Samodzielne szycie! - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-21, 19:37   #151
LifeIsSoSad
Zadomowienie

Dot.: Samodzielne szycie!

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Na moje oko trudne to nie jest, no ale roznie bywa z krawcowymi. Mam sasiadke krawcowę, która nie ukonczyla zadnych szkol krawieckich a prowadzi zaklad ze szczena opada jak czasami cos uszyje..

A propos tej sukienki, to dobrze ze chcesz ramiaczka bo ja sie dziwie jak ona leży na tym manekinie
no chciałabym troszke obniżyc dekolt, i dodac ramiączka. ta sukienka po prostu mnie zabiła, sam krój nie jest skomplikowany ale ta tasiemka pod biustem jest taka dosc fantazyjna no i musiałabym materiały znalezc. poki co jeszcze sie rozejrze w sklepach a jak nie to zaryzykuje
Stary 2009-01-21, 19:56   #152
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LifeIsSoSad Pokaż wiadomość
no chciałabym troszke obniżyc dekolt, i dodac ramiączka. ta sukienka po prostu mnie zabiła, sam krój nie jest skomplikowany ale ta tasiemka pod biustem jest taka dosc fantazyjna no i musiałabym materiały znalezc. poki co jeszcze sie rozejrze w sklepach a jak nie to zaryzykuje
Wiesz co, ja mysle ze pasowaly by szersze ramiaczka z tasiemki takiej co jest pod biustem/ewentualnie z materialu w takim kolorze czerni i na plecach krzyżowane. Ładnie by to wygladalo i dobrze trzymalo

Ta tasiemka to akurat najprostsza rzecz dla krawca Przynajmniej ja nie widze tu problemu.

Ten biały dół, ładnie by wygladal jakby byl z szyfonu, albo innego "lejącego" się materiału (w oryginale jest jedwab, no ale jesli nie zalezy Ci na dokladnej kopii a zalezy Ci na cenie to lepiej brac szyfon ). Na górę koronka z lycrą (ale nie za duzo tej lycry).
Pasek, ktory jest widoczny z przodu pod biustem to chyba satyna, bo z tyłu przechodzi w taki karczek..
Swoja droga jesli masz jakies fajne pasmanterie, to kupisz PRZEPIEKNE wstązki dekoracyjne. Ja ostatnio kupowałam szeroką koronkę chyba na 10cm.. z naszytymi korelikami - efekt cudowny jak doszyłam to zwyklej sukienki

Wybierz sie z projektem do krawcowej i zapytaj tez jak ona by widziala to wszystko i jakie materialy by poleciła no i przede wszystkim zapytaj ile Cie wyniesie cala ta zabawa Ceny moga byc BARDZO zroznicowane w zakladach krawieckich.

Ja ostatnio widzialam piekne sukienki w jakims dosc ekskluzywnym sklepie, no ale cena.. 699 No i same rozmiary jak na dzieci
Sadze jednak ze powinnas zaplacic mniej za szycie u krawca wraz z materiałami

Jak juz cos tam postanowisz i ew. bedziesz szyć sukienke to pozniej sie pochwal fotką

Ps. dekoltu nie obnizysz przy takim kroju, jesli tylko doszyjesz ramiaczka zalozmy z tasiemek.. inne ramiaczka beda wymagac zmiany kroju góry. Ten krój bedzie sie na piersiach trzymal, wiec nic nie obnizysz

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012

Edytowane przez Anecka
Czas edycji: 2009-01-21 o 19:58
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 20:01   #153
LifeIsSoSad
Zadomowienie

no ta sukienka (oryginał) kosztuje 800 euro
wiec sądze ze nawet jakbym i 800 zł zapłaciła to by był niezły biznes;D

ostatnio byłam szukac sukienek na studniowke to sie załamałam, wszystkie były dla mnie za duże, wszystkie! rozmiar 34 wisiał na mnie, a w rozmiarze 32 znalazłam dwie (paskudne zresztą)

ta kiecka jest piekna ale własnie obawiam sie ze krawcowa może ją schrzanic ;/ ze niby bedzie ok , ale bedzie wygladała tandetnie. a wtedy nie wiem co bym zrobiła. chyba poszlabym w dresie na studniowke
a co do jedwabiu, to ile moze kosztowac metr jedwabiu ?
ja mam 161 cm wzrostu, 82 w biuscie, 68 pod, 61 w talii i 89 w biodrach, wiec ile tego materiału by trzeba mniej wiecej?
wgl chcialabym zeby ta kiecka podkreslala talie, myslisz ze w tej formie w jakiej jest (tylko obnizony dekolt i ramiączka) będzie ją podkreślac?
Stary 2009-01-21, 20:34   #154
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
no ta sukienka (oryginał) kosztuje 800 euro
wiec sądze ze nawet jakbym i 800 zł zapłaciła to by był niezły biznes;D

ostatnio byłam szukac sukienek na studniowke to sie załamałam, wszystkie były dla mnie za duże, wszystkie! rozmiar 34 wisiał na mnie, a w rozmiarze 32 znalazłam dwie (paskudne zresztą)

ta kiecka jest piekna ale własnie obawiam sie ze krawcowa może ją schrzanic ;/ ze niby bedzie ok , ale bedzie wygladała tandetnie. a wtedy nie wiem co bym zrobiła. chyba poszlabym w dresie na studniowke
a co do jedwabiu, to ile moze kosztowac metr jedwabiu ?
ja mam 161 cm wzrostu, 82 w biuscie, 68 pod, 61 w talii i 89 w biodrach, wiec ile tego materiału by trzeba mniej wiecej?
wgl chcialabym zeby ta kiecka podkreslala talie, myslisz ze w tej formie w jakiej jest (tylko obnizony dekolt i ramiączka) będzie ją podkreślac?
Oj to faktycznie jestes drobna :P ja sie dziwie jak ktos nosi 34 Sama jestem wysoka i szczupła i nosze 38/40 (182, 90,74,90). To faktycznie musi Ci byc ciezko cos znalezc, bo tak irozmiar to juz chyba troche pod dziecinny podchodzi. Z tego co wiem tylko te drogie sklepy posiadają taką rozmiarówkę (raz w Monari widzialam 32).

Nie podam Ci ceny jedwabiu bo nie wiem po ile jest jedwab ten taki czysty, prawdziwy Jak bylam w Londynie to widzialam jedwabna sukienke w Moonsoonie [czy jak sie to pisze]. No cuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudo, ale cena.. 150Funtów. Ale fakt, ze juz uszyta, no po prostu kupic i zalozyc Oni tez mieli male rozmiarki, ale chyba najmniejszy to 34..

Tutaj przyklad jedwabnej z Monsoona: (to jest aktualna kolekcja, ja widzialam tą co mi sie podobala niestety rok temu)
http://www.monsoon.co.uk/invt/45018675
http://www.monsoon.co.uk/invt/45012350

Tutaj mozesz sobie przegladnac jeszcze jakies wzorki:
http://www.monsoon.co.uk/icat/evenin...eveningdresses

Najpierw odwiedz krawcową, ona Ci powie co i jak. Musisz kupic material moim zdaniem o szerokosci 1,50 (są rowniez po 90cm, ale to bedzie za malo na marszczenie).

No i moim zdaniem ta sukienka podkresli talię jak najbardziej, poniewaz ma malenki karczek.

Isc do krawcowej mozesz, popytac co, ile, na kiedy uszyje, czy w ogole uszyje? To nie kosztuje a bedziesz juz troche na pewniejszym gruncie

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012

Edytowane przez Anecka
Czas edycji: 2009-01-21 o 20:35
Stary 2009-01-22, 16:31   #155
fashionismypassion
Wtajemniczenie

Nie wiedziałam, że są wielbicielki szycia Super! Ja samodzielnie uszyłam sobie spódniczkę, oczywiście w efekcie nie nadawała się do noszenia, bo w trakcie tworzenia dzieła dokonywałam wielu poprawek za to nauczyłam się kilku przydantych w szyciu umiejętności. Ja akurat mam swojego mistrza w domu (mama), więc w trakcie szycia zawsze ją podpatrywałam i korzystałam z szansy na naukę. Moja kochana Mistrzyni prawdziwe cudeńka wyczynia z tą maszyną, a jakie piękne rzeczy potrafi uszyć, wydziergać, haftować Magik!
W "burdzie" są piękne rzeczy, ale i stopień trudności wymaga wprawy. Za to dla Pierwszaków (takich jak ja) są dostępne w sprzedaży wykroje o stopniu łatwym , objaśnione, prosto opisane z rysunkami. Warto dziewczyny na początek zerknąć. A później hulaj dusza piekła nie ma i "burda" w ruch!
Czytałam o tym, żeby trenować ściegi - Polecam - ja obszywałam mamie ściereczki, poszewki dla treningu i to się później przydaje. Łatwiej jest zapanować na tempem szycia, no i ściegi są ~~~~~~~~~~ proste
Pozdrawiam wszystkie Modnisie!
fashionismypassion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 20:12   #156
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

Ach no to zazdroszczę, że masz kogo podpatrywać
Ja w domu nikogo takiego niestety nie mam, jestem samoukiem
Ale muszę przyznać, że ostatnio sobie odpuściłam i już bardzo dawno nic nie szyłam A mam taką chęć, może na feriach coś porobię, bo narazie niestety czas chyba ucieka na skróty
Pozdrawiam
Stary 2009-01-22, 21:17   #157
fashionismypassion
Wtajemniczenie

Podpatrywanie bardzo się przydaje to fakt. Ale ja chyba pociąg do szycia, dziergania odziedziczyłam po mamie i ciociach, które również do klanu "robótek" należą Szkoda jedynie, że sklepów z tkaninami jest jak na lekarstwo. Pasmanterie owszem są, ale sklepu gdzie witałyby mnie półki uginające się pod ciężarem tkanin .... nie widziałam Właśnie dziewczyny może warto poruszyć ten wątek - polecane sklepy z tkaninami.
Stary 2009-01-22, 21:34   #158
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fashionismypassion Pokaż wiadomość
Podpatrywanie bardzo się przydaje to fakt. Ale ja chyba pociąg do szycia, dziergania odziedziczyłam po mamie i ciociach, które również do klanu "robótek" należą Szkoda jedynie, że sklepów z tkaninami jest jak na lekarstwo. Pasmanterie owszem są, ale sklepu gdzie witałyby mnie półki uginające się pod ciężarem tkanin .... nie widziałam Właśnie dziewczyny może warto poruszyć ten wątek - polecane sklepy z tkaninami.
Watek z tkaninami.. no nie wiem

Na początki polecam kupowanie materiałów, tj. resztek w sklepach z materiałami. Często są jakies kupony materiałkow.
Ja kiedys kupilam ostatek pieknego materiału.. jutro zrobie fotke jak znajde Oryginalna cena jego (na beli) to byla okolo 40zł, bylo go cały 1metr na długosc i 1,50 szerokosc.. i zapłaciłam 10zł bo to byla koncowka (u mnie takie kupony materiałów sa w koszach)
U mnie choc mała miescina jest sporo sklepow a jeden to jest taki ze sa wlasnie koncowki albo ogolnie tanie tkaniny, ale zazwyczaj troche kiepskie...

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2009-01-22, 21:36   #159
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Heeh z tym wcale tak źle nie jest, tzn ja pamiętam czasy sprzed kilku lat, kiedy faktycznie było ciężko o jakikolwiek fajny materiał. A teraz ile dzianin, ile koronek, ile haftów itd itp - tylko faktycznie trzeba sklep najpierw znaleźć
W małych miastach raczej chyba problemu nie ma, tzn jest zwykle jeden - dwa i każda krawcowa wie gdzie gorzej faktycznie może być w Wawie czy innych dużych miastach bo te sklepiki to się tak chowają w mniej uczęszczanych miejscach z reguły ..
Może po prostu spytaj wujka Google?
Acha, no i na allegro można poszukać .. coraz więcej tkanin jest
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 22:20   #160
fashionismypassion
Wtajemniczenie

Dzisiaj takich sklepów jest mniej, bo i ubrań jest w bród. Będąc w NY,natknęłam się na sklepy z tkaninami o jakich tutaj mogę jedynie pomarzyć i nie kilka belek tkanin, ale prawdziwa tęcza kolorów, wzorów i faktur
Z kupowaniem materiałów jest tak, że trzeba je obejrzeć, dotknąć, czasami widok samej tkaniny przynosi pomysł na jej wykorzystanie, ale musi też spełniać określone warunki ... Każdą inaczej się kroi, zszywa ... nie mówiąc o wzorach. Wszystkie koleżanki obeznane w temacie zapraszam do dzielenia się doświadczeniami z szyciem i sklepowymi perełkami gdzie warto zaglądać w poszukiwaniu materiałów.
A dobrym pomysłem na zakup tkanin, jest szperanie w second handach. Duża suto marszczona sukienka, może po rozpruciu dać solidny kawałek materiału, co można wykorzystać na uszycie nowej rzeczy. Ja w ten sposób tworzyłam np. poszewki na poduszki, oryginalne i na dodatek za grosze W dobie recykling'u warto
Stary 2009-01-22, 22:32   #161
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Ooooj, taki sklep to by było dla mojej kieszeni zabójstwo uwielbiam oglądać i kupować materiały, wymyślając co z nich uszyję, ale z tą realizacją już gorzej
Zwykle więc zapuszczam się na poszukiwania wtedy, kiedy potrzebuję uszyć coś konkretnego, np kieckę na sylwka.
A pomysł z lumpkami jak najbardziej, w niektórych można nawet znaleźć resztki materiałów, i nie raz są to kupony dość konkretne, po kilka metrów
Stary 2009-01-23, 11:10   #162
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
A dobrym pomysłem na zakup tkanin, jest szperanie w second handach. Duża suto marszczona sukienka, może po rozpruciu dać solidny kawałek materiału, co można wykorzystać na uszycie nowej rzeczy. Ja w ten sposób tworzyłam np. poszewki na poduszki, oryginalne i na dodatek za grosze W dobie recykling'u warto
Ja chodze do lumpkow i czasami łowie materialy, mam kilka fajnych kiedys trafilam na smieszny materiał ze spodnicy.. mial wzór taki troche co mi sie kojarzyl z PRLem :P
Mianowicie jakies gospodarstwo rolne, pługi mowie Wam, nieziemski wzór byl

Ja lece szukac tego co kupilam za dyszke..

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2009-01-23, 13:59   #163
fashionismypassion
Wtajemniczenie

Wecie co jak mi się coś napatoczy w trakcie marszruty przez miasto, dam znać. Może jest jeszcze jakaś skarbnica tkanin w tym mieście ?
Wątek z lupeksami jest jak najbardziej ok. Czasami prawdziwe perełki się trafiają. Nabrałam ochoty na szperanie, więc zajrzę do "grzebalni" może mi coś wpadnie w oko Szkoda, że nie mam jeszcze umiejętności na poziomie burdy, bo bym sobie cosik uszyła. Tam są świetne wykroje!
Nie ma co dziewczyny trzeba zakasać rękawy i do dzieła!
Stary 2009-01-23, 14:03   #164
Wojtek 58
Raczkowanie

Cześć dziewczyny, mogę podpowiedzieć o kilku sklepach z materiałami w Warszawie.
- ul.Puławska pomiędzy ul.Narbutta a ul.Madalińskiego po prawej stronie kierunek do Piaseczna, bywają ciekawe materiały
-kawałek dalej w ul. Madalińskiego ok. 150 m od Puławskiej
-jeszcze dalej ul.Puławska przy stacji benzynowej po prawej stronie, ale tu gorsze zaopatrzenie
- Powiśle boczna uliczka od ul. Tamka pomiędzy Kruczkowskiego a Dobrą
- Grochów Al. Waszyngtona przed samym Rondem Wiatraczna, kiedyś było sporo ładnych materiałów.
Z rok temu odkryłem kapitalny sklep z materiałami, guzikami , pasmaterią w Piasecznie, a właściwie to jest Iwiczna. Przy drodze z W-wy do Piaseczna, przed samym Piasecznem po lewej stronie przy centrum handlowym jest Studio mody , a przy nim sklep. Jest dużo pięknych materiałow, tylko niestety niektóre dośc drogie. Ale ja nieraz tam zajeżdżam popatrzeć i pomacać szmatki. Już pare klientek z mojej pracowni kupiło tam piękne materiały na sukienki.
I rzeczywiście polecam Lumpeksy, można tam trafić ciekawostki, ale jeżeli szyje się dla siebie. Ja szyję zawodowo sukienki, bluzki, garsonki z materiałow nowych, jakie przyniosą klientki.
Życzę sukcesów w szyciu, trzeba szyc, nie zrażać się jak coś nie wychodzi. Potem jest wielka frajda jak ma się własnoręcznie uszyty ciuszek, inny niż ze sklepu !!
Pozdrowienia dla wszystkich fanek igły.......
Wojtek 58 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 14:23   #165
fashionismypassion
Wtajemniczenie

Piękne dzięki za podzielenie się wiedzą Mam pytanie odnośnie wspomninanego przez Ciebie szycia. Sama raczkuję w tym temacie, ale namiar na dobrego krawca/krawcową bardzo się przydaje jest szansa na jakiś kontakt ?
Stary 2009-01-23, 17:31   #166
Wojtek 58
Raczkowanie

Cytat:
Piękne dzięki za podzielenie się wiedzą Mam pytanie odnośnie wspomninanego przez Ciebie szycia. Sama raczkuję w tym temacie, ale namiar na dobrego krawca/krawcową bardzo się przydaje jest szansa na jakiś kontakt ?
Jeżeli nie masz oporów , aby facet uszył Ci sukienkę, daj sygnał na pw, napisz co Cię interesuje.
Stary 2009-01-23, 20:21   #167
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Ooooh, zawodowiec
A ja mam pytanie z innej beczki - czy łatwo jest prowadzić taki biznes? od zawsze marzy mi się DG w tym kierunku, no ale jestem jednak amatorką ... korzystającą z Burdy właśnie ...
Marzą mi się studia na polibudzie łódzkiej, nawet się tu przeprowadziłam hyhyhy, tylko nie wiem czy nie szkoda czasu i pieniędzy ... bo pasjonat chyba może się wiele nauczyć sam ...
Tylko czy się da?
A może masz jakieś namiary na dobry kurs kroju? taki, po którym byłabym w stanie prowadzić taki mały zakładzik?
Stary 2009-01-23, 20:34   #168
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Ja bym Wojtkowi sama chętnie dała uszyć np. suknię ślubną Bo to mistrzu.
A tak w ogóle to kończę szyć spódnicę-tulipana z wysokim stanem. Po niedzieli będzie gotowa

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 20:40   #169
megam
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Ooooh, zawodowiec
A ja mam pytanie z innej beczki - czy łatwo jest prowadzić taki biznes? od zawsze marzy mi się DG w tym kierunku, no ale jestem jednak amatorką ... korzystającą z Burdy właśnie ...
Marzą mi się studia na polibudzie łódzkiej, nawet się tu przeprowadziłam hyhyhy, tylko nie wiem czy nie szkoda czasu i pieniędzy ... bo pasjonat chyba może się wiele nauczyć sam ...
Tylko czy się da?
A może masz jakieś namiary na dobry kurs kroju? taki, po którym byłabym w stanie prowadzić taki mały zakładzik?
Też się nad tym zastanawiam. Mam technika odzieży, coś tam kiedyś szyłam nawet dużo w zakładzie odzieżowym. Często też myślałam nad małym zakładem krawieckim.
Stary 2009-01-23, 23:47   #170
Wojtek 58
Raczkowanie

Prowadzenie pracowni krawieckiej, jak w każdym biznesie, polega na tym , aby móc sprzedać komuś efekty naszej pracy. Liczą się dwie rzeczy : trzeba mieć klientki oraz jak najmniejsze koszty własne. Klientki można "zwabić" przede wszystkim niską ceną za usługi oraz jakością szycia i terminowością. Koszty własne to czynsz za lokal, ewentualne przyjęcie drugiej krawcowej ( a o to wbrew pozorom jest trudno), podatki, opłaty za media itp.
Moi znajomi dziwią się, że szyję tyle lat i nie mam własnej pracowni. I tu jest problem, bo ja umiem dobrze szyć, ale nie mam głowy do interesów, do podatków ,rozliczeń. Swojego czasu próbowałem otworzyć małą pracownię, ale czynsz za lokal rozłożył mnie. Dlatego pracuję dla "kogoś", mam pensję (chciałbym większą), spokojną głowę i mogę skupić się na szyciu, co najbardziej lubię. Wiem od znajomych dziewczyn, że z takiej małej pracowni można wyżyć, ale majątku się nie dorobi. Popyt na usługi krawieckie jest spory, ale ceny za szycie też nie są za wysokie, aby można na nich sporo zarobić. Moja szefowa pracowni dyktuje dość wysokie ceny za usługi, ale ma sporo klientek z tzw. górnej półki, czyli zasobnych w gotówkę. Jak ona na tym biznesie wychodzi to nie wiem, ale płaci regularnie, ale z drugiej strony wykorzystuje nas (dwie koleżanki-krawcowe i mnie) do maximum, siedzenie przy maszynie po 10 godz. dziennie to normalne.
Tak wygląda z mojej strony ten krawiecki biznes....
Stary 2009-01-24, 10:02   #171
LifeIsSoSad
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wojtek 58 Pokaż wiadomość
Prowadzenie pracowni krawieckiej, jak w każdym biznesie, polega na tym , aby móc sprzedać komuś efekty naszej pracy. Liczą się dwie rzeczy : trzeba mieć klientki oraz jak najmniejsze koszty własne. Klientki można "zwabić" przede wszystkim niską ceną za usługi oraz jakością szycia i terminowością. Koszty własne to czynsz za lokal, ewentualne przyjęcie drugiej krawcowej ( a o to wbrew pozorom jest trudno), podatki, opłaty za media itp.
Moi znajomi dziwią się, że szyję tyle lat i nie mam własnej pracowni. I tu jest problem, bo ja umiem dobrze szyć, ale nie mam głowy do interesów, do podatków ,rozliczeń. Swojego czasu próbowałem otworzyć małą pracownię, ale czynsz za lokal rozłożył mnie. Dlatego pracuję dla "kogoś", mam pensję (chciałbym większą), spokojną głowę i mogę skupić się na szyciu, co najbardziej lubię. Wiem od znajomych dziewczyn, że z takiej małej pracowni można wyżyć, ale majątku się nie dorobi. Popyt na usługi krawieckie jest spory, ale ceny za szycie też nie są za wysokie, aby można na nich sporo zarobić. Moja szefowa pracowni dyktuje dość wysokie ceny za usługi, ale ma sporo klientek z tzw. górnej półki, czyli zasobnych w gotówkę. Jak ona na tym biznesie wychodzi to nie wiem, ale płaci regularnie, ale z drugiej strony wykorzystuje nas (dwie koleżanki-krawcowe i mnie) do maximum, siedzenie przy maszynie po 10 godz. dziennie to normalne.
wojtku, na ja poprzedniej stronie zadawałam pytanie dotyczące szycia sukienki na studniowke, dodałam zdjęcia, mógłbys rzucic okiem i ocenic czy dla krawca to będzie wyzwanie ?
Stary 2009-01-24, 10:22   #172
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Hmmm
No ja właśnie nie chcę zbijać kokosów, chcę robić to co lubię i z tego jakoś tam na przyzwoitym poziomie żyć. Problem w tym, że ja nie wiem, czy dałabym w ogóle radę. JEstem amatorką, choć szyć nauczyłam się dość dawno i szczerze mówiąc moja mama się bardzo do tego przyłożyła choć też jest amatorką. Dla siebie potrafimy uszyć wszystko, mając jakiś wykrój. I to jest ta przeszkoda. Gotowy wykrój przerobić potrafię, czasem szukam podobnego do czegoś, co sobie wymyśliłam, i po prostu modyfikuję. Ale ja chciałabym umieć konstruować odzież, i to chyba jest konieczne do tego, żeby mieć swój zakład. PRzecież nie można klientek ubierać wyłącznie na "Burdzie"
No i nie wiem, czy jakiś kurs by wystarczył? No i gdzie takie coś znaleźć?
Stary 2009-01-24, 22:40   #173
Wojtek 58
Raczkowanie

Cytat:
wojtku, na ja poprzedniej stronie zadawałam pytanie dotyczące szycia sukienki na studniowke, dodałam zdjęcia, mógłbys rzucic okiem i ocenic czy dla krawca to będzie wyzwanie ?
Gratuluję gustu, sukieneczka jest śliczna i bardzo mnie się podoba. Dobra krawcowa, ale taka z polotem powinna uszyć ją bez specjalnych komplikacji, bo krój nie jest skomplikowany. Ja bym Ci taką sukieneczkę uszył bez problemu. Spódniczka powinna być z szyfonu na spodzie z jedwabiu ( nie daj się namówić na satynę, bo jest trochę sztywniejsza niż jedwab, a tu sukienka musi być taka zwiewna), koronka chyba z lycrą, bo musi się też układać. Nad ramiączkami trzeba się zastanowić, bo z tyłu masz głęboki dekolt, na pewno ramiączka cienkie ,czarne.
To tyle na gorąco, powodzenia.....
Stary 2009-01-25, 00:04   #174
agacior89
Zakorzenienie

GG do agacior89

Witam! Niedawno kupiłam maszynę i na razie odważę się tylko na drobne rzeczy- przeszywanie, doszywanie, przerabianie. Szycie od podstaw mnie nie kręci :P
W praktyce wygląda to tak ze zrobiłam parę wzorków na kawałku materiału i... koniec. Ciągle jest coś nie tak. A to nie mam nici, a to ochoty, a to pomysłu. A to coś mi maszyna bzikuje i nie mogę nad nią zapanować (nie ma komu nauczyć mnie, instrukcja niby jest- do podstawowych funkcji doszłam ale niektóre jakby napisane po chińsku, obrazki niewyraźne, tak wiec męczę się i męczę z nauką czegoś nowego i po pół godziny jestem w tym samym miejscu- poddaję się)
Na razie problem pierwszy: równe szycie. Rozwiązanie: raza o ćwiczeniach an kartce papieru- popróbuję, dzieki!
Problem drugi: czy to w mojej maszynie coś nie tak..? Poiwezmy: zrobię szew, rozpruję go, a na materiale zostaje ślad- ciemny, brzydki. Czy to dlatego, że maszyna nowa? A może za mocno naoliwiona? (fabrycznie; ja się tam do środka nie dotykałam)
agacior89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-25, 01:03   #175
Olciek
Raczkowanie

Dziewczyny mam do Was pytanie Chciałabym kupić sobie maszynę. Jestem początkująca i mysle najpierw o jakiejs taniej a w miarę dobrej jakości. Mogłybyscie mi cos polecic? Głownie chodziłoby mi zwęzanie bluzek, jakichs drobnych przeróbek, zwęzaniu spodni i tego typu rzeczy
Olciek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-25, 11:49   #176
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez agacior89 Pokaż wiadomość
Na razie problem pierwszy: równe szycie. Rozwiązanie: raza o ćwiczeniach an kartce papieru- popróbuję, dzieki!
Problem drugi: czy to w mojej maszynie coś nie tak..? Poiwezmy: zrobię szew, rozpruję go, a na materiale zostaje ślad- ciemny, brzydki. Czy to dlatego, że maszyna nowa? A może za mocno naoliwiona? (fabrycznie; ja się tam do środka nie dotykałam)
cieszę się, że rada przydatna mnie mama katowała tymi kartkami czas jakiś zanim dała mi szyć cokolwiek
Znalazłam też niedawno moją pierwszą uszytą koszulę nocną - masakrycznie krzywe szwy hyhy no ale praktyka czyni mistrza
A maszyna - nie wiem, mi czasem też tak robi .. chyba to faktycznie od naoliwienia

Cytat:
Napisane przez Olciek Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam do Was pytanie Chciałabym kupić sobie maszynę. Jestem początkująca i mysle najpierw o jakiejs taniej a w miarę dobrej jakości. Mogłybyscie mi cos polecic? Głownie chodziłoby mi zwęzanie bluzek, jakichs drobnych przeróbek, zwęzaniu spodni i tego typu rzeczy
Ja kupiłam na allegro jakąś w okolicach 250 zł, i jest całkiem niezła, jedyny feler - instrukcje w egzotycznych językach .. musiałam sama dojść do wszystkiego
Stary 2009-01-25, 12:16   #177
LifeIsSoSad
Zadomowienie

Cytat:
Gratuluję gustu, sukieneczka jest śliczna i bardzo mnie się podoba. Dobra krawcowa, ale taka z polotem powinna uszyć ją bez specjalnych komplikacji, bo krój nie jest skomplikowany. Ja bym Ci taką sukieneczkę uszył bez problemu. Spódniczka powinna być z szyfonu na spodzie z jedwabiu ( nie daj się namówić na satynę, bo jest trochę sztywniejsza niż jedwab, a tu sukienka musi być taka zwiewna), koronka chyba z lycrą, bo musi się też układać. Nad ramiączkami trzeba się zastanowić, bo z tyłu masz głęboki dekolt, na pewno ramiączka cienkie ,czarne.
To tyle na gorąco, powodzenia.....
bardzo dziękuje
jeżeli chodzi o ramiączka, to myslalam o wiązaniu na szyi, żeby plecy pozostały "gołe"
a co do tego jedwabiu, wczoraj byłam w gdyni na zakupach i mierzylam jedną sukienke 100% jedwab, materiał był przesliczny, ale to nie byl taki typowy cieniutki jedwab błyszczacy, tylko grubszy, jakby mięsisty materiał o bardziej matowym połysku, troche wymięty, fantastyczny w dotyku. czy wiesz moze o jaki mi chodzi? czy taki by sie nadawał na tą sukienke ? i czy trudno by było taki dostac?
Stary 2009-01-25, 14:14   #178
aniunia_81
Raczkowanie

Kiedyś wpadłam przypadkowo na taki kurs na allegro. Nie wiem, może się komuś przyda?

http://allegro.pl/item528297636_kurs...dvd_grats.html

Pozdrawiam wszystkie młode krawcowe!
aniunia_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-25, 21:54   #179
Wojtek 58
Raczkowanie

Cytat:
bardzo dziękuje
jeżeli chodzi o ramiączka, to myslalam o wiązaniu na szyi, żeby plecy pozostały "gołe"
a co do tego jedwabiu, wczoraj byłam w gdyni na zakupach i mierzylam jedną sukienke 100% jedwab, materiał był przesliczny, ale to nie byl taki typowy cieniutki jedwab błyszczacy, tylko grubszy, jakby mięsisty materiał o bardziej matowym połysku, troche wymięty, fantastyczny w dotyku. czy wiesz moze o jaki mi chodzi? czy taki by sie nadawał na tą sukienke ? i czy trudno by było taki dostac?
Prawdopodobnie oglądałaś sukienkę z jedwabnego atłasu, natomaiast na Twoją wybraną sukieneczkę potrzebny jest jedwab naturalny , cienki, "lejący się". Na dół takiej sukienki potrzeba ok. 2,50 - 2,70 m materiału , przy typowej szrokości 1,50 m. Metr naturalnego jedwabiu kosztuje od 70 do 90 zł. Szyfon jest dużo tańszy.
Co do ramiączek to chyba najlepiej wiązanie na szyji. Te odkryte plecy co cały smak tej sukieneczki.
Pozdrowienia.........
Stary 2009-01-25, 22:14   #180
agacior89
Zakorzenienie

GG do agacior89

Cytat:
Napisane przez Olciek Pokaż wiadomość
Ja kupiłam Arkę Radom, jako kompletny laik doradzano mi droższe maszyny ale stwierdziłam ze na pierwsze próby AR się nada, nie jest droga i ogólnie słyszałam dobre opinie o tej firmie, nie ma problemu z serwisem/częściami bo firma znana no i dwa lata gwarancji- dwa lata na oswojenie się z maszyną, poznanie swojego stylu szycia, określenie co mi potrzebne i... Czy maszyna w ogóle jest mi potrzebna XD.
A przez te 2 lata się trochę kasy uzbiera- jeśli mi się nie znudzi, stwierdzę że potrzebuję coś lepszego- i będę potrafiła określić CO naprawdę potrzebuję- to wtedy się będę martwiła "co wybrać".

Acha, poradzono mi tylko, żeby wybrać model z jak najmniejsza ilością szwów- firma ma to do siebie że w tej samej cenie ma 5 różnych modeli z różną ilością szwów. Pozornie te z większa ilością wydają się atrakcyjniejsze ale doświadczone szwaczki mi doradziły że istnieje wówczas większe ryzyko zepsucia sie maszyny, a te szwy to i tak ozdobne których się praktycznie rzadko używa. Ja posłuchałam
agacior89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości