
nie wiedząc,że moje życie to Ty."

myszkaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 23:46   #254
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
czyli do 4 tygodnia mozna czy nie wdg ciebie ?
Nic takiego nie napisalem, tylko odnosilem sie do wypowiedzi kiedy zarodek/plod ma dane narzady.

Cytat:
pasozyt znaczy sie
Ciekawe, ze zwolennicy aborcji serwuja dwa wzajemnie wykluczajace sie argumenty: o ich ciele, ze niby plod jest jego czescia i o oddzielnym organizmie "pasozycie".

Cytat:
,zalezny ode mnie , w moim ciele ?i tu zaczyna sie i konczy dyskusja.
Nic sie nie konczy, bo tak samo jest zalezny noworodek i male dziecko, wiec to nie moze byc kryterium do okreslenia czegokolwiek w tym przypadku.

Cytat:
i co z tego wynika ?bedzie plakal z tego powodu ?napisze mi list ??
A coz to za argument? To mozna zabijac dzieci ktore by nie plakaly czy nie moglyby napisac listu?

Cytat:
a jaki wybor moze miec plod ? skoro juz jest to znaczy ze ktos za niego zdecydowal ,skoro sie urodzil to rowniez zdecydowala natura .
Normalny, urodzi sie i bedzie sobie zyc.

Cytat:
jak wszytsko w zyciu,dlaczego chcesz miec dzieci ?bo TY chcesz i ty je powolujesz na ten okrutny swiat.ale to juz bardzo abstrakcyjne myslenie i wybiegajace w przyszlosc.
No a jak nie chcesz, to sie zabezpiecz.

Cytat:
no a jelsi nawet to co z tymi ciazami ?chciane -niechciane ?mozna wyskrobac czy nie ?
a co z gwaltami ?
W momencie gdy akt seksualny jest dobrowolny i nie zagraza to niczyjemu/zyciu zdrowiu, to potrzebowalbym jakiejs mocniejszej argumentacji niz bezsensowna mantra pt. wybor.

Cytat:
mam prawo do decydowania wiec decyduje ze nie chce wychowywac ,mozna tak czy nie ?
To sie zabezpiecz. W przypadku wpadki pomimo tego, adopcja.

Cytat:
Dlatego jestem za legalną aborcją.
Nie wiem po co te szopki, skoro i tak ludzie jak chcą, to je wykonują.
A co to za argument Przeciez to wypisz wymaluj:

Dlatego jestem za legalnym mordowaniem.
Nie wiem po co te szopki, skoro ludzie i tak jak chca, to morduja.

Dlatego jestem za legalnym gwalceniem.
Nie wiem po co te szopki, skoro ludzie i tak jak chca, to gwalca.

Dlatego jestem za legalnymi kradziezami.
Nie wiem po co te szopki, skoro ludzie i tak jak chca, to kradna
.

Niemozliwosc wyegzekwowania prawa nie jest podstawa do jego zmiany, tylko podstawa do zmiany sposobu egzekwowania co najwyzej.

Cytat:
Zgadzam się z Paulą78- trochę śmieszne mi się wydaje przedstawianie płodu jako istoty, która walczy o życie. Póki co, jest zależna ode mnie, czy się urodzi czy nie.
Znowuz, co to za argument? Tak samo od Ciebie zalezy czy noworodek czy male dziecko przezyje czy nie.

Cytat:
Dla Ciebie może i jest absurdalne, ale to jest moje zdanie.
Łatwo jest oceniać/potępiać kogoś, prawda?
Każdy ma prawo mieć swoje zdanie na dany temat (i ten, który nie doświadczył, normalne), ale nadal trzymam się wersji, iż jeśli samemu się czegoś doświadczy inaczej się patrzy na daną sprawę, z innej perspektywy.

I o czym TY piszesz?
Jeśli ciąża jest zagrożeniem dla życia, wtedy aborcja jest legalna
.
Pisze o Twoim pogladzie, ze o tym powinny sie wypowiadac osoby, ktore przez to przeszly. Jesli rozciagasz to na wszystkie przypadki, legalne i nie, to mi nie wytykacj jaki jest legalny, tylko zrozum, ze idac Twoim tokiem myslenia, aborcja by wtedy nie byla legalna, bo by byla zarezerowana dla kobiet, ktore juz raz urodzily przy zagrozeniu zycia. To jeden z problemow z takim tokiem myslenia.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-01-20, 00:34   #255
Brook
Zakorzenienie

Cytat:
A coz to za argument? To mozna zabijac dzieci ktore by nie plakaly czy nie moglyby napisac listu?
Pauli chodzilo o to ze płód nie ma swiadomosci ,emocji uczucia,czucia,pamieci itd
dziecko juz by mialo

Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 00:55   #256
Sweet_21
Zakorzenienie

Ja nie mam problemów z tym tokiem myślenia, bo patrzę na to inaczej.Nigdzie nie napisałam, że na ten temat powinny wypowiadać się tylko te osoby, które to przeżyły.

Bartuś
29.08.2009

"Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota"
/S.J.Lec/

Edytowane przez Sweet_21
Czas edycji: 2009-01-20 o 01:03
Sweet_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 04:00   #257
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
Pauli chodzilo o to ze płód nie ma swiadomosci ,emocji uczucia,czucia,pamieci itd
dziecko juz by mialo
No wlasnie to tak nie jest, ze siedzi sobie plod w brzuchu i nie ma swiadomosci itd. a wyskakuje dziecko i to wszystko juz ma. Kto tak sobie to wyobraza w ogole?

Stary 2009-01-20, 04:00   #258
architekt80
Zakorzenienie

Cytat:
Wg mnie tylko kobiety powinny o tym decydowac i to najlepiej w wieku rozrodczym , czyli osoby ktorych temat potencjalnie moze dotyczyc .

Cytat:
Pisze o Twoim pogladzie, ze o tym powinny sie wypowiadac osoby, ktore przez to przeszly. Jesli rozciagasz to na wszystkie przypadki, legalne i nie, to mi nie wytykacj jaki jest legalny, tylko zrozum, ze idac Twoim tokiem myslenia, aborcja by wtedy nie byla legalna, bo by byla zarezerowana dla kobiet, ktore juz raz urodzily przy zagrozeniu zycia. To jeden z problemow z takim tokiem myslenia.
zgrozenie zycia moze stwierdzic lekarz nie trzeba tego doswiadczyc na wlasnym ciele

W Polsce prawo jest dosc dobre w sprawie aborcji tylko niestety gorzej z jego przestrzeganiem.

architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 04:10   #259
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez architekt80 Pokaż wiadomość
Wg mnie tylko kobiety powinny o tym decydowac i to najlepiej w wieku rozrodczym , czyli osoby ktorych temat potencjalnie moze dotyczyc .
A wg mnie nie, bo plody nie sa kobietami w wieku rozrodczym,a decyduje sie o ich zyciu czy smierci.

A te kobiety to wiatropylne sa? Bo jak do wychowywania to mezczyzna musi byc tatusiem, a temat aborcji i podejmowanie decyzji w tej sprawie juz jego nie dotyczy?

Przede wszystkim, nie uwazam, zeby o czyms takim mogly decydowac osoby, ktore sa lekkomyslne i nieodpowiedzialne, niezaleznie od plci.

Cytat:
zgrozenie zycia moze stwierdzic lekarz nie trzeba tego doswiadczyc na wlasnym ciele
Doskonale o tym wiem, odosilem sie tylko do postow #231 i #232 w temacie:

Cytat:
Cytat:
Zawsze mnie zastanawia czy mężczyźni zmienili by zdanie na temat aborcji, gdyby to oni musieli nosić w sobie powiedzmy dziecko z gwałtu...

Nie chce być złośliwa, nie to mam na celu. Ale dla mnie to abstrakcyjny temat, nie stałam przed takim dylematem nigdy w życiu.. Dlatego nie będę oceniać tych, którzy tego dokonali. I jednocześnie nie wyobrażam sobie decydować czy ktoś ma do tego prawo czy nie.
Cytat:
Zgadzam się.

Moim zdaniem należy samemu czegoś doświadczyć, aby móc potem wyrazić o tym zdanie.I nie mam na myśli tutaj tylko aborcji.
\

Jesli pojsc tropem pogrubionego zdania, to do czegos takiego dochodzimy.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2009-01-20 o 04:14
Stary 2009-01-20, 04:11   #260
architekt80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivanna Pokaż wiadomość
Paula a ty co byłaś pamiętasz jak byłaś zarodkiem że wiesz co czuje, i co sobie tam on w świadomości układa? To taka sama istota żywa jak ty! Od pierwszych minut od zapłodnienia. Uregulowane zostało to prawnie i tyle.

nie wiem jak to skomentowac

Cytat:
zreszta zasada jest prosta :nie chcesz aborcji to jej sobie nie rob ode mnie wara.
dokladnie wara

Cytat:
Z tym nikt inny to jeszcze ojciec dziecka je bedzie wychowywac. Tak, Ty je bedziesz wychowywac, bo Ty jest splodzilas. To nie tak, ze kobieta jest wiatropylna, czy jakas wrozka lata i zaciaza czarodziejska rodzka, tylko to efekt wyborow i dzialan kobiety i jej partnera. Bez obrazy, ale dla mnie laski nikt nie robi, ze odchowa/wychowa dziecko ktore sam splodzi.

a skad ta pewnosc? tylu facetow odchodzi od kobiety jak sie dowiaduje o ciazy a Ty sie zachowujesz jakbys tego nie wiedzial juz nawet nie wspominam o tym ze czesto jak kobieta urodzi chore dziecko to wspanialy tatus zostawia ja na lodzie

Stary 2009-01-20, 04:37   #261
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
a skad ta pewnosc? tylu facetow odchodzi od kobiety jak sie dowiaduje o ciazy a Ty sie zachowujesz jakbys tego nie wiedzial
A wpadlas na to, ze nastawienie "to decyzja kobiety" tylko im to ulatwia?

Czyli jesli facet nie odchodzi, to jest tak samo jego decyzja jak jej? Bo albo rybka albo...

Cytat:
juz nawet nie wspominam o tym ze czesto jak kobieta urodzi chore dziecko to wspanialy tatus zostawia ja na lodzie
Jak czesto? Wspomnij. Nie mam w tym wzgledzie doswiadczen, poczytalem sobie jeden temat na wizazu o tym... i nie jest tak bialo czarno jak mowisz - nieraz to matki sobie nie daja rady, nieraz sobie ojcowie nie daja rady, ale wbrew powyzszemu twierdzeniu, tamtem temat (jesli mnie pamiec nie zawodzi) nie usprawiedliwial takiego twierdzenia.

Stary 2009-01-20, 06:24   #262
architekt80
Zakorzenienie

Cytat:

Czyli jesli facet nie odchodzi, to jest tak samo jego decyzja jak jej? Bo albo rybka albo...

jasneeeeee w gruncie rzeczy to jej wina ze odchodzi i zostawia ja z dzieckiem bo np : on jest za mlody i musi sie jeszcze wyszalec albo on musi skonczyc studia a nie zarobic na rodzine itd itp tak to zdecydowanie wina kobiety

Jakos nie znam zadnego samotnego ojca ktory wychowywalby chore dziecko , to kobiety sie poswiecaja , rezygnuja z wlasnego zycia dla dziecka.

Stary 2009-01-20, 07:50   #263
szien
Wtajemniczenie

Cytat:

no tak, bo jakby jakimś cudem to była "decyzja obojga" to faceci tłumnie by zostali przy swoich kobietach i przyszłych potomstwach. Trudno mi uwierzyć, że ciążę usuwają osoby, które mają kochającego partnera, dom, wspracie rodziny itd.
Ja też miałam kochającego faceta. 6 lat z nim zmarnowałam, jak się dowiedział o mojej ciąży to stwierdził, że dobrym tatą nie będzie, więc ja sama będę dzieciaka chować i nawet nie mam prawa jemu wspomnieć kto jest ojcem. Jak poroniłam to doszedł do wniosku, że jednak mnie kocha i chce wrocić Więc tak, chcąc niechcąc to jest tylko i wyłącznie decyzja kobiety.

Stary 2009-01-20, 09:44   #264
sine.ira
BAN stały

Cytat:
no tak, bo jakby jakimś cudem to była "decyzja obojga" to faceci tłumnie by zostali przy swoich kobietach i przyszłych potomstwach. Trudno mi uwierzyć, że ciążę usuwają osoby, które mają kochającego partnera, dom, wspracie rodziny itd.
Dokładnie. Tak jakby normą było, że partnerzy kobiet, które chcą dokonać aborcji powstrzymywali je za wszelką cenę, trzymali za nogi żeby tylko nie poszły i nie zrobiły tego.
Najgorzej jak o tak trudnych sprawach rozmawiają ludzie (a co gorsze - rozstrzygają o nich, bo gadać to sobie w sumie można), którzy mają nabite głowy frazesami jakąś dziwną ideologią i po prostu nie umieją chyba dostrzec spraw tak jak one się faktycznie mają. Ja też bym chciała żeby świat różowy, wszyscy idealni, kochający i empatyczni.
Prawo antyaborcyjne w Polsce jest po pierwsze chore, restrykcyjne a przede wszystkim nawet w takim kształcie nie przestrzegane. Czas przestać żyć w tej całej obłudzie i je zmienić. Najwyżej ginekolodzy zaczną jeździć tańszymi autami bo przestaną sobie "dorabiać" nielegalnymi przecież zabiegami w prywatnych gabinetach, w których jakimś cudem nie wieszają krzyży tak jak w szpitalach gdzie większość z nich ma etat.
Oczywiście powinno to iść w parze z sensowną, rzetelną, pozbawioną ideologicznych skrzywień edukacją seksualną (w ŚWIECKICH szkołach, z których czas najwyższy usunąć lekcje "religii" i przenieść do sal katechetycznych gdzie ich miejsce) i z refundacją antykoncepcji hormonalnej.
Swego czasu w Wysokich Obcasach był porażający reportaż na temat zabiegów przerywania ciąży jakim poddają się polskie emigrantki w Wielkiej Brytanii. Polecam wszystkim "idealistom".

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2009-01-20 o 10:03
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 12:31   #265
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
jasneeeeee w gruncie rzeczy to jej wina ze odchodzi i zostawia ja z dzieckiem bo np : on jest za mlody i musi sie jeszcze wyszalec albo on musi skonczyc studia a nie zarobic na rodzine itd itp tak to zdecydowanie wina kobiety

Jakos nie znam zadnego samotnego ojca ktory wychowywalby chore dziecko , to kobiety sie poswiecaja , rezygnuja z wlasnego zycia dla dziecka.
Cytat:
Ja też miałam kochającego faceta. 6 lat z nim zmarnowałam, jak się dowiedział o mojej ciąży to stwierdził, że dobrym tatą nie będzie, więc ja sama będę dzieciaka chować i nawet nie mam prawa jemu wspomnieć kto jest ojcem. Jak poroniłam to doszedł do wniosku, że jednak mnie kocha i chce wrocić Więc tak, chcąc niechcąc to jest tylko i wyłącznie decyzja kobiety.
Architekt, ja nic takiego nie napisalem. Swoja droga, jesli para nawet sie nie zabezpieczy, to ciezko sie spodziewac, zeby w przypadku ciazy zaczeli sie nagle zachowywac super odpowiedzialnie.

Prawda jest taka - mowienie o decyzji kobiety i brzuchu kobiety jest z punktu widzenia biologii absurdem, bo jest dwoje rodzicow, a plod to nie jest czesc ciala kobiety. Mozna sie droczyc ile wlezie, ale tego sie nie zmieni w zaden sposob.

Stary 2009-01-20, 12:47   #266
Brook
Zakorzenienie

to sie tyczy tak samo tej wypowiedzi:
Cytat:
Napisane przez ivanna
Paula a ty co byłaś pamiętasz jak byłaś zarodkiem że wiesz co czuje, i co sobie tam on w świadomości układa? To taka sama istota żywa jak ty! Od pierwszych minut od zapłodnienia. Uregulowane zostało to prawnie i tyle.
Cytat:
No wlasnie to tak nie jest, ze siedzi sobie plod w brzuchu i nie ma swiadomosci itd. a wyskakuje dziecko i to wszystko juz ma. Kto tak sobie to wyobraza w ogole?
no sorry ale wlasnie tak jest ze plod w brzuchu g... wie
czy ty pamietasz jak siedziales w brzuchu mamy? i jak wyskakiwales na swiat? czules jak ci papowine sie odcina czy inne rzeczy czules,pamietasz?
dziecko male po urodzieniu tez swiaodmosci nie ma jako takiej jak osoba starsza

Stary 2009-01-20, 12:53   #267
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
to sie tyczy tak samo tej wypowiedzi:

no sorry ale wlasnie tak jest ze plod w brzuchu g... wie
czy ty pamietasz jak siedziales w brzuchu mamy? i jak wyskakiwales na swiat? czules jak ci papowine sie odcina czy inne rzeczy czules,pamietasz?
dziecko male po urodzieniu tez swiaodmosci nie ma jako takiej jak osoba starsza
A pamietasz jak mialas kilka dni? Albo miesiecy? Albo roczek? Oczywiscie ze nie, tyle ze to ze tego nie pamietasz, nie znaczy, ze nie mialas wowczas swiadomosci

Stary 2009-01-20, 13:04   #268
Vampi_z_piekla_rodem
Zakorzenienie

Wyrak , napisałeś : "Ale wyobrazasz sobie decydowanie czym jest plod i czy mozesz go zabic czy nie?"

Pokaż mi gdzie napisałam,że sobie wyobrażam.. Napisałam jasno,że nie mam prawa decydować czy ktoś może czy nie może.. bo ten problem mnie nie dotyczy, nie stanęłam przed tak ciężką sytuacją,wszystko zależy od okoliczności i danego przypadku..więc nie będę się rzucać i ZMUSZAĆ innych by myśleli jak ja.. Ani Ty, ani ja nie mamy prawa decydować za inne osoby..nie uważasz? Każdy powinien sam zadecydować co wybiera..

I żebyś nie miał wątpliwości: Ja bym urodziła dziecko, nawet "niechciane"..

Jeśli to zabrzmiało jak atak pełen jadu, to przepraszam, mam ciężki dzień i nerwy mi puszczają...

"Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake again.."

Edytowane przez Vampi_z_piekla_rodem
Czas edycji: 2009-01-20 o 13:40
Vampi_z_piekla_rodem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 13:04   #269
Brook
Zakorzenienie

no pamietam wlasnie juz mialam roczek,wlascwie to poltora roczka

chodiz mi ze tak czytam to czytam i poprostu nie wierze co czytam
zeby okreslac 2--3 miesieczny plemnik juz jako dziecko pelne swiadomosci i tego co sie dzieje

Stary 2009-01-20, 20:25   #270
szien
Wtajemniczenie

Cytat:
Prawda jest taka - mowienie o decyzji kobiety i brzuchu kobiety jest z punktu widzenia biologii absurdem, bo jest dwoje rodzicow, a plod to nie jest czesc ciala kobiety. Mozna sie droczyc ile wlezie, ale tego sie nie zmieni w zaden sposob.
No tak biologia sobie a życie sobie. Piszesz tak jakbyś żył w jakiejś utopii. Rozjerzyj się do okoła, ile ludzi na świecie tyle osobistych tragedii i dyskusja o biologii tu nic mądrego nie wnosi.
Płód nie jest niezależnym organizmem, bytuje na organiźmie matki. Przez całą ciążę toczy się "walka" o witaminy, minerały, cukier itd. Więc ja nie rozumiem czemu kobieta ma być żywym inkubatorem jeżeli tego nie chce?
Chce aby każda zaciążona kobieta rodziła dziecko pomimo tego, że nie chce? Taka kara? Niech wypije piwo które sobie naważyła? A kto poniesie tego konsekwencje w przyszłości? Niekażda matka kocha swoje dziecko.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości