NADŻERKA - wątek zbiorczy! - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-21, 23:29   #1771
mnemozyne
Raczkowanie

Wink Dot.: NADŻERKA - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Spoora Pokaż wiadomość

I do mnemozyne - jak masz dużą nadżerkę i jakieś inne problemy z nia związane, to zdecyduj się na zabieg. Jeśli lekarka Ci powiedziała, że z powodu nadżerki możesz nie mieć dzieci to chyba rzeczywiście tylko po to by Cię nastraszyć, bo ja akurat zaszłam w ciąże przy dużej nadżerce(choć faktem jest, że lepiej ją wyleczyć przed ciążą). A co do czopków doodbytniczych to?? Może się pomyliła, bo ja się z takim czymś nie spotkałam - albo zadzwoń do jakiegoś lekarza i powiedz, że Twoja lekrka wyjechała i spytaj o te czopki albo ich nie bierz. Pozdrawiam
ona powiedziała ze wielkość nadżerki to mniej więcej jak złotówka. odczuwam ból w podbrzuszu dość często. myślałam ze to może ciąża....czy to może być przez nadżerkę?
nie będę narazie brała tych czopków.w sensie aplikowała. skoczę w marcu jak będę miała wyniki cytologii do innego gina
mnemozyne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 00:03   #1772
Spoora
Zakorzenienie

Dot.: NADŻERKA - wątek zbiorczy!

Ból w podbrzuszu to może być i z powodu nadżerki, ale i z każdego innego powodu. Najlepiej właśnie wybrać się do DOBREGO lekarza (nawet jak wizyta ma kosztować 100 zł) i opowiedzieć mu o swoich dolegliwościach, obawach i spytać czy ta nadżerka musi być usuwana czy niekoniecznie. Ja gdybym nie miała plamień na pewno bym się nie zdecydowała na zabieg, no chyba, że lekarka by mi powiedziała, że jest bardzo duża i lepiej tego się pozbyć. Porozmawiaj z lekarką i poradź się jej, a jeśli nie będziesz nadal miała pewności to idź jeszcze do jednej lekarki i zobacz czy ich wersje się potwierdzą Naprawdę na zdrowiu nie ma co oszczędzać, ale też nie zamartwiaj się za bardzo tym w tej chwili, pozdrawiam
teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Spoora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 09:02   #1773
mnemozyne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Spoora Pokaż wiadomość
Ból w podbrzuszu to może być i z powodu nadżerki, ale i z każdego innego powodu. Najlepiej właśnie wybrać się do DOBREGO lekarza (nawet jak wizyta ma kosztować 100 zł) i opowiedzieć mu o swoich dolegliwościach, obawach i spytać czy ta nadżerka musi być usuwana czy niekoniecznie. Ja gdybym nie miała plamień na pewno bym się nie zdecydowała na zabieg, no chyba, że lekarka by mi powiedziała, że jest bardzo duża i lepiej tego się pozbyć. Porozmawiaj z lekarką i poradź się jej, a jeśli nie będziesz nadal miała pewności to idź jeszcze do jednej lekarki i zobacz czy ich wersje się potwierdzą Naprawdę na zdrowiu nie ma co oszczędzać, ale też nie zamartwiaj się za bardzo tym w tej chwili, pozdrawiam

uspokoiłaś mnie
poczekam więc na wynik cytologii i udam sie do innego lekarza
pozdrawiam
Stary 2009-01-22, 15:07   #1774
-agniesia-
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez chiante Pokaż wiadomość
W takim razie jakie są konsekwencje nieusuwania nadżerki ( jeśli nie ma się żadnych dolegliwości ) ?
Nie ma żadnych konsekwencji, bo ta ektopia gruczołowa, którą ginekolodzy nazywają potocznie nadżerką jest fizjologią.
Regularne kontrole, cytologie i wizyty w razie podejrzenia infekcji są zupełnie wystarczające.
-agniesia- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 18:33   #1775
radioheadka
Zadomowienie

czy są jakieś naturalne sposoby walki z nadżerką? moj gin. stwierdzil, ze przed 1 ciążą nie ma sensu jej usuwac, ale ciąży w trakcie kilku najblizszych lat nie planuję, a mam juz dosc tych obfitych uplawów, ostatnio są coraz intensywniejsze macie jakies sposoby?
radioheadka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 18:46   #1776
Spoora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez radioheadka Pokaż wiadomość
czy są jakieś naturalne sposoby walki z nadżerką? moj gin. stwierdzil, ze przed 1 ciążą nie ma sensu jej usuwac, ale ciąży w trakcie kilku najblizszych lat nie planuję, a mam juz dosc tych obfitych uplawów, ostatnio są coraz intensywniejsze macie jakies sposoby?
Jeśli są upławy intensywne to zdecyduj się na zabieg wymrażania. Naturalnych metod to chyba nie ma... najwyżej niech Ci lekarz przepisze coś na upławy, ale jeśli to z powody nadżerki i jest bardzo duża, to lepiej ją lecz.

Stary 2009-01-22, 20:55   #1777
niczka87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez radioheadka Pokaż wiadomość
nie ma takich sposobow, jesli uplawy sa intensywne i przeszkadzaja zbyt mocno to rowniez "polecam" zabieg wymrazania, chyba ze globulki dopochwowe jakies, ktore przeipsalby gin przynisolyby jakis skutek
niczka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 15:57   #1778
HONY2
Przyczajenie

Dziewczyny mam pytanie. Mialam wymrażaną nadżerkę jakeis trzy miesiące temu. Lekarka stwierdziła , że wszystko ładnie się wygoiło , więc bylam szczęsliwa. Jednak przy pierwszym okresie dostałam strasznego bólu z drawkami , potami dodatkowo zemdlalam. Jest drugi raz kiedy moj orgaznim tak zareagowal, wówczas myślalam ze jest to wina ,,kaca'' ale czy po wymrażaniu możliwe sa takie bóle? Dodatkowo teraz mi się zbliża nast okres i mam plamienia czego nie miałam przed wymrażaniem nadżerki Wczesniej robiłam badania cytologiczne wszystko było cacy oprócz stanu zaplanego . Tak , więc moje pytanie brzmi czy możliwe są bóle przedokresowe i lekkie plamienia po ,,zagojonej nadżerce''?
HONY2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 16:06   #1779
Spoora
Zakorzenienie

Może to coś innego, a może coś związanego z nadżerką. Trudno stwierdzić - lepiej idź jak najszybciej do lekarza.

Stary 2009-01-23, 22:58   #1780
PauLiNeeCzKaaa
Raczkowanie

GG do PauLiNeeCzKaaa
Unhappy Dot.: NADŻERKA - wątek zbiorczy!

Byłam ostatnio na pierwszej wizycie u ginekologa i wykrył mi nadżerke. Kazał mi przyjść za tydzień na cytologię. Chciałam brać tabletki antykoncepcyjne, ale powiedział, że w sytuacji nadżerki to jest niedozwolone... Stwierdził, że po wyniku cytologii zobaczy, czym jest spowodowana i wtedy spróbuje ją jakoś "podleczyć".. Nigdy nie miałam żadnych plamień ani bóli.. Jak przyjdę na następna wizytę będę 3 dni przed okresem, nie wiem czy to dobrze na zrobienie cytologii?? Dziewczyny proszę o pomoc
PauLiNeeCzKaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-24, 00:16   #1781
majamarta
Raczkowanie

Wink Dot.: NADŻERKA - wątek zbiorczy!

Dopiero dzis moge napisac na naszym wateczku...bo dzieciaczki mi troche chorowały...i niemiałam głowy do niczego.....buuuu
Dopiero w poniedzialek umawiam sie na to badanie szyjki bo naprwde niemiałam do tego głowy....
agniesia...dziekuje ci serdecznie za szczegółowy odpis.......jestes kochana...i widze ze masz spore dosciadzenie w sprawach nadzerki......Wiesz gduby mnie tam w srodku cos niezarywało.......i czasem piekło to pewnie bym z tym nigdzie niepojechała tylko sobie regularnie chodziła na cytologie....ale do licha ja tam cos odczówam...NAPRAWDE.....n iewiem moze tam mi cos urosło......Przepatrzyłam ten watek i zadna z dziewczyn iepisze ze cos takiego odczówała...dlatego panicznie sie boje.....W poniedzialek sie rejestruje....do tego doktora co dziewczyny na nasz watek przysłały jego reklame//////DOKTOR MADEJ.......NIEWIEM kto to jest .....i co mi wyjdzie.....boje sie jak niewiem.......i wiesz co ci powiem....ze jesli bedzie ok...to stawiam ci szampana!!!!!!!
majamarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-25, 00:11   #1782
mnemozyne
Raczkowanie

dziewczyny a jak to jest z używaniem tamponów kiedy ma się wykrytą nadżerkę?
nie boli mnie nic ogólnie zero upławów i innych takich...czy aplikując tampony mogę sobie zaszkodzić?
Stary 2009-01-25, 13:52   #1783
chiante
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mnemozyne Pokaż wiadomość
dziewczyny a jak to jest z używaniem tamponów kiedy ma się wykrytą nadżerkę?
nie boli mnie nic ogólnie zero upławów i innych takich...czy aplikując tampony mogę sobie zaszkodzić?
Jeśli nie zmieniasz ich zbyt często to oczywiście, możesz sobie zaszkodzić.

chiante jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-25, 14:48   #1784
mnemozyne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chiante Pokaż wiadomość
Jeśli nie zmieniasz ich zbyt często to oczywiście, możesz sobie zaszkodzić.
czyli zmieniając je regularnie i dosc często nie powinno zadziać się coś złego?
Stary 2009-01-25, 20:00   #1785
kodeina
Zakorzenienie

Dot.: nadżerka, leki

Cytat:
Napisane przez konfitura Pokaż wiadomość
Nieusunięta/nieleczona nadżerka może przerodzić się w raka (na to potrzeba ok. ośmiu lat - w uproszczeniu, jak twierdzi mój ginekolog).
u mnie nadżerka była w dosyć poważnym stadium.
Miałam zabieg usunięcia laserem..trwało dosłownie kilka sekund i czuć było ukłucia
Wszelkie dolegliwości znikneły
kodeina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 10:33   #1786
majamarta
Raczkowanie

Dziewczyny...przed chwilka umówiłam sie na koploskopie....Ale sie boje.....Pewnie zaraz wyjda jakies niestwozona zeczySORY.....s iedze i rycze....niech ten koszmar sie skonczy!!!!!
majamarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 11:20   #1787
melka90
Rozeznanie

GG do melka90

PauLiNeeCzKaaa
Tabletki antykoncepcyjne są niedozwolone? mój ginekolog też ostatnio wykrył nadżerkę ale bez problemu przepisał mi tabletki. Nie powiedział nawet słowa że nie powinnam ich brać... na nadżerkę przepisał mi Sterovag i Quatrum. O badaniach cytologicznych również nic nie wspomniał... Nie wiem czy w tej sytuacji nie powinnam zasięgnąć pomocy od innego ginekologa.
Będę wdzięczna za szybką pomoc bo dzisiaj wieczorem chciałam zacząć brać pierwsze opakowanie Yasminelli.

Edytowane przez melka90
Czas edycji: 2009-01-26 o 11:22
melka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 13:02   #1788
kodeina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majamarta Pokaż wiadomość
Dziewczyny...przed chwilka umówiłam sie na koploskopie....Ale sie boje.....Pewnie zaraz wyjda jakies niestwozona zeczySORY.....s iedze i rycze....niech ten koszmar sie skonczy!!!!!
nie płacz
jeszcze nic nie wiadomo.
kodeina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 14:32   #1789
dziubassskia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez melka90 Pokaż wiadomość
PauLiNeeCzKaaa
Tabletki antykoncepcyjne są niedozwolone? mój ginekolog też ostatnio wykrył nadżerkę ale bez problemu przepisał mi tabletki. Nie powiedział nawet słowa że nie powinnam ich brać... na nadżerkę przepisał mi Sterovag i Quatrum. O badaniach cytologicznych również nic nie wspomniał... Nie wiem czy w tej sytuacji nie powinnam zasięgnąć pomocy od innego ginekologa.
Będę wdzięczna za szybką pomoc bo dzisiaj wieczorem chciałam zacząć brać pierwsze opakowanie Yasminelli.
Ja również jestem zdziwiona,ze tabletki anty są niedozwolone... Od ok roku mam stwierdzoną nadzerkę.... a od półtora roku biorą tabletki (też yasminelle), także nie wydaję mi się, żeby były niedozwolone... tabletki sprzyjają "łapaniu" infekcji, co przy nadżerce, jest troszkę męczące....ale całkiem nie dozowlone chyba nie śa, chyba ze ja jestem niedounformowana i ponad rok żyję w błędzie....
dziubassskia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 15:32   #1790
-agniesia-
Wtajemniczenie

Konfitura Twój ginekolog niestety głupoty wygaduje, już dawno badania potwierdziły, że nadżerka NIE PROWADZI do raka. Mechanizm raka jest zupełnie inny (niestety lekarze się nie dokształcają).

W przypadku nadżerki nie ma zasadniczo przeciwwskazań do tabletek anty, aczkolwiek może to zwiększyć częstość infekcji.
-agniesia- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 21:27   #1791
wertusia
Zakorzenienie

Hej
Ginekolog stwierdziła u mnie nadżerkę i po okresie mam sie do niej zglosic 3 dni pod rząd na smarowanie Solcygen'em. Mam nadzieje,ze ją wylecze.
Teraz lecze stan zapalny/grzybice Unidox'em.... i przyznam,ze dawno tak źle sie nie czulam jak po tym antybiotyku. Wzielam 13 tabletek a powinnam 16, ale dzis go odstawiam... Niestety po zazyciu go jest mi niedobrze i juz 3 razy go zwymiotowalam wiec chyba nie ma sensu już go konczyc
Mam nadzieje,ze leczenie nadżerki pójdzie mi lepiej

A przy okazji sie spytam- jak macie jakis stan zapalny to ginekolog przepisuje cos dla waszych partnerow? bo jak ja sie pytalam to powiedziala,ze nic nie musi brac. ale ja juz którys raz mam nawrot grzybicy i sie po prostu tak zastanawiam

WISH - głównie ubranka i zabawki dla dziewczynki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=50710904
wertusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-27, 10:49   #1792
mamaoliwierka
Przyczajenie

Smile Dot.: NADŻERKA - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez majamarta Pokaż wiadomość
Jeśli cytologia jest ok to pan doktor z pewnością nic tam złego przez kolposkop nie wypatrzy,serio.
Nawet przy złej cytologii (cis) może okazać się że wszystko będzie ok. dzieje się tak przy gojeniu- zmianie komórek zmienionych na prawidłowe.
Wszystko będzie dobrze pozdrawiam.
Stary 2009-01-27, 12:56   #1793
PauLiNeeCzKaaa
Raczkowanie

GG do PauLiNeeCzKaaa
Smile Dot.: NADŻERKA - wątek zbiorczy!

No mnie też to wydało się dziwne, ale własnie stwierdziła, "że tabletki anty są bardzo niewskazane przy nadżerce" i przepisze, ale za 3 miesiące, jak ją wyleczymy... Byłam dziś u innego ginekologa. Przepisała mi sama od siebie Yasminelle i Sterovag. a po okresie idę na cytologię.
PauLiNeeCzKaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 09:32   #1794
Emi1234
Zadomowienie

GG do Emi1234

ja miałam w pon solcogyn,brzuch mnie bolał dosyć mocno po zabiegu
2 nos-py i 1 paracetamol nic nie pomógł,teraz już ok,
tylko dziś zauważyłam taką wodnistą wydzielinę,jakbym niemal popuściła mocz
czy tak się zdaża?
Emi1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 10:59   #1795
kejti1987
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Emi1234 Pokaż wiadomość
ja miałam w pon solcogyn,brzuch mnie bolał dosyć mocno po zabiegu
2 nos-py i 1 paracetamol nic nie pomógł,teraz już ok,
tylko dziś zauważyłam taką wodnistą wydzielinę,jakbym niemal popuściła mocz
czy tak się zdaża?
Myślę, że tak może się zdarzyć. Mnie przez kilka dni bardzo bolało, na dodatek wydzielina była zabarwiona krwią. Moja gin powiedziała, że tak może się zdarzać, chociaż nie musi.
kejti1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 18:15   #1796
Emi1234
Zadomowienie

GG do Emi1234

mnie bardzo bolał brzuch po zabiegu,teraz mam taką wydzielinę kremowo żółtą
a rano ze mnie woda leciała
lekarz mówił że w ciągu tygodnia mogę wydalić kawałek złuszczonej błony
Stary 2009-01-29, 09:35   #1797
Emi1234
Zadomowienie

GG do Emi1234

a dziś ta wydzielina jest zabarwiona krwią,ale może to dobrze,to znaczy że lek jakoś dziala
Stary 2009-01-29, 10:39   #1798
puchatkowa
Zakorzenienie

Emi czyli jedna usunęłaś nadżerkę Byłam pewna, że jednak nie idziesz na zabieg skoro lekarz nie kazał. Chyba ominęłam trochę tego wątku

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-29, 10:41   #1799
Emi1234
Zadomowienie

GG do Emi1234

byłam u nowego gina
Stary 2009-01-29, 10:43   #1800
puchatkowa
Zakorzenienie

I on miał inne zdanie na ten temat?
Chyba co gin to inne Już sama nie wiem, ale strasznie nie chciałabym by cokolwiek mi manipulowali tam
A jaką masz cytologię?

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości