|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Baaaardzo bolesny okres :( pomocy...
@martynka89
wiesz rozumując w ten sposób, to nie jesteśmy w stanie przewidzieć jak zadziała na nas apap czy aspiryna. też wywołują skutki uboczne.
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Mi nikt niestety badan nie zrobil, jak zapytalam co z badaniami to lekarka stwierdzila ze nie sa mi potrzebne. Teraz mam taki uraz do pigulek ze nawet po wszystkich mozliwych badaniach bym nie wziela.
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
w takiej sytuacji się wstaje i wychodzi z gabinetu, a w rejestracji prosi o umówienie do innego lekarza. jako pacjent masz prawo żądać wykonania niezbędnych badań.
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety nie stac mnie bylo wtedy na prywatne wizyty a w przychodni, w ktorej sie leczylam byla tylko ta jedna pani ginekolog.
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
Mnie sie kiedyś zdażyło, że ginekolog przypisała mi właśnie "na oko" , bez badań tabletki hormonalne. Jedyne badanie jakie wykonała to standardowe na fotelu ginekologicznym. I pierwsze co zrobiłam to właśnie zmieniłam lekarza
. Wydaje mi się, że do takich leków jak anty. lekarz powinien zlecać badania. Aby dostosować leki do danej kobiety. Ale może mam zbyt wygórowane wymagania ![]() Arisa i martynka89 - dziękuje za wypowiedź, teraz mam większą pewność, że istnieje szansa na to, że jak kiedyś urodzę maleństwo to może mi przejdą bóle ukrycior - też sie dziwię że moja wątroba po tylu latach mnie nie boli-jakby ze stali była . Jednak od jakiegoś czasu "paraliżowała" mnie myśl przy każdej branej tabletce Ketonalu, że jak tak dalej będzie to niedługo wątroba mi nie wytrzyma... dlatego zmobilizowałam sie poszłam do nowej ginekolog i dostałam po prostych badanich (podstawowe hormony) tabletki anty. .... i zobaczymy.LoveU - fakt mięta pomaga na trochę, tabletki nie zastąpi ale zawsze troszkę mniej mnie bolało (lepsze to niż miałoby być gorzej)
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzeba być stanowczym
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
Czesc! ja kiedys miewalam bardzo bolesne miesiaczki (mnostwo pyralginy na bol, czasami nawet w formie zastrzykow, a i tak nie zawsze przechodzilo), obecnie jest duuuzzo lepiej, dzieki diecie. A mianowicie, ok. tydzien, dwa tygodnie wczesniej jem duzo orzechow (roznych), sloneczniku, dyni i bananow (zalezy co mi organizm podpowiada
). Wiem, ze to nie brzmi wiarygodnie, ale potwierdzam skutecznosc. Teraz, sam organizm sie dopomina o te rzeczy, tzn. strasznie mam na nie ochote przed okresem, i zdarza sie, ze w ogole nie odczuwam dolegliwosci z powodu okresu. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
#39 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej,
Ja też kiedyś miałam tragiczne miesiączki: bóle od brzucha do kolan takie, że dostawałam dreszczy, wymiotowałam, kręciło mi się w głowie i czasem omdlewałam . Później dowiedziałam się że ma to związek ze wspomnianym już wcześniej tyłozgięciem macicy które jest moim "spadkiem" po mamie. Jedyne co mi pomagało to już tutaj wymieniany ketonal. Za radą mamy i lekarza zaczełam bardziej dbać o swoją przedokresową dietę i okazało się że gdy maksymalnie ograniczałam sól przed okresem to później moje bóle były mniej intensywne i zdarzało się że wystarczyły dwa ibupromy. Słyszałam też że odpowiednie ćwiczenia przed okresem równiez mogą pomóc. Myślę że warto spróbować ograniczyć sól i poćwiczyć, to nic nie kosztuje i nie boli a może ci pomóc. Jeżeli zaś chodzi o teraźniejszość to to ja od 2 lat biorę tabletki antykoncepcyjne, zaczęłam je brać dla ich działania anty ale oczywiście nie mam nic przeciwko ich udziałowi w drastycznym złagodzeniu moich bóli okresowych Myślę, że mając dobrego ginekologa nie ma się co bać tabletek antykoncepcyjnych i ich ewentualnych złych skutków. Więc jeżeli możesz sobie na to pozwolić finansowo to polecam dobrego ginekologa i dobrze dobrane tabletki + okresowe kontrole.
![]() Edytowane przez Anetuniaa Czas edycji: 2009-01-22 o 23:42 |
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi też przepisano tabletki tylko po standardowym badaniu ginekologicznym. Wstyd się przyznać ale nie wiedziałam nawet że to tak nie powinno być
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
zwykłe badanie ginekologiczne wykryje pewnie jakieś perypetie z cyklu nadżerka, ale poziomu hormonów we krwi czy jej krzepliwości już nie. a ponieważ pigułki mogą zwiększać ryzyko np. zakrzepicy - staje się to całkiem istotnym parametrem
chyba nic nie przeoczyłam: 1. wywiad a propos chorób nowotworowych pieri i układu rozrodczego, udarów mózgu, nadciśnienia, zakrzepicy i ogólnie krwioobiegu 2. usg narządów rodnych i piersi (choćby badanie tych ostatnich) 3. cytologia 4. morfologia 5. próby wątrobowe 6. krzepliwość
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
W moim przypadku lekarka miala morfologie bo sama jej pokazalam ostatni wynik jaki mialam, na wyniku bylo napisane ze mam ponad 600tys plytek krwi, mimo tego zapisala mi yasmine ktore nie powoduja tycia bo nie zatrzymuja wody w organizmie. Zaczelam tracic wode wiec krew mi totalnie zgestniala i wtedy zaczol sie horror. Jak wyladowalam w szpitalu to pokazalam lekarzom ze biore te tabletki a oni powiedzieli ze to nie jest powodem moich objawow i ze mam je dalej brac. Bylo coraz gorzej i nikt nie znal przyczyny tego co sie ze mna dzialo. Intuicja mi podpowiadala zeby nie brac juz tych tabletek- bo objawy nasilaly sie zaraz po zazyciu- wiec w koncu jej posluchalam. Po okolo 2 dniach od ostatniej tabletki wszystko wrocilo do normy.
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
tabletki może nie były powodem twoich problemów, natomiast mogły przyspieszyć wystąpienie problemu i podejrzewam, ze tak właśnie było w twoim przypadku.
ja sama jestem z grupy zagrożonej zakrzepicą i chorobami układu krążenia. 3 moich dziadków zmarło albo w związku z komplikacjami na tle żylakowym, albo z powodu niewydolności (obie babcie miały nieco ponad 40). w wieku 17 lat miałam robionego dopplera (badanie drożności żył), bo był taki okres, że łapały mnie nad ranem okrutne kurcze łydek. czytając to wszystko wydawać by się mogło, że żaden zdrowo rozumujący lekarz nie przepisze mi hormonów. paradoksalnie biorę je od 7 lat bez przerwy. udało mi się dobrać takie pigułki, przy których krzepliwość i gęstość krwi są idealnie w normie, no ale jeden problem - muszę to faktycznie regularnie kontrolować. i mimo, że codziennie spędzam ok. 7h na obcasach nie narzekam na absolutnie żadne ciężkości nóg, bóle, kurcze czy cokolwiek jeszcze mogłoby mi się objawić.
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
ja cię na pigułki namawiać nie mam zamiaru, to indywidualna decyzja i wybór.
natomiast jeśli już ktoś się decyduje, to prawda jest taka, że trzeba sobie zadać trochę trudu i uzbroić w cierpliwość, żeby wybrać te najlepsze dla organizmu. bez tego - to niczym gra w ruletkę - można trafić od razu, można stracić bardzo wiele zdrowia.
|
|
|
#46 |
|
Zadomowienie
|
Znam Twój ból ... też miewałam tak bolesne miesiączki, że wiele razy mdlałam .. nawet z uczelni karetką mnie zabrali do szpitala... cóż .. seria badań, tydzień leżenia bez jakiejkolwiek diagnozy ... lekarz stwierdził: taka Pani natura ... tak odbywa się u Pani jajeczkowanie i ja nic na to nie mogę poradzić ...
Więc ... moja ginekolożka przepisała mi AULIN, są to tabletki przeciwbólowe na receptę, SUPER, polecam ... i jako iż potrafilam zapychać się jakimiś ketonalami i innymi, tak Aulinu nie zamieniłabym już na żaden inny ... po prostu czujesz, ze zbliza się ból, cap za tabsa, są również w saszetkach do rozrabiania w wodzie ... Drugą rzeczą tabletki antykoncepcyjne bardzo pomagają, również miesiączki stają się mniej bolesne ... no i trzecia - urodzić dziecko. Pozdrawiam, i mam nadzieję, że spróbujesz Aulinu, spytaj się lekarza o nie
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Widze ze watek sie rozwija ;] i bardzo fajnie ;] pozdrawiam was wszystkie
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Ja od kiedy biorę tabletki anty mam bardziej bolesne miesiaczki niz mialam
![]() Ale to tylko pare godzin takiego mocnego bolu (wczoraj dopadl mnie w autobusie-> więc wrażenie spotengowane myslalam, że zejdę z tego świata taki ból, gdyby nie minął przed momentem mojego wyjścia z autobusu to bym z niego nie wyszła) kilka godzin bólu okazjonalnego a później już przechodzi.
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
|
|
|
|
|
#49 |
|
BAN stały
|
Witam.
Ja również mam bardzo bolesne miesiączki. W pierszym dniu mdli mnie i czasem wymiotuje;/ Tylko nurofen w czerwonych kapsułkach mi pomaga... oczywiście nie jedna tabletka tylko 3,4... Zastanawiałam się nad tym aby iść do lekarza z tym ale nie chce żeby mi przepisywała tabl antykoncepcyjne... ie jestem osobą systematyczną... Poza tym mam problemy z żołądkiem i boję się skutków ubocznych np. gwałtownego przybrania na wadze... Miałam fajną lekarkę ale niestety przeniosła się do innego miasta i teraz nie mam pojęcia do kogo iść... ;/ znacie może jakiegoś dobrego ginekologa w Krakowie <prywatny może być>? W rejonach kurdwanowa i podgórza? No i czy jest może jakiś inny sposób aby te bóle załagodzić?
|
|
|
|
|
#50 |
|
Zadomowienie
|
To Ty wątek chciałaś rozwinąć? Czy prosisz o poradę?
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
o rade prosze ;] i ciesze sie ze tyle odpowiedzie ;] o to bardziej mi chodzilo piszac ze ciesze sie ze watek sie rozwija ;] zle sformuowalam . bardzo pomocne sa te wszystkie rady i naprawde daja do myslenia.
a mam pytanie jeszcze do insanity1990: wspomnialas o przybraniu na wadze gdy sie zazywa tabletki anty. czy faktycznie tak jest??
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Margotka_ dziękuje za info o tym leq. Jak tylko wybiore sie do gina to spytam o ten lek ;]
|
|
|
#53 |
|
Rozeznanie
|
ja tez mialam bolesne miesiaczki i poszlam z tym do lekarza przepisal mi ketonal i teraz juz jest wszytsko w porzadku
pozdrawiam
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a sposoby są, no ale w 1 kolejności lekarz. wcale nie zawsze pigułki są 1 słusznym rozwiązaniem, czasem bolesne miesiączki są objawami jakiś problemów, a nie tylko "babską urodą"
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
Wybacz, ale to woła o pomstę do nieba. Wiem, że łatwiej przepisać ketonal niż znaleźć przyczynę bolesnych miesiączek ale ketonal rozwali Ci żoładek i wątrobę. Co to za lekarz?
|
|
|
|
|
#56 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
aaaj zapomniałam dodać jedną rzecz... Raz byłam u takiej lekarki z tymi miesiączkami. Przepisała mi jakieś tabletki i czopki... Najlepsze jest to, że wspominałam jej o problemach z nerkami a ona mi dała ten lek... Zażyłam w czasie okresu 1 tabl... i przestałam w ogóle krwawić;/ Brzuch miałam ogromny... tak jakby się tam wszystko zatrzymało;/ Dopiero po 2 mies wszystko wróciło do normy... Oczywiście nie wspomnę o bólu nerek;// Więc chodźcie do sprawdzonych ginekologów, bo tacy jak ta baba to mogą tylko człowiekwi zrobić krzywdę ... ;/ Edytowane przez insanity1990 Czas edycji: 2009-01-24 o 14:54 |
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ketonal jest wprawdzie lekiem silnym, ale stosowany prawidłowo wcale nie musi nic rozwalać. a tak się składa że z wyjątkowo nieprzyjemnymi bólami radzi sobie całkiem sprytnie.
|
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
Ale przecież ja nie mam pretensji do Ciebie tylko do lekarza. Dziwi mnie po prostu, że lekarz zamiast zlikwidować przyczynę bólu przepisuje tak paskudny lek, jakim jest ketonal. Też miałam koszmarnie bolesne miesiączki i dopiero laparoskopia pokazała, że mam endometriozę. Pewnie, że czasem trzeba coś wziąć, bo inaczej się nie da, ale z ketonalem radzę uważać.
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Ketonal może rozwalic to i owo brany w nadmiarze i długotrwale. Wiem coś o tym.
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
insanity1990
"aaaj zapomniałam dodać jedną rzecz... Raz byłam u takiej lekarki z tymi miesiączkami. Przepisała mi jakieś tabletki i czopki... Najlepsze jest to, że wspominałam jej o problemach z nerkami a ona mi dała ten lek... Zażyłam w czasie okresu 1 tabl... i przestałam w ogóle krwawić;/ Brzuch miałam ogromny... tak jakby się tam wszystko zatrzymało;/ Dopiero po 2 mies wszystko wróciło do normy... Oczywiście nie wspomnę o bólu nerek;// Więc chodźcie do sprawdzonych ginekologów, bo tacy jak ta baba to mogą tylko człowiekowi zrobić krzywdę ... ;/" ;/ Boże ;/ i właśnie masa jest takich lekarzy szczególnie w przychodniach szpitalnych ;/ ja właśnie swój "pierwszy raz" u ginekologa rowniez bardzo nie milo wspominam. Pani byla bardzo nie sympatyczna nie jestem pelnoletnia wiec przy badaniu musial ktos byc. A że bylam sama to pani ginekolog zawolala pania polozna . i jescze wszytko bylo by ok gdyby nie to ze lezac heh z rozlozonymi nogami weszla jakas trzecia kobiweta i zaczely sobie dyskutować... a ja na tym fotelu przy nich trzech!! bylam wtedy kontrolnie i tez chcialam zapytac o piersi bo bolaly mnie przez kilka miesiecy a badanie wygladalo tak ze dotkla piersi w jednym miejscu i stwierdzila ze jest ok ;/ Oczywiscie do tamtej pani nie wrocilam .... Na kolejna wizyte wybrałam się do mężczyzny wielki stres bo jednak to nie kobieta ale zupelna przeciwnosc duzo lepiej czulam sie przy badaniu w jego towarzystwie niz tamtej pani ;/ no i tak to z tymi lekarzami.... ;/
Edytowane przez loluska Czas edycji: 2010-02-04 o 13:55 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:00.

. Później dowiedziałam się że ma to związek ze wspomnianym już wcześniej tyłozgięciem macicy które jest moim "spadkiem" po mamie. Jedyne co mi pomagało to już tutaj wymieniany ketonal.